1000 séf, 1000 menü Magyarországon és 5 kontinensen!

2015. március 19-én, csütörtököna világ több mint 1300 étterme egy "francia vacsora" felszolgálásával népszerűsíti majd a francia gasztronómiát.

Magyarországon tíz étterem vesz részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett Goût de / Good Franceprojektben.

Ezek közül három étterem séfje a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagja.

A részt vevő éttermek listája a következő:

- Babel Budapest (Budapest)
- Baltazár (Budapest)
- Bistro Classico (Keszthely)
- Borssó Bistro (Budapest)
- Château Visz (Visz)
- Chianti Étterem (Veszprém)
- Kistücsök (Balatonszemes)
- Molnár (Keszthely)
- Pierrot (Budapest)
- Walter Vendéglő (Perbál)

francia2.jpg

1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Ezen az epikuroszinak nevezett vacsorán több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig, Londontól Jokohamáig. Ennek sikerén felbuzdulva elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek, az első világháború azonban sajnos meghiúsította ezt a tervet.

A Goût de / Good France ma ezt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább. A séfek szerte a világon egy„franciás” menüsort kínálnak majd éttermükben – hagyományos francia aperitif, hideg előétel, meleg előétel, hal vagy rák, hús vagy szárnyas, francia sajt (vagy sajtválogatás), csokoládés desszert, francia borok és emésztést serkentőital – szabadon vegyítve saját kulináris hagyományaikkal.

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint „Franciaország kulturális öröksége a konyha és a bor. A francia étkezés 2010 óta az UNESCO világörökség része, de ez egy olyan kulturális örökség, amelyet nem csak szemlélni, dicsérni vagy ízlelgetni, hanem kamatoztatni és hasznosítani is kell.” Alain Ducasse számára „a francia konyha a környezetével harmóniában fejlődött a könnyedség felé, maga a nagylelkűség, a szép és a jó szeretete és megosztása, ez az esemény pedig egy elbűvölő epizód a francia gasztronómia történetében, jó alkalom a francia konyha megünneplésére az egész világon.”

1francia1.jpg
 
Sajnos a juhok fejése egyre ritkább, már a juhtúró is jobb esetben tartalmaz juhtejet. Be kell vallanom azért, hogy a roquefort nekem nagyon bejön, de ez csak egy apró szelete a francia termékeknek :) Ugyanígy szeretem a fetát, ami ezen a néven most már csak eredeti görög lehet. Nálunk más a baj, egészen speciális hazai a probléma. Ez pedig az ár/teljesítmény arány. Van egy csomó termék amit szeretek és hazai, szeretem a magyar borokat is. De egy jó ideje nagyon romboljuk a magyar termék renoméját.
A legnagyobb tokaji bortermelő cégről derült ki, hogy lényegében majdnem borukat pancsolták. Évjáratokat kevertek, az üvegbe nem annyi puttonyos került, mint kellett volna, idegen szőlővel pótolták a mennyiséget, stb. Érdekes, ha lemegyek egy borvidékre és az adott gazdának nevét kell adnia a kimért borához, akkor olcsón nemzetközi szinten is megálló minőséget kapok. Ha boltból veszem már nem egészen ez a helyzet. Lehet nálunk egy rakás félre trappistát kapni, de ezek egy része olyan, mint a rosszul sikerült radírgumi, pontosan olyan ízvilággal.(ez importból is beugrik azért) A kirívóan magas árú spéci mangalicakolbászban is van tejpor. Gyakorlatilag nincs a kínálatban olyan húsos szalonna, ami a hagyományos eljárásban csak sót és füstölést kapott volna, hanem mindenütt ott van valami súlynövelő folyadék. Nem lehet már olyan vecsési savanyúságot kapni, amibe ha cukor kellene azt ne édesítőszerrel helyettesítsék. Ezek után hozzá kell tenni, hogy árban a termékeink nem olcsóbbak, mint amennyiből a multi behozza azt más országból és netalán a kolbászban csak hús meg fűszerek vannak. Normális sajt hónapokig eláll, itthon meg ez legfeljebb 1-2 hónap, mert nem várták ki az érlelési időt, gyorsították, miegymás. Ha meg mégis, akkor büszkén hirdetik és az árban is megjelenik, hogy ezt bizony 45-60 napig érlelték.Aztán vannak, akik rohannak a másik végletbe. Van ám itt kecskesajt meg juhsajt, csak árban meglépi a drága francia darabokat, miközben azért a minőség még sok esetben itt is hagy kívánnivalót maga után.

Ezzel most nem azt akartam mondani, hogy itt minden rossz. De miközben egy osztrák, német boltban ízlésre kell válogatnod, itt bizony felkészültnek kell lenned a termék minőségét illetően is. És a nagyközönség inkább megy a könnyebb irányba, egyszerűen be sem próbálkozik a magyarral.
 
A cikk régebbi, de még mindig sok az igazság benne.
http://gasztroabc.hu/a-vilaghiru-magyar-konyha/

Nagyon jó, pont erről írtam előbb még a cikk előtt. Nem fennhéjázásból van nálunk argentin meg olasz marha a menőbb helyeken, hanem mert nálunk a marhahús a kivénhedt fejőstehenet jelenti. Nemrégiben volt a rádióban egy interjú egy főszakáccsal, és mondta, hogy pl. borjúhúst nem is tudnak Magyarországról megfelelőt beszerezni. Pedig azon az áron tuti itt is elő lehetne állítani azt a minőséget, csak itt úgy nézne ki, hogy az árat elkérik, de a minőség nem lesz ugyanaz. Sőt teljesen általános, hogy egyes húsok nem is azok egy magyar étteremben.
 
Megmutatom hogy várjuk mi a külföldi vendégeket, szakadni fogtok a röhögéstől. Ezt az étlapot néhány napja egy ismerősöm fotózta is, tehát ez így ment nyomtatásba:

http://www.youblisher.com/p/1004867-Kurta-Etterem-etlap-2014-oktober-23/

Gyöngyszemek:

fél adag=portion is afraid
petrezselyem zölddel=parsley with green one
szűzérme sült hagymával=virgo coin was frying with onion
rántott velő=porks in crumbs marrow
olivaolajjal=oliva with oil

A német rész hasonló poénokkal kecsegtet, mint például a Münze von Jungfrau :D
 
En megtudom emészteni, hogy hétközben a kantinban eszek, este összedobunk valamit vacsorára de nagyon üresnek találnám az életet ha néha nem tellene egy kis luxusra.
-
Gyerekkoromba bántott, hogy nem "királyi családba" születtem, igazságtalannak tartottam az elosztást. Ma tudom, hogy egy jol organizált politikai és gazdasági rendszerben mindenkinek megvan a lehetöség belekostolni a luxusba. Ez az adok-kapok az egyetlen utja annak, hogy jol éljünk.
-
sl-restaurant-bus-essen-1348745201.jpg

-
En is szeretnék egyszer saját kaviárt. Most mindig megkell várnom amig a feleségem leveszi az arcárol a pakolást, csak akkor kezdhetek reggelizni. :)
 
Kedves K. Gyula, nem is rossz az ötleted! Különösen, ha Zilahy grófnő Szakácskönyvéből vennék a recepteket.

Én ugyanis a magyaros konyhát nem nézem semmibe, kizárólag a MAGYAR konyha híve vagyok!
Főleg, ha egy kis leven sültet ehetek...
 
A cikk régebbi, de még mindig sok az igazság benne.

http://gasztroabc.hu/a-vilaghiru-magyar-konyha/
Szervusz Gumelig ,
igen sajnos ez igy igaz !!! Mert hová is lettek az igazi , izzig-vérrig vendéglösök ????? Egyik sem merte még az átkosban sem azt magának megengedni hogy a vendégjeit valahogyan elmarja , mert én ilyenre nem emlékezem . Nem csak faluhelyen , hanem pesten sem igaz volt egypár hely ahol rendesen megkérték az árát , de azért általában "normálisan kilettél szolgálva .Magam emlékszem még , hogy minden további nélkül bemehettél a Gundel kerthelységébe és ott a magaddal hozott elemozsiát elfogyeszthattad , csak az italért kellet fizetned . Igaz télen Konzerv lecsot kaptál , de ez akkor velejárt . Aztán sajnos nincsen meg az a valamikori kereskedöi becsület amely régen megvolt , mert arra egy igazi kereskedö adott , hogy neki jó hire legyen , aztán az is igaz hogy a Magyar termékek ára az olyan magas , hogy inkább a külföldit veszem meg . A Hortobágyon egy pásztor egy kiló nem aranyért hanem juhturóért 10 ezer Forintott kért . Néztem mint Berci a moziban , ez még ma is ca. 25-30€ . Igen sajnos nagyon sokmindenben mi vásárlok vagyunk a hibásak , valahogyan az igényünk megváltozott . Hiszen látom , tapasztalom magam is rajta kapom magam hogy nem szólok az eladónak , ha 5-10 dkg-val több a hús vagy két szelettel a felvágott ,hiszen elfogy nem ??:(
Analema , igen sajnos ez az amire nem lehetünk büszkék mert a buta ember itt sporol aztán a szegény aztsem tudja mit irt oda a szótárból . :( Aki nem tud arabusul , ne beszéljen arabusul . De ne is irjon !
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,803,303
Tagok
615,789
Legújabb tagunk
vireni
Oldal tetejére