Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

paktuska

Állandó Tag
Állandó Tag
Táplálkozási ismeretek nélkül nem lehet fogyni.
Meg kell tanulni az alapvető ismereteket, hogy
  • Mely táplálékok tartalmazzák a legtöbb zsírt vagy kalóriát.
  • Tudni kell, hogy hosszú távon csak 1200-1500 kilokalóriás (nőknél 1200, férfiaknál 1500), heti 0,5 kg testsúlycsökkenéssel járó diétával lehet eredményesen fogyni.
  • Tudni kell, hogy ennek milyen kedvező hatása van az egészségre.
  • Tudni kell, hogy az energiamentes folyadék felvételét nem kell korlátozni.
  • Ismerni kell a rejtett zsírokat a szalámikban, kolbászokban, tésztafélékben.
  • Tudni kell, hogy napi 3-6 szor kell enni a fogyókúra alatt, mégpedig reggel-délben többet, este kevesebbet.
  • Ismerni kell, hogy az alma típusúak elhízása veszélyesebb.
  • Tudni kell, hogy 1 g szénhidrát és fehérje 4,1, 1 g alkohol 7,1 és 1 g zsír 9,3 kalóriát tartalmaz.
  • Tudni kell. hogy a növényi eredetű táplálékok egészségesebbek, mint az állati eredetűek.
  • Tudni kell, hogy a mozgás igen fontos a fogyókúrában, de diéta nélkül nem lehet fogyni és, hogy az elhízottak mintegy fele a főétkezéseken kívül nassol is.
  • Ki kell számítani a fogyni kívánó egyén alapanyagcseréjét, és az energiaszükségletet és ennek alapján az energiaszükségletből 500 kalóriát levonva határozzuk meg azt a kalóriamennyiséget, amelyet számára ajánlunk fogyókúra céljára.
  • A nőknek kisebb az energiaszükségletük, tehát szigorúbban kell diétázniuk, mint a férfiaknak.
  • A diétás napló alapján figyelembe kell venni az előző étkezési szokásokat, a fogyókúrázó időbeosztását, elfoglaltságát sőt anyagi lehetőségeit is.
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!Tájdi!Ugye nem bánod,hogy belekotyogok.Úgy gondolom,hogy ezt tudnotok kell!Egy kis segítség!
És mivel én kicsit szakmabeli vagyok(gyógytornász)A Callenetics-t nem ajánlom!Nagyon veszélyes!Csak felügyelettel ajánlott!(túl nyújtások veszélye)

Jaj, dehogy bánom drága Paktuska! kissSőt nagyon köszönjük, jól jön minden jótanács, segítség. Én még csak most kezdtem volna ismerkedni a Callenetics-csel, de ha tényleg nem tanácsos felügyelet nélkül, akkor inkább továbbra is kerékpározni fogok. Mondjuk nekem célzottan deréktájról kellene leadni, máshonnan nem igazán szeretnék.
Ha tudsz erre is valami jót mozgásformát ajánlani, nagyon megköszönnénk. Ugye Stee?;):p
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
Én egyébként 90%-ban mediterrán konyhán élek, illetve aszerint főzök - nem véletlenül :)
Magyaros ételeket csak az anyósoméknál eszünk, havonta talán egyszer.
Rengeteg receptem van, bár gyakran járok "délre" és akkor feltöltöm a készleteket, de már azt is kitapasztaltam, itt hol lehet megvenni a hozzávalókat.:D
 

Paraplui

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
A Callaneticshez szeretnék még én is hozzászólni ha lehet. Én nagyon szeretem, igaz még csk 6-7 hete ismertem meg. DE!!!! 25 óra után lement 6 cm a csípőmből 8 cm a derekamból, és 3 cm a combomból. És ez tök jó mert eddig bármit próbáltam, inkább a kg ment le, de az sem ilyen rövid idő alatt, és hát a mellemet is megviselte a dolog (gondolom ez érthető mindenkinek). :)
De a call-al minden szupi, igaz a súlyomon csak 1-2 kg minusz van, de az nem gond,úgysem emelget senki :), a lényeg hogy jól érezzem magam. Ja és mostmár akkor diétázni sem ártana, mert azt eddig hanyagoltam...hm, ha még azt is elkezdem akkor hátha a kg is csökken. :)
Egyszóval mindent csak mértékkel és kitartással. :)
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Csippentsünk le a kalóriákból!

0000001855.jpg
Nem kell nagy és bonyolult dolgokra gondolni, amikor arról beszélek, hogy apró trükkökkel lecsippenthetünk a napi kalóriabevitelből. Ezek a praktikák nem járnak az életmód komoly megváltoztatásával, mégis hatással lehetnek a súlyunkra hosszú távon.

Ha olyan ételt (vagy italt) készítesz, amibe tejtermék kell, akkor érdemes odafigyelni annak zsírtartalmára is. Ha egy 2,8%-os tejet 0,1%-osra cserélsz, deciliterenként 33 kalóriát tudsz megspórolni. Ez így nem hangzik soknak, de pl. egy 3 decis bögre kakaónál már majdnem 100 kcal-ról beszélünk.
Ugyanez igaz a tejfölökre, joghurtokra is! Egy 20%-os tejföl kalóriatartalma 206, míg a 12%-os akár 127 is lehet. A joghurtok között is rendre találni már 0,1% zsírtartalmúakat, amelyeket érdemes előnyben részesíteni, ha oda akarunk figyelni egy kicsit a bevitt energia mennyiségére.

A zsír mellett a cukortartalom csökkentésével is megtakaríthatunk néhány kalóriát. Használj természetes édesítő szereket, például szteviát a cukor helyett. 10 dkg cukor ugyanis 400 kalóriát tartalmaz.
A mindennapi nasik sorában is könnyen lehetünk okosak és körültekintőek, hiszen már rengeteg cukor nélküli termék kacsingat a boltok polcain, amelyek sokszor épp olyan finomak, mint cukros társaik.

Aztán vegyük például a majonézt. Elég kalóriadús táplálék, 100 grammban 660 kalória bújik meg. Vannak ételek, amelyeknek azonban elengedhetetlen része. Ám, ha a felét joghurttal helyettesítjük, máris sok kalóriát megspóroltunk, hiszen 100 gramm natút joghurt fajtától függően 60-70 kalória. Így 100 gramm joghurttal mixelt majonéz (például a francia salátában) már nem 660, hanem csak 360 kalóriát tartalmaz. Máris 300 kalóriával kevesebb és az nem kis szám!

Az alapanyagok variálása mellett egyéb technikákkal is jótékonyan elősegíthetjük, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetetünkbe, miközben valójában alig vesszük észre a változást. Kezdd az étkezést valamilyen kalóriaszegény levessel, vagy leveses gyümölccsel, ami jócskán eltelíti a gyomrodat. A főételből majd emiatt már sokkal kevesebb fog beléd férni, így jóval kevesebb kalóriát lapátolsz be, mint normál esetben. Okosok szerint így akár 12%-os kalóriaspórolást is el lehet érni. Természtesen erre a hagyományos módszer is megfelelő, egyesek evés előtt isznak 1-2 pohár vizet. Nos, ez is oké, bár sokkal kevesebb ideig tart felhörpinteni, mint a levest bekanalazni, kevesebb az élvezeti értéke és nem nyújtja az evés élményét. Emiatt talán kevésbé hatásos is.

Fontos, hogy mindig ülj le evés közben. Bizonyított tény, hogy állva sokkal többet lehet enni. Nem gondoltad volna? Pedig logikus, hiszen ülve a gyomor azért kicsit nyomódik, nem fér annyi táplálék bele. Ráadásul állva mindig gyorsabban eszik az ember, próbál mindél kevesebb időt szánni az ételre. Kényelmesen ülve, lassan falatozva a gyomornak is marad ideje arra, hogy jelezze neked, hogy elég. Erre a jelzésre érdemes odafigyelni, józanul mérlegelve a bevitt ételek mennyiségét. Így nem kell evés után kényelmetlenül feszengeni a feszülő pocak miatt.

Az evés mellett az ivásra is figyelj! Hihetetlen mennyiségű kalóriát lehet pillanatok alatt leereszteni a torkunkon, ha nem figyelünk oda, mit is iszunk valójában! Olyan könnyű egy fél literes üdítőt leönteni, nem is gondolunk bele, hogy több, mint 200 kalóriának veszett nyoma így a gyomrunkban. Jók és egészségesek a gyümölcslevek, de némelyik rengeteg kalóriát tartalmaz, mindig olvasd el a címkét, mielőtt megvásárolod!

Remélem sikerült néhány tipped adnom arra, hogy a mindennapokban milyen egyszerű módosításokkal csökkentheted a bevitt kalóriák számát.
 

roni77

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!

jó ötletnek tartom a témát,mert igy valóban úgy érezem nem vagyok/unk magunkra hagyva. Egy kis biztatás mindig jól jönn. rajtam is több mint 30kg súlyfelesleg van. Jelenleg makrobiotikus táplálkozást folytatok egy pár napja. Tetszik ez a táplálkozás.Eleinte azt,hitem nem lehet válltzatos kajákat csinálni,de rájöttem,hogy nagyon izletes. Ha van kedved/kedvetek probáljad ki mert nagyon finom és egészséges. Jó egészséget. Szép napot!
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt még elmesélem, hogy ma töltöttkáposztát főztem. Igazándiból téli étel, de nagyon szeretek minden káposztás eledelt, minden nap képes vagyok enni.
Vettem 1 kg lapockát, amit itthon lezsíroztam, de nem nagyon kellett, mert szép soványat kaptam.
Megdaráltam, aztán fűszereztem: apróra vágott hagyma, fokhagyma, bors, pirospaprika, só, tojás - gyorsrizs.
A káposzta 2 kg volt, kicsit kimostam, hogy ne legyen nagyon savanyú. Nekem szerencsém van, igazi vecsési káposztát tudok venni, mert a szomszédban lakom.
A káposzta fele alá vágtam vöröshagymát, fokhagymát, paprikáztam, borsoztam,köménymagoztam, beledobtam pár babérlevelet és jöhettek a húsgombócok. A tetejére került a káposzta másik fele, aztán felöntöttem vízzel. Néha megzötyögtettem a fazekat, hogy oda ne süljön. A legvégén belekevertem 2 kanál 12 %-os tejfölt, azzal még rottyant egyet és kész.
Ha így készül, nem hiányzik hozzá a nagyon szeretett kenyérke és nem is hizlal, bátran lehet enni belőle.

Azoknak, akik nagyon szeretik a jó nehéz magyaros ételeket, azt ajánlom - saját tapasztalatból (én is azt teszem) - hogy nyugodtan egyenek bármit, amit eddig is szerettek. Fűszerezzék bátran, ahogy mindig, csak a zsiradékot hagyják ki belőle és máris egészségesebb lesz.
 

hope08

Állandó Tag
Állandó Tag
Szep jo reggelt. Meg nem latogattam ebben a topicban eddig hiszen nemreg talaltam ezt a forumot. Isteni ez a topic!!!!!! Gratulallok ! Meg csak keveset olvastam belolle de mar latom, hogy mennyire sok hasznos dolgot irtatok le ami sajnos engem is erdekel.Regebben en is vegigcsinaltam mar a 90 naposat es 10 kg-t fogytam. Azota mar tobszor is ujra akartam kezdeni mert ugye csak-csak vissza cammogtak a kg.Nem tudom ki az aki mar nagyon tapasztalt ebben a temaban de orulnek ha egy ilyen tapasztalt szemley meg tudna mondani,
hogy mennyi ido utan lehet ujra kezdeni a dietat?
muszaly vegig csinalni vagy eleg ha csak idonkent beiktatok mondjuk 1 hetet amivel ismet "rancban" szedem magam?
Remellem lessz aki megvalaszolja a kerdesem de ha mar eddig leirtatok valahova, elnezest kerek meg nem olvastam vegig az egesz topikot ;)
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Szep jo reggelt. Meg nem latogattam ebben a topicban eddig hiszen nemreg talaltam ezt a forumot. Isteni ez a topic!!!!!! Gratulallok ! Meg csak keveset olvastam belolle de mar latom, hogy mennyire sok hasznos dolgot irtatok le ami sajnos engem is erdekel.Regebben en is vegigcsinaltam mar a 90 naposat es 10 kg-t fogytam. Azota mar tobszor is ujra akartam kezdeni mert ugye csak-csak vissza cammogtak a kg.Nem tudom ki az aki mar nagyon tapasztalt ebben a temaban de orulnek ha egy ilyen tapasztalt szemley meg tudna mondani,
hogy mennyi ido utan lehet ujra kezdeni a dietat?
muszaly vegig csinalni vagy eleg ha csak idonkent beiktatok mondjuk 1 hetet amivel ismet "rancban" szedem magam?
Remellem lessz aki megvalaszolja a kerdesem de ha mar eddig leirtatok valahova, elnezest kerek meg nem olvastam vegig az egesz topikot ;)

Szia,

Szerintem mivel mindenki más, másféle fogyis dolgok is jönnek be számunkra.
De egyben mindenki megegyezik: okosan étkezni, többet mozogni.

Az okosan étkezésről már megoszlanak a vélemények, de azért akármilyen módszerrel is próbálkozunk, maga a megcselekvése a lényeg és akkor van siker is.
Én leírtam már, hogy sok próbálkozásom hozott sikert, de mindig csak rövidtávút, mert rövid távon alkalmaztam őket. Némelyek meg nem sikert hoztak, hanem az egészségem leromlását (atkins pld.)

Ami számomra most tökéletesen bevált és nem is érzem sem kúrának sem próbálkozásnak, az a "zöldlötyi" fogyasztása (lásd a linkeimet), vagyis a lúgosító életmódra áttérés. Eddig már 10 kg-t!!!! :D fogytam november óta és egyetlen percig sem szenvedtem mint a korábban megpróbált fogyimódszerekkel.
Rászoktam a rengeteg zöldségre (nem én, a testem kívánja - én csak megadom neki :D) és az átgondoltabb étkezésekre.
Igyekszem este 6 után már nem enni.
A sport számomra továbbra is a jóga (ami nemcsak sport, hanem életmód és életszemlélet is), azért igyekeznék beiktatni az életembe legalább heti egy aerob sportot is. Eddig ez még ritkán sikerült, de a jóga-fitnesz topikban olyan jó sok anyagot gyűjtöttünk össze a csajokkal, hogy van miből válogatni ha otthon szeretnék tornázni. Bár a csoportmunkát jobban szeretem sok szempontból.

A többieknek: nem adtam fel az izmos férfipopsi felkutatását jó fotón...:cool::D
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyógyteák, gyógynövények is tudnak ártani!

Elhülve olvastam Csongrádi Katáról ezt a cikket - és ajánlom mindenki figyelmébe!
Ugyanis akármilyen egészséges egy tea, zöld, vagy akármilyen színű lötyi, még ha természetes gyógynövényekből is készült, azért ártani is tud, ha nyakló nélkül isszuk! Még ezek is mérgezővé válhatnak!
Pl. egyik ismerősöm kórházba került a sok köményes tea miatt!
Ezekre a természetes dolgokra is vonatkozik, hogy csak az előírt dózisban eszegessük, iszogassuk őket!

Csongrádi Kata megmérgezte magát
2008. április 01. 17:10 | Forrás: STOP/Kiskegyed <!------ PRINTPAGE ------><!------ SENDBYEMAIL ------>
image



Csongrádi Kata


Csongrádi Kata mindig is adott az alakjára. Mint kiderült, többféle módszert kipróbált már - a csalánteától a búzafűig. Ám túlzásba vitte mindkét kúrát. Veszélybe került a látása, mája és epéje is.
"Túlzásba estem a csalánteával" - mesélte Csongrádi Kata. "Napi másfél litert fogyasztottam, közel egy éven át, megszakítás nélkül. Aztán csak csodálkoztam, amikor rosszul lettem, tele voltam kiütésekkel, ödémás lettem, romlott a látásom. Csak az orvosi vizsgálatok után derült ki, hogy átestem a ló túlsó oldalára: túlzásba vittem a csalánteás kúrát. Egész egyszerűen megmérgeztem magam, gond volt a májammal és az epémmel is."
 

uhu177

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Holnap lesz a nagy nap és kezdem a fogyókúrát, ma jól bevacsoráztam.
Be szeretném tartani a 1500cal-át 15g zsírt, ezt tanácsolta a doki ismerős.
Ez nagyon bejött múltkor csak sajnos megtorpantam. Majd folyamatosan írom milyen eredménnyel haladok.
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Forrás: www.borsa.hu

Állítólag a tavaszi fáradságot a szervezet kiürült vitamin és energia raktárainak köszönhetjük. Hogy ez hol helyezkedik el a szervezetünkben, arra még Barcsay-féle Nagy Anatómia Atlaszban sem kaptunk magyarázatot, de biztos sejtekről van szó, és akkor nyilván csak mikroszkóppal látható. Félretéve a viccet, ha a reggeli nehezen kelésnek, az indokolatlan sírógörcsöknek és érdektelenségnek valóban a vitaminhiány az oka, itt az ideje egy kicsit pótolni azokat.
Igen ám, de hiába vannak tele a zöldségesek spanyol paradicsommal és eperrel, marokkkói paprikával, tunéziai szőlővel, ha ezekben a tároláshoz, szállításhoz szükséges tartósítószerek mennyisége jóval nagyobb, mint vitamin tartalmuk. Nagy kérdés, hogy megéri-e megvenni a baromi drága, bár gyönyörű paradicsomot így február végén, ha az biliárdgolyó simaságban és keménységben éri meg a húsvétot is a spejzban. Különben is, a dietetikusok is mindig azt hangoztatják, hogy olyan zöldséget-gyümölcsöt együnk, aminek szezonja van. Na de miben találunk még bármilyen vitamint itt a Kárpát-medence közepén, amikor igazából semminek sincs szezonja? Íme reményt adó ötös fogat.


20080226133453savanyukaposzta.jpg
Savanyú káposzta
Nem kell a gondolattól is epegörcsöt kapni, a savanyított káposzta az egyik leggazdagabb C-vitamin forrás. Ötször annyit tartalmaz, mint a citrom. És mennyivel olcsóbb! Igaz, a teába nem lehet csavarni, de a citrom vitamintartalma is elillan a forró löttyben, nem is azért tesszük bele. Viszont egy jó adag vecsési savanyú káposztának remek helyet lehet találni a zsíroskenyér tetején, sült virsli és kolbász mellékleteként, vagy csak úgy egyszerűen rájárva és félmarékszámra szájba tömve. Akinek bírja a gyomra, igya a levét is, remek hashajtó, emésztést serkentő szer, ami ilyenkor, a nagy tavaszi tisztító kúrák idején elég jól jön.





20080226133503lilahgyma.jpg

Lilahagyma
A félreértések elkerülése végett: hagymát nem csak remeték fogyaszthatnak. A szájból eredő hagymaillat ellen remekül védekezhetünk pár szem babkávé elrágcsálásával, tehát nincs nyávogás, pont ennyi az ára annak, hogy nagy mennyiségű vitamint vegyünk magunkhoz. A lilahagyma ugyanis igazi C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lilahagyma csökkenti a vércukorszintet, remek vízhajtó, tehát megint megérkeztünk a tavaszi tisztító kúrák kifejezéshez, hely e van ott.




20080226133516gyokerzoldek.jpg
Gyökérzöldségek

Répafélék, zeller, cékla. De nem ám a legszebbek, mert februárban a szép sárgarépa csalás. Keressük a piacon azokat a néniket, akik csúnyácska, de ősz táján szedett és homokveremben eltett gyökereket árulnak. Kisebb a vitamintartalmuk mint nyár végén, de tuti nincs bennük semmilyen tartósítószer. Együk nyersen, nincs is egészségesebb látvány, mint amikor valaki jóízűen sárgarépát ropogtat. A céklának kiemelkedő a kálium, a folsav és vastartalma, a nők számára ideális nyomelem bomba. Főzve, kockára vágva bármilyen olajos öntettel remek saláta, és a benne lévő A-vitamin is jobban hasznosul ebben a formában.


20080226133524retek.jpg
Fekete retek és jégcsap retek
Mindenféle gyógyhatása ismert, a köhögéscsillapítástól az epehólyag működésének serkentéséig, sőt a nemi vágyra is pozitívan hat, márpedig a szex ugye természetes ellenszere a tavaszi depressziónak. Ezenfelül nagyon magas C-vitamin, és ásványianyag tartalma van, de a régi versikét tartsuk észben, ha nem akarunk gyomorpanaszokat: "Reggel méreg, délben étek, estére orvosság."








20080226133532dio.jpg
Dió
No, nem olcsó mulatság, de még mindig jobban járunk vele, legalábbis tartósítószer szempontjából, mint a műparadicsomokkal. Hizlal ugyan, kalóriatartalma a marhahúséval vetekszik, de most ne ezzel foglalkozzunk, ráérünk akkor bikini-diétát tartani, amikor megjelentek a primőrök a piacon és van mit enni. Viszont a dió zsírsavai telítetlenek, ami jó tesz a koleszterin szintnek, tele van nyomelemekkel. Vastartalma vérszegénység ellen, B-vitaminjai az idegrendszer karbantartásában fontosak, tisztítja és erősíti a májat is. Növésben lévő gyerkőcöknek, fáradt szülőknek és Borsaolvasóknak napi két-három szem dió fogyasztása erősen javasolt.
 

edotenger

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok,régen jelentkeztem de most írok egy kis rossz tapasztalatot is.........sosem volt gondom vele de most vashiányos vagyok,bogyókat kell szednem.sok zöldséget,gyümölcsöt eszem de a húst mesze elkerültem,ahogy elkezdtem a fogyit szinte nem kívántam,nem volt nehéz feladni a húsos ételeket,hát ez lett a vége 3 hó alatt,-12kg+vashiány,ugyhogy lassan elkezdem csirkemellel,de érdekes halat ettem elég sokat mégis.......írjatok ha van hasonló tapasztalat,köszi,szép napot mindenkinek
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok,régen jelentkeztem de most írok egy kis rossz tapasztalatot is.........sosem volt gondom vele de most vashiányos vagyok,bogyókat kell szednem.sok zöldséget,gyümölcsöt eszem de a húst mesze elkerültem,ahogy elkezdtem a fogyit szinte nem kívántam,nem volt nehéz feladni a húsos ételeket,hát ez lett a vége 3 hó alatt,-12kg+vashiány,ugyhogy lassan elkezdem csirkemellel,de érdekes halat ettem elég sokat mégis.......írjatok ha van hasonló tapasztalat,köszi,szép napot mindenkinek

A párom 15 éve vega, de nincs vashiánya. Én lassan két éve nem eszem húst és nekem sincs. Bogyókat sem nagyon szedünk. Viszont sok zöldfélében is elérhető a fehérje és a vas.
Például a mungóbab (mung dahl, urad dahl, tur dal), amarant, csicseriborsó, ami most eszembe jut.
Persze ha szereted és kívánod a húst, akkor edd azt.
Én szeretem és szerettem a húst, de valahogy a szervezetem mindig kívánta inkább a húsmentes kajákat. Aztán már csak elvétve hiányzik egy-egy íz inkább, nem maga a hús.
De amióta megtanultam a krisnásoktól főzni, azóta a sokféle íz is egyben megvan :D Eddig is imádtam a fűszeres ételeiket, de most, hogy már én is el tudom készíteni, nagy az öröm otthon :D A párom is imádja :D:D
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Teljes testedzés 20 perc alatt
A nők egyszerre rengeteg dologra képesek koncentrálni. Időt spórolhatsz, ha ezt a jó szokásod az edzésben is kamatoztatod: nemcsak hatékonyabb, de egészségesebb is egyszerre dolgoztatni bizonyos izomcsoportokat.
Amikor együtt dolgoznak az izmok, az a mindennapok természetes mozgást utánozza, így egyrészt jóval kisebb a veszélye a sérülésnek, másrészt pedig az erőnlétet, a teljesítményt is jobban fokozza. Segít az egyensúly, a tartás és a koordináció fejlesztésében, ráadásul másfélszer annyi kalóriát éget, mint ha külön egy-egy izomra koncentrálnál.
Ha az összes gyakorlatot végigcsinálod, a tested minden izmát megdolgozod igen rövid idő alatt. Két-három sorozatot végezz, mindegyikben 8-12 ismétléssel, egyperces pihenőkkel a sorozatok között.


Fontos a jó labdaméret
A gimnasztikai labda egy nagyon hasznos segédeszköz a hatékony edzéshez, azonban fontos, hogy a megfelelő átmérőt válaszd. Ha túl kicsi, azt a hátad sínyli meg, ha túl nagy, akkor bizonyos gyakorlatoknál a gerinced és a nyakad van veszélynek kitéve. Válassz a testmagasságod alapján:
120-150 cm : sárga (45 cm)
150-165 cm : piros (55 cm)
165-180 cm : zöld (65 cm)
180-195 cm : kék (75 cm)

Labdagörgetés
Melyik izmokra: Hasizmok, gerinc nyújtók, csípő feszítők, váll, tricepsz

Hogyan végezd: Feküdj rá a labdára, majd a kezeiddel mássz előre fekvőtámasz-pozícióba úgy, hogy a lábfejed a labdán maradjon, és a törzsed teljesen egyenes legyen, ne lógjon be a derekad. Feszítsd meg a törzsed és a lábad, majd lélegezz ki, és lassan görgesd be a labdát a hasad alá a láb- és hasizmaid segítségével, míg a csípőd a magasba nem ér (a tested most háztetőt formáz). Tartsd meg így egy másodpercig, majd görgesd vissza magad a kiinduló helyzetbe.

Lábemelés labdán
Melyik izmokra: Hátsó combizmok, farizmok, hátizmok, belső combizmok

Hogyan végezd:
Feküdj hassal a labdára egy szék, vagy valami kapaszkodásra alkalmas dolog közelében. A csípődtől a mellkasig támasszon alá a labda, feszítsd meg a hasizmaid, hogy stabilizáld magad. A lábaid nyújts hátra vállszélességű terpeszben. Nyomd a csípőd a labdára, és emeld a lábaid a labda tetejének magasságáig úgy, hogy közben összezárod őket. Koncentrálj arra, hogy mindezt farizomból végezd. Lassan engedd vissza a lábakat a talajra.

Válltolás ülve
Melyik izmokra: hátsó vállizmok, bicepsz, teljes hát, hasizmok

Hogyan végezd: Fogj egy pár kézisúlyt a kezedbe, ülj le a labdára. Húzd ki magad, lábaid legyenek vállszélességű terpeszben. Emeld a magasba a súlyokat enyhén behajlított könyökkel, nagy íven engedd le vállmagasságig a szinte nyújtott karjaidat, majd vissza fej fölé. Ha még több izmot szeretnél megmozgatni, végezd a gyakorlatot összezárt térdekkel.

Félguggolás ugrással
Melyik izmokra: Négyfejű combizom, hátsó és belső combizom, vádli, csípő és fenék, plusz a törzs izmai

Hogyan végezd: Állj vállszélességű terpeszbe, lábfejek előre néznek, karok behajlítva, alkarok a törzsed előtt. Hajlítsd a térded és ereszkedj le annyira, hogy a combod vízszintes legyen. Lendítsd hátra a karod, és rugaszkodj el a talajtól. A lábaid nyújtsd ki, a karokat emeld a magasba, mintha a plafont szeretnéd elérni. Landoláskor nagyon finoman érkezz lábujjra, majd gördülj le a talpadra. Azonnal ereszkedj le a következő ugráshoz.

Nem csak fogyaszt, gyógyít is

Tudtad, hogy bizonyos mozgásformák jótékony hatással vannak különböző testi és lelki bajokra?
Cukorbetegség, túlsúly, gerincpanaszok – csak néhány azok közül az életünket megkeserítő egészségügyi problémák közül. . Hetente háromszor (ha belejöttünk, többször is lehet) 35-40 perc közepes intenzitású mozgás elég, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Lássuk, melyek azok a betegségek, melyek megelőzhetők mozgással, illetve amelyekre jótékonyan hat a sport.
Hát- és derékfájás
Szakértők szerint az emberek mintegy 70 százaléka küzd hátfájással, gerincproblémákkal. Ezért bizony a mozgásszegény életmód tehető felelőssé: a helyes tartásért felelős hátizmok nem erősödnek meg kellőképp, így nem csoda, ha a számítógép vagy az íróasztal előtt görnyedve derékfájásra és társaira panaszkodunk.

Hozd magad lelki-szellemi csúcsformába!
Minden egyes hangulathoz, lelkiállapothoz más típusú mozgás illik, ami felerősítheti a pozitív energiákat, illetve jobb kedvre, pozitívabb szemléletre hangolhat.

- Fokozott stressz: A feszültség levezetésére a közhiedelemmel ellentétben nem a küzdősportok vagy a kick-boksz aerobik és társai a legalkalmasabbak. A jóga megtanít kizárni a felesleges gondolatokat. Dinamikusabb mozgásra vágyóknak az úszás vagy a tánc ajánlott.

- Rosszkedv: A kis célok kitűzése és azok teljesítése új lendületet és sikerélményt adhat. Érdemes résztávokra, részfeladatokra bontani az edzést. Ajánlott a súlyzós és kardio edzések váltogatásából álló köredzés (esetleg személyi edzővel), de akár futóedzését is színesítheti öt, tíz vagy húszpercenként végzett erősítő gyakorlatokkal.

- Fáradékonyság: Hatékonyan segít rajta a rendszeresen, szabadban végzett, közepes intenzitású kardioedzés:túrázás, kerékpározás, görkorcsolyázás, kocogás. Fáradtság esetén a jóga, könnyű séta, pilates ajánlott, de a légzőgyakorlatok is segíthetnek.

- Depresszió: Aerob, szabadban végezhető, nem megerőltető mozgásformák ajánlottak, mint például a kocogás vagy séta, esetleg futás. Jótékonyak lehetnek egyes jógapozíciók is.

Sokat segíthet, ha óránként felállsz pár percre, és nyújtózkodsz egy kicsit, átmozgatod elgémberedett tagjaidat. Ezen kívül jó, ha tudod, hogy a hátizmok fejlesztése egészségügyi szempontból fontosabb, mint a hasizmoké... Természetesen a komoly gerincpanaszok speciális gyógytornát igényelnek.

- Gerinctorna: Ha az egyre több fitnesz terem órarendjében szereplő gerinctornára jár, megerősíti illetve nyújtja a helyes testtartásért felelős izmokat.

- Pilates: Erősíti a törzs izmait, a nyújtó gyakorlatoknak köszönhetően az izmok rugalmassága növekszik, javítja a testtartást, és kíméli az ízületeket.

- Jóga: Európában a jógázók többsége azért választja ezt a mozgást, mert ízületi- vagy hátfájdalmakkal küszködik. A jóga egyes ászanái ugyanis észrevétlenül erősítik a gerincet stabilizáló izomzatot.

- Úszás: A víz tehermentesíti a gerincoszlopot, s különösen erősen dolgoztatja a törzs, köztük a hát izmait. Nem csak fejleszti az izomzatot, de el is lazítja.

A fejfájás ugyanis sokszor azért alakul ki, mert nem jut elég oxigén az agysejtekhez – mozgás hatására azonban a vérkeringés gyorsul, és megszűnik a fejfájás.

- Nyújtás (streching):
Egyes fitnesz termekben már vannak streching órák, de akár otthon is végezhetünk a nyak, a váll és a tarkó izmait nyújtó-lazító gyakorlatokat. A fejfájás egyik gyakori típusa ugyanis ezen izmok felesleges feszülése miatt jön létre. Az izomfeszültség oldásával biztosíthatjuk az agy megfelelő vérellátását, ezáltal a fejfájás is csökken.

- Jóga: Egyes ászanák (például a gyertyaállás vagy az eke-póz) különösen hatékony fejfájásűző.

- Séta: Akár egy negyed órás séta is elég lehet a fájdalom enyhítésére. Lélegezzünk mélyeket, az egész tüdőt töltsük meg friss levegővel.
A kis lazítás oxigénnel tölti fel a vért és oldja az izomfeszülést is.

http://nana.hu/index.php?apps=cikk&cikk=32070
A cukorbetegnek az átlag embernél is fontosabb a rendszeres mozgás. A fizikai terhelés ugyanis anyagcsere-stabilizáló és inzulint „megtakarító” hatású. Hetente háromszor harminc percnyi mozgással megelőzhető, de a már kialakult betegség kezelésében is segít. A diabéteszesek tulajdonképpen bármit sportolhatnak, ami jólesik nekik. Akinél a bajhoz túlsúly is párosul, annak azonban eleinte a kevésbé megterhelő mozgások közül érdemes választani.
- Séta, kocogás: Nagy túlsúly esetén mindenképpen e kettő valamelyikével tanácsos kezdeni a sportos életet. A túrázás pedig nem csak hasznos, de remek élmény is.
- Kerékpározás: A legjobb zsírégető sportok közé tartozik, és kíméli a túlsúly miatt fokozott terhelésnek kitett gerincoszlopot és ízületeket.


A helyesen megválasztott sport hatékony lehet szívpanaszok esetén, hisz az aerob mozgások edzik a szivet. Természetesen az edzés megkezdése előtt mindenképpen konzultálj kardiológussal.
- Aerob mozgások (séta, kerékpározás, kocogás, úszás): Ha kis vagy közepes intenzitással végezzük ezeket a sportokat, nem terheljük túl a szív izomzatát. Tanácsos pulzusmérő órával nyomon követni mozgás közben a szívverés alakulását, hogy ha kell, lassítsunk a tempón.
- Jóga: A jógában gyakori a mozdulatlanság, ám a gyakorlatok során az izmok megfeszülnek (statikusan dolgoznak). Így a jóga ászanái nem jelentenek akkora megterhelést a szív számára, mint a futás vagy az aerobik. Jótékonyan hatása a szívre a speciális légzésnek is köszönhető.


A csípőízületi probléma a leggyakrabban előforduló ízületi panasz. Hátterében lehet statikai rendellenesség, sport- vagy traumás sérülés, ízületi gyulladás – és igen, mozgáshiány!
- Csípőgyakorlatok: csökkentik a fájdalmat, javítják az ízületi mozgást, erősítik az izmokat.
1. Hanyattfekvésben feszítsd meg erősen a combizmot, tartsd megfeszítve pár másodpercig, majd lazítsd el.
2. Feküdj oldalra, a két láb közé helyezz egy párnát. Emeljd fel nyújtva a felül lévő lábat, tartsd meg, majd lassan engedd vissza a párnára.
3. Feküdj a hátadra, térdet húzd fel, talp legyen a talajon (kar legyen a talajon nyújtva a csípő mellett). Szorítsd meg farizmokat és emeld fel a csípőt. Tartsd meg, majd engedd vissza a talajra.
4. Hanyattfekvésben tegyél egy összecsavart törölközőt az egyik térd alá, a másik térdet húzd fel és talp legyen a talajon. A nyújtott láb combját feszítsd meg, emeld a sarkat a levegőbe, tartsd meg, majd engedd vissza a talajra.


A térd ízületi kopása a második leggyakoribb ízületi bántalom.
. Porcvédő készítmények helyett (mellett) sportolj, a mozgás ugyanis serkenti a porcot tápláló ízületi folyadék képződését. Ráadásul így leadhatod a felesleges kilókat is, melyek plusz terhelést jelentenek a térd számára.
- Úszás: A víz tehermentesíti a térdízületet, így bátran ajánlható. Persze nem túl hideg vízben.
- Kerékpározás: Ha jól állítod be az ülés- és kormánymagasságot, kíméli a térdüzeletet (és a gerincet is).
- Gyaloglás: Futni nem, de kényelmes tempóban gyalogolni lehet, hisz ilyenkor nincs nagy terhelésnek kitéve a térdízület. A talaj minőségére azonban figyelj oda: lehetőleg földúton, vagy fűben gyalogolj, ne kemény aszfalton.


Ha mindössze 15 percet szánsz naponta a mozgásra, nagymamakorban is mozgékony maradhatsz. Ugyanis a mozgás ingerként hat a csontokra, javítja azok vérellátását, ami biztosítja a csontépítéshez nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, például a kalciumot.

Gerinctorna
Az ülést szakítsd meg óránként néhány percre.

1. Ülésben, váltott karral nyújtózz felfelé, érezd, hogy a törzsizmaid kellemesen megnyúlnak.
2. Egyik kar legyen a test mellett, a másikat emeld fel és így nyújtózz a törzzsel balra és jobbra.
3. Állj fel, tedd mindkét kezez a derékra és jólesően nyújtózz hátrafelé. A gyakorlatot ülésben is végezheted.


A fizikai igénybevétel, mint inger, alkalmazkodásra ösztönzi a csontszerkezetet, vagyis a fokozott terhelésnek megfelelően a csonttömeg is növekszik. A már kialakult csontritkulásnál a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett nélkülözhetetlen a rendszeres mozgás.
- Súlyzós gyakorlatok: A kisebb súlyzóval vagy gumiszalaggal végzett erősítő gyakorlatok melegen ajánlottak.
- Aerob mozgások (séta, tánc, kocogás, stb.): Serkentik a csontépítő folyamatokat.

Életet menthet a dió
Tudod, mennyi a koleszterinszinted? És hogy mit jelent a vérzsír kifejezés? A koleszterinbetegség alattomos, nincs tünete, de nagyon veszélyes. A 35 év felettieket tartja leginkább rettegésben.
Állandóan azt halljuk, milyen veszélyes a magas koleszterinszint, de tudjuk-e valójában, mitől számít magasnak az érték, és pontosan milyen diéta javasolt a helyreállításához? A koleszterint nagyjából száz évvel ezelőtt fedezték fel. A vérzsírt, mely a tojásban, a vajban és a belsőségekben szintén megtalálható, azóta kikiáltották a szív- és keringési problémák elsőszámú okának…
Való igaz, hogy a vérben található koleszterin koncentrációjának emelkedésével nő az érelmeszesedés kockázata. Az erek összeszűkülnek, a vér áramlásában zavar keletkezik. Különösen gyakran fordul ez elő a szív koszorús ereinél, illetve az agyi artériáknál. Magyarországon évente közel 25 ezer ember hal meg szívinfarktusban.
A koleszterin nagy részét (naponta 600–1200 mg-ot) a máj maga termeli. A maradék mennyiséget (250-500 mg-ot) pedig táplálkozásunk során veszünk magunkhoz. Kutatók véleménye szerint, a jó koleszterinértékkel rendelkező emberek szinte bármit fogyaszthatnak, feltéve, hogy a túlsúly, a magas vérnyomás, a korábbi szívinfarktus, vagy az örökletes rizikófaktorok kizárhatóak. Hogy mi számít jó értéknek és mi rossznak? Ha az egy deci vérben található koleszterin koncentrációja nem haladja meg a 200 milligrammot, az eredmény megfelelőnek mondható.

Vizsgálatok, vizsgálatok és vizsgálatok
Amennyiben a koncentráció e feletti, az orvos tovább vizsgálja a kapott eredményt. Ettől függően tesz javaslatot az állati zsírok kizárására az étrendből, és megvizsgálja az egyéb lehetséges rizikófaktorokat. 250-es érték felett a szakember már a gyógyszeres kezelést is elrendeli.
Fontos, hogy elsősorban a telített zsírsavakat tartalmazó ételek fogyasztását csökkentsük, és részesítsük előnyben azokat az élelmiszereket, melyek egyszerű vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok.
A hidegvízi halak, mint a lazac és a makréla, omega-3-zsírsavaiknak köszönhetően igazi ellenségei a triglicerideknek. A szakemberek ezért legalább heti kétszeri fogyasztásra ajánlják őket. Bizonyított tény, hogydióból napi 84 gramm csökkenti a koleszterin szintet. A csirke, a pulyka és a fácán húsa ugyancsak magas telítetlen zsírsavtartalommal büszkélkedhet.
A sovány borjú-, marha- és vadhúsokat célszerű zsírszegény módon elkészíteni, például fóliában vagy cserépedényben. A zsíros sertéshúst, a darált húst és a belsőségeket jobb kerülni.

50 százaléknál magasabb telítetlen zsírsavtartalommal rendelkeznek: olíva-, kukorica-, napraforgómag-, szója- és lenmagolaj.
Keveset használjuk: vaj, zsír, kókusz- és pálmazsír, majonéz.

Ha nincs rendben a koleszterinszint, először menjünk el egy nyugalmi és egy terheléses EKG-vizsgálatra, hogy megállapíthassák: milyen intenzitású keringésjavító edzésekbe kezdhetünk. Olyan mozgásformákat válasszunk, amelyek legalább 20–30 percen át folyamatos terhelést nyújtanak: gyaloglás, túrázás változatos terepen, biciklizés, vagy éppen aerobik. Mozgással sok minden helyrehozható, de ehhez figyelembe kell venni, hogy hetente nagyjából 1200–1500 kalóriát kell elégetni.


Ezzel az erőbedobással 12–16 hét alatt 10–20 százalékos koleszterinszint csökkenés is elérhető. Fontos: az orvosok szerint is többet ér a terápia, ha nem csak az étrendünkre, de a mozgásra is nagyobb hangsúlyt fektetünk.

A vashiányról

Szervezetünknek életfontosságú alkotóeleme a vas. Hiánya esetén fokozott fáradékonyság és kimerültség lép fel, a szervezet teljesít&otilde;képessége csökken. Súlyosabb formájában a hasnyálmirigy m&ucirc;ködése romlik, a vércukorszint emelkedik. Jellemz&otilde; még a szomjúság, a szabálytalan szívverés, sápadtság, étvágytalanság, hidegérzés és a székrekedés, valamint ezek kombinációi, fejfájással párosulva. Legtöbbször a rossz táplálkozás következményeként, a vitamin, ásványianyagvagy fehérjehiányos étrend miatt jelentkezik vashiány.

A vitaminok közül a B2-, B6-, B12-, C-vitamin és az ásványianyag-hiány a f&otilde; ok, de jelent&otilde;s szereppel bír a pantoténsav és a folsav elégtelen mennyisége is. A felsoroltakon belül a B12vitamin hiánya a legfontosabb, ami az igazi vegetáriánusok körében igen gyakori.​

Érdemes elkerülni


Ügyelni kell arra, hogy étrendünkben kerüljük a finomlisztet, finomított élelmiszereket, zsíros ételeket, a túl sok zsírt ideértve a f&otilde;z&otilde;margarint is. Ne fogyasszunk tartósítószerrel készült ételeket és italokat, különösen ügyeljünk az E210-E213 jel&ucirc; tartósítószerekre.
Ajánlatos fehérjefogyasztásunkat is határok között tartani, ami azt jelenti, hogy átlagosan a napi mennyiség ne legyen több, mint amit testsúlyunk megkíván. Ez pl. a 70 kg-os embernek 7 dkg fehérje, de a fejl&otilde;d&otilde; szervezet számára természetesen lényegesen több is lehet. Teafélék fogyasztásakor kerüljük a mesterséges aromával ízesített teákat. Készítsünk magunknak gyógyteát csalánból, tegyünk bele egy kis borsmentát vagy fodormentát, kamillát, apróbojtorjánt, gyermekláncfüvet és egy csipetnyi fodrossóskát, valamint tyúkhúrt. Cukorfélének melaszos barnacukrot fogyasszunk.​

Hasznos fogyasztani


Vashiányban ajánlatos a következ&otilde; élelmiszerek rendszeres fogyasztása: fokhagyma, aszalt szilva, mazsola, sárgabarack, aszalt sárgabarack, napraforgómag, póréhagyma, uborka, sárgarépa, mandarin, narancs, citrom, söréleszt&otilde;, süt&otilde;éleszt&otilde;, búzacsíra, méz. Meg is szüntethet&otilde; a vashiány a következ&otilde; élelmiszerek váltakozó, de folyamatos fogyasztásával: mák (különböz&otilde; elkészítési módokban), petrezselyemzöld, paraj, mangold, sóska, kaporzöld, zellerzöld, süt&otilde;tök, spárga, brokkoli, kelkáposzta, karalábé, vöröskáposzta, káposzta, savanyú káposzta, zabpehely, hüvelyes növények (bab, borsó, lencse, szója), kukorica.
Kedvez&otilde; hatású a nyers gyümölcsök sorában a fentieken kívül a málna, birsalma, naspolya, csipkebogyó, som és különösen a feketeés pirosribiszke, egres és cseresznye. Olajos magvak közül rendszeresen fogyasszunk diót, mogyorót, mandulát. A kultúrázott tejtermékekb&otilde;l ajánlatos az aludttej, natúr joghurt és kefir, valamint a kecsketej és a juhsajtok fogyasztása, de nagy vastartalmú az edami, az ilmici és az óvári sajt is. S&ucirc;r&ucirc;n fogyasszunk a halfélékb&otilde;l busát, lazacot, t&otilde;kehalat, heringet az életfontosságú zsírsavak miatt. El&otilde;nyös a lóhústermékek fogyasztása, a bárány, nyúl, libaés kacsahús, valamint a bels&otilde;ségek, különösen a marhamáj, szív és tüd&otilde;, de valamennyi májféle és májkészítmény is.​

Szerző: Dr. Duschanek Valéria
táplálkozás-biokémikus

Vashiány és hajhullás
A vashiány (sideropenia), főleg nőknél igen gyakran okoz hajhullást.


Vas szerepe:

A vas létfontosságú elem szerveztünk számára.
A vér oxigénszállító vörösvérsejtjeinek festékanyaga, a hemoglobin vasat tartalmaz.
Részt vesz az oxigénszállításban és tárolásban, javítja a testi erőnlétet, serkenti a máj méregtelenítő funkcióját, elősegíti a növekedést, valamint emeli az immunitást és az energiaszintet.

302_1.jpg

Milyen egyéb tünetei vannak a vashiánynak?

  1. Sápadtság,
  2. Törékeny haj, köröm
  3. Ellenállóképeség csökkenése
  4. Erős szívdobogás
  5. Fáradékonyság
  6. Bőrszárazság,
  7. Rendszeres hasmenés, szorulás
Mi idézhet elő vashiányt?

  1. Véradás
  2. Menstruáció ( jelentősebb havi vérvesztés)
  3. Intenzív sport
  4. Vegetáriánus táplálkozás
  5. Szoptatás
  6. Terhesség
  7. Felszívódási zavarok
  8. Gyomorbetegség
  9. Daganatos megbetegedés
Szükséglet:

A napi vasszükséglet felnőttek esetében 10-30 mg. A nőknek a menstruáció ideje alatt kétszer ennyi mennyiségre van szükségük és naponta legalább 50 mg-ra terhesség idején. A fiataloknak naponta 20-28 mg vas elegendő.


Vasforrások:
Novenyek1.jpg

Egészséges emberben a vas 70-80 százaléka "aktív vas", 20-30 százaléka raktározott vas, amelynek legnagyobb része a májban és a csontvelőben található. Ha azonban étkezéseink során nem veszünk magunkhoz folyamatosan kellő mennyiségű vasat, ezek a raktárak előbb vagy utóbb kimerülnek, ami enyhébb-súlyosabb következményekkel jár.
Vannak a vas felszívódását segítő és gátló elemek, élelmiszerek.
Segíti a felszívódást a C-vitamin, narancslé, húsok, réz, kobalt, mangán. Gátolják a felszívódást a savlekötők, a csersav tartalmú tápanyagok, így a kávé, tea, de a gabonamagvak korpájában lévő fitátok, mivel a vassal oldhatatlan komplexet képeznek.A B-vitaminok pedig a hatás kifejtésében támogatják az ásványi anyagot.

Ajánlott fogyasztani a következő gyógynövényekből készített teákat: verbéna (vasfű), zsurló, búzavirág, fehércsalán, csalánlé, vérosztó pimpó, pásztortáska.
 

Sati15

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon egyetértek, hogy a mozgás milyen fontos.
A jóga mellett is nagyon tudok érvelni.

Az egyenes tartáshoz nemcsak a hátizmokat kell megerősíteni, hanem főképp az alhasi izmokat (a központot) és a combizmokat is.
Has-comb-hát és egyenesebb az állás. És ha egyenesen állunk, nincs hátfájás, nyakfájás.
És ha ezeket dolgoztatjuk, hát a többit már nem nagy kunszt hozzátenni ;)
És már jók is vagyunk! :D
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
A bioélelmezés segíthet az elhízott gyerekeken

elhízás, kalória, bioélelem
Külföldi kutatók szerint a bioélelmezés segíthet az elhízott gyermekeken. A gyermekeket elsősorban immunrendszerük jobb felépülése miatt kezdték bioélelmiszerekkel etetni. (Dániában ennek megfelelően 3 éves korukig a kis emberkék csak organikus alapanyagokból készült ételeket kapnak.)
A tudósok rájöttek arra, hogy ezek a gyermekek nem híznak el annyira, mint a hagyományos táplálékot fogyasztó társaik, kisebb adaggal is beérik és ritkábban betegek.

Mi lehet a lényeges különbség magyarázata? A bioval táplált gyermekek szervezete átáll a pótanyag-, vegyszer-, tartósító-, ízfokozó- és festékmentes ételek fogyasztására, melyek általában kevesebb sót és cukrot tartalmaznak, ám fűszerekkel mégis ízessé tehetők.

Minden ötödik német gyerek kövér, mely arányszám nem sokkal jobb Angliában vagy az USA-ban sem. Az elhízás elleni harcot a német fogyasztóvédelmi miniszter, Renate Künast is felkarolta szeptemberben a „Platform a táplálékozásért és a mozgásért” fórum létrehozásával. A kezdeményezés célja az egészséges életmód népszerűsítése, amely megelőzi, hogy minden ötödik gyermek kövér, minden tizenkettedik pedig betegesen túlsúlyos legyen Németországban.

Több országban iskolai programokat kezdett el a kormány.

Angliában a jövőben az oktatásban is erőteljesebben szorgalmazzák a sok gyümölcs és zöldség fogyasztását, ezen belül is a bio módon termesztett növények felhasználását. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban mind többet hallani a bio-élelmiszerek felhasználásáról a kórházi és iskolai étkeztetésben.

Németországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban ígéretesek az eddigi eredmények, főleg az utóbbiban, ahol egyes közétkeztetéseknél már kötelező bioélelmiszert használni. Több száz olasz és osztrák iskolában főznek bio alapanyagokkal, figyelembe véve az egészséges táplálkozási alapelveket - adja hírül a nürnbergi BioFach vásár legutóbbi hírlevele.

Amerikában aggasztó a helyzet.

A legnagyobb a probléma az Egyesült Államokban, ahol a chips-üdítő-hamburger-fagylalt-csokoládé ördögi köréből nehezen tudnak kitörni a gyerekek, mert a szupermarketekben ezektől roskadnak a polcok, otthon pedig a hatalmas hűtőszekrények. A gyümölcsök és zöldségek közül általában azok adhatók el jól, amelyek nagyok és hibátlanok.

Ma még csak egy szűk kör lenne vevő a drágább bioélelmiszerekre, és általában a kevésbé mutatós és nem hizlaló ennivalókra, ám előbb-utóbb létfontosságú lesz az átállás, mert az elhízott gyermekekből kövér - és rövid életű - felnőttek lesznek, ami az Amerikai Egyesült Államok egyik legfőbb egészségügyi problémája.

Mi a helyzet Magyarországon? Jó kezdeményezésnek tekintendő, hogy az iskolai büfékből száműzni kívánja a kormány az édességet, chipset, és inkább a gyümölcs, illetve a tejtermékek fogyasztását kívánja előtérbe helyezni.

<XPO_PAGE_SELECTOR>Oldalak: 1

Talán a felnőtteken is! Az biztos jól megkell nézni mit eszünk meg!</XPO_PAGE_SELECTOR>
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Halolaj

Az emberiség, történetének a mai idők elötti szakaszaiban a zsiradékokat nagy becsben tartotta. A kémiai és biológiai tudományok ismeretanyaga szegényes és kezdetleges volt, de tapasztalataik alapján elődeink levonták azt a következtetést, hogy ha zsíros ételeket fogyasztottak jobban, többet tudtak teljesíteni. A ma már rendelkezésünkre álló tudományos adatok birtokában pontosan megmagyarázható, hogy miért. Az életvitelükhöz, mivel az sok fizikai munkából állt szükségük volt a zsírokból nyerhető energiára. Az ipari forradalom azonban elindította a gépiesítés folyamatát amely oda vezetett, hogy az emberi fizikai munka egyre inkább visszaszorult a társadalom működtetésében.
hal1.jpg

A napjainkban lejátszódó informatikai forradalom ezt a folyamatot tovább erősítette, hiszena számítógépek eltejedésével ma már akkor sem kell felállnunk kényelmes karosszékünkből, ha vásárolni, hivatalos ügyet intézni, vagy dolgozni akarunk.Így tehát kialakult az emberek tömegeinek egy olyan új, eddig soha nem tapasztalt életmódja, amely gyökeresen megváltoztatta a tápanyagszükségleteit. Lényegesen lecsökkent az energialeadásunk, át kellett állni egy energiszegényebb táplálkozásra. Zsírfogyasztásunkban, az akkori ismeretanyagnak megfelelően kezdtük előnyben részesíteni a telített zsírokkal szemben a telítettlen olajokat.
Másrészről viszont az iparszerűen dolgozó mezőgazdaságból kikerülő élelmiszeralapanyagok összetétele is jelentős változásokon ment keresztül. A műtrágya használat a talajban nyomelem hiányt, a vizekben nitrát túltengést produkált, amely átterjedt a növényekre és az azokat fogyasztó állatokra valamint az emberre is.Megjelentek a kártevők irtására használt növényvédőszereknek nevezett mérgek a termelésben, amelyek alacsony koncentrációban - melyet veszélytelennek nyilvánítanak a hatóságok - fogyasztáskor is benne vannak az élelmiszerekben. Ugyanez igaz a többi hozamfokozásra használt anyagra (hormonok, antibiotikumok, antidepresszánsok stb.)
Tovább rontja a helyzetünket az az egyre inkább terjedő gyakorlat, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket nem akkor szedik le amikor megértek, hanem jóval korábban, mert igy tovább eláll, jobban bírja a szállítást. Azonban ily módon ártalmas anyagok maradhatnak bennük és a hasznosanyag tartalmuk sem alakul ki a szokásos mértékben.
Mindezek a jelenségek oda vezettek, hogy miközben az úgynevezett fejlett világban abszolút táplálékbőség van, nem ritka a relatív tápanyaghiányos állapot, sőt gyakran tapasztalhatunk különböző tápanyag érzékenységeket is.
Kémiai szempontból a zsírok és olajok a glicerinnek különböző zsírsavakkal képzett észterei.

A telítetlen olajoknak ma 3 fő fajtáját szoktuk megkülönböztetni.
Az omega-3, az omega-6, és az omega-9 olajokat. Ezek molekulaszerkezetükben abban különböznek egymástól, hogy a zsírsavmolekulában más helyen van az 1. kettős kötés (telítetlenség).
hal3.jpg

Az omega-3 olajok többszörösen telítetlenek, szénláncaikban kettő, vagy több kettős kötés található. Minnél több a kettős kötés, annál "folyékonyabb" az olaj szobahőmérsékleten, vagy mondhatjuk úgy is, hogy alacsonyabb a dermedéspontja.

Omega-3 olajokat tartalmaz a tengeri állatok olaja, a friss nem szárított alga, a lenmag és olaja, a repceolaj, a dió és egyes zöld leveles zöldségek is pl. a porcsin.

Omega-6 olaj bőségesen található a növényi olajokban, és a belőlük készült élelmiszeripari termékekben, így ezekből nem szenvedünk hiányt.Sőt ellenkezőleg a túlsúlyuk okozhat egészségi problémákat.

Az omega-9 olaj forrása az olivaolaj és a repceolaj.
Természetesen a hidegen sajtolt extra szűz olajokat használjuk, mivel ezek az olajok mind könnyen oxidálódnak, így csökken a hasznosanyag tartalmuk. Régóta ismert tény, hogy a sok halat és tenger gyümölcseit fogyasztó emberek egészségesebbek és hosszabb életűek, az ezt nem tevő embertársaiknál. Az 1970-es években a grönlandi eszkimók között végzett vizsgálat megmutatta, hogy közöttük hihetetlenül ritka a szívbetegség, a depresszió és több más úgynevezett civilizációs betegség. Annak ellenére, hogy egyoldalúan táplálkoznak, rengeteg zsírt esznek és nehéz körülmények között élnek. Kiderült, hogy az általuk fogyasztott élelem tele van omega-3 olajokkal.

Ezután kezdtek az omega-3 olajra, mint gyógyszerre tekinteni, mivel adagolását követően a következő betegségekben javulás állt be:
-izületi gyulladás
-érelmeszesedés
-magasvérnyomás
-magas koleszterinszint, magas vérzsírszint
-szívbetegségek
-túlsúly
-Alzheimer-kór,feledékenység
-depresszió
-skizofrénia
-II. típúsú cukorbetegség
-asztma
-allergiák és egyéb immunbetegségek
-zöldhályog
-érzékeny bél szindróma
-menopausa utáni tünetegyüttes
-csontritkulás
-száraz bőr, ekcéma

Mindezek a jótékony hatások egyrészt az erek falának letisztulását követő hatékonyabb és akadálytalanabb vérkeringés, másrészt egy hormonszerű vegyületcsoport a prosztaglandinok testünkben történő szintézisének normalizálódásán keresztül jönnek létre. Természetesen ha ezen betegségek kialakulásának okai között nem szerepelt az omega-3 olajok abszolut vagy relatív hiánya, akkor a javulás nem fog bekövetkezni pótlásukat követően.
Mi a helyzet az egészséges emberekkel? Az esszenciális zsírsavak optimális arányban történő fogyasztásának szokássá tételével az élettartam, az egészség és a szellemi és testi frisseség egyaránt fokozható, növelhető.

A szakértők szerint ideális lenne átlagosan napi 4-8 gramm omega-3 olaj fogyasztása, ami megtalálható a következő élelmiszerekben:
-6 db dió
-1 teáskanál lenmagliszt vagy lenmagolaj
-20dkg főtt bab
-10dkg bárányhús
-1 evőkanál repceolaj
-10dkg szardínia,hering,tonhal,pisztráng stb.
Ha ezeket nem tudjuk naponta beiktatni az étrendünkbe, használjunk táplálékkiegészítő készítményeket a gyártó útmutatása szerinti adagolásban. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezeket az anyagokat és a belőlük épülő biológiailag aktív vegyületeket valamint a sejtfalakat, fokozottan védeni kell az oxidációtól, ezért szükséges több antoxidáns hatású zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanunk ha lehetséges friss nyers formában, ha nem táplálékiegészítőként.
Testünk és lelkünk javuló vagy fokozódó egéssége és jó közérzetünk lesz a jutalmunk mindezért a fáradságért és költségért cserébe ami szükséges ahhoz, hogy ezeket a változásokat végrehajtsuk táplálkozásunkban.
<FORM name=BMI> </FORM>
 

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Koleszterintények
A koleszterin egy olyan zsírfajta, amely az emberi test sejtjeinek építésében tölt be fontos szerepet. Mégsem err&otilde;l vált ismertté, hanem arról a tulajdonságáról, hogy ha túl sok kering belőle a vérben, akkor érszőkületet okozhat, a szívet körülvevő artériákat károsítja, elősegíti a szívinfarktus, agyvérzés és más egyéb szívelégtelenségek kialakulását.



A koleszterin útja
A koleszterin egy fehérjemolekulához csatlakozva úszik a vérben, így együtt alkotják az ún. alacsony ill. magas s&ucirc;r&ucirc;ség&ucirc; zsírfehérjéket. Az el&otilde;bbi nagy mennyiségben káros, az utóbbi jó hatással van az egészségre. Ha a molekula fehérjetartalma a nagyobb, nagy s&ucirc;r&ucirc;ség&ucirc; koleszterinr&otilde;l beszélhetünk. Ha azonban a zsírtartalom a nagyobb, akkor a káros hatásokkal bíró, alacsony s&ucirc;r&ucirc;ség&ucirc; zsírfehérjér&otilde;l, vagyis a mindenki számára ismert, ártalmas koleszterinr&otilde;l van szó.
Fontos, hogy tudd...
A vérünkben található különféle zsírok mennyisége és aránya visszajelzést ad egészségi állapotunkról. Csináltass egy teljes vérképet, és bátran vesd magad az adatok s&ucirc;r&ucirc;jébe! Olyan ez, mintha a testedbe nyernél bepillantást. Ne félj a gyors ellen&otilde;rz&otilde; vizsgálattól, akard megismerni önmagad! A számok, akár jót, akár rosszat mutatnak, segítségedre lesznek edzésprogramod, életmódod alakításában. Reagálj az eredményekre: ha kedvez&otilde;ek, akkor úgy, hogy ragaszkodsz a kiváló eredményekhez, és mindent elkövetsz, hogy megtartsd &otilde;ket. Ha pedig a tiltott zónába hajóztál, bonts vitorlát és hagyd el a veszélyes terepet orvosod, edz&otilde;d segítségével, amilyen hamar csak lehet!
bloodfat3.jpg
A magas koleszterinszintért majdnem 100%-osan a magas zsírtartalmú táplálkozás, valamint az inaktív életmód a felel&otilde;s. Biológiailag nagymértékben meghatározott, hogy melyik embernél milyen mérték&ucirc; a zsírfelszívódás, vagyis mennyire hajlamos valaki a hízásra. Biztos ismersz olyan embert, aki vékony, csontos testalkatú és egész álló nap csak eszik, mi több, károsnak titulált, zsírban gazdag ételeket fogyaszt, mégis meg&otilde;rzi alakját. Egy zömökebb testalkat valószín&ucirc;leg néhány hét leforgása alatt elhízna ugyanattól a diétától. Csupán arról van szó, hogy más-más zsíranyagcserével rendelkezik a két szervezet. Ilyen szempontból az el&otilde;bb említett szerencsésnek mondható, nem biztos azonban, hogy a karcsú küls&otilde; optimális vérzsírszinteket is jelez!
Sokkal több kérdésre kapunk választ, ha a különböz&otilde; - káros és hasznos - vérzsírok szintjét vizsgáljuk meg, mert egy küls&otilde;re vékony ember vére is tartalmazhatja az alábbi vérzsírok bármelyikét kóros mennyiségben!

LDL-koleszterin:
Az LDL rövidítés annyit tesz, low density lipoprotein, vagyis alacsony fajsúlyú zsírfehérje.
Nem véletlenül nevezik életveszélyes hatásokkal bíró, rossz koleszterinnek. A normális mértéket meghaladó mennyiségben ugyanis besz&ucirc;kíti az artériákat. A nagy részben zsírból és kis részben fehérjéb&otilde;l álló molekula feladata, hogy a májból koleszterint szállítson a testnek azokba a részeibe, ahol sejtek regenerálására van szükség. Túl nagy mennyiségben azonban az érfalakra rakódva érsz&ucirc;kületet okoznak, rugalmatlanná teszik az érfalakat, ezzel kevesebb vér képes eljutni a szövetekhez és a szívizomhoz. Magas LDL-koleszterinszint esetén mindenképpen célul kell kit&ucirc;zni e káros vérzsír szint optimalizálását.
Az LDL-koleszterin 2,6 mmol/l alatt optimális, 3,35-ig még elfogadható, 3,35-4,10 között határeset, e fölött magas, 4,9 fölött pedig nagyon magas.

Trigliceridek
Egy ritkábban emlegetett és kevésbé ismert szintén káros vérzsír. A zsírszövetben raktározódik, a vérben ideális esetben csak igen kis mennyiség kering. A káros LDL-koleszterinhez hasonlóan ez is nagy részben zsírból épül fel, csak kevés fehérjét tartalmaz. Ügyelni kell rá, hogy szintje ne lépje túl a megengedett mértéket, mert komoly keringési megbetegedéseket okozhat. Szomorú, de például csokoládéval b&otilde;ségesen juttathatunk bel&otilde;le a szervezetbe!
Manapság az történik a trigliceridszint fels&otilde; határértékével, mint egykor az LDL-koleszterinével: egyre alacsonyabb szintet tartanak a kutatók elfogadhatónak, van, aki már az 1,7 mmol/liter értékre voksol. Nehéz elképzelni, hogy néha ez az érték akár 10 mmol/liter fölé is emelkedhet! 1 mmol/liter mennyiség&ucirc; emelkedés pedig akár 40%-kal is megnövelheti az infarktus kialakulásának lehet&otilde;ségét!

HDL-koleszterin:
Ez a vérzsír rászolgált a jó koleszterin elnevezésre. Hatása épp a káros koleszterin ellenkez&otilde;je: megtisztítja az érfalakat a lerakódásoktól. A f&otilde;leg fehérjéb&otilde;l álló molekula "begy&ucirc;jti" a vérben feleslegesen kering&otilde; LDL-koleszterint, és visszajuttatja a májba. A HDL-koleszterin szintjét emelhetjük rendszeres aerob jelleg&ucirc; sportokkal - biciklizéssel, úszással, gyaloglással, kocogással, görkorcsolyázással.
A HDL rövidítés az angol high density lipoprotein kifejezés Számszer&ucirc; adatokban mérve férfiak esetében a 1,04 mmol/l érték alatt kórosan alacsony szintr&otilde;l beszélünk, 1,04-1,56 között még elfogadható az érték, e fölött pedig kiváló. Úgy is tekinthetünk a HDL-koleszterinre, mint a káros LDL-koleszterin ellenségére. A hosszútávon magas HDL-koleszterin ugyanis alacsonyan tartja az LDL és a triglicerid szintjét, védelmet nyújtva a szervezetnek az érelmeszesedéssel és az egyéb keringési megbetegedésekkel szemben.
Fontos! Ha 1,55 mmol/l fölött van ez a zsírérték, akkor a tudomány mai állása szerint magas LDL-koleszterin érték mellett is csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát!
Gondoltad volna?
bloodfat2.jpg
A fitnesz hazájáról, Amerikáról manapság csak azt hallani, hogy drámaian el vannak hízva az emberek. A tengerentúli vérzsírszintek vizsgálata érdekes eredményekkel szolgált: 100 emberb&otilde;l majdnem 30-nak magas a koleszterinszintje, a fehér embereknek kicsit nagyobb arányban, mint a feketéknél vagy az ázsiaiaknál. Egy másik statisztika azt mutatta ki, hogy 50 év felett a n&otilde;ket jobban sújtja a magas koleszterinszint, mint az azonos korú férfiakat. Bár nálunk az elhízás kisebb probléma, a károsan magas koleszterinszintek mégis gyakoribbak.
A trigliceridről még nem nagyon beszéltünk, itt arról is szó van.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére