Pert nyert az olajóriás ellen az amazonasi törzs, több millió hektár őserdő menekült meg

Az amazonaszi esőerdő a világon a legnagyobb és legsűrűbb erdőterület. Azonban, ami igencsak aggasztó, hogy a hivatalos adatok szerint egymillió focipályányi erdőt vágtak ki 2017. augusztusa és 2018. júliusa között Brazíliában.

Waorani-torzs.jpg


Az esőerdővel borított Amazonas-medence 60 százaléka Brazíliához tartozik. A legfontosabb környezetvédelmi kérdés Brazíliában az Amazonas-medence sorsa. Nem csak a sokszínű élővilágát veszélyezteti a folyamatos erdőirtás, de az sem egy elhanyagolandó tény, hogy az Amazonas miatt itt található a bolygó felszíni édesvízkészletének közel ötöde is. Ami az Amazonas-medencében történik az a világ élővilágára és klímájára is hatással van.

Nem elég, hogy az óriási erdőirtások ellen küzdenek a Greenpeace aktivisták, és az őslakosok, az Amazonas területén lévő óriási olajkészlet miatt az olajmágnások ostromlása is nehezíti a helyzetet. Nemrég azonban egy helyi törzs a törvény erejéhez fordult, és beperelte az egyik nagy olajvállalatot, azért, hogy elkerülhessék az Amazonas pusztulását.

A Waorani törzs meg is nyerte a pert, ezért úgy tűnik, hogy egy óriási lépést tettek a környezetvédelem érdekében. A törvény szerint minden bennszülött törzsnek joga van azon a területen, amin él, tiszteletbe kell tartani őket, és a beleegyezésük nélkül nem értékesíthető az ősi terület. A Waorani törzs megakadályozta, hogy a kormány tárgyalásokat kezdjen egy olajtársaságokkal. A sikeres akcióhoz Leonardo DiCaprio is gratulált egy Twitter bejegyzésben. Ezzel a lépéssel a törzs félmillió hektárnyi erdőt mentett meg a különleges élővilágával együtt.

https://twitter.com/i/status/1121538595855249408
 
Nagyon helyes figyelembe kell venni a helyiek igényeit.
De, majd jönnek azok akik ezt a döntést kritizálni fogják.
PL. milyen civil támogatással sikerült idáig jutniuk az őslakosoknak?
(minden nyáron lejátszódik az alábbi eset a ház előtt fák vannak jön a nyár és hogy-hogy nem a szomszéd is a fák alá áll a kocsival hisz az utca közterület...előtte csak a gyep meg a beton...)
 
Én is összeszartam volna magam a bírósághoz hasonlóan, ha ezek a "pofák" megjelennek a mérgezett lándzsáikkal....
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Nincs meg valakinek véletlenül ennek a kendőnek a mintája? Segítségeteket előre is köszönöm!
Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,141
Üzenet
4,805,070
Tagok
615,866
Legújabb tagunk
Thun82
Oldal tetejére