Yoga és fitness anyagok

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Ti nem szédültök a mély levegővételeknél? Vagy csak én csináltam rosszul? Vagy csak egyszerűen nem vagyok hozzászokva...
Azt hittem legalább egyenesen állni tudok, de most jöttem rá, hogy milyen rossz a tartásom..:(

Látod-látod ezért is mondtam, hogy jó lenne egy valódi óra.
Nagyon ügyes vagy és gratulálok én is, hogy elkezdted, csak így tovább! meghozza az eredményét!

Az álláshoz: igyekezz a gerinced egy vonalba helyezni és a bordákat a csípőcsont fölé igazítani, a súlypont pedig kicsit elöl és középen legyen. De asszem ezt az új-zélandiak is elmondják talán. Tényleg jó anyag, csak dícsérni tudom továbbra is.
Kézenállni még én sem tudok, de nem is ez a cél ;)

A légzés: a mély levegő jó, de nem kell erőltetni. Úgy lélegezz, ahogy kényelmes. Mélyebben kicsit mint szoktál, de ne erőből, hanem jóérzésből, mint egy kellemes sóhajtás. Aztán ahogy többet figyelsz rá, magától beáll egy mélyebb variációra. Ehhez is gyakorlás kell.
A légzést nem kell szabályozni, csak megfigyelni és engedni, hogy történjen.

Ha figyeled, nagyon hamar rá fogsz érezni, hogy melyik mozdulatnál kéne ki vagy be lélegezni. persze mondják is, de már a tested is tudni fogja.
Egyébként minden előrehajlónál kilélegzünk (a kutyánál is amikor feltolod a popsit) és minden hátrahajlónál belélegzünk.
Aztán persze vannak kivételek is, amikor pont fordítva vagy épp légzésszünet van. De alapban azért ez az egyszerű légzés működik.

Hajrá! Holnap én is csatlakozom.
Ma vendégeskednek nálam és őket nem szórakoztatom azzal, hogy tornázom :D:D:D
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
Hölgyeim, gratulálok!!!
nemcsak az értékes gondolatokhoz, hanem a kitartáshoz is!
Nameg ami a lényeg: ma nekiálltam! Közben végig csak az tartotta bennem a lelket, hogy ha a lányok is megcsinálják, akkor én sem adhatom fel! Bár az elején majdnem megtettem, még a gyakorlatok előtt, mikor a csávó nekiállt kézenállni...azt gondoltam "ilyenek" lesznek....
Hát szóval gratulálok lányok, hogy Ti ilyeneket is meg tudtok csinálni - először azt hittem, hogy tök egyszerűek a gyakorltok, csak hajlékonyság kell, erre meg majdnem összecsináltam magam egyik másik póznál...Hogy ez milyen nehéz???Soha nem gondoltam volna!
Szerencsére senki sem látott, még jó sokáig nem is mutatnám meg mit művelek, de a lényeg: tetszett a jóga (új zélandi srácok) és folytatom!
Dicsérjetek meg, én nagyon büszke vagyok magamra!


Örülök, hogy csatlakoztál hozzánk abban is, hogy mozogsz. Ügyi vagy! kiss
Ma nem vagyok otthon, de most már le fogom szedni ezt az új-zélandi jógát, mert kezd érdekelni a nehézsége.
Hamarosan nem fogod olyan nehéznek érezni őket, bele kell jönni, mint a biciklizésbe.
Régóta először jógáztam ma, és rá kellett jönnöm, sokat satnyultam hajlékonyságban, de sebaj, lépésről-lépésre. :)


Ha már jóga: Wai Lana jógákról volt itt kritika. Kikívánkozik belőlem a pozitívumok kiemelése: sokat csináltam a Viszlát tétlenséget, Élénkítő jógát és Ébreszd fel testedet. Nos számomra ezek tényleg frissítőleg hatottak, olyannyira, hogy elsőre egy este csináltam meg az élénkítőt, párom akkor éjszakás volt, én este hatkor tornáztam, reggel 6-ra csillogott a lakás, annyira felpörögtem, aludni nem tudtam, és nagyon jól éreztem magam! :) Ráadásul ennek is köszönhettem, hogy a gyomrom jobb állapotba került, a sav túltermelésem megszűnt. Itt jön be az a nagy igazság, hogy mindenkinek más használ, más jön be. :)
Volt még egy mondta, amit mindenkinek ajánlok aki jógázik, és szintén a Wai Lana dvd-n hallottam: amikor úgy érzed, semmi kedved sincs jógázni, akkor van rá szükséged leginkább.

Súlyomat tekintve, kb 3 kiló híjján ott tartok, mint 4 éve, amikor is igencsak túlsúlyos voltam, de én sem cselekedtem, hanem bután felszedtem még 15 kilót. :( Viszont most már én is tudok örülni annak, ha csak 1-2 cm-el is vékonyabb vgyok, vagy ha jobban áll 1-1 póló, nadrág. Két hete hihetetlen boldogságot okozott, amikor 3 számmal kisebb farmert vehettem, mint az előző volt. A nadrág sikerélmény azért is volt különleges, emrt éppen tavaly ilyenkor ezt a mintájú nadrágot kinéztem magamnak, de a méretemben nem volt, mondták nem is lesz, csak 3 számmal kisebb (a legnagyobb). Akkor elkeseredtem, de még mindig nem tettem semmit hatékonyan. Most úgy érzem, jó úton haladok, és jó, hogy mostanság itt megbeszéljük ezeket, mert hiszem és tudom, ezek a beszélgetések előbbre visznek minket. :)
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Az a helyzet, hogy nagyon sok apró kiegészítés van, ami talán nem hangzik el egyik dvd-n sem és hasznos lenne. viszont nem lehet egy dvd-be besűríteni mindent az igaz.
ezért lenne jó minden kezdőnek legalább egyetlen olyan óra, ahol személyesen kijavítják, tanácsokat adnak, elmondják a variációs lehetőségeket, stb.

Egyetlen jótanács, ami talán elég általános, hogy röviden le lehessen írni: igyekezz úgy megcsinálni a gyakorlatot ahogy mondják, mutatják. Ha úgy nem megy, ne erőltesd, DE: törekedj újra és újra a megfelelőbb végrehajtásra. Mindig csak a saját határaidat kell túllépned, nem a másét. És mindig csak egy picikével, nem túlerőltetve, túlnyújtva, túledzve.

Addig jó, amíg csak kellemesen fáj ;)

És az új-zélandi anyag azért tetszik nekem, mert elég sokat magyaráznak és mutatják az irányokat, irányultságokat.
De van, amit még így sem lehet átadni...

Egy a biztos: minél többet csináljuk, annál jobban fog menni és annál inkább érezzük a jótékony hatást is. :p
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
vélemény - Sara Ivanhoe yoga HASIZOM

Ma megcsináltam ezt a kis félórás hasizom-centrikus sorozatot.
Elájulva nem vagyok tőle, de nagyon kellemes volt.
Nem is erőltetett meg túlzottan. Talán ha mindegyiket még többször csináltuk volna, vagy hosszabb ideig, akkor már kis-sé kikészített volna, de így nem.
Hát hiába, aki mazochista :D:D

Mindenesetre tetszenek a gyakorlatok és éreztem, hogy a teljes hasizom-spektrum át lett mozgatva.
Max ha nagyon kínozni van kedvem magam, akkor 2x csinálom meg egymás után ;) vagy háromszor :D:D

Ami a képen van azért az igen nehéz ám... ;)
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
vélemény - P90X jóga

Nos, nekiálltam és végigcsináltam. De hogy hogyan arról gőzöm sincs. Szerintem csak a kezdeti gondolat vitt végig, hogy én végigcsinálom.
Már rögtön az elején belecsap a lecsóba és már bemelegítés címszó alatt nehezednek a gyakorlatok. Kezdők csak golyóálló mellényben közelítsenek!!! :p
A pasi már az első pillanattól kezdve unszimpi volt nekem, de túlléptem rajta és a légzésemmel foglalkoztam. Amikor már azt hittem, hogy vége a nehezebb szériának, csak még tovább fokozta és még tovább. És akkor felnéztem az időre és látom még csak a felénél tartunk (másfél órás az anyag).
Úgy izzadtam mint 3 másik!! Extra gyakorlatként be kellett vetnem a notebook ide-oda helyezgetését is - majd kitalálunk ennek a mozgásnak is egy szanszkrit nevet :D .
Sara Ivanhoe crunch jógája is izzasztó volt, de az kismiska ehhez képest. Megközelítőleg az agni jógán szoktam ennyire izzadni, ahol külön felfűtik a termet 36 fokra és a gyakorlatok sem egyszerűek.
Rögtön az iszonyú sok láberősítő után jöttek az egyensúlyozók de ez már egyszerűbb volt, mert legalább erősebb lábakon álltam az előzőeknek köszönhetően. ;) Tetszettek a fordított gyakorlatok.
A legvégére hagyta a hasizmot. Találkoztam itt olyan pozícióval is, amit eddig még nem csináltam és meglepő volt,hogy a legegyszerűbb volt a legnehezebb.
A srác folyamatosan dumál, két másodpercig sem bír csendben maradni, sőt néha kiabál is, hogy még magasabbra, még tartsd, stb.
Erről ő is tud, mert a végén a pihenőkor azt mondta,hogy ha hisszük, ha nem, most egyetlen percig csendben fog maradni :D
De szerintem nem bírta ki egy percig :D:D:D:D:D:D:D:D

Azt mondom, hogy ez egy kőkemény munka volt, és büszke vagyok magamra, hogy végigcsináltam!
A jógához, mint "egyesülés, harmónia" semmi köze nem volt, viszont rendkívül jó volt a testnek és ezáltal azért a lelkem is jobban érzi magát, főleg a büszkeségtől :D:D:D

Bátraké a szerencse, P90x jógára fel!!
 

ZiD

Állandó Tag
Állandó Tag
Na, egy kicsit összekevertem a szezont a fazonnal.
Szóval: van a 8 minute workout's-ok, amik valóban 8 perces kis videjók, és van belőlük 4 db, csakhogy az NEM Tony Horton - ugyanis így hívják ezt a csókát.

DE. van Tony Hortonnak egy 10 minutes workout vagy valami ilyesmi rendszere, és abban van egykét dolog, és azt szedtem le valahonnan, a jó ég tudja csak honnan. Most legalábbis nem találtam, sem a mentett linkeim között sem. De majd behozom dvd-n, és feltöltöm.

Szóval, Tony Horton. Itt van néhány youtube-os videó a rajongótábornak

itt pedig a felkari zsírocska eltüntetéséről beszél
 

ZiD

Állandó Tag
Állandó Tag
hehe, persze ez sem tökéletes, mert mégse a 10 minutes... hanem a 7 minutes abs-om van!
és ezt a youtube-on találtam meg. íme:



most már magam sem tudom, mi van meg nekem otthon :))
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Beleolvastam ebbe a hatha-jóga anyagba.
Érdekes már az eleje is. De aztán még érdekesebb dolgok vannak.
Természetesen nem a mai embereknek írták, viszont ha figyelmesen olvassuk, biztosan találunk benne jó dolgokat - még nem néztem végig.

De begépelek nektek ide pár izgalmas írást, amin azért mosolyognom kellett, mivel a mai kor leánya vagyok ;) és bár értem a mondanivalóját, ma már ez így, ebben a formában furcsán hangzik:

"- A hathát gyakorló magányosan, egy kis kunyhóban lakjon amely körül egy dhanusz távolságra nincs se szikla, se tűz, se víz. Jól kormányzott, törvénytisztelő vidéken éljen, ahol könnyen szerezhet alamizsnát, s nem éri veszedelem.

- túlzott táplálkozás, erőlködés, fecsegés, fölös szabályokhoz való ragaszkodás, emberek társasága és állhatatlanság. Eme 6 dolog teszi tönkre a jógát.

- Kitartás, elszántság, szilárdság, valós tudás, szilárd meggyőződés és emberek társaságának kerülése. Eme 6 dolog által a jóga beteljesül."

Nos, a mai világban mindenki szilárdan hisz a saját igazában, rendkívül okosnak képzeli magát és azt hiszi szilárd az ő tudása, kitartó és elszánt arra, hogy vagyont és hatalmat gyűjtsön és kerüli az embereket, akik lebuktathatnák és egyébként is csak a neten kommunikál... :D:D
Bocs a szarkazmusért. Jólesett ;)

Szerencsére sok olyan embert ismerek, akik ennél sokkal többek ;) és több olyat is, akit tanítómnak fogadnék az utamon.

Ma már felgyorsult a világ, felgyorsult az emberek ébredése is spiri szempontból. Manapság már a régi tanításokból csak a leglényegibb dolgok érvényesek. Pld a Szeretet, Figyelem, Tudatosság, Fókusz, Egybevágóság.

Bocs az offolásért, de ha már jóga, hát jóga :)
ON.
:)
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Vélemény - Formáld Magad DVD - Pécsi Sasok

Na, ma nekiláttam az egy órának a fiúkkal.
Be kellett látnom, hogy nehéz odafigyelni mit is csinálok, ha folyton röhögök :D
Először is a ciciformájú rádiójuk... de azon a múltkor már kikacagtam magam
Aztán vmelyik mindig beszól, vagy mutat valamit, vagy épp kacsint a legváratlanabb pillanatban és ettől folyton vigyorognom kellett.

A bemelegítés (Attila tartja) is tud izzasztó lenni ha tényleg odateszem magam, de bevallom néha csak a lábamat emelgettem és röhögtem :p

Aztán elkezdődik a bekeményítés is és izzasztóvá válik a helyzet az ütöm-rúgom variációnál (Rómeó tartja). Itt már folyt rólam a víz, de egészen kibírható volt, meg is lepődtem, hogy milyen jól megy.
Sajnos ebben a részben ugrik nálam kicsit a felvétel és az egyik láb mintha kimaradna :(

Az erősítés igazán kemény menet volt a combjaimnak (Tamás tartja), a hasizom nem volt olyan vészes.

Összességében tetszett, jóleső egy óra volt sok kacagással.:D
A P90X jógában jobban izzadok néha, de itt viszont több volt a combra dolgozás.
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Mer fogak tekintetében mindkét szülőmtől a rossz géneket örököltem, mondhatni csak a rosszat. Azóta nem is voltam annál a csajnál... :mrgreen: Drága is volt, és nem is dolgozott jól..

És ezek után még elhinnéd neki, hogy rossz géneket örököltél???
Vigyázz, a hit nagyon erős teremtő!

Egyszer összehozott az élet egy "látó" csajszival. Valószínűleg tényleg látott dolgokat, csak az értelmezés volt tán néha rossz, a modora meg végképp és túl sok együttérzés vagy pszichológia sem szorult belé.
Erre úgy másfél-két hónap után jöttem rá. Szerencsére addig sem jártam hozzá sokat és nem is kellett fizetnem érte. Míg volt, aki csak fél év után jött rá és kemény pénzeket is adott neki.

Sajnos az elején elhittem, hogy tényleg "lát". Elég határozott volt ugyanis a fellépése és mivel a barátaim dícsérték, hát hittem nekik és nyitottan álltam a lány elé, és sajnos hagytam, hogy beüssön pár mondata, mivel egyébként is magamban kerestem mindig a hibákat és a megoldásokat is.
És amiket mondott azt olyan határozottan mondta,hogy én balga meg elhittem. Összezavart és megingatott, mert bennem is bizonytalanság volt és ezért érzékenyebb voltam.
Nagyon rossz volt, amikor elhittem amiket mondott és folyton segítséget kértem a többi barátomtól (akik nem jártak nála), hogy nézzenek már rám kívülálló szemmel és mondják már meg, hogy én vagyok hülye, hogy elhiszem, vagy tényleg van alapja annak amit mond.
Ők mondták,hogy a csaj beszél hülyeségeket, de valahogy nem tudtam szabadulni továbbra sem...bár akartam. A saját félelmeim azonban erősebbek voltak és hozzákötöttek ehhez a csajhoz, aki kihasználta ezt és úgymond ebből táplálkozott, ő ebből nyert energiát, hogy függésben tartotta az embereket a saját félelmeik által.
Aztán az orrom előtt olyasmit mondott egy srácnak, ami már számomra túlment minden határon és ott el tudtam dönteni, hogy többet nem megyek, nem hallgatom és a saját utamat járom.
Ez számomra nagy tanulság volt, a sokadik ilyen leckéim egyike, remélhetőleg az utolsó - ami arra vezetett,hogy végre higyjek magamban és ne másnál keressem a válaszokat, még ha oly lelkesen kutatok is magamban közben.
Nagyon tanulságos volt, sokat tanultam belőle, ezért nem is haragszom rá, hisz teljesen átlátom, hogy mennyire a saját csapdámban vergődtem.
És láttam, ahogy a téves hiteim tönkretesznek. És ahogy felhagytam velük, újra megnyugodtam és a saját biztonságomra találtam.

És azóta mindig mindenre alszom egyet és senkinek nem hiszek el semmit első hallásra - bár a nyitottságom és a kíváncsiságom megtartottam, szóval nem bezárkóztam, csak fenntartással vagyok ha valaki kijelentéseket tesz egy másik emberrel kapcsolatosan, főleg ha az én vagyok :D

úú már megint hosszúra sikerültem, de asszem így volt teljes.
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem arra gondoltam, hogy az adatainkat is megosztjuk a neten :p
Inkább az eredményeinket, az elszántságunkat, a kilengéseinket, a bátorításunkat és a bátorításra vágyásunkat, a kitartásunkat és az örömünket.
A számszaki adatok zárolva vannak mindenki saját otthonában :p
Max. ha már lement 10-15-20 kg vagy centi, akkor utólag megírjuk honnan indultunk ;)

Belenéztem a kenpo-ba. Elég kemény. Emlékeztet a Pécsi Sasok video középső ütöm-rúgom részére. Lehet azt kéne bemelegítésnek használni Tony előtt :p
A cardióra már rég szerettem volna rászánni magam, de annyira beleszerettem a jógájába, hogy nem bírtam elszakadni tőle. De ami késik, nem múlik. Vagy ahogy a fórumon olvastam egy új tagtól: ami késik, az lehet egyébként is később indult :p

Szóval hárman már vagyunk. Ki csap még bele a lecsóba?
Holnap még vegyük elő a dugicsokikat, túrórudikat, párunkat utoljára kérjük meg, hogy készítsen fahéjas csigát ;) aztán csütörtökön május 1 és lehet hivatalossá tenni azt az örömöt amit eddig is csináltunk... szóval csak folytatjuk...;):D
A méricskélést ne feledjétek, magatoknak lesz jó támpont.
Az se rossz variáció, hogy megmérjük magunkat, majd eldugjuk a papírt, a mérőszalagot és a mérleget (meg a túrórudit - bocs, de még függő vagyok :cool:) és csak 90 nap múlva vesszük elő újra, amikor újra méreckedünk.
Addig nem frusztráljuk magunkat. Csak a tornára figyelünk, hogy legyen vmi mozgás minden napra.

Osszátok meg ötleteiteket, javaslataitokat (ahogy eddig is), hátha rákapunk egymás ötletére, vagy lelkesedésére.
Továbbra is írjunk véleményeket a kipróbált tornákról.

Szóval csak ahogy eddig... de most szervezetten ;):cool::D

Don Sati :cool:
(avagy Tara az AranyVérNyúl, röviden FitneszNyúl :D)

Javaslom a küzdő kolléganők és kollégák részére a hivatalos Fitnesznév felvételét csak a komolytalanság megőrzése fontos céljából :D
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tűntem el én sem, csak dolgom volt némi.
Meg is mértem már magam (kb. 1 percig tartott)

Én úgy tudom, hogy a gyümölcsben lévő cukor evészete épp olyan, mintha megennél egy kanál (vagy mennyiségfüggő) cukrot. Persze a gyüminek van pozitív hatása is, pld. a rosttartalom. De egyébiránt inkább reggel egye az ember mert akkor a szervezet könnyebben elbánik a cukorral mint este.

Az én lúgosító étrendem ilyen:
Igyekszem bepréselni magamba vmi reggelit (amire nehéz rászoknom)
Ebéd is, vacsi is van, de legkésőbb 6-kor, legmaximáltabban legkésőbb 7-kor.
Természetesen sok-sok zöldség, saláta a zöldlötyi-ivászat mellett.
És erre jön rá mozgás.
Vannak olyan zöldségek/gyümölcsök, amik másként hatnak emésztés közben.
Pld. a citrom ugyan savas, de a szervezetet lúgosítja, tehát érdemes enni. Ilyen a grapefruit is. Minden édesebb gyümölcs savasít, tehát hízlal is.
A paradicsom nyersen lúgosít, főzve savasít.
Meglepődtem, hogy ha nem főzöm agyon a zöldségeket, akkor is puhák lesznek, sőt jobb az ízük is és jobban meg is tartják az értékeiket.

Na de mivel alapjáraton nem fogyókúrát indítottunk (olyan topik már van), hanem 90 napos tornaprogramot, ezért térjünk vissza a mozgásra.

Ma lesz még egy órám (a csajok megszavazták, hogy ünnep ide vagy oda, legyen jóga, ők jönnek), úgyhogy ma nekem ez lesz a mozgás. Azt hiszem újra hasizom-centrikus nap lesz :p


Amúgy Targenor, igazad van abban, hogy a tornafelvételeket szünetekkel veszik fel, és az órán is mászkál a tanár segíteni, viszont aki nap mint nap ezzel foglalkozik, annak elég durva lenne ha minden óráját teljes lendületből végigcsinálná... mondjuk napi 4-6-8 óra fitnesz. Vannak ilyenek is, akik bírják, de szerintem ők vannak kevesebben.

Anamaya, a Testöröknél nálam piros ruhában kezdenek a fiúk, utána jön a fehér hosszúnacis rugosós amit ha jól emlékszem fehér ujjatlanban csinálnak és aztán az erősítés fehér trikóban és fekete gatyóban.
Szóval lehet mégis neked az első variáció van meg, úgyhogy máris vágyakozni kezdtem rá... ;)

Hajrá mindenkinek! Ne feledjétek, edzésprogram, nem fogyiprogram! A változás úgyis jön, de senki se görcsöljön.
Már sima séta közben is érzem pld., hogy erősebbek a hasizmaim és sokkal ruganyosabb ettől a járásom. A lépcsőn is könnyedebben szaladok fel (comb)az elmúlt két hét napi edzéseitől, úgyhogy képzeljétek el ezt 3 havi torna után :D:D
Ja és azóta nem hízom, amióta nem fogyózom. Arról nem is beszélve, hogy fogyok... :D:D:D:D:D:D:D
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
Vélemény - P90X-Ab_Ripper_X

Húha, túl vagyok rajta! Először csináltam, nagyon kemény, de teljesíthető!!! Egyszer volt csak, hogy nem bírtam (Pilates féle felülés a közepén), akkor az utolsó 5 helyett csak sima hasizom gyakorlatot csináltam. Meglepődtem, milyen hamar vége lett, annyira belejöttem a végén!
Nagyon-nagyon tetszik, mert változatosak a gyakorlatok, minden egyes hasizom-csoportot maximálisan megmozgat, és tetszik az is, hogy kiszámítható (mindenből 25-öt csináltat), pont addig mennek a gyakorlatok, ameddig "ép ésszel" bírni lehet:p, pont mikor már azt mondtam volna, hogy hajajj jajj jajj, akkor le is telt a 25:D.
Már éppen azon voltam, hogy kijelentem: napi szinten megcsinálom, amikor azt mondta T., hogy nem kell mindennap csinálni;)
ZiD, abszolút ajánlom az "úszógumi" ellen, biztos tuti hatásos, és csak 16 (gyilkos:cool:)perc az egész!!
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Fogyni nekem is kell még sokat, de tudjátok, mi a tornázós topik vagyunk (és FitneszNők/férfiak), úgyhogy senki se fogyókúrázzon! ;):D Ez tilos! :p

A kúra tiltott, a folyamatos egészséges életmód meg itt van, csináljuk.
A kúrák kúraszerű eredményeket hoznak, a folyamat pedig folyamatosat :p

Ezt csak azért hangsúlyozom annyira, mert egyrészt igaz, másrészt én azóta fogyok örömmel és sikerrel, amióta felhagytam a fogyókúrázással.
Kb. 15-20 évig fogyókúráztam és sikerült magam 60 kg-ról magas számokra felfogyóznom (szerencsére kétjegyű maradtam).
Aztán az utóbbi 1-2 évben elegem lett nagyon-nagyon-nagyon és mondtam, hogy soha többé fogyókúra. Na azóta nem híztam egy dekát sem. Mondjuk nem is fogytam, de legalább újabbak nem jöttek.
Aztán jött november óta a zöldlötyis korszakom és most is megy és jött ez a topik meg ti vele és boldogabbnál boldogabb perceket, órákat töltök azzal, hogy mozgok sokkal-sokkal többet és veletek lelkesedem és gyönyörködöm az egyre karcsúbb testemben, még ha van is még vagy 2x annyi leadnivalóm, mint amennyi eddig lement.
Már látom az alagút végét :D
(tudom, tudom - ne menjek a fény felé, főleg ha dudál...)
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
4.nap

Úgy tűnik, a náthám mostanság kíván tetőzni. Ráadásul a tegnapi ásásnak megvan az eredménye, a tenyerem iszonyatosan fáj. Ezen okok miatt kidolgoztam egy olyan light tornát, ami minden izmomat megmozgatja, úgy is érzem, mozgok valamennyit (kb 15-20 perc), de túlzásokba sem esem tőle.
Leírom, hátha másnak is hasznára válik majd egyszer:

kar-gyakorlatok: 30 elölemelés, 30 tárogatás, 30 döntve tárogatás, 30 kalapács, 30 bicepsz.

has: 30 ferde has / oldal, 200 felülés, ebből 100 felhúzott lábakkal.

láb: 100 lábemelés oldalt fekve, nyújtott lábbal, 100 keresztemelés, 50 lábemelés térdelve, hajlított lábbal hátrafelé, 50 comb tárgotás: ülök a földön, térdek felhúzva, felemelem a földről, és nyitom-zárom a hajlított lábaim- jó kis belső comb gyakorlat, mintha Icánál a 7-esben is lenne.
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
Most fejeztem be a P90X strech.-et, majd jöna véleményezés is, de először is újdonsült anyukánknak:

Ha egy éves a pici, akkor bár már viszonlyag messze a szülés, de a test még mindig nem olyan fitt, mint előtte, nem igaz? ( főleg, ha valaki előtte sem tornázott sose pl.) Kevés az időd, mert a 2 picur állandóan jelen van, de hidd el, nem lehetetlen.

Én elsőként a Winsor Pilatest ajánlanám, mert az magyarul is elérhető és szépen lassan megtanítja az első lépéseket (tényleg, ezek felkerültek? rapidon megvannak az ezos topikban). Földön ülve tornázol, a mászó gyerkőc ott sertepertélhet körülötted, nem kell félni, hogy ráugrasz :)
Ezt vegyítheted a Callanetics-szel, ez is kicsi helyigényű torna, és a mélyizmokra edz, amit a legjobban megvisel a terhesség (tartóizmok stb) - a felső "hájleadás" jöhet később, hamár megerősödsz.
Ha már ismered a Pilates gyakorlatokat onnantól kezdve nagy a lehetőség, van rengeteg 10 perces anyag is.
Ajánlom még a Bíró Ica 2-t, mert azt székkel-széken kell csinálni és a 2. részben sokat nyújt. Az bemelegítés és az első erősítő rész talán 20 perc és utána 15 perc nyújtás, de ez ketté is bontható 2 külön napra.
Én a mozgalmasabb tornákat a kicsi délutáni alvására hagyom, amikor nem kell félni, hogy rossz helyre lépek, nem lábatlankodik senki és van időm utána lezuhanyozni is.
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
Vélemény - P90X-Stretch

a szombati cardiós izomláz után nagyon jól estek a nyújtó gyakorlatok. Tulajdonképpen ezután az 50 perces anyag (kb, mert az elején nem figyeltem, lehet, hogy van 1 óra is) után teljesen megszűnt az izomlázam.

Tony hozza a szokásos formáját, persze a kutya póz rögtön az elején, mintegy elrettentésül :p, de képzeljétek el, a végén visszajött és sokkal jobban ment!
Minden létező izomcsoportot nyújt: nyak, váll, hát, csípő, comb, vádli..
Én a nyújtást régen a suliban mindig nagyon utáltam, csak amióta a callaneticsben mondták, hogy "aki vékonyabb combokat akar,az nyújtson még egy kicsit"-ja, hogy ennek köze van a vékony combokhoz? Azóta sokkal határozottabban csinálom és lassan megszeretem.
persze a lábam nagyon merev hátul térdben, ha zárt lábakal kell hajolgatni, de már javulást tapasztaltam ez ügyben!
Szóval egy kemény megerőltető, "izomláz-várományos":-D torna másnapján mindenképpen ajánlom!!
Úgy érzem "nőttem" 5 centit!:p:p
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
Én úgy kezdtem, hogy fogalmam sem volt a Pilates-ről. de az első cd-n Mari Winsor megtanít lépésről lépésre. Ez 20 perces videó, de a konkrét gyakorlatok csak 15, úgyhogy nem megerőltető!
H az elsőt megcsinálod 5x, már unni fogod, akkor jöhet a 2. cd. Ez 20 perces, és simán teljesíthető, de hatásos.
A 3. cd haladó, ezmár 50 perces folyamatos torna. Szerintem egyenként töltsd le őket, és ha unod az 1-t akkor ki is törölheted, mert ez tényleg csak oktató jellegű:). Utána a 2-es és 3-as felváltva csinálható. De én ajánlom a Callanetics alaprogramot is (ide is feltöltöttem), mert az nagyon jól megtanít bizonyos gyakorlatokra és a hasizomra nagyon jó! Az 50 perces, de nem kell az egészet megcsinálnod! Ja és nem megerőltető, mert csak annyit csinálsz belőle, amennyit tudsz: 5-öt, 10-et, 20-at (100 a max)
 

Anamaya

Állandó Tag
Állandó Tag
FONTOS!!!

egyszer már írtam, de jobb, ha mégegyszer teszem! Az izomláz nem jó, hanem káros. A test jelzése arra, hogy túlterhelted, az izmok ilyenkor bár csak kis mértékben, de mégis károsodnak. Butaság, hogy egy edzés akkor jó, ha izomlázad van, akkor túlterhelted magad és/vagy nem nyújtottál rendesen. Ha rendesen nyújt edzés után az ember, akkor elkerülhető az izomláz.
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
izomláz

Szerintem nincs olyan Tonynál, amelyik ne arra menne rá. :) Mármint a többiek elmondásaiból.

FONTOS!!!

egyszer már írtam, de jobb, ha mégegyszer teszem! Az izomláz nem jó, hanem káros. A test jelzése arra, hogy túlterhelted, az izmok ilyenkor bár csak kis mértékben, de mégis károsodnak. Butaság, hogy egy edzés akkor jó, ha izomlázad van, akkor túlterhelted magad és/vagy nem nyújtottál rendesen. Ha rendesen nyújt edzés után az ember, akkor elkerülhető az izomláz.

Először azt gondoltam, hogy az izomláz elkerülhetetlen, ha még nem vagy edzett, ezért utánanéztem kicsit, nem akartam közhelyeket szajkózni:

Miért alakul ki az izomláz?

Testmozgásra szükségünk van, ehhez kétség sem fér. Különösen azokat kapja el néhanapján a nagy felbuzdulás, akik egész nap ülnek, s ezért tisztában vannak azzal, hogy nem elég az ajtótól az autóig sétálni. A meggondolatlanul, hirtelen elkezdett edzések azonban másnapra komoly panaszokat okoznak. Az izomláz olyan fájdalmas lehet, hogy szegény áldozat mozdulni sem bír. Jó néhány nap eltelik, mire ismét könnyedén tud mozdulni.

Nem tudjuk pontosan, mi okozza

Még vitatkoznak a szaktekintélyek arról, hogy tulajdonképpen milyen folyamatok állnak e kellemetlen jelenség hátterében. Azt azonban ma már kevesen gondolják, hogy a fájdalmat pusztán az izmokban felhalmozódó tejsav okozná. Elektronmikroszkópos vizsgálatokkal kimutatták, hogy a túlerőltetett izomrostban finom kis repedések, sérülések keletkeznek. E parányi réseken keresztül lassacskán víz hatol az izomszövetbe, így nagyjából egy-másfél nap elteltével ödéma, azaz vizenyő, vízfelhalmozódás alakul ki az érintett területen. Az izomrost megduzzad és megnyúlik a víztől. Ezt a tágulási fájdalmat érzékeljük izomlázként.

Mégsem jó rádolgozni

Sokhelyütt még most is azt ajánlják izomláz esetén, hogy folytassuk nyugodtan az edzést, az ismételt, erős igénybevétel hatására a fájdalom majd elmúlik. A gyakorlatban ennek éppen az ellenkezője szokott bekövetkezni: az izomláz a "rádolgozás" hatására fokozódik. Ennek az a magyarázata, hogy az izomrostokon további hajszálvékony repedések keletkeznek, s a vízfelhalmozódás folytatódik. Ma már egyre inkább azon a véleményen vannak a szakemberek, hogy az izomláz kialakulás után néhány nap pihenés szükséges, s csak nagyon apránként szabad újra kezdeni a tornát. Így az izomszövet lassacskán helyrejön.

Hogyan csillapítsuk a fájdalmat?

Minden olyan beavatkozás segíti a gyógyulást, amely az érintett izomterület vérkeringését serkenti:

- Vegyen forró fürdőt, a vízbe cseppentsen néhány csepp illóolajat. Főként a rozmaring- és ezüstfenyő olaj alkalmas erre a célra.
- Alkalmazzon váltófürdőt: zuhanyozza le a lábát először meleg, majd hideg vízzel. A meleg zuhany tartson három percig, a hideg csupán húsz másodpercig.
- A szaunázás is előnyös lehet izomláz esetén.
- Masszírozza lágyan az érintett testfelületet. Az a leghatásosabb, ha mandulaolajból és pár csepp rozmaringolajból masszázsolajat készítünk, és ezzel végezzük a kellemes, gyógyító műveletet.
- Segíthetnek a különféle sport kenőcsök is: ezek hatása is többnyire a vérkeringés fokozásán alapul. Alkalmazhat különféle pakolásokat, borogatásokat is.
- Áldásosak a különféle enzimkészítmények, például a Bromelain és a Tripszin, melyek a növényi eredetű Rutosiddal kombinálva a leghatásosabbak. Az enzimek segítenek az ödéma lelohasztásában, illetve arra is képesek, hogy a vízfelhalmozódást megakadályozzák. Az anyagcsere melléktermékeket az enzimek feldarabolják, s így a véráram útján könnyebben eltűnnek a fájdalmas testrészből.

A mozgásról mégsem kell lemondani!

A szokványos fitnesz tornák helyett azonban kíméletesebb, egyenletes terhelést biztosító mozgásformákat kell előnyben részesíteni. Különösen ajánlott a stretching, de úgy, hogy a gyakorlatokat ne kövesse rugózás. Tartsa ki hosszan a nyújtógyakorlatokat, de a mozgást csak addig folytassa, ameddig izmai engedik. A jogging és az úszás is alkalmas arra, hogy az izmokat ellazítsa, így az izomláz kúrálásában döntő szerepet szánhatunk az uszodának és az odavezető gyalogútnak is.

Hogyan előzhetjük meg az izomlázat?

Ha hosszabb ideg tartó megterhelésre számíthatunk, érdemes több, rövid szünetet is beiktatni. A mozgást ne hirtelen hagyjuk abba, hanem fokozatosan, apránként. Ne sajnáljuk az időt a levezető gyakorlatokra! Ha egy meghatározott edzési célt szeretne elérni, például 10-15 kilométer futás megállás nélkül, akkor érdemes edzési tervet készíteni, amely lépésről lépésre, napi bontásban tartalmazza a teendőket. Így lehet a teljesítményt lépésről lépésre, kockázatok és kellemetlen tünetek nélkül emelni. forrás

.........................
Tehát, amit én most a saját bőrömön megtapasztaltam:
úgy tornáztam a Tonyra, mintha MINDENHOL egyformán edzett lennék, keményen, feszesen. DE a karom, vállam egyátalán nem edzett, a hátam alig (ahol az izomláz jelentkezett), viszont a hasamban, fenekemben, combmban semmi, mert azok edzettebbek.
Szóval oda kell figyelnem, hogy azokat a gyakorlatokat, ahol a felsőtest is mozog, finomabban csináljam meg.:555:

És z is kiderült a számomra, hogy jól lettem, hogy tegnap a stretch-et választottam!:p
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére