Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Napközi a műveltségterület megnevezése
   
 2. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Van valakinek tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy külföldi (nem EU stb.) munkaviszonyt, tanítást hogyan kell beszámítani a szakmai gyakorlat éveibe?
   
  anett5 kedveli ezt.
 3. kros

  kros Állandó Tag

  Ukrán volt. Megtekintettem az eredeti munkakönyvet, abban az volt, amit írt a pedagógus, így elfogadtam(tuk). A hivatol fordítás nagyon drága lett volna, s az iskola is így alkalmazta.
   
  anett5 és Verőce kedveli ezt.
 4. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Nekem olyan példám van, hogy nem európai országokban dolgozott és talán nem is volt eddig magyar munkahelye. Az alkalmazás kezdetén úgy volt hogy gyakornoki fokozatban lesz, de azután valószínű sikerült elfogadtatni az eddigi munkaviszonyait , mert P1-ben kezdte meg a munkát. Részleteket nem tudok pontosan , de szerintem készültek fordítások a megelőző munkaévekről . Nálunk szigorú a KLIK , biztosan ragaszkodott a fordításokhoz. Előző tapasztalataiban is a magyarlakta területekrő /Erdély, Kárpátalja /l érkező gyógypedagógus kollégáknak is kellett fordítást beadni a személyi anyagba, sőt valamikor , ha volt valamilyen hiányzó stúdiumuk a magyar gyógypedagógusképzés képest, pótolniuk kellett a hiányzó szaktárgyakat, hogy dolgozhassanak az adott sérülésspecifikumnak megfelelő munkakörben.
   
  Verőce kedveli ezt.
 5. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Úgy gondolom, egyre több olyan eset lesz, amikor a külföldön (tanítással) töltött éveket kell beszámítani. A kinti intézmények, végzettségek, előírások stb. teljesen eltérhetnek az itthoniaktól. (Ami azt illeti, a magyar felsőoktatásban is rengeteg változás volt az utóbbi években, sokszor már azt is nehéz átlátni.)
   
  Leveleki kedveli ezt.
 6. eszter123

  eszter123 Állandó Tag

  Segítségetek kérném: Mesterfokozat megújítása - portfóliót készít-e valaki? A szakmai életúthoz milyen témában írtok 3-5 dokumentumot? És miről szól a bemutatóportfólióhoz csatolandó 4-6 dokumentum? Előre is köszönöm
   
 7. Gudisz

  Gudisz Állandó Tag

  Szia. A szakmai életúthoz olyan dokumentumot tettem, ami nem volt a mesterprogramomban. A 4-6 dok. a teljesített mesterpályázatodban leírt dolkumentumok, ezekkel igazolod, hogy amit terveztél, meg is csináltad.
   

  Csatolt fájlok:

  kros és eszter123 kedveli ezt.
 8. lányos

  lányos Állandó Tag

  A férjem szerint végre lesz egy nyugodt hétvégénk...így, hogy nem fog működni az értékelő felület hétvégén :D:D:D
   
  gasape, kros, BAJ és 6 további tag kedveli
 9. pappica

  pappica Állandó Tag

  Levél az OH-tól: Szakértői tevékenységgel kapcsolatos tájékoztató
   
  verocska60, gasape és zelda87 kedveli ezt.
 10. gevi1981

  gevi1981 Állandó Tag

  Kedves Szaktanácsadók, Szakértők!
  Segítséget szeretnék kérni. Szakmai szolgáltatásban dolgozom, ott minősülök rövidített eljárásban 2019-ben ped1-ből Mesterpedagógusnak.
  Az OH-s pedagógiai értékelés területen a szaktanácsadói vizsgám megvan, november végén ped2 minősítésem lesz. Portfóliómat mester szinten kellett megírnom. Azt fel kellett töltenem a ped2 és a mesterped felületre is.
  Kérdéseim a következők:
  - Hozzám kétszer jön két különböző bizottság minősíteni?
  - Ha igen, akkor először a 8 kompetencia alapján kell készülnöm, másodjára a 4 dimenzió alapján?
  - Hogy zajlik le ez/ezek a minősítés(ek)? Reflektív interjúra kell számítanom? Utána portfolio bemutatás és 5 kérdésre a válasz?
  Mit tartalmaz(hat) a reflektív interjú az én esetemben?

  Ezekben kérnék szépen segítséget, amit előre is nagyon köszönök!
   
 11. kros

  kros Állandó Tag

  A mester-útmutató pontosan leírja ezeket.
   
  lányos és Gudisz kedveli ezt.
 12. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Kedves gevi!

  Ezt találtam a csatolt útmutatóban:
  upload_2019-11-3_12-51-48.png

  Későbbi oldalon:
  upload_2019-11-3_12-52-50.png

  upload_2019-11-3_12-56-55.png

  További segítséget nem tudok nyújtani, mert én nem veszek részt a mesterped. eljárásokban, ezért az útmutató sem a legújabb (talán az ünnepek után mások), de annyit még igen, hogy a budapesti POK-nál van egy nagyon kedves és alapos ügyintéző, Varga Andrea (remélem, még ott dolgozik!). Ha bármit lehet tudni a minősítésekről, Ő biztosan tudja, és segít (akkor is, ha nem bpesti a kérdező).

  Közvetlen elérhetősége: 06-1- 3742278
   

  Csatolt fájlok:

  Utoljára módosítva: 2019 November 4
  ladysla kedveli ezt.
 13. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Annyival kiegészíteném - a bemutató foglalkozás nem lehet terápiás és vizsgálati helyzet, ezért pl. a pszichológusok egyetlen foglalkozását sem nézheti meg kívülálló, ilyenkor reflektív interjút készítünk egy a portfólióba feltöltött dokumentummal kapcsolatban. Ha nem vagy pszichológus, s tartasz egyéb órát, foglalkozást (pl. egyéni, csoportos fejlesztést), akkor két ilyet kell mutatni, nem reflektív interjú lesz.
   
 14. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Az őszi tájelőadásokról nincs valakinek anyaga?
   
 15. Sziasztok!
  Régi tag vagyok, de már régen nem írtam ide. Most az apropó az, hogy szeretném megköszönni kros-nak, hogy ismeretlenül is folyamatosan segítette az innovatív mesterportfólió írását tanácsaival, és tartotta bennem a lelket, magánéleti kudarcaim közben is! Tényleg soha nem találkoztunk, és mégis minden levelemre válaszolt, hitt abban, amit kitaláltam! Ha ő nincs, akkor sosem írom meg :)
  Köszönöm még egyszer, és remélem, hogy személyesen is megismerhetjük egymást! Remélem, ilyen csodálatos szakértők fogják olvasni a pályázatomat, mint ő! :)
   
 16. gasape

  gasape Állandó Tag

  Szerintetek a 4 órás utazás az oda-vissza utat jelenti, vagy csak egy utat, a szállásigényléssel kapcsolatban?
   
 17. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Mellékelnétek ezt a szakértői tájékoztatót ? Nekem nem érkezett az OH-tól semmilyen tájékoztató levél az őszi időszakban . Pedig most hétvégén nekem is utazni kell szakértői ügyben, vajon mit kellene tudnom az utazással kapcsolatban?
  Köszönöm előre is a tájékoztatót.
   
 18. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Tisztelt Szakértő Kolléga!  Elöljáróban szeretném megköszönni az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésekben és pedagógusminősítésekben végzett munkáját, melyre a jövőben is számítunk!

  Levelemben az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési és pedagógusminősítési szakértői feladatokkal kapcsolatos információkról, feladatokról tájékoztatom az alábbi témákban:

  1. Ön által benyújtott kérelmek felülvizsgálata
  2. Hiánypótlásra vonatkozó eljárásrend, tájékoztató
  3. Auditra vonatkozó információk
  4. Költségtérítéssel kapcsolatos információk


  1. Ön által benyújtott kérelmek felülvizsgálata

  Ebben az évben is lehetővé tesszük a szakértők számára azt, hogy az illetékes Pedagógiai Oktatási Központ által elfogadott kérelmeiket áttekintsék és az aktualitásukat vesztett kérelmeiket visszavonják.

  Kérem, hogy 2019. november 15-ig vizsgálják meg kérelmeiket a Szervező felületen!

  A kérelem visszavonása az „Elfogadott” állapotú kérelmek sorában a „Részletek” gombra kattintva a kérelem adatlap oldalának alján a „Visszavonás” gombbal hajtható végre.

  A kérelem visszavonásának elsősorban az Összeférhetetlenség és a Kivitelezhetetlen utazás kategóriájú kérelmek esetén van jelentősége, hiszen ezek a típusú kérelmek az elfogadás óta elévülhettek. Az Alkalmatlan időszak típusú kérelmek az alkalmatlan időszak záródátumakor automatikusan elévülnek. Az Egyéb kategóriában feladott kérelmek visszavonása újabb Egyéb kategóriás kérelem feladásával történhet.

  Tájékoztatom, hogy a 2020. évi tanfelügyeleti és pedagógusminősítési látogatások szervezésének előkészítése folyamatban van. Kérjük, hogy amennyiben bármilyen, a szervezéshez szükséges adata megváltozott, a területileg illetékes Pedagógiai Oktatási Központnál kezdeményezze azok módosítását.

  2. Hiánypótlásra vonatkozó eljárásrend, tájékoztató

  A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 9/B. § (1) bekezdése szabályozza a Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozat megszerzésére irányuló minősítő vizsga vagy minősítési eljárás keretében feltöltendő portfólió, a 9/B.§ (4) bekezdése a Mesterpedagógus és a Kutatótanár fokozat megszerzésére irányuló minősítési eljárás keretében feltöltendő pályázat dokumentumainak körét.

  A Rendelet 2018. VII. 11-étől hatályos módosítása alapján változtak a portfólió és pályázat dokumentumaira vonatkozó hiánypótlás szabályai. Az egységes értelmezés érdekében egy évvel ezelőtt kiadásra került a „TÁJÉKOZTATÓ a pedagógusok minősítő vizsgáján vagy minősítési eljárásában résztvevő szakértők számára a portfólió és pályázat dokumentumainak hiánypótlásáról vagy cseréjéről” szóló dokumentum (a továbbiakban: Tájékoztató).

  Az elmúlt egy év alatt a szakértők által beküldött nyilatkozatokon jelzettek értelmezésével és gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban többszöri egyeztetés történt az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Az egyeztetés alapján a hatályos Útmutatók figyelembe vételével módosítottuk a korábban kiadott Tájékoztatót, amelynek a 2. kiadása felkerült a korábbi tájékoztató helyére (Saját oldal/Bizottság menüpont alá).

  A Tájékoztató 2. kiadásával módosult a Nyilatkozat formanyomtatvány is, mindkét dokumentum a 2019. október 31-étől alkalmazandó.

  Kérem, hogy ettől az időponttól a Tájékoztató 2. kiadásában rögzítetteknek megfelelően járjanak el a portfólió / pályázat dokumentumainak hiánypótlásával és a Nyilatkozat beküldésével kapcsolatban, továbbá kérem, hogy ettől az időponttól az új Nyilatkozat formanyomtatványt használják, ha jelzéssel kívánnak élni az Oktatási Hivatal felé!

  3. Auditra vonatkozók információk

  A Pedagógusminősítés és az Országos Pedagógiai-szakmai Ellenőrzés Minőségirányítási Kézikönyve 2019. évi módosításai:

  • a 2019.05.10. nappal hatályos Negyedik kiadásba bekerültek a minősítési eljárások utólagos elnöki (MUE), szakértői (MUS) és delegálti (MUD) auditjainál használatos űrlapok (53–64. oldal)
  • a 2019.10.01. nappal hatályos Ötödik kiadásban szabályozásra került „A helyszín és a folyamatban résztvevők rendelkezésre állásának ellenőrzése” (21. oldal)
  4. Költségtérítéssel kapcsolatos információk

  Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a költségtérítéssel kapcsolatos igények kifizetésének meggyorsítása érdekében – a hatályban lévő, költségtérítés benyújtására vonatkozó eljárásrenddel összhangban - az alábbiakra szeretném ismételten felhívni a figyelmét.

  • Elszámolás időpontja: Az elszámolás feltöltése ne előzze meg a kiküldetés megvalósulását!
  • Szabályos elszámolás: Az egy hónapon belül megvalósuló kiküldetéseket minden esetben egy nyomtatványon kell feltölteni. Az ’Új kiküldetés felvétele’ gomb segítségével van lehetőség egy sorszámon rögzíteni.
  • Határidőn túli elszámolások: Az elszámolást a Megbízási szerződésben foglaltak szerint az adott hónapot követő hónap 15. napjáig kell a felületre feltölteni. A késve benyújtott elszámolásokat csak a határidőben érkezett elszámolások ellenőrzések után kerülnek sorra. 2018-ra vonatkozó kiküldetéseket nem tudunk elszámolni.
  • Hiánypótlás - Mindkét szakterület /Minősítési osztály /Pénzügy /jóváhagyását követően a piros keretben lévő mezőkben lehetséges a javítás.
  • Előzetes egyeztetés szállás igénybe vételekor: Illetékes POK-kal kell engedélyeztetni, nem az [email protected] levélcímre kell beküldeni az igényt!
   • 100 km-t nem meghaladó út esetében szállás igénybe vétele előtt írásban történő kérelem szükséges
   • gépjárművel történő utazáskor 4 órát meg nem haladó utazás esetén nem lehet automatikusan szállást igénybe venni, szükséges az engedély
  A számla keltezését még a helyszínen nézzék meg, mert utólag nehéz javítani!
  Az engedélyt fel kell tölteni a szállásszámlával együtt a Falcon felületre!

  • Duplikáció:
   • Elutasított elszámolás esetén szükséges csak megismételni az elszámolást.
   • Ismételt elszámolás feltöltése csak abban az esetben történjen, ha azt bármely munkatárs kéri!
  • A leadással kapcsolatos formai, technikai javaslatok:
   • Személyi adatokban történt változás csak a „Kezdeti” és „Piszkozat” státuszban lévő elszámolásban rögzíthető.
   • Minden elszámolás készítésekor figyelmesen nézzék át az elszámolást mentés előtt, hogy pontosak-e a feltöltött adatok (pl.: bankszámlaszám; a program által kért dokumentumok, bizonylatok vannak-e feltöltve).
   • A nyilatkozatban a használatba adási időszak legfeljebb egy naptári év időtartam legyen, mindenképpen fedje le a kiküldetés idejét. Figyelmesen értelmezzék, hogy a Kombinált nyilatkozat I. vagy II., vagy esetleg mindkét részét ki kell-e tölteniük!
   • Nyomtatás után mindig írják alá az elszámolásokat.
   • Fokozottan figyeljenek a számlák kiállíttatásakor a pontos címzésre: Oktatási Hivatal, 1055 Budapest, Szalay u. 10-14. A saját névre kiállított, rövidítést tartalmazó (OH, Okt.Hiv., stb.) számlák nem elszámolhatók.
   • Figyeljenek arra, hogy jól olvasható, egyértelműen beazonosítható dokumentumokat, bizonylatokat töltsenek fel, illetve postázzanak az elszámolással. Viszonylag gyakori a rossz minőségű fénymásolat feltöltés, beküldés.
   • Figyelmesen állítsák össze az elszámolást postára adás előtt, hogy azokat a számlákat mellékeljék, amelyek előzetesen feltöltésre kerültek.
  Kérjük, olvassák el a „TÁJÉKOZTATÓ a pedagógusminősítésben és az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésben részt vevő szakértők, valamint a szaktanácsadói feladatokat ellátó szaktanácsadó pedagógusok költségtérítésével kapcsolatban 2019. január 1. után teljesített utazások elszámolása során” című dokumentumot, mielőtt segítséget kérnek.
  Szakmai kérdés esetén írjanak az: [email protected] e-mail címre.
  Pénzügyi kérdés esetén (a költségtérítés kifizetésével, illetve bármely kötelező dokumentummal kapcsolatos kérdésben) csak a Gazdasági Főosztály munkatársai tudnak felvilágosítást, vagy segítséget nyújtani az alábbi email címen: [email protected]

  NAGYON FONTOS! Minden esetben meg kell adni az e-mailben a kérdéses elszámolás sorszámát!  Együttműködését köszönöm!

  Budapest, 2019. október 31.

  Tisztelettel:

  Dr. Szikora Ágnes
  főosztályvezető
  Oktatási Hivatal
  Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály
   
 19. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A Bizottság oldal segédanyagai közt ott a 2 új.
   
  lányos és verocska60 kedveli ezt.
 20. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Szerintem oda-vissza. Akkor is 200 km felett lehet/van a 2 pont közti távolság. Ha csak oda, akkor az 8 óra utazás, és 400 km feletti távolság, s azért ilyet már rég nem írtatok.
   
  gasape kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás