Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Ma érkezett... Részlet Marosi Katalin leveléből :
  "
  Szakképzés (szakgimnázium, szakközépiskola, szakiskola)szakterületen szerzett szakmai és szakértői tapasztalata alapján közreműködését kérjük a pedagógus digitális kompetenciáinak mérésére vonatkozó minimumok meghatározásához.  Az Oktatási Hivatal az EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása című projekt keretében dolgozza ki a pedagógusok digitális kompetenciarendszerét, valamint ehhez kapcsolódóan a pedagógusok digitális kompetenciáinak mérési lehetőségeit a pedagógus előmeneteli rendszer különböző elemeiben (önellenőrzés, országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, pedagógusminősítés).  A kérdőív megválaszolása során a Szakképzés (szakgimnázium, szakközépiskola, szakiskola) szakterületen vagyunk kíváncsiak minősítő szakértőként szerzett tapasztalataira, valamint saját szakterületének jellemzőire a digitális kompetenciák Pedagógus I., Pedagógus II. fokozatban történő megítélésére vonatkozóan.  A kérdőív 3 részből áll:

  - Alapadatok

  - A digitális kompetenciák szintje – saját digitális kompetenciák

  - Pedagógusok meglévő és elvárt digitális kompetenciái adott szakterület vonatkozásában – 6 területen  A kérdőív kitöltése összesen kb. 1-2 órát vesz igénybe.

  A kérdőív kitöltése során fontos a kompetencia-kérdések előtt található magyarázó szövegek értelmező olvasása! A digitális kompetenciák mérhetőségére tett javaslataival közvetlenül járulhat hozzá az adott kompetenciához tartozó indikátorok szintjének meghatározásához, megfogalmazásához."
   
 2. lányos

  lányos Állandó Tag

  "A kérdőív kitöltése összesen kb. 1-2 órát vesz igénybe." Itt azért elgondolkodtam...
   
  GVA és Verőce kedveli ezt.
 3. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Ha kitölti valaki, akkor fél szakértői napot jóváírnak...
   
 4. hotya

  hotya Új tag

  Kedves Anett5!
  Én is kaptam Marosi Katalintól ilyen levelet kollégiumi szakterületre vonatkozóan.
  Pénteken sikeresen regisztráltam a felületen,
  azonban még mindig nem vehetem fel a kurzust a felületen.
  Neked sikerült? Esetleg tudsz valamit?
  Nagyon köszönöm, ha válaszolsz!
   
 5. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Nekem ma volt a leadási határidőm. ( szakképzésben dolgozom)
  A word 24 oldal, a felületen 3X :dr_104:futottam neki a válaszadásnak, mert ..."lejárt a bejelentkezési idő".... :rolleyes2::mad::dr_64:...
  Ezért külön lapon írtam a válaszaim + külön wordben a szöveges részeket (mert hát a javaslatok és a végső vélemény sem 3-5 szó volt....:cool:)

  A felületem szerint kb 2 hét van kitölteni, de én 1 hete kaptam a mailt. Akkor 200 fő résztvevő volt a kurzuson, ma 778 (bár kb 400-an nem léptek be még...)

  Szerintem majdnem minden szakértőt megkeresnek szakterületek szerint, tehát javaslom, hogy az OH-KÉPTÁR felületére pillants rá, hátha több infóhoz jutsz a naptár fülön lévő dátumokból.
   
  ladysla kedveli ezt.
 6. hotya

  hotya Új tag

  Nagyon szépen köszönöm!
   
 7. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Kedves Szakértők,
  A következő kérdésem van Hozzátok ,
  Az intézményemben dolgozó kollégiumi titkár NOKS besorolásban van, óvodapedagógusi végzettséggel , jelenleg P I. fokozatban. Pedagógus munkakörben nem dolgozott soha. Hat évig egy könyvelői cégnél dolgozott, majd az intézményünkbe kollégiumi titkár munkakörben 14 évet töltött el, jelenleg a 15, gyakorlati évében van nálunk. Jogosult-e a PII. fokozatra való jelentkezésre?Ha , igen , akkor kell-e a szokásos portfóliót készítenie ? Nekem még ilyen praxisom nem volt, hogy pedagógus, de nem pedagógus munkakörben dolgozott . Döntés előtt áll , mert a március 31 .-én lejár a jelentkezési határidő.
  Köszönöm előre a válaszokat.
   
 8. szille2

  szille2 Állandó Tag

  Kedves Szakértők!
  A segítségeteket szeretném kérni, hátha van közöttetek olyan (akár vezetőként), aki találkozott ezzel a problémával. Marosi Katalin tegnap levelet küldött a mesterprogram megújításának rendjéről. Számunkra nem világos, mi a teendő akkor, ha a kolléga, aki 2016-tól mesterpedagógus (innovátor) 2020 decemberében nyugdíjba készül (nők 40). Előtte igénybe venné a 8 hónapos felmentési időt. Tehát a programját már nem akarja megújítani, a köv. 5 éves ciklus megkezdése előtt nyugdíjba menne. DE! A levélből többen sem tudtuk megfejteni, hogy most mégis kell jelentkeznie , fel kell töltenie az anyagát - vagy se. Mert az van a levélben, hogy ha az előző programja utolsó szakaszában felmentési idejét tölti, akkor kell. Ez az utolsó szakasz mennyi időt takar? Kérlek benneteket, szánjatok rá néhány percet, fussátok már át ezt a 3 bekezdést! Ti hogyan értelmezitek? Melyik vonatkozik rá? Előre is nagyon szépen köszönöm, ha megírjátok!


  Amennyiben a pedagógus Mester- vagy Kutatóprogramja megvalósításának ideje alatt vonul nyugdíjba, úgy a megújítási eljárásban már nem vesz részt. Ha a nyugdíjazás időpontja a program megvalósításának öt éves időszakára esik, akkor a pedagógus Mesterpedagógusként,illetve Kutatótanárként kerül nyugdíjazásra.


  Ha a nyugdíjazás várható ideje az első öt éves program megvalósítását követő időszakra esik, és a pedagógus nem vesz részt a fokozat megújítását célzó minősítési eljárásban, úgy az öt éves időszak leteltét követő év január 1-jével korábbi fokozatába (de legalább Pedagógus II. fokozatba) kerül visszasorolásra. Ekkor az alacsonyabb besorolási fokozatból megy nyugdíjba.

  Annak a pedagógusnak, aki nyugdíjazás előtt áll, vagy előző programja utolsó szakaszában felmentési idejét tölti, vagy a következő Mesterprogramja első szakaszában kezdené meg felmentési idejét szintén részt kell vennie a megújító Mesterpedagógus fokozatot megcélzó
  minősítési eljáráson annak érdekében, hogy folyamatosan megtarthassa Mesterpedagógus besorolását. Új Mesterprogramja megvalósítása várhatóan nem tölti ki programja öt éves időszakát, vagy felmentési ideje miatt már meg sem kezdené azt, ettől függetlenül neki is öt évre kell terveznie tevékenységeit…

   
 9. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Csak én nem tudom jól értelmezni, vagy az 1. és a 3. szakasz tényleg üti egymást?
   
  szille2 kedveli ezt.
 10. lányos

  lányos Állandó Tag

  "vagy felmentési ideje miatt már meg sem kezdené azt, ettől függetlenül neki is öt évre kell terveznie tevékenységeit…" De MINEK?
   
  verocska60, ladysla, szille2 és 1 másik tag kedveli ezt.
 11. szille2

  szille2 Állandó Tag

  Mi is ezt nem értjük. Ráadásul azzal fenyegetőznek, hogy ha nem újítja meg valaki, akkor visszasorolják. Szerintetek - ad absurdum - elképzelhető az, hogy még az 5 éves ciklus lejárta előtt visszasorolják?

  A Rendelet 8. § (6) bekezdése kimondja, hogy amennyiben a Mesterpedagógus vagy a Kutatótanár fokozatot szerzett pedagógus a pályázatát nem újítja meg, a Mesterpedagógus vagy a Kutatótanár fokozatba történt besorolását megelőzően elért legmagasabb fokozatba kell őt visszasorolni a Rendelet 14/A. § (4) a) pontja alapján az előző Mester- vagy Kutatóprogram lejártát követő év első napjától. A Rendelet értelmében ahhoz, hogy a Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatát az érintett pedagógus folyamatosan megtarthassa, előző programja megvalósításának negyedik évében jelentkeznie kell a fokozat megújítását célzó minősítési eljárásra, amelyre előző programja megvalósításának ötödik évében kerül sor.
   
 12. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Vagyis az 5 éves ciklusa esetleg csak 4 évig tart, ha pl. januárban nem sikerül a védés. Hogy melyik kategóriában megy ő nyugdíjba, egyszerre váltáskor a nyugdíjának mértékébe nem nagyon számít bele, hiszen az összes éve összes bére számít. Nem elegáns egy semmire sem kötelező, semmire sem jogosító, erkölcsi elismerést (?) jelentő címtől "csak" kaliberű indokkal megfosztani.

  az előző Mester- vagy Kutatóprogram lejártát követő év első napjától: ha ugyanekkor nyugdíjba megy, illetve esetleg röviddel előtte, akkor miről beszélünk? Gond csak akkor lehet, ha valami közbejön, kiesik miatta időszak, és nem lesz meg a 40 év.

  Joghatás nélkül.
   
  lányos, verocska60 és szille2 kedveli ezt.
 13. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Kedves Somi!
  Aki ped munkát segít, ped2-re való jelentkezési lehetősége van idén????
  1. Szerintem nincs, mert nincsen kidolgozva...:dr_104:
  2. A jelenlegi minősítési rendszernél feltétel, hogy ped munkakörben dolgozik. (azaz óvónéni :))
  3. A vezetőnek a feladata az, hogy rögzítse a felületen a jelentkezést (+ javaslom a végzettségeket beszkennelni, hogy lássa az OH) és majd az OH eldönti, hogy ad-e zöld utat az adatok alapján.:dr_31:

  Én ezen nem görcsölnék sokat, mert az elutasítást majd szépen megindokolja az OH és nem Te leszel a rossz hír hozója.:cool:
   
  verocska60, BAJ és ladysla kedveli ezt.
 14. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Az én olvasatomban azt jelenti, hogy aki az 5 éves program idején megy nyugdíjba (vagyis, az első 5 év időtartamában megszűnik a munkaviszonya) annak nem kell semmit tennie, mert a meglevő fokozatból már elment nyugdíjba.
  Ha a nyugdíjazás akár egy napot is túllépi ezt a pályázati határ napot, meg kell újítani, mert a fokozat csak a szerződéses időre jár.
  Szerintem az és helyett vagyot írtak az utolsó előtti mondatban, ezért tűnik nem egyértelműnek.
  Számolja ki a kolléganő pontosan, hogy a felmentési idejének vége mikorra esik. Ha előbb van, mint a mester szerződésének lejárta, akkor nem kell megújítani. Ha későbbi, akkor igen.
  Méltatlannak tűnik, de erről szól egy szerződés.
   
  lányos, ladysla és szille2 kedveli ezt.
 15. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Alapesetben az 5 éves mester időszak 4. évében jelentkezni kell, portfóliózni újra és az 5. évben lesz az eljárás, ami biztosítja a 6-10 évekre a mester fokozatot/besorolást.
  Aki nyugdíjba megy, arra is vonatkozik az alapeset, hogy mesterként dolgozik a 4. évben, az 5. évben. És a feladatai között szerepel a jelentkezés stb.
  Ha nem akarja megújítani, és nyugdíjba megy, akkor marad mesterben.
  Ha a felmentési idő alatt visszasorolják, akkor a felmentési ideje alatt is változik majd a pénze - bár erre szerintem nem nagyon volt még példa korábban az életpályát megelőzően.

  Továbbá minden év szeptemberében a mester beszámol a programjáról az igazgatójának: itt kötelezően a 4. évi jelentkezést is említeni kellene...

  Szerintem:
  jelentkezzen, töltsön "receptkönyvet" (=a megnyílt felületen dolgozzon: önéletrajz, eddigi eredmények= ez úgyis készen kell legyen) , majd vonja vissza... - mert vissza lehet....
  A kérdés a lóvé befizetése.... vagy nem befizetése is...
  Továbbá az öregségi és a 40 éves nyugdíj esetén is lehetnek eltérő szabályok...
  Egy állásfoglalás vagy telefon is egyértelműsíthetné a dolgot.... hátha másnak is hasonló gondolatai / megnemértései vannak...
   
  lányos, ladysla, szille2 és 1 másik tag kedveli ezt.
 16. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Ugyanez jutott eszembe. Viszont azt nem értem, hogy előtte igénybe venné a 8 hónapos felmondási időt. Abból négyet le kell dolgozni, nem? Nálunk le kell, ez biztos.
   
  ladysla és szille2 kedveli ezt.
 17. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  De igen. Ugyanis az első öt év alatt (az 5. évben) készíti el az új mesterprogramot. Van egy év átfutási idő.
   
  Utoljára módosítva: 2019 Március 27
 18. anett5

  anett5 Állandó Tag

  De akkor 1 évre kiesik a mesterből, mert 4-ben portfóliózik, 5-ben védi, 6. évben újra mester jan 1-től...??????
   
 19. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Szerintem nem tudják visszasorolni. Ugyanis 2020-ban kell megújítania, 2021-től továbbra is kapja. Ha nem újítja meg, 2021 januárjától nem kapja, De ő már addigra nyugdíjban van, hiszen 2020 decemberében elmegy. Ha tényleg meg kell újítani, ez több embernek kiszúrás. Megírja a szerencsétlen, betervez megvalósíthatatlan dolgokat (mivel idő hiányában nem tudja megvalósítani). De kiszúrás a szakértőknek is, mert olyan mesterprogrammal kell foglalkozniuk, ami soha nem kerül megvalósításra. Ezt biztosan nem gondolták át. De az is lehet, úgy vélik, a nagymama unokázása közben esetleg tudja hasznosítani a mesterprogramját? :D
   
  anett5 kedveli ezt.
 20. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  A válasz nagyon egyszerű.
  Az OH oldaláról letölthetők a jelentkezési lapok. Jelenleg ők csak a kötelező, ped1 fokozatra jelentkezhetnek. Ped2 csak pedagógus munkakörből célozható.
  "Jelentkezési lap nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak számára a 2020. évi kötelező, Pedagógus I. fokozatot megcélzó minősítő vizsgán való részvételhez"
   
  kros, verocska60, ladysla és 1 másik tag kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás