Megnyílt Anglia első állandó vegán hentesboltja

A boltban olyan termékeket kínálnak, amelyek tisztán növényi alapanyagokból készülnek, de pótolni tudják a húst, húsízűek és a megjelenésük is a húsra, hús alapú termékekre emlékeztet.

Vasárnap, a vegán világnapon megnyílt Londonban Anglia első állandó vegán hentese, ahol a hagyományos húsfélék húsmentes verzióját árulják.

Az elmúlt években egyre nőtt a vegán termékek iránti kereslet Nagy-Britanniában. A szigetországban egyre többen szakítanak a hústermékekkel, és sokan fogyasztanak tudatosan kevesebb húst és tejterméket.

A boltban olyan termékeket kínálnak, amelyek tisztán növényi alapanyagokból készülnek, de pótolni tudják a húst, húsízűek és a megjelenésük is a húsra, hús alapú termékekre emlékeztet - mondta el Matthew Foster, az üzlet társalapítója.

Tavaly az országban számos új vegán termékfajtát jegyeztettek be nagyvállalatok és kis cégek is, köztük olyanokat, mint a vegán jégkrém vagy sütemények.

A vegán hentesboltot létrehozó csapat 2017-ben kezdte működését egy vacsorára kínált vegán fogással, s jelenleg már komplett otthon elkészíthető vacsorákat kínálnak minden hozzávalóval. Az alapanyagokhoz szóját és szejtánt (búzasikért) használnak.

A húsmentes készítmények iránti kereslet növekedése nemzetközi szinten is vitát váltott ki arról, hogy lehet-e vegaburgernek vagy vegakolbásznak nevezni egy terméket, vagy ez esetleg összezavarja a vásárlókat. Az Európai Unió törvényhozása azonban október elején úgy döntött, hogy a gazdák tiltakozása ellenére nem korlátozza meg ezeket az elnevezéseket, mert az elbátortalanítaná azokat, akik változtatni akarnak étrendjükön, és kevesebb húst akarnak enni.

MTI

 
Egyszer olvastam egy cikket, hogy mibe kerül a vega kaja a húsos kajával szemben. Már nem emlékszem a pontos adatokra, csak az arányokra.
Tehát egy egségnyi marhahús előállításához 5 egységnyi földterületre van szükség. Ugyanennyi energiatartalmú vegán étel előállításhoz viszont elegendő 1,5 egységnyi terület.
Kérdés lehet még az, hogy honnan veszik a vegánok az élethez szükséges fehérjéket? 21 féle aminosav létezik (a Földön. Másutt még lehet másfajta is, de azt mi, földiek nem tudjuk hasznosítani.*) Ebből a 21 féléből 10-t tartalmaz a kukorica, a másik 10-t a szója. A maradék 1 mindkét növényben megtalálható. Tehát ha vegán módon étkezünk és kb. egyenlő mértékben fogyasztunk szója és kukorica alapanyagú ételeket, akkor minden fehérjéhez hozzájutunk ugyanúgy, mint a húsevők. De természetesen minden növény tartalmaz valamiféle aminosavakat, csak jól kell azokat összeválogatni ... minthogy mi, a növényevők már pár-százezer éve megvagyunk és nem patkolunk el olyan egyszerűen valamiféle hiány-betegségben, ez egy valós étkezési mód. (Hiánybetegség, mint például a beri-beri, amit a folyamatos fehér rizs fogyasztása okozott Indiában, ahol az angolok "jobban tudták", hogy mi kell a népnek, mint ők maguk.)
* Egy sci-fi ebből a témából: Brian W. Aldiss: Míg világ a világ.
Az emberek egy kutató-űrhajót indítanak a Procyonhoz, a Kiskutya alfájához, ami 11,3 fényévnyire van innen. Találtak egy bolygót, amire leszálltak és életet találtak rajta. De óvatlanok voltak és a bolygón lévő fehérje beépült az űrhajósosk szervezetébe. Ott felgyorsította az életfolyamatokat annyira, hogy mire az űrhajó visszaérkezett a Föld közelébe, az élet az űrhajón 4x gyorsabb lett, mint volt.
A könyv ennek a problémának a megoldásáról szól.
Mottó: Míg világ a világ, ebből nincs kiszállás.
 
"Legyőzhetetlen lesz a sportoló, ha szejtánra cseréli a szalonnát?
2020. november 08. – 18:02 (frissítve: 2020. november. 08. – 20:20) – Mizsur András
Világszerte egyre több élsportoló áll át vegán étrendre, Magyarországon is találni olyan futót és futballistát, aki a legszigorúbb növényi alapú étrendre váltott, és többen állítják, hogy a vegán étrenddel a sportteljesítményük is javult, több energiájuk van és a sérülések is elkerülik őket. Vajon mi igaz a előnyökből?"

https://telex.hu/sport/2020/11/08/vegan-sportolok-etrend-lewis-hamilton-novak-djokovic-scott-jurek
 
A termék neveként akár a parízer, akár a párizsi használható.
„Legalább 55 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%
 
Oldal tetejére