Csillagászat és űrkutatás

zsoltika46 témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2008 December 4.

 1. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag


  "1,8 millió fénykép van a Holdról a Clementine Project jóvoltából, de azt néhány kivételével egyetlen egy ember sem nézheti meg! Nem kráterek vannak a Hold felszínén, és nem is szürke a Hold felszínének a színe. Van ott valami más...egészen más.... Elgondolkodtál már azon, hogy miért fekete-fehér az összes holdról készült kép?"  http://videa.hu/videok/tudomany-technika/moon-rising-ebredo-hold-uj-DBrQ5Ys6kVMVkNVZ
   
 2. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  És te elgondolkodtál már ezen? Főleg azok után, hogy többször is elmagyaráztam már: a Clementine-on nem volt színes kamera, a színes képek, amiket láthatsz róla, utólag, gyakran hamis színezéssel készültek, hogy kiemeljenek, jobban láthatóvá tegyenek különböző eltérő részleteket, tulajdonságokat. De ha csak rákeresel a guglin, akkor is kapásból találsz nem néhány, de néhány száz különböző képet. A Google Moon alaprétegét is a Clementine-képek adják, és arra is adtam már linket, hol rendelheti meg bárki a nyers képeket CD-n, gyakorlatilag önköltségi áron. Azt is említettem már, hogy ha akár egy alap-kategóriás amatőr távcsővel is felnézel a Holdra, a krátereket már azzal is látod (ahogyan látta már Galilei is a saját távcsövével), mint ahogyan azt is, hogy a kép nem igazán gazdag színekben:). Utánanéztél ezek közül akárminek is, vagy változatlanul kritika nélkül beszopsz mindent, amit a kedvenc videóidban mesélnek?
   
  hengelhoffer kedveli ezt.
 3. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

 4. apaa

  apaa Állandó Tag

  11FF-Lake-Thetis-Fvanrenterghem-m.jpg 0528ML0020830000203201E01_DXXX.jpg
  Vajon reális-e sztromatolit kialakulása a Marson?
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 5. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Úgy érted, reális volt-e? Ha a tényeket nézzük, szerintem mindenképpen reálisabb, mint pl. Csillagözön meséi.:) Egyrészt ugyanis a marsjárók által talált különböző ásványokból határozottan úgy tűnik, hogy a Marson valamikor régen tartósan létezett folyékony víz, amiből azok hosszú idő alatt lerakódhattak. Másrészt pedig a legrégibb földi sztromatolit leletekkel kapcsolatban máig is áll a vita, vannak kutatók, akik szerint azok élő szervezetek segítsége nélkül is kialakulhattak. De mivel a jelen kori kialakulásukban a ma ismert legegyszerűbb élő szervezetek is bizonyítottan közrejátszanak, az sem lenne túl nagy meglepetés, ha kiderülne, hogy a Marson valamikor ezekhez hasonló élőlények is léteztek.
  A fényképekkel viszont van egy kis gondom. Az első ugye a Földön, Ausztráliában, a Thetis nevű tengerparti, sós vizű tó partján készült, a másik pedig a Marson. Ez a gyűrűs szerkezet viszont inkább ritkaság, nem jellemző a sztromatolitokra. Szakértők szerint az ausztráliai tóban a sós víz által elárasztott és elpusztított fák törzsének korhadó csonkjai körül képződött, ezért is került ez a fénykép illusztrációként a dorseti "megkövült erdőről" szóló lapra. Így tehát a Marson is fának, vagy legalább valami hasonlónak kellett volna lennie a kialakulásához. Viszont ha összehasonlítjuk a két képet, az alakján - ami ugyebár nem jellemző a sztromatolitokra - kívül én legalábbis semmi olyat nem látok a marsi változaton, ami alapján sztromatolitként azonosíthatnám. Szerinted miért lenne ez éppen sztromatolit?
   
 6. apaa

  apaa Állandó Tag

  Pár hónapja egy vastagabb üledéklap felszínéről állította a kutató,hogy élő szervezetek nyomai lehetnek a látható alakzatok.Szép csendben elveszett a teória.Nézem a marsi fotókat,ha talál a marsjáró egy tenyérnyi sima jellegtelen területet már is napokig fúrja.Ezen majdnem áttiport,csinált egy oldalképet,majd vágtázott tovább a méteres homoktorlaszba.Mutatott egy vízmosást összecementálódott kavicsokkal -kép-komment:-40cm viz is folyhatott itt!-futás a következő placcra.Ha egy viszonylag alacsonyabb területen van egy (látható!) méretes alakzat és az hasonlít egy ősi életformára tán lehet párhuzam.De mikor 2-3 cm-es ember alakú és 30 cm-es piramis óriást oszt meg az összes média,az bizonyíték .Végűl legyen itt a kedvencem :
   

  Csatolt fájlok:

 7. apaa

  apaa Állandó Tag

  A legújabb hülyítés a pisztoly alakú kődarab ez is van néhány centis míg a mellette ülő kő formája a csiszolt kőkorszakot dicséri. >:)
   
  Utoljára módosítva: 2016 Február 28
 8. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag


  ".......2015 áprilisa óta a NASA Dawn űrszondája egyre közelebb és közelebb ereszkedett a törpebolygó felszínéhez. Most az eddig készült legközelebbi fotót hozták nyilvánosságra a szakemberek, az űreszköz alig 385 kilométeres távolságból örökítette meg az Occator-kráter furcsa képződményeit.

  A 92 kilométer átmérőjű, 4 kilométer mély kráter képződményeit korábban két, jól elkülönülő foltnak hitték, csak a későbbi felvételek alapján vált egyértelművé, hogy tulajdonképpen sok, különálló pötty alkotja a fényes területeket.


  A legközelebbi fotó az egyik „pöttyre” fókuszált rá. A NASA honlapja szerint jól megfigyelhető, hogy ez egy kupolaszerű kiemelkedés olyan törésekkel és felszíni formákkal, amely arra utal, hogy a terület a közelmúltban geológiailag aktív régiónak számított......"


  [​IMG]

  Az Occator-kráter közepén található fényes foltok egyike a Dawn űrszonda feljavított színes felvételén. A képződmény egy kupolára emlékeztet


  „Mielőtt a Dawn űrszonda megkezdte volna a Ceres részletesebb vizsgálatát, az Occator-kráter egyetlen nagy fényes területnek tűnt. A legutóbbi, közeli felvételek azonban összetett képződményeket mutatnak, ami újabb kérdéseket vet fel a foltokkal kapcsolatban” – magyarázta Ralf Jaumann bolygókutató, a Dawn küldetés egyik munkatársa.
  http://www.origo.hu/tudomany/20160323-ceres-dawn-urszonda-foltok-rejtely-feny-kepzodmeny.html
   
  Utoljára módosítva: 2016 Március 23
 9. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Ami Szpacskó eredeti kérdését illeti: manapság a bolygókutatók között már elég nagy az egyetértés abban, hogy a fényes foltok kristályvizes magnézium-szulfát, elterjedt magyar nevén keserűsó lerakódásai. A felmerülő kérdés pedig az, hogy mi okozza azokat a geológiai (már ha lehet ezt a szót használni egy másik égitesten:)) folyamatokat, amik a felszínre juttatják ezeken a helyeken.
  Ami pedig a mellékelt mesefilmet illeti, mivel eleve téves alapfeltevésből indul ki, természetesen a következtetései is távol állnak a valóságtól. Aki már unja, nyugodtan lapozzon tovább, de a nehezebb felfogásúak kedvéért megpróbálom még egyszer elmagyarázni: azok a fényes foltok nem maguktól világítanak, csak a Nap fényét verik vissza. Ezt viszont annyival jobban csinálják, mint a felszín többi része, hogy azonos beállítás mellett fizikailag lehetetlen a szonda kameráival ezt is, azt is egyszerre leképezni. Minden részleteket is mutató kép műtermék, amiket különböző időpontokban különböző expozíciós időkkel felvett képekből szerkesztettek össze, a felvételek közötti elmozdulásokat szoftverekkel a lehetőség szerint kompenzálva. Emiatt látszik úgy, mintha a foltok a háttérhez képest világítanának, illetve ahhoz képest egyik képről a másikra változna a fényerejük, és hogy eltérőek az árnyékok a fényes és a sötét területeken. A kisbolygó éjszakai oldalán pedig semmi sem látszik a foltokból, olyankor minden annyira sötét, hogy – főleg ilyen alacsony pályáról – a szonda nem tud részleteket is mutató képet készíteni a felszínről.
   
  hengelhoffer kedveli ezt.
 10. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Ceres "fényes foltok" kis történelem:

  "....2003. Január. A Hubble-űrteleszkóp felfedezi a fényes foltot a Ceres felszínén. 30-40 km-es területnek méri be. Jégre gyanakodnak a kutatók.

  2015. Február. Képeken már egyre jobban kirajzolódik a fényes folt.

  2015. Február 19. A fényes folt több apró foltból áll. Egy nagy fényes, és legalább egy kicsi folt.

  2015. Február 25. Kiderül, hogy a fényes folt egy nagyobb 92 km átmérőjű kráterben helyezkedik el.

  2015. Március 1. Kutatók szerint a fényes foltok vulkanikus eredetűek. Egyelőre a NASA nem tudja pontosan mi lehet.

  2015. Március 5. A média ( s csillagászok is ) azzal foglalkoznak, mi lehet a fényes foltok.

  2015. Május 4. A NASA 3 D-s képet tett közzé, a még mindig titogzatos fehér foltokról.

  2015. Június 6. Elkészül az eddigi legjobb, bár még mindig nem annyira részletes kép a foltokról. ( felbontás már 410 m / pixel )
  2015. Június 22. Közétették egy újabb fotót a foltokról, de ez is 410 m / pixel felbontású.


  2015. Június 29. Újabb kép a fehér foltokról, ezúttal a sötét oldalról lett lefényképezve. Világosan látszanak a foltok, még éjszaka is.


  2015. Július 3. Elnevezik a krátert, amelyben a fehér foltok vannak. Occator - kráter 91.9 km átmérőjű, helyzete: ÉSZ: 19.86 NYH: 238.8 fok.

  2015. Július 28. NASA kutatói szerint egyfajta jeges " köd " lehet a Occator - kráter belsejében. De ez még nem bizonyított.

  2015. Augusztus 24. Újabb kép a kráterben lévő fehér foltokról, de így is még nem elég részletes ahhoz, hogy tudjuk valójában mik.

  2015. Szeptember 9. Új kiváló kép az Occator - kráterről, a kráter belsejében lévő foltok egyre élesednek, 140 méter /pix a kép felbontása.

  2015. Október 1. NASA Dawn kutatói kijelentették, továbbra sem tudják mi lehet a fehér foltok s kráterben. ( több felvétel, és mérés ellenére sem )

  2015. Október 2. Kutatók bejelentik, hogy valószínűleg só lehet a fehér foltok összetevője, amelyre még most nincs bizonyítékuk.

  2015. Október 26. Mozaikkép az Occator - kráterről ( és környezetéről ) a kép felbontása még nem jobb , mint a több felvételé.

  2015. December 10. Kiadott közlemény szerint a foltok eredete sók, amely esetleg jeges anyaggal is keveredhet. Még mindig rejtély...

  2015. December 18. A foltok korát fiatal mindössze 78 millió évesre becsülik, s a képek alapján egy mélyedésben foglalnak helyet.

  2016. Március 16. Csillagászok szerint a fehér foltok időszakos
  fényváltozásokon megy keresztül, ez azt is jelenti, hogy a foltok anyaga megújul......"
   
 11. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Jól van, ha gondolod, felőlem nekifuthatunk még egyszer.:D A "június 29.-i" "éjszakai folt" felvétel (http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA19584) kísérő szövege szerint a kép június 15.-én készült (a június 29. a közreadás dátuma), és ahogyan az a küldetés státusz lapján (http://dawn.jpl.nasa.gov/mission/status_2015.html) olvasható, aznap a szonda a nappali oldal felett járt, és készített felvételeket. A kép nyilván azért olyan sötét, mert az expozíciós időt a folt fényességéhez állították be, ezért a kép többi része erősen alulexponált maradt.
  A "2016. Március 16.-i" "időszakos fényváltozások" pedig nem a Dawn felvételeiből látszanak, annál sokkal kisebb mértékűek, hogy azokon észlelni lehessen őket. Egy földi távcsőre szerelt rendkívül érzékeny spektrométerrel mérték ki tavaly nyáron, és a felfedezői szerint azt jelentik, hogy a napsütés hatására valami illékony anyag (valószínűleg vízgőz) párolog el a foltok környékéről. (P. Molaro, A. F. Lanza, L. Monaco, F. Tosi, G. Lo Curto, M. Fulle, L. Pasquini: Daily variability of Ceres’ albedo detected by means of radial velocities changes of the reflected sunlight. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, 2016; 458)
   
 12. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Üdv!
  A mai nap rendkívüli lehetősége:
  'A Merkúr átvonul központi égitestünk előtt, haladása kis "pöttyként" követhető majd folyamatosan a Napkorongon. A látványt - alkalmas időjárás esetén - nagy távcsövek segítségével közvetítjük. A Napba közvetlenül, megfelelő fénycsökkentő rendszerek nélkül beletekinteni végzetes lehet szemünk világára!(Arról nem is beszélve, hogy a jelenség kis mérete miatt nem is lehet észrevenni.)

  Legbelső bolygónk átvonulása magyar helyi idő szerint délután negyed 2-kor kezdődik, és egészen napnyugtáig tart. (Ténylegesen este háromnegyed 9-ig zajlik, de akkorra már a Nap tőlünk nézve a horizont alá merül.) Élő közvetítésünkben - terveink szerint - látható és H-alfa hullámhossztartományban mutatjuk be a látványt, hozzátéve, hogy a közvetítés számunkra is technikai kihívás. A 2006-os legutóbbi Merkúr-átvonulás felvételein jól látszik, milyen kis részt takar ki a Merkúr a Nap korongjából! (Forrás: NASA és Wikipedia)

  Legközelebb 2019-ben, 2032-ben és 2039-ben következik be hasonló átvonulás, de mindegyikük novemberben (azaz kisebb megfigyelési eséllyel kecsegtető napmagasság, napfénytartam és bizonytalanabb őszi időjárás mellett). Jelen élő közvetítésünkben a terveink szerint két helyszínről, Budapestről és Kecskemétről is közvetítjük a látványt.'

  A jelenséget megfelelő technikai háttér hiányában a web-en lehet nyomon követni, a fenti szövegrészlet forrásának oldalán: http://www.galileowebcast.hu/live.html
   
  hengelhoffer és Umaksuman kedveli ezt.
 13. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Fuss egyedül... Futás..gif
   
 14. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  hengelhoffer kedveli ezt.
 15. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  "......Az utóbbi hónapokban több tanulmány is napvilágot látott, amelyek szerint létezhet egy kilencedik nagybolygó is a Naprendszerben. Nem világos azonban, hogy az miként kerülhetett a Naptól óriási távolságban húzódó pályájára.


  A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) kutatói több forgatókönyvet is megvizsgálva arra jutottak, hogy azok legtöbbjének valószínűsége eléggé kicsi. Ennek fényében a kilencedik bolygó problémája továbbra is rejtélyes. Gongjie Li (CfA) szerint a bizonyítékok ugyan arra utalnak, hogy létezik, nem tudjuk azonban megmagyarázni, hogyan keletkezhetett.

  A feltételezett kilencedik bolygó 400-1500 csillagászati egység – 60 és 220 milliárd kilométer – között keringhet a Nap körül. Ez jóval nagyobb távolság annál, mint ahol a többi nagybolygó rója a pályáját, ezért adódik a kérdés: vajon itt is keletkezett, vagy máshol alakult ki, és később került erre a szokatlan pályára?....."


  És még a pályája is olyan, mint a Nibirunak....:D  http://www.csillagaszat.hu/hirek/nr...se-es-fejlodese/bolygo-ami-nem-is-letezhetne/
   
 16. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Az élő közvetítés a Nap előtt elvonuló Merkúr-ról (angolul):
  http://livestream.com/SkyandTelescope/Mercury
   
  Umaksuman kedveli ezt.
 17. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Zseniális.:rohog:
  Azt már többször megmutattad, hogy a csillagászathoz - és általában a természettudományokhoz - lövésed sincsen, de azt nem gondoltam volna, hogy az áltudományok területén is ennyire tájékozatlan vagy. A Nibiru-mesék közös motívuma ugyanis az, hogy mind Sitchin, mind Lieder szerint az állítólagos bolygó pályájának a Naphoz legközelebbi pontja 1 csillagászati egység körül kell hogy legyen, hiszen így tudná csak megközelíteni a Földet, és akár katasztrofális hatást is gyakorolni rá. Az általad idézett cikkben szereplő minimális távolság viszont a Neptunusz távolságának több mint tízszerese (tehát szabad szemmel soha még csak látni sem lehetne), az ehhez tartozó keringési periódus pedig 10 000 éves nagyságrendben lenne, ellentétben a Sitchin által kitalált 3600 évvel. Tehát a pályája egyáltalán nem olyan, mint a Nibirunak....:D
   
  hengelhoffer kedveli ezt.
 18. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Óriási lyuk található a Ceres déli pólusán?  A NASA által készített felvételeken egy hatalmas sötét folt látható, melyből arra lehet következtetni, hogy egy hatalmas, gigantikus méretű lyuk, vagy nyílás található az égitest felszínén. Üreges lenne a Ceres? Ha igen, mi van a belsejében?

  A Dawn nevű űrszonda készítette az új képeket a Ceresről, melyen érdekes anomália látható az égitest déli pólusán. Konkrétan úgy tűnik, mintha a Ceresnek nem is lenen déli pólusa, egy hatalmas bemélyedés, sötét folt található a területen.

  Mi lehet a rejtélyes mélyedésben, és milyen mély lehet egyáltalán? Egy extrém geológiai formáció, vagy egy titkos bejárat valahová a Ceres belsejébe?

  Üreges, vagy ún. lyukas égitesttel még nem találkozott a csillagászat, így ha bebizonyosodik, hogy valóban egy óriási lyuk látható a felvételen, akkor az rengeteg kényes kérdést felvet.

  Többek között felvetődhet az égitest mesterséges eredete is.
  A Ceresen korábban is észleltek már számtalan érdekes jelenséget, formációt. A Ceresen ugyanis fénylő foltokat találtak, egy másik alkalommal pedig egy titokzatos, mesterségesnek látszó kupola-szerű építményt.

  [​IMG]

  Sokan már most is úgy vélik a felvételek láttán, hogy a lyuk egy átjáró egy belső világba, mint ahogyan a belső Földbe is találhatóak lejáratok a sarkköröknél saját bolygónkon is.

  A Ceres északi sarkkörénél semmi különöset nem látni, hegyek, kráterek és kisebb-nagyobb mélyedések tarkítják a felszínt, azonban a déli pólus szinte koromfekete a felszíni fotókon.

  [​IMG]

  A NASA hivatalos magyarázata szerint azért látható jelenleg egy óriási feketeség a területen, mert az épp árnyékban van a fényviszonyok miatt.


  Ez még akár igaz is lehetne, de a Ceres ezen részéről korábban nem túl sok jó felvétel készült, és egy belső NASA munkatárs azt állította korábban, hogy ezeket a képeket az űrügynökség kifejezett utasítására rendszeresen elmontírozták, sok más égitestről, így a Marsról készült felvételekkel egyetemben.

  Vagyis könnyen lehet, hogy a Ceres déli pólusán található lyukat is eltüntették a korábbi képekről.
  Szakavatott szemek még fotószerkesztésre utaló jeleket is találtak az egyes képeken.

  Ha valóban egy lyuk tátong a póluson, az felveti annak a kérdését, hogy hogyan került oda, és van-e valami célja. Egy ekkora lyukat ugyanis nem hozhatott volna létre egy becsapódás vagy ütközés, mert a Ceres darabjaira hullott volna szét.

  Ha pedig mesterségesen vájt lyuk, az a nagy kérdés, hogy mi van a lyuk alján, a Ceres belsejében, illetve a lyuk mikor keletkezett.

  Akár egy belső világ bejárata is lehet, mint a bolygónkon található állítólagos belső Föld.
  [​IMG]

  A belső világok létezése az egyes égitesteken nem bizonyított, ugyanakkor egyes kutatók erősen hisznek benne, és úgy vélik hogy már közvetett bizonyítékok igazolhatják ezen világok létezését.

  Ha a Ceres valóban üreges belül, és a póluson található lyuk levezet az üreg mélyére, akkor talán egy mesterséges munkáról van szó, és egy idegen civilizáció maradványairól.

  Ha a Ceresről újabb, még részletesebb felvételek kerülnek elő, talán közelebb jutunk a megoldáshoz, és felfedhető lesz a Cerest övező megannyi rejtély.

  www.avilagtitkai.com
   
 19. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  De te már nyilván találkoztál ilyennel, hiszen a “Csillagászat és űrkutatás” témához idéztél már be meséket a Föld, a Hold, és a Nap “üreges, vagy ún. lyukas égitest” voltáról is, ez pedig rengeteg kényes kérdést felvet. :rohog:

  Mese a köbön. Nem fénylő, hanem (a környezetükhöz képest) fényes foltokat találtak, ha érted a különbséget. A fényes foltok némelyike pedig a nagyobb felbontású képeken természetes eredetű földi “kupolákra” (ún. láva-dómokra) emlékeztet. A természetes eredetű földi “kupolák” (dómok) pedig természetesen a mesterséges kupolákra emlékeztetnek, ezért kapták a nevüket.

  A NASA “hivatalos magyarázata” szerint az említett terület folyamatosan árnyékban volt 2015 március (a fotózás kezdete) és decembere (mikor az addig elkészült felvételekből ezeket a kompozit képeket összeszerkesztették) között.

  És ezt te onnan tudod, hogy olvastad valahol, hogy valaki azt írta, hogy saját szemével látta, mikor mesélte valaki. :rohog:
  Ezzel szemben az igazság az, hogy mivel a Ceres forgástengelye – a Földéhez hasonlóan – nem pontosan merőleges a Nap körüli keringésének síkjára, ezért – szintén a Földhöz hasonlóan – a sarkok környékén vannak olyan területek, amiket fél évig egyáltalán nem éri a Nap fénye. A Ceresen pedig egy év 4,6 földi évig tart, a szonda viszont 2015 decemberében még csak kb. 9 (földi) hónapja készített felvételeket.

  De a fentiek fényében sokkal könnyebben lehet, hogy nem.:)

  Ezek szerint szakavatatlan szemek is megtalálták ezeket a jeleket, csak ők nem tudják, hogy mit jelentenek. Ez ugyan világraszóló titok, de neked elárulom. (Csak aztán vigyázz, nehogy eltegyenek láb alól a tuggyukhogykik, mert túl sokat tudsz.):D
  Tudod, ha valamit messziről nézel, az kicsinek látszik, és csak kevés részletet tudsz megkülönböztetni rajta. Ha több részletet akarsz látni, akkor közelebb kell menned hozzá. De mivel két véges méretű lyukon keresztül látsz csak ki a fejedből, ha olyan közel mész az illető tárgyhoz, hogy a legkisebb részleteket is frankón lássad rajta, az már olyan nagynak fog látszani, hogy csak egy részét tudja a szemed befogni. Ezért ha az egészről akarsz nagyon részletes képet készíteni, azt külön részképekből kell összeszerkesztened. Ha pedig az illető tárgy nagyjából gömbölyű és egyenetlen felszínű, akkor ezeket a részképeket rendkívül nehéz, sőt, valójában lehetetlen egyetlen, minden pontjában tökéletesen mérethelyes síkbeli képpé összeilleszteni, ezért akár még szakavatatlan szemek is kiszúrhatnak rajta egy-egy illesztési pontatlanságot.
   
  hengelhoffer kedveli ezt.
 20. Mrs Tanár

  Mrs Tanár Állandó Tag

  A Szaturnusz gyűrűi a Cassini új felvételén

  A Szaturnusz ikonikus gyűrűinek bonyolult szerkezete látható lenyűgöző részletességgel a NASA Cassini űrszondájának legfrissebb felvételén.
  A gyűrűk kisebb gyűrűkből állnak, amelyek távolról nézve egybemosódnak. A szeptember 16-án, mintegy 456 ezer kilométerről készült fotón viszont több tucatnyi kisebb képződmény vehető ki. (A szonda 4 fokkal a gyűrűsík felett helyezkedett el a megfigyelés idején. )
  A „gyűrűcskék” igen sokszínűek, és a kutatók egyelőre nem tudják, ennek pontosan mi lehet az oka.

  A NASA sajtóközleményében kifejtette, a gyűrűkkel foglalkozó kutatók között vita tárgyát képezi a képződmények természete, többek között az, hogy megjelenésük kezdettől ilyesmi volt-e, vagy pedig változott az idő előrehaladtával.
  A Szaturnusz gyűrűi 90-95 százalékban vízjégből állnak. Származásukban sem biztosak a kutatók, rengeteg elmélet látott már velük kapcsolatban napvilágot.

  Egyesek például úgy hiszik, hogy a gyűrűk egy az óriásbolygó gravitációja által széttépett jeges hold maradványai, míg más elméletek szerint főképpen a bolygó keletkezése után visszamaradt anyagból épülnek fel.

  Nemrégiben egy csillagászcsoport már azzal állt elő, hogy a gyűrűk a Szaturnuszhoz négymilliárd évvel ezelőtt – a kései nagy bombázásként ismert kaotikus periódusban – túl közel merészkedő törpebolygók töredékei lehetnek.

  A Cassini 1997-ben indult és 2004-ben érkezett meg a rendszerhez. 2017 szeptemberéig folytatja a gyűrűs planéta és számos holdjának vizsgálatát, majd kontrollált módon vetnek véget szolgálatának a bolygó vaskos atmoszférájában.

  Fedélzetén utazott a Huygens szonda is, amely 2005 januárjában elsőként szállt le a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon.

  A 3,2 milliárd dolláros misszió a NASA, az Európai Űrügynökség és az Olasz Űrügynökség közös projektje.


  híradó.hu

   
  Utoljára módosítva: 2016 November 11
  naivbalek és Umaksuman kedveli ezt.

Megosztás