Árban szinte páratlan lesz az új Puskás stadion

Alig telt egy nap azóta, hogy a háttérből Orbán Viktor lefújta az olimpia pályázatot az ellenzéket árulózva, máris kiderült, hogyan is nézett volna ki nálunk az olimpiai építkezés.

Lázár János pókerarccal mondta be a kormányinfón, hogy az új Puskás Stadion bruttó 190 milliárd forintba kerül majd.


Ez az az új nemzeti stadion, amit egy 2011-es kormányhatározat alapozott meg. Eleinte 70-90 milliárdot emlegetettek költségként. Aztán a 2014-es, hivatalosan bejelentett tervek már 90-100 milliárdról szóltak. Az Új Puskás több lett volna egyszerű labdarúgó arénánál, egy sportparadicsom, több mint 20 sportágat szolgált volna ki, a tetején futópályával, lett volna 180 szobás szálloda, konferenciaközpont, irodaház, sportmúzeum, üzletek, éttermek, rendőrőrs is.


2015-ben kezdték volna építeni, 2018-ra készre ígérték. A cél az volt, hogy ezzel pályázzunk a 2020-es Európa-bajnokságra, amit több ország közösen rendez, addig is egy Európa-liga vagy Bajnokok Ligája-döntőt rendeztek volna benne.

Csak a tervek 2,65 milliárdba kerültek.

Aztán nem ez lett, átszabták a terveket, a 20 sportágat kipaterolták a tervezett stadionból, csak a focinak terveztették át 2015-ben. Fürjes Balázs, minden nagy budapesti beruházás kormánybiztosa ezt azzal indokolta, hogy túlzásba estek a tervezők. 2015 tavaszán vette át a projektet. Azt mondta, „Méretében, tömegében, műszaki megoldásaiban és funkcióiban egyaránt nehezen megvalósítható épülettervvel találkozott, amelynél rendkívül kockázatosnak tűnt az átadási határidő és a költségkeret betartása, ezért az épület ésszerűsítése mellett döntöttek”.

A 100 milliárd a kormánybiztos szerint legfeljebb a létesítmény kétharmadára lett volna elég.

„A legfontosabb a költségvetés betartása”

- mondta Fürjes 2015-ben, ezért lenyesegette a terveket, lehámoztak róla mindent, ami nem foci.

Az építkezés azonban így sem indult el 2015-ben, sőt 2016-ban sem, csak elbontották a régit, 4 milliárdért. Közben az Európa-bajnokság társrendezői lettünk, a papíron létező, de már leegyszerűsített stadionnal.

Hivatalosan nem mondtak semmit, ezért is volt meglepő, hogy tavaly decemberben egyszercsak megjelent az építésre kiírt közbeszerzés pályázat módosítása, amiben a még ki sem választott kivitelezőnek 32 hónap helyett 35 hónap alatt kell majd befejeznie az építkezést. Úgy, hogy eleve késésben van a projekt.

Csányi Sándor MLSZ-elnök aztán elismerte, hogy késésben van az építkezés, 2019 tavasza helyett talán novemberben lesz az első meccs a Puskásba. Vagyis BL- és El-döntő sem lesz ott az Európa-bajnokság előtt.

Aztán jött Lázár, és bejelentette, hogy 190 milliárd lesz a stadion. Innentől pedig - akárcsak a vizes vébé uszodájánál - az lesz a hivatkozási alap, hogy benne maradtak a keretben, nem lesz több 190 milliárdnál. Ott az uszodát először 8 milliárdra ígérték, több mint 40 milliárd lett. Itt 70-90-ről indultak, 190-nál álltak meg. Hogy mi indokolja a brutális áremelkedést, arról senki nem mondott semmit.

A 190 milliárd az 618 millió euró vagyis 654 millió dollár.

Nem épült mostanában sok ilyen méretű stadion a világban.

Releváns összehasonlítási alap lehet az Arsenal pályája, a 2006-ban épült londoni Emirates stadion. Ez ugyanis közmegegyezés szerint a világ egyik legkorszerűbb focipályája, méretileg bő hatvanezres, vagyis csak tizedével kisebb a 67 ezresre tervezett ÚPS-nál, viszont egy összehasonlíthatalanul drágább városban, magasabb telekárak mellett, sokkal drágább munkaerő felhsználásával épült. A teljes költsége így is csak 390 millió font, vagyis 461 millió euró volt.

Európa egyik legismertebb focipályája a látványos dizájnjáról is híres lisszaboni Luz stadion, a Benfica otthona, ami a 65 ezres befogadóképességével majdnem pontosan akkora, mint a tervezett ÚPS. Bár 2003-ban, vagyis 14 éve készült el, az infláció nem lehetett akkora, hogy ne tűnjön fel az árkülönbség, a Luz ugyanis 118,7 millió euróba került, szemben az ÚPS most elfogadott 618 millió eurós költségvetésével.
Sok magyar szurkoló ismerhette meg a foci-EB-n a legendás marseille-i Vélodrome stadiont. Ez pont akkora befogadóképességű - 67371 néző - mint a tervezett Puskás. Itt gyakorlatilag vadonatúj fedett stadion épült a régi nyitott helyére, annak fokozatos átépítésével, 3 év alatt, 150 millió euróból.

Egyetlen stadiont találtunk, ami hasonló méretű és hasonló összegbe került. A 68 ezres bakui Olimpiai Stadiont az elképesztő költekezése miatt hirhedtté vált 2015-ös Európa Játékokra építették, nagyjából 600 millió eurós költséggel. A Nemzetközi Olimpiai bizottság által kitalált Európa Játékok a dermesztő azeri példa miatt majdnem meg is szűnt az első esemény után. A bevételre hajtó NOB végül azt találta ki, hogy 500 millió dollárban maximálta a Játékok lehetséges költségvetését. De ezek után is csak egyetlen jelentkező akadt a 2019-es eseményre, az Azerbajdzsánhoz hasonlóan diktatórikus Fehéroroszország.

Kijózanító adat, hogy miközben a NOB az egész, gyakorlatilag egy teljes olimpiai programot lefuttató megaesemény költségvetését tokkal-vonóval 500 millió dollárban maximálta, az Új Puskás Stadion legújabb költsége, a 190 milliárd forint 654 millió dollárnak felel meg.

Úgy tűnik, az ekkora stadionok ára csak a híresen korrupt keleti országokban tud Puskás-közeli szintre nőni. A kijevi olimpiai stadion helyére felújítás címén gyakorlatilag teljesen új pályát építettek, teljesen új alsó karéjjal, egy teljes új lelátóval és nagy tetőszerkezettel a 2012-es foci Eb-re, 548 millió euróért. Ez azonban egy a budapestinél nagyobb, atlétikai pályát is magába foglaló stadion.

Érdemes körülnézni a környéken. A románok már megépítették az új stadionjukat, 2011-ben adták át. Kisebb, mint az új Puskás, 55 634 fős, de a még nálunk is nagyobb korrupciósszorzó ellenére is arányaiban sokkal olcsóbb volt, 234,5 millió euró (70 milliárd forint). Itt is lesz Európa-bajnoki meccs 2020-ban, de rendeztek már Európa-liga döntőt is, 2012-ben.

A román nemzeti stadion Fotó: AFP
Pozsonyban most épül az új nemzeti stadion, de sokkal kisebb. Az építkezést tavaly szeptemberben kezdték. Robert Fico kormányfő azt mondta: „Nem kezdünk megalomán építkezésbe, a korábban emlegetett 40 vagy 50 ezer nézős befogadóképesség túlzás volt. Elég nekünk egy 20 ezer fős stadion, amelyik minőségi és biztonságos lesz.” Ráadásul ez sem tisztán állami pénzből épül, hanem csak kiegészítő támogatást ad a kormány a Slovan Bratislava tulajdonosának. Az új nemzeti stadion ugyanis a Slovan stadionja lesz. A Strabag bruttó 59,77 millió euróért építi fel másfél év alatt építi fel a stadiont. Az állam a projekt sportrészének kiépítésére 27,2 millió euró támogatást ad.

Horvátországban Eszéken tervez új nemzeti stadiont a klub egyik tulajdonosa, Ivan Mestrovic. A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő klub elnöke azt nyilatkozta, hogy ők maguknak 12 ezer fős stadiont terveznek, amit felépítenek Mészárosék (szemben a magyarországi stadionépítésekkel, amik állami támogatásból mennek), de ha létrejön a megállapodás a futballszövetséggel és a kormánnyal, hogy itt legyen az új nemzeti stadion, akkor 25-30 ezres stadiont építenek. Az eszéki klub a költségek felét, sőt, esetleg kétharmadát is állná, ha létrejön az egyezség. Annak ugyan kicsi a valószínűsége, hogy Zágráb helyett Eszéken legyen a horvát nemzeti stadion, de éredekes, hogy a határon kívül Mészáros Lőrinc a zsebébe nyúlna, ha stadiont kell építeni.

Talán még plasztikusabban rajzolódik ki a Puskás elképesztő túlárazása, ha a költségeit néhány amerikaifoci-stadion árával hasonlítjuk össze. Ennek annyi értelme van, hogy miközben maga a játéktér hasonló méretű, az amerikai stadionok köztudottan a világ legluxusabb, a nézőknek elképesztő, semmilyen futballstadionban nem létező szolgáltatásokat nyújtanak.

Az Indianapolis Colts pályája, a 2008-ban átadott Lucas Oil Stadium pont 67 ezres, mint a Puskás lesz, de ez teljesen fedett, ugyanakkor elhúzható tetőszerkezettel ellátott létesítmény. Olyan, focipályákon nem létező kényelmi szolgáltatásokkal, mint 25 lift, 2 mozgójárda, a 2 óriáskivetítőn és a teljes stadionon végighúzódó 360 fokos szalagkijelzőn kívől több, mint ezer óriási monitor. Ez került 720 millió dollárba.


stadion.jpeg
 
A Ferihegyi gyorsforgalmi út valóban több egy ösvénynél, min. az aszfalt miatt.
Tréfán kívül. Az M0 kamionoknak megfelel, de mit kezdjen vele a reptérre érkező külföldi? Ezt vegyük ki a kínálatból. A kertek alatt be lehet jutni a városba, de szintén felejthető lehetőség. Normális lehetőségként marad az Üllői út.De Ferihegyről át kell verekednie magát a Határ útig. Onnan már normális körülmények közt jut be a városba.
Mit kezd az M0-val a külföldi? Ugyanazt, amit a gyorsforgalmival. Beül egy taxiba, a taxi meg elviszi azon az úton, amelyiken tudja. Vagy a reptéri kisbuszra száll. Vagy bérel egy kocsit, és használja a GPS-t, ami a célszerű, rövid vagy gyors utat tervezi meg neki. Nem mindenki a belvárosba megy, van aki pl. Miskolcra. Az M0-n nem csak kamionok járnak!
Nézd, én nem úgy látom, hogy csak az az egyetlen út van, és kötelező mindenkinek arra mennie.
 
Nem a főváros-vidék ellentétet kell erősíteni, mindkettőt fejleszteni kell. Ésszerűen!!! Pest és a vidék összetartoznak, mint 2 testvér. Mindkettőnek öltönyt veszek nem pedig szmokingot az egyiknek, a másik elégedjen meg a lukas gatyájával. Az összeg ugyanannyi, de a különbség óriási.
Nem bizony, de ez történik :(
Én azt érzem, hogy van egy réteg - jó, egy kisebb tömeg, de semmiképpen sem a többség - aki zsigerből elutasít mindent amit a kormány akar, mert csak. Mert nem veszi észre, hogy a tervek puszta ócsárlása és elgáncsolása mindenkinek rossz, csak annak jó, aki fel akar tűnni vele, ezen felkapaszkodni.
Sajnos, az olyan dolgokkal sem lehet mit kezdeni, amit a laikusok ötletelnek, hogy mit kellene INKÁBB. Például a Vácra menő metrót, meg a Balaton körbefúrását metróval. De ezeket ész nélkül be lehet dobálni, és lehet rugózni rajta, akkor is, ha semmi realitása nincs.
 
Mit kezd az M0-val a külföldi? Ugyanazt, amit a gyorsforgalmival. Beül egy taxiba, a taxi meg elviszi azon az úton, amelyiken tudja. Vagy a reptéri kisbuszra száll. Vagy bérel egy kocsit, és használja a GPS-t, ami a célszerű, rövid vagy gyors utat tervezi meg neki. Nem mindenki a belvárosba megy, van aki pl. Miskolcra. Az M0-n nem csak kamionok járnak!
Nézd, én nem úgy látom, hogy csak az az egyetlen út van, és kötelező mindenkinek arra mennie.
Ne érts félre, jó lenne egy jó összeköttetés Feriheggyel. De ez nem országos probléma valójában. A magyar lakosság 99%-ának mindegy, hogy hogyan lehet kijutni Ferihegyre, mert vagy soha nem ül repülőre, vagy ha mégis, akkor ötévente egyszer. Az 1% meg megoldja. Az 1% 99%-a évente 1-2-szer repül, és az sem sok.

Az olimpia költségei között persze el lehetett volna számolni a dolgot, de most visszajutottunk oda, hogy nincs rá pénz, és nincs is semmi, amiből finanszírozni lehetne - merthogy nem tömegigény. És ha választani kell, akkor inkább épüljön tovább a 8-as főút, mert a Balatonra járásra nagyobb a kereslet, mit Ferihegyre.

Inkább azon kellene agyalni, hogy mi lesz, ha leállnak a stadion és sportlétesítmény építések. Nekem már régen van olyan érzésem, hogy ezek valójában az olimpiára való felkészülés részei. Nem szeretem Mészáros Lőrincet, de azért nagyon sok ember dolgozik ebben a projektben, és nagyon sokan szállítanak is dolgokat ide. Ha kiesik az az építkezési hullám, akkor a CSOK hatására beindult dolgok TALÁN tudják pótolni. Csak éppen nincsen elég szakember már itthon. És ahhoz, hogy viszonylag kevés nagy dolgot építsünk, kevesebb ember is elég, mint sok kisebbet felhúzni.
 
A közlekedés ilyen, ha bedugul, leáll. Ha nem érzed biztosnak, hogy időben kiérsz, vagy félsz a balesettől, válassz más utat, például azokat, amiket írtam. Budapest egyes részeiről még gyorsabb is az M0 autópálya. Vagy menj tömegközlekedéssel, még olcsóbb is. Van olyan vasútállomás is, hogy Budapest Ferihegy, és az a régi Ferihegy 1-hez jó is. Onnan meg busszal tovább a Liszt Ferencre.
Amúgy mit akarsz a gyorsforgalmi út helyére? Autópályát, ami szétvágja a városnak ezt a részét? Iszonyat pénz, és egyszerűbb kimenni az M0-ra, és befelé jönni kicsit a 4-es főúton.
Amúgy én nem mindennap járok Ferihegyre, évente sem nagyon repülök. Mondjuk, Vácra sem járok, ezért a váci metró ötlete is hidegen hagy...
Kösz a tippeket,a kertek alatt gyorsabb és GPS nélkül se tévedek el.
Amúgy gondolj bele, mennyit fejlődött a város 70 év alatt és mennyit a Gyorsforgalmi út. Akkoriban még megfelelt a reptérre, ám egy világvárosnak ez édeskevés. Mérnöki ismeretek nélkül is állítom, h a közúti közlekedés beljebb helyezésével a Gyömrői útból és a gyorsforgalmiból megfelelő autóút lenne a Ferihegyre.

A váci metró ötletét nem értem. Azt másnak kéne címezned.
 
Kösz a tippeket,a kertek alatt gyorsabb és GPS nélkül se tévedek el.
Amúgy gondolj bele, mennyit fejlődött a város 70 év alatt és mennyit a Gyorsforgalmi út. Akkoriban még megfelelt a reptérre, ám egy világvárosnak ez édeskevés. Mérnöki ismeretek nélkül is állítom, h a közúti közlekedés beljebb helyezésével a Gyömrői útból és a gyorsforgalmiból megfelelő autóút lenne a Ferihegyre.

A váci metró ötletét nem értem. Azt másnak kéne címezned.
Én ugyan mérnök vagyok, de nem útépítő. De azt látom, hogy a gyorsforgalmi út teljesen zárt, pont a sebesség érdekében. Ha autópályát vagy autóutat akarunk, 2×2 sávon, akkor az is zárt lenne, és sok felüljárós csomópont kellene, hogy ne vágja teljesen szét a várost. Olyannak kellene lennie kb. mint az M5 bevezetőnek, ami bejön a Hungáriáig.

Nem vagyok várostervező, nem tudom, hol lenne a megfelelő hely. És hol lehetne kialakítani a szükséges közúti felüljárókat. De azt lehet előre tudni, bárhol is lesz a nyomvonal, az nagyon sokaknak nem fog tetszeni. Volt itt, a 11. kerületben is mindenféle megmozdulás, amikor az Andor utcát - az Egér út végét - kellett felbővíteni. Vagy 10 évig akadályozták az ott lakók, mert demokrácia van, és előttük ne menjen az út. Az, hogy korábban ott vonat ment, az nem volt érdekes...

A váci metró sehonnai ötlete volt. Csak példaként hoztam fel, hogy az INKÁBB kategóriába miket ötletelnek bele az emberek.
 
Utoljára módosítva:
Én azt érzem, hogy van egy réteg - jó, egy kisebb tömeg, de semmiképpen sem a többség - aki zsigerből elutasít mindent amit a kormány akar, mert csak. Mert nem veszi észre, hogy a tervek puszta ócsárlása és elgáncsolása mindenkinek rossz, csak annak jó, aki fel akar tűnni vele, ezen felkapaszkodni.
Az elutasítások egyik főokozója maga a kormány. Amit kitalálnak, azt tűzőn-vízen keresztül megvalósítják. Minek egy másodosztályú klubnak 1-1,5 Md-ból stadion? Minek kellett a gyorsan meg is szüntetett Klikk? Az nem válasz, h "Túltoltuk a biciklit." (Balog miniszter) Ezek a hatalmas "tévedések" az árakban szintén nem a bizalmat erősítik. A népstadion átépítése 40 Md-ről indult, már 100 Md felett jár, pedig néhány funkciót lenyestek a tervekből. A végösszeget még ők se tudják.
Hatástanulmány, szakember ismét kommunista trükk lett? Kis hazánkban volt már olyan, h csak csak az számított, mennyire megbízható et. Nem kéne megismételni. Ez Rákosinál se vált be.
 
Az elutasítások egyik főokozója maga a kormány. Amit kitalálnak, azt tűzőn-vízen keresztül megvalósítják. Minek egy másodosztályú klubnak 1-1,5 Md-ból stadion? Minek kellett a gyorsan meg is szüntetett Klikk? Az nem válasz, h "Túltoltuk a biciklit." (Balog miniszter) Ezek a hatalmas "tévedések" az árakban szintén nem a bizalmat erősítik. A népstadion átépítése 40 Md-ről indult, már 100 Md felett jár, pedig néhány funkciót lenyestek a tervekből. A végösszeget még ők se tudják.
Hatástanulmány, szakember ismét kommunista trükk lett? Kis hazánkban volt már olyan, h csak csak az számított, mennyire megbízható et. Nem kéne megismételni. Ez Rákosinál se vált be.
Nem arról beszélek, hogy a szakember vagy a hatástanulmány kommunista trükk lenne. De olyan ötletelést keveset láttam, hogy valaki bedob valamit - pl. metró Vácra meg a Balaton körül - és ehhez csináltatna is hatástanulmányt és megkeresne szakembereket. Marad a hülye ötlet bedobása, és akkor ezen lehet rugózni. Például - csak példa tényleg - a Klub Rádióba betelefonált egy pasas, hogy ő tudja, hogyan lehetne kihúzni az országot a bajból: vegyünk vasércet és csináljunk belőle mozdonyt, mert az sokkal drágább, mint a vasérc (!). És ezt komolyan is gondolta. De azzal nem nagyon foglalkozott, hogy mi minden kellene ehhez a folyamathoz.

Jó, igazad van, a félresikerült és a korrupció gyanús dolgok nem erősítik a bizalmat. De erre van módszer! Kell elég szavazó, aki be tud állni egy másik garnitúra mögé, akiben jobban bízik. Ennyire egyszerű. Csak éppen nem jön össze, ki tudja, miért. És ahogy látom, aki hatalomra kerül, szinte azonnal korrupt lesz.

Lehet jönni a választási törvény módosításával. De ennek csak annyi a lényege, hogy aki nyer, az jobban nyer. Nem fordítja meg az eredményt, csak tisztább helyzetet hoz létre. Ami azért jó, mert ha van elég szavazata egy pártnak, akkor igen, egyedül dönt, de övé is a felelősség, nem tud mutogatni, hogy igen, rossz lett, de kompromisszumot kellett kötni, és végül az lett, amit senki sem akart. Vagy oké, de cserébe valami mást kellett támogatni, amit mi nem akartunk, de ez volt a valami másnak az ára.

Ha mondjuk GyuFára szavaznának annyian, mint Ovi-ra, akkor ő lenne a miniszterelnök. Vagy Botka. Vagy bárki.

Az nem megoldás, de sajnos gyakorlat (oldaltól függetlenül), hogy valaki nyer egy választáson, akkor a vesztes mindent elkövet, hogy minden kezdeményezést megakadályozzon, neki semmi sem drága alapon, mert úgysem ő kormányoz, úgysem övé a felelősség. Ha a kormányzó párt meg keresztül viszi, akkor pedig az a baj. Pedig a többség esetleg éppen azért választotta meg, hogy csinálja úgy, ahogy akarja, ha meg nem jó, akkor meg le fogják váltani. Ez a demokrácia, nem a gáncsoskodás. Ha valaki tesz egy értelmes javaslatot, nem kellene azonnal elvetni csak azért, mert a kormány oldal mondta, és a kormány oldalnak is oda kellene figyelni az értelmes hozzászólásokra, beépíteni az eredeti ötletbe. De annak azért világosnak kellene lennie mindenkinek, hogy azt kell csinálni, amit a mindenkori kormány mond. Azért lettek megválasztva. Ez a dolguk. Hogy jó-e, azt meg a választásokon kell kinyilvánítani, például azzal, hogy el kell menni, és érvényesen kell szavazni.

Nekem ott látszik, hogy a parlamentáris rendszer beteg, hogy megválasztunk képviselőket, akiknek a saját meggyőződésük szerint kellene dönteniük. Ehhez képest a szavazáson a frakcióvezetők bekiabálják, hogy "igen" meg "nem". Ez nem saját meggyőződés vagy lelkiismeret. Ehhez elég lenne egy akkora parlament, ahány frakció van, az egyik szavazata X-et, a másiké Y-t ér. Na jó, legyen mindenhonnan 2-3 fő összesen, hogy ha valaki lebetegszik, akkor is működjön a verkli. Nem kéne 2-300 embert fizetnünk.
 
És ahogy látom, aki hatalomra kerül, szinte azonnal korrupt lesz.
Sajnos. Erkölcsi felfogásukra jellemző, h mindig az elődeikre hivatkoznak. Pedig ha tőlem lopnak, az engem nem jogosít fel a lopásra. (van még mit tanulniuk)

Ha valaki tesz egy értelmes javaslatot, nem kellene azonnal elvetni csak azért, mert a kormány oldal mondta, és a kormány oldalnak is oda kellene figyelni az értelmes hozzászólásokra, beépíteni az eredeti ötletbe.
Ezzel 100%-ig egyetértek. Ilyen evidens dolgokat rögtön elfelejtenek amint politikus lesz belőlük.
 
Nekem ott látszik, hogy a parlamentáris rendszer beteg, hogy megválasztunk képviselőket, akiknek a saját meggyőződésük szerint kellene dönteniük. Ehhez képest a szavazáson a frakcióvezetők bekiabálják, hogy "igen" meg "nem". Ez nem saját meggyőződés vagy lelkiismeret. Ehhez elég lenne egy akkora parlament, ahány frakció van, az egyik szavazata X-et, a másiké Y-t ér. Na jó, legyen mindenhonnan 2-3 fő összesen, hogy ha valaki lebetegszik, akkor is működjön a verkli. Nem kéne 2-300 embert fizetnünk.
Lenne mit javítani rajta, de a hibáival együtt ez, mint a kontroll nélküli diktatórikus rendszer. Ismered Churchill mondását. " "A demokrácia nem jó, de még nem találtak ki jobbat."
 
Ma hallottam, hogy az olimpia miatt büntiből nem lesz új Ferihegyi út, lesz helyette valami Gyulanemtudomholon űrközpont (!) meg legnagyobb üveghíd. Hogy ott emberek halnak meg, mert csak frontálisan lehet ütközni? Tök jó, legalább kevesebben pofáznak vissza. Hogy tömegek késik le a gépüket, benne külföldiek, mert elég egy koccanás, és órákra mindennek vége? Hát aztán, akik számítanak, azok legfeljebb odarendelnek egy helikoptert, a többi meg kit érdekel?!
Lesz OLIMPIA: http://24.hu/sport/2017/01/17/ujabb-hatalmas-sportberuhazas-kezdodik-a-fovarosban/
 
Remélem ez ellen nemfognak Györbe országos tüntetést szervezni !!
Remélem hogy ha megrendezi ezt az ország, arra egyetlen zsidó se megy el, mert:

1. Ezzel, a távolmaradásukkal protestálnának a kormány által titokban forszírozott, támogatott, vagy legalábbis hallgatólagosan eltűrt antiszemitizmus ellen
2. Ha elmennének rá, azzal eszközként szolgálnának a magyar kormány számára hogy bizonygassa, nem is antiszemita, holott nyilvánvalóan az! Márpedig remélem a zsidóknak van annyi eszük hogy átlássanak e cselvetésen, és nem hagyják kihasználni önmagukat, lealacsonyodva egy efféle kormány eszközévé válni!
 
Ne érts félre, jó lenne egy jó összeköttetés Feriheggyel. De ez nem országos probléma valójában. A magyar lakosság 99%-ának mindegy, hogy hogyan lehet kijutni Ferihegyre, mert vagy soha nem ül repülőre, vagy ha mégis, akkor ötévente egyszer. Az 1% meg megoldja. Az 1% 99%-a évente 1-2-szer repül, és az sem sok.

Az olimpia költségei között persze el lehetett volna számolni a dolgot, de most visszajutottunk oda, hogy nincs rá pénz, és nincs is semmi, amiből finanszírozni lehetne - merthogy nem tömegigény. És ha választani kell, akkor inkább épüljön tovább a 8-as főút, mert a Balatonra járásra nagyobb a kereslet, mit Ferihegyre.

Inkább azon kellene agyalni, hogy mi lesz, ha leállnak a stadion és sportlétesítmény építések. Nekem már régen van olyan érzésem, hogy ezek valójában az olimpiára való felkészülés részei. Nem szeretem Mészáros Lőrincet, de azért nagyon sok ember dolgozik ebben a projektben, és nagyon sokan szállítanak is dolgokat ide. Ha kiesik az az építkezési hullám, akkor a CSOK hatására beindult dolgok TALÁN tudják pótolni. Csak éppen nincsen elég szakember már itthon. És ahhoz, hogy viszonylag kevés nagy dolgot építsünk, kevesebb ember is elég, mint sok kisebbet felhúzni.
Ami azt illeti, el kell ismernem, hogy a nemzetkozi repuloterrol a fovarosba vezeto uttal szemben valojaban egy kis faluban felepitendo urkozpontra van tomegigeny. Igazad van, leteszem a fegyvert. :)
 
Ami azt illeti, el kell ismernem, hogy a nemzetkozi repuloterrol a fovarosba vezeto uttal szemben valojaban egy kis faluban felepitendo urkozpontra van tomegigeny. Igazad van, leteszem a fegyvert. :)
Ugye, neked nem jött át, hogy az "űrközpont" egy múzeum lesz? Arról senki nem tehet, hogy Farkas Berci épp egy kis faluban született. És a múzeum árából nem lehet átépíteni a gyorsforgalmi utat. Tehát nem vagy-vagy a választás.
 
Ja, én már tömegeket láttam tüntetni az utcán, nagy transzparensek voltak náluk, hogy legyen már végre 1 milliárdból múzeum Berci (akit az oroszok felvonszoltak egy körre, de meg kellett ígérnie, hogy semmihez sem fog hozzányúlni) szülőfalujában. Én már aludni is alig tudok, annyira várom. Csak találjam meg a térképen, ha elkészül. Az meg neked nem jött át, hogy 1. az az út életveszélyes, egy csomóan meghalnak rajta, 2. nem csak az általad töredékszázalékra becsült magyar lakosság használja - ami persze egyáltalán nem igaz, pillants fel csak a Wizzair honlapra, ahol ma akció van - hanem a hozzánk érkező külföldiek -üzletemberek, politikusok, turisták, és hát az a fránya, jóvátehetetlen első benyomás. Mennyit is költ a kormány amúgy ország image építésre? Ez porrá válik az első kilométeren, miután a külföldi kiheverte a taxisok által okozott sokkot, és kinéz az ablakon. És 3. te biztosan nem integettél még a feletted elrepülő gépednek ellentétben sok más szerencsétlennel, mert különben átéreznéd, milyen gyomorgörccsel hajtanak fel erre a szuperútra, ahol ha csak egy koccanás is történik, vége a nyaralásnak. Add ezt is a veszteséghez. Tényleg, mi a ráknak erre meg romos metróra költeni, inkább hosszabbítsuk meg a kisvasútat Alcsúttól a határig.
 
Bizony.
De ez egy régi út, sokan felújíthatták volna.
Demszkynek 20 éve lett volna rá, de 10 év alatt háromszor átépítette a Móricz Zsigmond körteret, 4-szer feltúrta ugyenezen idő alatt a Fehérvári utat. És legatyásította a BKV-t.
GyuFának is lett volna rá 8 éve.
Én is tudok demagóg lenni, srácok :)
Mások bűnei és sikkasztásai tehát szerinted felmentik ezen kormányt, ennek tehát akkor már joga van szintén sikkasztani, meg elherdálni a pénzt faszságokra? Nem gondolod hogy ez a nézeted már nem is lapos, de egyenesen egydimenziós? (már ha egyáltalán azt is eléri...)
 
Mások bűnei és sikkasztásai tehát szerinted felmentik ezen kormányt, ennek tehát akkor már joga van szintén sikkasztani, meg elherdálni a pénzt faszságokra? Nem gondolod hogy ez a nézeted már nem is lapos, de egyenesen egydimenziós? (már ha egyáltalán azt is eléri...)
HOPPÁ!
Nem hiszek a szememnek!
"Mások bűnei és sikkasztásai..." GyuFa és Demszky? Eddig én csak ezen urak dicséreteit láttam itt... Nem lesz ebből bajod?

Amúgy mások bűnei nem mentenek fel senkit. De pl. a múzeum nem a kormány ötlete volt, hanem a falu pályázott rá, és nyert pénzt valami elkülönített alapból. Szóval, a két dolognak nem sok köze van egymáshoz.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Csilinkóné Lulács Éva wrote on Ajuda67's profile.
Sziasztok! Keresem Thea Harrison Ősi fajok sorozatát. Az utolsó ami meg van az a Devi's Gate. Még 5 könyv van hátra a sorozatból. A címek: Az úr bukása, Megtört, Éjszakai becsület, Éjféli csók és az utolsó Az árnyék vége. Ha valakinek meg van vagy tud róla, legyen szíves írjon nekem.
Előre is köszönöm, Éva
KE1221 wrote on nomi2's profile.
Szia!
Bocsánat, hogy zavarlak csak érdeklődni szeretnék, hogy a 5. osztályos történelem tudásszintmérőt sikerült -e megszerezned, és ha igen esetleg elküldenéd-e?
Nagyon köszönöm. :)
Sziasztok! Keresek az alábbi könyvet. Nagyon megköszönném ha tudna valaki segíteni.
Hajdu Imre – Benyovszki Pál – Prorok Márton Ulti kezdőknek és haladóknak
Sziasztok. 2020 NAT 7.osztályos matematika, nyevtan, könyv és munkafüzet megoldó kulcsait keresem + felmőrek. Köszönöm
fonixportal wrote on ntglaci's profile.
Szia láttam te tetted fel a Tintin-eket ha szépen megkérlek ezt a két részt feltennéd újra mert törölték Köszönöm előre is.


data.hu/get/11153382/_Tintin_07_-_A_7_kristalygomb.zip

data.hu/get/11153379/_Tintin_10_-_A_fekete_arany_orszagaban.zip

Statisztikák

Témák
37,377
Üzenet
4,601,082
Tagok
602,498
Legújabb tagunk
-Tag1-
Oldal tetejére