Az orvosi kannabisz 6000 éves története, amiről senki sem beszél

A 20. század elejétől a kannabisz bármilyen célra történő felhasználását a szabályozók és a nyugati kultúrák széles körében betiltották. ...

A 20. század elejétől a kannabisz bármilyen célra történő felhasználását a szabályozók és a nyugati kultúrák széles körében betiltották.

Az Egyesült Államokban az 1900-as évek végétől kezdődően sorban születtek a rendeletek, melyek egyre nehezebbé tették a kannabiszhoz való hozzáférést, és végső soron megszületett az 1937-es "Marihuána adótörvény," amely szövetségi bűncselekménnyé nyilvánította a kannabisz használatát. Eközben a tilalom Kanadában 85 évig tartott, amíg a közelmúltbeli fejlemények miatt ez meg nem változott.

Érdekes azonban, hogy a 20. századi tilalom napjainkig tartó periódusa valójában csak egy kis idő a kannabisz szélesebb, 6000 éves idővonalán. A növényt ugyanis széles körben elismerték a terápiás potenciálja miatt sok évezreden keresztül a különböző kultúrák szerte a világon.

Az orvosi kannabisz 6000 éve

A kannabisz orvosi felhasználásának lehetőségeire sok kultúra rájött az idő múlásával. Alkalmazták már az ókori birodalmakban, például Rómában, Egyiptomban és Kínában, ami segít jobban megérteni a kannabisszal kapcsolatos legutóbbi fejleményeket a világban.

I.e. 4000 - Pan-p'o falu

A kannabiszt Kínában az "öt gabona" egyikének tekintették, és nagy élelmiszer forrásként termesztették.

I.e. 2737 - Pen Ts'ao Ching

Ezt tartják a kannabisz legkorábbi gyógyászati használatáról szóló feljegyzésnek. Ebben az időben Sen-nung császár több mint 100 betegséggel kapcsolatban ismerte el orvosi tulajdonságait, mint például a köszvény, a reuma és a malária.I.e. 2000-1400 - Szkíták

A nomád indoeurópai népek kannabiszt használtak a gőzfürdőkben, és a temetkezési rituálék során kannabiszmagokat égettek.

I.e. 2000-1000 - Atharvavédák

A kannabiszt a hindu vallási szövegek a "boldogság forrásának", "öröm adónak" és a "szabadság hozója"-ként írják le. Ekkor a kannabiszt naponta használták rituális célokra, melyek során elfüstölték.

I.e. 2000-1000 - Ayurvédikus orvostudomány

A kannabisz nyílt vallási felhasználása lehetővé tette egészségügyi előnyeinek a feltárását. Ezen időszak alatt számos betegség kezelésére alkalmazták, mint például az epilepszia, a veszettség, a szorongás és a bronchitis.

I.e. 1550 - Ebers Papirusz

Az orvosi ismeretek egyiptomi papirusza megjegyzi, hogy az orvosi kannabisz képes kezelni a gyulladást.I.e. 1213 - II. Ramszesz

Kannabisz pollent találtak II. Ramszesz egyiptomi fáraó múmiáján, akit halálát követően időszámításunk előtt 1213-ban mumifikáltak.

I.e. 900 - Asszírok

A kannabisz pszichotróp hatásait rekreációs és gyógyászati célokra alkalmazták.

I.e. 450 - I.sz. 200 - Görög-római felhasználás

Az orvos Dioszkoridész kannabiszt írt fel fog- és fülfájásra. A görög orvos Claudius Galénosz megjegyezte, hogy a birodalom egész területén fogyasztották. A római elit női tagjai a kannabiszt a szülési fájdalmak enyhítésére is használták.

207 - Hua Tuo kínai orvos

Elsőként írta le orvosként a kannabiszt, mint fájdalomcsillapítót. Műtét előtt kannabisz és bor keverékét használta a betegek elaltatásához.1000 - Epilepszia kezelése

Al-Mayusi és al-Badri arab tudósok szerint a kannabisz hatékonyan kezeli az epilepsziát.

1025 - Avicenna perzsa-arab polihisztor és orvos

A középkori perzsa tudós megírta a "Kánon" című orvosi könyvét, amely szerint a kannabisz hatékony gyógymód a köszvényben, ödémában, fertőző sebektől és súlyos fejfájásban szenvedők esetében. Munkáját széles körben tanulmányozták a 13. és a 19. század között, és tartós hatással volt a nyugati orvostudományra.

1300 - Arab kereskedők

Az arab kereskedők kannabiszt hoztak Indiából Kelet-Afrikába, ahol a szárazföld belsejében is elterjedt. A malária, az asztma, a láz és a vérhas kezelésére alkalmazták.

1500 - Spanyol Hódítás

A spanyolok kannabiszt szállítottak Amerikába, ahol többfajta gyakorlati célra használták, például kötél vagy ruha készítésére. Évekkel később azonban pszichoaktív anyagként és gyógyszerként is alkalmazták.

1798 - Napóleon

Napóleon hozta be a kannabiszt Egyiptomból Franciaországba, és fájdalomcsillapító és nyugtató tulajdonságait vizsgálták. Ekkor a kannabiszt tumorok, köhögés és sárgaság kezelésére használták.1839 - William O'Shaughnessy

William O'Shaughnessy ír orvos bemutatta a nyugati orvostudomány számára a kannabisz terápiás felhasználását. Azt a következtetést vonta le, hogy nincs negatív orvosi hatása, és a növény felhasználása gyógyszerészeti környezetben ezután gyorsan elterjedt.

1900 - Orvosi kannabisz

Az orvosi kannabiszt az émelygés, a reuma és a szülési fájdalom kezelésére használták. Ebben az időben olyan vény nélkül kapható gyógyszerek álltak rendelkezésre, mint a "Piso kúra" és az "Egy napos köhögés kúra".

1914 - Harrison törvény

A kábítószer használatot az Egyesült Államokban bűncselekménynek nyilvánították a Harrison-féle kábítószer-adózási törvény szerint 1914-ben.

1937 - Marihuána adótörvény

A marihuána adótörvény betiltotta a kannabisz használatát és értékesítését az Egyesült Államokban.

1964 - A THC felfedezése

A kannabisz aktív komponensének, a THC-nek a molekuláris szerkezetét Dr. Raphael Mechoulam izraeli vegyész fedezte fel és szintetizálta.1970 - 1-es osztályú drogként való besorolás

A kannabisz az Amerikai Egyesült Államokban 1-es osztályú kábítószerként került besorolásra, ami korlátozta a növénnyel kapcsolatos további kutatásokat. Az "orvosi használatra nem elfogadott" listára került.

1988 - Felfedezték a CBD receptorokat

Felfedezték a CBD1 és CBD2 kannabinoid receptorokat. Ma már tudjuk, hogy a leggyakoribb neuroreceptorok között vannak az agyban.

2000-2018 - Orvosi kannabisz legalizálás

A különböző kormányok, például Kanadában elkezdték legalizálni a kannabisz gyógyászati célokra történő felhasználását, amit engedéllyel rendelkező gyártók állítanak elő. A rekreációs célú legalizáció is egyre gyakoribb.
 
NAlunk legalis es bizony rengeteg embernek segit enyhiteni fajdalmat akar rakos akar mas fajdalmas betegsege van. Medical marihuanas kremtol a csokiig a cukorkatol szinte minden kaphato. Olcsonak nem mondhato egyik keszitmeny se.
Az elvezeti a boditoan alkalmas a rozsaszinu vilagba vivo a THC azt akik hasznaljak ,azoknak hiaba tiltjak igy is ugy is hasznalni fogjak.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Eia wrote on Malinák Irén's profile.
Andara wrote on Asil's profile.
Kedves Asil!

Esetleg a Juliette Párizsban nincs meg véletlenül.
Előre is köszönöm.

Andara
keresztúr wrote on Maxell Miklós's profile.
Szia, ez a régi könyv 1994-es, ha érdekel, innen le lehet tölteni:
Iren84 wrote on usakriszta's profile.
Szia! Bocsika a zavarásért. :) Olyan kérdésem lenne hogy megvan még esetlega Zóna Fun 2 dvd-d? Sajnos a linkek közül már csak 1 müködött. :) Köszi szépen. Ici

Statisztikák

Témák
37,180
Üzenet
4,559,064
Tagok
600,520
Legújabb tagunk
Erős-Csiki Szilvia
Oldal tetejére