Megnyílt Anglia első állandó vegán hentesboltja

A boltban olyan termékeket kínálnak, amelyek tisztán növényi alapanyagokból készülnek, de pótolni tudják a húst, húsízűek és a megjelenésük is a húsra, hús alapú termékekre emlékeztet.
fontsize.png

Vasárnap, a vegán világnapon megnyílt Londonban Anglia első állandó vegán hentese, ahol a hagyományos húsfélék húsmentes verzióját árulják.

Az elmúlt években egyre nőtt a vegán termékek iránti kereslet Nagy-Britanniában. A szigetországban egyre többen szakítanak a hústermékekkel, és sokan fogyasztanak tudatosan kevesebb húst és tejterméket.

A boltban olyan termékeket kínálnak, amelyek tisztán növényi alapanyagokból készülnek, de pótolni tudják a húst, húsízűek és a megjelenésük is a húsra, hús alapú termékekre emlékeztet - mondta el Matthew Foster, az üzlet társalapítója.

Tavaly az országban számos új vegán termékfajtát jegyeztettek be nagyvállalatok és kis cégek is, köztük olyanokat, mint a vegán jégkrém vagy sütemények.

A vegán hentesboltot létrehozó csapat 2017-ben kezdte működését egy vacsorára kínált vegán fogással, s jelenleg már komplett otthon elkészíthető vacsorákat kínálnak minden hozzávalóval. Az alapanyagokhoz szóját és szejtánt (búzasikért) használnak.

A húsmentes készítmények iránti kereslet növekedése nemzetközi szinten is vitát váltott ki arról, hogy lehet-e vegaburgernek vagy vegakolbásznak nevezni egy terméket, vagy ez esetleg összezavarja a vásárlókat. Az Európai Unió törvényhozása azonban október elején úgy döntött, hogy a gazdák tiltakozása ellenére nem korlátozza meg ezeket az elnevezéseket, mert az elbátortalanítaná azokat, akik változtatni akarnak étrendjükön, és kevesebb húst akarnak enni.

MTI

vega769n.jpg
 
Egyszer olvastam egy cikket, hogy mibe kerül a vega kaja a húsos kajával szemben. Már nem emlékszem a pontos adatokra, csak az arányokra.
Tehát egy egségnyi marhahús előállításához 5 egységnyi földterületre van szükség. Ugyanennyi energiatartalmú vegán étel előállításhoz viszont elegendő 1,5 egységnyi terület.
Kérdés lehet még az, hogy honnan veszik a vegánok az élethez szükséges fehérjéket? 21 féle aminosav létezik (a Földön. Másutt még lehet másfajta is, de azt mi, földiek nem tudjuk hasznosítani.*) Ebből a 21 féléből 10-t tartalmaz a kukorica, a másik 10-t a szója. A maradék 1 mindkét növényben megtalálható. Tehát ha vegán módon étkezünk és kb. egyenlő mértékben fogyasztunk szója és kukorica alapanyagú ételeket, akkor minden fehérjéhez hozzájutunk ugyanúgy, mint a húsevők. De természetesen minden növény tartalmaz valamiféle aminosavakat, csak jól kell azokat összeválogatni ... minthogy mi, a növényevők már pár-százezer éve megvagyunk és nem patkolunk el olyan egyszerűen valamiféle hiány-betegségben, ez egy valós étkezési mód. (Hiánybetegség, mint például a beri-beri, amit a folyamatos fehér rizs fogyasztása okozott Indiában, ahol az angolok "jobban tudták", hogy mi kell a népnek, mint ők maguk.)
* Egy sci-fi ebből a témából: Brian W. Aldiss: Míg világ a világ.
Az emberek egy kutató-űrhajót indítanak a Procyonhoz, a Kiskutya alfájához, ami 11,3 fényévnyire van innen. Találtak egy bolygót, amire leszálltak és életet találtak rajta. De óvatlanok voltak és a bolygón lévő fehérje beépült az űrhajósosk szervezetébe. Ott felgyorsította az életfolyamatokat annyira, hogy mire az űrhajó visszaérkezett a Föld közelébe, az élet az űrhajón 4x gyorsabb lett, mint volt.
A könyv ennek a problémának a megoldásáról szól.
Mottó: Míg világ a világ, ebből nincs kiszállás.
 
"Legyőzhetetlen lesz a sportoló, ha szejtánra cseréli a szalonnát?
2020. november 08. – 18:02 (frissítve: 2020. november. 08. – 20:20) – Mizsur András
Világszerte egyre több élsportoló áll át vegán étrendre, Magyarországon is találni olyan futót és futballistát, aki a legszigorúbb növényi alapú étrendre váltott, és többen állítják, hogy a vegán étrenddel a sportteljesítményük is javult, több energiájuk van és a sérülések is elkerülik őket. Vajon mi igaz a előnyökből?"

https://telex.hu/sport/2020/11/08/vegan-sportolok-etrend-lewis-hamilton-novak-djokovic-scott-jurek
 
A termék neveként akár a parízer, akár a párizsi használható.
„Legalább 55 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51%. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10%
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Szalay Lenke Mogyoró sorozatát szeretném letölteni. Köszi előre is!
Sziasztok! Keresem Debra Lobato Brothers sisters and special needs könyvét, angolul vagy ha valakinek meglenne magyarul még szuperebb lenne:) Online formában érdekelne elsősorban. Köszönöm!
Kicsichi wrote on Ajuda67's profile.
Helló, megint. Keresem J R Ward Örökség sorozatának fordítását. Ha valaki tudja hol találom, légyszi árulja el. Előre is köszönöm.
D
DE. Andi wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta kérem a fiókom törlését. Köszönöm!
benudori wrote on szjucus2's profile.
Szia!
Szeretném elkérni a English Plus 2 Second edition teszteket.
Előre is köszönöm!

Heni

Statisztikák

Témák
36,461
Üzenet
4,400,669
Tagok
591,330
Legújabb tagunk
Barbamama78
Oldal tetejére