Megválaszolatlan kérdések - félremagyarázott tények...

zsuzsanna03 témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2010 Március 10.

 1. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Látom, szereted a meséket, ezért ajánlok én is egy hasonlóan tudományos, de sokkal tanulságosabb videót:
  http://indavideo.hu/video/Mekk_Mester_-_02_Epuletes_eset :rohog:

  (Csak akinek még új volna ez a poén: Csillagözön videója egy Charlie Foley nevű AnimalPlanet-es fazon "Mermaids: The Body Found" című ál-dokumentumfilmjéből (https://en.wikipedia.org/wiki/Mermaids:_The_Body_Found) való, és szintén semmi köze sem a tudományhoz, sem a valósághoz. Ugyanaz a műfaj, mint az "Olajfalók", a "Mao és Hruscsov", vagy a múltkori Kubrick-"interjú" volt. A hiszékeny balekok annak idején ezeket is ugyanúgy beszopták.:D)
   
 2. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  [​IMG]

  "........Szóval, még mindig az a kérdés, hogyan is tettek szert a dogonok erre a nem éppen földi tudásra? A dogon papok szerint a válasz nem kétséges. Szilárdan hisznek abban, hogy a Szíriusz-rendszer egyik bolygójáról a távoli múltban kétéltű lények érkeztek a Földre, és információkkal látták el a tanítványokat, akik aztán a századok során továbbadták ezeket az ismereteket. A lényeket Nommo-nak hívják, és úgy tisztelik őket, mint ,,az Univerzum figyelőit, az emberiség szülőatyjait, az emberiség elveinek őreit, az esőosztókat, és a víz urait........."

  Oannész a civilizáció terjesztője volt. Nappal embereket tanított, ilyenkor nem vett ételt magához. Az embereket bevezette a betűvetés művészetébe, és a tudományokkal kapcsolatos mindenféle jártasságokba. Megtanította őket templomokat, házakat építeni. Elmagyarázta nekik a geometria tudományát, és házakat is épített. Megismertette velük a növények magvait, és megmutatta, hogyan gyűjtsék be annak gyümölcseit. Mindenfélére megtanította őket, hogy szelídítsen szokásaikon, és emberivé tegye az emberiséget. Tanításai olyan mindenhatóak voltak, hogy azokon nem volt semmi, amin javítani lehetett volna. Azóta sem tettek hozzá semmit, és nem is vettek el belőle.


  [​IMG]


  [​IMG]

  Honnan ered ez a szertartásos fejfedő, és valójában mit képvisel?


  Dagon viselt ilyen fejfedőt, amely ma is látható a római katolikus egyház pápáin és püspökein...
   
  Utoljára módosítva: 2016 Február 24
  www.sissy kedveli ezt.
 3. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag  A Cassini űrszonda adatait tanulmányozva francia csillagászok is úgy vélik, hogy létezhet egy kilencedik bolygó a Naprendszerben.

  A párizsi obszervatórium szakemberei a Szaturnusz körül keringő űrszonda adatainak elemzése alapján szűkítették az esetleg létező kilencedik bolygó helyének kutatási területét, és közölték, hogy két lehetséges létezési területet kizárnak.

  Kutatásunk megerősíti azt, hogy létezhet egy kilencedik bolygó a Naprendszer nagyon távoli térségében, „de nem akárhol” – idézte Jacques Laskart, az Astronomy and Astrophysics tudományos folyóiratban közzétett tanulmány társszerzőjét a Physorg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

  Hatalmas lehet, csak távoli
  A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói az Astronomical Journal című folyóiratban a minap megjelent tanulmányukban írtak arról, hogy a Naprendszerben létezhet egy kilencedik bolygó, amely tízszer nagyobb a Földnél és a Neptunuszon túl kering. Számítógépes szimulációk szerint a titokzatos bolygó mintegy hússzor távolabb keringhet a Naptól, mint a Föld.

  [​IMG]  A tudomány fogja azt igazolni, amit évezredekkel ezelőtt megállapítottak.......

  A svájci bankjegy tervezők tudomásul is vették.....:rolleyes:

  Már mint a régiek tudását....:cool:
   
  www.sissy kedveli ezt.
 4. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Már az is ciki, hogy az eredeti tudományos cikk címével egy magyar “népszerű-ismeretterjesztő” írást linkelsz be. De hogy még ennek a szövegét is meghamisítod… Ebben ugyanis azt írják, a feltételezett bolygó feltételezett legkisebb távolsága a Földtől a Neptunusz-Föld távolság (ami a Nap-Föld távolságnak kb. harmincszorosa) hússzorosa.
  Tehát azt senki nem vitatja, hogy talán valamikor igazolni fogja a tudomány, amit évezredekkel ezelőtt valakik megállapítottak, de ebben a konkrét esetben ez egyelőre kizártnak tűnik. Egyrészt ugyanis évezredekkel ezelőtt még az akkor ismert bolygók távolságáról sem tudtak semmi érdemit mondani, másrészt azok, akik ma ezt hazudják, azt mesélik, hogy az ő “X bolygójuk” vagy Nibirujuk pályájának Naphoz legközelebbi pontja kb. a Nap-Föld távolságban van a Naptól, ami még finoman szólva is orbitális baklövés a hivatkozott cikkben leírtakhoz képest.
   
 5. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  És mindez mit változtat azon a tényen, hogy az előző hozzászólásodhoz linkelt videó bevallottan és szándékoltan kamu "dokumentumfilm" volt? És az, hogy különböző mitológiákban a különböző állat formájú istenségek között hal alakúak is szerepelnek, mennyiben bizonyítja azt, hogy a hal-emberek valóságosabbak, mint az elefánt-, patkány-, sakál-, bőgőmajom-, keselyű-, vagy víziló-emberek?
  A Szíriuszról jött Nommo általad felvázolt legendája egy Robert Temple nevű fazon "unortodox-tudományos":) mesekönyvéből származik, ami (elég távolról:)) Griaule és Dieterlen helyi kutatásain alapult. Ezekről a későbbi vizsgálatok (lásd pl. "Dogon Restudied: A Field Evaluation of the Work of Marcel Griaule [and Comments and Replies]", Author(s): Walter E. A. van Beek, R. M. A. Bedaux, Suzanne Preston Blier, Jacky Bouju, Peter Ian Crawford, Mary Douglas, Paul Lane, Claude Meillassoux. Source: Current Anthropology, Vol. 32, No. 2 (Apr., 1991), pp. 139-167. Published by: The University of Chicago Press on behalf of Wenner-Gren Foundation for Anthropological Research. Stable URL: http://www.jstor.org/stable/2743641) kimutatták, hogy nem kellően körültekintően végezték őket, így XX. századi európai hatásokkal "szennyezték be" az eredeti dogon mitológiát
  Az újabb videódban bemutatott koppenhágai múzeumi csontváz a múzeumi dokumentáció szerint egy Mille Rude nevű kortárs képzőművész (https://www.facebook.com/mille3rude) alkotása, aki a bronzkori "Egtvedi lány" (https://en.wikipedia.org/wiki/Egtved_Girl) csontváza és egy cápa gerince és farka másolatának "összeházasításával" állította elő az installációt. A fiktív kísérő szöveget egy Merete Pryds Helle nevű illető írta hozzá, a múzeum saját ismertető szövegei hosszának és tipográfiájának élethű leutánzásával. A filmben szerepel még néhány "bizonyíték" állókép (némelyik többször is) a worth1000.com kreatív kamu-montázsokat bemutató szájt készletéből, amit csak ajánlani tudok az összeesküvés- és áltudomány-biznisz kedvelőinek. Príma "leleplező felvételeket" találhatnak rajta, amikkel kedvükre villoghatnak náluk is hiszékenyebb barátaik és üzlettársaik előtt.:)
  Oannész a Wikipedia szerint (https://en.wikipedia.org/wiki/Adapa#As_Oannes) egy Berosszosz nevű kaldeus pap írói munkásságának terméke,;) aki a Kr. e. III. században működött I. Antiokhosz király udvarában, és alakját különböző korok és népek mezopotámiai istenei, főleg a sumer Enki és a sémita Éa figurájából szerkesztette össze, ezt-azt elvéve, mást meg hozzáadva legendájukhoz és tanaikhoz.
  Hogy a katolikus mitra alakja jelent-e egyáltalán valamit, azt nem tudom, de Dagonhoz vagy más hal-istenhez aligha lehet köze. Legalábbis a Catholic Encyclopedia szerint (http://www.newadvent.org/cathen/10404a.htm) az első ismert formája még közönséges hengeres, csúcsos sipka volt, a kétcsúcsú forma fokozatosan alakult ki belőle, első ilyen ábrázolása a XII. századból való.
   
 6. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Csillagözön kedveli ezt.
 7. Röfike

  Röfike Kitiltott (BANned)

  Helyesek a srácai, de ennek a pasinak még a szeme se áll jól... ;) Ha én lettem volna abban az autóban, kiszállok és megnézem nincs-e rajt egy damil, vagy hosszabb videót készítek, nem másfél perceset.

  Engem ez a régi történet, amelyik talán a legjobban dokumentált UFO-sztori, ez varázsol el és tényleg nem tudom mit gondoljak.

  Ruwa városban, Zimbabwéban történt, amikor több mint 60 iskolás gyermek volt szemtanúja. A gyerekek azt mondták, hogy több lebegő tárgyat láttak, melyek űrhajókra hasonlítottak. De nem csak ezt látták, hanem ahogy elmondták, több "lényt" is, akiket nem emberi kinézetűnek írtak le. Ez a történet jól dokumentált, nagyon komoly kutatók is tanulmányozták. Az egyik közülük Dr. John Mack, a Harvard Egyetem pszichiátria professzora. Ő maga személyesen készített interjúkat ezekkel a gyerekekkel. A történet gyorsan elterjedt az egész világon, az interjúk röviddel az eset után készültek.
  [​IMG]

  "Futva jöttek ide egyfajta pánikban, és még ha megrendezett is volt, nem rohantak volna együtt, ahogy tették. Kígyózva rohantak fel ide, mi pont
  egy megbeszélésen voltunk, és csak hallottuk őket sikoltozni éssikoltozni... Egy gyerek nem tudja ezt tettetni." mondt az iskola egyik tanára (lásd a videóban)

  "Kezdetben nagyon szkeptikus voltam, elhittem, hogy láttak valamit, de nem voltam hajlandó elfogadni, hogy bármiféle természetfeletti lett volna, de a következetesség az egészben, hogy mi történt azt jelzi, hogy több volt, mint amit az elején kész voltam beismerni." mondta az iskola egy másik tanára (lásd a videóban)

  Fontos megjegyezni, hogy a felvételen a gyerekeket mentálisan egészségesnek írják le, és semmi nem utal arra, hogy eltorzítanák az igazságot, vagy összezavarodtak, vagy hogy képtelenek lennének beszámolni arról, amit láttak.

  "Úgy írják le az esetet, mint egy ember, aki olyasmiről beszél, ami vele történt. Azt kell mondjam, hogy ezek az épeszű emberek olyasmit mondanak nekem..." (folytatás a videóban) Dr John Mack, a Harvardi Egyetem pszichiátria professzorra.  20 évvel később felkeresték őket és felnőttként is ugyanazt mondták, hogy átélték azt, ami történt velük akkor. Akinek vannak gyerekei, az tudja, hogy képtelenek tömegben úgy hazudni, hogy legalább egy el ne kuncogja magát. Ezeken a gyerekeken látszik, hogy még akkor is meg voltak rendülve, amikor az interjút készítették velük.

  Az alábbi felvételből néhány idézet lett kiemelve ugyanazon gyerekektől, akik közben felnőtté váltak. Többen, akik a videóban felnőttként beszélnek a
  gyerekkori tapasztalataikról, az 1994 es felvételen is megszólaltak.
  "Hirtelen olyan volt, mintha valami képalkotó menne át a fejemen, egy üzenet, telepatikus kommunikáció." (Lásd a videóban 28:11től)
  "Utána többször találkoztunk, megöleltük egymást, és ráztuk a fejünket,és azt mondtuk, hogy nem ez volt életünk legcsodálatosabb élménye?" (Lásd a videóban 28:11től)


  Ezeket rajzolták a történtek után.
  [​IMG]
  [​IMG]

  Néhány gyerek azt mondta, hogy azért jöttek, hogy elmondják, hogy "nem vigyázunk jól a bolygóra." Ez azért elgondolkodtató, hogy jönnek ezek a lények egy másik világból, és megpróbálják a gyerekeket megkérni, hogy gondoljanak bele, mit teszünk a bolygónkkal! A különböző földönkívüli találkozásokról szóló történetek során ez a fajta téma közös azok körében, akik azt állították, hogy kapcsolatba kerültek földönkívüli lényekkel. Az a kisgyerek, amelyik ezt elmondta le volt sújtva a szörnyű érzéstől és látványtól, hogy a világ véget érhet, hogy "az összes fa elpusztulna, és senki sem tudna lélegezni". Ez is elhangzik a fenti videóban.

  Ezek a lények kicsik voltak és hatalmas szeműek. Talán azt hitték az iskolás gyerekekről, hogy felnőttek...
   
  Csillagözön és Jaszladany kedveli ezt.
 8. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  A gyerekek nem hazudnak, biztos, hogy valamit valóban láttak. Más kérdés, hogy mit.
   
  Csillagözön kedveli ezt.
 9. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  A hintával kapcsolatban szerintem a magyarázat az a rezonancia-túró vagy mi. Ami a hidat is szétszakította.
  Azaz, egy kis szél elkezdte mozgatni a hintát, mert hiába mondja az apa, hogy nincs szél, a videón látszik, hogy van, nem is gyenge. A többi hintába nem tud úgy belekapni, de ennek szinte vitorlája van. Látszik, hogy egy tó vagy vízpart mellett van a tér, tehát tuti, hogy hogy van szél, mozgatja is az egyik fát és a többi hintát is.
  Na most ha ritmikusan mozgatta ezt a hintát, akkor annak a mozgása fokozatosan felerősödött, és azt látjuk a videón.

  Ugyanezt a jelenséget:

   
 10. Röfike

  Röfike Kitiltott (BANned)

  Lehetséges, mert a másik két hinta sokkal kisebb, azokat nem mozgatja úgy a szél.
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 11. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Akit mélyebben érdekelne ez a téma, itt megtalálhat minden erre vonatkozó magyarázatot: http://www.magyarkurir.hu/hirek/papai-jelvenyek
  G.B.
   
  Csillagözön és Jaszladany kedveli ezt.
 12. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Félelmetes!
  G.B.
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 13. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Ciki, ha ez az egyik legjobban dokumentált… Ugyanis állítólag 62 szemtanú volt, Hind másnap viszont legfeljebb egy tucatot kérdezett ki közülük. Ő is megemlíti, hogy egyesek nem “ufókat”, hanem a “jól ismert” emberevő helyi szellemeket véltek látni, egy srác pedig a kertészt, akitől az alak csak annyiban különbözött, hogy vállig érő fekete haja volt.
  Hind állítása szerint 30-40 rajz készült, ebből neki 22-ről van fotója, és a leginkább meggyőzőnek ítélteket - amiket itt is láthatunk - rendszeresen be is mutatják a témával foglakozó cikkekben. Ezekből pedig világosan látszik, hogy a lerajzolt UFO-k és UFOnauták csak igen felületesen hasonlítanak egymásra. Az illető suli egy elit magániskola volt, tehát a tanulói a kilencvenes évek közepén már nyilván rendszeresen néztek tévét, olvastak színes magazinokat, tehát tudhatták, nagyjából hogyan kellene kinéznie egy echte kóser "ufónak". Ez szerintem bőségesen elegendő magyarázat arra, hogy a rajzok éppen csak a konkrét részletekben különböznek egymástól.:)
  Hind megnézte az állítólagos leszállóhelyet is, de műszeres vizsgálatokkal sem talált semmi nyomot. Mindebből nekem úgy tűnik, hogy a “dokumentálás” igencsak dilettáns volt, ráadásul a “dokumentálók” láthatóan kimazsolázták azokat az elemeket, amik beilleszthetők az UFO-“szakirodalom” sémáiba. És én is voltam gyerek (és még emlékszem is rá:)), tudom, hogyan reagál egy kisiskolás arra, ha egy felnőtt olyasmiről faggatja, amit nem látott, pedig látnia kellett volna.
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 14. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag


  Nemcsak a gyerekek nem hazudnak, de a felnőttek sem. Nem az a jellemző. Aki hazudik, arról rövid úton ki szokott derülni, hogy állandóan marhaságokat beszél, és csak legyintenek rá a többiek. Ők a mindent tudó emberek....Mindenütt megtalálhatók.....

  A Röfike által beidézett esetnek is több tucat irodalma van, nagyon sokan foglalkoztak, foglalkoznak vele. Láthatod, hogy ebben az esetben is a gyerekek megnőttek, de még mindig élénken él bennük az esemény. Nagyon érdekes ez a megfogalmazás:

  "Hirtelen olyan volt, mintha valami képalkotó menne át a fejemen, egy üzenet, telepatikus kommunikáció."

  Lehet, hogy én is rálegyintenék ezekre az UFO dolgokra, - bár nem szokásom helyből lehülyézni embertársaimat - ha nem lett volna néhány olyan élményem, melyek megtörténte felett nem tudok vitát nyitni senkivel...:dr_4:

  Hiszen a legfontosabbak Világunkban azok a dolgok, melyek az emberi megtapasztaláson alapulnak.

  Elképzelni sem tudom, hogy mik lehetnek azok az entitások, melyek ilyen alkalmakkor jelen vannak. Úgy gondolom, egy dolog biztos lehet. Nem olyan lényekről lehet szó, melyek olyan materiális világban, illetve a mi Világunkban élnek, mert, ha olyanok lennének, hogy valamelyik távoli bolygóról jönnek, a mi fizikai törvényeink alapján, akkor a materialista tudomány mint legnagyobb bizonyítékot használná elmélete erősítésére.

  Nem pedig tagadná VALÓSÁGUKAT !
   
  Jaszladany kedveli ezt.
 15. Jaszladany

  Jaszladany Állandó Tag

  Kedves Csillagözön, igazat adok Neked, és én sem hülyézek senkit semmilyen élménybeszámolója alapján. Ha valaki képtelennek, vagy általam hihetetlennek tűnő dolgokat mond, sosem az az első reakcióm, hogy hazudik. Először mindig azt veszem számításba, hogy igazat mond, és leszűröm belőle, előbb a konkrét megtapatasztalást, és utána megvizsgálom a magyarázatot. Általában a magyarázat az, amiben el szokott térni a véleményem, nem pedig a történet valódisága.
  Mindezen felül persze fenntartom annak lehetőségét is, hogy egyszerűen csak át akar vágni.
  És végül az is egy a sok lehetőség közül, hogy az illetőnek pszichés zavara van. Persze ha az élmény tömeges, akkor ezt általában kizárhatjuk.
  Az ufóészlelések között ott van ez a két utóbbi kategória is (ti. az átverés és a dili), de biztos vagyok benne, hogy az első is, tehát előfordul, hogy tényleg átélnek az emberek valamit, amit nem lehet beilleszteni sehová. Én ezeket nem ufókkal magyarázom, mivel továbbra is meggyőződésem, hogy ufók (mármint idegen bolygókról érkezett lények) nincsenek se a földön, se a közelében. Hogy léteznek-e valahol az univerzumban, azt nem tudom, de hogy itt nincsenek, abban eléggé biztos vagyok. De nem kell engem győzködni, mert elfogadom mindenkinek a jogát arra, hogy abban higgyen, amiben akar! És arra is, hogy abban ne higgyen, amiben nem akar. :)
   
  Mályvacukor és Umaksuman kedveli ezt.
 16. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

 17. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Ebben lehet valami. Ezen a fórumon is megtalálható olyan mindent tudó ember, aki állandóan marhaságokat beszél (például egyik mondatában kategorikusan azt állítja, hogy “Nemcsak a gyerekek nem hazudnak, de a felnőttek sem”, a következőben pedig azt, hogy “Nem az a jellemző”). A hazugságaira is rövid úton fény szokott derülni, mégis rendületlenül dönti a további marhaságokat és hazugságokat a fórumra.
  A Röfike által beidézett esetnek valóban több tucat irodalma van, de ha érdemben akarsz foglalkozni vele, akkor el is kellene olvasnod azokat. Én ezt megtettem, összevetettem Cynthia Hind eredeti esetleírását az az alapján készült utólagos kompilációkkal, és erre alapoztam a véleményemet. (Például az eredetiben nem szerepelt ez az “érdekes megfogalmazás” sem, ezért ez alapján azt állítani, hogy “még mindig élénken él bennük az esemény”, egyszerűen nevetséges.)
  Az sem tűnik túl jó ötletnek, hogy egyenlőségjelet próbálsz tenni a “rálegyintés”, a “lehülyézés”, és az élmények megvitatása között. Azt ugyanis csak a fent említett “mindent tudó emberek” gondolják, hogy az élményeik minden esetben a valós történéseket képezik le, ezért azok általuk prezentált értelmezése vitán felül áll. Ha pedig mindezt úgy teszik, hogy közben elképzelni sem tudják, “mik lehetnek azok az entitások, melyek ilyen alkalmakkor jelen vannak”, akkor igazán nem kellene rálegyinteniük mások véleményére, vagy szokásuk ellenére lehülyézniük azokat, és VALÓSÁGNAK kiáltani ki mindent, amit elképzelés hiányában hihetőnek tartanak.

  Ez egyébként azon kevés alkalmak egyike, amikor szinte maradéktalanul egyetértek Jászladány véleményével, csupán két kiegészítést tennék hozzá.
  A konkrét esettel kapcsolatban: mivel gyerekekről van szó, az, hogy nem hazudnak, még nem jelenti azt, hogy hitelesen írnák le azt, amit láttak. Hiszen egy kiscsávó nem hazudik akkor sem, ha részletekbe menően meséli el (vagy akár rajzolja le) azt, hogy hogyan hozza a Mikulás az ajándékot, vagy a gólya a kisbabát.
  És általában a földönkívüliekkel kapcsolatban: nem kötözködni akarok, inkább közös gondolkodásra felhívni: szerintem abból, hogy az “ufó-látók” beszámolói finoman szólva is nem meggyőzőek, még nem állíthatjuk biztosan, hogy nincsenek itt földönkívüli élőlények. Hiszen naponta hallani új állat- és növényfajok felfedezéséről, a mikroszkopikus méretű élőlényeknek fajainak pedig indirekt vizsgálatok eredményeiből következtethetően csak egy elenyésző töredékét ismerik a szakemberek. Ráadásul ha értelmesek is az “idegenek” és szándékosan rejtőzködni akarnak akár csak a ma ismert emberi technika eszközeivel is, akkor pedig igencsak fel kellene kötni a gatyánkat, hogy megtaláljuk őket.
   
  Mályvacukor kedveli ezt.
 18. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Elárulnád, hogy mit találtál ebben a videóban, ami számodra hihetőbbé tette a benne elhangzó állításokat, mint a szentpétervári “Putyinov-hírgyár” sorozatban gyártott több ezer másik videójának több ezer más hazugságát?
   
 19. Ayumu89

  Ayumu89 Állandó Tag

  Sziasztok! :)

  Nem tudom van e itt olyan ember, aki foglalkozik komolyan a történelemmel (akár ez a munkája), mert szeretnék anyagot gyűjteni az illír népcsoportról, akik a Balkán-félszigeten éltek. Gyakorlatilag minden érdekel, mert elég keveset sikerült találnom róluk (a wikipediát, azon kívül minden más helyen gyakorlatilag ugyan ezeket az adatokat találtam). Érdekel, szeretnék róluk olvasni. :) A segítséget előre köszönöm! :)

  Szép napot! :)
   
 20. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Szia!

  A magyaron kívül más nyelven próbáltad már? Pl. az angol wikipedián az 'illyrians' címszónál elég méretes forrásjegyzék van, de a gugli is kb. egy nagyságrenddel több találatot ad rá, mint az 'illírek' szóra.
  Egyébként az miért baj, ha minden más helyen ugyanazokat az adatokat találtad róluk? Várj, kitalálom.;) Eddigi olvasmányaid alapján valami másra számítottál, ugye?:)
  Bizonyos nacionalista körökben ugyanis az illírek olyan legendás ősnépnek számítanak, mint máshol pl. a dákok, a trákok, az etruszkok, vagy éppen a szíriuszi szittyák, ezért elég sok nem igazán megalapozott "ismeret" is kering róluk a köztudatban.
   

Megosztás