Kertész Imrét kihagyták, Wass Albert „portrét” kap, Radnóti Miklós leminősül „metszetté”

Felháborodást kelt az antiszemita, horthysta Takaró Mihály vezényletével készült új Nemzeti Alaptanterv. Az irodalom tananyagból például nemes egyszerűséggel kihagyták az eddigi egyetlen magyar Nobel-díjas írót, Kertész Imrét, de kapnak helyett a diákok például kötelező Wass Albertet.


Néhány idézet irodalomtanároktól, tankönyvíróktól, tantervfejlesztéssel foglalkozó szakemberektől:

Herczeg Ferenc„életmű szintű” szerző, szemben például Móricz Zsigmonddal…; Wass portrét kap, Radnóti leminősül portréból „metszetté”…

A kötelező olvasmányok egy része ügyesen el van bújtatva, ugyanis nem a Kötelező olvasmányok, hanem valamilyen más alcím (Alkotók, Portrék, Metszetek) alatt szerepel. A 2012-es tanterv csak választhatóként tartalmazta például Burns, Defoe, Dsida, Eliot, Fekete István, Heine, Nyirő József, Sütő András, Szabó Dezső, Szabó Magda vagy Wass Albert nevét. Most ők is mind kötelezők lettek. A közhiedelemmel ellentétben egyébként 2012-től Wass Albert csak az alsó tagozatban szerepelt gyermekverssel, Szabó Dezső egy esszérészlete, Nyirő József egy regénye is csak választható lehetőségként volt jelen.

Természetesen a felsorolásban kitűnő és fontos írók is szerepelnek, a baj az alternatíva nélkül kötelezővé tétel és/vagy a túldimenzionálás. Szabó Magda például kitűnő és népszerű író, de aránytévesztés, hogy két regénye és egy drámája is kötelező lett. Nem lesz viszont kötelező, sőt választhatóan kötelező sem a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanságja vagy a modern magyar epikába bevezetést jelentő Iskola a határon sem. Ahogy Camus és Bulgakov is lekerül az ajánlott szerzők listájáról.

A tanterv megformálásában, preferenciáiban világosan érzékelhető Takaró Mihály szemlélete. Jól érvényesül a két világháború közötti irodalomról alkotott kánonkoncepciója, mely a nyugatos írók mellé kívánja emelni az erdélyi (transzilvanista) és a „nemzeti konzervatív”, illetve a Trianonnal foglalkozó irodalmat. Wass, Nyirő és Herczeg kiemelése – vagy például Reményik erőteljes szerepeltetése ezt a kánonátrendezést hajtja végre.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke (hvg.hu)

Herczeg Ferenc például olyan súlyú író lett, mint Arany János, kötelező életművel, regénnyel. Wass Albert úgyszintén, ez viszont két szempontból is problémás: egyrészt nyilvánvalóan ideológiai megfontolásból került az alaptantervbe, másrészt a műveinek esztétikai minősége elmarad a többi oktatott szerzőétől.

Schiller Mariann, a Magyartanárok Egyesületének tagja (hvg.hu)

Jellegzetes, hogy a holokauszt előzményeinek kapcsán nem nevesíti a deportálások fogalmát – ugyanakkor a Szovjetunió és az 1950-es évek tárgyalásánál deportálásoknak nevezi az emberek Gulagra szállítását. Vagyis a deportálás fogalmát a NAT a kommunista típusú rendszerekhez köti. A Horthy-korszakot a Trianon utáni „talpra állás” időszakaként minősíti a szöveg, a Kádár-rendszert pedig leegyszerűsítve diktatúrának nevezi, miközben ezt fontos lenne árnyalni.

Miklósi László

th
 
Megvalósítja vagy megvalósította...de, akkor most hogyan tovább?
több joggal lép fel a polgárai érdekében. Nagyon jó példák az oroszok, amerikaiak ... akik oda is csapnak a polgáraik védelmében (persze ehhez kell egy kicsit kell izmosodni és számít a történelmi széljárás is.)

A dupla magyarok mikor mondanak le a román állampolgárságukról?
Így könnyű hogy itt is vagyok ott is vagyok...
nem tudom mi bajod a többes államplgársággal, például egy izraeli-magyar, szerb-magyar, kanadai-magyar, olasz-magyar állampolgárral, mit gondolsz mit vesz el tőled? Miért kellene lemondjanak a többi állampolgárságukról, elveszik az ennivalódat, elveszik a házadat?
Csak azzal ne gyere, hogy a szavazataik döntik el a sorsodat ... már sokszor kitárgyaltuk, hogy a 199 parlameni helyből hányról dönthetnek azok a magyarok akik nem laknak Magyarországon.

Ha most lenne valami új határ revízió mert háború itt nem lesz szerinted kik lesznek ennek a haszonélvezői?
Te vagy én??
Na nem...nekünk marad a büszkeség...meg az adó emelés mert pénz kell a fejlesztéshez....
határrevíziók mindig is lesznek, a mesterségesen létrehozott országok küzzül már csak Románia maradt.
Én nem mondtam, hogy nem lesz háború ... mit gondolsz a románok miért fordítanak dollár milliárdokat fegyverre, rakétákra, ócskavasak kell? Mit gondolsz mitől rettegnek, miért írták az alkotmányok első sorába hogy "oszthatatlan nemzetállam" ?
Azt viszont mondtam, hogy nem egy kicsi ország mint Magyarország fog támadni.
 
Utoljára módosítva:
a nemzet szó ott merült fel, hogy azt állítottam, hogy Orbán Viktor újra egyesíti a magyar nemzetet az állampolgárság visszaadásával. Míg Antall József lélekben, érzésben tizenötmillió magyar miniszterelnöke kívánt lenni ... ő meg is valósítja.
Az nem újra egyesítés amit Orbánról mondasz.Az állampolgárság végképp nem ország
az csak lakosság egy lakóhelytől távoli másik ország államához tartozás.(még ha valamikor területileg is oda tartozott.)
Az újra egyesítés az állami újra egyesítés lenne.
Ez illúzió.
Mert Ott az élőhely hol a kiszakadt polgárok laknak.
Vagyis területi és gazdasági valamint államigazgatási egyesítéssel lenne újra egyesítés.
Ez illúzió.
És arra jó hogy beszopják az újra egyesítés maszlagot.
Valójában te is tudod szavazati jog odaadásával egy hátsó szándékú önös érdek megvalósítása történt.
Eddig világos.
Akkor most Antall Jóska jelképes és gesztus értékű szándékával hasonlítsuk össze.
Az Antall féle azt a lelki érzést adta oda amit most Orbán.
Épp csak a jelképes volta a lényeg.
Kellett jól tette.
A későbbi magyar igazolvány kb épp annyi de bürokratikusan lepapírozva.
És a mai állampolgárság is alig több nemzet egyesítés szempontjából,mint a magyar igazolvány.De Antallé realisztikusabb tisztességesebb.
Illúzió mert már nem lesz határ visszaszerzés ezzel minden reális gondolkodó tisztában van.
És a mai állampolgárság is alig több nemzet egyesítés szempontjából mint a magyar igazolvány.A nemzet és ország az sokkal több mint egy papír.Hová tartoznak a gyergyó ditróiak? Romániához.
Hová tartoznak államigazgatás szempontjából? Romániához.
Nem történ nemzet és állam egyesítés.
A magyarigazolványnál egy öncélú aljassággal több.Az oda adott választási és egyébb joggal.
De nem nemzet és nem állam és nem országegyesítés.
 
Utoljára módosítva:
A temanal maradnatok ,jo lenne nem szetoffolni .
Melitta és nem lehet visszatérni eredeti témához, mer vannak kik kárt okoznának az országnak elmért farkukkal
több joggal lép fel a polgárai érdekében. Nagyon jó példák az oroszok, amerikaiak ... akik oda is csapnak a polgáraik védelmében (persze ehhez kell egy kicsit kell izmosodni és számít a történelmi széljárás is.)
Merő marhaság háborúra uszítani
 
Az nem újra egyesítés amit Orbánról mondasz.Az állampolgárság végképp nem ország

a nemzethez tartozó egyének élhetnek egy aktuális országhatáron kívül is. Hol állítottam én hogy a nemzet és az ország ugyanaz?

Valójában te is tudod szavazati jog odaadásával egy hátsó szándékú önös érdek megvalósítása történt.
Eddig világos.
Nekem világos, de nem tudom neked világos -e, hogy milyen szavazati joggal rendelkeznek azok a magyar állampolgárok akik nem laknak Magyarországon.

És a mai állampolgárság is alig több nemzet egyesítés szempontjából,mint a magyar igazolvány.
Szerintem tévedsz, szerintem jogilag is felelős az ország az állampolgáraiért
Tehát mikor hasonló pogromok történnek a Romániában tartózkodó állampolgárai ellen, már köteles beavatkozni, megvédeni a állampolgárait.

De térjünk vissza az irodalomhoz ... a XXI. században mit kell tiltani és mit szabad olvasni.
 
Utoljára módosítva:
Ernoekém, pontosan, ez az ideális helyzet, valami ilyesmi volt Irakban is . Csakhogy van aki egyszerüen elveszi ezeket a jogos tulajdonosuktól és ezért foglalják el az országokat.
Már miért lennének a aggreszorok az oroszok? A jól fizető Európát minek támadnák meg ... ha jól emlékszem mindig is például a németek, vagy a franciák támadták az oroszokat, pontosan az altalajkincsekért.
-
Irak lakóinak a száma a függetlenség elnyerése (1958) idején 6,7 millió volt ami 2016-ra az öt-szőrösére nőtt. Annak ellenére, hogy az egyik Putch követte a másikat, évtizedes háború Iránnal, Kuwait elfoglalása, Iszlám-terror állam létrehozása ami Nagy Britanniánál nagyobb idegen területeket is átölelt.
-
Nemcsak a nyugati világ, hanem Oroszország is érdeklődik az Iraki olaj után mert ez különlegesen jó minőségű.
Én is érdeklődöm a magyar csípős paprika után de mi ebben az erkölcstelen? Nem hallottál még olyat, hogy fair üzlet?
Az Iraki homokkal nem lehet jól kereskedni mert nem alkalmas ház építésre.
-
Az Oroszország veszélyes mert egy atom nagyhatalom amelyik erre az erőre támaszkodva folytat külpolitikát, (látjuk Krim elfoglalás és katonai beavatkozás Afganisztántól kezdve közel és közép keleten) Az orosz kormány autoritär, nem demokratikus.
-
Pár sorral feljebb még azt akartad velem elhitetni, hogy helyes volt Budapestet feláldozni annak érdekében, hogy a vörös hadsereg ne tudja felszabadítani a haláltáborokat és Németországot.
-
szerintem nagyon el vagy tévedve mint mindíg ... sorolj már fel pár orosz gyarmatot... olyasmiket mint amilyenek a németeknek, franciáknak vagy angoloknak voltak (vannak).
-
Az Angol és Francia gyarmatok legkésőbb az 1960-as évek elejére önállóak lettek, az USA és Kanada még előbb elnyerte a függetlenségét.
-
Hagy emlékeztesselek arra, hogy a Szovjetunió az 1990-es évek kezdetén vonult ki Kelet-Németországból, Magyarországról Lengyel-országból stb. de ezzel még nem lett véget, további 15 állam vált ki belőle. További 4 állam van Oroszország területén amit a kormány nem ismer el.
350px-USSR_Republics_Numbered_Alphabetically.png

-
Mondom, hogy egy rosszul beprogramozott Roboter vagy. Itt van egy térkép ügye az Oroszok által gyarmatosított világról.
Az Orosz birodalom kiterjedése 1790–1860 között. Te egyszer elbagatellizálod egyszer pedig túlértékeled az oroszokat és ezt minden esetben a naci Németországgal való viszonytól függően.
-
330px-Russian_Empire_%281867%29.svg.png
 
Hagy emlékeztesselek arra, hogy a Szovjetunió az 1990-es évek kezdetén vonult ki Kelet-Németországból, Magyarországról Lengyel-országból stb.
Szerintem is túlságosan eltértünk a témától, elvégre azok az írók, költők a téma, akiről nem lenne szabad az iskolában említést tenni, nem hogy még irodalomórán a műveiket elemezni.

DE a fenti hozzászólásodat csak nem lehet szó nélkül hagyni ... meg tudnád mondani az amerikai csapatok mikor volultak be Lengyelországba , vagy Romániába 2018 vagy 2019 ? Természetesen barátilag, a kormányok hívó szavára, pont mint az oroszok, azért hozak létre támaszopontokat, hogy megvédjék ezeket a baráti országokat... nem NATO támaszpontokról van szó, kimondottan USA támaszpontokat emlegetek.
 
József Attila - Nem, nem, soha! ... József Attila egy revizionosta költő?
Őt az aktuális politika emeli süllyeszti.Épp úgy mint Wass Albertet és hasonló okok miatt.
A revizionisták ezt a versét emelik a munkások pedig a tőkéről írottakat.

Egy nyál a tenger! Termelő zabálás, -
kis, búvó országokra rálehel
a tátott tőke sárga szája. Párás
büdösség-felhő lep bennünket el.

És a reménytelenségről minden ki ki napi robotból él:
Romlott fényt hány a korcsma szája,
tócsát okádik ablaka;
benn fuldokolva leng a lámpa,
napszámos virraszt egymaga.
 
Utoljára módosítva:
A 7-8. osztályosok kémiaoktatásában ősztől már a javasolt tevékenységek között fog szerepelni "a pálinkafőzés tanulmányozása videofilm segítségével, a folyamat értelmezése" – írta meg a 444.hu.
A lap azt is megemlíti, hogy a 7-8. osztályosok biológia keret tantervében az alkohol és a pálinka egészségre gyakorolt hatásáról nincs szó.
 
A 7-8. osztályosok kémiaoktatásában ősztől már a javasolt tevékenységek között fog szerepelni "a pálinkafőzés tanulmányozása videofilm segítségével, a folyamat értelmezése" – írta meg a 444.hu.
A lap azt is megemlíti, hogy a 7-8. osztályosok biológia keret tantervében az alkohol és a pálinka egészségre gyakorolt hatásáról nincs szó.
Párás
büdösség-felhő lep bennünket el.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

kisboszi73 wrote on balacy's profile.
Sziasztok. Keresem a 700. feletti Júlia, Romana köteteket. Nem tudjátok hol találhatom meg?
sva1 wrote on sfbarat's profile.
Szia! érdeklődni szeretnék, hogy Lynda Juall Carpenito: Ápolási diagnózisok című könyve meg van-e neked valamilyen formátumban? Hálásan köszönöm válaszodat:
Imici48 wrote on soltonka's profile.
Nem értettem - mit lehet "megnyitni", illetve milyen képre tudok kattintani. Kösz! Imre
Emmyke wrote on Lisa Joconde's profile.
Keves Lisa ,
A sal a sarkarol van kötve es sregen vannak rajta mintak a csart hullamos mintat megtalaltam a neten.

1-4. sor : 4 sima , 4 forditott szemek
5-8.sor: csak forditott szemek
9-12.sor: 4 forditott, 4 sima szemek
13-16.sor pedig csak sima szemek
üdv. Emmyke
Luca.. wrote on Boritimi's profile.
Meg van a 20 hozzászólásom!
Köszönöm, ha frissítititek!

Statisztikák

Témák
36,869
Üzenet
4,489,574
Tagok
595,879
Legújabb tagunk
asd768
Oldal tetejére