Az USA súlyos biztonsági rést fedezett fel a magyar útlevelek kiadásában

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Október 11.

Melitta - 2018 Október 11, 04:52
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint közel 700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez, amivel megnyílt előttük az út az Egyesült Államokba, derül ki a magyar Direkt36 és a Washington Post közös oknyomozásából.

  Az amerikai belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) munkatársai tavaly figyeltek fel arra, hogy egy az Interpol által útlevélcsalásért körözött férfi magyar papírokkal akart az Egyesült Államokba utazni. A férfi csalással szerezte a magyar papírokat is. Amikor az amerikaiak konzultáltak a magyar hatóságokkal, kiderült, hogy nem elszigetelt esetről van szó: komoly biztonsági rés van a magyar határőrizeti rendszerben.


  Magyarország 2008 óta tagja az amerikai vízummentességi programnak. Akiknek magyar útlevele van, azok egy előzetes online regisztráció után különösebb kötöttségek nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

  Az amerikai belbiztonsági minisztérium információi szerint a 700 csalással szerzett útlevél birtokosa közül legalább 65-en bejutottak az Egyesült Államokba, és a tavalyi októberi állás szerint 30-an továbbra is ott tartózkodtak, miközben az amerikai hatóságok próbálták megtalálni és kitoloncolni őket.

  Az amerikai kormány emiatt tavaly októberben ideiglenesre változtatta Magyarország státuszát a vízummentességi programban. Idén áprilisban pedig a DHS munkatársai Budapestre utaztak, és egyértelművé tették a magyar kormány számára, hogy ha nem oldják meg a problémát, akkor Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból, derül ki a Direkt36 és a Washington Post közös oknyomozásából.

  A problémát az a 2010-ben elfogadott törvény okozhatja, amely alapján egyszerűsített módon juthatnak állampolgársághoz (és magyar útlevélhez) a határon túl élő magyarok. Nekik ehhez nem is kell Magyarországra költözniük. A honosítást azok kérhetik, akiknek ősei 1918 vagy 1945 előtt magyar állampolgárok voltak, vagy vélelmezik magyarországi származásukat. Az állampolgárság feltételeként szabták ki még emellett, hogy a kérelmező beszéljen magyarul, illetve ne jelentsen veszélyt a nemzet- és közbiztonságra.

  Korábbi cikkünkban mi is írtunk arról, hogy ukránok és oroszok tömegesen juthattak magyar állampolgársághoz úgy, hogy nem is voltak magyar őseik. Ők hamis papírokkal és magyar tisztviselők megvesztegetésével kaphatták meg a magyar papírokat. Az útlevél megszerzéséhez magyar felmenőkkel rendelkező emberek iratait használták fel. Így olyan hivatalos dokumentumhoz jutottak a csalók, amely valaki másnak a nevére szólt, de a vásárlónak a fényképe szerepelt benne.

  Stewart Baker, a DHS korábbi magas rangú tisztviselője, aki az európai és közel-keleti fenyegetésekért felelt a minisztériumban a Washington Postnak azt mondta: „a legnyilvánvalóbb kockázat az, hogy olyan emberek jönnek az Egyesült Államokba, akik valamilyen okból szükségesnek tartják, hogy elrejtsék a valódi személyazonosságukat”. Ezt leggyakrabban drogcsempészet, szervezett bűnözés vagy illegális bevándorlás miatt csinálják, de félő, hogy ezt a biztonsági rést terroristák vagy orosz kémek is kihasználhatják.

  [​IMG]
  Fotó: Pénzjegynyomda / MTI
  A magyar kormány a Direkt36 kérdéseire csak annyit válaszolt, hogy „az amerikai Belbiztonsági Minisztérium és a magyar Belügyminisztérium között folyamatos az egyeztetés, az adatok pontosítása”. Tyler Houlton, a z amerikai belbiztonsági minisztérium sajtótitkára azt mondta: nagyon komolyan veszik a vízummentességi programot, és szorosan együttműködnek a szövetségeseikkel a további sikeresség érdekében.

  Pintér Sándor belügyminiszter tavaly egy ellenzéki képviselő kérdésére azt válaszolta, hogy 55 büntetőeljárás indult állampolgársági csalás ügyében. Az amerikaiak többször sürgették, hogy a magyar hatóságok szüntessék meg a csalás lehetőségét. A Direkt36 forrásai szerint idén áprilisban Budapestre jött a DHS küldöttsége, és "elég egyértelmű és erős üzenetként megfogalmazták, hogy a magyaroknak rendbe kell rakni az útlevél-rendszerüket”. Az amerikaiak közölték azt is, hogy „ha nem hozzák rendbe a rendszert, akkor Magyarország kikerülhet a vízummentességi programból”.
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Október 11.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Íme egy oldalhajtása a szavazótábor gyűjtésének....
   Van még olyan ország, amelyikkel nem akasztott tengelyt dicső kormányunk ?
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  2. eddy56
  3. Éleskés
   Éleskés
   A biztonsági rés hibája nélkül nem lehetett volna annyit kaszálni. Megvolt annak az értelme.
   Nem vagyok benne biztos, hogy a magyar partnernek nincsenek információi a valódi nevekről. Annak ismerete további pénz beáramlás biztosítást szolgálná: értsd zsarolás a magyar fél (nem az állam) felől a tulajdonosok felé. De a zsarolás igencsak kétélű fegyver.
  4. Éleskés
   Éleskés
   Van a kormányunk és vannak az ügyintéző cégek. Most majd menni fog az egymásra mutogatás, hogy ki a felelős ..... Egy-két fej hullani fog ..
  5. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Az útleveleket a kormányhivatal adja ki, nem?
  6. eddy56
   eddy56
   Majusban mar egyszer commenteltuk a hirt :)
   Szerintem lehet uj temat is talalni amiert tamadni lehet a kormanyt, de az igaz, hogy ujra is lehet targyalnni a dolgot :)
   Akkor most van a masodfok :)
  7. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Téma az van dögivel, csak bízd a kormányra...:p

   A kúriai döntés pedig az lesz, hogy az USA visszahozza a vízumkényszert...;)
  8. eddy56
   eddy56
   Nezd csak at az Index cikkeit.
   Az amerikai ellenzek azert neheztel Trumpra mert egyre kozelebbi a kapcvsolata Orbanekkal
   Ez egy majusi hir teeeeeeeeeeeee
  9. eddy56
   eddy56
  10. Melitta
   Melitta
   Hiaba ismetled mar harmadszor, hogy regi hir, neked, mert mai hogy pont 700ezer $ tamogatst vontak meg. Majusba meg errol nem volt szo. Minnel tobb ido telik el annal , tobb info lat napvilagot.
   setni kedveli ezt.
  11. eddy56
   eddy56
   Na itt stop!

   Valoban 700.000 dollar tamogatast nem kapott meg magyarorszag, de pontosan ezert tamadjak Trump elnokot!
   Az a penz a magyarorszagi szabad sajto szamara ment volna tamogataskent, de az elnok es partja ugy itelte meg, hogy magyarorszagon szabad a sajto, tehat nem szukseges tamogatni!

   Tehat valoban penzmegvonasrol van szo, de ez Trump elnok a magyar kormanynak tett gesztusa!

   Nem mindegy, hogy egy koldusnak azert nem adok penzt mert budos, vagy azert mert olyan jol oltozott, hogy lathatoan nincs szuksege a penzre
   Utoljára módosítva: 2018 Október 11
   sidavoq, udvarfy, xifre és 1 másik tag kedveli ezt.
  12. Éleskés
   Éleskés
   De igaz.
   Viszont az is igaz, hogy nem túlzottan publikusan, és nem túlzottan odafigyelve a biztonságra, az ügyintézést 3-4 kormányhoz közeli cég intézte. Egy magyarigazolvány ára 300.000 € volt. Háromszázezer euró. A magyarigazolvány, azaz igazolt és ellenőrzött bevándorlóknak (más néven migráncsoknak) járó igazolvány alapján, mint minden rendes és rendetlen magyar állampolgárnak az USA beutazás ingyenes és automatikus. Eddig.
   Ezt a suskát a magyar állam által ügyintézésre kinevezett magáncégek viszont, mint saját hasznot gyorsan eltüntették. A hírek szerint a 4 cégből 3 alapvetően offshore cég, nem is magyar bejegyzésű. A 4. viszont magyar, de az új törvények alapján az adatai nem adhatók ki ugyanúgy, mit a többi Magyarosrszágon bejegyzett cégnek sem.
   Az ügylet egyébként kölcsön-ügylet. Mondják, hogy 16.000 fő kapta meg. A bevándorlók a 300.000 €-t 5 évre kölcsönözték a Magyar államnak. Minthogy ez a pénz kölcsön, vissza kell adni kamatosan az eredeti tulajdonosnak 5 év múlva. De mivel az ügyintéző cégek a bevételt szőrén-szálán eltüntették, és igy nem került bele az államkasszába, ezért ez nekünk dupla veszteség. Egyszer, mert az államnak semmi haszna nem volt belőle, hiszen nem kapta meg. Másodszor, mert vissza kell fizetni a semmiből.

   És erre még az is, hogy az USA visszahozza nekünk a vízumkényszert.
   Köszi, Viktor!
   bjhori kedveli ezt.
  13. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Sajnos nem a nagy halak kerülnek majd a horogra, nem. A kis halakat a nagy halak még jól meg is büntetik, aztán a háttérben dörzsölgetik a saját pikkelyüket... számolják az aranyaikat... A kicsik meg buknak, sőt lehet, hogy még ülnek is...
  14. xifre
   xifre
   Egy reklám nem reklám
  15. xifre
   xifre
   Elgondolkodtató, hogy hány útlevelet adott ki összesen Magyarország és 65 darabbal van problémájuk az amerikaiaknak (mellesleg 8 év alatt akadt ez a 65 probléma). Százalékos arányban ki se tudom számolni :(

   Arra viszont rettenetesen kíváncsi lennék, hogy a CIA honnam tudja, hogy 700 útlevelet adtak ki csalás miatt és nem 714 -et.
   udvarfy kedveli ezt.
  16. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ha májusi, ha nem, összeillenek...
   kukta kedveli ezt.
  17. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ezek a magáncégek nyilván a havereké, így is, úgy is a mi zsebünkből kell majd visszafizetni, nem ?
   ... és egyébként annyi mindent köszönhetünk neki, hogy felsorlni is képtelenség...:confused:
  18. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Nem tudja, lehet 1700 is. Az USA határán ennyien buktak meg (pl ujjlenyomat/arckép alapján). Pontosabban -65, mert ők át is léphették a határt és utólag derült ki a "turpisság".
  19. eddy56
   eddy56
   Tehat 65 pedig irataik is voltak, megis megbuktak.
   Iratok nelkul szerinted mennyi ment volna oda, ha nincs kemeny hatarellenorzes?

Megosztás