Tombol a tél Amerikában és Kanadában

Melitta

Adminisztrátor
Staff member
Rádiós
Rendkívül zord időjárás sújtja az észak-amerikai kontinens keleti felének nagy részét: Kanadában mínusz 30 foknál is hidegebbet mértek. Az erős fagy és havazás miatt két hajléktalan meghalt és zárva maradtak az iskolák.

A kanadai hatóságok felszólították a lakosokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha tényleg szükséges, ilyen alacsony hőmérsékletnél ugyanis nagy a kockázata a kihűlésnek, amely néhány perc alatt bekövetkezhet. Torontóban két hajléktalan vesztette életét a farkasordító hideg miatt, és a város polgármestere, John Tory úgy döntött, menedékhelyeket nyit a leginkább rászorulók részére.

Mínusz 30 Celsius-foknál is hidegebbet mértek a fővárosban, Ottawában, valamint Québecben és Montréalban is. A meteorológiai szolgálat jelentése szerint csütörtök reggel a sarkvidéki légtömeg okozta rendkívüli hideget a szeles időjárás miatt helyenként mínusz 38-43 fokosnak lehetett érezni - írja az MTI.

A hideghullám az Egyesült Államok északkeleti területének jelentős részét is érinti. New Yorkban csütörtök reggel mínusz 11 fokot mértek, és az előrejelzések szerint a hét végéig marad az ilyenkor megszokottnál hidegebb idő. Bill de Blasio, a metropolisz polgármestere azt kérte a helyiektől, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon.

Hideg van az Egyesült Államokban a Mississippi folyótól keletre és a Mexikói-öböl menti Louisianában is, utóbbi szövetségi államban több helyütt nulla fokig csökkent a hőmérséklet.

kanadai tel.jpg
 

Éleskés

Kormanyos
Staff member
Kormányos
Ma éjszaka Budapest térségében először havas eső hullt, majd később ónos eső. A rádióban felszólítottak minden közlekedőt, hogy csak óvatosan, mert az egész várost tükörjég borítja. :(
Nálunk szerencsére kevés hóra hullott az ónos eső, ezért nem tükörjegünk, hanem rücskös jegünk van. :)
Tudom, ez nem ordító fagy, de legalább olyan veszélyes.
----
Az eddigi tél a következő volt: kb. nov. végéig tavaszias időjárás, megjelent a hóvitágy, kivirágzott a bőrlevél. Dec. elejétől kb. 26-ig hideg, néha fagy, egyszer volt 2 napig -5 C alatt. Dec. 26án leesett 2 cm hó. Dec. 27-28 -10C alatt, fázott az orrom hegye. (Ó, én szegény!) Utána máig olyan +5 -8C körüli hőmérséklet, ma ónos eső. És hogy ki ne felejtsem, dec. 9-én volt egy jeges köd, ami a magasabb helyeken, 200m fölött erős jégtörést okozott.
Most szombatra +14 C-t jósolnak.
Most már jön a tavasz, vagy előbb a nyár??? Ha így megy tovább ....
 

cdurmol

Állandó Tag
Állandó Tag
BRRRRR!!! Tartsatok ki Melitta, az orrotokat se dugjátok ki az utcára, ha nem feltétlenül muszáj!!
 

yulianna

Kitiltott (BANned)
Gyerekkoromba egész nap zúzmara volt a fán ez ahhoz képest tavasz!!!!!!!!!!!(Magyarországról beszélek!)
 

mami07

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát lehet sokan megköveznek érte, de kicsit irigylem ezt a telet! Olyan jó lenne ilyen hatalmas hóban szánkózni, sétálni, igazi telet még gyerekkoromban tapasztaltam és most nem a tavalyi márc.15-ei havazásra gondolok, hanem a november le eső és márciusban elolvadó hóra!
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Az unokahúgaim posztolták, hogy a Manitobai Brandonban a minap -37 C fok volt.
Tapasztaltam, mit jelent ez a kis hüsi, mikor Winnipegben jártam (a helyiek szerint Winterpeg :)). A levegőbe felloccsantott lobogó forró víz jég és hó formájában hull vissza a földre :)

 
Last edited:

szocske42

Állandó Tag
Állandó Tag
Hat nekem nem szoltak, ugyhogy csutortok reggel is biciklivel mentem a vasutallomasra.
Najo, a vonatra varni mar tenyleg kellemetlen volt odakint, be is mentem a varoterembe hamar.
Mondjuk pont nem fujt a szel (Montreal).
A gyerekek iskolajaban annyi volt a valtozas, hogy nem az udvaron volt a reggeli gyulekezo, hanem rogton beengedtek oket.

Azt hiszem kezdem megszokni a dolgot, bosszankodom minden reggel, ha -7 fok fole megy, mert latyakos lesz minden, amit felsoznak. De a hoeses olyankor a legszebb, ugyhogy megbocsatom :)
 

stencer

Állandó Tag
Állandó Tag
"A hideg fogalma relatív!"

(Ne vegyétek túl komolyan!)

+ 25 °C: A görögök felveszik a pulóverüket. (Ha megtalálják)
+ 20°C: A jamaicaiak bekapcsolják a fűtést. (Persze, ha van nekik)
+ 15°C: Az amerikaiak reszketnek a hidegtől, az oroszok a kiskertben uborkát ültetnek.
+ 5°C: Leheletünk már látszik. Az olasz autók felmondják a szolgálatot.
0°C: Amerikában megfagy a víz, Oroszországban csak sűrűbb lesz.
- 5°C: A francia autók felmondják a szolgálatot.
- 10°C: A macska ragaszkodik hozzá, hogy veled aludjon az ágyban. A norvégok előveszik a pulóvert.
- 15°C: Oslóban bekapcsolják a fűtést, az oroszok a szezon végén utoljára utaznak ki a dácsába.
- 20°C: Az amerikai autók nem indulnak el.
- 25°C: A német autókat nem lehet elindítani, a jamaicaiak kihaltak.
- 30°C: A hatóságok napirendre tűzik az otthontalanok kérdését, a macska a pizsamádban alszik.
- 35°C: Túl hideg van ahhoz, hogy gondolkozz. A japán autókat sem lehet elindítani.
- 40°C: A svéd autók is felmondják a szolgálatot.
- 45°C: Európában már nem működik a közlekedés, az oroszok még az utcán fagylaltoznak.
- 50°C: Vannak még görögök?
- 55°C: A szempillák megfagynak két pillantás között. Alaszkában a fürdőszobák kis ablakát fürdéskor behajtják.
- 60°C: A jegesmedvék délebbre vonulnak.
- 70°C: A pokol is befagyott.
- 75°C: A finnek menekítik a Mikulást Lappföldről, az oroszok felveszik a füles sapkájukat.
- 80°C: Az oroszok nem veszik le a kesztyűjüket még a vodka pohárba töltésekor sem.
- 115°C: Az alkohol megfagy. Az oroszok roppant dühösek.
 
Last edited:

Karminka

Állandó Tag
Állandó Tag
annyi volt nálunk is.... s az élet folyik ilyenkor tovább..... mindenki jár iskolába, munkába , dolgába.....
 

Éleskés

Kormanyos
Staff member
Kormányos
Egy barátom írt egy érdekes posztot a fészbukon. Remélem nem fog megharagudni, hogy idemásolom. (Név és cím nálam.)

Régóta ígérek nektek egy rövid cikket a szokatlan meleg téli időjárásról,ami szinte hetente tapasztalható Magyarországon. Hogy lett 3 nap alatt 26 fokkal melegebb Budapesten? Pár napja hajnalban -10 fokos hidegre ébredtünk. Ma Pesten +16 fokot is mérhettünk. Hogy jobban megértsük a helyzetet,csatolok egy Észak-Atlanti Óceán műholdképet. A képen két jól elkülöníthető ciklon látszik. A jobb oldali az óceán közepétől,kb. az északi szélesség 30. fokától nyúlik el Nagy Britanniáig,délnyugat felől meleg,trópusi levegőt szállítva. A bal oldali képződmény az egyesült államok keleti partjaitól indul északkelet felé gyakorlatilag pontosan a Golf áramlással párhuzamosan,szinte épp felette. Florida-Georgia partjai felől szállítva a meleg trópusi légtömegeket. A két rendszer között egy szakadozott felhőmező vehető ki,ez egy hidegfront mögötti hózáporos időjárást jelent. Összességében a mai meleg tekinthető Bahamai eredetűnek(Fertődön 19. fok). Az egész jelenség okozója pedig az 1-2 fokos óceán felszín hőmérséklet emelkedés. 10 fokos emelkedés szuperciklonok és több ezer kilóméter átmérőjű pusztító,Magyarországot is elérő hurrikánok kialakulásához vezetne,ami a földtörténeti múltban nem volt ritka jelenség. Említést tennék a jelenség másik lehetséges következményéről is. Nem kizárt,akár már az idei télen sem,rendkívül hirtelen hideg betörés északról,amennyiben ezek a ciklonok pályája pár száz kilóméterrel nyugatabbra módosul. Ebben az esetben hideg,sarkvidéki eredetű légtömegek áraszthatják el hazánkat. Holnapra hűvösebb levegő érkezik,majd menetrendszerűen ismét melegedés. Most tényleg megtapasztalhatjuk a klímaváltozás és a globális felmelegedés interkontinentális hatásait. Megjósolható volt,be is következett és a java még jön.

 

Melitta

Adminisztrátor
Staff member
Rádiós
Esik esik rendesen a ho.

Az Egyesült Államok és Kanada több pontján is átvette a főszerepet a havazás. Bostonban gyakorlatilag napokra megállt az élet, és szerte Amerikában komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben a vastag hóréteg.

Van azonban a közlekedésnek egy olyan szegmense, ahol a hó nem jelenthet problémát, legalábbis nem a szinte mindig havas Kanadában, ez pedig a vasúti közlekedé

 

Éleskés

Kormanyos
Staff member
Kormányos
Esik esik rendesen a ho.

Az Egyesült Államok és Kanada több pontján is átvette a főszerepet a havazás. Bostonban gyakorlatilag napokra megállt az élet, és szerte Amerikában komoly fennakadásokat okoz a közlekedésben a vastag hóréteg.

Van azonban a közlekedésnek egy olyan szegmense, ahol a hó nem jelenthet problémát, legalábbis nem a szinte mindig havas Kanadában, ez pedig a vasúti közlekedé


1970 március 1-én a Bakonyban egy éjszaka alatt leesett kb. 1 m hó + hófúvás. A közlekedés befuccsolt. Egy busz Herend és Szentgál között nem tudott továbbmenni, ezért kinyitotta az ajtókat, de a hófúvás miatt már nem tudta becsukni. A buszt a hó telefújta, úgy kellett később kiásni magából a buszból.
Egy nő Herendről nem tudott bejutni Veszprémbe szülni. Egy orosz (szovjet) tank jött le érte a laktanyából, berakták a szülő nőt és elindultak Veszprémbe. A szülés megindult és a gyerek megszületett Márkó térségében, a tankban; a parancsnok vezette le a szülést.
Node nem ezért írtam ezt a posztot.
A vasút leállt. Ahogy megszűnt a havazás, kirendeltek egy csomó magyar kiskatonát az Ajka-Veszprém vonalra és 1,5m-es térközzel 1 m szlességben kiásatták velük a sín teljes ürtérfogatát. Tehát végig a vonalon volt 1,5 m szűz hó, 1 m lyuk, és így tovább. Reggeltől kora délutánig készen voltak. Ekkor Ajkán összekötöttek 2 mozdonyt és 3 kocsit, lendületet vettek Ajka állomás hosszában és lerohantak Veszprémig. Kb. olyan volt, mint a ezen a videón.
Eddig csak az emlékeimben élt a kép. Köszönöm, hogy megosztottad.
 
Top