Hírek Meghalt az orosz tudós, aki a sikertelen Hold expedíció egyik irányítója volt

A 77 éves Vitalij Melnyikov professzor életéért állítólag két hétig küzdöttek az orvosok, de nem tudták megmenteni. Úgy tudni, gombamérgezésben halt meg.

Az Infostart azt írja, a nemzetközi elismerésnek örvendő tudós nem sokkal azután evett mérges gombát, hogy kudarcot vallott az oroszok legújabb Hold expedíciója. A Luna-25 elnevezésű űrszondának a tervek szerint távirányítással kellett volna leszállnia, de a megközelítés utolsó szakaszában olyan pörgésbe kezdett, amelyet nem sikerült megállítani, így az űrjármű a Hold felszínébe csapódott.

Mint ismert, 50 év után ez lett volna az első látványos sikere az orosz űrhajózásnak.
A Luna-25 küldetése politikai és propaganda szempontokból lett volna igazán fontos Oroszországnak, éppen ezért a fiaskót súlyos tekintélyvesztésként élhette meg a legfelső orosz vezetés. Moszkvában azonban ilyen súlyos hibát nem szoktak elnézni.

Egyébként az orosz-ukrán háború kirobbanása óta már legalább negyven olyan furcsa haláleset történt, amelyek áldozatai kivívták Vlagyimir Putyin haragját.
De a sikertelen Holdra szállás másik kulcsfigurája Mihail Marov sem úszta meg a kudarcot. A 90 éves csillagász egészsége egy héttel azután romlott meg drámaian, hogy Melnyikov professzor gombamérgezés áldozata lett. Hirek szerint Marov olyan rossz állapotba került, hogy sürgősen kórházi ápolásra szorult. Ő Luna-25 űrszonda fellövése előtt arról beszélt: ez lehet az utolsó esély arra, hogy Oroszország visszaszerezze vezető szerepét az űrkutatásban.

1693548286711.jpeg
 
Végzetes hiba volt kudarcot vallani és megenni a fránya gombát. :(
Ebben a Luna-25 űrkutatásban csak veteránok vettek részt? Fiatalok már nem mernek kutatók lenni ilyen területen?
Merre halad a világ? :(
 
Utoljára módosítva:
Végzetes hiba volt kudarcot vallani és megenni a fránya gombát. :(
Ebben a Luna-25 űrkutatásban csak veteránok vettek részt? Fiatalok már nem mernek kutatók lenni ilyen területen?
Merre halad a világ? :(
Minden relativ:)
1960-ban volt az urkutatás egyik legtobb áldozatot kovetelo balesete.
Bajkonurban inditas kozben robbant fel egy interkontinentális rakéta ami a becslesek szerint(mert máig csak ezek állnak rendelkezésre) mintegy 120 ember halálát okozta.
Katonak, raketatechnikusok, mernokok, tudosok haltak meg.
Koztuk Nyegyelin marsal(azota is Nyegyelin karasztrofanak nevezik az esetet)

Hogy visszaternenk a szovjet modszerekhez?
Hat az meg odebb van:)
1960-ban ezt a szovjetunioban ugy oldották meg, hogy kozleményt adtak ki, mi szerint a marsal repulogep baleset áldozata lett. A tobbi áldozat csaladja nagyreszt ugyan ezt kellett hogy terjessze szeretteirol, mivel a tervek szerint ezek is ezen a repulogepen utaztak.

A tényfeltáro bizopttság vezetoje Leonyid Brezsnyev(valahonnan ismerem ezt a nevet) volt.
Ő nem javasolta a felelosegre vonast, mivel mint mondta, a bunosok ott helyben megbunhodtek.

A program egyik vezeto tudosa Mihail Kuzmics Jangel volt, ő életben maradt.
A vizsgalat soran Brezsnyev megkerdezte tole:
"Hát te miért vagy életben?" («А ты почему остался жив?»). Jangel azt mondta: "Elsétáltam cigizni. Az egész az én hibám." («Отошел покурить. Во всем виноват я»).

Nemsokara a manus szivinfarktust kapott, de ő a mostani tudosokkal ellentétben szivos volt és tulelte.
Igy lehetett aztan a szovjetunio ketszers hose. Lenin dijas, akirol kratert neveztek el a holdon.

Szoval meg van mit tanulni!
 
Hiába magyarázzuk ezeknek az idős uraknak, hogy a gombaszedésnél legyenek óvatosak. Makacsok nagyon.
Legyél megértő! Életéveiből is következtethető tapasztalatai ellenére kitör rajta a kalandvágy. Ám repülőre már nem ül, csak tudóskodik a földszinti, ablaktalan szobájában, a teát sem kívánja, vadászathoz nincs saját fegyvere - szinte csak a gomba marad.
 
Egyébként az orosz-ukrán háború kirobbanása óta már legalább negyven olyan furcsa haláleset történt, amelyek áldozatai kivívták Vlagyimir Putyin haragját.
A kis vlagyimír felbaszta az agyát, hogy eltöketlenkedték a holdat, és megfogadta, ha beledöglik is, előbb (vagy utóbb) megeteti gombával a bűnösöket...

60 évvel később...

UI: az még képlékeny, hogy gombafelhő is lesz-e...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a legújjab fordításod !
nkatalin wrote on bsilvi's profile.
Szia! Nagyon szépen köszönöm a renegát akseli kiborgot már nagyon vártam, lesz folytatása? Lehet tudni hány rész lesz még? Mit fordítasz következőnek? Köszi, ha válaszolsz!Szép napot!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322

Statisztikák

Témák
38,171
Üzenet
4,812,395
Tagok
616,347
Legújabb tagunk
Jeffreychuri
Oldal tetejére