Menekültintegráció másként

Kanada 35 ezer szíriai menekült befogadását és integrációját vállalta, és a folyamatot meg is kezdte. Az ország hozzáállása magának az EU-nak is sok tanulságot jelenthet, de a mereven elzárkózó visegrádi országok is elgondolkodhatnának a megvalósítás mikéntjén.

Miközben az EU – tagállami és gyakorlati szinten – egyre inkább elutasítja a közel-keleti menekültek befogadását, van egy hely, ahol józanul, eredményesen és nem mellesleg nagyobb feszültségek nélkül zajlik a menekültek mentése és integrálása.

Pedig a sivatagos Szíriához vagy Irakhoz képest nem is lehetne különbözőbb klímájú országot elképzelni, mint a hűvös Kanadát, amelynek egy csapásra világhírűvé lett miniszterelnöke, Justin "Mert 2015 van" Trudeau nemcsak médiamágnesnek használta a szír menekülteket befogadó szavait, hanem – forrásokat nem kímélve – meg is valósítja azokat.

Hogyan választják ki őket?

A 35 milliós ország 35 ezer szírt tervez letelepíteni (ez a népesség egy ezreléke) március végéig, sőt, a kanadai menekültügyi miniszter jelezte, a számot akár 50 ezerre is növelhetik év végéig. (Eddig 15 157-en érkeztek az országba.) Kanada ezt össznemzeti feladatként kezeli, a rendszer nagy odafigyeléssel, óvatossággal, jól kidolgozott rendszerben működik. A folyamatnak a következő állomásai vannak:

Az ENSZ Menekültügyi Biztossága (UNHCR) segítségével feltérképezik, hogy a jordániai, libanoni menekülttáborokban kik a szíriai menekültek (hasonló a helyzet Törökországban, ahol az állam elvégzi ezt a regisztrációs részt).

image.aspx

Fotó: AFP / NurPhoto / Arindam Shivaani

Kanada elsősorban azoknak ajánlja fel az áttelepítést, akik a legsérülékenyebbek és a menekülttáborok körülményeit nehezen viselik (nők, gyerekek), valamint azoknak, akik kisebb biztonsági kockázatot jelentenek (teljes családok). Akiket Kanada kiválaszt, azokat az UNHCR SMS-ben értesíti, hogy eldönthessék, érdekli-e őket az áttelepítés. Azonban Kanadánál közvetlenül is bejelentkezhetnek menekültek, akik az utazást ki tudják fizetni – az állam pedig, mérlegelve a kockázatokat, dönt. Az áttelepülőket magánszemélyek és cégek támogathatják. A legkülönösebb megoldás a Group of 5, amikor öt kanadai összefog, hogy egy menekült áttelepítését szponzorálja.

December óta járnak a charterek

Miután az áttelepülésre várókat átvilágítják, a vízumügyeket Ammanban vagy Bejrútban, illetve Törökországban intézik – ezeken a helyeken nagyjából 500 fős kanadai személyzet áll készen. Interjú, személyes regisztráció, ujjlenyomatvétel, orvosi vizsgálat (egy esetleges kanadai gyógykezelés szükségessége miatt) van a programon. De természetesen nem minden interjúvolt kapja meg a lehetőséget a beutazásra.

Tavaly december óta zajlik a repülős áttelepítés is: charterekkel és szükség esetén katonai gépparkkal folyik az áttelepítés, Montrealba és Torontóba éreznek a gépek. A „privát” menekültek továbbutaznak oda, ahol a közösség vállalta a befogadásukat, a többieket pedig szétosztják szerte Kanadában, azt is figyelembe véve, ha él már esetlegesen rokon valahol. Akiknek még nincs befogadó településük vagy közösségük, átmeneti szállásokon várják meg, hogy legyen ilyen.

image.aspx

Fotó: AFP / Anadolu Agency / Canada Border Serv / Kenneth Allan

Az állam megadja az alapvető, illetve hosszú távú segítséget, hogy az integráció a legsimább legyen. Az illetékes integrációs hivatal (IRCC) egyfelől összefogja a folyamatban részt vevő hatóságokat, önkormányzatokat, másrészt segít, hogy a menekültek hozzáférjenek minden lényeges szolgáltatáshoz (kórház, iskola, azonnali szállás, tanácsadás, tolmácsolás, nyelvtanulás stb.)

„Napjaink legmélyebb humanitárius krízise”

A migrációs hivatal (CIC) érdeklődésünkre elmondta, nagyon fontos, hogy a menekültek elfogadják a kanadaiak értékeit és mindennapi életvitelét. Külön program segíti őket, hogy leküzdjék ezen a téren az akadályokat, és be tudjanak kapcsolódni a helyi közösségek életébe, és a munkaerőpiacra tudjanak lépni. A CIC külön kérdésünkre azt írta, "nincs tudomásunk integrációs feszültségről", amit azzal is magyarázhatunk, hogy a kanadaiakban mélyen él a bevándorlók segítésének hagyománya. (Egyebek mellett ezt az 56-os magyarok is megtapasztalhatták.) A hatóságok nem tudnak a kölnihez hasonló incidensről sem, amiben szerepet játszik a gondos kiválasztás is, és az is, hogy csak 35 ezer embert fogad be az ország.

image.aspx

Fotó: AFP / Anadolu Agency / Canada Border Serv / Kenneth Allan

Az integrációs folyamatban minden állam részt vesz, egy interaktív térképen településről településre lekövethető, milyen szolgáltatások érhetőek el, és hol hány menekültet fogadtak be. A listán összesen 1247 szervezet, segítő hely áll (nagyobb városokban értelemszerűen több is). Például Edmontonban az Assist közösség központjában a következő szolgáltatások elérhetőek: nyelvleckék, beilleszkedés a mindennapokba, munkakeresés, mentorkeresés és idősgondozás. És az is követhető, hogy a menekültek közül ki hova költözött.

"A szíriai konfliktus napjaink legmélyebb humanitárius krízise. A kanadaiak folyton azt kérdezgetik, hol és hogy segíthetnek. Összefognak, hogy megnyissák a szívüket, és a közösségeiket azért, hogy üdvözölhessék a menekülteket új otthonukban" – zárta válaszát a CIC munkatársa.
HVG
ca wrlcome.jpg
 
A beiskolázo programmok helyet adnak a nállunk hátrányos helyzetben levöknek is, amig csak ök voltak "nem érte meg" az államnak tanárokat, szociális-munkásokat foglalkoztatni, intézményeket létrehozni. A szociális lakásépitést visszafejlesztették, most itt van a tömeg aki számára lehet gazdaságosan uj lakásokat épiteni. Teszik szép lassan.
Tehát a saját népéért nem tette meg, az idegenekért már igen. Nem szül ez feszültséget?
-
Itt elsösorban nem arrol van szo, hogy a sajátunkat elhanyagoltuk volna hanem arrol, hogy a gazdaságosság egy bizonyos menyiség alatt nem adott.
Tehát nem a humanitárius, hanem a gazdasági szempontok döntöttek?

Munkalehetöség ugy jön létre, hogy van feladat. A menekültek elszállásolása, integrálása, az ügyeik elintézése rengeteg feladat, rengeteg munkalehetöséget szül.

Feladat mindig van. Az a sok munkalehetőség igen sokba van az adófizetőknek...

Házak, lakások, szállodák, tönkrement supermarkt-ok... lesznek egy invesztitios-programon keresztül financirozva. A taxisok egy része dögére keresi magát mert a menekülteknek néha 80 km-ert kell utazniuk egy irodába az ügyeik elintésése érdekében...
Jó, hogy ezt felhoztad.
http://www.mdr.de/exakt/fluechtlingswelle100.html

Ezeket a taxiutakat pl. Lipcsében a Menekültügyi Hivatal fizeti, szintén közpénzből.
De ez a ti dolgotok.
 
Utoljára módosítva:
Ket emberke hirtelen felindultsagbol torolteti magat
mert uramfia akadnak kik nen fujjak azt a kovet veluk ,hogy irtsuk ki a ciganyokat !!
A baggins nevre hallgato doktorbacsi odaig is eljutott ,hogy mi kulhoni vak elegyek azt sem tudjuk mi fan is terem a cigany !
tovabba trolloknak van kepuk nevezni azokat kik ellentmondanak felboszult rasszista kirohanasaikra es megbelyegzeseikre
Mi kulhoni oktondi tudatlan nep itt a portal tulajdonosaval az elen annyi cigannyal volt kozosen es kulon kulon dolgunk ,hogy nem hiszem bennunket le tudna az itt irok kozt valaki is pipalni !!!
Volt van reszunk cigany menekultekben
cipeltuk oket orvoshoz-korhazba ,ugyes bajukat intezni tolmacsoni gyereket iskolaba iratni kozben hazavinni megetetni oket .
Uram fia egy sem lopott meg nem fogtak kest ram
pedig az elso invazioban a nyooockeri kemenyciganyok zome megfordult a kocsimban
a masodik invazoban a miskolci ciganyok a lakasom minden porcikajat ismertek .
SOHA NEM KELLETT FELNEM TOLUK !!
es senkit sem ismerek kik foglalkoztak veluk es felniuk kellett volna toluk .
DE azt elmondom szamtalan ciganygyerek kiket otthon bedugtak a gyogypedagogiara itt uramfia 3 honap alatt angolul beszel es a normal angol osztalyhoz felzarkozik fel ev alatt a SEMMIBOL !!
Mindezek csak azt mutatjak NEM kene ALLATI sorban
tartani oket es OK is maskent viszonyulnanak hozzatok !!
tapasztalat ,hatalmas tapasztalai megallapitas testkozelbol !

Akkor már tényleg nem is értem, miért igyekeztetek a továbbiakat olyan hatékonyan távol tartani...
 
Utánanéztem, nállunk az állambevételnek talán az 5,24% van családtámogatásra (gyerekpénz) kiadva. Ez ügye nem a jövedelmünk 5,24% hanem az adonknak. Ha van gyerekünk akkor ez mégjobban redukálodik.
-
Tehát az adonk 95%-a egészen biztos nem a cigányokra lesz kiadva. Ha ebböl levonjuk, hogy az 5,25% egy része a saját unokánk, rokonaink, jo barátaink gyerekére lesz forditva akkor nem kell tovább gyülölködnünk a cigányok ellen. Mindez matemathika és nem emotionális tévedés. Vagy nem? :(
-
Nézem, hogy a menekültekre (nemcsak azokra akiken helybe segitünk) kb 3% jut. A kérdés ki kapja meg a pénzt? A Müncheni pályaudvaron oktoberben olyan hirtelen jöttek a menekültek, hogy a segitöknek nem volt idelyük pénzt igényelni, a pályaudvar környékén kalapoztak a rendörök, hogy egy zsemlét tudjanak adni az éhes embereknek.
-
A zsemlét a helybeli árusnál vettek, két perc alatt a német árusoknál volt a pénz, a boltosok jo üzletet csináltak, a "Willkommen" nem volt megjátszott. Az a szép ha mindenki profitál, a menekültek és akik segitenek. :)

Semmi baj a cigányokkal. Gyere vissza, és lakj közöttük egy faluban.
Örülök, hogy profitáltok a menekültekből, van, lesz még bőven (sajnos).
 
Nos, én nem mondom meg pl. neked, hogyan kéne élned Németországban. Te és még egy páran viszont meg akarjátok mondani, hogyan éljek én itt, Magyarországon. Kit fogadjak be, és kit ne pl. Nincs szűröm, a tehén pedig egy igen hasznos állat. :)
A Döner nem tudom, hogy jön ide.
Nekem sincs, bár lehet egyszer veszek egyet. És gyanítom a tejet Kanadában is a tehén adja. És ott is van aki őrizze, van gazdája. És ő legalább olyan hasznos tagja a kanadai társadalomnak, ha nem hasznosabb, mint Ernoe barátunk.
 
Videken falvakban milyen munka van?a kozmunkan kivul?
Tobben jottek haza a teli unnepkrol otthonrol hat...rem storykat meselnek. tobb mint 100 ember megfagyott , vagy mert nem volt tuzeloje vagy ,nagyon idos es nem birta becipelni. falvakban majdnem minden harmadik haz elado,
Tudom jol teljesit a kormany es mindez csak rosszul lattak az oda latogatok.
Idehaza, idén pár nap kivételével jóformán nem volt tél. Hajléktalanokon kívül senki sem fagyott meg. Ha az idős nem tudja becipelni, az sajnálatos. (Hol a családja, hol a szomszédja?). De én ilyenről se hallottam. Sajnos a falvakból minden fiatal a városokba költözik, és nem akar "paraszt" maradni (a szó pozitív értelmében), a földdel, az állatokkal foglalkozni. De nem is nagyon éri meg. Az állam által agyontámogatott nyugati farmerekkel a szétvert, "szerteszétprivatizált", minimális támogatással rendelkező magyar mezőgazdaság nehezen tudja felvenni a versenyt. Így a fiataloknak csak a nehéz, reggeltől-estig való mezőgazdasági munka jutna, minimális jövedelmezőséggel. "Orbánunk" az ipart támogatja, jöjjön minél több nagy gyár, létesüljenek ipari parkok minden fele, és a fiatalok oda áramlanak. No meg külföldre.
 
Azért tartsad vissza magadat. A cigányok nem üzentek háborut a Szovjetunionak, az Egyesült Államoknak, nem gyilkoltak le idegen népeket gépfegyverekkel, küldtek a biztos halálba milliokat a saját honfitársaikbol ... és ma sem zengenek ilyen embert gyülölö dalokat....
-

-
Hogyan lehetsz enyire vak, embergyülölö? Nézzd meg mi játszodik le manapság az orod elött abban az országban. Szégyeld magadat.
-
Igy néz ki a magyar nationalizmus 2016-ban. :(

A beidézett vers Arany János tollából származik, azt hiszem. Valószínű azért írta le, mert az akkori magyar valóságból merített. Persze a költőkre, jellemző a költői túlzás. Mindemellett - sajnos - akár 2016-ban is születhetett volna a fent nevezett költemény. De a vers beidézéséért valakit embergyűlölőnek, nacionalistának bélyegezni ordenáré bunkóság. (kerestem a megfelelő szót, de még ez volt a leginkább szalonképes)
A mi "játszódik abban az országban az orrod előtt" felszólítás tőled nem autentikus, tekintve, hogy nem itt élsz. Neked csak töredék információid lehetnek arról, mi van itt. És ezek alapján általánosítasz.
A felszólításod, a "szégyeld magad" ezek után teljesen megalapozatlan. Inkább magadat szólítsd fel arra, hogy ne bélyegezz meg másokat. "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"
 
Videken falvakban milyen munka van?a kozmunkan kivul?
Tobben jottek haza a teli unnepkrol otthonrol hat...rem storykat meselnek. tobb mint 100 ember megfagyott , vagy mert nem volt tuzeloje vagy ,nagyon idos es nem birta becipelni. falvakban majdnem minden harmadik haz elado,
Tudom jol teljesit a kormany es mindez csak rosszul lattak az oda latogatok.

És nem is várható, hogy más lesz a falvakban munka mint közmunka, az se sokáig . Viszont ehhez nem annak van köze, hogy a kormány , hogy teljesít. Egyre kevesebben tudnak megélni mezőgazdasági munkából, még a megművelt földterület nagysága nő. Az USÁ-ban és Kanadában tizedannyian élnek mezőgazdaságból mint Európában , viszont jóval nagyobb földterületet művelnek.(Ráadásul ez a folyamat gyorsul és vidék nem tud alkalmazkodni, a cigányság pedig még annyira se.) Ez várható Európában is , ha a Transz Atlanti Szerződés életbe lép akkor előbb , ha nem akkor talán később. A falvakban tíz éven belül nem minden harmadik hanem jó, ha csak minden második ház lesz eladó. A falu mint olyan 50 év és max turista látványosságként fog megmaradni. Az , hogy az időseknek nincs ki becipelje a fát, hát az pedig a hagyományos családmodell szétesése, én se azért költöztettem édesanyámat magamhoz , édesapám halála után mert az olyan jó, hogy van még egy ember akihez lehet alkalmazkodni. Ezt pedig csak súlyosbítja, hogy a gyerekek elhúznak, végleg vagy csak ideiglenesen, a szülők itt maradnak, előbb utóbb az egyik egyedül marad, és egy idő után az ilyen triviális dolgok is gondot okoznak mint egy égő kicserélése. Én magam öt barátom szüleinél vagyok szívességből felügyelő, de ez se sokáig mert a végtelenségig ez se megy.
 
Utoljára módosítva:
Kedves Burgum
NAgyon hianyolom en is,mert mindent le lehet irni de hogy ne legyen aki megszolaltassa oket........
Mert biztot vagyok benne sok valodi menekult van koztuk es ,az is lehet sokan probalkoznak vagy esetleg meg criminal es rossz szandeku emberek lehet van kozottuk.

Én is hiányolom, már csak azért is, mert ennek az ellenőrizetlen beözönlésnek ők is a vesztesei lesznek, akik valóban rászorulnának a segítségre.
 
Videken falvakban milyen munka van?a kozmunkan kivul?
Tobben jottek haza a teli unnepkrol otthonrol hat...rem storykat meselnek. tobb mint 100 ember megfagyott , vagy mert nem volt tuzeloje vagy ,nagyon idos es nem birta becipelni. falvakban majdnem minden harmadik haz elado,
Tudom jol teljesit a kormany es mindez csak rosszul lattak az oda latogatok.
Melitta, csak nagyon kevés ember rendelkezik olyan szakmával, olyan szakmai tudással és olyan szakmai hírnévvel együttesen, hogy a munkáltató az otthonában keresse fel, hogy munkát ajánljon neki!
A többségnek magának kell felkutatni, megtalálni a lehetőséget!
Aki akar, az igenis tud magának találni, nem biztos, hogy a szülőfalujában, az sem biztos, hogy a közeli városban, vagy a hazájában.
De aki feladja anélkül, hogy bármit is tett volna érte, aki saját magát leírja, azon nem lehet segíteni!
Az idősek, főleg az egyedül élő idősek, ők egy egészen másik kategória. Őket valóban nekünk, fiatalabbaknak kell felkutatnunk, mert a legtöbb szégyellni, hogy idős korára milyen méltatlan körülmények közé kerül, pedig a többségük az egész életét végigdolgozta.
De ez a MI szégyenünk, nem az övéké!
 
Őket valóban nekünk, fiatalabbaknak kell felkutatnunk, mert a legtöbb szégyellni, hogy idős korára milyen méltatlan körülmények közé kerül, pedig a többségük az egész életét végigdolgozta.

Hát viszont nekem az a véleményem , hogy elsősorban a saját , gyerekének vagy gyerekeinek, esetleg unokának kéne "felkutatni" őket , ha ez nincs akkor pedig sajnos az idősnek kell elgondolkozni azon, hogy talán mégse volt akkora ötlet a fecebokra kitett kép, hogy" kényszerből nem szülök" , meg ennyiért nem szülök, stb ...
Azért az emberek elvárják, hogy az állam ne pofázzon bele az életükbe, de amikor ott vannak egyedül öregen , és sajnos tehetetlenül, mikor a függöny levétele már egy életveszélyes feladat, na akkor nekiállnak kórusba üvölteni, hogy hol az állam.


és mielőtt a pc kórus rákezd , tudom hogy egy ember nem csak ezért maradhat egyedül , és az más tészta is.
Erre van egy jó magyar mondás : "akinek nem inge, ne vegye magára"
 
Hát viszont nekem az a véleményem , hogy elsősorban a saját , gyerekének vagy gyerekeinek, esetleg unokának kéne "felkutatni" őket , ha ez nincs akkor pedig sajnos az idősnek kell elgondolkozni azon, hogy talán mégse volt akkora ötlet a fecebokra kitett kép, hogy" kényszerből nem szülök" , meg ennyiért nem szülök, stb ...
Azért az emberek elvárják, hogy az állam ne pofázzon bele az életükbe, de amikor ott vannak egyedül öregen , és sajnos tehetetlenül, mikor a függöny levétele már egy életveszélyes feladat, na akkor nekiállnak kórusba üvölteni, hogy hol az állam.


és mielőtt a pc kórus rákezd , tudom hogy egy ember nem csak ezért maradhat egyedül , és az más tészta is.
Erre van egy jó magyar mondás : "akinek nem inge, ne vegye magára"
Igen, én is tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenki önhibáján kívül marad magára idős korára. Gondolom, a legtöbb szívesen visszaforgatná az idő kerekét, ha lehetne.
Mi sem tudhatjuk előre, mit hoz az élet .... de a gyerekeink azt viszik tovább, amit tőlünk látnak. Többek között ezért is érzem kötelességünknek.
 
Igen, én is tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenki önhibáján kívül marad magára idős korára. Gondolom, a legtöbb szívesen visszaforgatná az idő kerekét, ha lehetne.
Mi sem tudhatjuk előre, mit hoz az élet .... de a gyerekeink azt viszik tovább, amit tőlünk látnak. Többek között ezért is érzem kötelességünknek.

Gondolom, azért sirion is úgy van vele, hogy ha a közelében idős ember lakik, és látja, hogy valamiben segítségre szorul, akkor segít, ha módjában áll. Mint a legtöbb jóérzésű ember. Nyilván ha állandó gondozás kell, azt már nem biztos, hogy fel tudná vállalni.
 
Hát viszont nekem az a véleményem , hogy elsősorban a saját , gyerekének vagy gyerekeinek, esetleg unokának kéne "felkutatni" őket , ha ez nincs akkor pedig sajnos az idősnek kell elgondolkozni azon, hogy talán mégse volt akkora ötlet a fecebokra kitett kép, hogy" kényszerből nem szülök" , meg ennyiért nem szülök, stb ...
Azért az emberek elvárják, hogy az állam ne pofázzon bele az életükbe, de amikor ott vannak egyedül öregen , és sajnos tehetetlenül, mikor a függöny levétele már egy életveszélyes feladat, na akkor nekiállnak kórusba üvölteni, hogy hol az állam.
A majd kórusban üvöltők valószínű nem ismerik a nemrég bevezetett PTK idevonatkozó passzusát: a gyermekek állampolgári kötelessége gondoskodni idős szüleikről. Meg

és mielőtt a pc kórus rákezd , tudom hogy egy ember nem csak ezért maradhat egyedül , és az más tészta is.
Erre van egy jó magyar mondás : "akinek nem inge, ne vegye magára"
Hát viszont nekem az a véleményem , hogy elsősorban a saját , gyerekének vagy gyerekeinek, esetleg unokának kéne "felkutatni" őket , ha ez nincs akkor pedig sajnos az idősnek kell elgondolkozni azon, hogy talán mégse volt akkora ötlet a fecebokra kitett kép, hogy" kényszerből nem szülök" , meg ennyiért nem szülök, stb ...
Azért az emberek elvárják, hogy az állam ne pofázzon bele az életükbe, de amikor ott vannak egyedül öregen , és sajnos tehetetlenül, mikor a függöny levétele már egy életveszélyes feladat, na akkor nekiállnak kórusba üvölteni, hogy hol az állam.


és mielőtt a pc kórus rákezd , tudom hogy egy ember nem csak ezért maradhat egyedül , és az más tészta is.
Erre van egy jó magyar mondás : "akinek nem inge, ne vegye magára"
A majdani "kórusban köpködők" pedig valószínű nem lesznek - mint ahogy gyanítom ma sincsenek - tisztában a némrég törvényerőre emelkedett új PTK ide vonatkozó kitételével:
- "A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”.
 
A majdani "kórusban köpködők" pedig valószínű nem lesznek - mint ahogy gyanítom ma sincsenek - tisztában a némrég törvényerőre emelkedett új PTK ide vonatkozó kitételével:
- "A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”.

Sajnos bennem megszólal a kisördög, hogy ez a nyugdíjrendszer várható bedőlését hivatott kompenzálni... :(
 
Képzeljünk el egy szituációt:

A szomszédomat megtámadja egy 100 fős hajléktalan banda, berúgják az ajtót, majd ütik azt asztalt ételért, befekszenek az ágyába, és ha már ott az asszony, akkor megpróbálják ezen irányú szükségletüket is kielégíteni. A szomszéd emiatt érthető módon nagyon berág.
Majd jövök én, és megmutatom a frankót. Kimegyek egy forgalmas térre, kiválasztok egy jól szituált hajléktalant, aki frissen mosdott a szállón, kulturáltan néz ki. Odacsődítem a sajtót a házamhoz, bemegyünk a hajléktalannal, és szépen, kulturáltan megebédelünk együtt. Kiderül, hogy a vállalkozásomba már jó ideje betöltetlen pozíciót ez az ember tökéletesen el tudná látni, tehát munkát is adok neki. Eközben pedig szorgalmasan szidom a szomszédot, és közben szajkózom, hogy nem is értem a szomszédnak mi baja a hajléktalanokkal.

Hát ez pont ilyen.
Teljesen egyetértek azzal, amit írtál. Ugyanakkor tényleges probléma, hogy mi legyen azokkal a beilleszkedni akarókkal, akik dolgozni szeretnének, egy boldogabb életet élnének, miután hazájuk elhagyására kényszerültek? Ha a klímamenekültek hamarosan meginduló( akár 100 milliós) áradatára gondolunk, elvárható-e ekkora tömeg eltartása? Mert integrációról nyilván szó sem lehet...
 
A beidézett vers Arany János tollából származik, azt hiszem. Valószínű azért írta le, mert az akkori magyar valóságból merített. Persze a költőkre, jellemző a költői túlzás. Mindemellett - sajnos - akár 2016-ban is születhetett volna a fent nevezett költemény. De a vers beidézéséért valakit embergyűlölőnek, nacionalistának bélyegezni ordenáré bunkóság. (kerestem a megfelelő szót, de még ez volt a leginkább szalonképes)
A mi "játszódik abban az országban az orrod előtt" felszólítás tőled nem autentikus, tekintve, hogy nem itt élsz. Neked csak töredék információid lehetnek arról, mi van itt. És ezek alapján általánosítasz.
A felszólításod, a "szégyeld magad" ezek után teljesen megalapozatlan. Inkább magadat szólítsd fel arra, hogy ne bélyegezz meg másokat. "Ne ítélj, hogy ne ítéltess!"

A beidézést én követtem el, de mesélek hozzá még néhány érdekes dolgot.

Vannak cigány ismerőseim, barátaim. Van egy lakásom, amit olyan családnak adtam ki, akik mint kiderült már eléggé kétségbe voltak esve előtte, mert miután kiderült, hogy cigányok hirtelen senki sem akarta kiadni a lakást. Ehhez képest velük még semmi gondom nem volt, a légy hasra esik a lakásban olyan tisztán tartják, a gyerekek jelenleg középiskolába járnak és érettségi utánra is vannak továbbtanulási terveik.
Volt olyan, hogy állásinterjún egy félig cigány fiatal mérnök mellett döntöttem, mert szakmailag és emberileg ő tűnt a legalkalmasabbnak. Később ő meg is változtatta a vezetéknevét, hogy legalább az ne utaljon a származására.
Amikor itt megjelenik egy cikk arról, hogy mit ért el valaki cigányként mindig ott vagyok azok között, akik ezt nyíltan dicséretesnek fogadják el. Ugyanis nem nézem az emberek származását, hanem magát az embert látom.

De az előbb említett cigányokkal adott esetben jót nevetünk egy cigány viccen vagy éppen együtt keseredünk el azon, hogy a rendes cigányokra milyen rossz fényt vet az, hogy egy ilyen Arany vers a mai napig aktuális. Nyugodtan kritizálhatom a néha fura ízlésvilágukat öltözködés vagy a lakás berendezése tekintetében, és jókat beszélgettem már velük arról, hogy ők miként tudtak kiemelkedni minden visszahúzó erő ellenére. Ami a legfontosabb: ők ezen soha nem sértődnek meg.

Ahogyan Cserdi cigány polgármestere gondolkozik én is azt vallom. Ki kell mondani, mert különben nem várhatunk változást. Az ő szlogenje: "Önöknek termeltük, nem Önöktől loptuk". Nem PC az biztos, az Amnesty International óbégat is miatta. Értitek? Egy cigányt rasszistának bélyegeznek!
Én pedig azt vallom, hogy attól nem leszek rasszista, hogy a tények előtt nem hunyom be a szemem.
 
Ahogyan Cserdi cigány polgármestere gondolkozik én is azt vallom. Ki kell mondani, mert különben nem várhatunk változást. Az ő szlogenje: "Önöknek termeltük, nem Önöktől loptuk". Nem PC az biztos, az Amnesty International óbégat is miatta. Értitek? Egy cigányt rasszistának bélyegeznek!
Én pedig azt vallom, hogy attól nem leszek rasszista, hogy a tények előtt nem hunyom be a szemem.
Hogy Cserdi polgármestere rasszista lenne? Nos, egyesek szemében igen, az!
Ennek ellenére Ő sokkal, de sokkal többet tett a környezetében élő cigányokért, mint bárki más, aki csak az "igét" hirdeti. A cserdi cigányok az élő példa, hogy a problémák előtt nem szabad becsukni a szemünket, mert attól változást nem remélhetünk.
Bogdán László pedig arra példa, hogy nem a "partvonalon túlról" bekiabáló emberekre van szükség, hanem olyan "csapattagokra", akik tesznek is valamit.
Minden tiszteletem az Övé!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,136
Üzenet
4,803,064
Tagok
615,781
Legújabb tagunk
Plastichfl
Oldal tetejére