Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Kedves Degado!
  Még az jutott eszembe, hogy lehet, nem is kell sokat írni a mindenkinek szóló levélben sem, a polgármesternek sem, csak azt, hogy szóban ettől meg ettől azt az információt kaptad, hogy a xy intézményben pályázat útján még nem betöltött intézményvezetői feladatot, az SZMSZ helyettesítési rendjének megfelelően neked kell átvenni 2019. augusztus ..-tól ... Ebben az esetben ismereteid szerint azonban a következő szabályok szerint kell eljárni: ... felsorolás. Ezenkívül nem tisztázott az intézményvezető-helyettes feladatkörének ellátása sem. A végére elég, hogy: kérem, a levelemben írtakkal kapcsolatos mielőbbi állásfoglalásukat/döntésüket.
  Így az ő térfelükön pattog a labda, és Te is megtetted, amit ebben a helyzetben lehet.
   
  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 1
  Verőce, anett5 és ladysla kedveli ezt.
 2. Degado

  Degado Állandó Tag

  Igen, én is úgy gondoltam, hogy diplomatikusan állok a dologhoz, de azért magunk közt szólva elég baj, hogy ennyire nincsenek tisztában a szabályokkal. Józan paraszti ésszel is érzékelhető, hogy ez így nincs rendjén!
  Nem tudok elég hálás lenni Nektek a sok-sok jótanácsért! Ezen a fórumon mindig maximálisan megkaptam a tájékoztatást, támogatást, még egyszerű böngészéssel, bele-bele olvasással is sokat tanultam Tőletek!
   
 3. zeneboszi

  zeneboszi Állandó Tag

  Kicsit off, de vajon hova lett a tanév rendjéból a júniusi érettségi szóbeli vizsgák dátuma??? Mert a közlönyben közzétettben nincsen.
   
 4. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Annaaa is felvetette. #18784
  Ezek szerint nem korrigálták.
   
 5. gtszg

  gtszg Állandó Tag

 6. zeneboszi

  zeneboszi Állandó Tag

 7. kros

  kros Állandó Tag

  A 196/2019. (VIII. 1.) kormányrendelet
  A közlönyállapot nem túl egyszerű olvasat, megpróbálok picit segíteni benne.
  Szerintem a leglényegesebb változtatás, hogy az osztatlan pedagógusképzésben végzetteknek 1 évre csökken a gyakornoki idejük, ezt a 326-os módosítása tartalmazza.
  Itt viszont bizonyos esetekben azonnal intézkedésről lenne szó, hiszen villámgyors feltöltést és minősítő vizsgát igényelne a ped1-be lépés.
  Érdekesnek tartom azt is (s minden bizonnyal az idei morgás is elérhetett a jogszabály-szerkesztőkig) hogy újra nem a ped1-be sorolástól számolják a szakmai gyakorlatot, emiatt az idei esztendő kifejezetten csalódásnak volt megélt az érintettek részéről, hanem majd a 12. § értelmében: Ha a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus nyolc év, az osztatlan tanárképzésben végzett pedagógus hét év szakmai gyakorlattal rendelkezik, saját kezdeményezésére minősítési eljárásban vehet részt.

  Érdekesek a magántanulói jogviszonyt érintő módosításrészek is.

  Úgy gondolom, lesz még oktatást érintő módosítás, hiszen kb. egy éve lengetik már
  - a többlettanítási óradíjat (fix összegben 3151 Ft/óra/bárki, bármilyen végzettséggel tartja. Máris ideírom, hogy akinek ennél több járna, mert pl. mesterpedagógusként magasabb lenne az óradíja, az megkaphatja a neki járó összeget.)
  - szó volt a 22-26 közötti óraterhelés fixálásáról (22,23 és 24 is elhangzott)
  - ugyancsak szó volt - a dögöljön meg a szomszéd tehene is-attitűd pazar alkalmazásával - a szakértői 18 óra 20-ra emeléséről is.
  Mivel a jövő évi költségvetési törvényben a 101.500 Ft-os vetítési alap szerepel, a béremelés megmarad óhajnak, s emiatt nemigazán lehet számítani a diplomás minimálbérre sem.
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 6
 8. annaaa

  annaaa Állandó Tag

  Nem tudom, mi lehet annak hátterében, hogy nem adták meg a szóbeli időszakot.
  1. Feledékenység / figyelmetlenség?
  2. Az egyik idei érettségi vizsgaelnöki tájékoztatón (Bp.) elhangzott, hogy a kormányhivatalnak igen nagy gondot okoz, hogy szinte minden iskola az első hétre teszi az érettségi vizsgáit, és nincs elég elnök. És majd jövőre ezt nem engedik (mármint a korm.hiv.)
  3. A szakgimnáziumokban a végzős (érettségizős) tanulók egy része mellék-szakképesítésben vesz részt, szakmai vizsgát tesz/tehet. Eredetileg úgy volt, hogy februárban. A tanév rendjében meg már az van, hogy jún. 16-17. (II. melléklet d pont). Lehet, hogy ehhez akarják igazítani a szóbeli érettségi időszakát?
  Kérdés: Mikor adják meg a szóbeli időszakot? Merthogy hamarosan munkatervet kell készítenünk ...
   
 9. zeneboszi

  zeneboszi Állandó Tag

  Bizony! Ezért is kerestem...
   
 10. angyalka2524

  angyalka2524 Állandó Tag

  "Ha a pedagógus a Pedagógus I. fokozatba történő besorolástól számítva kilenc év szakmai gyakorlatot szerzett, a minősítési eljárást le kell folytatni. A minősítési eljárásban való kötelező részvétel teljesítésének időpontját a munkáltató írja elő a Pedagógus I. fokozatba lépést követően a kinevezés, munkaszerződés módosításában.”

  Ez pontosan mit is jelent majd? 2022-ben/től kötelező jelleggel lesznek a minősítések azoknál a kollégáknál, akik folyamatosan dolgoznak 2013-tól és még nem jelentkeztek a ped2-re? A munkáltató állami intézményeknél a KK?
   
  anett5 kedveli ezt.
 11. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Remélem, eszükbe jut a gyógypedagógiai intézményben dolgozók kötelező óraszáma! Ha ugyanis megemelik 20-ra a szakértőit, nekünk minden kirendelésünk túlóra lesz.
  Már így sem volt korrekt, hiszen 2 "órakedvezményem" volt a kollégákhoz képest, de átléptem én is, dolgozik mindenki eleget.
  Ha viszont 4 nap alatt kell az 5 napra valót megtanítanom, plusz OH 20-25 órás eljárásai - azzal lesznek gondok.
   
 12. kros

  kros Állandó Tag

  Mi lesz a magántanulósággal?
  Van-e megoldás...? Szerintem akad...
  A nyár elején az érdeklődők megismerhették a köznevelési törvény több módosítását.
  Egyik ezek közül a magántanulói jogviszony gyakorlatilag teljes eltörlése, pontosabban, egy olyan hatóság bevonása ebbe, amely maximum iratokból, dokumentumokból vélheti ismerni azon tanulót, aki sorsáról dönteni törvény által meghatalmazottan hivatott.

  Ekkor azonban többen legyintettek, hiszen tudták, hogy ott van a 2011. évi CXC tv. 55. §-a, amely szerint Az igazgató a gyakorlati képzés kivételével a tanulót kérelmére - kiskorú tanuló esetében a szülő kérelmére - felmentheti az iskolai kötelező tanórai foglalkozásokon való részvétel alól, ha a tanuló egyéni adottságai, sajátos nevelési igénye, továbbá sajátos helyzete ezt indokolttá teszi.
  Tehát OK a dolog, a szülő (akár az iskola javaslatára) ír egy kérvényt, igazgató határozatot hoz és engedélyez.
  Csakhogy!!!
  A 2019. évi LXX. tv. belepiszkált rendesen ebbe, ugyanis a már idézett mondat mögött ez áll: Ha a kérelem az összes tanórai foglalkozás alóli felmentésre irányul, akkor a 45. § (6) bekezdése szerinti eljárást kell lefolytatni.
  Az pedig éppen a magántanulósággal kapcsolatos szigorítás...!

  Ugyanakkor - értelmezésem szerint, s több lépcsőben ugyan, mégis járható útnak vélem a felmentést.
  Az 1. iratban a szülő mondjuk az elméleti tárgyak alól, vagy egész egyszerűen a hét 4 napjára vonatkozóan kér felmentést (hétfőtől-csütörtökig például).
  Ezt az igazgató a köznevelési törvény értelmében, simán - és mindenféle más hatóság bevonása nélkül! - engedélyezi.
  A pénteki nap több óráját pedig egy 2. iratban kéri a szülő, ügyelve arra, hogy maradjon egy óra, amire még bejár a tanuló.
  (Maximum arról majd hiányzik - a lényeget nem érinti.) Az igazgató ezt is minden más hatóság bevonása nélkül engedélyezi.
  A lényeg, hogy maradjon valami/bármi olyan iskolai óra, amelyen a tanulónak részvételi kötelezettsége marad.

   
 13. Némethné Zs

  Némethné Zs Állandó Tag

 14. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Sziasztok!

  Ezzel dolgozott már valaki?
  Mi a véleményetek a használatáról?
  Azaz a tanulók milyen eredményességgel tudják alkalmazni tanórán /odahaza, mi működik/nem működik nekik stb.
  https://seppo.io/hu/home/

  A véleményeket / tapasztalatokat előre is köszönöm!
  Pusszantás... :):cool:

  ( kezd hűlni az idő, így a szobában ülök a gép előtt... )
   
  Esperantisto, bna19 és pappica kedveli ezt.
 15. master01

  master01 Állandó Tag

  Sziasztok! Régen jártam itt, de jó újra olvasni a hozzászólásokat!
  Szeretném megkérdezni tőletek, hogy szerintetek a minősítésről , tanfelügyeletről, önértékelésről tartott rendszeres tanácsadásért (nevelőtestületnek) milyen összeget lehetne kérni. Havi 1 alkalom kb 2 óra. Kaptam egy ilyen felkérést és szívesen elvállalnám. Nem szeretném se túl, se alul értékelni a befektetett energiát és munkát!
  Hátha más is kapott már ilyen lehetőséget!
  Előre is köszönöm a válaszokat!
   
 16. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  Sziasztok, Érdeklődni szeretnék, hogy - tervez-e az OH változtatásokat az önértékelési területén ebben a tanévben. Az OH honlapon nem látok információkat, de Ti szakértők /szaktanácsadók lehet, hogy hallottatok már valamit a jövőbeni tervekről. Köszönettel várom az infókat.
   
 17. rewolfied

  rewolfied Állandó Tag

  Sziasztok,

  Szeretnem a segitsegeteket kerni, hatha valaki hasonlo cipoben jar mint en, esetleg van ralatasa a kovetkezo szituacioval kapcsolatban.
  Romaniaban tanitottam 4 even at egy gimnaziumban, majd Magyarorszagon folytattam a tanitast, 2 even keresztul, mig a gyerekeink megszulettek.
  Az idei tanevtol dolgozni fogok egy gimnaziumban, ahol megkerdeztek, hogy hany evem van ledolgozva pedagoguskent?
  6 ledolgozott evet emlitettem.
  Gondolom, hogy a Romaniaban ledolgozott eveimet is jogosan szamitottam bele a 6 ev szakamai tapasztalatom koze!
  Ugye nem tevedek< Tud ebben nekem valaki itt segiteni< Megkoszonom elore is!
  Udvozlettel,
  Rewolfied
   
 18. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Érdekes intézmény lehet, ha tényleg bemondás alapján történik a szakmai tapasztalat rögzítése.
  Feltételezem, hogy ezekről az időkről van hivatalos dokumentumod, mert az alapján lehet megállapítani a tényleges időt. Adott esetben még a napok száma is számít.
   
  lányos, Verőce, Leveleki és 1 másik tag kedveli ezt.
 19. rewolfied

  rewolfied Állandó Tag

  Kedves gtszg,
  Igen, ezekrol az idokrol van munkakonyvem, azaz olyan fuzetszeru dokumentum, melyben le van irva es feljegyezve, hogy Romaniaban melyik iskolaban mennyi ideig dolgoztam, hitelesittetni es lefordittatni tudom.
   
 20. Gudisz

  Gudisz Állandó Tag

  Sziasztok!
  Egy kis segítséget kértek tőlem, de nem tudtam válaszolni (nem vagyok szakértő, szaktanácsadó). A pedII útmutatóban megtalálható a 9 kompetencia, de az ovis útmutatóban(6.) már nincs, csak 8. Akkor az óvó néniknek nem kell megfelelni a 9.nek? Gondolom nem véletlenül maradt ki...
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás