Yoga és fitness anyagok

Targenor témája a 'Sport' fórumban , 2008 Március 12.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Anamaya

  Anamaya Állandó Tag

  Stee: örülök, hogy utánanéztél, és köszönöm az infókat.

  A wikipédia ezt írja

  Hosszú évtizedekig az izomláz okozójának az izmokban felgyülemlett tejsavat tartották. Ez a vegyület anaerob, vagyis oxigénhiányos állapotban keletkezik, amikor az izom elegendő oxigén híján a tápanyagokat energetikailag igen kedvezőtlen módon csupán tejsavvá tudja lebontani. Mára azonban a „tejsav-hipotézis” megdőlni látszik, és ennek számos oka van:
  • izomláz leggyakrabban nem edzett embereknél lép fel, tejsav viszont minden anaerob, erős megterhelés után keletkezik (tehát élsportolóknál is)
  • a tejsav felezési ideje 20 perc, ennyi idő alatt bontódik le a tejsav mennyiség fele. Izomláz viszont órákkal a mozgás után jelentkezik.
  Egy újabb keletű elmélet szerint az izomláz eredete nem más, mint mikroszkopikus szakadások az izomrostokban. A szakadás helyén gyulladás lép fel, ez okozza a tulajdonképpeni fájdalmat. Ennek eredményeképp érthető, hogy mind a bemelegítés, mind a nyújtógyakorlatok hatástalanok az izomlázzal szemben, mivel az az izomrostok fizikai túlterhelése miatt következik be. Következésképp az edzés utáni masszázs és nyújtás csak ront a helyzeten, mivel a már elszakadt rostokat még jobban izgatják.
  A fájdalmas góc melegvizes borogatása, illetve a szaunázás jót tesz az izomláznak, mert a meleg hatására javul az izom vérkeringése és így gyorsul az izomrostok regenerációja.


  Ezenkívül betűzöm ide egy sportorvos véleményét is:

  Mit kell tudni az izomlázról ?
  Szokatlan mozgásformáknál vagy túlzott edzésmennyiségnél a következmény: fájó merev végtagok, minden porcikánkat meggyötrő izomláz. Ha nagyon nagy a túlterhelés, a fájdalmas izomzat mellett lehet hőemelkedésünk, esetleg enyhe lázunk, mégsem mondhatjuk azt, hogy az izomláz valódi láz. Keletkezési mechanizmusa nagy mértékben függ attól az intenzitástól, amivel a mozgást végeztük. Az izomláz létrejötte kétféleképpen ismeretes:

  - A tápanyagok energiájának felszabadulásához oxigénre van szükségünk. Az igen nagy intenzitású mozgásoknál az izomzat nem kap annyi vért, mint amire szüksége lenne, ezért nincs elegendő oxigénünk az energiát adó szénhidrátok teljes lebontásához. Szervezetünkben így túl sok tejsav keletkezik, amit a májunk már nem képes azonnal átalakítani. A tejsavfelesleg a túlterhelt izmok sav-bázis viszonyait savas irányban tolja el. E hatás következtében az izomrostok megduzzadnak, tónusuk fokozódik. Az izmokban lévő idegvégződések ezt közvetítik fájdalomként az idegeken keresztül az agyba.

  -A kisebb intenzitású ún. oxigénadóság nélkül végzett hosszantartó mozgások más mechanizmus útján eredményeznek izomlázat. Ebben az estben a hosszú igénybevétel az izmokban mikrosérüléseket okoz, melyek gyulladásokat hoznak létre és ezt érezzük izomláznak.

  A két kialakulási mechanizmusnak megfelelően más, más utat kell választani, ha el akarjuk mulasztani a kellemetlen fájdalmakat.
  Az első estben a "kutyaharapást szőrével" elvet alkalmazzuk. Ebben az estben az izomláz legjobb ellenszere egy más típusú mozgás. Gimnasztikázzunk, elsősorban nyújtsuk izmainkat, természetesen csak nagyon óvatosan .
  A másik módon szerzett izomláznál inkább a passzív pihenés a célravezető. Mindkét esetben egyaránt ajánlható gyógymód az úszás. Már az is sokat segíthet, ha váltogatott hőmérsékletű (hideg-meleg) vízzel zuhanyozunk, fürdünk. A fájó izmok gyengéd masszírozása gyorsítja a regenerálódást.

  Dr. Miltényi Márta
  sportorvos
   
 2. tájdi

  tájdi Állandó Tag

  Itt a válasz a kérdésre, hogy mi az a "hálózsák". Én ilyenben voltam.

  FEKVŐ INFRASZAUNA
  A testedzés a legjobb módszer arra, hogy egészségesek maradjunk. De hogyan dolgozhat ki egy elfoglalt ember hatékony edzéstervet? A fekvő infraszauna megoldja ezt a problémát anélkül, hogy megerőltető gyakorlatokkal terhelne minket. Méghozzá kényelmesen, jóleső relaxációs szünetet kínálva, túlzsúfolt napi elfoglaltságaink között! Ez az új évezred legjobb egészségvédő megoldása.

  [​IMG]

  A kezelés során az infrasugarak (a láthatatlan hasznos fény tartományában, 2-25 mikrométeres hullámhosszon, mint az újszülött osztályok inkubátora) mélyen, kb. 4-cm-re behatolnak a bőr alá, ahol a fény átalakul hőenergiává és a szervezetet felmelegítve hozza létre a méregtelenítő, sejtregeneráló hatást.
  30 perces használata 900 kalória veszteséget jelent, melyből folyadékkal csak max. 200-at vesz vissza a szervezet, ez 15 km-es futótréningnek felel meg. Tartós használata az alakot átformálja, ideálissá teszi, a zsírcsoportokat fellazítja, az izomzatot a nyirokfolyadék intenzív keringetésével "átrendezi". Ezen okból fogyókúrára szempontjából kiváló.
  A szervezetet nem terheli, hiszen a fény akadálytalanul, külső nyomás hatás nélkül jut be a szervezetbe, az átalakult hő pedig belülről kifelé gyakorol nyomást, így oldva a plakkokat, erősíti az érrendszert, edzi az immunrendszert.
  Nagyon látványos hatása van a bőrre. Egy kúra alatt (10-15 alkalom) a bőr 5-10 évet fiatalodik. Mindez pórustisztító és sejtregeneráló hatásának köszönhető. A fekvő infraszauna használata nagyon kellemes érzés, az izzadás mennyisége kb. háromszorosa a hagyományos szaunáénak, 20-60 szoros méregtelenítő potenciállal rendelkezik és 3-7-szer nagyobb mennyiségű nem vízjellegű összetevő található a kiizzadt verejtékben. A kényelmes fekvő pozició miatt az izmok ellazult állapotában, sokkal könnyebben tud távozni a méreganyag.
  A fekvő infraszauna hatása:
  • Javítja a vérkeringést, megszabadít a súlyfeleslegtől és a stressztől. A rendkívül hatékony kalóriaégetés mellett egyúttal elvégzi a keletkező bomlástermékek eltávolítását, a szervezet méregtelenítését, salak-mentesítését is. Az izomzat átrendezésével ideálisan átformálja az alakot.
  • A méregtelenítéssel aktivizálja az immunrendszert, növeli védekező, öngyógyító erőinket. Más módszerekkel nem eltávolítható méreganyagok (nehézfémek) kiürítését is lehetővé teszi.
  • Az öregedési folyamatot hosszú távon lassítja.
  • Használata az alacsonyabb hőmérséklet miatt (40-50 C°) sokkal kellemesebb közérzetet, az izomszövetek ellazítása által teljes relaxációt biztosít.
  • A bőr mélytisztítása által azt rendkívül gyorsan megfiatalítja, a cellulitiszt megszünteti.
  • A sportban bemelegítésre, sérülések gyógyulásának meggyorsítására kiválóan alkalmazható.
  • A fáradékonyságot megszünteti, a fizikai és szellemi teljesítőképességet javítja.
  A legmodernebb technika segítségével, kényelmesen kb. 40 °C hőmérsékleten lehet élvezni jótékony hatását.
  Az infrahő csak a testet melegíti fel és mélyen, 5 cm-re hatol be a bőr alá, javítva ezzel a bőr rugalmasságát. Egy 30 perces kezelés kb. 900 kcal veszteséget jelent, amely egy órás futással ér fel.
  Emellett kiürülnek a szervezetből a felhalmozódott nehézfémek is. Javítja a keringést és az immunrendszer ellenállóképességét is növeli.
   
 3. stee

  stee Állandó Tag

  Sziasztok!
  Hogy én milyen jókedvű vagyok! Képzeljétek el - számomra - csoda történt :)
  Szóval tegnap a nagyobbik kisfiammal beszélgettünk, hogy mi is az a narancsbőr. (Egyébként ő szokott bíztatni, mikor tornázok, hogy ne adjam fel a legkeményebb gyakorlatoknál)
  Elmeséltem neki, hogy hát olyan neki is volt már 6 hónapos korában. Megnéztük most: már nincs nek :D De ez nem is volt meglepő (nem egy kövér alkat)
  A TV-ben már látott ilyet reklámban, de meg akartam neki mutatni mit is jelent ez valójában. Mondom neki:
  - Na idefigyelj, megmutatom... - de hiába csipkedtem összevissza a combomat, meg a fenekemet, EGYSZERŰEN NEM TALÁLTAM NARANCSBŐRT SEHOL, ott, ahol a lassan már 4 hete tartó folyamatos torna előtt volt bőven (azóta direkt nem nézegettem magam és csak 2x mértem...)!

  Nem akartam elhinni!!!
  - Biztos azért, mert olyan sokat tornázol - veregette meg büszkén a hátamat a kisfiam, én meg leesett állal néztem bambán!
  De aztán hogy örültem? !!! Már éppen kezdtem kétségbe esni, mert a kezdeti hirtelen centicsökkenés nagyon lelassult (első hét 4 cm, aztán 3 hét alatt csak 1cm), pedig annyit edzettem, semmi cukor, kenyér alig, tök egészségesen kajáltam, nem értettem, miért nem gyorsabb a centifogyás...lehet, hogy azért mert "mélyebbről" tűntek el egymás után a nem kívánatos "zsír-csomók" ?? Nem tudom, de még mindig alig tudom elhinni. Persze még van rajtam felesleges zsír, amit le kell adni, de már nyugodtabban és még nagyobb lelkesedéssel folytatom a napi tornámat :D :D :D
   
 4. Sati15

  Sati15 Állandó Tag

  Anamaya (FittHugi), ez nem az én topikom, ez a MI topikunk! :p
  (Ahogy a Vukban a tyúkok: a MI Marcink drágáám ;))

  Szóval az nem baj, ha a fogyis dolgainkat is itt megbeszéljük, csak akkor szoktam önjelölt moderátort játszani, ha előjön a sok recept és a vég nélküli kajamegbeszélések. És itt a vég nélkülin van a hangsúly. :)
  Na meg talán az is segít lélektanilag egy kicsit, hogy mivel nem fogyitopik, ne a fogyáson járjon az eszünk, hanem a mozgáson, ezért a teremtésünket nem fogja vissza a régi beidegződésünk a fogyókúrák kapcsán.

  Szerintem is jó példák vagyunk sokaknak, akik fogyizni szeretnének, hiszen mi igyekszünk előtérbe helyezni a mozgást és nem "csak" a kúráktól vagy csodaszerektől várnánk a csodát, hanem magunk is teszünk érte.
  (ez nem sértés az eltérően próbálkozóknak, hanem bíztatás nekünk!!!!)

  A súlyomat sokáig a páromnak sem mertem bevallani, mert attól féltem, ha hangosan kimondom, akkor valósággá válik - pedig már rég az volt :( (Ehhez képest én egész életemben rengeteget mozogtam, csak épp nem céltudatosan.)
  Csatlakozom hozzátok bátrakhoz :p
  A 90 naposunk elején az én induló méreteim: 164/92. Ami arányban egyezik a tiétekkel.

  1-2 éve volt egy 91 kg-s lélektani határom, akkor megijedtem és fogyózni kezdtem (újra) és a 90 napos kajaétrenddel és némi Atkinssal összesen 7 kg-tól sikerült megszabadulnom. Ami 3 hónappal később kamatostul jött vissza és nemsokára már 99 kg-nál tartottam, amitől végképp nem mertem mérlegre állni és azt hiszem voltam 100 is, csak azt már nem néztem. :rolleyes:
  Ekkor találkoztam a lötyivel és azóta is boldogsában úszom. A segítségével sikerült 93-95 kg-ra lemennem minden különösebb plusz tevékenység nélkül.
  Asszem ekkor kezdtük el ezt a topikot élőbbé tenni és aztán elindítottuk a 90 napos mozgás-programot.
  Lementek a kilóim 90-re hamar, aztán egy korai kíváncsiskodó mérlegreállás 92-t mutatott, de nem ijedtem meg, mert 3 heti intenzív tornázás után az izomsúlyt is mutathatja - és főképp nem ijedtem meg, mert már 2 számmal kisebb gatyát hordok!
  Megfogadtam magamnak, hogy csak a 90 nap végén mérem meg magam újra.
  Mostanában a kajálásom eléggé a nem jó irányba ment (elcsábultam a régi kedvenc kajáim felé amik elég nehéz kaják), muszáj visszapofoznom magam az egészségesebb ételek felé, ill. arra, hogy este 6 után ne egyek. Ez az egy már önmagában is nagyon sokat változtat!!
  (memo önmagamnak: 6 után nincs kaja bébi!!! :cool:)

  Visszatérve: hajrá csajok, a mozgástól új életre kel bennünk az ÉLET és ugye tudjuk, hogy mi magunk teremtjük a dolgainkat, úgyhogy tovább a cselekvés útján! :p

  DonSati a FittNyúl
   
 5. stee

  stee Állandó Tag

  Lányok, szuperek vagytok! Sima ügy lesz, majd meglátjátok! A legfontosabb: EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD, sok torna, egészséges kaják a8zoknak is, akik nem akarnak fogyózni, nem árt hallgatni a testükre, mert sokan sokkal több ételt vesznek magukhoz, mint ami a szervezetüknek kell, mert kiskorunkban belénkverték, hogy együnk meg mindent ami a tányérunkon van! Egy német barátnőm úgy fogyott le fél év alatt 30 kg-t, hogy figyelt a teste jelzésire, és csak addig evett, ameddig tényleg éhes volt, és így abbahagyta a "zabálást")
  Sok torna:
  és ami fontos, ne csak egyféle (kell a callanatics, a pilates, a tony-félék is, hogy mindenhonnan egyformán menjel le, egyforán erősödjön a test, + zsírégetés)
  Én a fóliázást is javaslom, sokkal többet lehet 1-1 edzéssel leadni és ürül a méreganyag a szervezettel a plusz izzadástól, olyan, mint a szauna.
  Meg a masszázs is segít sokat!
  Én már a végén járok, 50,5 kilómmal még nem vagyok elégedett, azaz nem a kiló a gond, hanem még az az 5 cm plusz a derékon úszógumi kinézetében. de már nincs sok hátra! Viszont a tornát akkor sem fogom abbahagyni, mert nagyon jólesik, és sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok azóta, amióta naponta mozgok!
  Kitartás mindenkinek! És látogassátok a fogyis topikot is, mert ott szuper recepteket és rendkívül jó elrettentő fotókat találhattok, ami a napi testmozgásra ösztönöz, nem is kicsit!
  Én ma is Tonyzok, kipróbálom most a Core-t!
   
 6. niamano

  niamano Állandó Tag

  Sziasztok!

  Kezdek rájönni a hibára (ami természetesen az én készülékemben van) -húzok le és nem szereti a netem az olvasgatást közben :)
  (Még egy "szakmai" probléma.. hogy tudom "összeragasztani" a különálló videórészleteket?)

  Amúgy: 175 magas 25 éves, és 82 kg vagyok. Jézusom, ezt eddig senki sem tudta rólam!! Soha nem mertem bevallani, még magamnak sem... Jelenleg gyűröm a visszamaradt záróvizsgáimat, szóval itthon ülök naphosszat, ember nem lát, mert az én emberem 2 hónapig Londonban melózik :'( .
  Régen rendszeresen sportoltam: futás, úszás, kosár, cselgáncs, -érzem is a hajdani sérüléseket a térdemen, és attól tartok, hogy a kilóimat is... :( Ez abbamaradt 16 éves koromban, viszont a kilók beindultak. 52.ről indultam!! Ez volt a minuimum súlyom. A normál olyan 58-62 lehet.

  Van egy sanda gyanúm, hogy nem csak az étrend/mozgásszegénység okozta, volt problémám a térdemmel (porckopás) és erre nem megfelelő gyógyszert kaptam, ami lényegében leállította az emésztésemet. Nálam a wc-re menetel 10 naponta 1x normális volt ekkoriban... + kolégium, műanyag kaják... Sejthetitek. A gyomromat nagyjából 2 év alatt tettem rendbe, 1 éve nincs gond vele. A másik "gyanusított" a fogamzásgátlóm, mert nagyjából a hízásra esik a kezdete. Ezzel nem mentegetni szeretném magam, csak még sosem gondolkodtam így el ezeken a dolgokon...

  Szeretnék megint jó érzéssel tükörbe nézni, utcára menni, és szépnek látni magam a fotóimon. Meg egyszerűen jól érezni magamat a bőrömben. Elvégre előbb-utóbb esküvő is lehet, babáról nem is beszélve, és nem szeretném egész hátralevő életemben így visszanézni magamat a fotókon...

  Egy fél évig hastáncra jártam, nagyon élveztem, ősszel biztos újrakezdem. Általában itthon mozgok, a futás még nagyon időszakos, hangulati dolog csak, kedvencem a fitlabdám ezzel pilates, jóga.., aerobic (Norbi, Réka) szeretem a tai-chit, mikor csak úgy pihennék, hastánc dvd-k, mikor nagyon jó formám van, akkor capoeira... Jóga ritkán, még nem kaptam rá :)

  Befogadtok?
   
 7. Sati15

  Sati15 Állandó Tag

  Akinek eszébe jutna feladni, azt jobbról és még balról is megejnyebejnyézem!! És ez komoly!! :cool:

  A fogyás főként nekem a lötyitől és az életmódváltástól kezdett beindulni. A testemen a mozgás főként a formáimon látszik, ahogy az izmaim alakítják... na jól megmondtam, de bocsi másként nem tudom megfogalmazni most. Ez kb. 2 hét után kezdett el nálam látszani.
  Ebből a szempontból én most vettem észre stagnálást magamon.

  De MA! Ma végre mozogtam a két nap kihagyás után és közben eszembe sem jutott, hogy fáj még kicsit a torkom... Ma ihletem is volt valahogy és kőkemény órát tartottam a csajoknak, sőt meg is fűszereztem néhány váratlan nehezítéssel. Hasizmot is sokkal többfélét csináltunk rövidebb időkig.
  El nem tudom mondani, hogy mennyire számít a jó jógamatrac! Amióta van, sokkal jobban a lényegre tudok odafigyelni a nehezebb gyakorlatoknál, és nem arra kell koncentrálni, hogy fel ne boruljak, vagy ki ne csússzon a lábam alólam mert csúszik a polifoam vagy a zoknim. Eddig volt gumitalpú táncospapucsom, abban jógáztam, de nem volt 100% még az sem. De ez a jógamatrac! Ez csúcs! Ajánlom mindenkinek aki jógázni szeretne.

  Végre újra átmozgattam a testem és teljesen feldobódtam! :D:D
  Holnap viszont este tutkóra nem lesz időm mozogni, úgyhogy reggel kéne, de nem vagyok egy koránkelős fajta. Azt hiszem az 5 tibeti bele fog férni reggel (az se kispályás még akkor sem ha keveset csinál belőle az ember), este meg talán némi hasizom. Meglátjuk.
   
 8. onlanyka

  onlanyka Állandó Tag

  A jóga nem játék

  Nagyon orulok, h ratalaltam erre a forumra. Koszonom a munkajat mindenkinek!

  szeretnem felhivni a figylemeteket, hogy a joga gyakorlasa nem veszelytelen, a helytelenul kivitlezett mozdulatok rendszeres gyakorolasa
  komoly serulesekhez vezethet. Nagyon jok a dvdk, arra h megismerd a jogat. Sokszor sajnos hozza nem erto, es alacsony tudasu emberek is keszitenek dvd-t, ami masnak karos lehet az egeszsegere.

  Masreszt ha meg maga a dvd tokeletesen is mutatja be, nem latjuk onmagunkat, a tukor sem alkalmas erre, es szep lassan tonkre mehet valamelyik izuletunk...

  Ezert mindenkinek nagyon ajanlom, hogyha rendszeresen szeretne jogazni, keressen fel egy hiteles oktatot, es tanuljon egy ideig, amig kijavitjak a mozdulatokat, es megtanulja a legfobb alapelveket.

  Azert jogazunk, hogy boldogabbak, egeszsegesebbek es intelligensebbek legyunk, nem azert, h par ev mulva mutetre keruljon sor...
   
 9. Sati15

  Sati15 Állandó Tag

  Köszönöm. Egyetértek a jógás résszel. Ezért is javasoltam Zolinknak is, hogy kezdőként először érdemes lenne órára elmenni.
  Viszont rengetegen vannak akik nem mennek órákra és csak a dvd-re hagyatkoznak, nemcsak a jógában, hanem mindenféle mozgásnál.
  És nemcsak a jógánál, hanem a mindenféle mozgásnál is először tanár jelenlétét javasolnám az említett okok miatt.

  A "bármilyen más fizikai gyakorlat"-tal mensi első 3 napján nem 100%-osan értek egyet. Ugyanis vannak finom, lágy gyakorlatok amik pld. csökkentik a fájdalmat. Természetesen nem mindegy hogy mit mozog ilyenkor az ember.
  Én pld. az első nap egyáltalán nem tornázom semmit, és ha tehetem, a második nap sem. Vagy ha mégis mozgok, akkor jópár dolgot kihagyok vagy jóval kevesebbet csinálok. Általában nem csinálok olyanokat (bármilyen mozgásformából) ami külön vérbőséget okoz. És természetesen én is kerülöm a fordított helyzeteket olyankor.

  Viszont azt is kiemelném, hogy ne növeljük a félelmet a mozgással (akár a jógával) kapcsolatosan az emberekben, mert így is kevesen mozognak és még ha hibásan is hajtanak végre egy-egy gyakorlatot, azért még mindig jobb mintha semmit sem csinálnak és punnyadt izmaik lesznek öregkorukra és mindenük fájni fog és semmi állóképességük nem lesz.
  Minden mozgásnak megvan a maga veszélye és erőssége is.
  A figyelem a fontos és persze érdemes tanárhoz fordulni aki gyakorlott.
   
 10. onlanyka

  onlanyka Állandó Tag

  Egy olyan jogamester mondta ezeket, aki mar 54 eve jogazik, 25 evet elt es tanult Indiaban. Nem az volt a celom, hogy barkit is elrettentsek, vagy felelemmel toltsek el, hanem hogy felhivjam a figyelmet arra, hogy nem mindig biztos, hogy jo az egeszsegnek ami eppen jol esik... mindenki jogazzon batran, de okosan es figyeljetek a testetek jelzeseire.
  Nekem is jol esett regen amikor menstruacio alatt mozogtam, de alazattal es tisztelettel fogadtam egy nalam sokkal sokkal nagyobb tudasu ember tanacsat es az a 3 nap nem a vilag, de mindenki a sajat eletenek ura es abban hisz amiben akar... En orultem volna ha valaki ezt hamarabb elmondja nekem...
   
 11. Anamaya

  Anamaya Állandó Tag

  Az a középső rész nekem nincs meg, de leszedem.

  Mozgással kapcsolatban két dolog: egyik, hogy a mai mozgásom hullahoppozásban merül ki, viszont az volt vagy fél óra.
  A másik a mozgással kapcsolatos tapasztalataimon alapuló megfigyelés: amióta rendszeresen tornázom, beállt a mensim. Ezalatt érteni kell, hogy heteket késett, nem volt ritka a 14-21 nap közötti késés, de nem maradt ki, dokik nem találták meg az okát. Na amióta van mozgás, azóta görcsök eltűntek, vagy mértékkel vannak, mondhatni érzem, hogy történik ott valami, de nem igazán fáj. Ritka, hogy kihagyom a mensi napjain a mozgást, tény, hogy mérsékelten.

  A mozgás és tanár esete: szerintem is fontos, hogy legalább egyszer-kétszer lássa tanár, amit csinálunk, de én pl a tükörben szoktam ellenőrizni magam, zavar, ha nem látom, hogy jól csinálom-e. Vannak olyan pozíciók, amikor nem is láthatom magam, ilyenkor mindig megkérek valakit, akit nevezhetünk hozzáértőnek több 10 éves sportoló múlttal, s ő ellenőriz. Tudom, hogy ez ritka, hogy valakinek ilyen segítsége van, ezért amondó vagyok én is, hogy legalább pár alkalommal el kéne menni tanárhoz, ma már nem olyan drága egy-egy óra.

  Még egy dolog, amit megosztanék veletek. Az utóbbi időben tudatosan figyelem a testem jelzéseit, igyekszem minden téren odafigyelni, s én hiszem, hogy amire a test vágyik, akkor az a jó neki, ami meg nem esik jól, azt úgyis kihagyom. Legalábbis én így gondolkodom, és hiszem azt is, hogy mindenki teste és ezáltal esete más, mindenki másképp reagál a dolgokra.
   
 12. niamano

  niamano Állandó Tag

  Stee: vagy inkább DonnaSati :D

  A menstruáció alatti mozgásról: mikor anno cselgáncsoztam (ami ugye nem egy forgás és megerőltetés nélküli sport) nekem kifejezetten jót tett ha aznap volt edzés mikor megjött, mert nagyon -vagyis inkább irgalmatlanul -fájt a hasam tiniként, az első egy-két(!) nap. Ha viszont volt edzés, azzal mintha elfújták volna a fájdalmat. Ha nem csináltam semmit, amikor megjelent a fájdalom, akkor viszont 24 óra kemény szenvedés jött.
  Sokszor mondogattam, hogy megint fáj a hasam, de sebaj, délután elmegyek jól "megveretni" magam, az rendbeteszi. :p Az ismerősök meg fordultak le a székről... ;)
   
 13. niamano

  niamano Állandó Tag

  vélemény

  Részemről oké: akkor a mai 2. penzum ismertetése:
  Turbo Jam - Fat Blaster

  Fogalmazhatok úgy, mint a kamaszok? Istencsászársááág! Nagyon tetszik, hogy:
  - gyors és lassú intenzitású részek vltakoznak,
  - egészen követhető elsőre is (legalábbis agyban, mert semmi pénzért nem néztem volna meg magam kívülről, ahogy "rángatózom" :D),
  - nagyon jó ugri-bugris (mondjuk én szeretem az ilyet),
  - jó "hangulat" van a "teremben",
  - írja, hogy mennyi van még melyik részből!! (Ez nálam nagyon fontos, mert hajlamos vagyok "erőt tartalékolni" a későbbiekre, aztán egyszercsak nincs is későbbi gyakorlat, én meg nem csináltam semmit rendesen...),
  _ és az utsó gyors résznél különfelhívta a figyelmet rá, hogy mindent bele! Én beleadtam :) Jó volt. :)
   
 14. ZiD

  ZiD Állandó Tag

  Oké, köszi Anamaya, akkor majd próbálkozom.

  Más. Ma tornáztam, végre, végre! :) Mégpedig először a Lotte Berk - muscle eats fat, majd a tony power half hour has progiját.
  Naszóval.
  Legelőször is leszögezném, hogy továbbra sem szeretem Sarah Jessica Parkert, meg az olyan típusú nőket, meg ez az egész new yorki lotte berk stúdió nekem egy kicsit...izé. erőltetett és sznob. és a csajok tényleg extrém vékonyak. de.
  de.
  de.
  vissza kell vonjak minden eddigi negatívat, amit erről a progiról mondtam.
  Szóval ott kezdődött, amikor a tornát tartó csaj megemlíti a videón, hogy 50! éves. néztem nagyon, olyan feszes teste van, mint egy tininek! oké, h húsz évnyi torna, de akkor is.

  Aztán csináltam becsülettel a tornát, és hát prá perc múlva szakadt rólam a víz, anyáztam meg szenvedtem.

  A tornasorozatot csak angolzul beszélőknek ajánlanám. Ugyanis, ha csak a videó után követi az ember, akkor az egész egy bakfitty, semmi. De ha az ember betartja, amit a csaj mond és igyekszik jól csinálni, majd' beledöglik akkor. Kemény nagyon. érdekes. éredekes.


  Belenéztem a Kathy kaelerbe is, hát kiderült, h a 6 darabos get fit workout, az egyben az egész,a többi meg ugyanaz, csak darabokra szedve.... namindegy. a bonust azert meg felrakom, ahogy lejött rapidról.
   
 15. niamano

  niamano Állandó Tag

  vélemény

  Yoga TV - The DVD For Switched On Living : tv yoga circulation and energy


  Hááát, nos izé...
  Nyűgösnek érzem magam ma reggel, semmi kedvem tanulni de gondoltam egy kis nyugodt mozgás segít, megnyugtat, úgyhogy kipróbálok valami jógát... Mivel a Hemalaya még nem jött le (a reggeli) így neki estem ennek.

  Előrebocsájtom: nem vagyok egy jógi! És csak a labdás jógát ismerem, szóval így olvassátok!


  - Egyrészt "amerikai" a műsor, a bevezető szignál után meghallgatjuk a néni szövegét, majd újabb főcím (gondolom lenne még egy pár) Addig üljek a sarkaimon. Namost én gugolástól, és az effajta térdeléstől hamar kezdek "hangyafájtot" érezni a lábaimban, azaz zsibbad.
  - Másrészt talán az lenne a bemelegítés, de sztem az egész ilyen inkább: Állj be valahogy, aztán villámgyorsan megcsinálsz belőle 10et, (emelgesd, lengesd, húzd stb..) és minden mozdulatból ugyanígy. Szóval olyan kardiós az egész nekem.

  10 perc után kikapcsoltam, és még a hátam is sajog.
  Nem ezt vártam, de biztos az én hibám, nem ismerem eléggé a jógát. (könyvem van belőle, annak szerettem a gyakorlatait csinálni (ominózus napüdvözlet pl...)
  (na tessék, már megint lehúztam egyet...) :oops:
   
  HumptyDumpty kedveli ezt.
 16. Sati15

  Sati15 Állandó Tag

  én is ezt hittem sokáig. régen nyuszimormi volt a becenevem, mert nagyon sokat aludtam és reggel nehezen ébredtem.

  manapság is inkább a bagoly típusba tartozom (ahogy te is úgy tűnik ;)) aki reggel nehezebben tér magához, este viszont virgonc.

  viszont érdekes megfigyeléseket tettem az utóbbi fél-egy évben. főleg amióta lötyit iszom megnőtt az energiaszintem és kevesebb alvás is elég.
  ha éjfél előtt (akár 10 perccel is!!) lefekszem aludni, akkor is kevesebb alvás elég és ugyan ne kérjen tőlem reggel senki semmit, mégsem vagyok tompa, csak fokozatosan ébredek.
  Korábban 10-11 órakat aludtam, aztán 8 órákat hosszú évekig, most a 7 óra alvástól ki tudom pihenni magam. (azért szerintem a nadi is hozzátette a maga kis részét)
  És főleg, amióta rendszeresen tornázom így veletek, csak még jobb a helyzet!! :p
  És most találkoztam mágneses termékekkel, amik iránt már most rajongok (kipróbáltam) és azt vettem észre,hogy szintén nagyon feltöltve érzem magam és a 6 óra alvás is elég és frissen ébredek reggel.
  Igaz gondolkozni nem akarok ébredés után még vagy fél órát, de utána már bármi jöhet... azt a fél órát meg úgyis mosakodással, tusolással, öltözködéssel töltöm, nem tanulással vagy más jelentősebb odafigyelést igénylő dologgal.

  Szóval ahogy múlnak az évek és gyűjtöm magamba a sok pozitív energiát innen-onnan, változik a helyzet. Pedig azt hittem ez sosem változik. De mégis.

  Nem tudom elégszer hangsúlyozni,hogy mennyire örülök,hogy így összejöttünk itt a neten és együtt tornázunk, nekem nagyon sok pluszt ad. Úgyhogy ti is a lelkesedésetekkel hozzájárultok valamennyire a jó alvásomhoz :D:D
   
 17. niamano

  niamano Állandó Tag

  Bezony! Legjobban én is du. 16-től haladok, és akkor akár hajnali 2-3-4-ig is.. Viszont nagyon nehezen kelek 7-kor :) -ezt próbálom átállítani, mert nem engedhetem meg magamnak pénteken a reggeli kómát... 8-kor már tesztet kell írnom! + még a szóbeli valamikor, délelőtt, mikor sorra kerülök :( Régebben az volt a menet, hogy folyamatosan tanultam jó pár napot du. 16-hajnali 2-ig kb., akkor alvás, kelés 9-10 körül, stb. Vizsga előtt alvás éjfélkor, kelés hajnali 3-kor tanulás 7-ig, 8-kor vizsga (szinte mindig sikeresen) és 11kor kóma és agyhalál alvás egész nap :) Záróvizsgával nem megy sajna... megcsinálnám, ha nem lenne esélye, hogy 11-kor még mindig lábat lógatok a folyosón, mert nem kerültem sorra :(


  Más: A sok rosszra viszont jó jött délben: felhívott a főnököm, és mondta, hogy hogy hiányzom, menjek be kicsit, nekem is jót tesz.
  Na úgy éreztem összedől a világ, most aztán tuti bukta lesz. De aztán beleéltem magam, és kifejezetten tetszett, hogy emberek közé megyek :) Bementem, és nem bántam meg! Az egyik főnököm, aki hívott (mert 2 helyen dolgozom, illetve 1 helyen, de 2 féle melót csinálok) ledöbbent, hogy miért mentem be, ő csak viccelt, (vizsgák közepette valahogy elsikkadnak a részletek nálam :D) de aztán mondta, hogy a másik főnökömmel, kitalálták hogy legyen, majd ha visszajövök (eddig volt egy nyúlfarknyi irodám, de azt másnak adják oda, és úgy volt, hogy én meg mehetek a titkárságra) most meg kapunk 2 nagy, napfényes egybenyíló irodát, az ügyvédemmel (aki a 2. főnököm :D) így nekünk is könnyebb lesz együtt melózni. :) Na jó bonyolult volt?
  Lényeg az, -mondtam is nekik - hogy elengedtek 1 hónapra tanulni, aztán lehet hogy megbukok, erre elengednek 1,5 hétre a párom után Londonba, és kapok egy nagy irodát :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Ilyenek az igazi főnökök!

  Éééés ami igazán on:
  mikor beértem rám nézett az ügyvédem, és láttam, hogy ledöbbent (bár ezt a vizsgaidegességnek tudtam be akkor) aztán 2 kolléganő is megjegyezte, hogy mennyit fogytam!! Na? Mit szóltok? És mintha látnám a tükörben én is.. A combom oldalán mostmár ív van megint, nem egy szöglet :D

  Olyan boldog vagyok, hogy hatalmasat gyalogoltam és most keresek vmi jó kis ugri-bugri tornát a további tanulás előtt!
  Bocs a szájmenésért, de büszkék lehettek: mert nélkületek nem lenne ilyen hírem!! Köszönöm!

  kiss
   
 18. Sati15

  Sati15 Állandó Tag

  Szia,
  Mint mindekinek, az új-zélandi fiúkat javaslom. Az egy nagyon jó anyag. Ha így rákeresel itt, meglesz.
  Apukád jógázott már? Ha még nem, akkor azért a DVD mellé feltétlenül mondd el neki, hogy jobb ha először tanárhoz megy és csak utána gyakoroljon otthon, főképp hogy 67 éves!!!
  Ebben a korban már több panasza szokott lenni az embernek és a jógában nagyon nem mindegy, hogy milyen pózt csinálhat meg és mik a tiltottak.
  A fiataloknál ez még annyira nem szokott előjönni, de ott is érdemes figyelni.
  Anyukám sokáig járt hozzám a jógaórákra és sokszor ővele is egész mást csináltattam mint a többiekkel, mert ha van magas/alacsony vérnyomás, lumbágó, érszűkület, visszerek, szívproblémák, és még ki tudja mi, akkor nagyon oda kell figyelni.
  Szóval idősebb korban már feltétlenül a tanárt javasolnám elsősorban.

  Az tök jó, hogy szeretne jógázni - gondolom nem véletlenül pont ezt szánod ajándéknak, és sosem késő elkezdeni. Csak bizonyos alapokra azért jó odafigyelni.

  De ha fitt, gyakorlott apukád van, még jógázik/zott is netán, akkor más anyagoknak is örülhet, amit itt találsz.
  Akkor Rodney Yee anyagokat és Sara Ivanhoe anyagokat is javaslok. Egyébként inkább az újzélandiak és esetleg Wai Lana anyagok.
   
  gerappa80 kedveli ezt.
 19. Sati15

  Sati15 Állandó Tag

  vélemény - Karen Voight - Core Essentials

  Amikor belenéztem, úgy gondoltam érdemes végigcsinálni.
  Csak 40 perc az egész és mivel a péntek a pihenőnapom és olyankor egyáltalán nem szoktam tornázni, ez most pluszként tekinthető ;) Bár a helyzet az, hogy hiányzott a mozgás és mivel nem fárasztottam le magam a vásárlással annyira, ezért belefért az erőmbe.

  Jó kezdet a bemelegítés, jók a csípőgyakorlatok.
  Csak mindenből nagyon kevés van. Ha kétszerennyi lenne, akkor már elégedettebb lettem volna.
  Kislabdával is dolgozik. Mivel nekem nincs olyan, a kis súlyzómat használtam helyette.
  A hasizomgyakorlatok érdekesek voltak és összetettek, de nem túl megerőltetőek. Azért éreztem az izmaimat, de valahogy az egész inkább csak felfrissítő torna volt, nem pedig edzés.

  Végül is pénteki pihenőnapnak elmegy...
   
 20. Sati15

  Sati15 Állandó Tag

  Hagyjál fel saját magad bántásával!

  Reggel eszembe jutott valami a fenti témával kapcsolatosan és gondoltam leírom ide mindenkinek, aki hajlamos arra, hogy bántsa magát ezért vagy azért, hogy ő hogy néz ki, vagy lelkiismeret-furdalása legyen stb.
  Az alapötlet nem az enyém, csak reggel "kikombináltam" otthoni használatra ;)

  Tehát:
  Először is amikor épp bántod magad, vagy lelkiismeret-furdalásod van mint pld. /milyen nagy a hasam, ma is sütit ettem, sosem fogyok le, kövér vagyok, gyenge vagyok, nekem ez sosem sikerül, stb./

  Ekkor vedd észre, hogy éppen bántod magad.
  Majd ülj le és írd le szépen egy papírra sorban egymás alá, hogy milyen mondatok keringenek a fejedben, miket mondasz magadnak.

  Fordítsd meg a papírt és írd le mindazoknak az állításoknak az ellenkezőjét, tehát a dícsérő változatokat. (példa: én erre sosem leszek képes - igen, képes vagyok rá)

  Ha ez megvan, két lehetőséged van.
  Először kifejtem a hatékonyabbat ;)

  Vegyél egy mély levegőt és add oda a párodnak ezt a papírt. (ő szeret téged, benne megbízol, ő jó választás)
  Kérd meg őt, hogy a negatív állításokat olvassa fel neked hangosan úgy, mintha ő mondaná ezeket neked.

  Ha megteszi és te elsírod magad, hogy hogy mondhat neked ilyeneket, hogy bánthat téged ilyesmikkel, akkor gondolkodj el rajta, hogy te mennyi időt töltesz el naponta ezeknek a mondatoknak az ismételgetésével saját magad felé.
  Miután kisírtad magad (de csakis utána), kérd meg, hogy olvassa fel a papír másik oldalát is. És érezd a különbséget az állítások ereje között.
  És újfent gondold végig, hogy te a lap melyik oldalát olvasgatnád/mondanád inkább magadnak naponta. És tégy úgy.

  Az a lehetőség is fennáll, hogy a párod, miután elolvassa a listádat azt fogja mondani, hogy ő nem hajlandó ezeket felolvasni neked, mert ő szeret téged és nem akar bántani.
  Ekkor is érdemes elgondolkodnod, hogy akkor vajon Te miért bántod magad naponta ezekkel? Szereted-e magad annyira, hogy felhagyjál ezekkel a bántó gondolatokkal?
  Becsüld és szeresd magad. Mert megérdemled. (és most nem viccelek a reklámszlogennel ;))
  Mit választasz?

  Ha nincs otthon még párod akinek a segítségét kérnéd ezügyben, választhatsz egy számodra totálisan megbízhatónak tartott embert is erre, aki kettőtök között tartja az egészet és tudod, hogy támogat téged, bárhogy is döntesz az életedben, de nem hagyná, hogy tönkretedd magad.

  Vagy megteheted azt is, hogy a tükör elé állsz és magadnak olvasod fel a listádat úgy, hogy minden mondat után felnézel a tükörre és magadra és a saját szemedbe nézel. Ez nehezebb variáció, mert még a tükör segítségével is hajlamos hazudni magának az ember. Bár a tükörnek megvan az a hatása, hogy valahogy őszinteségre bír...

  Tehát visszatérve:
  Becsüld és szeresd magad. Mert megérdemled.
  Mit választasz?

  Én ezt javaslom:
  :0:

  Remélem valaki az univerzumban hasznát veszi ennek az írásnak.
  Szeretettel: Tara
  (itteni álnéven Sati15)
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás