Auto verseny F1

T

TH6777

Vendég
Új Red Bull-autó február elején


<RIGHT>
redbullracing1_xlsport.jpg



Február 1-jén mutatja be új versenyautóját a Red Bull istálló, a Forma-1-es világbajnoki sorozat tavalyi győztese.


Az RB7 névre keresztelt idei versenygép a valenciai Ricardo Tormo pályán kerül a nyilvánosság elé, az első hivatalos teszt alkalmával.
A német világbajnok Sebastian Vettel mellett - akárcsak tavaly - az ausztrál Mark Webber lesz a másik pilótája a Red Bullnak.



Február 7-én mutatják be az új Forma-1-es Virgint
2011. 01. 22. 06.21

<RIGHT>
1_f1_xlsport.jpg



Az idei első, valenciai tesztelés után február 7-én mutatják be a Marussia-Virgin Forma-1-es istálló 2011-es versenyautóját.


A Londonban sorra kerülő prezentációig a pilóták nem is próbálhatják ki az MVR 02 kódjelű kocsit, így a február 1. és 3. között sorra kerülő spanyolországi gyakorláson a német Timo Glock és az újonc belga Jerome D,Ambrosio a korábbi modellel vesz részt.
A Virgin csapat tavaly teljesítette első versenyszezonját, de a 19 futam egyikén sem sikerült pontot szereznie.



A Forma-1-es szezon március 13-án, Bahreinben kezdődik.

Xlsport
 
T

TH6777

Vendég
A Forma-1-es pilótalista a 2011-es bajnokságban


<RIGHT>
1_f1_xlsport.jpg

Szerdán hivatalosan bejelentették, hogy a német Adrian Sutil és a brit Paul di Resta lesznek a Forma-1-es világbajnokságban szereplő Force India pilótái.


A 2011-es rajtszámok és a pilótalista:
--------------------------------------
Red Bull (osztrák):
1. Sebastian Vettel (német)
2. Mark Webber (ausztrál)

McLaren (brit):
3. Jenson Button (brit)
4. Lewis Hamilton (brit)

Ferrari (olasz):
5. Fernando Alonso (spanyol)
6. Felipe Massa (brazil)

Mercedes (német):
7. Michael Schumacher (német)
8. Nico Rosberg (német)

Renault (francia):
9. Robert Kubica (lengyel)
10. Vitalij Petrov (orosz)

Williams (brit):
11. Rubens Barrichello (brazil)
12. Pastor Maldonado (venezuelai)

Force India (indiai):
14. Paul di Resta (brit)
15. Adrian Sutil (német)

Sauber (svájci):
16. Kobajasi Kamui (japán)
17. Sergio Perez Mendoza (mexikói)

Toro Rosso (olasz):
18. ?
19. ?

Lotus (malajziai):
20. Jarno Trulli (olasz)
21. Heikki Kovalainen (finn)

Hispania (spanyol):
22. Narain Karthikeyan (indiai)
23. ?

Virgin (brit):
24. Timo Glock (német)
25. Jérome D,Ambrosio (belga)



Pedro de la Rosa lett a McLaren tesztpilótája
2011. 01. 28. 06.28

<RIGHT>
pedro_de_la_rosa_xlsport.jpg



A spanyol Pedro de la Rosa lett a Forma-1-es McLaren istálló tesztpilótája, a spanyol versenyző így visszatért a wokingi csapathoz.


Az AS című spanyol sportnapilap internetes kiadása szerint Pedro de la Rosát hivatalosan jövő pénteken mutatják be Berlinben.
A rendkívül tapasztalt ibériai autóversenyző 2006-ban érte el legjobb eredményét, miután a kolumbiai Juan Pablo Montoya megüresedett helyét foglalta el a McLarennél: a magyar GP-n Jenson Button mögött a második helyen intették le.
A februárban már negyvenesztendős pilóta a Forma-1-be az idén egyedüli gumiszállítóként belépő Pirelli abroncsait tesztelte múlt szeptember óta. Az olasz gumigyár a Bridgestone-t váltja ebben az idényben.


Xlsport
 
T

TH6777

Vendég
F.1 A Ferrari leleplezte 2011-es Forma-1-es autóját

A Forma-1-es Ferrari csapata pénteken Maranellóban bemutatta 2011-es versenyautóját, amely a történelmi F150 nevet kapta.


Az elnevezés az egységes Olaszország 1861-es létrejöttének 150. évfordulójára utal, ezért a nemzeti lobogót is nagyobb felületen jelenítették meg. Az autó orra magasabb és hosszabb lett. A pilótafülkét ugyancsak megemelték, a hátsó szárny állítható lett.
A mérnökök újra beépítették a kinetikus energia-visszanyerő rendszert (Kinetic Energy Recovery Systems, röviden KERS), ugyanakkor levették az F-csatornát és a dupla diffúzort, melyet 2011-ben már betiltottak. "Az autó kiívülről hasonlít a tavalyira, de technikai szempontból egészen más" - mondta Aldo Costa technikus.
"Egyre inább a csapat részévének érzem magam - mondta a gálán Fernando Alonso, az istálló spanyol pilótája. - Ez az érzés egyre jobban erősödött bennem 2010 folyamán, és hozzájárult az új autó megalkotásához is. Könnyebb lesz alkalmazkodnom az F150-hez, amely reményeim szerint legalább annyira erős lesz, mint amennyire gyönyörű."
"Terveink szerint a bahreini idénynyitóra minden apró részlet a helyére kerül - mondta Stefano Domenicali csapatfőnök. - Tavaly voltak nehéz pillanataink, de sok szép emlékünk is van, s utóbbiakból merítünk erőt. Mindenki nagyon motivált és bizonyítani szeretne."
Alonso már péntek délután kipróbálja az F150-et, de az autó az első valenciai teszten debütál hivatalosan, február elsején. Ott már a csapat másik pilótája, a brazil Felipe Massa is volán mögé ül.​

image.aspx



 
T

TH6777

Vendég
Pontokra és a hetedik helyre vágyik a Lotus
2011. 02. 01. 04.05

<RIGHT>
1_f1_xlsport.jpg



Hétfőn bemutatta az idei idényre tervezett autóját a Lotus Forma-1-es csapat, amely az online prezentáció kapcsán kijelentette: 2011-es célja az, hogy pontokat szerezzen és összetettben a hetedik helyen zárjon.


"A mostani kocsi dizájnja sokkal inkább megfelel a kor követelményeinek. Modern F1-es autó, amely az első lépés afelé, hogy a Lotus ismét a rajtrács elejére kerüljön" - mondta a klasszikus zöld-sárga színben pompázó T128-asról Mike Gascoyne technikai igazgató.
Az istálló tavaly újoncként egyetlen pontot sem gyűjtött, Tony Fernandes csapatfőnök reményei szerint azonban idén ez másként lesz, bár a pilóták változatlanok: az olasz Jarno Trulli és a finn Heikki Kovalainen ül majd a volán mögött.

Az autós gyorsasági világbajnokság március 13-án kezdődik Bahreinben.



Xlsport
 
T

TH6777

Vendég

Kubica-baleset - Mesterséges kóma, döbbent navigátor és versenytársak
2011. 02. 07. 14.41

<RIGHT>
robert_kubica_xlsport.jpg



Navigátora döbbenten számolt be Robert Kubica Forma-1-es pilóta vasárnapi súlyos ralibalesetéről, melynek következtében a lengyel versenyző majdnem elvesztette a karját, és azóta is mesterséges kómában fekszik.


A 26 esztendős Kubica a Ronde di Andora elnevezésű viadalon, Genova közelében egy Skoda Fabiát vezetve a cél felé tartott, majd letért az útról és nagy sebességgel egy templom falának ütközött, majd egy szalagkorláthoz csapódott. A tűzoltók szabadítottak ki a kocsiból, a segédpilóta Jacub Gerber sértetlen maradt.
"Tudtuk, hogy csúszni fog az aszfalt a nedvesség miatt, felkészültünk rá" - elevenítette fel a történteket a navigátor. - "Az volt a gond, hogy a szalagkorlát egy darabon megszakadt, és miután nekivágódtunk az egyiknek, utána a másik szabályszerűen felnyársalta a kocsit. Hihetetlenül abszurd helyzet volt."
Kubica hétórás műtéten esett át, melynek során egy héttagú csapat összerakta a jobb alkarját és kézfejét, ellátta lábsérülését, majd mesterséges kómába helyezte. A beavatkozást követően Igor Rossello kézspecialista, a genovai Santa Corona kórház orvosa közölte:
"Megmarad a jobb karja, de legjobb esetben is egy év, mire ismét tökéletesen tudja használni. A következő öt-hét nap során dől el, hogy mennyire volt sikeres az operáció."
A lengyel pilóta szülei még vasárnap elutaztak Krakkóból Olaszországba, a Renault istállóból társa, Vitalij Petrov és Eric Boullier csapatfőnök hétfőn érkezik.
A ferraris Fernando Alonso még a baleset napján meglátogatta barátját a kórházban, Jenson Button pedig egy közösségi oldalon kívánt mielőbbi gyógyulást a "szörnyű hír hallatán".
Mario Theissen, a BMW sportigazgatója - Kubica korábbi főnöke - ugyancsak megrendülten nyilatkozott:
"Valamennyiünket mélyen lesújtott ez a hír. Nagy sikereket értünk el együtt, legnagyobb diadalunk a montreali duplázás volt 2008-ban. Egy évvel korábban ugyanott együtt éltünk át sokkoló perceket, amikor ájultan húzták ki a falnak csapódott roncsból."
Nick Heidfeld és Timo Glock is az interneten tette közzé jókívánságait.
A krakkói születésű Kubica első F1-es versenyét a 2006-os Magyar Nagydíjon vívta és két évvel később, a Kanadai GP-n szerezte meg első diadalát. Eddig 76 vb-futamon indult, legjobb eredményét 2008-ban érte el, amikor a negyedik helyen zárt a francia istálló gépével.


Xlsport


 
T

TH6777

Vendég
Kubica-baleset - Elhagyta az intenzív osztályt a pilóta
2011. 02. 10. 15.48

<RIGHT>
robert_kubica2_xlsport.jpg



Az intenzív osztályról a traumatológiára szállították csütörtökön Robert Kubicát, a Forma-1-es Lotus-Renault istálló lengyel pilótáját, aki múlt vasárnap egy olaszországi raliversenyen szenvedett súlyos balesetet.


Az ANSA olasz hírügynökség jelentései szerint a 26 éves versenyző állapota jó ütemben javul, ezért a genovai Santa Corona kórház orvosai már pénteken megműthetik sérült vállát és lábát.
Kubica a Ronde di Andora elnevezésű viadalon, Genova közelében Skoda Fabiájával a cél felé tartott, amikor lecsúszott az útról, a szalagkorláthoz csapódott, majd nagy sebességgel egy templom falának ütközött. A tűzoltók szabadították ki a kocsiból, a navigátor, Jacub Gerber sértetlen maradt.
A lengyel pilóta hétórás műtéten esett át, melynek során egy héttagú csapat összerakta a jobb alkarját és kézfejét, ellátta lábsérülését, majd hétfő délelőttig mesterséges kómában tartották.






Kubica-baleset - A tesztelő pilótatársak jobbulást kívántak Jerezből
2011. 02. 11. 05.09

<RIGHT>
robert_kubica2_xlsport.jpg



"Mielőbbi gyógyulást, Robert!" - így üzentek csütörtökön a Forma-1-es csapatok a balesetet szenvedett Robert Kubicának, a Renault lengyel pilótájának.


Az istállók jelenleg a spanyolországi Jerezben tesztelnek, s az első napon minden autón ez a felirat volt olvasható a versenyző anyanyelvén (Szybkiego powrotu do zdrowia Robert). A Renault új R31-esén például aranyszínű betűkkel szerepelt közvetlenül a pilótaülés mögött - a volánnál az orosz Vitalij Petrov ült.
A csapatokat tömörítő szervezet, a FOTA internetes oldalán kívánt jobbulást Kubicának, aki vasárnap, egy olaszországi raliversenyen szenvedett súlyos balesetet. Hétórás műtéten esett át, majd csütörtökön szállították át az intenzív osztályról a traumatológiára, de még további beavatkozások várnak rá.


Senna, Liuzzi vagy Heidfeld helyettesítheti Kubicát


1_f1_xlsport.jpg



Bruno Senna, Vitantonio Liuzzi vagy Nick Heidfeld helyettesítheti a vasárnap súlyos ralibalestet szenvedett Robert Kubicát a Forma-1-es Renault istállónál.


Eric Boullier csapatfőnök kedden, a genovai Santa Corona Kórházban tartott sajtókonferenciáján közölte, hogy a brazil, az olasz és a német pilóta közül választanak majd.
A 26 esztendős Kubica a Ronde di Andora elnevezésű viadalon, Genova közelében Skoda Fabiájával lecsúszott az útról, a szalagkorláthoz csapódott, majd nagy sebességgel egy templom falának ütközött. A tűzoltók szabadították ki a kocsiból, a navigátor, Jacub Gerber sértetlen maradt.
A lengyel pilóta hétórás műtéten esett át, melynek során egy héttagú csapat összerakta a jobb alkarját és kézfejét, ellátta lábsérülését, majd hétfő délelőttig mesterséges kómában tartotta. Csütörtökön a jobb vállát és a jobb lábát operálják, majd három-négy nappal később a könyökét és felkarját. Nagy valószínűséggel az idény nagy részét vagy az egészet kénytelen lesz kihagyni.
"Tárt karokkal várjuk Robertet, remélem, még az idény vége előtt visszatér" - mondta Boullier.
Senna a Hispania, Liuzzi a Force India, Heidfeld pedig a Sauber versenyautóját vezette a tavalyi vb-sorozaton.






Jerezi teszt - Massa volt a leggyorsabb
2011. 02. 11. 05.11

<RIGHT>
felipe_massa4_xlsport.jpg



Felipe Massa, a Ferrari brazil pilótája érte el a legjobb időt a Forma-1-es csapatok jerezi tesztelésének csütörtöki, első napján.


Eredmények:
1. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 1:20.709 p - 101 kör
2. Sergio Pérez (mexikói, Sauber) 0.774 mp hátrány - 94
3. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 0.813 mp h. - 94
4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Toro Rosso) 1.046 mp h. - 31
5. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 1.205 mp h. - 58
6. Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso) 1.980 mp h. - 42




Beperelte a Ford a Forma-1-es Ferrarit
2011. 02. 11. 03.42

<RIGHT>
ferrari2011_xlsport.jpg



Az amerikai Ford autógyár szerdán beperelte a Forma-1-es Ferrari istállót, mert az olasz csapat a korábban a Ford által levédetett F150 kódjelzéssel látta el idei versenyautóját. A Ferrari azonnal reagált, és átnevezte F1-es versenygépét.


A Ford azt is kifogásolja, hogy a Ferrari által használt F150 logó kísértetiesen hasonlít az Egyesült Államokban az eladási listák élén álló Ford F-150-es modelljénél használt emblémára.
A Ford azt szeretné, ha a detroiti bíróság megtiltaná az olasz csapatnak a kódjelzés további használatát. Az autógyártó ezen felül 100 ezer dolláros kártérítést is követel a jogtalan névhasználat miatt.
A történtek után csütörtökön az olasz gyár vezetői bejelentették, hogy átkeresztelik Forma-1-es autójukat, amely így a "Ferrari F150th Italia" nevet kapta.
"A Ferrari úgy érzi, hogy a közelgő Forma-1-es világbajnokságon nem kerülhet semmiféle konfliktusba egy másik gyártóval, és nem akarja, hogy összekeverjék bármilyen más jellegű országúti autóval. Éppen ezért minden modellen a teljes, azaz a Ferrari F150th Italia feliratot használjuk majd" - áll a cég közleményében.
A Ferrari részvényeinek 85 százaléka a Fiat tulajdonában van, a Ford a benyújtott keresetben jelezte, a két autógyár "régóta komoly rivalizálást folytat az autósportban."
A Ferrari az F150-es január 28-i bemutatójakor a hivatalos közleményében azt közölte, hogy az idei versenygép az egységes Olaszország 1861-es létrejöttének 150. évfordulója miatt kapta ezt a nevet.


Xlsport

 
T

TH6777

Vendég
Formula-1: Robert Kubica újabb kilencórás műtéten esett át

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->A múlt vasárnap egy raliviadalon súlyos balesetet szenvedett Robert Kubicán újabb kilencórás műtétet hajtottak végre Olaszországban. A lengyel pilóta állapota a körülményekhez képest jónak mondható.

<!-- .cikkhead -->Ezúttal a Renault Formula–1-es pilótájának lábát, vállát és könyökét műtötték meg. Az orvosok tájékoztatása szerint Kubica jobb keze – amelyről röviddel a baleset után az a rémhír terjedt el, hogy amputálni kell – továbbra is jól reagál és már kevésbé van bedagadva.​

„Befejeztük a második műtétet a felkarcsonton, amely egy korábbi 2003-as baleset során egyszer már megsérült. Csontátültetést hajtottunk végre, és egy nagy fémlemezt is behelyeztünk – nyilatkozta a kórház ortopédiai osztályának vezetője, Francesco Lanza. – Most a felkarcsont elülső részét tettük rendbe, a hátsó része majd ezután kerül sorra."
Ez utóbbi beavatkozást egy harmadik operáció során végzik majd el az orvosok.​


Formula-1: feltámadt a Mercedes, Michael Schumacher volt a leggyorsabb

A német Michael Schumacher volt a leggyorsabb az idei második kollektív Formula–1-es tesztelés második napján Jerezben. A második leggyorsabb a Ferrarival szereplő Felipe Massa, míg a harmadik a mclarenes Jenson Button volt.

<TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" class="cikkinfo table_w100p" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=540><CAPTION>FORMULA–1-ES TESZT </CAPTION><TBODY><TR class=odd><TD colSpan=5 align=middle>JEREZ, 2. NAP</TD></TR><TR class=even><TD class=xl24>1. Michael Schumacher</TD><TD class=xl24>német</TD><TD class=xl24>Mercedes</TD><TD class=xl24>1:20.352</TD><TD class=xl24>112</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl24>2. Felipe Massa</TD><TD class="xl24 ">brazil</TD><TD class=xl24>Ferrari</TD><TD class=xl24>1:20.413</TD><TD class="xl24 ">116</TD></TR><TR class=even><TD class="xl24 ">3. Jenson Button</TD><TD class=xl24>brit</TD><TD class=xl24>McLaren-Mercedes</TD><TD class="xl24 ">1:21.009</TD><TD class=xl24>69</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl24>4. Jaime Alguersuari</TD><TD class=xl24>spanyol</TD><TD class="xl24 ">Toro Rosso-Ferrari</TD><TD class=xl24>1:21.214</TD><TD class=xl24>72</TD></TR><TR class=even><TD class=xl24>5. Mark Webber</TD><TD class="xl24 ">ausztrál</TD><TD class=xl24>Red Bull-Renault</TD><TD class=xl24>1:21.613</TD><TD class=xl24>113</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl24>6. Adrian Sutil</TD><TD class="xl24 ">német</TD><TD class=xl24>Force India-Mercedes</TD><TD class=xl24>1:21.780</TD><TD class=xl24>73</TD></TR><TR class=even><TD class=xl24>7. Sergio Pérez</TD><TD class="xl24 ">mexikói</TD><TD class=xl24>Sauber-Ferrari</TD><TD class=xl24>1:21.857</TD><TD class="xl24 ">56</TD></TR><TR class=odd><TD class="xl24 ">8. Timo Glock</TD><TD class=xl24>német</TD><TD class=xl24>Virgin-Cosworth</TD><TD class="xl24 ">1:22.208</TD><TD class=xl24>57</TD></TR><TR class=even><TD class=xl24>9. Vitalij Petrov</TD><TD class=xl24>orosz</TD><TD class="xl24 ">Renault</TD><TD class=xl24>1:22.493</TD><TD class=xl24>65</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl24>10. Pastor Maldonado</TD><TD class="xl24 ">venezuelai</TD><TD class=xl24>Williams-Cosworth</TD><TD class=xl24>1:22.591</TD><TD class="xl24 ">38</TD></TR><TR class=even><TD class="xl24 ">11. Jarno Trulli</TD><TD class=xl24>olasz</TD><TD class=xl24>Lotus-Renault</TD><TD class="xl24 ">1:23.216</TD><TD class=xl24>40</TD></TR></TBODY></TABLE>​
 
Formula-1-es teszt eredmények
Jerez – harmadik nap: 1. Nick Heidfeld Renault 1m20.361s 86
2. Fernando Alonso Ferrari 1m20.493s + 0.132s 131
3. Michael Schumacher Mercedes 1m21.054s + 0.693s 114
4. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1m21.099s + 0.738s 36
5. Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 1m21.242s + 0.881s 84
6. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1m21.574s + 1.213s 98
7. Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari 1m21.681s + 1.320s 92
8. Heikki Kovalainen Lotus-Renault 1m21.711s + 1.350s 61
9. Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1m22.227s + 1.866s 99
10. Paul di Resta Force India-Mercedes 1m22.945s + 2.584s 64
11. Jerome D'Ambrosio Virgin-Cosworth 1m25.471s + 5.110s 72
 
Formula-1-es teszt eredmények
Jerez – negyedik nap:
1. Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1m19.832s 103
2. Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 1m20.601s + 0.769s 86
3. Fernando Alonso Ferrari 1m21.074s + 1.242s 115
4. Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari 1m21.213s + 1.381s 90
5. Bruno Senna Renault 1m21.400s + 1.568s 68
6. Heikki Kovalainen Lotus-Renault 1m21.632s + 1.800s 43
7. Nico Rosberg Mercedes 1m22.103s + 2.271s 45
8. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1m22.222s + 2.39 s 90
9. Jenson Button McLaren-Mercedes 1m22.278s + 2.446s 70
10. Jerome D'Ambrosio Virgin-Cosworth 1m22.985s + 3.153s 45
11. Paul di Resta Force India-Mercedes 1m23.111s + 3.279s 99
 
Formula-1-es teszt eredmények
Barcelona – első nap:
<O:p</O:p1. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1m24.374s 37<O:p</O:p
2. Fernando Alonso Ferrari 1m25.485s + 1.111s 101<O:p</O:p
3. Jaime Alguersuari Toro Rosso-Ferrari 1m25.638s + 1.264s 57 <O:p</O:p
4. Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 1m25.641s + 1.267s 78<O:p</O:p
5. Jenson Button McLaren-Mercedes 1m26.365s + 1.991s 77<O:p</O:p
6. Paul di Resta Force India-Mercedes 1m26.575s + 2.201s 26<O:p</O:p
7. Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1m26.912s + 2.538s 52<O:p</O:p
8. Michael Schumacher Mercedes 1m27.512s + 3.138s 90 <O:p</O:p
9. Narain Karthikeyan HRT-Cosworth 1m28.393s + 4.019s 116<O:p</O:p
10. Heikki Kovalainen Lotus-Renault 1m30.065s + 5.691s 54<O:p</O:p
11. Jerome D'Ambrosio Virgin-Cosworth 1m30.950s + 6.576s 116<O:p</O:p
12. Vitaly Petrov Renault 1m35.174s + 10.800s 20
<O:p</O:p13. Nick Heidfeld Renault 1m44.324s + 19.950s 27
 
T

TH6777

Vendég
Alonsónak nehéz lesz a dolga

A Ferrari a téli teszteken eddig összességében meglehetősen jó teljesítményt nyújtott, noha ezekből a kollektív körözgetésekből nem lehet sokat levonni.

A csapatok egy része a Red Bullt, míg a mezőny másik fele a Ferrarit tartja a 2011-es szezon favoritjának. Alonso egyet biztosan tud, hogy egy rendkívül kemény szezon elé néz.

- Nagyon nehéz lesz. Ez, ami biztos. A mezőny minden eddiginél szorosabb lehet, de mi csak a saját feladatunkra koncentrálunk. Fontos, hogy már az első versenyen versenyképesek legyünk. Nagyon bízom ebben, de még mindig van egy teszt előttünk és sokat léphetünk előre – nyilatkozta Fernando Alonso.

 
T

TH6777

Vendég
Forma-1 - Alonso dobogóra várja magát Ausztráliában

<RIGHT>
forma_1%20(3).jpg



Fernando Alonso már az idei Forma-1-es világbajnokság első futamán, a melbourne-i Ausztrál Nagydíjon dobogóra szeretne állni.


A kétszeres világbajnok, tavaly második helyezett spanyol pilóta a barcelonai tesztelés szombati zárásán úgy fogalmazott, hogy nagyon eredményes felkészülésen van túl csapatával, a Ferrarival.
"Mi teszteltünk a legtöbbet, eközben pedig nekünk volt a legkevesebb gondunk. Ami a versenyképességet illeti, ennek megítéléséhez természetesen meg kell várni az ausztrál nagydíjat, de alapvetően nem változott a helyzet az elmúlt évhez képest" - utalt arra, hogy az elmúlt évben is eredményes csapatoktól, illetve pilótáktól vár jó szereplést.
A McLarennel számolni kell majd a végén, a Mercedes, úgy tűnik, előrelépett, de a Red Bull és a Ferrari is elöl lesz. Elvileg éppen a Red Bull két pilótája, Sebastian Vettel és Mark Webber számít favoritnak."

Eredetileg Bahreinben, a szahíri pályán került volna sor a vb-sorozat nyitányára, ám a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt két és fél hete törölték az ottani GP-t, így a március 27-i melbourne-i versenyen indul a sorozat.



 

man.impudent

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én egy felajánlást tennék, mert látom vagytok egy páran akik szeretitek a Forma 1-et! Nekem data.hu-n fennt van a '08, '10,-es teljes szezon, és jelenleg feltöltés alatt áll a '07,'09! Ha szeretnétek akkor közzé teszem őket, bár azt olvastam a szabályzatban, hogy "linkelni" tilos, és mégis találtam egy csomó film, meg zene linket, szóval nem nagyon értem. :)
Mindegy. Ha szeretnétek, szóljatok, így egy-egy kimaradt futamot, még pótolhattok is!
Üdv!
atrask

Szia!

Nagyon jól hangzik. Volt pár izgalmas futam, amit jó lenne feleleveníteni.
 

xy77

Állandó Tag
Állandó Tag
Az idei minden idők legerősebb mezőnye

Élénk vita bontakozott ki nemrég arról, vajon Kimi Räikkönen visszajöjjön-e az F1-be, hogy a súlyosan megsérült Robert Kubica helyére üljön a Renault-ba. (Mint aztán kiderült, a lengyel autóját a tapasztalt Nick Heidfeld vette át.) Anélkül, hogy mi is belebonyolódnánk annak taglalásába, okosat húzott volna-e a fenti lépéssel a felek bármelyike is, a finn távolmaradásának tényét tudomásul véve arra teszünk kísérletet, hogy bizonyítsuk: az idei évadban a történelmi ziccer elszalasztása ellenére (azaz hogy nem indul egy hatodik világbajnok is) minden idők legerősebb mezőnye sorakozik majd fel a rajtrácson – több tekintetben vitathatatlanul!
 
T

TH6777

Vendég
INDUL A 2011 SZEZON!

A 2011-es versenynaptár:

Március 13. – Bahrain (Sakhir) elmaradt!
Március 27. – Ausztrália (
Melbourne)
Április 10. – Malajzia (Sepang)
Április 17. – Kína (Sanghaj)
Május 8. – Törökország (
Isztambul Park)
Május 22. – Spanyolország (
Barcelona)
Május 29. –
Monaco (Monte Carlo)
Június 12. – Kanada (
Montreal)
Június 26. – Európa (
Valencia)
Július 10. – Nagy Britannia (
Silverstone)
Július 24. – Németország (
Nürburgring)
Július 31. – Magyarország (Budapest)
Augusztus 28. – Belgium (
Spa-Francorchamps)
Szeptember 11. – Olaszország (
Monza)
Szeptember 25. –
Szingapúr (Szingapúr)
Október 9. – Japán (Suzuka)???
Október 16. –
Korea (Yeongam)
Október 30. – India*
November 13. –
Abu Dhabi (Yas Marina)
November 27. - Brazília (Interlagos)


Összesen kilenc európai, és tizenegy tengerentúli futam lesz 2011-ben, tehát az utazási költségek tovább nőnek.

F1: Vettel ráijesztett riválisaira, pazar idővel zárta a 3. edzést

Sebastian Vettel alaposan ráijesztett riválisaira a Formula–1-es Ausztrál Nagydíj harmadik szabadedzésén Melbourne-ben: a Red Bull-istálló világbajnoka 857 ezredmásodperccel előzte meg csapattársát, a második helyezett Mark Webbert, míg a többi csapat versenyzői közül a leggyorsabb Lewis Hamiltonra már több mint egy másodpercet rávert.


<TABLE style="BORDER-COLLAPSE: collapse" class="cikkinfo table_w100p" border=0 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=540 align=center><CAPTION>AUSZTRÁL NAGYDÍJ, 3. SZABADEDZÉS </CAPTION><TBODY><TR class=odd><TD style="BORDER-BOTTOM: medium none; BORDER-LEFT: medium none; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: medium none" class=xl22>1.</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: medium none; BORDER-LEFT: medium none; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: medium none" class=xl23>Sebastian Vettel</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: medium none; BORDER-LEFT: medium none; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: medium none" class=xl23>német</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: medium none; BORDER-LEFT: medium none; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: medium none" class=xl23>Red Bull-Renault</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: medium none; BORDER-LEFT: medium none; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: medium none" class=xl24>1:24.507</TD><TD style="BORDER-BOTTOM: medium none; BORDER-LEFT: medium none; BORDER-TOP: medium none; BORDER-RIGHT: medium none" class=xl25>15 kör</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>2.</TD><TD class=xl27>Mark Webber</TD><TD class=xl27>ausztrál</TD><TD class=xl27>Red Bull-Renault</TD><TD class=xl28>1:25.364</TD><TD class=xl29>14</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>3.</TD><TD class=xl31>Lewis Hamilton</TD><TD class=xl31>brit</TD><TD class=xl31>McLaren-Mercedes</TD><TD class=xl32>1:25.553</TD><TD class=xl33>15</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>4.</TD><TD class=xl27>Jenson Button</TD><TD class=xl27>brit</TD><TD class=xl27>McLaren-Mercedes</TD><TD class=xl28>1:25.567</TD><TD class=xl29>16</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>5.</TD><TD class=xl31>Vitalij Petrov</TD><TD class=xl31>orosz</TD><TD class=xl31>Renault</TD><TD class=xl32>1:25.906</TD><TD class=xl33>18</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>6.</TD><TD class=xl27>Fernando Alonso</TD><TD class=xl27>spanyol</TD><TD class=xl27>Ferrari</TD><TD class=xl28>1:26.121</TD><TD class=xl29>16</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>7.</TD><TD class=xl31>Kobajasi Kamui</TD><TD class=xl31>japán</TD><TD class=xl31>Sauber-Ferrari</TD><TD class=xl32>1:26.417</TD><TD class=xl33>17</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>8.</TD><TD class=xl27>Nico Rosberg</TD><TD class=xl27>német</TD><TD class=xl27>Mercedes</TD><TD class=xl28>1:26.520</TD><TD class=xl29>17</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>9.</TD><TD class=xl31>Nick Heidfeld</TD><TD class=xl31>német</TD><TD class=xl31>Renault</TD><TD class=xl32>1:26.746</TD><TD class=xl33>17</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>10.</TD><TD class=xl27>Michael Schumacher</TD><TD class=xl27>német</TD><TD class=xl27>Mercedes</TD><TD class=xl28>1:26.856</TD><TD class=xl29>15</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>11.</TD><TD class=xl31>Sebastien Buemi</TD><TD class=xl31>svájci</TD><TD class=xl31>Toro Rosso-Ferrari</TD><TD class=xl32>1:27.008</TD><TD class=xl33>17</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>12.</TD><TD class=xl27>Felipe Massa</TD><TD class=xl27>brazil</TD><TD class=xl27>Ferrari</TD><TD class=xl28>1:27.011</TD><TD class=xl29>15</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>13.</TD><TD class=xl31>Jaime Alguersuari</TD><TD class=xl31>spanyol</TD><TD class=xl31>Toro Rosso-Ferrari</TD><TD class=xl32>1:27.066</TD><TD class=xl33>14</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>14.</TD><TD class=xl27>Paul di Resta</TD><TD class=xl27>brit</TD><TD class=xl27>Force India-Mercedes</TD><TD class=xl28>1:27.087</TD><TD class=xl29>15</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>15.</TD><TD class=xl31>Adrian Sutil</TD><TD class=xl31>német</TD><TD class=xl31>Force India-Mercedes</TD><TD class=xl32>1:27.180</TD><TD class=xl33>15</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>16.</TD><TD class=xl27>Rubens Barrichello</TD><TD class=xl27>brazil</TD><TD class=xl27>Williams-Cosworth</TD><TD class=xl28>1:28.068</TD><TD class=xl29>7</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>17.</TD><TD class=xl31>Sergio Pérez</TD><TD class=xl31>mexikói</TD><TD class=xl31>Sauber-Ferrari</TD><TD class=xl32>1:28.077</TD><TD class=xl33>9</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>18.</TD><TD class=xl27>Heikki Kovalainen</TD><TD class=xl27>finn</TD><TD class=xl27>Lotus-Renault</TD><TD class=xl28>1:29.772</TD><TD class=xl29>17</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>19.</TD><TD class=xl31>Jarno Trulli</TD><TD class=xl31>olasz</TD><TD class=xl31>Lotus-Renault</TD><TD class=xl32>1:30.003</TD><TD class=xl33>18</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>20.</TD><TD class=xl27>Timo Glock</TD><TD class=xl27>német</TD><TD class=xl27>Virgin-Cosworth</TD><TD class=xl28>1:30.261</TD><TD class=xl29>15</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>21.</TD><TD class=xl31>Pastor Maldonado</TD><TD class=xl31>venezuelai</TD><TD class=xl31>Williams-Cosworth</TD><TD class=xl32>1:30.496</TD><TD class=xl33>5</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>22.</TD><TD class=xl27>Jerome D'Ambrosio</TD><TD class=xl27>belga</TD><TD class=xl27>Virgin-Cosworth</TD><TD class=xl28>1:30.704</TD><TD class=xl29>18</TD></TR><TR class=odd><TD class=xl30>23.</TD><TD class=xl31>Narain Karthikeyan</TD><TD class=xl31>indiai</TD><TD class=xl31>Hispania-Cosworth</TD><TD class=xl32>1:41.554</TD><TD class=xl33>5</TD></TR><TR class=even><TD class=xl26>24.
</TD><TD class=xl27>Vitantonio Liuzzi</TD><TD class=xl27>olasz</TD><TD class=xl27>Hispania-Cosworth</TD><TD class=xl28>idő nélkül</TD><TD class=xl29>1






</TD></TR></TBODY></TABLE>​
<!-- .cikkbody -->Hamilton nem tudja hova tenni a McLaren feltámadását

Jenson Button mellett 2008 világbajnoka is jelentős javulásról számolt be Ausztráliában.

Az Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzésein a McLaren várakozáson felül teljesített, a második edzésen a wokingi pilóták az egész mezőnyt maguk mögé utasították. Lewis Hamilton elégedett az előrelépéssel, de még mindig nem tudja, hogy hol is állnak valójában.

- Ha most szombat lenne, minden bizonnyal ugrálnék örömömben, de ez is csak egy pénteki tesztnap volt, ugyanakkor elmondhatom, hogy nyilvánvalóan sokat sikerült előrelépnünk a téli tesztek óta. A módosítások egyértelműen pozitív hatást gyakoroltak az autó teljesítményére és a megbízhatóságra, ami eddig a fő problémát jelentette. A gumik is rendben voltak, nagyon jól viselkedtek és reagáltak a pályán. Nem érzem, hogy komoly gond lenne velük. Pozitívan tekintek előre, de nem szabad álomba ringatnunk magunkat, mert még mindig nagyon sok dolgunk van az autóval és még mindig nem vagyunk ott, ahol lenni szeretnénk. Folyamatosan munkára és fejlesztésre van szükség. Fontos, hogy vasárnap mindkét autónk célba érjen és szerezzünk néhány fontos pontot a csapatnak. Ami a riválisokat illeti, továbbra is ott a nagy kérdőjel, mivel nem tudni, hogy ki, milyen üzemanyag-terheléssel tesztelt. Szombaton meglátjuk, amikor a feltételek egyenlőbbek lesznek.

Formula-1: vasárnap gyászszünettel kezdődik az idény Melbourne-ben


A Japánt sújtó március 11-i földrengés és szökőár áldozatainak emlékére gyászszünettel kezdődik meg vasárnap a Forma-1-es idénynyitó Ausztrál Nagydíj.


<!-- .cikkhead -->
A rajthelyek elfoglalásánál a pilóták egy percre leállítják majd a motorokat Melbourne-ben. A versenyzők már a pénteki szabadedzések alatt is megemlékeztek a több ezer emberéletet követelő tragédiáról: a hétszeres világbajnok Michael Schumacher a japán zászlót is a sisakjára nyomatta, míg a Ferrarikon "Ne add fel, Japán!" feliratú matricák díszelegtek.

"Meg akarjuk mutatni, hogy gondolatban a japánokkal vagyunk" - hangsúlyozta az olasz istálló spanyol világbajnoka, Fernando Alonso.

Nick Heidfeld ráadásul egy RK feliratot is elhelyezett a sisakján, a német pilóta ugyanis a februárban súlyos ralibalesetet szenvedett lengyel Robert Kubicát helyettesíti a Renault-nál.

Egyelőre nem tudni, hogy a terveknek megfelelően kerül-e sor az október 9-re kiírt Japán Nagydíjra.
 

ring

Állandó Tag
Állandó Tag
Ausztrál Nagydíj
Időmérő edzés
<table class="raceResults" summary="" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr> <th>Hely</th> <th>Versenyző</th> <th>Csapat</th> <th>Q1</th> <th>Q2</th> <th>Q3</th> <th>Kör</th> </tr> <tr> <td>1</td> <td nowrap="nowrap">Sebastian Vettel</td> <td nowrap="nowrap">RBR-Renault</td> <td>1:25.296</td> <td>1:24.090</td> <td>1:23.529</td> <td>16</td> </tr> <tr> <td>2</td> <td nowrap="nowrap">Lewis Hamilton</td> <td nowrap="nowrap">McLaren-Mercedes</td> <td>1:25.384</td> <td>1:24.595</td> <td>1:24.307</td> <td>19</td> </tr> <tr> <td>3</td> <td nowrap="nowrap">Mark Webber</td> <td nowrap="nowrap">RBR-Renault</td> <td>1:25.900</td> <td>1:24.658</td> <td>1:24.395</td> <td>15</td> </tr> <tr> <td>4</td> <td nowrap="nowrap">Jenson Button</td> <td nowrap="nowrap">McLaren-Mercedes</td> <td>1:25.886</td> <td>1:24.957</td> <td>1:24.779</td> <td>18</td> </tr> <tr> <td>5</td> <td nowrap="nowrap">Fernando Alonso</td> <td nowrap="nowrap">Ferrari</td> <td>1:25.707</td> <td>1:25.242</td> <td>1:24.974</td> <td>19</td> </tr> <tr> <td>6</td> <td nowrap="nowrap">Vitaly Petrov</td> <td nowrap="nowrap">Renault</td> <td>1:25.543</td> <td>1:25.582</td> <td>1:25.247</td> <td>18</td> </tr> <tr> <td>7</td> <td nowrap="nowrap">Nico Rosberg</td> <td nowrap="nowrap">Mercedes GP</td> <td>1:25.856</td> <td>1:25.606</td> <td>1:25.421</td> <td>17</td> </tr> <tr> <td>8</td> <td nowrap="nowrap">Felipe Massa</td> <td nowrap="nowrap">Ferrari</td> <td>1:26.031</td> <td>1:25.611</td> <td>1:25.599</td> <td>18</td> </tr> <tr> <td>9</td> <td nowrap="nowrap">Kamui Kobayashi</td> <td nowrap="nowrap">Sauber-Ferrari</td> <td>1:25.717</td> <td>1:25.405</td> <td>1:25.626</td> <td>17</td> </tr> <tr> <td>10</td> <td nowrap="nowrap">Sebastien Buemi</td> <td nowrap="nowrap">STR-Ferrari</td> <td>1:26.232</td> <td>1:25.882</td> <td>1:27.066</td> <td>15</td> </tr> <tr> <td>11</td> <td nowrap="nowrap">Michael Schumacher</td> <td nowrap="nowrap">Mercedes GP</td> <td>1:25.962</td> <td>1:25.971</td> <td>
</td> <td>13</td> </tr> <tr> <td>12</td> <td nowrap="nowrap">Jaime Alguersuari</td> <td nowrap="nowrap">STR-Ferrari</td> <td>1:26.620</td> <td>1:26.103</td> <td>
</td> <td>11</td> </tr> <tr> <td>13</td> <td nowrap="nowrap">Sergio Perez</td> <td nowrap="nowrap">Sauber-Ferrari</td> <td>1:25.812</td> <td>1:26.108</td> <td>
</td> <td>9</td> </tr> <tr> <td>14</td> <td nowrap="nowrap">Paul di Resta</td> <td nowrap="nowrap">Force India-Mercedes</td> <td>1:27.222</td> <td>1:26.739</td> <td>
</td> <td>16</td> </tr> <tr> <td>15</td> <td nowrap="nowrap">Pastor Maldonado</td> <td nowrap="nowrap">Williams-Cosworth</td> <td>1:26.298</td> <td>1:26.768</td> <td>
</td> <td>17</td> </tr> <tr> <td>16</td> <td nowrap="nowrap">Adrian Sutil</td> <td nowrap="nowrap">Force India-Mercedes</td> <td>1:26.245</td> <td>1:31.407</td> <td>
</td> <td>15</td> </tr> <tr> <td>17</td> <td nowrap="nowrap">Rubens Barrichello</td> <td nowrap="nowrap">Williams-Cosworth</td> <td>1:26.270</td> <td>
</td> <td>
</td> <td>12</td> </tr> <tr> <td>18</td> <td nowrap="nowrap">Nick Heidfeld</td> <td nowrap="nowrap">Renault</td> <td>1:27.239</td> <td>
</td> <td>
</td> <td>10</td> </tr> <tr> <td>19</td> <td nowrap="nowrap">Heikki Kovalainen</td> <td nowrap="nowrap">Lotus-Renault</td> <td>1:29.254</td> <td>
</td> <td>
</td> <td>10</td> </tr> <tr> <td>20</td> <td nowrap="nowrap">Jarno Trulli</td> <td nowrap="nowrap">Lotus-Renault</td> <td>1:29.342</td> <td>
</td> <td>
</td> <td>12</td> </tr> <tr> <td>21</td> <td nowrap="nowrap">Timo Glock</td> <td nowrap="nowrap">Virgin-Cosworth</td> <td>1:29.858</td> <td>
</td> <td>
</td> <td>10</td> </tr> <tr> <td>22</td> <td nowrap="nowrap">Jerome d'Ambrosio</td> <td nowrap="nowrap">Virgin-Cosworth</td> <td>1:30.822</td> <td>
</td> <td>
</td> <td>8</td> </tr> <tr> <td>23</td> <td nowrap="nowrap">Vitantonio Liuzzi</td> <td nowrap="nowrap">HRT-Cosworth</td> <td>1:32.978</td> <td>
</td> <td>
</td> <td>11</td> </tr> <tr> <td>24</td> <td nowrap="nowrap">Narain Karthikeyan</td> <td nowrap="nowrap">HRT-Cosworth</td> <td>1:34.293</td> <td>
</td> <td>
</td> <td>11</td></tr></tbody></table>
 

pedroka

Állandó Tag
Állandó Tag
Forma-1

Számomra sajnos unalmassá vált a korábban imádott Forma-1!
Nincsenek balhék igazi személyekre kiélezett párharcok
 

andorpapa

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes, nekem mostanában újból szimpatikus a Forma 1. Vannak technikai viták, necces versenyhelyzetek, karakteres és szerethető/ellenszenves pilóták, néha meglepő fordulatok.
 

andorpapa

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja, és ami kimaradt: izgalmasabb a mostani felállás, mint a Schumacher-érában. Persze a Schumi előtti időket már senki nem hozza vissza, de elég megnézni a többi autósportot, ott is sokat puhult a műfaj, lásd rally, WTCC stb.
 

andorpapa

Állandó Tag
Állandó Tag
Amúgy pedig az F1 legnagyobb rákfenéje az, hogy túlságosan le van korlátozva az egész. Szinte már csak az aerodinamikával lehet bizonyos keretek között játszani, ezért is keresi mindenki a kiskaput. Na meg a kukutyinban épített unalmas pályák sem tesznek jót a sportnak.
 
Oldal tetejére