Gyógypedagógusoknak, logopédusoknak, szülőknek..

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Pancsika22

Új tag
Szia!
A legegyszerűbb módja, hogy keresel egy iskolát, EGMI-t és ott kérsz segítséget az igazgatótól, osztályfőnöktől. Mindig akadnak segítőkész szülők, úgyhogy fel a fejjel!
Én is többször kaptam ilyen feladatot a fősulin. Van három interjóm(integráció-tanár, szülő), ha segítene szívesen elküldöm:)
 

Esztella73

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Nekem figyelemvizsgáló tesztre és annak kiértékelésére lenne szükségem. Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: szép napot!
 

abencsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Kisfiam 5 éves. A k betűt t-nek ejti és ezért logopédushoz jár.
A logopédus néni a Gyakorlóanyag a pöszeség javításához című könyvet ajánlotta. Sajnos sehonnan sem tudom letölteni.
Tudnátok nekem ebben segíteni? Vagy ha ez a könyv nincs is meg, tudnátok ajánlani egy hasonló.

Nagyon szépen köszönöm
 

susie76

Állandó Tag
Állandó Tag
S.O.S kellene :)
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni esettanulmány írásához, ha valakinek lenne egy kész küldje át nekem légyszíves, hogy tudjam, miből is áll ez össze. Köszönöm
 

susie76

Állandó Tag
Állandó Tag
Még sosem írtam esettanulmányt, most ezt kéne tennem. Ha esetleg valakinek lenne egy megköszönném, hogy lássam ez hogyan is épül fel, köszönöm
 

Era Era

Állandó Tag
Állandó Tag
a csatolt thubnail I resze hol talalhato? Nekem szuksegem lenne erre az elso reszre is. Nagyon tetszenek es nagyon hasznosnak tartom ezeket a
thubnail-eket:)
 

matyólányka

Állandó Tag
Állandó Tag
sz-z szívógyakorlat

1. Kinyomtatod.
2. Lelaminálod.
3. Kinyírod a formákat.
4. Veszel egy szívószálat.
Instrukció:
- "Te leszel a kígyóbűvölő/méhész. Gyűjtsük be a kígyókat/méhecskéket a helyükre! Szívjuk fel a szívószállal az állatokat és pakoljuk a helyükre!"
 

Csatolások

  • sz-z szívógyakorlat.doc
    109.5 KB · Olvasás: 1,205

matyólányka

Állandó Tag
Állandó Tag
r-l egy szón belül

Kinyírva a képeket a hagyományos memóriajátékhoz hasonlóan lehet játszani.
szóanyag:
daráló, reggeli, gallér, csillár, repülőgép, pulóver, helikopter, böllér, lekvár, mérleg, dollár, súrol, ringló, krumpli, kirándul, korlát
 

Csatolások

  • r-l memory.pdf
    496.7 KB · Olvasás: 950

kataka

Tag
Nagyon jó ez az oldal, tettem fel pár államvizsga tételt, hátha segít
:D

Gondolatok egy cikk kapcsán

A cikk, melyre reflektálni szeretnék, a Mozgó Világ című folyóiratban jelent meg, A roma gyerekek oktatási integrációja alulnézetből címmel.
Jelen cikket a dolgozatom megírásához történő kutatás folyamán találtam. Igen gyakorlatias, közérthető nyelven beszél az egyik jelenleg is fennállói problémáról, mégpedig a cigányság szegregációjáról.
Azonnal eszembe jutott az egyik ismerősöm, aki lakóhelyemtől mindössze 15 kilométerre, egy 7500 lelket számláló kisvárosban pedagógusként dolgozik. Többször beszélgettünk már munkája nehézségeiről. Szinte ugyanazokat a problémákat említette, amiket a jelen cikk takar.
Felhívtam hát és rászántam egy délutánt, hogy bővebben érdeklődjek az ottani helyzetről.
A település szinte iskolapéldája lehetne az itt leírtaknak. A lakosság több mint 20%-a roma, a településen két iskola működik, egy állami fenntartású intézmény, és egy református iskola, ahol válogatnak a gyerekek között, hiszen a vallási hovatartozás miatt ezt könnyen megtehetik.
Ő természetesen az állami fenntartású intézményben dolgozik, ahol nem kimondottan bár, de az előző okok folytán igen is jelen van a cigányság szegregációja.
Most nem is a problémákat szeretném mélyebben kifejteni, hanem arról a pályázatról szeretnék szólni, melyre a cikk is hivatkozott.
A programba, bár már évek óta működik az iskola tavaly júniusban pályázott először. A program rövid neve IPR, hosszabban az Integrációs Pedagógiai Keretrendszer, olyan feltételeket támaszt az iskolákkal szemben, amelyek ösztönzik az integráció hatékonyságát, hiszen a helyi tantervnek, pedagógiai programnak, valamint a tanulás-tanítás eszközrendszerének meg kell felelni az IPR programban előirányzottakkal.
A program szerteágazó és széleskörű kívánalmakat támaszt az intézményekkel szemben. Nehéz lenne most minden rétegét akár kis mélységgel is érinteni, ezért javaslom elolvasni az, összegzést az IPR programmal kapcsolatban, melyet a Pétervására beli Tamási Áron Általános Iskola honlapján találtam.
Beszélgetésünk folyamán próbáltam egy olyan részt kiragadni a programból, ami nem igazán pénzhez kötött, nem az iskolavezetés határozza meg, hanem egy személy, a pedagógus is képes megvalósítani akár „pénz és paripa nélkül”, és ez nem más, mint a pedagógiai módszerek sokrétű alkalmazása.
Természetesen ehhez az IPR programon belül kidolgoztak egy olyan akkreditált képzési repertoárt mellyel a pedagógusok bővíthetik e téren tudásukat:
„- Tanórai differenciálás heterogén csoportban
- Kooperatív tanulás
- Tevékenységközpontú pedagógiák
- Multikulturális tartalmak, interkulturális nevelés
- Hatékony tanuló-megismerési technikák és patronáló rendszerek
- Árnyalt tanulóértékelés a szülők bevonásával
- Projektpedagógia
- Drámapedagógia
- Együttműködő társadalmi kapcsolatrendszer kiépítése
- Új módszerek kidolgozása az idő előtti iskolaelhagyás megelőzésére
Ezeket a továbbképzéseket a rendelkezésre álló állami normatívák segítségével igénybe vehetik a közoktatási intézmények.”
Beszélgettünk sokat ezekről a módszerekről, és megállapítottuk, hogy valóban a mai gyerekek számára tényleg ez lehet a járható út, és nem csak a HHH-s gyermekeknél, hanem a mai gyermekek szinte mindegyikénél. Hiszen a mai felgyorsult világban a gyermekeket olyan intenzív információáradat éri, mely után a pedagógus egyszerű, frontális munkában megtartott órái olyanok, mint egy Ferrari után Trabantot vezetni.
Másrészt a gyerekekben annyi látens tudás rejtőzik, annyi információ éri őket a különféle médiumok által, hogy a pedagógus – jó esetben – olykor nem információt ad át, hanem segít rendszerezni, eligazodni a már megszerzett tudástartalmak között, kiegészíti az ismereteket. Ennek a tanítási formának az egyik leghatékonyabb módszere lehet talán a projekt-módszer, ami engem a leginkább megragadott.
A projektmódszer nem új keletű, több mint 100 évvel ezelőtt írtak róla először.
„Én sosem tanítom a diákjaimat, csak próbálom megteremteni a feltételeket, amelyekben tanulhatnak.” – mondta Albert Einstein. Ez lehetne ennek a módszernek a mottója is talán.
„A projekt közösen végzett tevékenységek sorozata. Középpontjában egy gyakorlati jellegű probléma áll, melyet a diákok és tanárok közösen, több szempont szerint elemezve, komplex módon dolgoznak fel. A projektmódszer legfontosabb értéke maga a munkafolyamat. Az egyéni munka mellett megjelenik a csoportos tevékenység, az együttműködés (kooperativitás).
Mindenki saját képességei, egyéni tapasztalatai alapján járul hozzá a csoport munkájához.
A munkafolyamat eredménye a produktum, amely lehet:
- tárgy, játék, társasjáték,
- modell (minta a valóság tanulmányozásához, terv, pl. szabásminta stb.),
- makett (gép, eszköz, kicsinyített alkotás),
- előadás, színdarab, magnófelvétel, videofelvétel, fénykép,
- írásmű, művészeti alkotás, kiállítás, összetett alkotások,
- bemutató, tabló, diagram, elméleti megoldás,
- rendezvény, ünnepély,
- egyéb
A módszer a tanulók érdeklődésére, szükségleteire és a közös tevékenységre épít. Egyik fő jellegzetessége a résztvevők nagyfokú szabadsága, önállósága.
A projektmódszer alkalmazásával kilépünk a hagyományos időbeosztásból és a tantárgyi keretekből. Az ismeretszerzés a különböző tevékenységek során alkotó módon történik. Nem a pedagógus adja át az ismereteket, hanem a tanulók szerzik meg azokat a tevékenységek során. Tanítás, ismeretátadás, ismeret felhalmozás helyett a tanulás, az ismeretszerzés, és a képességfejlesztés kerül előtérbe.
A projekt megvalósítása során a hangsúly az együttes munkálkodáson, egymás segítésén, elfogadásán, a kommunikációs készségek, technikák elsajátításán van. Ha ez valóban sikerül, akkor érvényesülhet a projekt didaktikai hármas alapelve: átélés – ismeretszerzés – megértés.”
Érdemes megtekinteni a Kaposfői iskola 2. évfolyamának karácsonyi projektjéről készült videó-montázsát. Így is lehet. Kedvem támadt szinte újra gyereknek lenni.
Persze nem azt mondom, minden ilyen cukormázzal borított és idilli, de valami elindult. Talán.
A problémát én nem is talán elsődlegesen a pénzben és a szaktudásban látom, hanem a gondolkodásmódban. De erről talán legközelebb.
 

Toll

Új tag
Diszlexiával kapcsolatosan szeretnék könyvet ajánlani:Mark Selikowitz:Diszlexia és egyéb tanulási nehézségek.Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest 1996
Ez a könyv egészséges , ép értelmű gyermekek tanulási proplémáival foglalkozik, és ezek megoldásában kíván a szülőknek segítséget nyújtani.
A kérdések nyílt és őszinte feltárása lehetővé teszi, hogy laikusok is gyorsan és könnyen megérthessék a különböző tanulási nehézségek élettani hátterét és megoldását.

Figyelmetekbe szeretném ajánlani Beate Lohmann: Diszlexiások az iskolában című művét.Mi gyerekünk című sorozatban jelent meg: Akkord kiadó 1997
Olvasás- írászavarokkal küzdő diszlexiás- diszgráfiás gyerekekről szól, akik eredménytelenségük miatt nem tudnak és magukra hagyva végül nem is akarnak képességeiknek megfelelően tanulni, érvényesülni.Az olvasás és írás zavara miatti kudarcokhoz gyakran magatartásbeli, beilleszkedési problémák is társulnak. A szülők és a nevelők változtathatnak ezen a helyzeten, ha az olvasás-írászavarok okait, hátterét, tüneteit megismerik, megtanulják a segítségnyújtás módjait.
 

Kucmorgó

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni a "z"-hang automatizáláshoz ( szó közepén )...minden ötletet szívesen fogadok :)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére