Rejtélyek, furcsaságok, talányok

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Cathy!
Persze, hogy üregesek a mészkőhegyek...barlangok vannak bennük.
Ha a szilvapálinkánál mellőzzük a misztikát -a kóserséget- az akkor is jó lehet, főleg, ha eperfahordóban tartózkodott..Mértékkel nagysága!
Igen, igen! A mérték az fontos! De vajon mekkora az a mérték? :-D
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Kutatás a márgás fedőkőzet alatt...
Eléggé ismert, hogy Boszniában a mészköves területek dominálnak. Akkor pedig barlangok is léteznek.
Persze lehet ott egy kis pala is vagy más, mint a Bükkben. Amit ebből a piramisfeltárásból láttam, az úgy nézett ki, mintha egy meglévő kis dombot "átfaragtak" volna valakik a legősibb fajta lépcsős piramissá.
De nem volt ahhoz eléggé még feltárva, hogy ez biztos legyen..
Nagyon fontos lenne a piramis építési idejének meghatározása, amely -úgytudom- nagyon bizonytalan. Mivel a lépcsős piramisok a legidősebbek, nem valószínű, hogy Viskó (Visokó) mellett ie. 200. évben épült piramist találtak, inkább jóval régebbit. Elég az egyiptomiakra gondolni.
Melyik nép épített piramisokat Európában az ókorban? Hannibál vagy Néró népe?
Ie. 200 körűl -ha elfogadjuk ezt a dátumot- biztosan nem szlávok (szerbek) éltek Viskóban..de akkor kik?
Cathy, a mérték egyéni, félliternél többet -óvatosságból- ne fogyassz a pálinkából, óránként.
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD align=left colSpan=3>Szigorúan titkos kínai piramisok
kitolt.gif
</TD></TR><TR><TD vAlign=top align=left colSpan=3>Egészen a tavalyi év végéig a kínai hatóságok hallgattak a piramisokról, mégpedig elsősorban azért, mert a kínai Sen-si tartomány tiltott területén találhatóak, ahol Kína katonai és csillagászati kutatásainak középpontja is van. A helyzet csak az utóbbi időben változik. Idén a titokzatos építkezésekhez rögtön két tudományos expedíció is készülődik. Az elsőt kínai kutatóintézetekkel közösen szervezik, a másiknak nemzetközi jellege lesz.
</TD></TR><TR><TD colSpan=3>
66_69sorozat.jpg
Egyik expedíciónak sem lesz lehetősége a titokzatos építkezések mélyébe pillantani. A kínai kormány ugyanis 2050-ig zárolta azokat, mondván: akkor érdemes ezekkel foglalkozni, amikor a tudósoknak teljesen új eljárások és berendezések állnak rendelkezésükre a vizsgálatokhoz. Az expedíció tehát csak a piramisok környezetére korlátozódik. A nagy erővel zajló előkészületek ellenére a mai napig nem biztos, hogy az expedíció valóban vizsgálódhat a helyszínen. A legutolsó hírek ugyanis arról szólnak, hogy a kb. 2000 négyzetkilométer nagyságnyi terület a tudományos kutatás előtt továbbra is hermetikusan elzárva marad. A piramisok, illetve a hasonló építmények különleges jelenségeknek számítanak az egész világon. Megtalálhatók Egyiptomban, Peruban, Közép-Amerikában, Polinéziában, Thaiföldön, de felfedezték őket Kínában és Japánban is. A piramis elnevezés eredetileg csupán az egyiptomiakat jelölte, de más kultúrkörök hasonló monumentális építményeit is így nevezzük akkor is, ha kulturális összefüggés nincs közöttük.

</TD></TR></TBODY></TABLE>

(forrás: http://209.85.135.104/search?q=cach...=687+kínai+piramisok&hl=hu&ct=clnk&cd=2&gl=hu )

És aki még nem hallotta, látta, Kínában is vannak piramisok:
http://www.lauralee.com/chi_pyr.htm
Láttam még szemléletesebb képeket is, de nem találom, hátha más valaki felteszik.
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak a kinai piramisokhoz kapcsolodoan: hallottatok mar a kinai sziklafalakra akasztott koporsokrol?

Lehet hogy nektek ez mar leragott csont (itt is kozel 2 eve mar, hogy ment roluk egy dokumentumfilm - egyebkent abban is szo volt mar az ottani piramisokrol is), de szerintem rendkivul erdekesek. Tobbszaz meter magassagban, a csupasz szikla/kanyonfalakhoz rogzitve 'lognak', de sajnos az ido teltevel egyre tobb es tobb zuhan le vagy rohad szet helyben. Rendkivul egyedi temetkezesi forma (azt hiszem, csak a Fulop szigeteken es - talan - Ausztraliaban talaltak hasonlokat), de a kulturarol szinte semmit nem tudunk, mert a helybeli leszarmazottak is elfelejtettek mar a hitvilaguk...

http://www.china.org.cn/english/culture/55407.htm
http://www.chinaculture.org/gb/en_curiosity/2004-10/26/content_62633.htm
http://www.chinaculture.org/gb/en_curiosity/2004-10/26/content_62634.htm
http://www.chinaculture.org/gb/en_curiosity/2004-10/26/content_62635.htm
http://www.cers.org.hk/brochure/brochure1.php?issue=b04.03
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Piramisok titkai..
Az lenne a "szép", ha valaki összefoglalná a tudnivalókat a világ piramisairól. Mondjuk a "ki építette"-től a hogyan építette-ig és a hol vannak és hányan vannak-ig. Csak a lényeget. A miért vannak-al kezdve.
A maja piramisok pl lépcsősek mint a legrégebbi egyiptomiak és többnyie vályogból vannak, lassan szétmálllnak.
Talán A Nílus felső folyásánál és a Yucatánon lévők kimaradtak a felsoroltakból..nagyon szépek pedig ezek is. Perúban nagyon kevés van. Ecuadorban nincs?
Elnézve a feltett kínai piramist, ez egy nagy, nem túl szabályos földkupac. Mind ilyen?
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Lélek és Tudomány

"Tudományosságának és tárgyilagosságának" alapvető hiánya, hogy igyekszik mesterséges megkülönböztetést tenni a megfigyelő és a megfigyelt között. Valójában pedig semmi sem létezik elszigeteltségében, éppen ezért nem tanulmányozható az élet a teljességét figyelmen kívül hagyó körülmények között. Az allopatikus orvostudomány nem vesz tudomást az ember egyéb összetevőiről, mint a fizikai testről. Az őt körülvevő környezetet pedig nem makrokozmikus szinten fogalmazza meg.
Munkásságának eredménye alapvetően meghatározója az anyagi szemléletének, az élet pedig nem anyag jellegű. Ha a tudat létét képtelen is tagadni, a szellem és a lélek számára nem létezik. Nem tud vele mit kezdeni. Csak az utolsó néhány évben kezdi felfogni az orvosi kar a pszichoszomatikus betegségek létezését. A szomatotópiáról pedig egyáltalán fogalma sem volt a quantikus homeopátia megjelenése előtt. A pszichoszomatika (tudatalatti) ismeretének hiánya teszi a pszichiátriát teljesen hatástalanná. Az energetikai léttudatok létének realitása pedig teljesen meghaladja a pszichológusok szellemi képességeit.
Csak azt kénytelenek elismerni, hogy egy csomó betegségnek nincs "tárgyilagosan megfogalmazható" valósága. Nehezen vagy egyáltalán nem tudják elfogadni, hogy az élet nem kézzel fogható megnyilvánulásai ugyan olyan realitások, mint az anyag. A gyógyítás tudománya és technikája a történelem folyamán folyamatosan változott aszerint, hogy az emberiségnek mi volt az elképzelése saját magáról és a világról.
Korunk szellemi felfogása az orvostudományról a 19. századi materialista világszemléletből fakad. Az allopátia számára az emberi lét csak a fogható, mérhető, trancsírozható világból áll, amely az érzékszerveivel észlelhető, felfogható, és jelenleg - sokszor nagyon szerény tudásával magyarázható,sőt belemagyarázható. Mivel az emberi lényt csak mint egy anyaghalmazt tudja felfogni, ezért az ember számára teljesen érthetetlenné válik.
Igaz, hogy az ember egyik része mérhető, "szétszedhető", amely lényegében a térhez tartozik. A másik része az élő, amely állandó változásoknak és mozgásoknak van kitéve és amihez az idő tartozik. Ezt nem tudja az allopátia a rendszerébe beleépíteni, mint ahogy azt sem, hogy ez a lény hogyan viszonyul a világ többi összetevőjéhez. Mivel az ayurvédának, mint az alkímiának (és lényegében a kettő egy és ugyanaz!) alapelvei az egyetemes természeti törvényekből származnak, amelyek örökérvényű igazságok - tradíciók -, évezredeken keresztül igaznak bizonyuló tapasztalatra épülnek, ez adja realitásukat. Ellentétben a modern tudományos mintával, amelyben az új keletű elméletek gyakran rövid időn belül felváltják az őket megelőző, tökéletesen elavultnak bizonyuló szemléletmódokat.
Az ayurvéda és az alchímia az életet az ember létének és lényének irányítójaként, láthatatlan intelligenciának tartja, amelyet a mai eszközeivel az orvostudomány vizsgálhatatlannak, elemezhetetlennek, számára sokszor ezért elfogadhatatlannak tart. Az élet összerendezett módon működő fizikai és nem fizikai rendszerek egysége. Az allopátia a nem fizikai rendszert nem tudja kezelni, mert csak a kórélettan szintjéig jutott. Ami a kóros megnyilvánulás konstatálására korlátozódik. Az allopátia nem ismeri az öt elem elméletét, vagyis a kozmikus elemek által a teremtésben végbemenő természeti folyamatokat irányító alapelveket. Nem érti a bennünk végbemenő életfolyamatokat és a természeti világ irányításáért felelős különleges intelligenciák vezérelveit.
Ezek az intelligenciák kozmikus elemek, melyek a teremtésben végbemenő természeti folyamatokat irányító alapelvek. A teremtés valamennyi működését, a közöttük végbemenő összehangolt kölcsönhatást irányítják. Ezek a kozmikus elvek vagy elemek intelligenciák. Léttudatok, amelyeket a Kabala rendszerében tanulmányoztunk. (Szadovszky Márton István: Kabala c. műve)
Az ayurvéda elméletének van még egy sajátossága a 3 dósa elmélete. Tulajdonképpen azt fejti ki, hogy az emberi életfolyamatok irányításánál hogyan áll egymással dinamikus együtthatásban a fizikai teremtést alkotó öt elem.
A három működési minőség:
1. a Vata a mozgást és mozdulatokat irányítja

2. a Kapha kormányoz minden átalakítási folyamatot

3. A Pitta az összetartást, kohéziót, a növekedést és a cseppfolyósodást irányitja.

<center>Az ember a 3 dósa által meghatározott a születés pillanatában. Ezeknek egymáshoz való viszonya határozza meg a testi, a szellemi és érzelmi különbözőségét. Ennek az egyéni harmóniának a megteremtésében segít a prakriti ismerete. Az alkat fogalmának különböző meghatározásai vannak. A paracelzuszi és hahnemanni meghatározás szerint is az alkat minden esetben az ember öröklött agy szerzett fizikai és pszichikai megjelenése, amely meghatározza a testi-lelki felépítését, valamint szomatikus organizációját, a külső és belső hatásokra való reakcióit is. Paracelzus még ennél is pontosabban fogalmaz, mert meghatározza az idő és tér pontos funkcióit. A zavarok idejét, vagyis a múlt (amit a születésünk óta hordunk) és a jövő (ami a következő kifejlet) keresztezési pontját, ami a jelenlegi állapot. Megfogalmazza a temperamentumot, ami alatt az egyén dinamikus voltát érti, mely meghatározza az egyén teljes létét, funkcióit. Szerinte a felépítés (konstrukció) - ami van, a temperamentum amivé válik, az egyén. Összekötő kapocs a forma és a funkció - a test és a lélek között. Innen
adódik az ember fiziológiás és patolo~ikus aspektusa is.
Természeti létnek nevezi a személy fizikai és pszichikai felépítését, az öröklött adottságait, életpotenciáját, melyet erre az életre kapott. A betegség alapvető oka a megromlott, káros bolygó hatások és a "mérgek lényei", melyek belénk hatolva mérgezés által gátolják a metabolizmust a fizikai (pl. táplálék) és lelki (pl. stressz) asszimilációt. Így számunkra a dolgok "emészthetetlenné válnak". Nem tudjuk őket asszimilálni (magunkévá tenni), de nem tudjuk őket kiüríteni sem.
Amikor az előző két ok destruktív oka egyre mélyebbre hatol az aurába, annak jelei a következő születésnél már megnyilvánulnak, mert a földi lét hordozójának, a testnek az életenergiái vannak megtámadva.
</center>​
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
Mivel az ayurvédának, mint az alkímiának (és lényegében a kettő egy és ugyanaz!) alapelvei az egyetemes természeti törvényekből származnak, amelyek örökérvényű igazságok - tradíciók -, évezredeken keresztül igaznak bizonyuló tapasztalatra épülnek, ez adja realitásukat. Ellentétben a modern tudományos mintával, amelyben az új keletű elméletek gyakran rövid időn belül felváltják az őket megelőző, tökéletesen elavultnak bizonyuló szemléletmódokat.
Kerdeseim:
a) Ezek szerint az ayurveda ugyanaz mint az alkimia?
b) Az alkimia alatt ugyanazt az alkimiat erti/erted, amit a kozepkorban gyakoroltak, vagy valami mas a jelentese?
c) A cikk szerint tehat a kozepkori alkimia igaz, es a tudomanyos kemia teved?

Elore is koszonom.
 

Bonaona

Állandó Tag
Állandó Tag
Kerdeseim:
a) Ezek szerint az ayurveda ugyanaz mint az alkimia?
b) Az alkimia alatt ugyanazt az alkimiat erti/erted, amit a kozepkorban gyakoroltak, vagy valami mas a jelentese?
c) A cikk szerint tehat a kozepkori alkimia igaz, es a tudomanyos kemia teved?

Elore is koszonom.
Szia!
Az ájurvéda egy olyan ősi, több ezer éves, talán a legrégebbi ezoterikus gyógyítási rendszer és gyakorlati tudomány, melynek tanítása szerint mindenki meggyógyíthatja önmagát, India évezredes gyógytudománya az emberi lényt a test, elme és lélek összetett egységeként vizsgálja. Az élőlény folyamatos kapcsolatban és kölcsönhatásban van a környezetével, lényének minden szintjén. E kölcsönhatás során számos olyan befolyás éri, amelyeket a modern tudomány stresszornak nevez. E hatások közös jellemzője, hogy felborítják a szervezet egészséges egyensúlyát.ha megérti saját testét, annak igényeit. Ha saját testtípusának megfelelően táplálkozik, akkor egészséges marad. Az egyén alapvető felépítése élete folyamán változatlan marad, mivel az genetikusan meghatározott. Ha engedelmeskedünk a velünk született tendenciáknak, minimális erőfeszítéssel korrigálhatjuk egyensúlyzavarainkat, és megelőzhetjük újabbak kialakulását.
A nyugati táplálkozási szokások főként laboratóriumi elemzésekre támaszkodnak, minden a zsírok, fehérjék, szénhidrátok, kalóriák, vitaminok és ásványi-anyagok körül forog. Az áyurvéda viszont a táplálkozási – életviteli tanácsadások terén nem a tünetekből, hanem a páciensből indul ki, diagnosztizálja annak alapvető testtípusát, és megállapítja az egyensúlyzavar, azaz a születéskori testtípustól való eltérés okát. Célja tehát születéskori egyensúlyi állapot helyreállítása.
Az alkímia több szempontból nehezen közelíthető meg. Sok titok veszi körül, mely részben abból adódik, hogy művelői személyüket és munkájukat titokban akarták tartani. Másrészt rosszindulatból vagy tudatlanságból teljesen téves elképzelések fűződnek hozzá. Általában a varázslás, mágia és főleg az aranycsinálás, többé-kevésbé "kénszagú" mestereinek tartják művelőit.
De ha több objektivitással és némi "szakértelemmel" próbáljuk a témát megközelíteni, azt vesszük észre, hogy az alkímia többrétű, többszintű. Van egy fizikai, egy filozófiai és egy spirituális szintje. Mint ahogy az alkímia tanítja, mindenek van Sója=teste, Merkúrja=szelleme és Sulfurja=lelke. Ahhoz, hogy valaki adeptussá váljon, nem elegendő, hogy valami új keveréket vagy molekulát fedezzen fel.
Az alkímia spirituális hagyományokra épül, ahol a követőjének lelki belső fejlődést és rátermettséget kell felmutatnia. Ezért mester-tanítvány viszonyban adják át a valódi titkait és hagyományait. Ha pedig mélyebben és főleg objektív módon akarjuk megközelítni ezt a rendkívül összetett témakört, azt vesszük észre, hogy az alkímia fogalma alatt nagyon összetett és bonyolult történelmi, társadalmi és tudományos tényeket kell tanulmányoznunk.
Ennek a tudománynak a gyökerei a beláthatatlan múltba nyúlnak vissza. Ó-Egyiptom és Kína legrégebbi koraiban megtaláljuk igen fejlett nyomait. Viszont számunkra a megfogalmazható múlt, ahonnan követni tudjuk, az a Római Birodalom utáni idők és a középkor. Akkor már egy csomó misztérium, szimbólum veszi körül. A nagy tudósok és filozófusok fényes hosszú sorához hozzá tartozik, az őrültek, szélhámosok, sarlatánok, méregkeverők és hamispénz csinálók tömege is. Egyébként ennek köszönheti sokszor a rosszhírét is. De ez nem von le semmit a valóban tudományos és spirituális értékeiből. Ezért tanulmányozták a modern kor nagy kémikusai, mint pl. Berthelot nagy tisztelettel és érdeklődéssel. Ezek az emberek felismerték, hogy nem arról van szó, hogy néhány vagy szélhámos "aranycsináló" nyomdokaiban lépve kezdjenek illúziók után rohanni. Bár az "aranycsinálás" kétségtelenül reális, és néhány valódi nagy mestertől, mint Farel, tudjuk, hogy sikerült neki.
Az alkímia számít a tanítvány spirituális és érzelmi képességeire, mert az alkimista tanulmány csak akkor vezet egy lelki fejlődéshez és felemelkedéshez.
Az alkímiában mindig ismerni kell a tárgyat, a véghezvitel módját és a célt, amit el akarunk érni. Még mielőtt elkezdeném az alkímia művészetének elsajátításához elengedhetetlenül szükséges bizonyos filozófiai ismeret, a tárgyhoz szorosan kapcsolódó homeopátia alapgondolatának ismerete. Sőt bizonyos mértékben tisztában kell lennünk a mágia mibenlétével is. A gyógyítás tudománya és technikája a történelem folyamán a szerint változott, hogy az emberiségnek mi volt az elképzelése saját magáról és a világról.Korunk szellemi felfogása az orvostudományról a XIX. Századi materialista világnézetből fakad. Számára csak a fogható, mérhető, világból áll, amely érzékszerveivel észlelhető, felfogható és jelenlegi, - sokszor nagyon szerény - tudásával magyarázható, sőt belemagyarázható. Tehát az ayurvéda és az alkimia között szinte nincs különbség...szinte...egyszerre vizsgálja a fizikai és nem fizikai rendszerek egységét. De ha van valami más megközelítésed szívesen veszem, és ezért mondtam lehetne nyitni egy ilyen oldalt is ahol ezeket mélyebben lehetne vizsgálgatni, mert nem igazán ide való...de ez csak szerintem..persze ha Mirát nem zavarja itt is lehet:)
 

pitti

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon fontos lenne a piramis építési idejének meghatározása, amely -úgytudom- nagyon bizonytalan. Mivel a lépcsős piramisok a legidősebbek,
Elnezest Ivan Uram, tenyleg nem kotekedesbol mondom, de ugy nez ki hogy nem a lepcsos piramisok a legoregebbek. A harom nagy piramis gizaban a legoregebb es ugy tunik, hogy akik utanozni akartak azokat nem boldogultak az 52 fokos szoggel es lepcsoseket kezdtek csinalni hogy ne duljon ossze.
Ez egy igen erdekes tema es annakidejen a Donnaval tobb oldalas vontcsovu parbajunk volt ezugyben de mar nem emlexem melyik topikban.:cool:
 

Hahalman

Állandó Tag
Állandó Tag
[...]Bár az "aranycsinálás" kétségtelenül reális, és néhány valódi nagy mestertől, mint Farel, tudjuk, hogy sikerült neki.[...]

Reszletes valaszodat nagyon szepen koszonom!

Pozitiv hozzaadnivalom a fenntiekhez sajnos nincs, a negativra meg semmi szukseg, mivel tisztelem a fonalat.
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Pitti úr! A The Times Atlasz (London, harmadik kiadás) írja a piramisokról:
" Kr.e. 2650 körűl egy új sírtípus jelent meg. Egy 62 m magas l é p c s ő z e t e s kőpiramist - a világ e l s ő - ilyen építményét emelték Dzsószer számára, a Memphissel átellenben lévő szakkarai nekropoliszban. Nem sokkal később, a 4. dinasztia idején a lépcsőzetes formából kialakult az igazi piramis, és ebben a korban épültek a legnagyobb piramisok is. Hufu nagy gizai ptramisa---"
Talán mint valamennyire építő szakember mondhatom, hogy először a lépcsősök megjelenése a logikus, mellyet más források is megerősítenek...továbbá a szögprobléma talán nem is létezett..miért lett volna?
A kérdést magam részéről tisztázottnak gondolom, vitában nem veszek részt. Annál inkább, mert nincs esélye a vitában a tanulságok levonására, a helyes válasz elfogadására..
 

Ivan

Kitiltott (BANned)
Cathy!
Sajnos nem tudható, hogy Szakkarában mikor jelentek meg a szamarak az írásból. Voltak-e tevéik az egyiptomiaknak? Vagy csak lépcsős és --telen peremeseik, kőhalmaik?
Borzasztó, hogy mindíg az Ibossal (Nílus) vacakoltak..egy lábon álltak. A másikat még a fáraó életében bebalzsamozták.. A Szíriuszt lesték. Templomtengelyeket irányoztak a csillagra..alistenekkel álmodtak meg Ménessel (nyugaton ez Menész)
Viszont Pepi fáraónál maradva -az utolsó Pepiről van szó- remek fickó lehetett, mert nem evett disznótorost. Ez a szerencsétlen félig-meddig vegetáriánus volt és elég sokáig is élt. Jutalomkínlódásként.
Asszuánban nemrégen épült egy kopt templom, ennek az esperesét M A R K O S N A K hívják. Mit mondd ez a számodra? És a koptok?
Az a különös, hogy az Árpádok idején még valamelyik hercegnő is erre a kórórágásra beszélte rá a rokonságát, nem túl eredményesen.. Valahol megfogod ezt találni a könyvben. Ez az Észak-mezopotámiai hazájú nemzetség azonban nem hajlott a jó szóra..Így azután Árpád 59 évet élt. Halála rejtélyes, általában azt tartják, hogy 907-ben - a pozsonyi csata évében- halt meg, az Arvisura 908-at ír. Temetési helye...majd elolvasod..merre van a Pilisben.
 
Oldal tetejére