Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet III.

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt most nem egészen értem. Egyik gyakornokunk csütörtökön fog minősülni, tudtommal nem online.
Marosi Katalin levele:
"Tisztelt Szakértő Asszony! Tisztelt Szakértő Úr!

Ezúton tájékoztatom, hogy az országgyűlés döntése alapján a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény alapján a veszélyhelyzet hatálya az országgyűlés őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig módosul. A fentiek értelmében a minősítő vizsgák, minősítési eljárások szervezése és lebonyolítása 2021. május 23-át követően is online formában történik.

Amennyiben Ön olyan minősítési eljárás elnöke, amelynek az időpontja az online minősítési eljárások meghosszabbítása miatt 10 napon belüli időpontra esik (május 25., 27., 28., június 1.), abban az esetben a „2. sz. melléklet A pedagógus-továbbképzés veszélyhelyzeti szabályairól szóló 489/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet alapján lefolytatott pedagógusminősítési eljárások online megvalósításának eljárásrendje – szakértők számára” eljárásrendben rögzített határidők, a közeli megvalósítási dátum miatt nem tarthatók.

Annak érdekében, hogy az ezekre a napokra kitűzött minősítési eljárások a jogszabályban foglaltak szerint megvalósíthatók legyenek, kérem az Ön és a bizottság többi tagjának segítő közreműködését az érintett pedagógus eljárásának megvalósításában az alábbiak szerint.

A Pedagógus I. és Pedagógus II. fokozatot célzó eljárásban részt vevő pedagógusnak már nincs 10 napja a 2 óraterv és a hozzá kapcsolódó dokumentumok elküldésére, ezért a védés eseményei az alábbiak szerint kerüljenek megszervezésre, lebonyolításra a pedagógus érdekeit maximálisan szem előtt tartva:

  1. A pedagógus a védés napjára tervezett két óráját / foglalkozását az intézményében, kontaktos formában tartja meg. Az óra/foglalkozásokon nem vesznek részt a minősítő bizottság tagjai.
  2. Annak érdekében, hogy a pedagógus ezen tevékenysége értékelhető legyen, a pedagógus legkésőbb a védés napjának reggelén, a két óra/foglalkozás kezdete előtt a védés napján megtartott két óra/foglalkozás tervezési dokumentációját (tematikus terv, óra/foglalkozásterv) e-mailben eljuttatja a minősítő bizottság elnökének, az elnök továbbítja a szakos szakértőnek. (Ezeket a hagyományos minősítési eljárásrend szerint is a pedagógusnak a védés napján kellene átadja ugyanígy a minősítő bizottság tagjainak.)
  3. A védési nap további eseményei online formában, a minősítési eljárás online eljárásrendje alapján kerülnek lebonyolításra. A minősítő bizottság tagjai és a pedagógus online kapcsolatot létesít, melyen keresztül történik meg az óra/foglalkozásmegbeszélés, valamint a portfólióvédés eseménye.
  4. A szakos szakértő a pedagógus által megküldött dokumentumokkal, valamint a ténylegesen megtartott órák/foglakozások eredményességével kapcsolatos kérdéseit az óra/foglalkozásmegbeszélésen teheti fel.
A 2021. június 3-ától szervezett eljárások esetében az online lebonyolításra vonatkozó általános eljárásrend alapján kell a minősítést lefolytatni.

Az online pedagógusminősítési eljárások szabályait tartalmazó jogszabályt, a miniszter közleményét és a lebonyolításra vonatkozó leírást az alábbi helyeken éri el:

  • az oktatas.hu oldalon található COVID 19 mappából
  • az oktatas.hu / Pedagógusminősítés / Tájékoztatók mappából
  • az oktatas.hu oldalra belépve a Saját oldal / Intézmény menüpontból, Pedagógus menüpontból, Bizottság menüpontból.

Kérem, hogy elnökként azonnal vegye fel a kapcsolatot a minősítő bizottság tagjaival, a minősülő pedagógussal és egyeztesse a minősítési eljárás online lebonyolításának eljárásrendjét, az online kapcsolatfelvétel módját, a védési nap forgatókönyvét!

Kérem továbbá, hogy a dokumentumok benyújtásának módosított formája, esetlegesen módosított határideje kerüljön rögzítésre az óra/foglalkozáslátogatási jegyzőkönyvben, valamint a portfólióvédési jegyzőkönyvben is.

Az online pedagógusminősítés megvalósítása valamennyi résztvevőtől nagyfokú rugalmasságot igényel. Ezúton is kérem támogató közreműködését abban, hogy a rövid határidőn belül is megvalósíthatóak legyenek a 10 napon belüli minősítési eljárások.

A minősítési eljárások személyes találkozásra épülő lebonyolítása a várhatóan hétvégén megjelenő jogszabályi rendelkezés és a miniszteri közlemény alapján nem lehetséges, nem szabályos. Amennyiben objektív körülmények miatt az online minősítés nem valósítható meg, akkor a minősítés időpontjának törlését kell kezdeményezni.

Kérem, hogy az érintett minősítési eljárásokban törekedjen a rögzített szabályok maximális alkalmazására, betartására.

Technikai és szakmai kérdéseivel a területileg illetékes Pedagógiai Oktatási Központhoz forduljon!"

Nagyon örülök, hogy már nem vagyok szakos, mert ember legyen a talpán, aki ezt megfelelő szakmai komolysággal végig tudja csinálni (a legutóbbi, 10 nappal korábban kapott dokumentációm 36 oldalas volt).
 
Utoljára módosítva:

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm a választ. Ezt a levelet vajon mikor kapták meg a szakértők? Azért kérdezem, mert erről én még nálunk nem hallottam. Persze, ettől még esetleg tudhatja a minősülő. :)
 

fclaire

Állandó Tag
Állandó Tag
Sőt, az elvárások is különböznek egy árnyalatnyit.
Nem akarnék sértő lenni, de egy szakértőre jellemző a tájékozottság, még ha nem is tevékenykedik minden területen. Kissé furcsa 6 év után rácsodálkozni egy működő rendszerre.
Ugyanakkor méltatlannak érzem ezt a bekategorizálást, hogy valaki azért nem kap reális pontot, mert gyakornok. Nem véletlenül van ott a pedagógus pálya presztizse, ahol van.
Ha a gyakornoknak megadjuk a max. pontot, ő ped1 kategóriába kerül. Ha a ped2-ért minősülőnek megadjuk a max. pontot, ő ped2 lesz. Mindenki a saját kategóriájában minősül.
Vagyis, ha egy gyakornok jól szerepel a vizsgán, nem kötelező rögtön csalódással kezdenie a pályáját. Meg kell adni azt a pontot, ami JÁR.
Legfeljebb a szakértőnek kell alaposabbnak, lelkiismeretesebbnek lenni, illetve értenie kell a minősítés lényegét.:(
Köszönöm, igazad van. Egyébként én csak kérdeztem, mert nem voltam biztos abban, amit annak idején lejegyzeteltem. ( És értem a minősítés lényegét! )
 

nyár9

Állandó Tag
Állandó Tag
Az OH nem fogta vissza magát a tanfelügyeletek kiosztásánál (pedagógus és intézményi tanfelügyelet egyaránt) Dátumok: 2021-10-21; 2021-11-04; 2021-11-18; 2021-11-25; 2021-12-16. Előtte és közben minősítések is vannak.
Van olyan kirendelés, ami 200 km-re van tőlem.
Nálam az október fullos! Október 1. 8. 15. 22. és még november 5. is! :oops::rolleyes: Szerintetek ezek az elmaradtak, újak vagy vegyes?
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Elmaradt vagy ezévi eljárás?
A látogatási beosztásban az eljárás azonosító ad választ erre: 2021-es idei, 2020-as az elmaradt.
Mutatom képekkel:
Mostani:

1623416892476.png
És az elmaradt/2019-es feltöltésű (minősítés esetén ennek a tavaszi időszakban kell megtörténnie normálisan, de a vészhelyzet miatt nem tudom mennyit tolt/tolhat ki az OH):
1623417015856.png
 

angyalka2524

Állandó Tag
Állandó Tag
Elmaradt vagy ezévi eljárás?
A látogatási beosztásban az eljárás azonosító ad választ erre: 2021-es idei, 2020-as az elmaradt.
Mutatom képekkel:
Mostani:

Csatolás megtekintése 1799817
És az elmaradt/2019-es feltöltésű (minősítés esetén ennek a tavaszi időszakban kell megtörténnie normálisan, de a vészhelyzet miatt nem tudom mennyit tolt/tolhat ki az OH):
Csatolás megtekintése 1799818
Nálam ez látszik: Mikorra várható a tanfelügyeleti látogatás? 58 és fél évesen nem igazán várom ám. :) De, aminek meg kell történnie.... ez látszik.jpg
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére