Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
POK= Pedagógiai Oktatási Központ
Bővebben itt olvashatsz: http://eduline.hu/kozoktatas/2015/2/24/Ujabb_valtozas_letrejonnek_a_Pedagogiai_Okt_HQCF4D
Ped. Intézetek április 1-től nincsenek. Helyettük vannak a POK-ok.
04. 12-én az égvilágon semmit nem tudok a POK-ról. (Mármint úgy nem tudok, hogy semmi tájékoztatást nem kaptunk arról, hogy most mi van?) Viszont a Ped. Intézetben dolgozó szolgáltatásszervező továbbra is teszi a dolgát, küldi a tájékoztatást. Vagyis én nem látok egyelőre semmi változást az átszervezéssel kapcsolatban (de lehet, hogy addig jó nekem :rohog:).
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon-nagyon Köszi!!!
Vezetőként semmit nem tudnék nélkületek.
Halkan, csendben követtelek eddig "olvasva" Titeket, most viszont nem kis "dolgok" forognak kockán! Köszönöm a linket, minden tájékoztatást, mindnyájatoktól!
Hol tudnék a szaktanácsadói látogatás igénybevétel mikéntjéről, hogyanjáról, területeirő, ki, mikor, milyen indokkal, milyen segítség igénybevételére "élhet vele"????????????????????????????????
Int.vezetőként jómagam leszek mindenben első, engem követ 3 gyakornok, magam részére vettem igénybe elsőként segítséget szaktanácsadótól-hitelként fontos számomra ezt az utat u.úgy bejárni!
Le a kalappal az ilyen vezető előtt. :dr_24:
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy facebook-csoportból másoltam ki.
(Azért megjegyzem, hogy a legeslegújabb 326-os előtti állásfoglalás, és mint tudják, kellő muníció birtokában bármit igazolunk, majd utána ennek az ellenkezőjét is...)

Az alábbi, szakirányú továbbképzésben szerzett, oklevélben szereplő szakképzettségek (pedagógus szakvizsgák) tekinthetők vezetőpedagógus vagy mentor szakirányú továbbképzésben szerzett szakvizsgának:
- szakvizsgázott pedagógus, zenei mentor- és gyakorlatvezető tanári szakterületen
- szakvizsgázott pedagógus, gyakorlatvezető, mentorpedagógus az iskoláskor előtti nevelés és gondozás intézményeiben szakterületen
- szakvizsgázott pedagógus, gyakorlatvezető mentortanári szakterületen
- szakvizsgázott pedagógus gyakorlatvezető és mentortanító szakterületen
- szakvizsgázott pedagógus, testnevelés-, sport-, gyógytestnevelés-műveltség nevelési területen (gyógytestnevelő mentortanár)
- szakvizsgázott pedagógus, testnevelés- és sportműveltség nevelési területen (testnevelő mentortanár)
- szakvizsgázott pedagógus, német nemzetiségi mentorpedagógus szakterületen
- szakvizsgázott pedagógus horvát nemzetiségi mentorpedagógus szakterületen

Az alábbi szakirányú továbbképzésben szerzett, oklevélben szereplő szakképzettségek (pedagógus szakvizsgák) is vezetőpedagógus vagy mentor szakirányú továbbképzésben szerzett szakvizsgának számíthatnak, amennyiben a pedagógus választható ismeretkörként A szakirányú továbbképzés szervezésének általános feltételeiről 10/2006. (IX. 25.) OKM rendeletben meghatározott, a tanári mesterszak szakmai gyakorlatának vezetéséhez szükséges gyakorlatvezető mentori ismeretkört (modult) választotta. Az a pedagógus, aki a Mesterpedagógusi fokozat eléréséhez szükséges minősítési eljárásban ezzel a szakvizsgával vesz részt, erre való jogosultságát leckekönyve hitelesített másolatával kell igazolnia a minősítési eljárásra történő jelentkezés határidejét követően.
- szakvizsgázott pedagógus, gyógypedagógiai szakterületen
- szakvizsgázott pedagógus
A pedagógusnak a fenti pedagógus-szakvizsgák egyikével kell rendelkeznie, hogy a Közleményben meghatározott, szakvizsgára vonatkozó feltételeknek megfeleljen.**
És akkor ezt olvassuk össze a 326-ossal, ahol annyi van: szakvizsga.
Mindössze két hét van a jelentkezésig, szépen készítettük, buzdítottuk a kollégákat a jelentkezésre. Most elbizonytalanodtam. Mégis úgy érzem, hogy most a vezetőpedagógus/mentor szakvizsga lesz csak a befutó. Elvileg a kormányrendelet a "tartós" szabályozó, amit a miniszter évente a közleményben aktualizál. ???????????????????????????????
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindössze két hét van a jelentkezésig, szépen készítettük, buzdítottuk a kollégákat a jelentkezésre. Most elbizonytalanodtam. Mégis úgy érzem, hogy most a vezetőpedagógus/mentor szakvizsga lesz csak a befutó. Elvileg a kormányrendelet a "tartós" szabályozó, amit a miniszter évente a közleményben aktualizál. ???????????????????????????????
Nálam a finomhangolás szó lenne, és igazad van, mert ez így lenne a logikus. Legalábbis logikusabb.
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálam a finomhangolás szó lenne, és igazad van, mert ez így lenne a logikus. Legalábbis logikusabb.
Ki fogja megmondani a tutit? Az iskolában kérik a segítségünket, gyakorlatilag ránk támaszkodnak, ami természetes és normális is. Ha most a vezetőpedagógus/mentor szakvizsga szerint jelentkeznek (vagyis nem jelentkeznek), később kiderül, mégis elég a szimpla szakvizsga, akkor miattunk veszítenek egy évet? Csak a hiteles információt szeretném közvetíteni.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Szaktanácsadóktól szeretnék kérdezni , de természetesen szakértőtársaimtól is : Van-e joga bármilyen formában ott lenni, beleszólni a minősítés folyamatában akkor, ha ő adott szaktanácsot a minősített pedagógusnak ? Tudomásom szerint nincs, de kérlek Titeket, mondjátok el a véleményeteket . Köszönöm, szép napot !
Nincs. A szaktanácsadó nem az ügyvédje a minősítendőnek.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Gabenka!
Hol van leírva. hogy nem lehet saját intézményben szaktanácsadni?
Nem lehet. Saját intézményben nem adhatsz (hivatalosan) szaktanácsot szaktanácsadóként, csak ott dolgozó pedagógusként. A saját intézményben nem tarthatsz műhelymunkát (hivatalosan), nem mutathatsz be a saját intézmény dolgozóinak jó gyakorlatot (hivatalosan), csak, ha meghívsz rá másik iskolából is kollégákat. Amúgy mindegyiket csinálhatod saját intézményben is, de nem fogadják el szaktanácsadói munkavégzésnek, nem írhatod be a szaktanácsadói munkaidő-nyilvántartásra, nem számolják el. A látogatás része egyébként logikus is, hiszen szerintem összeférhetetlenség lenne, ha én mennék szaktanácsot adni a munkaközösség-vezetőhöz, aki valahol a "főnököm", ill. vezetőm. De a szabályok többi részével nem értek egyet.
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Mire gondolsz?

(Egyébként mindenhol szakvizsgaként adminisztrálom, korábban a besorolásom is ezt tükrözte.
Ami miatt felmerült a téma, az a 326-os értelmezése.)
Ha már megoldott a kérdés, akkor jó. Amire gondolok, egy év ráképzéssel másik szakos szakvizsga szerezhető meg, az első évet beszámítják az előzőből.
 

űóüö

Állandó Tag
Állandó Tag
Értelmezzünk. A vagylagosság nem az intézményvezető-helyettes - szakvizsga résznél van, hanem vezetői, vezetői megbízással vagy [vezetői] munkakörben foglakoztatott alkalmazott között.
Az én olvasatom a következő:
- intézményi delegált lehet az igazgató, akár van szakvizsgája, akár nincs
- delegált lehet az intézményvezető-helyettes, tagintézmény-vezető, intézményegység-vezető, de csak akkor, ha szakvizsgája van
- ha nincs, nem lehet delegált
- azon szakvizsgás beosztott, aki nem intézményvezető, intézményvezető-helyettes, stb. (lsd. az előbbi felsorolást) szintén nem lehet delegált
Köszönöm, ez alapos elemzés volt. Nagyon valószínű, hogy így kell értelmezni, elsőre nekem is így jött le. Van azonban egy igazgató kolléga, aki nagyon határozottan győzködött az ő álláspontjáról. Amikor végre megjelent az elfogadott rendelet, akkor egy másik igazgató is boldogan nyugtázta, hogy megoldódott a helyzet a delegált helyettesét illetően. Teljesen elbizonytalanodtam. Ha minden igaz, hétfőn mindannyian megkapjuk az OH levelét, és "megvilágosodunk", minden eddig felmerült kérdésünkre választ, állásfoglalást kapunk.:dr_24:
 

űóüö

Állandó Tag
Állandó Tag
Verőce írta:
Azt hiszem, a közokt. vez. végzettség nem ped. szakvizsga. Azzal egyenértékű.
Gagamail írta: Szakvizsga - nekem is az van (igaz a 90-es években szereztem - azóta nem tudom, nincs e változás).
Méhecske1960:
Én 2011-ben szereztem és az oklevelemben az áll, hogy szakvizsgázott pedagógus, közoktatási vezető!

Ez valamikor a kettő között változott. Nem tudom pontosan melyik évben. Való igaz, hogy 90-ben még "szakvizsgával egyenértékű" volt, és akkor még csak a BME-n lehetett megszerezni.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére