Biblia, minden ami a Szentírással kapcsolatos!

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Shaw61

Állandó Tag
Állandó Tag
A "Szentírást" papok állították össze a niceai zsinaton.
Az egyház hatalmi törekvéseinek megfelelően sikerült szinte minden "szentséget" kigyomlálniuk.
Még szerencse hogy a múlt században "megtalálták" azokat a gnosztikus evangéliumokat, amelyek az igazi szentséget hordozzák.
 

Shaw61

Állandó Tag
Állandó Tag
Ki hallott már a Mani Bibliáról? mani is Jézus övetőjevolt, nála néhány Jézus levél is megvolt. Bibliája egyben az ősmagyar vallásé is, de a székelyek és az avarok is ezt vallották hitüknek...

Megjelent egy könyv, amelyik tartalmazza.

Mani: Gyöngy-énekek a címe.
Az L.N.L. Kiadó adta ki Hajdúszoboszlón, 2004-ben.
 

Shaw61

Állandó Tag
Állandó Tag
Ki hallott már a Mani Bibliáról? mani is Jézus övetőjevolt, nála néhány Jézus levél is megvolt. Bibliája egyben az ősmagyar vallásé is, de a székelyek és az avarok is ezt vallották hitüknek...


Máni élete

„Máni i.sz. 216-ban született a mai Bagdad közelében. Valódi neve tisztázatlan. A kölni Máni-kódexből kitűnik, hogy egyfajta kommunában nőtt fel, egy olyan, törvénytisztelő zsidó közösségben, amely a Holt-tengernél fekvő Qumran-ban működő esszénusokéhoz hasonlítható. A közösség Jézust az üdvözítőnek, Sotér-nek (a megmentőnek) tartotta.

Ez tehát egy keresztény-zsidó közösség volt. Abban hittek, hogy Isten minden dolog oka, még a gonoszé is. Az ifjú Máni azonban egyre hevesebben ellenszegült ennek a felfogásnak. Kivált ebből az ortodox környezetből, ahol nagyon szigorúan vették a rítusokat, és a rituális tisztálkodásokat. A kódexből felismerhető - folytatja tovább van Oort - hogyan fejlődött ki a Gnózis Mániban, az isteni önvalóhoz intézett felhívás által.

Máni beszélt „mennyei ikertestvéréről”, „Syzygosz”-áról, igazi önmagáról, és így szólt: „Felismertem őt, és megértettem, hogy ő az igazi önvalóm, akitől egykor el lettem választva.” Máni gnosztikus gondolatvilága olyan utat mutat, amely betekintést nyújt a jó és a rossz misztériumába, mégis túlmutat egyfajta szimpla dualizmuson. Istenismeret és önismeret abszolút összetartoznak Máni tanában. Máni tanítása, a manicheizmus és az iszlám - mindenesetre a Koránban lefektetett iszlám - között meglepő párhuzamok akadnak. A Korán - sok zsidó és keresztény forráshoz hasonlóan - eredetileg egy erős gnosztikus elemet tartalmazott. Így a Syzygosz, Máni isteni társa vagy ikertestvére ugyanaz, mint Mohamed Gaibrilje és az örök Krisztus. A Héberek evangéliumából vett mélyértelmű és lényeges szövegrészlet tanúskodik erről: „Fiam, minden prófétában azt vártam, hogy eljössz majd, és én rajtad fogok nyugodni. Mert te vagy a nyugvópontom, te vagy az elsőszülött fiam, aki uralkodik örökkön örökké.”

„Eretnek” áramlatok gyakran meglepő módon tanúskodnak az eredeti, ősi, zsidó kereszténységről, ahogyan az a kanonizált evangéliumokban, és szembetűnő módon a János evangéliumban is megtalálható.

Jézus a Jordánban kapott keresztséggel lett Isten fiává. Tudatára ébredt krisztusi elhivatottságának. „Te vagy az én fiam, ma nemzettelek.” Ez a belső elhivatás, vagy tudatosodás van leírva az újonnan felfedezett Júdás-evangéliumban is: „És amint én (Jézus) megkereszteltettem, íme egy fényből álló felhő vett körül engem. […] És hangot hallottam a fény felhőjéből és felhangzott felettem: Ó Allogenész, [az, aki más nemből való, idegen e mulandó világban, a szellemi ember] ó Jézus, imád hangja meghallgatásra talált, és engem (a mennyei Krisztust) küldtek hozzád.”

Jézus a keresztelő után ébredt tudatára valódi hivatásának.„Az örök Krisztus szállt le Ádámra, az ősképre, az ember archetípusára - mondja Máni - és a későbbi prófétákra, Séthre, Énósra és Noéra is… A Szent Szellem teljessége azonban Jézusra ereszkedett le!” Így látta ezt Máni, és ezért nevezte magát „Jézus Krisztus apostolának”. A Kölni kódexben ez áll: „Én, Máni, Jézus Krisztus apostola Isten akaratából, az igazság atyjáéból, kiből előjöttem, aki él és uralkodik mindörökké, hiszen Ő mindenek előtt volt és mindenek után lesz. Minden, ami lett és létrejön majd, az Ő erejéből áll fenn. Belőle keletkeztem. Amit felfedett, megszemléltem: az örök igazságot. […] Amit Isten kinyilatkoztatott előttem, elmagyaráztam azoknak, akik az igazságra szomjaznak.”

Máni Jézus nyomdokaiba lépett. Evangéliumát bensőleg kell megvalósítani. Ez az evangélium a belső Krisztussal, az igazi önvalóval történő találkozásról szól. Az ember csak akkor nyeri el a valódi belátást, a megismerést, vagyis a Gnózist. Vagy ahogyan Pál állapítja meg, akinek nézeteit Máni is osztotta:„Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus.” (Gal. 2,20).

A manicheizmus nyugaton az Atlanti-óceánig, keleten a Csendes-óceánig terjedt. Gnosztikus keresztény világegyház volt, hívek millióival. Ez az eklézsia az egyetemes Krisztus megnyilvánulási terével állt kapcsolatban és vele dolgozott. Ha Mohamed néhány tekintetben tényleg a legkorábbi keresztény teológia utolsó tanúja, és az iszlám az őskeresztény hagyományt őrizte meg abban a felfogásban, hogy Jézus, mint a próféták legjelentősebbje újra és újra visszatér, akkor ez széles, reményteljes távlatot nyit. Ha az egyetemes Krisztus nézetét valóban megértenék, akkor sok vallásos felfogás egyesülhetne, és vallási ellentéteket lehetne áthidalni.”



A Kölni Máni-kódex és a Júdás-evangélium

Ezt a kódexet 1969-ben fedezték fel Egyiptomban. A pontos lelőhelyet nem lehet biztosan tudni. A kölni egyetem kairói régiségkereskedőktől vásárolta ezt a régi kéziratot. Innen ered a neve: Codex Manichaicus Colonensis. A könyv csupán 3,5 x 4,5 cm - tényleg egy szürke kis „pergament-csomó” ahogyan van Oort nevezte. Valószínűleg a IV. század vége körül íródott görög nagybetűkkel. Ez az ókorból ismert legkisebb könyv körülbelül 192 oldalból állhatott, melyek fellelésük idején össze voltak ragadva. A betűk kisebbek egy milliméternél!

A kölni Máni-kódex Máni élettörténetét tartalmazza, aki a Krisztus utáni III. században lefektette egy gnosztikus világvallás alapjait. A kis mű első szavai így hangzanak: „Teste keletkezéséről.” Ezt úgy is lehet érteni, mint „egy gnosztikus test - a manicheus eklézsia - születéséről és keletkezéséről”. Ezt követi Máni származásának, ifjú éveinek és első missziós útjainak rövid leírása.

„A jövő, kedves hallgatóim, gnózis-színű.” Ezzel a szellemes megjegyzéssel kezdte Quispel rövid, de tartalmas beszédét. Miután röviden szólt a Tamás evangéliumáról írt, hamarosan harmadik kiadását megérő könyvéről, valamint a kétkötetes A Gnózis és a nyugati ezoterizmus szótárának kiadásáról, az előadó rátért a manicheizmus fejtegetésére. Ez nem nemzeti vallás volt, mint a judaizmus és a hinduizmus, hanem olyan világvallás, mint a buddhizmus. Ezt a vallást nem lehetett csupán arra a formulára egyszerűsíteni, hogy „a szellem kimenti a lelket az anyagból”. Ez egy széthúzástól mentes keresztény egyház volt, amely ezer évig állt fenn! Ugyanakkor gnosztikus vallás is volt - „Gnózis mint világvallás” - ahogyan az a Codex Manichaicus Colonensis-ből megmutatkozik. Az emberben él az isteni szikra, melyet meg kell menteni, „hogy a bukás sebe begyógyuljon, és Isten újra teljes legyen”. Isten minden gnózis és gnosztika számára ezt jelenti: mozgásban lenni. Prof. Quispel a kölni-kódex szövegeit összekötötte az apokrif Júdás evangéliumával, melyben Séth Allogenész-ről esik szó (Séth, Ádám fia, a szellemi ember ősképe). „Leírják, hogyan emelkedik fel Séth, és veszi körül egy fényfelhő. A Biblia szerint Mózes is így megy be a Sinai hegyen a „sötétségbe”, ahol Isten van. A beavatott Mózes, a misztikus ősképe, aki téren és időn felülemelkedve, az érzékek és a lélek éjszakájában megtapasztalja Istent.”

Ez vált a későbbi keresztény misztika fő témájává: az ember magába szállva emelkedik felül a gondolkodáson, hogy megérintse az egyetlent. Quispel olyan meglepő kapcsolatokat tár fel, melyek lehetővé teszik, hogy pillantást vessünk keresztény kultúránk nem is sejtett mélységeibe és gyökereire. Beszédét ezekkel a szavakkal zárta: „Vajon nem figyelemreméltó-e az, hogy nekünk, posztmodern embereknek, az ateizmus olyannak tűnik, mint a levegőnek adott óriási pofon? De a „szakállas öregember” sem győzhet meg már bennünket. Valóban nem létezik semmi, ami mindennek az eredete, és létünknek értelmet ad?”
 

Shaw61

Állandó Tag
Állandó Tag
Ki hallott már a Mani Bibliáról? mani is Jézus övetőjevolt, nála néhány Jézus levél is megvolt. Bibliája egyben az ősmagyar vallásé is, de a székelyek és az avarok is ezt vallották hitüknek...

Egy kis izelítő:

„Vegyétek fel a kereszteteket.

Vetkőzzétek le a világot.

Oldozzátok el magatokat a vér kötelékeitől.

Vessétek alá a régi embert

és építsétek meg az új embert.

Töltsétek be a szent törvényt.

Adjatok helyet a fehérszárnyú galambnak.

Ne tegyetek mellé kígyót.

Örvendjetek, szeretteim.”


továbbá:

„Mit kell tennem Uram, hogy igazán éljek?”

„Adj a kezeidnek nyugalmat, és öltsd fel a tiszta igazságot.

Adj a tudatodnak szeretetet. Adj az értelmednek hitet.

Adj a gondolataidnak tökéletességet.

Adj az elhatározásodnak tartósságot, és a mérlegelésednek bölcsességet […].

Ezáltal fogsz élni, ó lélek.”


Máni ezt mondja a fény apostolaként folytatott életéről:

„Nincs más szomorúságom, csak ez:

ama lelkek miatt szomorkodom, akik nem fogadták el a reményt, és az igazságot nem szilárdították meg bensőjükben!

Az Istenből megnyilvánuló minden apostol, atya és igaz próféta, eme vesztükbe rohanó lelkek miatt áldozta fel magát a legnagyobb erőfeszítéssel és rettentő szükségben, hogy megmenthesse ezeket a lelkeket a második haláltól.

Egyetlen apostol sem várta jutalmát ezen a Földön.

Egész idejüket kínban és szenvedésben töltötték, és felvállalták testük keresztre feszítését, hogy megmentsék a lelkeket a nagy pusztulástól, és hogy azok felfelé emelkedjenek az új eonban uralkodó örök békéhez.”
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Kinek a bibliája....

Örökké emlegetitek ezt a Mani Bibliát, de látta már egyáltalán valaki?

Kedves yeti108!

Elkerülhette a figyelmed, de Frankkal a Mani vallásról és a Mani Bibliáról már váltottunk szót, le is lettünk szólva rendesen....

A Mani Biblia tulajdonképpen Márkión Bibliája...
Markión Cerdon szír gnosztikus munkáját is felhasználva, a 2. század közepén új egyházat alapított Rómában, erőteljes gnosztikus hatás alatt. A zsidók Istene gonosz, ezért érkezett a jó Jézus Krisztus alapelv szerint, elvetve a zsidók Bibliáját is, új szentírást alkotott. Ebben az Apostoli levelek, egyesek szerint Máté Evangéliuma, mások szerint Lukács Evangéliumából kiszűrte a zsidó elemeket, ugyanezt tette a páli levelekkel is. Igy kapott egy népszerű, elég rövid, könnyen másolható, keresztény eredetű, kora erkölcseivel ,gondolkodásával egyező "Bibliát" a Márkhiont.
170 körüli halála után is számos követője volt, köztük Manes vagy Manichaeus aki 216-ban született Dél-Babilóniában, anyja révén a pártus királyi család tagjaként. Tanítása szerint a világ szellem és anyag a jó és rossz keveréke. Manit Perzsiában a "Fény Apostolaként" nevezték, a mani vallást eretnek kereszténységnek tartották, de ennek ellent mond a tanok egységes rendszere, s az, hogy a folyamatos üldöztetés ellenére a 18. századig megőrizte egységét. Mani az eredeti tan megőrzése érdekében leírta tanait, (szír nyelven) sőt sürgette híveit, hogy minél több nyelvre fordítsák le. Tanítása népszerű volt, hisz az ifú Agustinus a későbbi Szent Ágoston is időlegesen áttért.
Nem csak Afrikában, de kelet felé is elterjedt, Kínában császári rendelet engedélyezte 732-ben. A muszlim támadások miatt a 10. században Szamarkandba helyezik át a vallási székhelyet. Europában a katharok, a bogumilok, az albingensek mani alapokon álltak. Vannak akik szerint a népvándorlás törzseinek jó része is mani keresztény volt.
Mani eredetileg nyolc könyvet írt szír nyelven, melyek csak későbbi töredékekben maradtak fenn, Kínában és Turkesztánban találtak a 19. és a 20. században részeket, illetve 2004-ben Egyiptomban került elő arabúl az al Nadim által 930 körül írt Evangélium.
Egyiptomban 1903-ban találtak egy kopt mani zsoltárt, ami a Chester Beatty gyűjteménybe található több kézírattal együtt.
Az Ardahang vagy Képeskönyv, amely az iráni hagyományok szerint szintén Mani egyik szent könyve Arzang néven ismert, amely pártus nyelven bölcsességet jelent.
S a koptok, gnosztikusok írásai szintén ide tartoznak....
Vannak vitatott gondolatok, írások, de ami biztos Mani volt az első ökönumenikus vallás megalapítója, s az is valószínű, hogy tanításai Kínán, Üzbegisztánon keresztül tértek vissza Európába...

Ha valakit érdekel: A Vallástudományi Szemle 2008. 4 számában Déri Balázs tollából(Mani a "baptisták" között...) a Kölni Mani Kódex kapcsán a gondolatokat a tényszerűség irányába tereli.. a neten megtalálható ( ha már vannak akik igyekeznek mindent hitelteleníteni..)
 

Shaw61

Állandó Tag
Állandó Tag
Mani egyik zsoltára

Mit tegyek ó Úram, hogy igazán élhessek?
Gyakarolj mértékletességet én Lelkem,
s élni fogsz

Nyugtasd kezedet,
S öltsd magadra a tiszta Igazságot.
Adj tudatodnak Szertetet
Adj értelmednek Hitet,
Adj gondolataidnak Tökéletességet.
Adj elhatározásodnak tartósságot,
Adj döntéseidnek bölcsességet.

Adj helyet magadban a fehér szárnyú Galambnak,
és ne tégy mellé kígyót.

Ne adj helyet se bánatnak, se haragnak.

Kerekedj a vágyaid fölébe.
Győzd le az elbizakodottságot és a gőgöt.
Ne hagyd lankadni Isten iránti Szeretetedet.
A tökéletesség által leszel tökéletes.
A türelem által mindent elviselsz.
a Gnózis által mindent megértesz.

Tarsd magadat a Benső törvényhez!

Cselekedeteidet tedd tökéletessé.
Maradj megingathatatlanul álhatatos e dolgokban, mindörökre.

És élni fogsz én Lelkem!
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Asperrimus!

Ez a "démonos" dolog pedig veszélyes is lehet,ha avatatlan kezekbe kerül.
Nem hiszem,hogy a biblia elsődleges célja megtanitani az embert ezek kiűzetésére.
Márpedig úgy tűnik erre van "kihegyezve" sok újonnan létrejött szervezet.
Kedves Éva!

A túlkapások mindenhol megvannak. Ennek az az oka, hogy van, aki részlegesen megért valamit, és azzal el is szalad, mert azt gondolja, hogy az az egész, és azt úgy is hirdeti fűnek-fának, mintha maga volna a teljesség. Olyan is van, hogy valaki nem ért meg valamit, csak azt gondolja, hogy érti, és úgy hirdeti mindenkinek. Ezek gyerekbetegségeknek tekinthetőek, mert ha a jó szándék megvan az emberekben, akkor ezt előbb-utóbb kinövik. Valamikor a hetvenes években volt a "barna zacskós mozgalomnak" csúfolt jelenség az Egyházban, mivel némelyek a szabadulás alkalmával vödör számra hánytak ki a testükből mindenféle nyúlós dolgokat. Erre fel kis barna papírzacskókkal kezdtek járni a keresztények a szabadító alkalmakra. Ez utólag visszanézve kissé groteszk, de betudható a szabadító szolgálat gyerekbetegségének. Ma már nem járnak papírzacskókkal a szabadítószolgálatra, noha ma is előfordul, hogy valaki jelentősebb mennyiségű váladékot öklendez ki, vagy akár szó szerint kihány magából, amikor már nem elég a papírzsebkendő, vagy a papírtörölköző. Ez mégsem mondható szokványosnak.

Ha a túlkapások groteszkek vagy akár visszataszítóak is, sokkal veszélyesebbnek látom azt, amikor az embereknek fontosabb a méltóságuk annál, minthogy megszabaduljanak. A túlkapások kezelhetőek, de amikor a túlkapásoktól való félelem miatt letiltunk valamit, az a gyerek fürdővízzel való kiöntésével egyenértékű.

Sok felekezet és szabadkeresztény gyülekezet nem fogadja el a szabadító szolgálatot. Ezért ezekben a közösségekben az emberek nem szabadulnak meg a problémáiktól, hanem vallásos képmutatásba esnek. Felveszik magukra a kegyesség látszatát, de közben pöfékelnek, lövik magukat vagy házasságot törnek. Ez a Biblia szerint tévelygés. Semmit sem kell csinálni. Ananiás és Szafira esetéből kiderül, hogy nem az volt velük a baj, hogy amikor eladták mindenüket, akkor egy részét megtartották maguknak, hanem az, hogy azt hazudták, hogy mindent odaadtak Péternek. Ez a vallásos képmutatás. Az a vallásos máz, amit sok helyen magukra kennek az emberek, nem oldja meg a problémáikat, sőt, az csak súlyosbodni fog. Mert nem elég, hogy az embert megkötözte a bűn, de úgy kell csinálnia, mintha tiszta és szent életet élne. Ez az, amire nincs szükség az Egyházban, mégis sok helyen kívánatosabbnak tartják, minthogy elfogadják a szabadító szolgálatot és a probléma gyökerét kezeljék.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy azok a közösségek, ahol a szabadító szolgálatot gyakorolják, ott olyan problémák oldódnak meg véglegesen, amelyekkel kapcsolatban a pszichológia és az orvostudomány tehetetlen. Például a heroin nagyon-nagyon kemény kötelék. Hála Istennek, amikor én veszélyeztetett korban voltam, az ilyesmi elérhetetlen volt a számunkra, pedig a nyitottság megvolt bennem, biztosíthatlak róla, csak nem volt alkalmam. De nem mindenki volt ilyen szerencsés, mert volt aki belelépett, aztán pedig nem tudta kihúzni a lábát többé. Azt mondják, hogy a heroin olyan kemény kábítószer, aminél már egyetlen alkalom elég ahhoz, hogy valaki függővé váljon. Nagyítóval kell keresni olyanokat, akik a saját akaraterejükkel, vagy az orvostudomány segítségével abba tudták hagyni. Láttam egyszer a tévében egy fiatal párt, akik mindketten függők voltak, de abba tudták hagyni. Azt is bemutatták, hogy hogyan. Amikor jelentkeztek az elvonási tünetek, akkor filmekkel és egyebekkel próbálták elvonni a figyelmüket, doboz számra szívták a cigarettát, de nagyon komoly gyötrelmeket éltek át. Amikor az egyik fel akarta adni, akkor a másik erősítette, végül túljutottak a krízisen - hetek vagy hónapok múlva, erre már nem emlékszem -, és a rohamok megszűntek. Ezek a fiatalok elmondták, hogy továbbra is emészti őket a vágy, amit azonban kontrollálni tudnak, de a cigaretta maradt. Ezek az emberek nem voltak keresztények, azt lehet mondani, hogy a saját erejükből - orvosi segítséggel - hagytak fel ezzel a pusztító szenvedéllyel.

Nem tudom, készült-e erről statisztika, de igazán kíváncsi lennék arra, hogy százalékos arányban kifejezve hány heroinista tudja ezerből utánuk csinálni ezt, és megmaradni tisztán, "anyag" nélkül, de meglátásom szerint kiábrándító lenne az eredmény. A Hit Gyülekezetében több száz drogos van, akik teljesen megszabadultak a drogtól, és az utána való vágyakozástól is. Ezek közül sokan voltak kemény drogoknak a foglyai, és mára jó eséllyel lennének a temetőben, ha nem imádkoztak volna értük, és nem űzték volna ki a heroint élvező démont. Legismertebbek: Pajor Tamás és Ruff Tibor.

Ez elmondható az alkoholistákkal kapcsolatban is. Több ezer ember van a Hit Gyüliben, aki alkoholista volt megtérése előtt. Ha ezekért az emberekért nem imádkoztak volna, nagy részük mára halott lenne. Még többen vannak, akik a cigarettától szabadultak meg, én magam is. Ima nélkül nem tudtam abbahagyni a dohányzást és sokan vannak így ezzel. Tudom, hogy vannak szuperemberek itt is, akik a saját erejükből dobták el harminc év után, de én soha nem voltam szuperember. A családomban is többen el tudták dobni, engem pedig cikiztek, hogy keresztény létemre dohányzom. (Ők nem voltak keresztények.) Mikor azonban imádkoztak értem, megszűnt a probléma. Gondolod, hogy mindez a semmitől történt? Csak bebeszélik valakinek, hogy a problémáját démon okozza, és miután elhiszi, akkor kiűzik a fiktív szellemet, amit szintén elhisz,és ezért megszűnik a problémája? Gondolod, hogy ez egy szellemi placebo? Senkit nem bátorítok, de aki azt gondolja, hogy így is lehet valakin segíteni, az tegyen próbát, mivel a puding próbája az evés. Annyi drogos, alkoholista és dohányos van. Tessék, meg lehet próbálni! De a démonok nem véletlenül gonosz szellemek. Könnyedén tudják az embert csábítani, édesgetni, ha azonban hergelik őket, bosszút állnak, lásd Skéva fiait.

De hadd idézzek egy rövid részletet Mahesh Chavdától:

Emlékszem, 1973-ban telefonon felhívott két pásztor, és ezt mondták: „Mahesh testvér, egy homoszexuális férfiért imádkoztunk, és hirtelen megszólalt a démon belőle! Félünk." „Csak űzzétek ki belőle azt a démont!" - válaszoltam, de erre ismét azt felelték, hogy félnek. „De hiszen pásztorok vagytok!" - mondtam. Ám ők nem tágítottak a segélykéréssel, és végül beleegyeztem, hogy elmegyek.
Elhajtottam hozzájuk, és beléptem a házba a főbejáraton. A takarítószerek kamrájában leltem rájuk, oda bújtak el! „Mit műveltek itt?" - kérdeztem, mire a ház egy másik része felé mutattak: „Ott van!"
Éppen böjtöltem az eset előtt. Benyitottam a szobába, ahol a férfi várakozott. Tizennyolc éve homoszexuális volt, és amikor beléptem, ott állt, mintha már várta volna a lehetőséget, hogy újra megfélemlítsen valakit. Láttam rajta a démoni megnyilvánulást: szó szerint egy gonosz szellem bámult ki az emberből. Ez nyilvánvaló volt, mert a férfi egész arckifejezése olyan volt, mintha valami gonosz álarcot öltött volna magára. Amikor meglátott, hihetetlenül gonosz hanghordozással megszólalt: „Ó, egy másik férfi. Gyere csak be, szeretnék közösségben lenni veled." Most rajtam volt a sor, hogy a Szent Szellem erejével folytassam a beszélgetést.
„Közösségben akarsz velem lenni? Tudod, mi áll a Szentírásban? '-...ha világosságban járunk, amint Ő maga a világosságban van: közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az Ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől."
És most, démon, ki tudod mondani: 'Jézus vére'? [ Az a valami ekkor már csak morogni tudott. A pimasz hangszín azonnal eltűnt.] Rajta démon, mondd: 'Jézus vére'! Gyerünk!"
A férfi kezei kicsavarodtak, és jól hallottam, ahogy ropogtak a csontjai. Ezután a bokái is torz módon elcsavarodtak, majd lezuhant a földre, és vonaglani kezdett. „Hagyd már abba" - mondtam -, „inkább mondd, hogy 'Jézus vére ! Mondd ki, rajta!" Végül megpróbálta: „JJJé -, Jééé", majd a férfi öklendezni kezdett, és a démon visítva kijött belőle.

Öt évvel később, amikor visszatértem arra a környékre, valaki kopogtatott a szállodaszobám ajtaján. A férfi arca ismerős volt, csakhogy utoljára a földön fekve láttam, miközben két pásztor rejtőzködött a takarítóhelyiségben. Ezúttal az ember ezt mondla: „Chavda testvér, szeretnélek bemutatni valakinek." Egy fiatal hölgyet hozott magával, és most oldalvást lépett, hogy láthassam: "Öt éve vagyunk házasok - mondta —, és szeretném, ha tudnád: amikor aznap imádkoztál értem, teljesen megszabadultam. Most házasember vagyok, normális vágyakkal." Dicsőség Istennek! Ő a nagy Szabadító.

Egy másik alkalommal valamelyik egyetemvárosban jártam a délnyugaton, ahol egy gyülekezetben éppen a reggeli istentiszteleten szolgáltam. Éppen akkor értem a végére az előző böjti és imaidőszaknak, és a jókora gyülekezeti épületben nagyszerűen ment a szolgálat. Az oltár igen nagyméretű volt; százával elfértek előtte, és úgy éreztem: az Úr minden jelenlevőt egyszerre akar megáldani, tehát mindenkit előrehívtam. Amint az emberek az Úr kenete alá kerültek, sokan elestek, vagy különböző más módokon reagáltak Isten jelenlétére. Ott, a szolgálat közepén Isten Szelleme arra ösztönzött, hogy mondjam ki a következő üzenetet: „Az Úr azt mondja, hogy tizenkét homoszexuális és leszbikus személy van jelen. Ha fölemelitek a kezeteket, és most rögtön megtértek, Isten mindegyikőtöket megszabadít."

Tizenkét kéz azonnal a magasba emelkedett. Nyolcan közülük leszbikusak voltak, és amikor felemelték a kezüket, úgy tűnt, mintha egy óriási pörölycsapástól estek volna össze olyan hirtelen. Tudtam, az Úr még nem fejezte be, tehát lementem hozzájuk oda, ahol a szőnyegen feküdtek. Nem sokat tudtam a leszbikusokról. Úgy gondoltam, mindannyian férfias frizurát viselnek, farmert hordanak, és mindenhol megjátsszak a nagyfőnököt. Az egyik különösen fiatal nő azonban, aki megvallotta, hogy leszbikus, elütött a szokványos sztereotípiától. Huszonegy éves, gyönyörű szőke kislány volt, de amikor ránéztem, az egész arca elsötétedett.
Ezt mondtam neki: „A halál szelleméből szabadulsz most. Ami azt illeti, az öngyilkosság szelleméből. Öngyilkosságot kíséreltél meg mostanában, ugye?" Sírva fakadt, és felgyűrte ruhájának hosszú ujját, hogy megmutassa a friss forradásokat a csuklóján. Két héttel azelőtt megpróbálta felvágni az ereit. Ott helyben - Isten ellenállhatatlan kenete alatt - ez a fiatal nő teljesen megszabadult az öngyilkosság és a leszboszi szerelem szellemétől.

Amikor egy évvel később újra abban a gyülekezetben jártam, örömmel láttam, hogy ez a nőtestvér a dicséretszolgálat egyik vezetője. Széles mosollyal az arcán hozzám lépett, és büszkén elővett egy fényképet: „Szeretném, ha tudnád: három hete férjhez mentem, ehhez a férfihoz, akit itt látsz. Most már az Urat szolgálom!"

Vegyétek észre, hányan és hányan élnek kötelékekben körülöttetek! Megtört, sérülésektől szenvedő emberek, akiket a démonikus befolyások megfosztottak a reménységüktől. A pszichológusok nem képesek segíteni rajtuk, sem a pszichiáterek. Isten Igéje szerint ez a fajzat még a Jézus Krisztus nevében kimondott egyszerű parancsszóra sem megy ki - csak az ima és a böjt töri meg az ellenállásukat. Ez az, barátaim, amire az Úr kér bennünket. Hajlandó vagy megfizetni a foglyok kiszabadításának árát? El akarod hozni a szabadságot azoknak, akik rabok a gyülekezetedben, a környezetedben, a városodban?

De nem érhetjük be ennyivel. A városainkban élő emberek kétségbeejtően gonosz kötelékek szorításában fuldokolnak. Azt akarom, hogy Jézus Krisztus Egyháza keljen fel, Isten dicsőségében. Elegem van abból, hogy az Egyházban egymásra lövöldöznek, miközben a világ annyi kiáltó szükségtől szenved. Elhívásunk arra szól, hogy szabadon bocsássuk a foglyokat, s az Úr hatékony eszközökkel fegyverzett fel bennünket az erődítmények lerombolására.

Aki belegabalyodott valami bűnbe, és szabadulni akar tőle, vagy valami krónikus gyarlóságtól, annak mindenre elszánt embernek kell lennie. Ha szülőkről van szó, akik a gyermeküket akarják gyógyultan vagy valami démonikus elnyomástól szabadnak látni, ugyancsak el kell jutniuk addig a pontig, ahol mindenre készek a gyermek érdekében. És ha valóban alázatosak és mindenre készek az Úr előtt, akkor - miközben böjtölnek, önmagukért vagy gyermekeikért -gyakran tapasztalják majd, hogy könnyű megszabadulniuk vagy szabadulással szolgálniuk. Ők is éppúgy átélhetik majd, amit én első ízben a kis Stevie-vel tapasztaltam ( Stevie-ről itt olvashatsz: http://canadahun.com/forum/showthread.php?p=2038006#post2038006 )
( Részlet Mahesh Chavda Az ima és a böjt ereje című könyvéből )


Sajnos az emberek hajlamosak a túlkapásokra,ez a veszély ugyan úgy fenn áll akár gyülekezetről beszélünk,akár egyházakról.A név nem számit,az csak formalitás,mögöttük emberek vannak,különböző mentalitásokkal.Ezért is hangzik hihetőnek az állitása,mégha Te személy szerint elveted az ilyenfajta igérgetést.
Nem csupán elvetem, de 1992 óta egyetlen alkalommal sem voltam fültanúja annak, hogy valaki ilyet ígért volna, akár a szószékről, akár egymás között. Azt el tudom képzelni, hogy valaki félreért valamit, ez előfordul mindenkivel, de azt nem hiszem el, hogy a Hit Gyüliben egy felelős ember felelőtlenül ígérgetne. Egy kivétel van, amikor az összejövetelen a Szent Szellem indít fel egy Isten emberét arra, hogy ilyet mondjon. Ilyenkor azonban mindig megtörténnek a dolgok, ha az illető engedelmeskedik, mégpedig ott helyben.


Magam részéről mindig is azt vallottam,hogy nem szervezeteket,és újabb egyházakat kell létrehozni,amiből már eddig is túl sok van,hanem az emberi szivet kell képessé tenni arra,hogy be tudja fogadni-e tanitásokat.Mig nem állnak erre készen az emberek,addig üres szólam marad az egész.
A hatvanas-hetvenes években történt próbálkozás arra, hogy a történelmi egyházakat megújítsák. Ez volt a karizmatikus mozgalom. Nem tudom, hogy ez mennyire volt jelen a vasfüggöny mögött, de szerintem, ha ide is eljött, akkor egy teljesen marginális jelenség volt nálunk. Az volt a cél, amit Te magad is írsz, hogy ne hozzunk létre új gyülekezeteket, hanem a régieket újítsuk meg azáltal, hogy az emberek valóban újjászületnek, betöltekeznek Szent Szellemmel és veszik a Szent Szellem ajándékait. Voltak átmeneti sikerek is, de általános tendencia volt, hogy amikor a karizmatikus megújulás elkezdte veszélyeztetni a kialakult hatalmi érdekeket, akkor a tüzet előbb-utóbb mindenhol kioltották. Ez azt jelenti magyarul, hogy azokat, akik a megcsontosodott tradíciókat firtatták, azokat vagy eltántorították, vagy kimarták maguk közül. Így valójában ezek az egyházak hoztak létre olyan kényszerhelyzetet, hogy az újjászületett és Szent Szellemmel betöltekezett keresztények kénytelenek voltak külön közösségekbe tömörülni. Ez világjelenség volt. Ismereteim szerint Németh Sándor sem azzal kezdte, hogy megalapította a Hit Gyülekezetét, hanem már meglévő közösségekben próbált hitéletet élni, de kimarták maguk közül. Alapított egy imacsoportot és ebből nőtt ki a Hit Gyülekezete. Ma elnézve a Hit Gyülekezetét, könnyű megirigyelni, a Hit Csarnokot, vagy az egyéb ingatlanokat. Könnyű megvádolni a gyülekezetet, hogy a pénzről szól az egész. Könnyű elsajnálni a keresztényektől az egzisztenciájukat, a házukat, autójukat. Ez semmibe sem kerül. Nekem nincs semmim, neki nyilván azért van, mert lopta. Nem igaz, hogy van más megoldás is! Pedig van. Az Evangélium működik. A kedves irigy embereknek meg kellett volna próbálniuk 1979-ben gyülekezetet alapítani itt Magyarországon, és akkor megtudhatták volna, hogy mekkora nagy üzleti lehetőséget tartogat. 1989-ig, amíg hivatalosan el nem fogadták a gyülekezetet, mint egyházat, addig az összes rendezvényük illegális volt, ennek megfelelően állandó rendőrségi és egyéb atrocitásoknak voltak kitéve. Amikor már nem lehetett tovább dugdosni a gyülekezetet, akkor elkezdték a szektakampányt. Szerintem ez visszafelé sült el, mert a Hit Gyülekezetébe sokan az egyéb egyházakból kezdtek átszivárogni. Talán, ha nem szektáztak volna, akkor többet tudtak volna megtartani. Majd egyszer kiderül.


Ez igy igaz!!
De felismeri-e ezt mindenki a gyülekezetedben??
Vagy pedig igen,mégis visszaélnek vele..tudjuk jól,hogy miért.
Jelenleg több, mint ötvenezer ember látogatja rendszeresen a gyülekezet alkalmait. Azt meg sem tudom becsülni, hogy hány ember került a gyülekezettel kapcsolatba az elmúlt több, mint harminc évben, de saját becslésem szerint százezres nagyságrendben. Gondolod, hogy ennyi ember mind ugyanúgy gondolkodik? Ahány ember, annyi személyiség. Az igazság egy és oszthatatlan, de mindannyian fokozatosan részesedünk belőle. Ezért ki-ki a maga szintjén van.

Hogy mivel élnek vissza, azt szerintem meg kellene magyaráznod. Sok vád elhangzott már a Hit Gyülekezetével kapcsolatban, de ezek közül egyet -azaz egyet -sem igazoltak. Amikor én odakeveredtem a Hit Gyülekezetébe, kritikus szemmel figyeltem őket. Akkor már hittem Jézusban, szóltam nyelveken, tudtam, hogy vannak démonok, hogy Isten ma is gyógyít, de nagyon kritikusan figyeltem a Hit Gyülekezetét - magát Németh Sándort is-, hogy hiteles-e, amit hirdetnek és tesznek, vagy rossz helyre keveredtem. Figyeltem a keresztényeket is. Ha valaha is olyan dolgok lettek volna jelen, amivel a gyülekezetet szokás vádolni, észrevettem volna, efelől biztosíthatlak. De semmi olyat nem tapasztaltam, ami hiteltelenné tette volna őket. A szememet továbbra is nyitva tartom, de ennyi év óta sem látom a nyomait semmiféle visszaélésnek. Abban nem hiszek, hogy ennyi idő után semmi visszaélést nem tapasztaltam, de akik kívülről nézik, de bele nem látnak, azok hitelesen meg tudnák ítélni, hogy mi folyik ott. Ma már rendszeresen látható a gyülekezet a tévében is, így alkalma van bárkinek meggyőződni, hogy valóban kifosztott, elesett, megvezetett emberek járnak-e oda, vagy nem. Persze, ez még mindig csak szubjektív vélemény, nem pedig tény. Úgy gondolom kívánatos lenne, ha az emberek meg tudnák különböztetni a szubjektív benyomásaikat és gondolataikat a tényektől.


Nem tudom,hogy mi volt a célja konkrétan,de az igéret elmaradt,amit a gyülekezet (vezetője) tett neki.
Ezt nem igazán hiszem el ebben a formában. Ha azt mondom a fiamnak, a hatvanadik fekvőtámasz után, hogy Gyerünk fiam, csinálj százat! Meg tudod csinálni!- de a kilencvenharmadik után már nem tudja kinyomni magát, akkor sem vádolhatna engem hazugsággal, mondván, hogy megígértem neki, hogy meg tudja csinálni. Ha azt mondom egy beteg embernek, hogy gyere, térj meg és az Úr meggyógyít téged, akkor ezt nem mondhatod abban az értelemben vett konkrét ígéretnek, hogy ha beteszi a lábát a gyülekezetbe, akkor meg fog gyógyulni. A gyógyulásnak vannak feltételei, amelyeket ha nem tölt be az ember, akkor elmarad a gyógyulás. De ha biztatni akarok valakit, akkor a lehetőséget fogom kiemelni, nem pedig a buktatókat. Talán felelőtlen dolog ilyet mondani, mert valaki konkrét ígéretnek értheti, de ez csupán biztatás. Én ilyet nem mondanék. De mégis igaz lenne, ha ezt mondanám, csupán az a félrevezető, hogy nem tisztázom azt, hogy mit jelent megtérni. Mert ha valaki valóban megtér, az meggyógyul. De az újjászületés, amit az egyházi zsargonban megtérésnek neveznek, az még nem a megtérés, hanem csupán a kezdete. Ha valaki nem megy tovább, akkor nem fog megtörténni a gyógyulás, a szabadulás és más egyéb áhított dolog.



A megtéréshez nem kell egyház,sem gyülekezet,azt még a belepés előtt kell "elérni",különben forma marad az egész.
Ezzel egyet értek. Én sem egyházban tértem meg. Nem is láttam belülről gyülekezeti épületet, csak kinn az utcán. Kb. egy év telt el, mire elkezdtem gyülekezetbe járni. De ha nem kezdtem volna keresni az Egyházat, ma már aligha lennék keresztény. Az Egyház olyan a hívő emberek számára, mint a Noé bárkája. Vagy még jobb hasonlatot mondott Mahesh Chavda. Amikor a Titanic elsüllyedt, előtte mindenki kapott mentőmellényt, de csak azok élték túl, akiket időben kihúztak a vízből. A személyes üdvösség, az, hogy befogadtuk Jézus Krisztust, még csupán a mentőmellény. Ha benne maradunk a tengerben, ami a Bibliában a nemzeteket, vagyis a világot jelképezi, akkor előbb-utóbb kihűlünk, és úgy járunk, mint a balga szüzek. Amikor visszajön az Úr, ezt mondja: Nem ismerlek benneteket.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Mani Biblia....

Napjainkban egyre többen harsogják a világba a gnózis igazi magyarázatát.. Se szeri se száma azoknak akik az interneten keresztül győzködnek, arról mit is mondott írt Jézus, Mani, az Apostolok ráadásul olyan írásokra támaszkodnak amik egészen mást álítanak, vagy egyszerűen kitalálnak íratokat..
Mani a nyugat Budhája és kelet Jézus Krisztusa volt a legjobb példa a gondolat hamisításra...Érthetetlen az igyekezet, mert a Bibliát nem a kimaradt írások hamísították meg, hanem az utólagos másolási, fordítási hibák betoldások..
A Mani Biblia egyik feltételezett könyve Énok Könyvei.
Chanóch (Énok) Járed fia volt az írás szerint Isten élete végén magához vette. Könyvéből már a 2. századi Júdás levél is idéz(14. és 15.vs) sőt az egyházatyák is használják , de a 9. században eltünt, s csak a 18. század végén került elő etióp fordításban, melyet Dillmann 1851-ben, az újabb töredékekkel bővítve angol fordításban 1893.-ban R.H. Charles adott ki Oxfordban, szintén az etióp irattöredékek fordításaként The Book of Enoch címen. Enokról, életéről (aki az iszlámban Idrisz) számos héber és arab írás is előkerült. S amit a hitelességről mondtam a Kumráni tekercsek összevetve az Énok Őrangyalok könyvével gyakorlatilag megegyeznek. A mani biblia részének tartják a Barnabás levelet, Tamás Evangéliumát, de tulajdonképpen a Nag Hammadi kódexek többségét. Lajdi Péter A szkíta gyökerektől a magyar kereszténységig c. könyvében foglalkozik a Mani vallással is, valamint Badiny Jós Ferencz számtalan írásában, bár én ezeket az összevetéseket helyenként erőltetettnek vélem, s több ismert ténnyel is ellentétesek, de számos ponton jelenleg nem tudnak ellenük érveket felhozni..S ha az egyik vallás tanításait a hit alapján elfogadjuk, ezen az alapon miért ne hihetnénk el más változatot is....
Akit viszont érdekel Énok könyvének összevetését a Kumráni tekercsekkel csatolom.
(Ha már szó esik Badiny Jós Ferencről június 3.án Losoncon felavatták mellszobrát. A Losonc melletti Gácson született, Balasagyarmaton járt középiskolába, s ott is emléktáblát koszorúztak s néhány előadás elhangzott B.J.F. a vallásalapító, történész, író munkásságával kapcsolatatban)
 

evapatocs

Állandó Tag
Állandó Tag
Az a vallásos máz, amit sok helyen magukra kennek az emberek, nem oldja meg a problémáikat, sőt, az csak súlyosbodni fog. Mert nem elég, hogy az embert megkötözte a bűn, de úgy kell csinálnia, mintha tiszta és szent életet élne. Ez az, amire nincs szükség az Egyházban, mégis sok helyen kívánatosabbnak tartják, minthogy elfogadják a szabadító szolgálatot és a probléma gyökerét kezeljék.
Ezzel teljesen egyetértek!

Tudom, hogy vannak szuperemberek itt is, akik a saját erejükből dobták el harminc év után, de én soha nem voltam szuperember.
Nem kell ehhez szuper embernek lenni:),csak akaraterő kell,semmi más!Saját példámból veszem!

Tizennyolc éve homoszexuális volt, és amikor beléptem, ott állt, mintha már várta volna a lehetőséget, hogy újra megfélemlítsen valakit. Láttam rajta a démoni megnyilvánulást: szó szerint egy gonosz szellem bámult ki az emberből. Ez nyilvánvaló volt, mert a férfi egész arckifejezése olyan volt, mintha valami gonosz álarcot öltött volna magára.
Rendben Ti felismeritek a démon jelenlétét,és talán tudtok segiteni.
De mi van,ha ez gyakorlattá válik,és avatatlan kezekbe kerül.Bizony nagy károkat is lehet okozni.Tudod vannak rá konkrét esetek,egyszer már bemásoltam,most nem tenném ismét.

Vegyétek észre, hányan és hányan élnek kötelékekben körülöttetek! Megtört, sérülésektől szenvedő emberek, akiket a démonikus befolyások megfosztottak a reménységüktől. A pszichológusok nem képesek segíteni rajtuk, sem a pszichiáterek.
Valójában az orvosok a tüneteket kezelik,ez még inkább érvényes a psychiátriára,mert az Magyarországon igen csak gyermekcipőben jár!

Isten Igéje szerint ez a fajzat még a Jézus Krisztus nevében kimondott egyszerű parancsszóra sem megy ki - csak az ima és a böjt töri meg az ellenállásukat.
Ime ez a válasz:

A Mt.18: 20. "Mert a hol ketten vagy hárman egybegyûlnek az én nevemben, ott
vagyok közöttük."



19. Ismét, mondom néktek, hogy ha ketten közületek egy akaraton lesznek
a földön minden dolog felôl, a mit csak kérnek, megadja nékik az én
mennyei Atyám.


Látható mire képes az ima,és főleg a hit!
Az ember mindig csak közvetitő marad,akin átsugárzik a magasztos,Isteni erő,akkor ha Ő úgy akarja!!

Hogy mivel élnek vissza, azt szerintem meg kellene magyaráznod.
A visszaélés kedves Asperrimus az,amikor az ember magának tulajdonitja azokat a képességeket,amik NEM az övék!!(Erről itt alább te is arról irsz.)

Ennél már csak egy lépés a biztatás...a remény felcsillantása.

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=6 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=alt2 style="BORDER-RIGHT: 1px inset; BORDER-TOP: 1px inset; BORDER-LEFT: 1px inset; BORDER-BOTTOM: 1px inset">Eredeti szerző Asperrimus
Ellenkezőleg: Jézus az, Aki gyógyít, és ha Ő ezt nem teszi, akkor nincs az az ember, aki helyette megtehetné.
</TD></TR></TBODY></TABLE>Ez igy igaz!!
De felismeri-e ezt mindenki a gyülekezetedben??:rolleyes:
Vagy pedig igen,mégis visszaélnek vele..
tudjuk jól,hogy miért.


Mégis azt gondolom,hogy a Jézusi tanitásokat kellene elsősorban tudatositani az emberekben,hogy igazán a követőivé (hirdetőivé)tudjanak válna-ami a tanitás alapja.

Ha már ezt érzik magukban,továbbra igérni sem kell gyógyulásukat,mert az magától meg fog történni.
szeretettel:Éva
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Azt szerettem volna tudni, hogy látott-e már valaki Mani Bibliát? Hogy mit tartalmazott az más kérdés. Énok Könyvének semmi köze ehhez. Maniról csak egy forrásból lehet normális képet kapni, ezt sajnos Badiny sem ismerte, különben zavaros gondolatait talán meghagyta volna önmagának. Lehet ő is pártus hercegfi volt, vagy őrgróf..dehát nem tehet róla.
Mani apja -az id. Mani- püspök volt, nem pártus micsoda. Az ifj. Mani (a bibliaíró) pedig arbag pateszi lett. Méghozzá nagyon jó orvos, Babilonban kórháza is volt. Mani prófétát alakítva hírdette a hitét, térített is. Több uralkodót is meggyógyított, de a perzsa király mégis kivégezetette, 290 körűl, mert az adófizetsé ellen ágált..bőrét pedig sóval kitömette. Nura nevű testvére Béla felesége volt, Béla pedig -az Uralnál- a magyarok fejedelme volt. Persze Róma -szokásosan hazudva- renitensnek, elhajlónak titulálta Manit...pedig abszolut Jézuis és egyistenhívő volt. A magyar ősvallás is..
Mani Bibliákat Magyarországon az idegen papok elégették, mint pogány micsodákat, Géza és a fia idején, hiába, ördögtől valók...de azért elbujhatott néhány..példányuk. Sokáig létezett -az Árpádok utánig- a pásztói, zebegényi, pentelei és keszthelyi uruki-mani kolostor..
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Elgondolkodtató...

Kezd meggyőződésemmé válni, hogy az itt megszólalók többsége néhány oldalnál többet nem olvasott a Bibliából..
Sajnos akik elolvasták, azok is egy mai, felekezetük által szerkesztett változatot olvastak...
Ha valaki veszi a fáradságot és Máté Evangéliumának 5.-7. a Hegyibeszéd részét különböző kiadásokban a Karoli szöveggel összeveti elgondolkodik: Mit is tanított Jézus? Milyen tanítást is kellene követni?
Az evangéliumok mindegyike másra helyezi a súlyt. Ha elfogadjuk az ihletetséget, az egyezést meg lehet érteni , de mi a különbségek magyarázata?
Máté hegyibeszéde tartalmazza Jézus tanítását, hisz a többi helyen csak általánoságokról esik szó, "gyógyításról", etc.
De a tanításról egyformán vallanak " mert úgy tanítja vala őket, mint akinek hatalma van, nem úgy mint az írástudók" Máté 7, 29. de Márk 1,22. Lukács 4.33 János 7,46.
Vagyis nem tanít hanem parancsol, hisz az írástudó a művelt tudos magyaráz, de Jézus utasít, sőt nagyrészt meglehetőst balga dolgokat, vagy az embertől idegen cselekvést követel....
Vagy nem így van.. és
a tanítás lényege Máté 6, 34. " Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felöl: a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felöl. Elég minden napnak a maga baja.."
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Na ne mán...

Azt szerettem volna tudni, hogy látott-e már valaki Mani Bibliát? Hogy mit tartalmazott az más kérdés. Énok Könyvének semmi köze ehhez. Maniról csak egy forrásból lehet normális képet kapni, ezt sajnos Badiny sem ismerte, különben zavaros gondolatait talán meghagyta volna önmagának. Lehet ő is pártus hercegfi volt, vagy őrgróf..dehát nem tehet róla.
Mani apja -az id. Mani- püspök volt, nem pártus micsoda. Az ifj. Mani (a bibliaíró) pedig arbag pateszi lett. Méghozzá nagyon jó orvos, Babilonban kórháza is volt. Mani prófétát alakítva hírdette a hitét, térített is. Több uralkodót is meggyógyított, de a perzsa király mégis kivégezetette, 290 körűl, mert az adófizetsé ellen ágált..bőrét pedig sóval kitömette. Nura nevű testvére Béla felesége volt, Béla pedig -az Uralnál- a magyarok fejedelme volt. Persze Róma -szokásosan hazudva- renitensnek, elhajlónak titulálta Manit...pedig abszolut Jézuis és egyistenhívő volt. A magyar ősvallás is..
Mani Bibliákat Magyarországon az idegen papok elégették, mint pogány micsodákat, Géza és a fia idején, hiába, ördögtől valók...de azért elbujhatott néhány..példányuk. Sokáig létezett -az Árpádok utánig- a pásztói, zebegényi, pentelei és keszthelyi uruki-mani kolostor..

Kedves Bihar!

Te valószínűleg egy roppant nagy tudású, sokat olvasott ember vagy...Azért minősíthetsz mindent és mindenkit..
Bár kérted hagyjam figyelmen kívül amit írsz, hisz én nagy mérvű tájékozatlanságom okán, csak marhaságokat tudok írni.. Nem teszem...
Idegen papok Magyarországon egy rendkívül egyszerű ok miatt nem égettek könyveket:
Ugyanis itt nem voltak könyvek, s ők jöttek azért(is), hogy írjanak..
Sajnos az Ózdi códexen kívűl, nem fogadsz el hiteles forrást, de pl. olvasási nehézségeid is lehetnek, mert Mani apja nem volt püspök ez igaz, de nem is írta senki(Márkión apja volt püspök), Mani anyja ellenben a pártus királyi család tagja volt , bár őket Mani 6 éves korában megdöntötték....
Baldíny Jós szobrát az a Palóc Egyesület álította, amely a palócokról bizton többet tud mint az Ózdi códex....Sőt a mani vallásról is.... Mani 26 nap kínzás után 58 éves korában (tehát 26 évvel korábban mit írod) február 24.-én belehalt a kínzásokba. Mani életéről számtalan egyező leírás van. Nehéz eldönteni, melyik rombolja a hitellességet jobban, Shaw61 "álhírei" 20. századi próféták kinyilatkoztatásai alapján, vagy a Te az Arvisurába vetett hitedből fakadó nem igazszólásod, hanem mindent leszólásod....
(megjegyezném itt egyesek a Bibliában hisznek, ami azért nem meglepő, mert ez a Biblia és nem az Arvisura topic..)
S Mani nem alakította a prófétát, hanem Mani maga volt a vallás alapító... Ajánlottam itt a mani vallással kapcsolatban néhány könyvet, sőt a kölni Mani Codex minden lapja a neten megtekinthető bárki számára, s ebből az is nyílvánvaló, miből, mire is lehet következtetni..
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Rendben Ti felismeritek a démon jelenlétét,és talán tudtok segiteni.
De mi van,ha ez gyakorlattá válik,és avatatlan kezekbe kerül.Bizony nagy károkat is lehet okozni.Tudod vannak rá konkrét esetek,egyszer már bemásoltam,most nem tenném ismét.
Jézus azt mondta, hogy akik Őbenne hisznek, azok démonokat űznek, pontosabban démonokat vetnek ki. Ez sehogy sem kerülhet avatatlan kézbe, mivel az az erő, amelyik a démonokat kidobja az emberekből a Szent Szellem ereje. János egyszer azt mondta Jézusnak:

"Mester, látánk valakit, aki a te neveddel ördögöket űz, aki nem követ minket; és eltiltók őt, mivelhogy nem követ minket. Jézus pedig monda: Ne tiltsátok el őt; mert senki sincs, aki csodát tesz az én nevemben és mindjárt gonoszul szólhatna felőlem. Mert aki nincs ellenünk, mellettünk van." ( Mk 9,38-40 )

Tulajdonképpen ezzel Jézus hitelesítette azt, aki az Ő Nevében csodát tesz. Nem mondta, hogy az az ember már soha nem lehet hűtlen Hozzá, hogy ő már mindig hiteles lesz. De azt igen, hogy ha az Ő Nevében csoda történik valaki által, akkor a csoda után hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki gonoszul szóljon Őróla. Ez pedig azt jelenti, hogy ez egy hosszú folyamat, amikor egy csodatevő ajándékkal szolgáló ember elfordul Istentől, sajnos azonban ez sem példátlan, a legismertebb eset maga Júdás, aki ugyanúgy imádkozott betegekért, űzte a démonokat, feltámasztotta a halottakat, mint a többi tanítvány. De a Sátán sajnos megtalálta a szívéhez vezető utat a pénz szeretetének bűne által. Először elemelt kisebb összegeket a közös pénzből, majd úgy tűnik, hogy ez életmódjává vált. Amikor egy asszony drága olajat öntött Jézus lábára, akkor kifakadt, hogy mire jó ez a pazarlás, inkább el kellett volna adni, és az árát szétosztani a szegényeknek, ahogy ma is sokan ajánlgatják az Egyháznak, hogy szerintük mit kellene csinálniuk a pénzzel. De a Biblia megjegyzi, hogy ezt nem azért mondta Júdás, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem tolvaj volt, és megirigyelte annak a drága olajnak az árát. Vagyis előbb tolvaj volt, majd irigy lett, ami által a keserű méreg behatolt a szívébe és árulóvá tette. Nem fejti ki a Biblia, hogy Júdás leépülése mennyi időt vett igénybe, de megérthető a leírásból, hogy nem egyik napról a másikra történt.

Ha valaki, akin keresztül csodák és jelek történnek, elfordul Istentől, akkor a csodák és jelek is elapadnak. Vagyis a Jézus Nevében történt csodák indikátorai az illető Istennel való kapcsolatának. De ahogy a Dávidot üldöző Saul is prófétálni kezdett, amikor a Szent Szellem befolyása alá került a próféták között, ugyanúgy előfordul, hogy valaki, aki már elfordulóban van Istentől, mégis tesz csodát. De ez a csoda már nem eredményez tartós gyógyulást, szabadulást. Jézus azt mondta, hogy a gyümölcsökről lehet felismerni, hogy kit küldött Isten és kit nem. A szabadulás például nem azt jelenti, hogy valakiben megnyilvánulnak a démonok, hanem azt, hogy kimennek belőle. Ha valaki hasonló állapotban van, mint Júdás volt, amikor már elindult a lejtőn, akkor lehet, hogy a démonok visítoznak az ima során, de nem mennek ki az emberből. Vagy imádkoznak a betegekért, el is esnek a Szent Szellem ereje alatt, de senki sem gyógyul meg. Ezek rossz gyümölcsök. A démonok sokszor hang és mindenféle megnyilvánulás nélkül mennek ki, a betegek sokszor úgy gyógyulnak meg, hogy semmiféle külső reakciót nem lehet megfigyelni az ima során. De a gyümölcsök mégis jók. Az ember megszabadul, a beteg meggyógyul.

Ha pedig valami sikeres, mindig lesznek utánzói, és ők valóban okoznak károkat. Ezt azonban az apostolok sem tudták megakadályozni, és ez nem is lehet cél. Ezek a dolgok azonban idővel maguktól feloszlanak.

A visszaélés kedves Asperrimus az,amikor az ember magának tulajdonitja azokat a képességeket,amik NEM az övék!!(Erről itt alább te is arról irsz.)

Ennél már csak egy lépés a biztatás...a remény felcsillantása.

Ha valaki magának tulajdonítja azt, amit Istennek kellene, az az ember a saját bukását idézi elő. Mert örök törvényszerűség, hogy aki magát megalázza, az felmagasztaltatik, aki magát felmagasztalja, az megaláztatik. Vagyis aki magát felemeli, állandóan az előtérbe tolja magát, és különféle címeket, rangokat aggat magára, azt maga Isten fogja lefokozni, mégpedig nyilvánosan. Aki pedig magát semmivé teszi, azt Isten fogja az előtérbe tolni és felemelni. Én olyat még nem láttam a Gyülekezetben, hogy bárki is, akin keresztül Isten cselekedett, nem Istennek adta volna a dicsőséget, hanem körberohant volna a csarnokban és magát ünnepeltette volna. De ha valaha előfordulna ilyen próbálkozás, soha nem ünnepelne a Gyülekezet embereket Jézus helyett. Persze, ez nem jelenti azt, hogy ne adnának tiszteletet az előljáróknak, de amikor valaki egy Egyházi vezetőnek tiszteletet ad, akkor ezt elsősorban a mögötte levő Jézus Krisztus tekintélye miatt teszi, de sohasem dicsőíti magát az embert.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
A keresztényüldözések története (16. rész)

A visszatérés prófétái

A keresztény cionizmus történelmi gyökerei


A „keresztény cionizmus” kifejezés nem fogalmi ellentmondás, ahogy talán elsõ hallásra tûnhetne, hanem a protestantizmuson belül elsõként a 17. századi Angliában, majd más országokban is megjelent és mára világszerte elterjedt mozgalmat takar. Míg a zsidóság körében kialakult politikai cionizmus történetét viszonylag alaposan feldolgozták, azoknak a keresztényeknek a munkássága és motivációja viszont, akik támogatták ezt az ügyet, sokkal kevésbé ismert. Pedig a korai puritán prédikátorok a többi, hivatalos részrõl eretneknek tekintett hitelvük mellett immár ez újabbért is készek voltak súlyos áldozatokat vállalni.
Oliver Cromwell. 1653-ban parlamenti beszédében támogatta a zsidó haza létrehozását.

Mióta Britannia Julius Caesar idején megjelent a történeti feljegyzésekben, a sorsa mintha több furcsa párhuzamot mutatott volna Júdeáéval. A következő évszázad során a rómaiak mind a briteket, mind a zsidókat leigázták, és mindkét földön légiókat állomásoztattak. Azután a birodalom ellentétes szélein két nép szinte egyszerre kelt fel a szabadságáért: 70-ben a zsidók, 81-ben a kelta törzsek. Mindkét lázadást leverték. Jeruzsálem füstölgő romjaira tekintve Titus odavetette a zsidó hadifoglyoknak: „Mi lehetne nagyobb akadály az óceán falainál, amelyek körülvették a briteket, és mégis meghajoltak Róma fegyverei előtt?”

Új világot nyitott a fordítás

386-ban Jeromos említi elsőként a Britanniából érkező szentföldi zarándokokat. Ám a reformációig az nem Izrael földje volt a szemükben. Csupán annyit jelentett számukra, hogy a názáreti Jézus azon a helyen született, élt, szolgált és halt meg.
Azonban már jóval azelőtt, hogy Anglia birodalmi státuszra emelkedett volna, a brit kereszténység körében egyfajta kötődés jött létre Izrael ősi földje iránt. Írásaikban is tükröződött ez. John Milton (1608–1674) például Az elveszett paradicsomban hitet tesz amellett, hogy Izrael tizenkét törzse egy napon visszatér földjére. Izrael helyreállításának kérdése keresztény részről a 16. századi Angliában felemelkedő pietista protestánsok körében kapott figyelmet először, mégpedig a Krisztus második földi eljöveteléről és az ezeréves királyságról vallott nézetek miatt. Ez a szellemi irányzat Hollandiából származott, és Angliában nemcsak a hivatalos anglikán egyházban hatott, hanem egyes nonkonformista csoportokban is (ez utóbbiakat olyan szeparatista protestánsok alkották, akik szerint az anglikán egyházat nem lehetett megtisztítani), és később különösen a metodisták körében. A zsidók jövőjével foglalkozó nézetek kibontakozásában kétségkívül a nemzeti bibliafordítások megjelenése és elterjedése volt a legfontosabb tényező.
A Cambridge-i Egyetem, ahol a késõbbi „Lord Protector” Cromwell is tanult. Az egyetem néhány kollégiumát puritánok alapították.

1538-ban VIII. Henrik elrendelte, hogy helyezzenek el Anglia valamennyi templomában egy angol nyelvű, nagyméretű Bibliát, hogy az egyházközségekben mindenki szabadon hozzáférhessen, és olvashassa őket. Azzal, hogy a Bibliát lefordították angol nyelvre, és elfogadták Anglia független egyháza legnagyobb tekintélyének, a héber történelem, hagyományok és erkölcsi törvény az angolszász kultúra részévé váltak, sőt három évszázadra az azt befolyásoló legerőteljesebb tényezők lettek. Az újkori Britannia zsidósághoz fűződő viszonyának teológiai és politikai motivációit vizsgálva egy történész így ír: „Ahol a reformáció megvetette lábát, a végső tekintély dolgában a Biblia került a pápa helyére. Róma igényeinek visszaszorítására mindinkább a kereszténység szentföldi gyökereit hangsúlyozták. Ahol korábban a pápai bulla hatalma érvényesült, ott most Isten Igéjének tekintélye került előtérbe, ahogyan az kijelentetett a héber szövetségekben… Thomas Huxley szavaival: »Tekints e nagyszerű történelmi valóságra: ez a könyv egybeszövődött mindazzal, ami az angol történelemben a legjobb és legnemesebb, s Britannia nemzeti eposza lett.« Íme a különös tény: Izrael családi története egy másik nép nemzeti eposzává vált.”

Puritánok a zsidók visszatéréséért

Ez a sajátos örökbefogadás, amely a King James-fordítás 1611-ben történt kiadásával vált teljessé, 1525-ben kezdődött William Tyndale-lel, bár korántsem az övé volt az első nemzeti fordítás Angliában. Azonban a korábbiak mind Gutenberg korszakváltó találmánya előtt születtek, és a kézzelfogható hatást eredményező sokszorosítás nem volt megoldható. A könyvnyomtatás felfedezése után viszont már nem lehetett távol tartani a nemzeti nyelvű Bibliát a tömegektől, mert az egyházi hatóságok nem tudtak annyi példányt felvásárolni, amennyit ne pótolhattak volna.
A héber Szentírás egyetlen más nemzetre sem gyakorolt olyan hatást, mint az angolokra, mégpedig különösen két eszme vonatkozásában: hogy egyetlen Isten létezik, és hogy egy társadalom rendje az ember és Isten, illetve ember és ember közötti viszonyok mentén épülhet fel a mózesi rendtartásban közölt elvek szerint.
John Milton (1609–1674). Angol költõ, politikus, Cromwell titkára, az Elveszett Paradicsom szerzõje.

Innen kezdve Anglia fél lábbal Palesztinában volt, a másikkal pedig később birodalmi érdekeit követve lépett be oda. A térség iránti érdeklődés Angliában kettős indíték talaján fejlődött: a vallási, szellemi, erkölcsi vagy akár szentimentális motivumok a Közel-Kelethez fűződő politikai és gazdasági érdekekkel párosultak.
Az ószövetségi írások tehát igen nagy hatást gyakoroltak az anglikanizmussal szemben mind határozottabban fellépő vallási reformerekre, a puritánokra, akik hangsúlyozták a mózesi törvények és a prófétai üzenetek igazságát és fontosságát. Hittek a „Könyvben” rögzített elvekben, és abban, hogy a történelemben az emberi kormányzatokat Isten rendelte céljainak kivitelezésére a történelemben. Meggyőződésük szerint Isten országa a földön alapíttatik meg, és ez teljesíti majd be az ősi Izraelnek adott ígéreteket – mégpedig olyan módon, melyben Izrael szerepe pótolhatatlan. Ez puritán részről radikális szakítást jelentett az addigi kereszténységben általánosan vallott helyettesítési teológiával, amely a zsidóságnak szóló bibliai ígéretek vonatkozásában az egyházat ültette Izrael helyére.
A puritánok hittek abban, hogy minden embernek képessége, joga és kötelezettsége van arra, hogy mindennemű egyházhatósági beavatkozás nélkül személyesen értelmezze az isteni törvényeket. A katolicizmushoz kötődő s immár Anglia Egyházában is tetten ért rítusok és külsőségek, valamint a Bibliából nem igazolható tekintéllyel való bármilyen fellépés elutasítása hitelvi szempontból nem is annyira más keresztényekhez, mint inkább a zsidókhoz tette őket hasonlatossá. Később ez a kapcsolat a kezdetben még túlnyomórészt puritán gyökerű amerikai telepesek körében is kimutatható lesz. Például a mélyen vallásos alapító atyák keresvén a módját, hogy megfelelőképp kifejezhessék köszönetüket a túlélésért és az aratásért, a bibliai szukkótban találták meg a legalkalmasabb mintát, és ugyanabban az időszakban is kezdték megtartani.
A puritánoknak az ősi izraeliták iránt érzett szellemi rokonsága protestáns körben is megkülönböztetettnek mondható, és hitbeli kötődésük fokozatosan kiterjedt a zsidó hazához fűződő viszonyukra és annak politikai státuszára is. A zsidókhoz hasonlóan a puritánok is felismerték a vallás és a föld közötti kötődést – később ez különösen erőssé válik az amerikai földön –, és természetes meggyőződésük volt, hogy a Szentföld a zsidóké. Hittek a zsidó nemzetállam újraalapításában, s még náluk is tudatosabb reménnyel várták Izrael helyreállítását.
Általános puritán meggyőződés volt, miszerint a zsidó otthon újjáalapításának közbülső állomásaként hivatalosan vissza kell fogadni őket Angliába, mielőtt birtokba vehetnék atyáik földjét (I. Edward 1290-ben kiűzte a zsidókat Angliából). Két döntő fontosságú nézet állt e vélemény hátterében. Először, hogy a puritánokhoz fűződő viszonyukat felismerve a zsidók végül áttérnének.
A puritán eszkatológia legtöbb változatában valóban úgy gondolták, hogy a helyreállítás egy kereszténységre tért zsidó nemzet körében történik majd. A második nézet a bibliai próféciák puritán szemléletű értelmezésén alapult: a zsidók csak akkor térhetnek vissza az Ígéret földjére, miután Mózes szavait betöltve előbb szétszóródnak a föld végső határáig. Minthogy pedig a civilizáció legészakibb pontja Anglia, előbb vissza kell fogadni őket az országba, s csak utána foglalhatják el újra Izrael földjét.

Keresztény cionista úttörõk

1538-ban VIII. Henrik elrendelte, hogy helyezzenek el Anglia valamennyi templomában egy angol nyelvû, nagy méretû Bibliát, hogy az egyházközségekben mindenki olvashassa õket. A legismertebb fordítás a King James-féle lett.

A puritán prédikátorok a többi, hivatalos részről eretneknek tekintett hitelvük mellett immár ez újabbért is készek voltak súlyos áldozatokat vállalni. Egy Francis Kett (ca. 1547–1589) nevű embert elevenen megégettek 1589-ben, mert nem hallgatta el a véleményét azzal kapcsolatban, hogy a bibliai próféciák értelmében a zsidók vissza fognak térni a földjükre.
Edmund Bunny (1540–1619) londoni törvényhatósági titkár, jól ismert teológus és utazó prédikátor volt. Egyik 1580-as években íródott munkájában szigorú kálvinizmusa mellett a zsidó ideáknak is hangot adott. Thomas Draxe 1608-ban kiadott művében pedig a következőt írja: „Minden különleges ígéretet, így a Kanaán földjére vonatkozót is… voltaképp a zsidók kapták… [nekünk keresztényeknek] a zsidóság adósainak kell tekintenünk magunkat, mély elkötelezettséggel irántuk… nem fizethetünk nekik rosszal a jóért.”
1621-ben újabb könyv jelenik meg a témában, Végső helyreállítás, avagy a zsidók elhívása címmel. A szerző az igen jó hírnévnek örvendett Sir Henry Finch (1558–1625), képzett hebraista, a parlament tagja és kiváló jogtudós (jogi munkáit évszázadokkal a halála után is tanulmányozták). Említett munkájában síkraszállt amellett, hogy a Szentföld a zsidók felségjoga alá tartozik. Úgy hitte, hogy föl is kell lépniük a követeléssel, a keresztény hatalmasságok pedig tartoznak elfogadni azt. A zsidó állam helyreállítását célzó első hiteles és jelentős terv Finch nevéhez köthető. Cionista jövőképe a puritánok körében általánosan elfogadottá vált: Izrael helyreállítására a zsidóság keresztény hitre térése után kerülhetne sor, ezután jelenik meg Dávid fia, a Messiás, akinek vezetése alatt a zsidók egy új világbirodalmat állítanak fel.
Finch érveléséből többen azt vélték kihallani, hogy a zsidók keresztény uralkodók fölött gyakorolt hatalmi jogát hangoztatja, minden bizonnyal magát I. Jakab királyt is beleértve.
Az uralkodó elrendelte Finch és a mű kiadója, William Gouge tiszteletes letartóztatását a „királyi méltóság csorbítása” címén; mindkettejüket csak akkor engedték ki a börtönből, miután minden, a király teljhatalmának megkérdőjelezéseként értelmezhető passzust visszavontak.
Finch gondolatait azonban nem lehetett börtönbe zárni. „Az Úr adjon kegyelmet nekik, hogy visszatérhessenek, és keressék Jahvét, az ő Istenüket, és Dávidot, az ő királyukat ezekben az utolsó napokban” – írja híres művében, és szavai sokak szívében visszhangra találtak. Mások is írni kezdtek a helyreállításról, köztük Thomas Brightman (1562–1607), akit többen a keresztény cionizmus valódi alapítójának tartanak. Brightman, akit a maga korában a bibliai szövegértelmezés specialistájaként tartottak számon, egyértelműnek véli, hogy a zsidók visszatérnek Jeruzsálembe – mint írja, „ennél semmi sem bizonyosabb, és a próféták mindenütt megerősítik”. Brightman az első, aki radikálisan átformálta Ágoston amillenniumi felfogását a messiási korról. A dánieli próféciákhoz és a Jelenések könyvéhez fűzött kommentárjaiban fenntartja, hogy a legtöbb bibliai prófécia már beteljesedett a történelemben. Egy, csak a halála után, 1615-ben latinul megjelent írásában arra buzdítja a zsidókat, hogy térjenek vissza a Szentföldre, és állítsák helyre Izraelt. Ugyanitt arról tanít, hogy az Antikrisztus bukása után – őt a pápával azonosítja – az Oszmán Birodalom felbomlik, és a zsidók „hazahívatnak” Izrael újjáépítésére. Az áttért zsidók keresztény nemzetet alkotva visszaállítják királyságukat, betöltvén a próféták szavait. Jeruzsálemet ismét zsidók népesítik be, és a város az univerzum központja lesz.
Giles Fletcher (1549–1611), aki Erzsébet királynő nagykövete volt Rettegett Iván udvarában, ugyancsak hitt Izrael helyreállításában. Szolgálati éveiben szívén viselte az orosz zsidók helyzetét, aggasztották zord kilátásaik. Egy esszében adta közre azon vélekedését, miszerint ők alkotják Izrael tíz elveszett törzsét. Meg volt győződve arról, hogy atyáik földjére való visszatelepedésük a zsidóság egésze számára követendő példát adna. Fletcher is abban hitt, hogy a zsidókat be kell bocsátani Angliába, ahol keresztényekké válhatnak, és megfelelőképpen felkészülhetnek Palesztina birtokba vételére. Joseph Mede (1586–1638) 1627-ben egy latin nyelvű kommentárt publikált a Jelenések könyvéhez, melynek bővített kiadása 1642-ben már angolul látott napvilágot. Befolyása széles körben hatott, különösen az angol nonkonformista egyházi vezetők között. Könyveit több nyelvre is lefordították, eszkatológiáját más szerzők is átvették.
Roger Williams (1604–1683), Rhode Island alapítója folyamatos harcot vívott a vallásszabadságért Angliában. Amerikából 1643-ban történt visszatérte után több pamfletet írt e témában, ezek közül az egyiket – amelyben kérelmezte, hogy vessenek véget a zsidók 1290-től érvényben levő kitiltásának, és fogadják be őket Angliába – nyilvánosan elégették.
Időközben a puritánok a királyságellenes törekvések élére álltak, és Károly király 1649-ben történt halála után a resztoracionisták politikai eszközökhöz is folyamodhattak. Már ebben az évben két amszterdami puritán kérvényt nyújtott be az angol és a holland kormánynál, hogy „Anglia nemzete Hollandia lakosaival egyetemben első és legkészségesebb legyen abban, hogy Izrael fiai és leányai hajókon az atyáiknak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak örök örökségképpen megígért földre vitessenek”. A beadvány annak a kérésnek is hangot adott, hogy a zsidókat „ismét fogadják be, és engedjék kereskedni és lakozni közöttetek ezen a földön”.
Annak hátterében, hogy a folyamodvány szerzői, Joanna és Ebenezer Cartwright nemcsak Anglia közreműködését kérték Izrael ősi országának helyreállításában, hanem I. Edward akkor már több mint három és fél évszázada érvényben lévő kitiltó rendeletének hatálytalanítását is, az a változás állt, amit a Biblia vitt végbe a puritán mozgalomban. Jóllehet a puritánok is magukra alkalmazták az ószövetségi ígéreteket, amint az a helyettesítési teológiát megfogalmazó egyházatyák óta a kereszténységben szokásos volt, csakhogy egészen más indítékból – nem a zsinagóga fölött diadalmaskodó, az Izrael helyére ülő egyház gőgjével tekintettek a zsidókra, hanem részükről a héber Szentírás nagyrabecsüléséből fakadó azonosulás volt ez a választott néppel. A szívükbe ivódott történeteket önmagukra vonatkoztatták, ők voltak az ábrahámi szövetségnek „a szelíd olajfába oltott” örökösei, Izrael szentjeinek új testülete, Jirmejáhú szavaival az Úr harci szekercéje, amellyel elvégzi munkáját a földön – egy nép, amely az Ő vezérlete alatt áll mind a családi tűzhely mellett, mind a csatamezőn, a parlamentben vagy a gyülekezetben.
Körülbelül a 17. századig Palesztina mint földterület az angolok körében is tisztán keresztény kontextusban jött szóba (azaz, ahol Krisztus és az apostolok éltek, s ahonnan az Újszövetség kiindult), amely azonban az iszlám martalékává válva sajnálatos módon elveszett a keresztény világ számára. Most azonban már mint a zsidók otthonáról kezdtek emlékezni róla, amelyhez elválaszthatatlanul kötődik az Izrael visszatéréséről szóló ígéret.
A zsidók Angliába való betelepítését két okból kérvényezték. Egyrészt a puritánok úgy vélték, hogy mivel tanaik közelebb állnak a judaizmushoz, a zsidók nem állnak majd ellene az áttérésnek, ha kapcsolatba kerülnek velük. „Ami a meggyőzésüket illeti, az angolok tehetségesebbek” – írja egy prominens képviselőjük 1656-ban. Másfelől pedig szilárdan hittek abban, hogy a zsidók addig nem térhetnek vissza Cionba, míg a szétszóródásuk nem teljes, ezért szükségszerű, hogy újra betelepüljenek Angliába. A Cartwright-féle beadvány nem valami különc megnyilvánulás volt, hanem a kor tipikus gondolkodását tükrözte a puritánok részéről.
A zsidók Palesztinába való visszatelepülése mellett nem kisebb személyiség is hitet tett, mint Oliver Cromwell (1599–1658), amint az az 1653. július 4-én elmondott parlamenti beszédéből is kiviláglik. 1655-ben vita támadt Angliában akörül, hogy a zsidókat újra bebocsássák-e az országba. A kérdés a vallási tolerancia növekvő trendjének légkörében, valamint a bibliai próféciákat szem előtt tartó megfontolások és gazdasági szempontok következtében vetődött fel. Cromwell úgy vélte, hogy betelepedésük engedélyezése folytán a zsidók a világ legistenfélőbb keresztényeivel kerülnének kapcsolatba, és ez elősegítené a hitre jutásukat Jézus Krisztusban. Más keresztény cionistákhoz hasonlóan arról is szilárdan meg volt győződve, hogy az idők végéhez közeledve a zsidók áttérése igen hamar bekövetkezik. 1656-ban tehát engedélyt adott a zsidóknak a letelepedésre azzal a céllal, hogy sikeres „hitre jutásukat” követően visszatérjenek ősatyáik földjére, a zsidó haza ott újjáéledhessen, és „a Messiás, Jézus Krisztus újra eljöjjön a földre”.
Más nemzetek szülöttei között is megtaláljuk a resztoracionista mozgalom tanítványait. Az ír John Toland (1670–1722) aktív résztvevője volt az Angliában zajló teológiai és politikai vitáknak. A termékeny író 1714-ben még anonim kiadású munkájában szól a zsidók visszatéréséről Cionba.
A dán pietista, Holger Paulli (1644–1714) még nála is szókimondóbb. Szívből hitte, hogy Krisztus második eljövetelének előfeltétele, hogy a zsidóság újra birtokba vegye ősei földjét. Fáradhatatlanul dolgozott a zsidó királyság helyreállításán, az ilyen szellemben publikált könyveit és memorandumait a francia és angol királyoknak is elküldte, sürgetvén a Szentföld visszafoglalását, hogy Izrael állama megalakulhasson. 1695-ben személyesen is Angliába utazott, hogy III. Vilmost megnyerje tervének, Nagy Kürosznak és a Mindenható Eszközének nevezve az uralkodót.

„…megáldom azokat…”

Roger Williams (1604–1683).

Bő háromszáz év távlatából visszatekintve már jobban körvonalazódnak a mozgalom jellegzetességei. A keresztény cionizmus a protestantizmusban kialakult bibliaértelmezési irányzatok közül a konzervatív evangéliumi szemléletben keletkezett és él tovább, noha a 20. században fontos hangsúlykörré vált más, nem kálvini hagyományokat követő vagy azoktól elszakadt csoportokban is. A keresztény cionizmus táborának kohézióját adó közös hitelvek általában mégis felismerhetők: a Biblia Istentől ihletett kinyilatkoztatás, amelyet Ő minden tévedéstől megőrzött, miközben a Szentírás emberi szerzői lejegyezték a szavait. Ennélfogva a Biblia minden részletében Isten tévedhetetlen üzenetét tartalmazza és közvetíti, függetlenül attól, hogy ahhoz az ember miként viszonyul. Hisznek abban, hogy a Biblia igaz, állításai tényállások, a benne leírt események egészükben és részleteikben is történelmiek, ennélfogva a teljes szövege szó szerint értendő. A keresztény cionizmus szemszögéből így válnak számukra a Mindenható Ábrahámhoz intézett szavai ma, négyezer évvel később is a legkomolyabban megszívlelendő intéssé, illetve ígéretté, melyek ma is eligazítják őket Ábrahám kései utódai felé való viszonyulásukban: „…megáldom azokat, akik téged áldanak, és aki téged átkoz, megátkozom azt”. Ugyanilyen szó szerint hisznek az összes többi között az Izrael teljes fizikai és szellemi helyreállítására értett prófétai kijelentésekben is, másfelől viszont abban, hogy az ember csak Jézus Krisztusba vetett hite révén üdvözülhet, és ezt Istentől kapott mandátumként minden élőnek hirdetnie kell. A cionista meggyőződésű hitvalló keresztények ennek megfelelően két irányból találkozhatnak értetlenséggel. Egyrészt – mint fentebb láttuk – kezdettől fogva áldozatot, esetenként a legsúlyosabb áldozatot kellett vállalniuk a zsidók támogatásáért. Ugyanakkor Krisztus hirdetését sokan – természetesen nem zsidók is – ősi kultúrájuk, tradícionális örökségük fenyegetéseként élik meg. (Folytatjuk.)


( Szőlősi Tibor - Hetek,05.06. )


Előző rész
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Majd ha egy racionális ember számára is érthető lesz: ki volt Jézus? Kik a szülei? Tudását honnan szerezte...és ez mennyire időtálló stb, akkor nagy lépés történhet talán a kereszténység előrelépésére. Még azt sem ismerik, hogy gyermekkorát, ifjukorát hol töltötte a 29 évesen történt felbukkanásáig. De addig, míg a főnök is félig homállyban van...? Olyan főnökben, ill. tanításaiban nehéz hinni, bármilyen nyílvánvalóak ezek, akinek a multja jórész ismeretlen.
 

Tristoré

Új tag
Úgy gondolom, hogy nekem elég az, ha van egy tanítás, mely hasznos volt számomra, megtapasztalhattam általa pl, hogy egy sértő és bántó gondolatom a segítségével feloldódott, és a másikhoz úgy tudtam közeledni, mintha akkor látnám először, és nem azon lovagolok mi volt a múltban, akkor nem igazán érdekel, hogy mi volt az élete. Egy nyomógomb, mely segített átélni pl az elengedést.
Számomra ez számít, nem az mennyire bizonyítható. Ha segített akkor hálás vagyok érte.

Nem múltunk a lényeg, hanem az, hogy mily tapasztalatot gerjeszt.

Volt már rá példa, hogy gyötrődtem napokig és a kulcsot, a nyomógombot egy alkoholista hajléktalan adta meg, mert pont időben - jó helyen mondott valamit, amiből számomra minden világossá vált. Ő meg csak nézett rám bambán, hogy miért vigyorgok rá teli arccal.
 

Tristoré

Új tag
Ráadásul mindenki tudja, hogy egy élettörténet kinek-kinek mást jelent. Ki-ki mit von le belőle, az nem egy és sérthetetlen és mindenkiből kihozza az "Uram Atyám ezt eddig nem láttam" érzést, erre elég egy mondat is nem kell egy önéletrajz.

A lélek úgy sem a múltra kíváncsi, és mégis átérzi leírás nélkül, már ha tisztult-emelkedett állapoton leledzik.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Természetesn ami nem egyezik az írásoddal, az marhaság, bárki is írja ezeket Prominornak a bölcsesség urának,korunk Ahura Mazdájának.
Nem is ismerheted, ismered (látszik) azonban nagyon sok írás létezett az országban Vajk István idejében már. Például az első magyar érsek -Domonkos- is jegyzetelt, utódja, Sebestyén úgyszintén. De már a honfoglalók is sok írással érkeztek, ezek egyrésze Kőváron (Kiev) maradt ugyan. Az ősmagyar vallás Bibliája is betűkből állt például...Mivel az írások -Vajkig- rovással történtek, ezeket az idegen papok elégették, Így gyulladt ki és égett le pl Veszprém, mert ezeket máglyára vetették Koppány kivégzésekor..és nem vigyáztak az épületekre. Tudod miért volt Veszprémban számiolatlanul sok írás? Mert már a Pnnon korban sámánközpont volt..ez számodra, remélem elfogadhatatlan érv.
Nagyon fájó lehet a számodra Prominor, hogy ilyeneket nem ismersz, sértődött és kétségbeesett cáfolataidból,gúnyolódásodból ez kiviláglik. Sajnálatos az is, hogy nem szorulunk a bölcs németek okos könyvtárjaira, legalábbis annyira mint hírdeted..Felhomályosítanálak: a latin betűk kb 2300 évesek a rovások hatezer..a világon először rovásírás létezett, mint betűírás. Tudtad? Miért nem?
Amikor pl Domonkos -első esztergomi érsek volt- meghalt, azaz megmérgezték az idegen papok, azonnal elégették pl Domonkos rovásos feljegyzéseit. Pedig ő egészen az újgúrokig bejárta keletet, nyolcéves útján, még sumérul is megtanult visszafelé és rengeteg feljegyzést készített ...szóval ilyesmik égtek, meg persze A Beavatott Központból (Ősbuda) megszerzett írások..Hallottál már az uruki koronáról? Domonkos hozta ezt ide...nem a svábok. Tudos, hogy még koronáztak is ezzel? Így azután Vajk kénytelen volt a relikviák, megmaradt írások elszállítását megengedni keletre, ami megtörtént...de sajnos pótolhatalan multinka ismertető írások elégtek. Vajk azért tette, mert különben kelettel -a kintmaradt 3 törzzsel- megszakadt volna a kapcsolat....Például az urali őshazában készült írások hiánya máig látható,,,ezért nem ismeretes az őshaza és a magyarok kialakulása sem...érted már? meg a honfoglalásuk okai sem és sok egyéb..Valakiknek viszont ugylehet jó ez, találgatásaikat is jól fizetik...és mások érdekeit szolgálják, nem a magyarokéit, jelenleg is. Nem szorulunk azonban semmiféle német mifenékre, mellyek vagy igazak, vagy nem. ne németkedjünk ez már unnalmas..Ha az idegen papok nem méltóztatak volna itt szerencsétlenkedni, pogányozni..akkor pedig idegenek écáit -mint kegyelmed- megsem hallanánk.
Még a középiskolás történelemkönyvben is olvastam: az idegen papok fizettek a rovásírásos anyagokért. Tudtad? Vagy nem olvastad? Mit olvasol a magyarokról, ha egyeltalán...? Gúnyolódásodra-mely nagyon megalapozott és fröcsögő- a továbbiakban is vevő vagyok prominor..
Akkor lenne érdemi a párbeszéd, ha ismernéd az Arvisurát, de sajnos ez nem jön össze...csak saját mély bölcsleted foglya vagy .
 

Tristoré

Új tag


Szerencsére, amit fizikailag elégetnek nem mindig válik semmivé.

Ezt az egybeesést, épp az Arvisuráról beszélgettem valakivel.
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Valóban utóljára...

Természetesn ami nem egyezik az írásoddal, az marhaság, bárki is írja ezeket Prominornak a bölcsesség urának,korunk Ahura Mazdájának.
Nem is ismerheted, ismered (látszik) azonban nagyon sok írás létezett az országban Vajk István idejében már. Például az első magyar érsek -Domonkos- is jegyzetelt, utódja, Sebestyén úgyszintén. De már a honfoglalók is sok írással érkeztek, ezek egyrésze Kőváron (Kiev) maradt ugyan. Az ősmagyar vallás Bibliája is betűkből állt például...Mivel az írások -Vajkig- rovással történtek, ezeket az idegen papok elégették, Így gyulladt ki és égett le pl Veszprém, mert ezeket máglyára vetették Koppány kivégzésekor..és nem vigyáztak az épületekre. Tudod miért volt Veszprémban számiolatlanul sok írás? Mert már a Pnnon korban sámánközpont volt..ez számodra, remélem elfogadhatatlan érv.
Nagyon fájó lehet a számodra Prominor, hogy ilyeneket nem ismersz, sértődött és kétségbeesett cáfolataidból,gúnyolódásodból ez kiviláglik. Sajnálatos az is, hogy nem szorulunk a bölcs németek okos könyvtárjaira, legalábbis annyira mint hírdeted..Felhomályosítanálak: a latin betűk kb 2300 évesek a rovások hatezer..a világon először rovásírás létezett, mint betűírás. Tudtad? Miért nem?
Amikor pl Domonkos -első esztergomi érsek volt- meghalt, azaz megmérgezték az idegen papok, azonnal elégették pl Domonkos rovásos feljegyzéseit. Pedig ő egészen az újgúrokig bejárta keletet, nyolcéves útján, még sumérul is megtanult visszafelé és rengeteg feljegyzést készített ...szóval ilyesmik égtek, meg persze A Beavatott Központból (Ősbuda) megszerzett írások..Hallottál már az uruki koronáról? Domonkos hozta ezt ide...nem a svábok. Tudos, hogy még koronáztak is ezzel? Így azután Vajk kénytelen volt a relikviák, megmaradt írások elszállítását megengedni keletre, ami megtörtént...de sajnos pótolhatalan multinka ismertető írások elégtek. Vajk azért tette, mert különben kelettel -a kintmaradt 3 törzzsel- megszakadt volna a kapcsolat....Például az urali őshazában készült írások hiánya máig látható,,,ezért nem ismeretes az őshaza és a magyarok kialakulása sem...érted már? meg a honfoglalásuk okai sem és sok egyéb..Valakiknek viszont ugylehet jó ez, találgatásaikat is jól fizetik...és mások érdekeit szolgálják, nem a magyarokéit, jelenleg is. Nem szorulunk azonban semmiféle német mifenékre, mellyek vagy igazak, vagy nem. ne németkedjünk ez már unnalmas..Ha az idegen papok nem méltóztatak volna itt szerencsétlenkedni, pogányozni..akkor pedig idegenek écáit -mint kegyelmed- megsem hallanánk.
Még a középiskolás történelemkönyvben is olvastam: az idegen papok fizettek a rovásírásos anyagokért. Tudtad? Vagy nem olvastad? Mit olvasol a magyarokról, ha egyeltalán...? Gúnyolódásodra-mely nagyon megalapozott és fröcsögő- a továbbiakban is vevő vagyok prominor..
Akkor lenne érdemi a párbeszéd, ha ismernéd az Arvisurát, de sajnos ez nem jön össze...csak saját mély bölcsleted foglya vagy .


Kedves Bihar!

Te egyszerűen mellébeszélsz..
Semmi mást nem kértem Tőled több alkalommal, hogy enged meg nekünk akik nem azt gondolják, hogy az Arvisura a világ történetének egyetlen hiteles forrása, hogy azokban a témákban, ahol a tudományról, a vallásról van szó, azokat az írásokat, régészeti leleteket fogadjuk el tényként és hitelesnek, melyek a Te állításaiddal ellentétben nem égtek el, s a Föld számtalan pontján találták meg , s találják meg napjainkban is. Vagy azokat amelyekben mi hiszünk..
Ezekre a tudomány számtalan, mindenki által elfogadott bizonyítékot szolgáltatott. Ezzel szemben az Arvisura csak egy irodalmi alkotás, aminek állításait semmi nem támasztja alá, s másik topicban írtam neked Várkonyi Nándor Hamvas Bélával, Kodolányi Jánossal a Nagy Hármast alkotta. de nem mint történészek.. A Szíriát oszlopai irodalmi összehasonlító munka, könyvek és nem kutatások alapján.. Várkonyi irodalomtörténész volt. Pál Zoltán könyvét, ha úgy véled egy ihletett munka, akkor az ebben való hited azokon a fórumokon kellene hirdetned, melyek Pál Zoltán életművével foglalkoznak. Az avarokkal és a szlovákokkal kapcsolatban is kifejtettem Neked, hogy bármily nehezedre esik, de számtalan régészeti lelet van és nem német, hanem arab, sumér, perzsa, egyiptomi, görög, római források, amik mind mást állítanak, mint amit Te folyamatosan elővezetsz..(más topicban nem csak én, de mások is figyelmedbe ajánlották)
Azt Te sem gondolhatod komolyan, hogy Magyarországon egyetlen történész sincs aki jól tudná, hogy is volt, ki is volt, mit is írt....na meg mikor is...
Az írástörténeti oktatásod előtt, emlékeztetnélek, hogy a logód agyagtábláját épp Te nem ismered, az írások koráról nem is szólva...meg a történetéről..
az 458 találat az interneten biztos tévedés.....
Szóval én semmi mást nem kértem, csak ha Te mélyen hiszel az Arvisura igazában, gondold végig, ebben a topic sokan mélyebben hisznek a Bibliában, más topicokban pedig a tudományban....
S ahhoz, hogy mi is elfogadjuk a Te hited, tiszteld a mienket annyira, hogy véleményedet írod meg, nem minősítesz, s a kinyilatkoztatásokat a megfelelő helyekre tartogatod, mint ahogy ezt tesszük mi is...

Legyen szép napod! prominor
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére