Romániában kiakadtak a székelyudvarhelyi "magyar" rendőrautó miatt

Napok óta terjed a Facebook román nyelvű felhasználói közösségében egy felvétel a székelyudvarhelyi helyi rendőrség egyik járművéről. A fotót felháborodott kommentek kísérik a közösségi oldalon.

A kép megosztói azon akadtak ki, hogy a helyi rendőrség autóján az intézmény neve magyarul is szerepel. „Ha megállít egy ilyen járőrautó az utcán, nem is tudod hirtelen, hogy milyen országban van” – így hangzik az egyik legenyhébb kommentár. Mások a magyar feliratot jóváhagyó illetékesek fejét követelik.

A fotót szombaton a román média is átvette. Rábukkantuk többek között a Gândul, az Evenimentul zilei, a Cancan és a hírtévék nagy látogatottságú internetes oldalán is. A Realitatea Tv volt az egyetlen, amely a felvételről szóló hírében megemlíti: nem belügyminisztériumi járműről, hanem az önkormányzatnak alárendelt intézményről van szó, és a helyhatósági törvény értelmében a székelyudvarhelyiek jogszerűen jártak el, amikor magyarul is feltüntették a gépkocsin az intézmény nevét.

A fotó szombaton a magyarellenességéről elhíresült Dan Tănasăhoz is eljutott, aki emiatt Hargita megye prefektusának fejét követeli blogján. Szerinte egyértelmű a törvényszegés, ugyanis precedens értékű bírósági ítélet született arról, hogy kétnyelvű feliratozás esetén a magyar nyelvű feliratot a román alá kell helyezni.

rendorauto1.jpg
 
Nos, kedves Aniko955! A keresztfiad története - bár már hosszabbra nyúlt, mint amennyit érdemel - kezd egyre hiteltelenebb lenni. Tudod, nekem is van gyermekem, Ő is volt három éves. Neki nyugodtan mondhattak volna bármit, pld: hogy magyar kurva, nem értette volna a lényegét, az értelmét, csak pislogott volna nagyokat. Ergo: nem kapott volna sírógörcsöt. Mégpedig azért, mert ilyen szavak soha nem hangzottak el sem a családban, sem a környezetében. Tehát az, hogy a gyerek síró görcsöt kapott eme szavak hallatán, és rögtön felfogta az értelmét, csak egy okból lehetséges: otthon sűrűn hallotta már ezt a kifejezést. Ez pedig a szülők szégyene. Egyébként bármilyen elvetemült is legyen valaki, nem hiszem, hogy lecigányozna egy kisgyereket, tehát erősen túlzásnak vélem a történetet, erről ennyit.

A magyarországi svábokról, meg tótókról pedig azt állítani, hogy bevándorlók, elég nagy ostobaságra vall. Ők ugyan úgy a területek elcsatolásának áldozatai, mint az erdélyi magyarok. Sőt, közülük is nagyon sokat kitelepítettek, tehát ők ugyanúgy megszenvedték a történelem viharait, még sem verik folyton a mellüket. Tudod, az én párom nagymamája is sváb volt, olyannyira, hogy egy kukkot nem tudott magyarul. Tudnék róla mesélni, de nem fogok.

Viszont elmesélek én is valamit. Amikor 17 évvel ezelőtt oda költöztünk, ahol most is lakunk - mindegy, hogy hol, ez lényegtelen - a hátunk mögött elkezdtek "betolakodónak" nevezni. Amikor a fülembe jutott, nem értettem, hogy miről van szó? Akik ezt suttogták, szintén odaköltözők voltak, egy borsodi kis faluból, ez utóbb kiderült, tehát nem ott születtek ők sem. Nem értettem, hogy mire gondolnak, miért mondják ezt? Aztán kiderült a turpisság: az összes szomszédunk romániai magyar és azt hitték, hogy mi is azok vagyunk. "Betolakodók." Ők akkor már jól ismerték eme családokat, aztán az évek alatt mi is kiismertük őket. Csak egyszerűen: az anyukájukat eladnák egy tál lencséért. Az egyikük egyszer egy beszélgetés során valamire - már nem emlékszem, mire - azt mondta: "eh kurva magyarok"... visszakérdeztem, miért, te mi vagy, nem magyar???? Aztán csak hebegett...

És sajnos, azt kell mondjam, hogy fentiek valamennyi erdélyi magyarra jellemzők, legalábbis akiket én ismerek. A véretekben van a szekus környezet, a múlt, mindenkiben csak az ellenséget, a legyőzni valót látjátok, mindenkiről azt gondoljátok, hogy a veszteteket akarja. Pedig mi semmi mást nem kérünk, csak azt hogy ne használjatok ki bennünket, mert előbb-utóbb rossz vége lesz. A mi tartalékaink is végesek, jobban, mint gondolnátok. Nem mi magyarok tehetünk róla, hogy elcsatolták Erdélyt, hanem az akkori politika vezetés, és ezt a mostani sem tudja levetkőzni.

Trianonra visszatérve, hol olvastad te, hogy bárki nélkületek akarta vissza Erdélyt??? Én ilyet sehol nem írtam. Viszont a mai politikai vezetés akarja, ez nem vitás, csak ti még ezt nem fogtátok fel. És most én is azt mondom: ébresztő!!!! Észre kellene már vennetek végre, hogy a nagy vezér titeket is csak kihasznál politikai céljaira, és attól sem riad vissza, hogy összeugrassza a belhoni és külhoni magyarokat. És sikerült is nekik, ne ránk haragudj, hanem köszönd meg neki!!! És az ismerőseid sem politikai célból kérte az állampolgárságot, bár a megadásának a másik oldalról egyértelműen ez volt a célja. Tehát nem politika, hanem gazdasági célból. Ez viszont számunkra egyértelműen világos. Mert úgy juttok gazdasági előnyökhöz, hogy egy fityinget nem adóztatok ide. Ez pedig már bocs, de biza nagyon sok honfitársamnak szúrja a szemét. Az enyémet is. Mert én minden adóforintért kőkeményen megdolgozok, sokszor napi 10-12 órát, és csak azt látom, hogy esztelenül herdálják, olyanra, ami semmilyen gazdasági céllal nem magyarázható, kizárólag politikai célokat szolgál. Miért kell pld: Erdélybe új magyar kórház? A román állam nem épít? Nincs elég kórházatok? Mert nekünk bizony nincs elég, ami van, az is rendkívül lepusztult.

Végül a fesztiválról történtekre csak annyit, hogy az bizony szándékos provokáció volt, ezt számos fórumon olvastam. Ezért írtam, hogy vegyétek jelzés értékűnek.

köszönöm h leírtad szó szerint hasonlóan gondolom

erdélyezés sajnos politikai betegség minden korban ki vagyunk szolgáltatva a hatalomnak
vannak hatalmak amelyek olyan mérgezőek h több nemedék lelkét megmérgezik

"a föld nem az emberé az ember a földé"
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,802,956
Tagok
615,777
Legújabb tagunk
eugéplev
Oldal tetejére