Hangyafarmok, hangyatartás (úgy értem, otthon, a szobában)

advocatus_diaboli témája a 'Állatok' fórumban , 2016 Május 4.

 1. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Már 3 lakója van a farmomnak. Tegnap is találtam egyet az utcán, közel a lakásomhoz, meg ma is. Egyelőre nem bántják egymást, vélhető hogy ugyanabból a bolyból valóak.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 2. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Project cancelled.

  Időközben szert tettem több hangyára is, volt olyan is hogy 8 lakója volt a farmnak. Sajnos azonban, e hangyák egymást ölik, holott megesküdnék rá, hogy ugyanabból a bolyból valóak. Néha meg csak úgy minden látható ok nélkül felfordulnak és kész. Pedig van kajájuk bőven, tettem be nekik mézet, magvakat, tésztát, banándarabkát, frissen meggyilkolt bogarat, húsdarabot... Persze vizük is volt. Hiába. Továbbá, egyetlen falatot se esznek a zseléből, amivel érkezett a farm, holott elvileg az azért volna hogy azt egyék, és alagutakat rágcsáljanak belé! Nem teszik.
  Állandóan csak fejjel lefelé mászkáltak (amíg éltek) a farm tetején, ki akartak jutni. Szerintem egymásnak is azért estek, mert stresszesek voltak. Nem tudom mi miatt.

  Amikor ma reggel csak egyetlen élő hangyát találtam benne, de az is az utolsókat rúgta, feladtam. Kikanalaztam a zselét is a budiba, lehúztam, a farmot kipucoltam, kimostam, most tök üres. Nem tartok egy hullaházat a lakásomban... Lehet hogy majd ha elmúlik a csalódottságom, teszek egy új próbát, akkor már homokot pakolva a zselé helyére, de egyelőre nem sürgős.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 3. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Sajnálom hogy nem sikerült!
   
 4. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Én is. Vagyok most egy deeply disappointed...
   
 5. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Tobb kitartas kell, es nem feladni egybol.
  Nem lehet venni valamilyen allat kereskedesbe hangya csaladot?
  Egy gyerek se adhatja fel ilyen konyen ha allatot akar tartani, de te mar azert felnottel, szoval turelmesebbnek kellene lenni.
  A vilag legnagyobb kincse a szabadsag, lehet akiket szereztel azok nem birjak a fogsagot.

  http://info-now.org/ants/AntFarms.php
  http://www.antscanada.com/queen-ants-for-sale/
  http://www.antstuff.net/
  http://www.trulia.com/voices/Home_Buying/I_made_an_offer_for_a_single_family_that_appears_t-230576

  Holnap megkerdeem a lanyom o hol veszi a pokjanak a kajat mert ott van mindenfele bogar es hangya.....
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 6. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Mérgemben kissé átrendeztem a szobámat. Ha már úgyis takarítok (még ha csak a hangyafarmot is...). Itt az USA-ban 3 féle ágyméret van elterjedve, amiből a közepes méretű neve „Queen”. A legnagyobbé meg „King”. Na eddig nekem ilyen „Queen” méretű ágyam volt, de pár hete felfeslett a sarkában a... az izé... borítás vagy minek nevezzem. Csak eddig lusta voltam vele foglalkozni. Gondoltam, megfordítom a matracot, jó az úgy még... de lusta voltam, na. Ma azonban megmérgesedtem a hangyákok miatt, nekiestem az ágynak... És kidobtam az egészet a kukába. Fene se fogja forgatni... gazdag amerikai pasas akinek a bőre alatt is pénz van, nem alszik használt szaron. Szereztem egy másik ágyat, de kisebb méretűt. Minek nekem nagy ágy, úgyse él nő velem... De ennek se raktam be a vázát, csak úgy letettem a matracot a földre. Akarommondani a szőnyegpadlóra. Tiszta japán stílus, mintha tatamin aludnék. A régi ágynál mindig bevertem a lábamat a vázába. És így könnyebb takarítani is, mert csak felemelem a matracot ami úgyis kisebb mint a Queen ágy esetén, kiporszívózok alatta oszt' jólvan. Gondolom mondani se kell, amióta e szobában élek, egyszer se volt eddig takarítva az ágy alatt... na most bepótoltam, s ezentúl ha akarom megint, könnyebb is lesz. Persze most hogy békaperspektívából nézek körbe innen lentről, át kellett helyeznem a számítógépeimet is, mert az éjjeliszekrényen túl magasan lettek volna, de megoldottam ezt is. Tök hangulatos most a kéró, s több a helyem is, mert az ágy kesekenyebb.

  Azt tervezem, következő beruházásom egy futópad lesz. Olyan, ami árammal müxik, van benne egy komplett célkomputer mindenféle edzésprogramokkal, stb. Az ára nem izgat, bőven van rá pénzem, csak még nem tudtam eldönteni, hova pakoljam, mert minden hely foglalt. Ez meg azért jó nagy darab ugyebár. De hátha később megjön majd az ihlet.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 7. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Értékelem a jószándékodat, de tudod, más ám az ha az ember maga vadássza össze a lakót... Amúgy, szerintem ez úgy sikerülhet ha igenis szerzek királynőt. Csak a megtermékenyített királynőt. Egyedül azt. Akkor nincs aki bántsa... Ellenben hamarosan lepetézik, lesznek kishangyái, dolgozók természetesen, akik remélhetőleg nem bántják az anyjukat sőt segítik. És azoknak a hangyafarm lesz az OTTHON, nem akarnak mindenáron kimenni oda, vissza az igazi otthonukba hiszen ott születtek, az az igazi otthonuk...

  De az USA törvényei szerint hangyakirálynőt nem szállítanak, nem küldözgetnek, írtam ezt asszem a topiknyitóban is. Szóval, majd nekem kell beszereznem valahogyan. Kiásni vagy mittudomén. Netán ha szerencsém lesz és kifogok egy hangyarajzást a környéken...
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 8. sirion01

  sirion01 Kitiltott (BANned)

  elnézést, hogy belekotyogok , de lenne egy javaslatom igaz, hogy nem hangya, de próbálj meg törpe édesvízi garnélát tartani nano akváriumba . Aranyosak , igénytelenek, viszont cserében folyamatosan matatnak , nyüzsögnek , nem beszélve arról, hogy kertészkedni is lehet az akváriumba. :)


  kezdésnek a neocridina fajokat javaslom , színváltozat az az amelyik tetszik

  itt egy kis összefoglaló:

  http://akvafarm.hu/-garnelak.html
   
 9. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Kedves vagy, de akváriumot soha se! Nem létezik! Sokkal jobban szeretem ugyanis a halakat annál, hogy kinyírjam őket... Nem nekem valóak. Egy akvárium rengeteg gondopzást igényel. Nagyon kell ügyelni a vízhőmérsékletre, oxigéntartalomra, mittudomén. Meg rendszeres etetés, növényeket bele, figyelni az algásodást... És ez csak az amiről én is tudok, mennyi minden lehet ezen kívül még! Tippelem, te sokkal szakértőbb vagy e témában mint én, tudnál még sorolni efféléket.

  Direkt azért választottam a hangyákat, mert nem sok minden kell nekik, igénytelenek (a többi állathoz képest), legalábbis EZT OLVASTAM róluk. Aztán még ez se sikerült... Mi lenne a halakkal?!

  Tudom amúgy mi lenne velük. A főnököm irodájában volt akvárium. Ott úszkltak benne a kis mittudoménmilyen halak, volt betéve a víz alá egy nagy Buddha-szobor is, üreges, egy barlang volt a halacskák számára... Tök hangulatos volt. Működött jól vagy 2 évig. Egyszrcsak a halak másnap nem éltek... Holott minden működött, oxigénadagoló, hőmérsékletfigyelő, automata szenzorok, világítás... Mégis az Örök Akváriumba költöztek...

  Vízcsere, tisztítás, másnap hozott egy zacskóban újabb halakat a főnök. Berakta, úszkáltak, elvoltak... Másnap mind halott. Senki nem tudta miért. Megmérgesedett, kiöntötte a vizet, tisztítás, beszórt homokot, víz most nincs csak egy kis műanyag tepsiben... most halak helyett egy teknősbéka az egykori akvárium lakója. Egyelőre semmi baja. naponta salátával eteti.
   
 10. sirion01

  sirion01 Kitiltott (BANned)

  Az , hogy a halak egyik napról a másikra mitől pusztultak el , az passz ehhez így kevés az infó, találgatni lehetne , de sok értelme nincs .
  A második ment viszont olyant nem szabad csinálni, hogy indítasz egy akváriumot , majd másnap bele a halakat. Ha indítasz egy akit akkor minimum 2 hétig üresbe kell járatni, hogy a biológiai egyensúly kialakuljon, csak utána mehetnek bele a halak , de akkor se egyszerre, mert különbem hirtelen terhelik a vizet és a lebontó baktériumok nem győzik a nagy terhelést.

  De visszatérve az eredeti javaslatra én garnélákat javasoltam , nem halakat , egy kb 35 literes akváriumba eléggé igénytelenek, ha heti egyszer kapnak egy 10-15 % vízcserét akkor már vidáman elvannak , és ezek a garnélák 2.5 /3.5 cm nőnek , én tíz darabot raktam egy 35 literes aksiba most 20 vannak, de a szaporulat egy részét én elcserélgetem. Olyan 35-40 db lehet egy ekkora akváriumba, úgy hogy ne okoznak problémát. Algát ők megeszik egyedül az üveg esetleges algásodásával lehet gond, nálam arról négy süncsiga gondoskodik. Heti egyszer tíz perc a vízcsere, tehát nemigazán van vele gond. Növényzetnek meg valamilyen mohát bele. Pl Jávai moha , karácsony moha .... van több fajta és ezek is mutatósak és igénytelenek, kőre fára lehet őket rögzíteni.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 11. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Nem, nem... Látod, te is e postodban mennyi mindent írtál amihez érteni kéne. Süncsiga... Moha... Meg gondoskodni arról, hogy a szaporulatot elajándékozzam valakinek. És ha nincs kinek? Márpedig nem lesz. Eléggé magányosan élek. És nem szeretném megölni a „felesleget”. Nem mintha irtóznék tőle hogy megöljek állatokat, mert megteszem ha muszáj, például krumplibogarakat, vagy szúnyogot, de öltem már állatot azért is hogy megegyem - tyúkokat, kacsát, libát, de még kecskét is... Szóval nem vagyok egy szívbajos fajta. De nem akarok belekezdeni egy hobbyba ahol előre látom, hogy miatta rendszeresen gyilkolnom kéne! Még ha csak kis rákokat is.

  Igazából ha hiszed ha nem, eléggé „letargiázott” az is hogy a hangyáim kinyírták egymást. Én abban a hitben voltam, hogy annak a néhánynak amiket berakok oda, „arany életet” biztosítok, tömöm őket csemegével, jól érzik majd magukat... Erre lett egy hullaház belőle. Nem httem volna, hogy még a hangyákban is ekkora a szabadságvágy. És ilyen stresszesek lesznek. Azt hittem csak hülye biuológiai robotgépek, majdhogynem semmi értelemmel, s lehet hogy ez még igaz is, de úgy tűnik ha eszük nincs is sok, érzelmeik már vannak, legalább részben.

  Ezek után ezt simán feltételezem a garnélákról is. És egészen biztos, hogy több odafigyelést igényelnének, mint amire képes lennék. Szóval köszi a jószándékodat, de nem, ez nem nekem való.

  Új ötletem az, hogy esetleg megtanulok szintetizátorozni. A szintinek biztos nincsenek érzelmei, s nem lesz stresszes attól se ha akár hetekig nem foglalkozom vele, csak ül a sarokban.

  Illetve ha kifogok egy hangyarajzást, lehet hogy megpróbálkozom a dologgal megint, ha találok királynőt. Ha meg nem, hát nem.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 12. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  *
  Kedves Szecsőd!
  Nem akarlak elkeseríteni, nincs szándékomban. Az elmúlt héten láttam a tévében, hogy Amerikában, Canadában nagyon elterjedtek a termesz-hangyák. Az a borzalmas, hogy először észre sem lehet őket venni, csak akkor, amikor a ház szinte összeomlik. Ott mutatták, hogy vannak hivatalos termesz-irtók, mint vállalkozók. Ők aztán a ház körül a földbe, meg mindenhová tesznek olyan anyagot, amitől a termeszek, elpusztulnak. Kutyára, macskára nem mérgező. Ezt mondták, de ha megrendeled, kérdezd meg! Sajnos ez olyan borzalmas fertőzés, hogy minden évben egy halom pénzbe kerül az irtás, s mindig vissza és vissza jönnek.
  Nincs szándékomban elkeseríteni, elképzelhető, hogy számodra csak az a lehetőség, hogy eladod és tovább viszed a családodat, egy másik házba, másik utcába, másik kerületbe. Közelbe nem szabad, mert a termeszek bizonyos körön belül "pusztítanak" és szaporodnak. Tehát a fertőzött területtől minél messzebb kell az új házat megvásárolni. Sőt megvásárlás előtt "nyomozni" kell a környékben, nehogy ott is termesz-fertőzés legyen.
  *
  Nem volt szándékomban rossz hírekkel traktálni, de nem szeretném, ha még nagyobb bajba kerülnél a termeszek miatt. Addig kell eladni a házat, amíg nem látható a fertőzés.
  Minden, de minden jót kívánok!
  *
  Más. Itthon a küszöbömre kívülre és belülre is szórok egy csíkot. Kristály cukrot és SÜTŐPORT összekeverek, s azt szórom ki. A hangyák belakmározzák, viszik a bolyba is, a többiek is eszik, mert szeretik a cukrot, s közben egy idő után a sütőportól felrobbannak. Tudom, tudom, egy egy gonosz eljárás, de nem szeretném azt, hogy akár a konyhaszekrényemben, akár a ruháimba belemásszanak.
  Nem tudom, elépzelhető, hogy a termeszek is megennék a csalit? Kristálycukor+SÜTŐPOR keveréket? Talán elpusztulnának? A boly-t kellene fellelni, s oda a közelbe leszórni. Talán megsegít ez az praktika? A magyar hangyák megeszik, s nincs is a házban, sőt a tornácon sem, néha egy-egy kóbor betéved, de azt meg én söpröm és bedobom a vécébe, s rájuk húzom a vizet. De nagyon ritkán találok hangyát. Az általam javasolt módszer azért jó, mert a kutya a sütőpornak megérzi az ízét, talán az illatát is, ő nem eszik belőle, nem mérgező. Ez fontos! A macskák sem szeretik. Tehát nem mérgező. Ez fontos!
  *
  Sok szerencsét és kitartást, minden jót kívánok!

  G.B.
   
 13. Georgina Bojana

  Georgina Bojana Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Kedves Mályvacukor!
  Rendkívül érdekes volt, amiket leírtál. A méhek u.ilyen szervezett "társadalomban" élnek, mint a hangyák. Valóban elképesztő. De bármennyire is dolgosak, szorgosak - nem szeretném őket a házunkon belül látni, de velük együtt élni pedig végképpen nem.
  Köszönöm a beírásod.
  [​IMG]

  G.B.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2016 Június 1
 14. idei vakvarjú

  idei vakvarjú Állandó Tag

 15. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Van valami történés? Vagy még semmi új? :(

   

Megosztás