Az orvosi kannabisz 6000 éves története, amiről senki sem beszél

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Szeptember 6.

Melitta - 2019 Szeptember 6, 03:48
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A 20. század elejétől a kannabisz bármilyen célra történő felhasználását a szabályozók és a nyugati kultúrák széles körében betiltották. ...

  A 20. század elejétől a kannabisz bármilyen célra történő felhasználását a szabályozók és a nyugati kultúrák széles körében betiltották.

  Az Egyesült Államokban az 1900-as évek végétől kezdődően sorban születtek a rendeletek, melyek egyre nehezebbé tették a kannabiszhoz való hozzáférést, és végső soron megszületett az 1937-es "Marihuána adótörvény," amely szövetségi bűncselekménnyé nyilvánította a kannabisz használatát. Eközben a tilalom Kanadában 85 évig tartott, amíg a közelmúltbeli fejlemények miatt ez meg nem változott.

  Érdekes azonban, hogy a 20. századi tilalom napjainkig tartó periódusa valójában csak egy kis idő a kannabisz szélesebb, 6000 éves idővonalán. A növényt ugyanis széles körben elismerték a terápiás potenciálja miatt sok évezreden keresztül a különböző kultúrák szerte a világon.

  Az orvosi kannabisz 6000 éve

  A kannabisz orvosi felhasználásának lehetőségeire sok kultúra rájött az idő múlásával. Alkalmazták már az ókori birodalmakban, például Rómában, Egyiptomban és Kínában, ami segít jobban megérteni a kannabisszal kapcsolatos legutóbbi fejleményeket a világban.

  I.e. 4000 - Pan-p'o falu

  A kannabiszt Kínában az "öt gabona" egyikének tekintették, és nagy élelmiszer forrásként termesztették.

  I.e. 2737 - Pen Ts'ao Ching

  Ezt tartják a kannabisz legkorábbi gyógyászati használatáról szóló feljegyzésnek. Ebben az időben Sen-nung császár több mint 100 betegséggel kapcsolatban ismerte el orvosi tulajdonságait, mint például a köszvény, a reuma és a malária.

  [​IMG]

  I.e. 2000-1400 - Szkíták

  A nomád indoeurópai népek kannabiszt használtak a gőzfürdőkben, és a temetkezési rituálék során kannabiszmagokat égettek.

  I.e. 2000-1000 - Atharvavédák

  A kannabiszt a hindu vallási szövegek a "boldogság forrásának", "öröm adónak" és a "szabadság hozója"-ként írják le. Ekkor a kannabiszt naponta használták rituális célokra, melyek során elfüstölték.

  I.e. 2000-1000 - Ayurvédikus orvostudomány

  A kannabisz nyílt vallási felhasználása lehetővé tette egészségügyi előnyeinek a feltárását. Ezen időszak alatt számos betegség kezelésére alkalmazták, mint például az epilepszia, a veszettség, a szorongás és a bronchitis.

  I.e. 1550 - Ebers Papirusz

  Az orvosi ismeretek egyiptomi papirusza megjegyzi, hogy az orvosi kannabisz képes kezelni a gyulladást.

  [​IMG]

  I.e. 1213 - II. Ramszesz

  Kannabisz pollent találtak II. Ramszesz egyiptomi fáraó múmiáján, akit halálát követően időszámításunk előtt 1213-ban mumifikáltak.

  I.e. 900 - Asszírok

  A kannabisz pszichotróp hatásait rekreációs és gyógyászati célokra alkalmazták.

  I.e. 450 - I.sz. 200 - Görög-római felhasználás

  Az orvos Dioszkoridész kannabiszt írt fel fog- és fülfájásra. A görög orvos Claudius Galénosz megjegyezte, hogy a birodalom egész területén fogyasztották. A római elit női tagjai a kannabiszt a szülési fájdalmak enyhítésére is használták.

  207 - Hua Tuo kínai orvos

  Elsőként írta le orvosként a kannabiszt, mint fájdalomcsillapítót. Műtét előtt kannabisz és bor keverékét használta a betegek elaltatásához.

  [​IMG]

  1000 - Epilepszia kezelése

  Al-Mayusi és al-Badri arab tudósok szerint a kannabisz hatékonyan kezeli az epilepsziát.

  1025 - Avicenna perzsa-arab polihisztor és orvos

  A középkori perzsa tudós megírta a "Kánon" című orvosi könyvét, amely szerint a kannabisz hatékony gyógymód a köszvényben, ödémában, fertőző sebektől és súlyos fejfájásban szenvedők esetében. Munkáját széles körben tanulmányozták a 13. és a 19. század között, és tartós hatással volt a nyugati orvostudományra.

  1300 - Arab kereskedők

  Az arab kereskedők kannabiszt hoztak Indiából Kelet-Afrikába, ahol a szárazföld belsejében is elterjedt. A malária, az asztma, a láz és a vérhas kezelésére alkalmazták.

  1500 - Spanyol Hódítás

  A spanyolok kannabiszt szállítottak Amerikába, ahol többfajta gyakorlati célra használták, például kötél vagy ruha készítésére. Évekkel később azonban pszichoaktív anyagként és gyógyszerként is alkalmazták.

  1798 - Napóleon

  Napóleon hozta be a kannabiszt Egyiptomból Franciaországba, és fájdalomcsillapító és nyugtató tulajdonságait vizsgálták. Ekkor a kannabiszt tumorok, köhögés és sárgaság kezelésére használták.

  [​IMG]

  1839 - William O'Shaughnessy

  William O'Shaughnessy ír orvos bemutatta a nyugati orvostudomány számára a kannabisz terápiás felhasználását. Azt a következtetést vonta le, hogy nincs negatív orvosi hatása, és a növény felhasználása gyógyszerészeti környezetben ezután gyorsan elterjedt.

  1900 - Orvosi kannabisz

  Az orvosi kannabiszt az émelygés, a reuma és a szülési fájdalom kezelésére használták. Ebben az időben olyan vény nélkül kapható gyógyszerek álltak rendelkezésre, mint a "Piso kúra" és az "Egy napos köhögés kúra".

  1914 - Harrison törvény

  A kábítószer használatot az Egyesült Államokban bűncselekménynek nyilvánították a Harrison-féle kábítószer-adózási törvény szerint 1914-ben.

  1937 - Marihuána adótörvény

  A marihuána adótörvény betiltotta a kannabisz használatát és értékesítését az Egyesült Államokban.

  1964 - A THC felfedezése

  A kannabisz aktív komponensének, a THC-nek a molekuláris szerkezetét Dr. Raphael Mechoulam izraeli vegyész fedezte fel és szintetizálta.

  [​IMG]

  1970 - 1-es osztályú drogként való besorolás

  A kannabisz az Amerikai Egyesült Államokban 1-es osztályú kábítószerként került besorolásra, ami korlátozta a növénnyel kapcsolatos további kutatásokat. Az "orvosi használatra nem elfogadott" listára került.

  1988 - Felfedezték a CBD receptorokat

  Felfedezték a CBD1 és CBD2 kannabinoid receptorokat. Ma már tudjuk, hogy a leggyakoribb neuroreceptorok között vannak az agyban.

  2000-2018 - Orvosi kannabisz legalizálás

  A különböző kormányok, például Kanadában elkezdték legalizálni a kannabisz gyógyászati célokra történő felhasználását, amit engedéllyel rendelkező gyártók állítanak elő. A rekreációs célú legalizáció is egyre gyakoribb.
   
  ruscus, zulufönök és merlynthewizard kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Szeptember 6.

Megosztás