Autok

Bálnaállat

Állandó Tag
Állandó Tag
Imádom! Bár nem az enyém.
<
De egyszer ...
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Szaudiak fémhulladéka Párizsban

Hali! Azoknak csatolom jelen pps-t, akik imádják a szépet vagy a luxusautókat vagy a szép luxusautókat. Üdv. M.T.E.;)
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Go Trabi Go

Hali! TRABANT 601 emlékül, azoknak, akik szerették ezt az "autó"-t. Üdv. M.T.E.
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Kötelező kalkulálás: dögöljek meg, ha értem

Idén is kitört rajtunk a váltóláz. Ha az előzetes becsléseknek lehet hinni, több mint 700 ezer autós cseréli le biztosítóját egy olcsóbbra. A legtöbben egyfajta adóként tekintünk a kötelezőre, így az egyetlen szempont a döntés meghozatalakor majd’ minden esetben a biztosítás ára. Elvileg a legtisztább képet akkor kapjuk, ha a különböző alkuszok internetes kalkulátorai segítségével hasonlítjuk össze a különböző termékeket. A gyakorlat ennél valamivel bonyolultabb: mi is számoltunk, és néha nem tudjuk, kinek higgyünk

<!-- lead/cikk separator -->Négy kalkulátort vettünk górcső alá: számoltunk a biztositas.hu-n, a netrisk.hu-n, a clb.hu-n és a praeventio.hu-n. Ez utóbbi három portál az elmúlt időszakban hackerek kedvelt célpontja volt, kalkulációink során azonban semmiféle fennakadást nem tapasztaltunk, a számolók villámgyorsan működtek.

Az első autósunk, aki informálódni szeretne a kötelező tarifákról egy . 2006 óta az Union ügyfele, boldogan tölti 33. életévét, autója egy szürke, 1,2-es, 3 éves Opel Corsa. A 2007-es évnek A0-ás bonus-malus fokozattal futott neki, azóta egy balesetet okozott. A szükséges adatok birtokában mind a négy kalkulátorral elvégeztük a számításokat.

A kapott eredménytáblák közül 3 nagyjából egybevág. A CLB, a Praeventio és a Netrisk egyaránt 57.500 forint körüli éves díjú legkedvezőbb ajánlatot kínál, melyet a MÁV biztosítónál érhetnénk el. A 14 ajánlat mindhárom kalkulátorral szinte teljesen megegyezik, néhány forintos különbségek fordulnak elő.

Kilóg a sorból azonban a biztosítás.hu:
sok az egybeesés, de bőven találunk különbségeket is. A legkedvezőbb ajánlat náluk nem a Mávé, hanem a jelenlegi biztosítóé, az Unioné. Ráadásul a különbség jelentős: az 57 ezres éves Máv-ajánlattal szemben mindössze 35.191 forintot kellene fizetni a kalkulátor szerint. Ez azért is érdekes, mert a jelenlegi biztosítás évi 56.180 forintba kerül.

Az Uniqua biztosítónál évi 10 ezer forinttal kell többet fizetni a biztosítás.hu szerint, mint amit a három másik kalkulátor számolt, a TIR-nél 30 ezerrel ajánl drágábbat.


bizttabla_nomi.jpg

Kivonat a kapott ajánlatokból: van egyforma is

A másik kíváncsi autós szintén nő és szintén szőke, viszont terhes. A három sofőr közül ő rendelkezik a legjobb mutatókkal, ennek megfelelően az ő kötelezője a legolcsóbb: 2007-ben negyedévente mindössze 7500 forintot fizetett a Groupamának. 30 éves, 10 éve van jogosítványa, de még sohasem okozott balesetet. Nem véletlen, hogy bónuszkategóriája B10-es. Hatéves Peugeot-ját egy 1360 köbcentis motor hajtja.

Makulátlan kártörténetének köszönhetően a legjobb ajánlatot a piac új szereplőjétől, a GenerTeltől kapta: évi 20.793 forintból megúszhatja a kötelező biztosítást. Esetében a legdrágább ajánlat is mindössze évi 48 ezer forint (kivéve a biztosítás.hu-t, ami az Uniqua esetén 30 ezerrel magasabb éves díjat ajánl ugyanolyan feltételek mellett, mint a többi kalkulátor) . Viszonylag kis különbségek vannak a tarifák között, így a kalkuláció során kialakult párezres eltérések esetenként két-háromhelyezésnyi eltérést is okoznak a négy ranglistában. Érdekes módon a biztositas.hu kalkulátora ezen autós esetében az OTP Garanciától és a Signáltól nem kalkulált ajánlatot.

bizttabla_szilvi%281%29.jpg

A másik Nő ajánlatai. B10-ben olcsóbb az élet

Férfi sofőrünk kártörténetében ugyan akad bejegyzés, de az elmúlt évben nem tört össze senkit (legalábbis nem ezzel az autóval). A napokban töltötte be a harmincat - isten éltesse -, egy leány büszke édesapja, 12 éve van jogosítványa. Négyéves Fiatjára B02-es kategóriában köthetett biztosítást, melynek díja tavaly a Posta biztosítónál negyedévente 8586 forint volt. Saját bevallása szerint eddig akárhányszor töltött ki kötelező kalkulátort, majdnem mindig más számokat kapott.

A négy tesztelt számolóprogram közül két helyen a KöBE nyert 34.700 forint körüli éves ajánlattal – netrisk.hu és praeventio.hu -, a biztosítás.hu szerint a 36.252 forintos MÁV-ajánlat a nyerő (itt 36.600-at számoltak a KöBE-nek), míg a CLB.hu a Postát dobta ki az élre 37.247 forintos éves díjjal. A CLB-nél misztikus okokból ez a sofőr nem kapott KÖBE-ajánlatot. A Signal ajánlatának kiszámolása is megosztotta a kalkulátorokat: a biztositas.hu és a praeventio.hu 80.050 forintos éves díjat számolt, a CLB 66.708-at, a netrisk.hu pedig 71.156 forintot. A MÁV esetén csak a CLB ajánlata lóg ki a sorból, a Posta esetén a biztositas.hu ad különböző értéket a többiektől, ahogy az Aegon biztosításánál is: ez a kalkulátor 26 ezerrel többet számolt egy évre. Az Union biztosítónál viszont mind a 4 kalkulátor 50.036 forintot ajánl. Rejtélyes.

bizttabla_miklos.jpg

Kivonat a Férfi Sofőr ajánlatai közül

A kalkuláláskor néhány technikai apróságra is figyelmesek lettünk. A biztositas.hu kalkulátora nekünk csak Internet Explorer alatt működött (nagy mínuszpont), bár erre vonatkozó figyelmeztetést sehol sem találtunk. A Praeventionál pedig a kalkulátor felugró ablakban érhető el (mínuszpont), amit alapból természetesen letiltottunk, így külön kellett engedélyezni a számoláshoz. A CLB-nél az egyik kérdés értelmezésével ugyan nem volt gondunk, de meglepőek voltak a lehetséges válaszok. A gépjármű kilométerórájának állására vonatkozó kérdésnél választhatunk: 0 kilométer (új autó), 1-50 km, 51-100 km, vagy 100 km felett. Véleményünk szerint meglehetősen kevés autóst érinthet például az 1-50 km-es kategória.

Mivel 14 biztosító verseng a pénzünkért, és az ajánlatok meglehetősen összetettek, az online kalkulátorok nélkül szinte lehetetlen lenne összehasonlítani a különböző biztosítók kínálatát. Nem árt azonban ellenőrizni a biztosító cégek saját honlapján is a kapott eredményeket – már ha egyáltalán üzemeltetnek ilyet. A Postánál kipróbáltuk, néhány száz forintos eltéréssel ugyanazt kaptuk, mint amit a négy alkusznál számoltunk. Nyilván könnyen elképzelhető, hogy az esetenként jelentős eltérések a különböző kalkulátorok eredményei között a mi hibánkból adódnak, de esküszünk, hogy egyszerű autósként a legjobb tudásunk szerint töltöttük ki a szükséges mezőket.

Nem árt tudni, hogy az alkuszcégek számításaikra általában árgaranciát vállalnak: ez azt jelenti, hogy amennyiben teljeskörűen és hibátlanul adjuk meg az adatainkat a kalkulátornak, ám valamilyen okból a biztosító a portálon kalkuláltnál magasabb áron köt velünk kötelezőt, az alkuszcég az éves díjak különbözetét visszatéríti az autósnak.

Az autósoknak egy hónapjuk van a döntésre, az érvényes szerződés felbontásáról 2007. december 1-jéig kell értesíteniük meglévő biztosítójukat (mivel ez szombati nap, gyakorlatilag november 30. a határidő). Az új szerződés megkötésére ez év végéig van lehetőségük, ehhez - idén első ízben – kérni fogják tőlük az előző biztosításuk kötvényszámát is. A kártörténeti igazolásokat az idei évtől kezdve viszont már a biztosítók feladata lesz egymástól bekérni.

 
Oldal tetejére