Évfordulók kapcsán

T

TH6777

Vendég

Pjotr Iljics Csajkovszkij
Pjotr Iljics Csajkovszkij (oroszul: Пётр Ильич Чайковский) (Votkinszk, 1840. május 7. [április 25. a régi naptár szerint] – Szentpétervár, 1893. november 6. [október 25. a régi naptár szerint]) orosz romantikus zeneszerző.
Mérnök-hivatalnok család gyermekeként született. A család Szentpétervárra költözött, ahol a fiatal Csajkovszkij gondos nevelésben részesült, majd néhány hónapig az igazságügy-minisztériumban dolgozott tisztviselőként. Erre a pályára azonban teljességgel alkalmatlannak bizonyult. Zenével komolyabban csak 23 éves korában kezdett foglalkozni. Mestere Anton Rubinstein volt. Tehetségének köszönhetően Anton fivére, Nyikolaj Rubinstein 1866-ban meghívta az általa alapított moszkvai zenekonzervatóriumba tanárnak. Csajkovszkij homoszexuális volt, és emiatt rejtőzködő életet élt. Harminchét éves korában a látszat megőrzése érdekében megnősült, de már egy hónap múltán különköltözött jóval fiatalabb feleségétől, aki korábban a tanítványa volt. Fordulópontot jelentett életében, hogy megismerkedett a gazdag özveggyel, Nagyezsda von Meckkel, aki szinte élete végéig támogatta anyagilag. E támogatásnak köszönhetően felhagyott egyre nyomasztóbbnak érzett tanári állásával, és a zeneszerzésnek szentelte életét. Sokat utazott Európában, és mint zeneszerzőt, illetve karmestert hazájában és külföldön egyaránt ünnepelték. Első sikeres műve a Rómeó és Júlia című fantázia volt. Hírnevét elsősorban szimfóniáinak és versenyműveinek köszönhette, de egész estét betöltő balettjei is nagy sikereket arattak (A hattyúk tava, Csipkerózsika, A diótörő). Operaírással is próbálkozott, művei közül az Anyegin és A pikk dáma bizonyultak időtállónak. Halálát a hivatalos iratok szerint kolerafertőzés okozta, de ez mai napig vitatott a zenetörténészek körében.
Munkássága bizonyos fokig ellentétben áll a híres orosz ötökével. Művészetében a nemzeti romantika egyes elemei (főleg dallam- és ritmuskészlete) sokkal szorosabban fonódnak egybe az általános európai, illetve nyugat-európai romantika, főleg pedig az utóromantika stílusjegyeivel (forma- és harmóniavilága), mint az Ötök esetében.


 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Madarak és fák napja.

„A természetben a maga helyén minden egyenértékű, egyenjogú, legyen az akár a legparányibb légy dongása, vagy a Vezúv kitörése. E hatalom birtokában nincs sem megvetni – sem letaposnivaló, s ez nagyon is érdekünk.” Herman Ottó

1902. március 19-én az európai államok egy, a mezőgazdaságilag hasznos madarak (akkoriban még ilyen kategóriákban gondolkodtak) védelmét szogáló egyezményt írtak alá. Ez az egyezmény volt hazánkban a Madarak és Fák Napja bevezetésének közvetlen előzménye. Még ugyanebben az évben Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg első ízben a Madarak és Fák Napját. Az ünnep hivatalos bevezetésére azonban csak néhány évvel később, 1906-ban került sor Herman Ottó hathatós közreműködésével, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő a Madarak és Fák napjának megünneplését minden iskola számára. E napokon a gyermekek fákat ültettek és ápoltak, madárodúkat helyeztek ki és takarítottak, akadályversenyeken, vetélkedőkön, kirándulásokon vettek részt, újságcikkek, könyvek és plakátok emlékeztek és emlékeztettek a természet védelmére.

madarak-es-fak-napja.jpg
 

Hajnalka74

Állandó Tag
Állandó Tag
Én úgy tudom, június elején, de ez nem biztos. Nálunk az oviban kis főzés szokott lenni, palacsinta sütés a gyerekeknek és persze sok-sok játék.
 

vidrapetra

Állandó Tag
Állandó Tag
Február 18-a- hiszen együtt bulizok John Travoltával a születésnapunkon- természetesen jó pár ezer km távolsággal egymás között:)

Február 8-a- számomra jeles nap, mert minden évben idősödik a lánykám ezen a napon :))

Június 30- a, mert végre bemutatják az Eclipse-t a moziban. Készülünk a csajszikkal nagyon!
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Pünkösdi népszokások[COLOR=#80000]Magyarországon csakúgy mint Európa számos országában a Pünkösd ünneplésében keverednek a keresztény illetve az ősi pogány, ókori (római) elemek. A népszokásokban elsősorban a termékenység, a nász ünnepe, és ezek szimbolikus megjelenítése dominál. A Római birodalomban május hónap folyamán tartották az ún. Florália ünnepeket. Flóra istennő a római mitológiában a növények, virágok istennője. Pünkösd ünneplésében ma is fontos szerepet játszanak a virágok, elsősorban természetesen a pünkösdi rózsa, a rózsa, a jázmin és a bodza.[/COLOR]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Pünkösdikirály-választás[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][COLOR=#80000]A pünkösdi királyt a legények közül választják ügyességi versenyeken. Európa nagy részén a középkor óta élő szokás, gyakoriak a lovas versenyek, különféle ügyességi próbák, küzdelmek. Magyarországon a XVI. századtól kezdve vannak írásos nyomai a hagyománynak. Legérdekesebb leírása Jókai Egy magyar nábob című regényében olvasható. A pünkösdi király megválasztása után egy évig "uralkodott", azaz ő parancsolt a többi legénynek, az ivóban ingyen ihatott, minden lakodalomra, mulatságra meghívták.[/COLOR][/FONT]
Pünkösdölés
[COLOR=#80000]"Elhozta az Isten piros pünkösd napját,
Mink is meghoztuk a királykisasszonykát,
Nem anyától lettem, rózsafán termettem,
Piros pünkösd napján hajnalban születtem."

[COLOR=#80000][FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Adománygyűjtő
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif] népszokás.Szokás volt pünkösdi királynét is választani a falubéli kislányok közül. A "királynő" feje fölé kendőből sátrat formálnak a többiek, így járják sorba a falu házait, ahol rózsát, virágot hintenek az udvarra. Köszöntőt mondanak, mely tulajdonképpen a termékenységvarázslások sorába tartozik. Énekelnek, táncolnak, adományként pedig almát, diót, tojást, esetleg néhány fillért kaptak. Az ismert dal alapján néhol "mavagyonjárásnak" is nevezik a pünkösdölést. ("Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja")
[/FONT]
Gyakran a pünkösdöléskor a lakodalmas menetek mintájára menyasszony és vőlegény vonul a kíséretével házról-házra. Előfordult, hogy a vőlegény szerepét is lányok játszották el, természetesen megfelelő ruhadarabokba öltözve. A menyasszony vagy pünkösdi királyné díszes ruháival, fejékével is kitűnt a menetből. Az egyik kislány kosarat vitt magával, abba gyűjtötték az adományokat
punkusdi-rozsa1.jpg
[/COLOR][/COLOR]
[/FONT]

 
T

TH6777

Vendég

57 éve született Foltán László olimpiai bajnok kenus (1980, Moszkva).




Száz éve volt az első kupadöntő

Az eredeti kupát 1973-ban ellopták az akkor címvédő Ferencvárostól, s az ereklye azóta sem került elő.

Száz éve rendezték a Magyar Kupa első döntőjét, amelyben az MTK 3-1-re legyőzte a BTC együttesét.


A bajnokság mellett lebonyolított sorozat ötlete Steiner Hugótól és Minder Frigyestől származik, s 1909-ben írták ki először, akkor 28 csapat részvételével rendezték meg. A sporttörténelmi első összecsapást még abban az évben november 21-én játszották le, s a Litográfia 2-1-re nyert a Vívó AC ellen.

A kupát, mint örökös vándordíjat, közadakozásból alapította az MLSZ, de érdekesség, hogy a trófea csak 1923-ban készült el. Az eredeti kupát 1973-ban ellopták az akkor címvédő Ferencvárostól, s az ereklye azóta sem került elő, így az MLSZ-nek új ezüstserleget kellett készíttetnie, amely szinte megegyezik az eredetivel. Az eredeti trófeának volt két kicsinyített másolata, s az egyiket Kisteleki István, az MLSZ előző elnöke vásárolta vissza a szövetség számára egy horvát antikváriumból.

A Magyar Kupa a két világháború, továbbá kül- és belpolitikai események miatt többször szünetelt, 1951-ben pedig a neve is Magyar Népköztársaság Kupára (MNK) változott, majd 1990-ben kapta vissza eredeti nevét. A sorozatot az 1971/72-es szezon óta folyamatosan megrendezik, győztese pedig indulhat nemzetközi kupában: eleinte a KEK-ben, majd megszűnése után az UEFA Kupában, végül tavaly óta az utóbbit felváltó Európa Ligában.

Az eddigi 69 kiírás során 17 klub diadalmaskodott, legtöbbször, szám szerint 20-szor a Ferencváros. A képzeletbeli dobogón az MTK a második 12 elsőséggel, míg harmadik az Újpest nyolc végső sikerrel. Szerdán a 70. döntőben a Zalaegerszegi TE lehet a Magyar Kupa 18. győztese, míg riválisa, a bajnok Debrecen eddig háromszor hódította el a trófeát.

 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
MÁJUS 25. : ORBÁN napja
000026189_o.jpg.jpg
A III. században élt Orbán pápát kegyes életéért szentként tiszteli a nép. A magyarság körében Orbán a földművelők és a szőlőművesek védőszentje lett. Évszázados népi tapasztalat alapján ugyanis a fagyosszentek elmúltával, május utolsó hetében – Orbán napja táján – jöhet még fagyveszély, s elviheti a jónak ígérkező termést. A szőlősgazdák a XVIII. Század közepétől állítanak kereszteket, kápolnákat, szobrokat a szőlőhegyen Szent Orbán tiszteletére. Ha szép az idő, virágokkal, koszorúkkal, énekkel köszöntik a szentet. Egy-egy pohár borral is meglocsolják a szobrot; így hálálják meg a védelmet. Ha pedig rossz az idő, akkor jelképesen megvesszőzik, kicsúfolják a szobrot. E régi hagyományt egyre több bortermelő vidéken eleveníti föl a lakosság. Borversenyt, borvásárt rendeznek e napon.
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
Május 26

1980: Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós megkezdte egyhetes útját a világűrbe a Szojuz 36 fedélzetén.



farkaskep.jpg
.
szojuz36.jpg
 

gabica40

Állandó Tag
Állandó Tag
1235. május 27-én (ami akkor pünkösd volt) Árpád-házi Szent Erzsébetet IX. Gergely pápa kanonizálva a szentek közé iktatta és ünneplését temetésének napjára, november 19-re (Erzsébet-nap) rendelte el.
F%C3%A1jl:Holbein_St_Elisabeth_Piloty_litho_c1817.jpg
 

Szikieva

Állandó Tag
Állandó Tag
Madarak és a vízek világnapja

Szalai Borbála: Találós kérdések


Van egy madár,
jól ismered.
nem fütyül az
víg éneket.


De ha mégis
szól a hangja
egyre csak a
nevét mondja.


/ kakukk /

Tócsanóta


Sír a felhő,hull a könnye,
eső ömlik le a földre.
Issza a föld, míg csak bírja,
maradékból lesz a tócsa.
Belelépek,tocsogok.
Jaj már csupa sár vagyok!
Nem baj, csak még essen - essen!
Szeretem, ha cuppog,fröccsen.

Szalai Borbála: Szomorúfűz ága


Patak fölé hajlik
Szomorú fűz ága:
selymes haját mossa,
patakvízbe mártja.


Mire a hold feljön
haja meg is szárad -
s belefon az este
néhány ezüstszálat.
 
T

TH6777

Vendég
” Minden jót meg kell adni a gyermeknek, mert akkor várhatjuk el tőle, hogy ő is jót adjon cserébe”





A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik. "Aki jót akar tenni valaki mással, apró részletekben kell tennie" - írta William Blake, majd kétszáz évvel ezelőtt. Ma sem kell mást tennünk, most is kínálkozik rá lehetőség és alkalom.


"A gyermek szeme a jövő tükre. Jaj annak, aki elhomályosítja."

Juhász Gyula






"A gyermek állandóan szembesül a kérdéssel:

-Mi leszel, ha nagy leszel?
Nagy bátorságot tanúsítana, aki ilyenkor
a felnőtt szemébe nézne, és azt mondaná:
-Én nem leszek, hanem már vagyok valami!"
David Elkind






„Abból tudhatod, hogy a gyermekeid kezdenek felnőni, hogy olyanokat kérdeznek, amikre van válasz.”




„Kitaláltam a legjobb módszert, hogyan adjunk tanácsot gyermekünknek. Először találjuk ki, mit akar, aztán tanácsoljuk neki, hogy tegye azt.”

Harry Truman





"Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekünk ne hallja, amit modnunk, tegyünk úgy, mintha hozzájuk beszélnénk!"

 

cambodia

Állandó Tag
Állandó Tag
Június 4. - Az erőszak ártatlan gyermekáldozatainak világnapja
1982-ben az ENSZ Közgyűlése rendkívüli ülést hívott össze az izraeli agresszió miatt, amelynek ártatlan palesztin és libanoni gyermekáldozatai voltak. Ennek emlékére AZ ERŐSZAK ÁRTATLAN GYERMEK-ÁLDOZATAINAK VILÁGNAPJÁn azokra a magánszemélyekre és szervezetekre irányul a figyelem, akik a gyermekek elleni erőszak megelőzéséért és jogaikért küzdenek mindennapi munkájuk során, legyen az fizikai, mentális vagy érzelmi agresszió. Egyre riasztóbb statisztikai adatokról tudunk a gyermekek elleni erőszak változatait és előfordulását illetően. Az áldozatok védelméhez folyamatos nemzetközi tárgyalások megkezdésére és összehangolt akciókra van szükség.

Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség
 

Pantuffle

Állandó Tag
Állandó Tag
1978. június 19-én egy amerikai újságban megjelent Garfield, a macska. Kitalálója Jim Davis.
1991-ben pedig elhagyta Magyarországot az utolsó megszálló szovjet katona, Silov altábornagy személyében.

1927-ben ezen a napon született Dargay Attila animációs filmrendező. Az ő nevéhez fűződik Pom-Pom, Vuk vagy Az erdő kapitánya című mese.

1913 június 22-én született Weöres Sándor író, költő, drámaíró.

1894 óta június 23-a az Olimpia világnapja!

június 29-e 1879 Móricz Zsigmon születetése, író újságíró, szerkesztő, a 20. századi realista prózairodalom legismertebb alakja.
 
Oldal tetejére