kétnyelvűség ill. többnyelvűség (tapasztalatok, tanácsok)

Elodie

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok !

Juditnak hivnak, s szeretnék elinditani egy olyan témát amit már többen is felvetettek : "kétnyelvűség ill. többnyelvűség ".

Fr.o-ban élek 16 éve, s gyerekeim kétnyelvűek kiskoruk ota.
Biztos vagyok benne, hogy sok szülöben feltvetödik (ill. felvetödött) a kérdés : "Tanuljon-e a gyerekem egy másik nyelven vagy nem ?".
En csak arra tudnám bátoritani a szülöket, hogy minnél hamarabb kezdjétek el az anyai ill. apai anyanyelv tanitását. Számomra annyira egyértelmü volt, hogy "csak" magyarul fogok beszélni a gyerekeimmel... tudom azt is, hogy a megvalositása ennek nem mindig olyan egyszerü.
Az elsö 6 évet, csak magyarul beszéltem ill. beszélem (mivel a legkisebbik lanyom 3 éves lesz). Miután elkezdik a gyerekek az iskolát az adott országban, kitartonak kell lenni, hogy folytatni tudjuk az anyai ill. apai nyelv oktatását/átadását. Ez egy hosszu folyamat, de mikor "látni" fogjatok az eredményt, hiddjétek el, hogy ez egy leirhatatlan és kellemes érzés a szülönek.

Kár lenne megfosztani egy kisgyereket az anyai ill. apai anyanyelvtöl. Hiddjétel el, hogy ez csak egy elöny lesz az életük során ! Nagyon jol tudnak alkalmazkodni a gyerekek, feltéve, ha egészen pici koruktol tanultnak és ha a szülök kitartoak velük (a legideálisabb lenne, ha már a születésüktöl kezdve hallanák a két ill. több nyelvet). Egy anyai ill. apai nyelv örökségét, hagyományait és kulturáját nekünk szülöknek kell átadni ami által gazdagabbak lesznek gyerekeink.

Remélem, hogy sok hasznos tanácsban lesz részünk ebben a témában is...


Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A Canadahun nem nem járul hozzá bemutatni - vagy a megtaláláshoz iranymutatást adni - olyan tartalmú anyagot ami a copyright (szerzői jog) által védett, csak akkor ha van szükséges legális engedély van rá.
 

anikosvaradi

Állandó Tag
Állandó Tag
A gyerekek ketnyelvusegevel kapcsolatos minden tema, tapasztalat, otlet es jo tanacs erdekel. Az unokam lesz ketnyelvu (angol-magyar), ha minden igaz. Most 6 honapos, a mamaja es mi, a nagyszulok magyarul beszelunk hozza, a papa es a bolcsi angolul.
Szoval, ha barkinek okos tanacsa van a temaban, szivesen fogadom! Elore is koszi szepen.
 

Elodie

Állandó Tag
Állandó Tag
A gyerekek ketnyelvusegevel kapcsolatos minden tema, tapasztalat, otlet es jo tanacs erdekel. Az unokam lesz ketnyelvu (angol-magyar), ha minden igaz. Most 6 honapos, a mamaja es mi, a nagyszulok magyarul beszelunk hozza, a papa es a bolcsi angolul.
Szoval, ha barkinek okos tanacsa van a temaban, szivesen fogadom! Elore is koszi szepen.
Kedves "anikosvaradi" !
Elöször is nagyon fontos, hogy az anyuka és Ti nagyszülök magyarul beszéljetek a pici babaval ! Ti is ott éltek mint a lanyotok ? Illetve itt Mo-on ? Mivel sokat szamit, ha egy baba ill. kisgyerek minnél többet hallja a tanult nyelvet...
A környezete angol, tehat ez lesz a "fontosabbik" a 2 nyelv közül. Az USA-ban fog élni és iskolaba jarni (valoszinüleg). Tehat a cél az legyen, hogy az anyuka "csak" magyarul beszéljen a babaval, s az angol nyelvtanulast pedig az apuka és a bölcsi segiti majd elö.

Nalam is igy volt és van. A gyerekeimmel magyarul beszélek. De a 2 nagyobbik mar iskolaba is jar tehat nem tehetem meg, hogy csak magyarul beszélek velük. Viszont a legkisebbik lanyom még csak most lesz 3 éves. Igy vele allandoan magyarul beszélek !!!
Tudom, hogy amikor ovodaba ill. iskolaba megy akkor folytatnom kell a magyar beszédet. Mellette sokat hallgatunk zenét, magyar rajzfilmeket néznek s magyar meséket olvasok nekik. Fontos, hogy ne csak a beszéd legyen jelen, hanem mas is (zene, könyv... stb.) ami elösegiti a magyar nyelv tanulasat.

Lehet még magyar-amerikai egyesületet is keresni ahol a magyar nyelvet tanitjak (mint én is itt Fr.o-ban, magyart tanitunk kétnyelvu gyerekek szamara). Erdemes mar kiscsoportos kortol betenni oket, igy mas gyereket is megismerhetnének. Latnak, hogy nincsenek egyedül a magyar nyelv tanulasaban...
Gondolom, hogy hazajönne lanyod a kisunokaddal Mo.-ra is, tehat a magyar nyelvet gyakorolhatna késöbb itthon is néha-néha. Ez fontos lesz a jövöre nézve.

Sok türelmet és kitartast kivanok nektek ! Egyenlöre még pici a baba, de most kell megadni az alapokat. Egy gyerek jol hozzaszokik a kétnyelvüséghez, csak kitartonak kell lenni !!! Meglatjatok, megéri a sok faradozast... mikor elkezd egy kisgyerek beszélni két ill. több nyelven, ez fantasztikus érzés ! En boldog vagyok, hogy atadhatom anyanyelvemet a gyerekeimnek. :) Raadasul, férjem is büszke s tamogat abban, hogy gyerekeim kétnyelvüek legyenek.

Remélem, hogy masok is bekapcsolodnak a tanacsadasba és a tovabbi ötletek adasaban.
 

kgabi0507

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyetértek, nem elég az, hogy otthon magyarul beszéltek a gyerkőcökkel, nagyon fontos a magyar környezet is. Pl. ismerős magyar családok, magyarországi nyaralás, magyar nyelvű filmek, meséskönyvek, stb. És ha a gyerek angolul/franciául akar velünk beszélni, mindig magyarul válaszoljunk neki.
Az ne riasszon vissza senkit, hogy kicsi korban a kétnyelvű gyereknek lassúbb a beszédfejlődése az egynyelvű társaihoz képest, pár év alatt behozzák a lemaradást. Nálunk főleg oviban volt ez gond, az iskolában viszont előnyük volt a kétnyelvűségből.
 

trumel

Állandó Tag
Állandó Tag
szia Kgabi,
nalatok hogy alakult a beszedfejlodes? lassubb alatt mit ertesz? erdekelne a ti konkret esetetek
koszonottel
trumel
 

aboglar

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem függ a gyermektől is. Nekem van egy 9 és egy 4 éves fiam. Mig a nagy már 2 és fél évesen mindkét nyelven tisztán beszélt, a kicsi csak az idén kezdett mindkét nyelven beszélni. Igaz magarul is később beszélt mint a nagy.
 

kgabi0507

Állandó Tag
Állandó Tag
szia Kgabi,
nalatok hogy alakult a beszedfejlodes? lassubb alatt mit ertesz? erdekelne a ti konkret esetetek
koszonottel
trumel

Kortársaikhoz képest lassabban bővült a szókincsük.
A fiam másfél évesen került bölcsibe, majd oviba, ott románul beszéltek vele, otthon magyarul beszélünk. Egészen iskolás koráig volt érezhető a különbség közte és a román gyerekek között, illetve azon magyar gyerekek között, akik magyar nyelvű oviba jártak, és minimális kontaktusuk volt a román nyelvvel. 4 éves korától kezdett angolul tanulni az oviban. A hébert később kezdte, már iskolás korában.
A suliban soha nem volt gondja se a románnal, se az angollal (magyar iskolába jár).
A lányom viszont külön téma, ő már ovisan tanulgatta mind a négy nyelvet. Róla nem nyilatkoznék, neki nagyon lassú a beszédfejlődése egyéb okok miatt. Ő majd talán egyszer egy másik topik témája lesz :)
 

anikosvaradi

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon szepen koszonom a biztatast! Igyekszunk majd mindent megtenni, amit javasoltal. Mi is az USA-ban elunk egy varosban a lanyomekkal, szoval naponta talalkozunk, beszelunk a gyerekhez magyarul, enekelunk, mondokazunk, stb. Kisvarosban lakunk, szoval nem tudom mennyire lenne majd kivitelezheto egy magyar kozosseg osszehozasa. Eddig meg nem talalkoztunk magyarokkal. (3 eve vagyunk itt.) De soha nem lehet tudni.
Gratulalok a kitartasodhoz es a gyerekeidhez!
 

Elodie

Állandó Tag
Állandó Tag
egy gyerek 5éves korára kb. 5 nyelven beszél?
Miért ne lenne lehetséges ? Nem mondom, hogy gyakori eset amit irtal de azt mondjak a nyelvészek, hogy egy kisgyerek képes egyszerre megtanulni 3 nyelven. Minden lehetséges, persze ami sok tényezötöl is függ (környzet, szülök anyanyelve, gyerek képességei ... stb).
Biztos vagyok benne, hogy a "polyglotte" vagyis a több nyelven beszélö emberek mar kiskorukban is könnyebbségeik voltak az idegen nyelvek irant. Ez egy olyan adottsag/tehetség amit nem mindenki mondhat magáénak. Irigylem öket mindenesetre (én csak 3 nyelvet beszélek), milyen jo lenne több nyelven beszélni...

En személyesen ismertem egy kislanyt (itt Parizsban) aki 7 évesen 4 nyelvet beszélt tökéletesen (magyarul, spanyolul, angolul és franciaul), mig a kisöccse "csak" 3 nyelvet beszélt 5 évesen (a franciat nem tudta még annyira jol, de azért megértette magat a pici fiu).
 

Elodie

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagy Jozsef - Fejlesztések mesékkel (4-8 éveseknek)

Sziasztok !
Beteszek nektek egy jo könyvet amibol megtudhatjatok, hogy hogyan lehetne fejleszteni az anyanyelvet (persze mesék segitségével).
Itt van a WinDjview program amivel olvasni tudjatok a fajlt. Jo olvasast !
 

Csatolások

  • WinDjView-0.5.exe
    508 KB · Olvasás: 49

akali

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Most találtam rá a fórumra, és egyből felkeltette az érdeklődésem, mert férjemmel és 18 hónapos kisfiammal Angliában élünk. Úgy döntöttünk itthon magyarul beszélünk kisfiunkhoz, és szerencsénkre népes kis magyar baráti kör vesz körbe minket, így a magyar nyelvet lesz lehetősége elsajátítani. Az angolt pedig nézetünk szerint megtanulja az utcán, később bölcsiben, TV-ből. Kiasfiam egyenlőre magyarul mindent megért, angulul is valamicskét, de beszélni még nem beszél. Hallottam, kétnyelvű környezetben élő gyerekek később kezdenek el beszélni, mik az ezzel kapcsolatos tapasztalataitok?
 

akali

Állandó Tag
Állandó Tag
Tanácsot kérnék, kétnyelvű környezetben élő kisgyerekeknek, milyen kortól ajánlott egy harmadik nyelv bevezetése?
 

akali

Állandó Tag
Állandó Tag
1,5 éves kisfiunkkal élünk Angliában, hasonló a helyzetünk. A mienk még egyelőre nem jár bölcsibe, de tervezzük ősztől, pont az angol nyelv hatékonyabb elsajátítása miatt. Magyarul, mivel itthon, a barátoktól és interneten keresztül a nagyszülőktől is ezt hallja mindent ért. Annak ellenére, hogy angol szót kevesebbet hall, már angolul is valamit megért. Szerintem észrevétlenül ragad rájuk. Azért ajánlom a babafoglalkozásokat, a védőnőktől érdemes megkérdezni a lehetőségeket. Mi 6 hónapos korban babamasszázsra hordtuk, kicsit később pedig csatlakotunk babaénekórához, amire a mai napig hordom, és nagyon élvezi. Ezeket a helyi könyvtárak szervezik.
 

Elodie

Állandó Tag
Állandó Tag
1,5 éves kisfiunkkal élünk Angliában, hasonló a helyzetünk. A mienk még egyelőre nem jár bölcsibe, de tervezzük ősztől, pont az angol nyelv hatékonyabb elsajátítása miatt. Magyarul, mivel itthon, a barátoktól és interneten keresztül a nagyszülőktől is ezt hallja mindent ért. Annak ellenére, hogy angol szót kevesebbet hall, már angolul is valamit megért. Szerintem észrevétlenül ragad rájuk. Azért ajánlom a babafoglalkozásokat, a védőnőktől érdemes megkérdezni a lehetőségeket. Mi 6 hónapos korban babamasszázsra hordtuk, kicsit később pedig csatlakotunk babaénekórához, amire a mai napig hordom, és nagyon élvezi. Ezeket a helyi könyvtárak szervezik.

Szerintem jo ha a kisfiatok megtanulja az angolt és a magyart... mikor elsö osztalyos lenne, jatékos formaban elkezdhetnétek a 3. nyelvet is. Sokmindentöl függ egy nyelvtanulas : környezet, szülök, gyerek képességei... Mas a nyelvtanulas mikor otthon egyedül tanitjak a szülök a kisgyereket.
Jobb lenne ha a gyerek tudná gyakorolni ill. hallani a tanult nyelvet mas által is. Sokkal hasznosabb lenne, ha mehetne egy kis közösségbe ahol több kisgyerek tanulja azt a 3. nyelvet.

Az angol nyelvvel pedig nem lesz semmi gond, a bölcsiben rengeteget fog tanulni mivel mindenki angolul fog beszélni hozzá.
Egy gyerek jol alkalmazkodik egy nyelvtanulashoz feltéve ha az napi szinten van.
A kétnyelvü gyerekek szokincse lassabban fejlödik az elsö idökben (ezt a nyelvészek is mondják), de mikor 6 évesek lesznek, utána mar nem lesz gond, utolérik tarsaikat. Türelmesnek kell lenni velük, minden gyereknek sajat ritmusa van a beszédfejlödésben.
Megéri ha kitartoak lesztek, olyan jo érzés mikor egy kisgyerek két vagy több nyelven beszél. :) Ez olyan alapokat ad meg majd nekik a késöbbiekben ami nélkülözhetetlen lesz (itt a tovabbtanulasi lehetöségekre gondolok).
 

brundzsi

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok, engem nagyon erdekel a tema, mert olasz baratom van es nagyon szeretnem hogy majd a gyerekeim mind a ket nyelvet ismerjek. Nagyon kivancsi vagyok, hogy ez tenyleg kivitelezheto -e es mukodik -e, mert szemelyesen nem ismerek senkit, aki ketnyelvu lenne. Igazabol meg nem annyira aktualis a tema, mert csak 3-4 ev mulva szeretnek kisbabat..
Ha peldaul Olaszorszagban fogunk elni, akkor eleg hogy ha csak a kisgyerekhez beszelek magyarul vagy jobb ha neha az apukajaval is?
 

anitaklara

Állandó Tag
Állandó Tag
KEdves Brundzsi.

En hetedik ève olaszorszàgban èlek, a kislànyom hat èves, kètnyelvu ès oda vissza fordit. Te beszèlj magyarul a gyermekkel, mert egy olyan lehetosèget adsz neki, amirol mi mèg csak nem is àlmdtunk gyermekkorunkban. Ha èrdekel mèlyebben a tèma, nagyon szivesen vàlaszolok minden kèrdèsedre. Valamint az interneten talàlsz egy web oldalt. "Neveljunk kètnyelvu gyereket." èrdemes benèzni oda is. http://www.ketnyelvugyerek.hu/
 

momo1979

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!

Sajnos én nem tudtam rá venni a gyerekeimet, hogy tanulják az angol nyelvet velem, pedig én is tanítom, tudnál vmilyenm tanácsot adni?
 
Oldal tetejére