Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

gurulyka

Állandó Tag
Állandó Tag
Húsvétra: Vadas házinyúl

1 nyúl hátsó combja és gerince, 2 sárga-, 2 fehérrépa, 1 kis zeller, 1 dl bor, 1 kis fej hagyma, 2 dl tejföl, zsír, 5 szem bors, pirospaprika, 1 citrom, mustár só.
A pácléhez: 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 liter víz, 8 szem bors, 5 szem koriander, 5 szem borókabogyó, 2 babérlevél, 1 szerecsendió-virág.
A páclé összetevőit 20 percig főzöm. Amikor kihűlt, beleteszem a lehártyázott húst. Egy hétig naponta forgatom. A főzés napján a húst letörölgetem, forró zsírban átforgatom, vele párolom a zöldségeket, a hagymát és a borsot. Mikor minden puha, a zöldséget áttöröm, visszateszem a lébe, behabarom. Mustárral, citromlével és -héjjal ízesítem, spagettivel tálalom.
 

gurulyka

Állandó Tag
Állandó Tag
Húsvétra: Sonkás töltött tojás

5 tojás, 5 dkg vagdalt főtt sonka, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin.
A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A sárgáját kiveszem és összegyúrom a többi hozzávalóval. A masszát habzsákkal visszatöltöm a fél tojásokba. Tetejüket az évszaknak megfelelő diszítőelemmel díszítem.
 

gurulyka

Állandó Tag
Állandó Tag
Húsvétra: Ukrán tojás

Kívülről teljesen úgy néz ki, mint egy félbevágott főtt tojás, de mégis más. 5 tojás, 5 gerezd fokhagyma, 2 dkg vaj, csipet só.
A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A fél sárgákat kiveszem. A vajat felolvasztom, beleteszem a zúzott fokhagymát és a sót. Egy-egy mokkáskanálnyit teszek a fél tojásokba és nyomban visszarakom a sárgáját. Tetejüket az évszaknak megfelelő diszítőelemmel díszítem, esetleg fogvájóval megtűzhetem.
 

Zsófi19

Állandó Tag
Állandó Tag
Imádom és nagyon egyszerű elkészíteni:

Sóskakrémleves

Hozzávalók: 25 dkg sóska, 1 erőleveskocka, 1 tojássárgája, <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /><st1:metricconverter w:st="on" ProductID="1 dl">1 dl</st1:metricconverter> tejszín, diónyi vöröshagyma reszelve, 1 púpozott evőkanál vaj ugyanennyi liszt, só, cukor, citromlé, zsemlekockák
A leveskockából egy l vízzel levest főzünk. A vajon világosra pirítjuk a hagymát, és rátesszük a sóskát. Kevés sóval, cukorral ízesítjük, majd liszttel meghintjük és felengedjük a levessel. Habverővel simára keverve 5 percig főzzük, majd tovább kevergetve hozzáadjuk a tejszínes tojássárgáját. Ízlés szerint még egy kis cukorral és citromlével ízesítjük, majd turmixoljuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
 

Zsófi19

Állandó Tag
Állandó Tag
Mákos guba kelt tésztából
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Hozzávalók (5 személyre): 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 4-<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" /><st1:metricconverter w:st="on" ProductID="6 dl">6 dl</st1:metricconverter> tej, 2 db tojás, 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, só, reszelt citromhéj, 15 dkg mák, 2 dkg vaníliás cukor, az öntethez: 20 dkg sárga-, vagy őszibarack

A lisztet átszitáljuk, majd dagasztótálban meleg helyre tesszük. Ezután élesztőből, langyos tejből kevés cukorral és kevés liszttel kovászt készítünk. A dagasztótálban előmelegített liszthez adjuk a kovászt, sót, cukrot, tojássárgáját, vajat, reszelt citromhéjat. Lágy, alaposan kidolgozott (hólyagos) tésztát dagasztunk. Ezután meleg helyen kelesztjük, majd a gyúródeszkát meglisztezzük, erre borítjuk a kelt tésztát. Pogácsaszaggatót vagy egy talpas poharat lisztbe mártunk, és félhold alakú galuskákat szaggatunk.
A tepsit olajjal megkenjük, és belerakjuk sorban a 'galuskákat'. Vajjal meglocsoljuk, és rászórjuk a felfőzött, ízesített, cukrozott (esetleg tojásfehérje habbal is lazított) mákot (2 réteget is készíthetünk), és 180-200 fokos sütőben készre sütjük.
Tálaláskor kevés forralt tejet vaníliás cukorral elkeverünk, és ezzel meglocsoljuk, valamint külön öntetet adhatun hozzá.


(Pár hete találtam a neten. Kipróbáltam és a kiflikarikás megoldást ezen túl hanyagolni fogom. )
 

Zsófi19

Állandó Tag
Állandó Tag
Nektarinos citromos fagylalt (Bede R. receptje)

Még egy kedvenc:

6 db nektarin;
5 db tojás;
15 dkg kristálycukor;
2 dl friss narancslé;
1 db citrom;
5 dkg szeletelt mandula;
3 cl Triple Sec likőr;
4 dl tejszín;<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

<o:p> </o:p>
4 darab meghámozott nektarint feldarabolunk és összeturmixoljuk a likőrrel.
A tojások sárgájához hozzákeverünk 12 deka kristálycukrot, és gőzfürdőn addig kevergetjük, amíg sűrű krémet nem kapunk. Ehhez kb. 4-5 percre van szükség. Ebbe a krémbe beledolgozzuk a likőrös nektarin pépet, és ízlés szerint adhatunk hozzá narancslevet is. Ezután hűtőbe tesszük, és megvárjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ekkor belekeverjük a tejszínből vert, mandulával megszórt, citrom levével ízesített habot, és a krémet kis tálkákba adagokra 3-4 óra hosszára ismét hűtőszekrénybe tesszük.
A fagylaltot nektarin szeletekkel és szeletelt mandulával tálaljuk<o:p></o:p>
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Finomságok teából

Nem is gondolná az ember, hogy egy teafiltert és a teát milyen változatosan és izgalmasan lehet felhasználni a konyhában.
Hosszú téli estéken érdemes kísérletezgetni. Találhatsz itt inycsiklandó forró italt, húsételt és finomságot is!

A forró italok jól jönnek, amikor hazaérsz a zimankóból:

chai_def.gif


Chai (indiai fűszertea)



Hozzávalók (kb. 8 adaghoz)
1 l víz
8 filter erős fekete tea (Twinings English Breakfast, vagy Twinings Irish Breakfast)
6 dl tej
5 ek. cukor
5 db kardamommag enyhén megtörve
1 ek. gyömbér frissen reszelve
1 db fajéhrúd
4 db szegfűszeg


Elkészítés
Forrald fel a tejet a cukorral és a fűszerekkel, majd alacsony hőmérsékleten főzd 1-2 percig. Add hozzá a teafiltereket, és forrald fel még egyszer. Hagyd a filtereket 10-15 percig ázni, majd az elkészült fűszerteát szűrőn át öntsd poharakba vagy bögrékbe.

Tipp
Készíts tejhabot és tálalás előtt kanalazd a fűszerteára. A tetejét szórd meg fahéjjal.

csokolade.jpg


Prince of Wales csokoládé



Hozzávalók (4 adaghoz)
4 filter fekete tea (Twinings Prince of Wales)
50g étcsokoládé
2 dl tej
6 ek. kakaópor
5 tk. cukor
1,5 dl tejszín
1 csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés
Öntsd le a teafiltereket kb. 6dl forrásban lévő vízzel, és hagyjd 5 percig ázni. Távolítsd el a filtereket, a csokoládét törd kis darabokra. Olvaszd fel a csokoládédarabkákat a forró teában, majd add hozzá a tejet, a kakaóport és a cukrot. Forrald fel még egyszer. A tejszínt verd fel kemény habbá. A tea-csokoládét öntsd poharakba vagy csészékbe, díszítsd tejszínhabbal és szerecsendióval.

Ha van kedved elkápráztatni egy kis összejövetelt vagy egy kis különlegességgel meglepni a kedvesedet:

csirke.gif


Csirkemell teapácban



Hozzávalók (4 adaghoz)
4 filter fekete tea (pl. Twinings Earl Grey)
1,5 l víz
5 ek. méz
2 ek. só
4 db csirkemell
1,5 dl olívaolaj
5 ek. szójaszósz
frissen őrölt bors
frissen vágott koriander


Elkészítés
A vizet, a mézet és a sót forrald fel, tedd bele a teafiltereket és 5 percig áztasd. A csirkemellet csíkozd fel és süsd meg, majd öntsd rá a teafőzetet. Egy éjszakán át pácold. Vedd ki a csirkemell-csíkokat a pácléből. Szűrj le a teapácból 2 dl-re valót, és forrald össze az olívaolajjal, a szójaszósszal és a borssal, majd kevés keményítő vagy liszt segítségével sűrítsd be. Öntsd le a teamártással a húst, és díszítsd korianderrel.

A hús mellé köretként tálalhatod:

Vegyes saláta teás salátaöntettel


Hozzávalók kb. 2 dl salátaöntethez:
3 ek. borecet
2 filter fekete tea (pl. Twinings Prince of Wales)
6 ek. olíva- vagy repceolaj
1 ek. zöld fűszernövény finomra vágva
só, bors
felkockázott zöldségek, salátacsíkok

Az ecetet forrósítsd fel, de ne forrald. Add hozzá a teafiltereket és lefedve kb. 5 percig hagyd ázni. Keverd a főzethez az olajat, és a fűszernövényeket, sóval és a borssal ízesítsd. A zöldségeket locsold meg vele, és hagyd egy kicsit pihenni.

creme_def.gif


Teakrém


Hozzávalók (4 adaghoz)
4 filter fekete tea (pl. Twinings Lady Grey, Twinings Prince of Wales, vagy Twinings English Breakfast)
2,5 dl víz
4 dl tejszín
4 tojássárgája
7 ek. cukor
rum
narancslé

Elkészítés
Öntsd le a teafiltereket forró vízzel és hagyjuk kb. 3 percet ázni. A tojásokat keverd habosra a cukorral és add hozzá a tejszínt. Add a keveréket a teához, majd alacsony hőfokon állandó kevergetés mellett főzd, míg krémes állagú lesz. A krémet hűtsd le, rummal és narancslével ízesítsd.

Forrás: www.femina.hu
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
mai ebéd , egyszerű elkészíteni, a család imádja

Virslis burgonyaleves
2 l sós vízben megfőzünk 3 sárgarépát, egy kisebb fej vöröshagymát, 1 kiskanál köménymagot, 1 babérlevelet. Mikor a répa megpuhult, kivesszük, a levet átszűrjük, és beleteszünk l kg apró kockákra vágott krumplit. Mikor a krumpli megfőtt, áttörjük, a levesbe visszarakjuk a karikákra vágott répát, valamint 3-4, karikákra vágott virslit teszünk bele. Pár percig forraljuk, majd hozzáadunk 1 dl tejfölt, 1 tojással elkeverve.
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="100%"> <tbody><tr><td align="center">
husvet11.jpg
</td></tr> </tbody></table>

Mimózasaláta
Hozzávalók: 2 dl tejföl, 1 nagy üveg majonéz, 5 héjában főtt burgonya, 5 főtt tojás, 5 közepes nagyságú savanyú uborka, 25 dkg trappista sajt.
A hozzávalókat egy üvegtálba rétegezzük a következő sorrendben: 1 dl tejföl, majonéz, reszelt burgonya, majonéz, reszelt tojás, majonéz, reszelt savanyú uborka, majonéz, reszelt sajt, l dl tejföl, majonéz. A majonézt úgy kell beosztani, hogy mindegyik sorba egyforma mennyiség kerüljön. A többi hozzávalóból (a tejföl kivételével, amiből ugyanis két sor kell, a tál aljára és a rétegezés tetejére, a majonéz alá) csak egy-egy sort teszünk. A salátát egy napra hűtőszekrénybe tesszük (a hűtőszekrénynek abba a részébe, amely nem fagyaszt), hogy az ízek összeérjenek.

Sonka bundában
Főtt sonkából lehetőleg szép kis szeleteket vágjunk. Ne legyenek vastagabbak 1 cm-nél. A kis szeleteket sűrű palacsintatésztába mártjuk, és lábosban, forró zsírban mindkét oldalán megsütjük. Készíthetünk hozzá tejfölmártást. Külön csészékben tálaljuk a bundásokhoz.
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Hagymaleves

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg fehér hagyma
2 liter zöldség alaplé, nem baj, ha leveskockából készíted
1 evőkanál kukoricakeményítő
olívaolaj, bors, só

Elkészítés: a hagymát vékony karikákra szeleteljük. Bő olívaolajban megfonnyasztjuk, hozzákeverjük a kukoricakeményítőt, felöntjük a zöldség alaplével, sóval, borssal ízesítjük. Fél óra alatt készre főzzük. Friss cipóval tálaljuk.

Forrás: www.femina.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Tőkehal fenyőmagmártásban

kaja1.jpg



Hozzávalók 4 személyre:

4 szelet, egyenként 15 dkg-os tőkehal
2 gerezd fokhagyma
10 dkg fenyőmag
2 nagy paradicsom
1 citrom
finomra vágott petrezselyem
olaj, só, babérlevél

Elkészítés: leforrázzuk a paradicsomot és lehúzzuk a héját. Megtisztítjuk a fokhagymát. A paradicsomot, a fokhagymát és a fenyőmagot összeturmixoljuk. Olajat melegítünk az edényben, amibe a halszeletek is beleférnek majd, beleöntjük a paradicsomos keveréket, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, és addig főzzük, amíg a leve egy kissé elpárolog. Belehelyezzük a tőkehalszeleteket, meglocsoljuk citrommal, és közepesen meleg sütőbe tesszük. 10 percig sütjük. Meghintjük petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

Forrás: www.femina.hu

Saját megjegyzésem: kóstoltam a piritott fenyőmagot, finom, nekem ízlett.
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Csőben sült karfiol

Hozzávalók 4 személyre:

1 fej, körülbelül 1 kg-os karfiol
5 dl tej
4 dkg vaj
3 dkg liszt
5 dkg sajt
só, bors, szerecsendió

Elkészítés: a rózsáira szedett karfiolt forrásban lévő vízbe tesszük. Ha megfőtt leszűrjük, és tűzálló tálba helyezzük. Egy edényben megolvasztjuk a vajat, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet és a langyos tejet. A krémet csomómentesre keverjük habverő segítségével. Híg, könnyű krémet kapunk, amelyet sóval, borssal és szerecsendióval ízesítünk, majd a karfiolrózsákra öntjük. Megszórjuk a sajttal, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.
Forrás: www.femina.hu
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajtkrémes csirkemell

kaja4.jpg



Hozzávalók 3 személyre:

6 szelet csirkemell
1 pohár fehérbor
1 csésze húslevel, leveskockából is jó
vaj
só, bors

Elkészítés: A csirkemellszeleteket sóval, borssal bedörzsöljük, 2 evőkanál vajon megpirítjuk. A megpirult szeleteket tűzálló tálba tesszük, és melegen tartjuk. A serpenyőbe öntjük a bort, erős lángon elpárologtatjuk belőle az alkoholt, felöntjük a húslevessel és alaposan összekeverjük. A mártást a csirkére öntjük. A sajtot lereszeljük, és vajjal együtt felolvasztjuk, 2-3 evőkanál tejet adunk hozzá, hogy a krém lágy legyen. Sóval, borssal ízesítjük a sajtkrémet. A krémet a csirkemellszeletekre öntjük, és öt percre sütőbe tesszük.
Forrás: www.femina.hu
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Zellerkrém
Hozzávalók:
  • egy zeller
  • tej és víz
  • só, bors, szerecsendió
  • 10 dkg füstöltsajt
  • pici olaj vagy vaj
Elkészítés:
A zellert jól megmossuk, felkockázzuk és megfőzzük fele tej, fele víz keverékben, annyiban, hogy pont ellepje. (a főzés nem több 10-15 percnél). Most kihalásszuk a darabokat, összetörjük villával, megpiritjuk kicsi zsíron, sózzuk, borsozzuk, diózzuk közben, leszórjuk a sajttal, összekeverjük, és lehetőleg még melegen megesszük piritósra kenve.
 

Antikbakfis

Állandó Tag
Állandó Tag
Főtt rizs apró rákkal:


Hozzávalók:
3 csésze közönséges főtt rizs, 1 konzerv rákhús (22-30 dkg), 2 db kör alakú ananászszelet, 12-15 szem mandula,1 csipet őrölt gyömbér, 1 csipet sáfrány (színezéshez), 1 csapott kávéskanál bors, 2 kávéskanál apróra vágott snidling, 2 szál petrezselyemzöld.

Elkészítés:
1. Vágjuk az ananászszeleteket apróra, szedjük kis darabokra a rákhúst. Pirítsuk 3 percig igen kevés olajon.
2. Tisztítsuk meg a mandulát és vágjuk apró darabokra. Pirítsuk meg száraz edényben.
3. Vágjuk apróra a petrezselyemzöldet.
4. Keverjük össze az anyagokat egy tűzálló edényben és helyezzük gőz fölé. Gőzöljük 20 percig. Tartsuk melegen tálalásig.
5. Ha túl száraz, öntsük hozzá a rákkonzerv levét, esetleg ananászlevet.

Különféle fényezett sültek mellé adhatjuk, de önálló fogásként is tálalhatjuk.
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Fokhagymás spagetti

Hozzávalók:
500 g spagetti tészta
1/2 csésze olívaolaj
petrezselyem finomra vágva
2-3 gerezd fokhagyma áttörve
reszelt sajt
Felforrósított olajban süssük a fokhagymát aranyszínűre. Öntsük a kifőtt tésztára. Petrezselyemmel, sajttal tálaljuk.
 

Antikbakfis

Állandó Tag
Állandó Tag
Virslisaláta:

3 db 10-15 cm hosszú sárgarépát kockára vágunk, 1 bögre zöldborsóval együtt kevés olajon, vízzel puhára diszteljük, majd leszűrjük.
1 db héjában főtt burgonyát meghámozunk, apró kockákra vágtunk. 3 db főtt tojást és 1 db ecetes uborkát, 4 db virslit (nyersen) szintén kockákra vágunk.
1 tubus majonézt 2 pohár tejföllel, sóval, borssal, 3 kávéskanál mustárral és 3 kávéskanál porcukorral jól elkeverünk, majd a fenti anyagokat lazán beleforgatjuk.
Legalább egy napig hűtőben érleljük.
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Pizzatészta

Hozzávalók:
40 dkg búzaliszt
25 g élesztő
1,8 dl melegvíz
1 evőkanál olívaolaj

Oldjuk fel az élesztőt a melegvízben. Szitáljuk át a lisztet egy nagyobb keverőtálba. Csináljunk egy üreget a lisztbe és öntsük bele a feloldott élesztőt. Dagasszuk lisztezett deszkán néhány percig, amíg puha tésztát nem kapunk. formázzunk bucit a tésztából. Csináljunk egy átlós bemetszést és tegyük enyhén lisztezett tepsibe. Takarjuk le egy ruhával és pihentessük 1/2 óráig meleg (25 C) helyen. Fél óra múlva adjuk hozzá a sót, olajat és gyúrjuk át alaposan. Csapkodjuk a tésztát a lisztezett deszkához. Kezünkkel nyújtsuk ki a tésztát amilyen vékonyra szeretnénk. Tegyük a tésztát olajozott tepsibe, és fedjük be amivel szeretnénk.
Előmelegítjük a sütőt 250 C-ra, majd mérsékeljük 200 C-ra. Tegyük a pizzát a sütőbe, és 45 percig süssük, amíg aranysárga nem lesz.
Pizza pirospaprikával és olívával

Hozzávalók:
pizzatészta
rizs
paradicsom
édes piros paprika
fekete olívabogyó
oregano
bazsalikom
1 teáskanál olívaolaj
1/2 csésze fetasajt morzsolva
Kövessük a pizzatészta receptjét. Rakjuk ki a hámozott, felszeletelt paradicsommal, hámozott és szeletelt sült édes pirospaprikával, szeletelt fekete olívabogyóval, fetasajttal. Szórjuk meg oregánóval, bazsalikommal, és egy teáskanál olívaolajjal. Süssük meg a pizzatészta receptje szerint.
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
<table border="0" width="100%"><tbody><tr><th colspan="2">Csíramálé </th></tr><tr></tr><tr><td class="row1" align="left" valign="top" width="60%"> Felszolgálási idő: <cite></cite>
Elkészítési idő: <cite>1 hét</cite>
Főzési idő: <cite>2-3 óra</cite>
Kategória: <cite>Desszertek</cite>
Elkészítése: <cite>Könnyű</cite>
</td><td class="row1" align="center" valign="top" width="40%">
</td></tr><tr><td class="cat" colspan="2"><center></center></td></tr><tr><td class="row1" colspan="2"> </td></tr><tr><td class="cat" colspan="2"><center>Hozzávalók</center></td></tr><tr><td class="row1" colspan="2">Élő biobúza,
teljes kiörlésű búzaliszt</td></tr><tr><td class="cat" colspan="2"><center>Elkészítés módja</center></td></tr><tr><td class="row1" colspan="2">A tiszta, egész szemű búzát ki kell rakni egy edénybe ázni, úgy hogy a víz teljesen ellepje. Így áll egy napig. Utána ezt a vizet leöntjük és legalább háromszor átmossuk tiszta vízzel. Így kapjuk meg a teljesen tiszta búzát.

Ezt a tiszta búzát kb. három centiméter vastagon kiterítjük. Lehet csíráztató tálba, állandó nedvesen-tartással.

A búza megfelelő hőmérséklet mellett gyökérzetet és csírát növeszt.(kb. 4-5 nap)

A csírát összekeverjük vízzel (ellepje), majd ledaráljuk (turmixoljuk, de ekkor a gyökerek hajlamosak feltekeredni a turmix szárára).
A kapott anyagot rövid állás után leszűrjük. Erre a fehér lötyire van szükségünk.

Belekeverünk annyi lisztet, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen, amelyet jénai-tálba töltünk.
A sütőben közepes hőmérsékleten elkezdjük sütni.
A hőfok nagyon fontos, mivel a masszának bugyognia kell, nem csak hirtelen kisülnie. A sütés (bugyogtatás) akár 2-3 óráig is eltarthat.

Kihűlve fogyasztható. Legfinomabb része a szélén odapirult csíramálé.

***azt hiszem egy receptes oldalon találtam, nekem ez bevált, ez alapján csináltam az elsőt,s csinálom most is...
</td></tr></tbody></table>
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Rizsben sült tojás<o:p></o:p>

Schuck Antalné Mindennapra egy recept<o:p></o:p>
Hozzávalók: 25 dkg rizs, két kis kanál reszelt vöröshagyma, egy húsleveskocka, két evőkanál olaj, két evőkanál paradicsompüré, 10 dkg reszelt sajt, nyolc tojás, só.<o:p></o:p>
Egy evőkanál olajban megpirítjuk a vöröshagyma felét, megforgatjuk benne a rizst és kétszer annyi vízzel felengedve, a húsleveskockával ízesítve puhára főzzük. Egy másik edényben a maradék olajban megpirítjuk a maradék vöröshagymát, beletesszük a paradicsompürét, egy kevés vízzel felengedjük és néhány percig forraljuk. Ha a rizs megpuhult, a paradicsommártással összekeverjük, a reszelt sajt felét beleszórjuk és az egészet egy nagy tűzálló tálban elsimítjuk. Vizes merőkanállal nyolc mélyedést nyomunk a rizsbe, mindegyik mélyedésbe egy-egy tojást ütünk és a tetejére hintve a maradék reszelt sajtot, a sütőben addig sütjük, míg a tojások fehérje meg nem kocsonyásodott.<o:p></o:p>
 
Oldal tetejére