Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

kadorca

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeged felé a buszon egy mellettem ülő néni adta a következő régi receptet:

Sós rúd

30 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 tojás, 2 dkg élesztő (ezt 1 dl tejben felfuttatni), majd az egész masszát összegyúrni, vékonyra nyújtani és 2 cm-es csíkokra vágva megsütni.

Kaptam belőle kóstolót is, nagyon finom volt.
 

kadorca

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt pedig ma kaptam:

Cappucino szelet

Piskóta: 6 tojás, 6 kanál kristálycukor, 5 kanál liszt, 3 evőkanál kakaó, 1 dl étolaj, 1 cs sütőpor
Ezt megsütni, és hagyni kihülni.

Krém: 2 cs tejszínes pudingpor, 20 dkg kristálycukor, 7 dl tej, 25 dkg margarin, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál cappuccino

A pudingot megfőzzük a cukorral és a tejjel, majd hagyjuk kihülni. Ha kihült kikeverjük a margarinnal. A krémet kétfelé osztjuk. Egyik fele marad fehér krémnek a másik felébe belekeverjük a kakaót és a cappuccinot.
Tetejére tortabevonót olvasztunk.
 

szeemi

Állandó Tag
Állandó Tag
kefíres

Nagyon régen egy kedves kolléganőmtől kaptam ,ezzel az ajánlással : te is a 10 emeleten laksz ,ez olyan süti ,ha felcsöngetnek ,elkezded s mire felér a lifttel már a finom süti illatát érzik :)

Kefíres

1 kefir ,(aminek a tartalmát egy tálba öntjük s ez az üres kefires pohár lesz a mérce röviden: kp )
1 kp olaj
1 kp kristálycukor
3 egész tojás
2 és fél kp liszt ( melyben elkevertük az 1 csomag sütőport )

A kefírt az olajat s a tojásokat jól kikeverjük majd apránként hozzá adjuk a sütőporos lisztet . Sűrű palacsintatészta állagú .
20-25 perc alatt sül meg gáztűzhely legmagasabb állásánál (sajnos hőfokot nem tudok )Tűpróba!

Sokféle képen lehet variálni .
Pl : tetejére meggyet szórni, kakaóport keverni bele s lekvárral tölteni, kétfelé venni s az egyik félbe kakaópor tenni s keresztezve beleönteni a tepsibe , a fele adag pont egy gyümölcsformába elég stb.

Jó étvágyat !
 

Noci87

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt pedig ma kaptam:

Cappucino szelet

Piskóta: 6 tojás, 6 kanál kristálycukor, 5 kanál liszt, 3 evőkanál kakaó, 1 dl étolaj, 1 cs sütőpor
Ezt megsütni, és hagyni kihülni.

Krém: 2 cs tejszínes pudingpor, 20 dkg kristálycukor, 7 dl tej, 25 dkg margarin, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál cappuccino

A pudingot megfőzzük a cukorral és a tejjel, majd hagyjuk kihülni. Ha kihült kikeverjük a margarinnal. A krémet kétfelé osztjuk. Egyik fele marad fehér krémnek a másik felébe belekeverjük a kakaót és a cappuccinot.
Tetejére tortabevonót olvasztunk.

Jól hangzik, de a krémet hova tesszük?
 

tuppiroska

Állandó Tag
Állandó Tag
Töketlen pompos (egy tepsihez)
Egyszerű kenyértésztát készítünk: 3 dl vizet megmelegítünk, rakunk bele pici cukrot, belemorzsoljuk az 5 dkg élesztőt, két evőkanál étolajat vagy olvasztott vajat, kb. 60 dkg lisztet, tetejére pici sót. Összedolgozzuk. (Olyannak kel lenni, mint egy kemény galuska tészta.) Megkelesztjük.Ujjnyi vastagra nyújtjuk. Zsírral (margarinnal) kikent tepsibe rakjuk és közepes lángon addig sütjük, míg egy kicsit megszikkad. Kivesszük a sütőből, megkenjük fokhagymás tejföllel, megszórjuk kockára vágott füstölt szalonnával, karikára vágott vöröshagymával, és visszadugjuk a sütőbe, míg a szalonna kicsit átsül.
Próbáljátok ki nagyon finom! Ha tököst akarsz csinálni, szórj még rá kis gyalult tököt!
 

istvanne.nagy

Állandó Tag
Állandó Tag
Madártej szelet
Hozzávalók:

Tészta: 8 tojás fehérje, 8 kanál cukor, 8 kanál liszt, 1 sütőpor.

Krém: 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 8 tojás sárgája, 5 kanál cukor, 5 kanál liszt, 2 vaníliás cukor, 4 dl tej.

A fehérjét félig felverni, bele a cukor, jó kemény habot verni. Utána belekeverni a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott, lisztezett tepsiben megsütni.

A krémhez a margarint kikeverni a 15 dkg porcukorral, a többi hozzávalóból pedig sűrű krémet főzni. Ha kihűlt összekeverni a margarinos cukorral és a megsütött lapra kenni. Fél literes tejszínt, jó keményre felverni és a krém tetejére kenni. Végül megszórni egy kis kakaóval.

Könnyen lehet szelni, ha egy edénybe tesztek forró vizet és a recés kést mindig belemártjátok, hogy a kés meleg legyen. Közben le kell törölni, mert azért ragad rá egy kis tejszín.
 

BuzasIrenke

Állandó Tag
Állandó Tag
Most csak egy nagyon egyszerű és finom halételt küldök, amelyet nemrégen készítettem:
Lazacfilé sütve
- 50 dkg lazacfilé
- 2-3 evőkanál halfűszer
- 1 db citrom
- 1 fej hagyma
- 5 dkg szalonna
- só
- olaj
Elkészítés: A gyönyörű vörös lazacfilét a fél citrom levével meglocsolom, megsózom, befűszerezem, és egy órát pihentetem, hogy jól átjárjákaz ízek.
Addig a hagymát vékony karikákra, a meghámozott almát és a szalonnát vékony szeletekre vágom. (Én nem használok szalonnát, inkább egy kis olivaolajat.). A tepsi aljára kevés olajat öntök, ráhelyezem a halszeleteket, az almát, a hagymát és tetejére a szalonnát, hogy sülés közben végigcsorogjon a szaftja a halon. Aztán újra meglocsolom az egészet citromlével.
Eleinte fóliával letakarva sütöm, majd a levével locsolgatva hagyon szépen megpirulni.
Jó étvágyat!
 

hóbagolyka

Állandó Tag
Állandó Tag
Tejkaramellás szelet

Hozzávalók:

- 5 db tojás, 15 dkg cukor, 3 evők. meleg víz,
- 16 dkg liszt, 3 dkg kakaó, 1 cs. sütőpor, só,
- margarin és liszt a tepsi kikenéséhez.

- 2 cs. tejkaramellás főzős pudingpor,
- <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /><st1:metricconverter w:st="on" ProductID="7,5 dl">7,5 dl</st1:metricconverter> tej, 10-15 dkg porcukor, 15 dkg margarin,
- <st1:metricconverter w:st="on" ProductID="2 dl">2 dl</st1:metricconverter> Hulala tejszín, tortabevonó, egy evők. olaj.

Elkészítése:

A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéket egy csipet sóval a hűtőbe tesszük.
A lisztbe belekeverjük a sütőport és a kakaót.
A tojássárgákat habosra keverjük a meleg vízzel és a cukorral. Legalább 5 percig keverjük.
Hozzáadjuk a kakaós lisztet, és azzal is jól összekeverjük.
A sütőt 175 fokra felmelegítjük.
A tepsit (kb. 23×35 cm) kimargarinozzuk, és belisztezzük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és egy lapáttal óvatosan belekeverjük a lisztes masszába. Vigyázzunk, hogy a hab ne tőrjön össze !
A tepsibe öntjük a piskótamasszánkat, elegyengetjük, és megsütjük. Kb. 30 perc után hurkapálcikával megnézzük, hogy átsült-e a tészta. Nekem úgy 40 perc kellett hozzá.
A krémhez a tejben csomómentesre keverjük a pudingporokat, és a porcukorral együtt összefőzzük. A sűrű pudingot teljesen kihűtjük. A puha margarint habosra keverem és apránként hozzákeverem a kihűlt pudingot. Ha csomós, akkor még a botturmixot is bevetem.
A kihűlt piskótát keresztben két lappá vágom, és a krémmel betöltöm.
A tetejére a tejszínt kemény habbá verem, és a tetejére simítom. Ezt nem kell édesíteni, és még másnapra is megtartja az állagát.
A tejszínhab tetejére reszelhetünk tejcsokit, vagy gőz fölött olvasztok tortabevonót, amibe egy evőkanál olajat keverek, és ezt rácsurgatom.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Lekváros csirke

Lekváros csirke

Hozzávalók:
4 személyre

Egy feldarabolt csirke, vagy 1 kg sütnivaló csirkealkatrész (szárny, comb, mell, ki mit szeret)

A csirkéket megsózuk, kicsit hagyjuk, hogy a só átjárja, majd egy tepsibe vagy még inkáb egy lefedhető jénaiba, cseréptálba tesszük, kinek mije van kéznél. A húsdarabokat bekenjük baracklevárral, majd a teőt (alufólitá) rátéve hideg sütőbe teszük, és kb 50 percet közepes hőfokon sütjük. Akkor jó, ha a lekvár szépen rásült a csirkére, és az illata is megfelelő.

Szívesen ajánlom ezt a csirkét miden húsevőnek, nagyon finom, omlós a cukortól, és kellemesen aromás a baracktól.

Ennyi. Tálalható párolt rizsel, sült krumplival, vagy krumplipürével, de a la Canada Fórum is: fokhagymás ananász zselével. :D

picture.php
 

cathy222

Állandó Tag
Állandó Tag
Fokhagymás ananászzselé

Fokhagymás ananászselé

Hozávalók:
egy doboz darabolt ananászbefőtt
két kanál olaj (vagy 3 dkg vaj vagy margarin)
egy evőkanál ecet
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
Babérlevél,
fehérbors
oregano
Fél dl. víz
egy evőkanál zselatin (elvileg 1 cs.tortatzselépor is megfelel)

Az ananászt lecsepegtettjük a levétől, a levét félretesszük, mert az is fog kelleni.
Egy sepenyőben a zsiradékot felforrósítjuk, beleteszük az ananász darabokat, kicsit piriítjuk, karamellizáljuk, majd rádobjuka zúzot fokhagymát, kicst átsütjük, hogy illata legyen. Beledobjuk a babérlevelet, ráöntjük az ananász levét, és felforraljuk. beleteszük az egy evőkanál 10%-os ételecetet (esetleg ki lehet próbálni citromlével is ecet helyett) A zselatint feloldjuk a fél deci vízben, az ananászhoz öntjük, borsozuk, beleszórjuk az oreganót, és újraforás után a zselatinnal még forraljuk előírás szerint (ha jól emlékszem kb egy percig) Ezután formákba rakjuk, és hűtőbe tesszük. Lehet kicsit több zselével készíteni, nekem nehezen állt össze, de az íze így is megrendítő volt. :rolleyes: Pár nap állás után ehetővé szelidült.

Kipróbálásra javítgatásra javaslom ezt a receptet. Várom a hasznos ötleteket. A lényeg a fokhagyma és az ananász párosítása. :).

picture.php
 

istvanne.nagy

Állandó Tag
Állandó Tag
HÁZIKÓ

Hozzávalók: 22 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaó, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál tejföl. Az anyagokat összegyúrjuk és 24 db rudat sodrunk belőle, olyan hosszúságút, mint az ostyalap és kisütjük.

Krém: 6 dl tej 6 kanál rétesliszt 2 tojás sárgája, ezt sűrűre főzzük és 2-3 vanília cukorral ízesítjük, ha kihűlt összekeverjük 25 dkg vajjal, 25 dkg porcukorral. Az ostyalapot hosszába ketté vágjuk az egyiket krémmel megtöltjük 3 rudat ráteszünk azután megint krémezzük és 2 rudat teszünk rá, azután ismét krém és 1 rúd következik. Két fél ostyalapot az oldalára rárakunk. 1 adagból 4 db házikó készíthető el.

A szeletelhetőség érdekében érdemes fagyasztóban tartani.
 

Gibike

Állandó Tag
Állandó Tag
habkönnyű túrós

Én már kipróbáltam ezt a receptet és nagyon jó sikerült.Nem kelesztettem olyan sokáig mint a receptben, csak kb. 2 órát, de így is finom volt.

Pehelykönnyű túrós pite
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojássárgája
15 dkg margarin
3 dkg élesztő, hozzá kevés tej
30 dkg liszt
Krém:
75 dkg tehéntúró
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
4 tojásfehérje
1 evőkanál liszt

Elkészítés: Habosra keverünk 4 tojássárgáját 15 dkg margarinnal, hozzáadunk 3 dkg - tejben megfuttatott - élesztőt, 30 dkg lisztet, és alaposan kidolgozzuk. Két részre osztjuk a rétestészta keménységű tésztát, és egyiket kinyújtva kibélelünk vele egy tepsit. Áttörünk 75 dkg tehéntúrót, simára keverjük 25 dkg porcukorral, hozzáadunk 10 dkg mazsolát, 1 citrom reszelt héját, végül a 4 tojásfehérje keményre vert habját és egy kanál lisztet. A tésztával kibélelt tepsibe öntjük, és a másik cipót kinyújtva befedjük a túrókrémet. Kb. 3 órát langyos helyen pihentetjük, majd forró sütőbe tesszük, de a hőmérsékletet sütés közben kicsit csökkentjük. Kb. 45 percig sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk a tetejét vaníliás cukorral és kockákra vágjuk.
 

kadorca

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Elveszett egy régi családi receptünk. Ha valaki tudja, hogy kell savanyított szilva befőttet készíteni legyen szíves leírni.

Köszi
 

istvanne.nagy

Állandó Tag
Állandó Tag
Házikó....

Sziasztok!!Eszt most kaptam,még nem volt időm megsütni.de már ettem ilyet,nagyon mutatós és finom!!!!

HÁZIKÓ

Hozzávalók: 22 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaó, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál tejföl. Az anyagokat összegyúrjuk és 24 db rudat sodrunk belőle, olyan hosszúságút, mint az ostyalap és kisütjük.

Krém: 6 dl tej 6 kanál rétesliszt 2 tojás sárgája, ezt sűrűre főzzük és 2-3 vanília cukorral ízesítjük, ha kihűlt összekeverjük 25 dkg vajjal, 25 dkg porcukorral. Az ostyalapot hosszába ketté vágjuk az egyiket krémmel megtöltjük 3 rudat ráteszünk azután megint krémezzük és 2 rudat teszünk rá, azután ismét krém és 1 rúd következik. Két fél ostyalapot az oldalára rárakunk. 1 adagból 4 db házikó készíthető el.

A szeletelhetőség érdekében érdemes fagyasztóban tartani.
 

szanté

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Elveszett egy régi családi receptünk. Ha valaki tudja, hogy kell savanyított szilva befőttet készíteni legyen szíves leírni.

Köszi

Kadorca Kedves!

Hoztam két receptet, nem tudom erre gondoltál-e. Én még nem ettem egyiket
sem és eléggé elítélendő módon én a szilvát lepárolva pálinkaként szeretem.

Ecetes szilva
Hozzávalók:
szilva
1 l borecetes vízhez 35 dkg cukor
4-5 szem bors
1 szegfűszeg
szalicil
Elkészítése:
A szilvát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd üvegbe tesszük. Az ecetet
vízzel higítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, majd felfőzzük.
Kihűtjük, leszűrjük, és a szilvára öntjük. A tetejére teszünk egy kis
tartósítószert, lezárjuk, és hideg helyre tesszük.
szilvasav350.jpg


Másik recept
Ecetes szilva
Hozzávalók:
2,5 kg szilva
2,5 dl víz
3,5 dl ecet
3/4 kg cukor
fahéj
2 szegfűszeg
fél citrom vékonyan hámozott héja
Elkészítése:
A hozzávalókat felfőzzük, majd forrón a megmosott, megszurkált nagy
szilvákra öntjük, letakarjuk, és egy éjjelen át állni hagyjuk. Másnap
leöntjük a levét, felfőzzük, forrón a gyümölcsre öntjük, és megint állni
hagyjuk másnapig. Harmadik napon a szilvákat üvegbe rakjuk, a levet
forrón ráöntjük, majd lekötjük. Sült húsokhoz savanyú helyett kiváló.
rumossombefott.jpg
 

Wulfi

Állandó Tag
Állandó Tag
Narancs(mandarin)torta

Tegnap láttam a tvpaprikán (Nigelától) ennek a sütinek az elkészítését.
A hozzávalókat lefirkantottam, de lehet, hogy nem pontos. Ha valakinek meg van a hiánytalan recept, örömmel venném.

5 db narancs, vagy mandarin héjastul megfőzve
25 dkg darált mandula
22,5 dkg porcukor
6 db tojás
egy csomag sütőpor

A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk. Lágy "tésztát" kapunk, amit sütőpapírral bélelt tortaformába öntünk. (A forma oldalát kivajazzuk). Majd 190 fokon kb. 1 órát sütjük. A tortát a formában hagyjuk kihülni. Másnap fogyasztható. Sokáig friss marad.
 
Oldal tetejére