Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyümölcsjoghurtokat vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete

Családinet, 2008-10-14 12:24:41
modules.php

Nem minden gyümölcsjoghurt (egészséges), ami annak látszik. A joghurtot egészséges termékként tartja számon a közfelfogás, főleg, miután a reklámok szerint kalciumban és fehérjében gazdag, segíti az emésztést, vagy épp a fogyókúrázóknak ajánlott. Tényleg ilyen egészséges, tényleg ilyen jó?


hirdetés
<SCRIPT type=text/javascript><!--google_ad_client = "pub-3612742147958546";/* 468x60, létrehozva 2008.06.16. */google_ad_slot = "8643449959";google_ad_width = 468;google_ad_height = 60;//--></SCRIPT><SCRIPT src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js" type=text/javascript></SCRIPT><SCRIPT> window.google_render_ad(); </SCRIPT><IFRAME name=google_ads_frame marginWidth=0 marginHeight=0 src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/ads?client=ca-pub-3612742147958546&dt=1226227000312&lmt=1226227000&prev_slotnames=0445736284&output=html&slotname=8643449959&correlator=1226226999875&url=http%3A%2F%2Fwww.csaladinet.hu%2Fhirek%2Feletmod%2Ffogyokura%2F10676%2F&ea=0&ref=http%3A%2F%2Fwww.csaladinet.hu%2Fhirek%2Feletmod%2Fegeszseg_orvos-valaszol%2F2918%2F&frm=0&ff=verdana&biw=986&bih=607&adx=163&ady=710&ga_vid=1775767663.1226225587&ga_sid=1226225587&ga_hid=254043170&ga_fc=true&flash=9.0.47.0&u_h=768&u_w=1024&u_ah=738&u_aw=1024&u_cd=32&u_tz=60&u_his=1&u_java=true" frameBorder=0 width=468 scrolling=no height=60 allowTransparency></IFRAME>

A hazai boltokban kapható gyümölcsjoghurtokat és gyártóikat egyaránt mérlegre tette a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) legutóbbi vizsgálatában.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztjében összesen 15 gyümölcsjoghurtot vagy annak látszó élelmiszert értékelt. A vezető piaci márkák közül 13 gyümölcsjoghurt, egy gyümölcs ízű joghurt (Könnyű és finom) és egy tejtermék (Danonino) került a TVE nagyítója alá. Az Egyesület három bio minősítésű és négy fogyókúrázóknak szánt terméket vont be a vizsgálatba.
2008-10-14_gyumolcsjoghurt2.jpg


A termékeket a TVE összesen 11 (környezetvédelmi, táplálkozástani és fogyasztóvédelmi) szempont alapján értékelte. A szempontok között szerepelt többek között, hogy a termék tartalmaz-e aromát, édesítőszert, élőflórát, mekkora a cukortartalma, feltüntették-e rajta a tápértéket, milyen messziről szállítják, milyen a csomagolása.

A Tudatos Vásárlók szempontjai alapján első helyen a Zöldfarm biojoghurt, második helyen a Cserpes Műhely joghurtja, harmadik helyen pedig a német Andechser Natur biojoghurt végzett. A vizsgált termékek közül a TVE szerint a legkevésbé szerencsés választás a Jogobella light és a Müller 0,1%-os joghurtja, illetve a Seraph 0,1% gyümölcsjoghurt és a Danonino tejtermék.

Mivel a joghurt a fogyókúrázók kedvelt terméke, a termékek szénhidrát-tartalmát laboratóriumi vizsgálattal mérette be a TVE. Különösebb szabálytalanságot nem találtak, s bár négy terméken nem feltüntették fel a szénhidrát-tartalmat, a többi esetében a mért eredmények a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabbak voltak.

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy 100 g, tehát nem egész egy pohár termékben átlagosan másfél teáskanál cukornak megfelelő szénhidrát található. Különösen szemet szúró a Müller 0,1% diétás joghurt, amely 2,1 teáskanálnyi cukrot tartalmaz.

Mindezek alapján ezek a termékek inkább az édességek közé illenek, s kevésbé az egészséges élelmiszerek közé. Emellett a reklámokban azt sem szeretik felsorolni, hányféle vitatott hatású élelmiszer-adalékanyag (így több esetben kármin, vagy aszpartám) kerül még a joghurtos pohárba az alapanyagokkal együtt. Érdemes tehát tanulmányozni kedvenc joghurtjaink címkéit.

A legtöbb hulladékot termelő csomagolása a Danonino tejkészítménynek volt. Azon túl, hogy 50 grammonként külön dínómintás dombornyomású pohárban árulják a terméket, még a gyerekeket célzó, fogyasztásösztönző állatfigurás (sorozat!) műanyag jégkrémes pálcika is található a csomaghoz ragasztva. Külön műanyagba csomagolva.

Fogyasztóvédelmi szempontból egy csomagolás volt félrevezető: a Jogobella light joghurt fél centis talpazaton áll, így a polcon nagyobbnak tűnik a pohár térfogata, mint amekkora valójában.

A teszt során fény derült még arra is, hogy
2008-10-14_gyumolcsjoghurt.jpg

* számos pirosas színű gyümölcsjoghurtban (pl. Müller 0,1%, Kyr, Milli, Activia, Könnyű és Finom) előfordul az E120-szal jelölt kármin nevű színezék Ez az anyag, amelyet a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonják ki, allergiás reakciókat válthat ki.
* a gyümölcsjoghurtokban található gyümölcsöket hozzáadás előtt hőkezelik, így azok aroma- és vitamintartalma lecsökken.
* a sok gyümölcsjoghurtban megtalálható zselatin a húsipar és a bőrgyártás melléktermékeként, a szarvasmarha és a ló csontjából, illetve kötőszövetéből előállított anyag.


És mit tudunk a gyümölcsjoghurt-gyártókról?

Információk a Cégmércéből

Mivel vásárlásunk során nem csak egy termék, vagy íz mellett tesszük le voksunkat, hanem egy gyártót, vállalatot is támogatunk, a Tudatos Vásárlók Egyesülete annak is utánanézett, kik is valójában a gyümölcsjoghurt piac szereplői, hogyan értékelhető működésük környezeti és társadalmi szempontok szerint. Vizsgálódásaik eredményeként a Cégmérce új termékkörrel bővült.

A Tudatos Vásárlók szempontjai alapján a legjobb, legetikusabb márka a Varga bio, a Zöldfarm bio és a Virágoskút lett.
Az etikus, felelős gyümölcsjoghurt-gyártók rangsorában a legkevesebb pontot a Friesland (Milli, Oké!), a Danone és a Zott (Jogobella, Früchtegut) kapta.


A vállalatok környezetvédelmi teljesítményének vizsgálata során kiderült, hogy
* a 14 vizsgált cég közül egyiknek sincs (weboldalán elérhető, magyar nyelvű) környezeti jelentése.
* A Friesland Hungária Zrt. 2007-ben többször is kapott csatorna-bírságot, mivel több tejüzeme is káros anyagokat bocsátott a szennyvízhálózatba.
* A Sole-Mizo Zrt-t (Flört) pedig zajvédelmi határérték túllépése miatt, hulladék-nyilvántartás vezetésének elmulasztása miatt, és Frieslandhoz hasonlóan, csatornaszennyezés miatt marasztalták el.
* A Kärntnermilch (Spar NaturPur és Biofit) és a Danone rendelkeznek ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszerrel.

A cégek társadalmi teljesítménye kapcsán
* A TVE a legtöbb problémára a Danone-nal kapcsolatban bukkant. A cég hazai és nemzetközi viszonylatban is kirívóan sok kritikát kapott a sajtótól, a hatóságoktól és civil szervezetekről egyaránt.
* A Zott hazai forgalmazóját fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás miatt a GVH többször is megbírságolta.
* A Friesland pedig a nemzetközi porondon került szembe civil szervezetekkel, mivel megállapításuk szerint több esetben is megsértette az anyatej-pótlékok marketingjét szabályozó nemzetközi egyezményt.
* A 14 vizsgált cég közül egyiknek sincs (weboldalán elérhető, magyar nyelvű) etikai kódexe.
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
MARGARIN
Tudod, hogy mi a külonbség a margarin és a vaj között? Olvasd végig...nagyon érdekes lesz!
A margarint eredetileg pulykák hízlalásához fejlesztették ki.
Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer, ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Hogy tetszik? Kitaláltak néhány ötletes új ízt is.
Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.
A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gram, míg a margarinban 5 gram .
A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetgedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint.
A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.
A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak.
A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.
A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem.
És most a margarinról...
Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban. Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. Növeli a koleszterin szintet és főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti. A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli.
Rontja az anyatej minőségét.
Csökkenti az immunrendszer reakcióját.
Csökkenti az inzulin reakcióját.
És íme a legmegdöbbentőbb tény...
EZ A RÉSZE NAGYON ÉRDEKES!

A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják).
Ki lehet próbálni a következőt:
Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen. Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg: Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit) Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke. Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni.
Miért? Mert a margarin majdhogynem műanyag. Megolvasztanád a műanyag edényedet (Tupperware) és rákennéd a pirítósodra?
Oszd ezt meg a barátaiddal...(Amennyiben "kenyérre akarod őket kenni")!
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
MARGARIN
Tudod, hogy mi a külonbség a margarin és a vaj között? Olvasd végig...nagyon érdekes lesz!
A margarint eredetileg pulykák hízlalásához fejlesztették ki.
Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer, ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Hogy tetszik? Kitaláltak néhány ötletes új ízt is.
Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.
A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gram, míg a margarinban 5 gram .
A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetgedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint.
A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.
A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak.
A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.
A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem.
És most a margarinról...
Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban. Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát. Növeli a koleszterin szintet és főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti. A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli.
Rontja az anyatej minőségét.
Csökkenti az immunrendszer reakcióját.
Csökkenti az inzulin reakcióját.
És íme a legmegdöbbentőbb tény...
EZ A RÉSZE NAGYON ÉRDEKES!

A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják).
Ki lehet próbálni a következőt:
Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen. Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg: Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit) Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke. Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni.
Miért? Mert a margarin majdhogynem műanyag. Megolvasztanád a műanyag edényedet (Tupperware) és rákennéd a pirítósodra?
Oszd ezt meg a barátaiddal...(Amennyiben "kenyérre akarod őket kenni")!

Nem lehet véletlen, hogy ösztönösen kerültem, még rendezvényeken sem voltam hajlandó megkóstolni a szendvicseket sem, mert egy időben mindenhol margarint kentek a rávalók alá.
Így szerencsére fogalmam sincs, milyen íze lehet, de nagyon úúúúútálom azt a flakonos tejszinhabot is, ami hasonlóan mű - "növényi eredetű" alapanyagokból készült.
És most már lassacskán leszoktam a tejről is, mert azok legtöbbje sem volt soha kapcsolatban a tehénnel.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Hű, Évicus! Ez szörnyű! Mármint, amit a gyümölcsjoghurtokról írtál. És én eddig szerettem őket, sőt, azt hittem, egészségesek. De a cikkből kiderül, sokan így vannak ezzel.
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
A margarint én sem szerettem sosem. Hiába magyarázták, hogy mennyivel egészségesebb, mint a vaj...Sokáig én sem ettem szendvicset emiatt! Aztán a múltkor olvastam ezt a margarinos írást, azóta örülök, hogy mégis nekem volt igazam, nem azoknak, akik az egészségességét szajkózták!

Tájdi, az a habspray szörnyű!! És ettetek már "sajtjellegű készítményt"????? fujjjjjj!!!!!!! Egyszer vertek csak át, mikor trappistát akartam venni, hogy az ugyanolyan! Aha: mintha tömény margarinba harapna bele az ember! Valami undorító, hiába olcsó(bb)

Tegnap megettem az utolsó kocka csokimat, ittam még utoljára cukros üdítőt, mától odafigyelek megint jobban! Többet iszok, és a kenyérkét is csökkentem!
 

Tibi16

Állandó Tag
Állandó Tag
A margarint én sem szerettem sosem. Hiába magyarázták, hogy mennyivel egészségesebb, mint a vaj...Sokáig én sem ettem szendvicset emiatt! Aztán a múltkor olvastam ezt a margarinos írást, azóta örülök, hogy mégis nekem volt igazam, nem azoknak, akik az egészségességét szajkózták!

Tájdi, az a habspray szörnyű!! És ettetek már "sajtjellegű készítményt"????? fujjjjjj!!!!!!! Egyszer vertek csak át, mikor trappistát akartam venni, hogy az ugyanolyan! Aha: mintha tömény margarinba harapna bele az ember! Valami undorító, hiába olcsó(bb)

Tegnap megettem az utolsó kocka csokimat, ittam még utoljára cukros üdítőt, mától odafigyelek megint jobban! Többet iszok, és a kenyérkét is csökkentem!
szia,figyelj valóban a táplálkozásra,jó a hozzáállásod:-D
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
A margarint én sem szerettem sosem. Hiába magyarázták, hogy mennyivel egészségesebb, mint a vaj...Sokáig én sem ettem szendvicset emiatt! Aztán a múltkor olvastam ezt a margarinos írást, azóta örülök, hogy mégis nekem volt igazam, nem azoknak, akik az egészségességét szajkózták!

Tájdi, az a habspray szörnyű!! És ettetek már "sajtjellegű készítményt"????? fujjjjjj!!!!!!! Egyszer vertek csak át, mikor trappistát akartam venni, hogy az ugyanolyan! Aha: mintha tömény margarinba harapna bele az ember! Valami undorító, hiába olcsó(bb)

Tegnap megettem az utolsó kocka csokimat, ittam még utoljára cukros üdítőt, mától odafigyelek megint jobban! Többet iszok, és a kenyérkét is csökkentem!

Egyszer én sem figyeltem, mert imádom a gouda sajtot és nagyon megörültem neki.
Hát az is valami készítmény volt csak.:( És nagyon komolyan mondom, még a kutya is otthagyta........brrrrrrrrrrrrr, még ma is kiráz a hideg tőle.

Mindent bele Stee!kiss Most is menni fog!:-D
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyszer én sem figyeltem, mert imádom a gouda sajtot és nagyon megörültem neki.
Hát az is valami készítmény volt csak.:( És nagyon komolyan mondom, még a kutya is otthagyta........brrrrrrrrrrrrr, még ma is kiráz a hideg tőle.

Mindent bele Stee!kiss Most is menni fog!:-D
Hát én is rosszul vagyok, ha rágondolok!...

Kb 3 hónapja lustultam el, ez egyszerűen szörnyű :( Az utolsó hónap meg tényleg rossz volt, állandóan csokit ettem volna, meg nasit, ez még előtte sose volt ilyen, valószínűleg a megváltozott élethelyzetet vezettem így le, de ez azért szomorú, mert én aztán pontosan tudtam/tudom, hogy hogyan és mit kellene csinálnom, de le voltam blokkolva, és csaj gondoltam rá, de nem tetem meg, emiatt méginkább lelkiismeret furdalásom volt!
Most talán azért változhatnak megint a dolgok jobb irányba, mert jobban beosztottam az időm, vagyis fontossági sorrendet állítottam fel, és újra visszzatértem a Canadahunra, mert itt annyia jó a hangulat és inspiráló a társaság, hogy új löketet adott! kiss Nektek!

Ma ebédre tonhalsalátát ettem, teljes kiörlésű kétszersülttel (ilyet M.o-on nem is tudom, lehet-e kapni, de nagyon finom), és ittam már egy csomó vizet, igazi citromdarabokat tettem bele, ez is fincsi!
A kis izomláz ellenére is sokkal jobban érzem magam, mint az elmúlt hetekben bármikor!
:mrgreen:
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát én is rosszul vagyok, ha rágondolok!...

Kb 3 hónapja lustultam el, ez egyszerűen szörnyű :( Az utolsó hónap meg tényleg rossz volt, állandóan csokit ettem volna, meg nasit, ez még előtte sose volt ilyen, valószínűleg a megváltozott élethelyzetet vezettem így le, de ez azért szomorú, mert én aztán pontosan tudtam/tudom, hogy hogyan és mit kellene csinálnom, de le voltam blokkolva, és csaj gondoltam rá, de nem tetem meg, emiatt méginkább lelkiismeret furdalásom volt!
Most talán azért változhatnak megint a dolgok jobb irányba, mert jobban beosztottam az időm, vagyis fontossági sorrendet állítottam fel, és újra visszzatértem a Canadahunra, mert itt annyia jó a hangulat és inspiráló a társaság, hogy új löketet adott! kiss Nektek!

Ma ebédre tonhalsalátát ettem, teljes kiörlésű kétszersülttel (ilyet M.o-on nem is tudom, lehet-e kapni, de nagyon finom), és ittam már egy csomó vizet, igazi citromdarabokat tettem bele, ez is fincsi!
A kis izomláz ellenére is sokkal jobban érzem magam, mint az elmúlt hetekben bármikor!
:mrgreen:

Tudsz Te mindent, most már csak be kell tartani megint!;)
De ügyes, kitartó leszel, majd meglátod. Egyél finomakat, ne legyél éhes soha.
Afca nekem is nagyon jó ötletet adott, amikor elárulta, hogy pattogatott kukizik.
Az nagyon jó nasi és nem hizlal.
Csokiban meg minél nagyobb kakaótartalmú, mert azért kell ám az is!:-D
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudsz Te mindent, most már csak be kell tartani megint!;)
De ügyes, kitartó leszel, majd meglátod. Egyél finomakat, ne legyél éhes soha.
Afca nekem is nagyon jó ötletet adott, amikor elárulta, hogy pattogatott kukizik.
Az nagyon jó nasi és nem hizlal.
Csokiban meg minél nagyobb kakaótartalmú, mert azért kell ám az is!:-D
Márcsak sótlan, natúr pattogatott kukoricát kellene szereznem. Tudod, hogy már mióta készülök erre is?:rolleyes:
A csokiból meg sajna az étcsokit nem szeretem :( De érdekes, korábban sosem hiányzott...Most meg mé vettem is! jajajj!!!
remélem ennek vége;):p:D

Szép vasárnap délutánt mindenkinek!
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Márcsak sótlan, natúr pattogatott kukoricát kellene szereznem. Tudod, hogy már mióta készülök erre is?:rolleyes:
A csokiból meg sajna az étcsokit nem szeretem :( De érdekes, korábban sosem hiányzott...Most meg mé vettem is! jajajj!!!
remélem ennek vége;):p:D

Szép vasárnap délutánt mindenkinek!

Lehet kapni itt-ott (én asszem Tescoban vettem) zacskóban natúr kipattogtatni valót.
Mi beletettük egy nagy tálba, lefedtük a tetejét és be a mikróba. :-D
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Hát én is rosszul vagyok, ha rágondolok!...

Kb 3 hónapja lustultam el, ez egyszerűen szörnyű :( Az utolsó hónap meg tényleg rossz volt, állandóan csokit ettem volna, meg nasit, ez még előtte sose volt ilyen, valószínűleg a megváltozott élethelyzetet vezettem így le, de ez azért szomorú, mert én aztán pontosan tudtam/tudom, hogy hogyan és mit kellene csinálnom, de le voltam blokkolva, és csaj gondoltam rá, de nem tetem meg, emiatt méginkább lelkiismeret furdalásom volt!
:mrgreen:

Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, azt hiszed másokkal ilyen nem fordul elő? Vannak olyan időszakok az életben, amikor magunkra nem tudunk eléggé odafigyelni, hiába is tudjuk, hogy rossz az, amit csinálunk, de akkor van más fontosabb.
Majd most ügyes leszel!:D
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére