Mindennapi kozmológia Mottó: Nem vagyok már ahhoz elég fiatal, hogy mindent tudjak

prominor témája a 'Filozófia' fórumban , 2013 Március 12.

 1. Semyassa

  Semyassa Állandó Tag

  "Nem beszélhetek Istenről csak úgy ahogyan számomra létezik.
  Meg arról ahogyan mások elmesélték nekik hogyan létezik esetleg arról hogy szerintük miért nem létezik.
  Mindegyik gondolatot befogadtam elgondolkoztam rajta idézhetem, de számomra Isten valósága rajtam keresztül az igazi az amit én érzékelek belőle. Akkor is ha nincs fotóm róla és mások nem úgy érzékelik :)"
  Ez nagyon dicséretes..) Azért az érdekelne ha már parazita neked isten, akkor ezek szerint élőlényként érzed? (fotó nélkül..de persze parazitát is lehet fényképezni ) Ja most jut eszembe a macska tényleg nem normális ("Isteni" Rá-mácska) akár a gazdi.)
  Most néz meg mit csináltál ráléptél az új kesztyűdre.. pedig most vettem neked ajándékba)
  Szép napot!
   
  veritatem kedveli ezt.
 2. veritatem

  veritatem Állandó Tag

  "Az embert lehetne egy parazitának is nevezni.
  Ez esetben az Istenek ( mert sok a teremtett , kinevezett Isten) egy másik fajta parazita amik az emberi parazitán élősködnek a Fő Isten meg egy olyan parazita ami az Istenekből táplálkozik többek közt ;)"

  Semyassa .

  Nem parazitáztam le Istent.
  Az egész mondat a "lehetne" és az "Ez esetben" szóhasználattal nem állítás.
  Pár hónappal ezelőtt beszélgettem valakivel akinek ez a gondolatmenete van Istenről és az emberekről civilizációról. Igy még senki nem jellemezte a hitrendszert ezért említettem meg itt.

  Nincs én Istenem csak általam tapasztalt Isten. Ha róla beszélek akkor benne van a mondatban az hogy ÉN meg olyasmi hogy tapasztaltam, számomra, stb
  Azt ugye te is leírtad hogy te számodra egy Isten van és annak számtalan aspektusa. Ebben egyet is értettünk a parazitaság is lehet egy aspektus de nem az enyém :p


  Elfogadjuk mások szerinti
  Gondoskodó,
  Szerető,
  Haragvó,
  Büntető,
  Megbocsájtó stb. stb. stb. Isten képét. Nyilván te is. A parazita nem megy? Az özönvízben mészároló tömeggyilkos Isten képe elfogadható számodra, de a parazita Istenkép nem megy. ( atyaég ezt Ernő is írhatta volna )

  Akkor ha feltételezzük hogy valakinek van egy élő parazita Istene mert számára így létezik.
  Akkor ha van hozzá eszköze és az ő Parazita Istene odajelenik neki nyilván lefotózhatja. Ha minden adott.

  A számunkra ismert élőlények életjelenségeit én nem tapasztaltam vele kapcsolatban de nem is ült Isten a fotelomban. Tehát marad az én érzés meghatározásom ami természetesen szubjektív észlelés. Számomra Befogadó több és végtelenebb annál amit emberi ésszel én képes vagyok felfogni.

  Köszönet a kesztyűért.
   
  Kicsi Fecske és Semyassa kedveli ezt.
 3. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Érdekes. Ezt az összeállítást különböző időpontban írtad?

  "Nincs reális magyarázat arra amikor egy gyerek közli hogy meghalt a mama. ..." - ezt a történetet olvastad, vagy veled, netán hozzátatozóddal történt? Nagyon megrázó.
   
  Kicsi Fecske és veritatem kedveli ezt.
 4. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Hát nagyon tetszik nekem ez a vita, különösen az őrült "Rá" macska és a lefényképezett parazita isten. Ilyent még Ernő se tud. :hurra:
   
  Kicsi Fecske, veritatem és Semyassa kedveli ezt.
 5. Semyassa

  Semyassa Állandó Tag

  Ha beszélek vele megígérem megkérem álljon fel a fotelodból..nehogy ráülj merthogy ott van) Örülök hogy van közös pont a gondolatmenetünkben. (persze lehet nem is a mienk volt eredetileg, hanem a tudathasadásos macskáé...hát csoda hogy nem normál is?) Szóval vissza térve a normális kerékvágásba az úton, ha egy isten van akkor mi van a különböző egymásnak ellentmondó (negatív-pozitív) jellemzőkkel, és azzal hogy Isten tökéletes?) Például.. tömeggyilkos isten csak abban az esetben realitás amennyiben az entitás amit elpusztít nem saját maga teremtménye (egyébként öngyilkosság..lenne de ugye ettől még nem hal meg teljesen). Na mármost ha amit elpusztít meg nem is meg sem nem igen sem nem nem akkor ha a számosítanánk is a dolgot, barokkos túlzásnak vélném a nullánál valamivel többre tartani azt amit kiiktat (mondjuk engem...). Szóval a véletlen, kegyetlen, egyetlen Isten nem létezik de önző és kegyetelen ember viszont igen (vagy egyéb "vég" lény aki istennek hiszi magát...) A tökéletes Isten nem vesz el csak ad, vagy többnyire az utóbbi. Amire te gondolsz az az amikor azért vesz el mert akkor többet tud adni neked.. de ebben az esetben sem parazita, mert az ugye a biológusok "álomoskönyve" szerint is csak elvesz sosem ad. Talán jobb szó a szimbióta. Ez utóbbit egykébbként számos vallási értekezés alátámasztja.
   
  veritatem kedveli ezt.
 6. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Ezekben a dolgokban óriási, ha valaki tudja, hogy merre van az előre.....;)
   
  Kicsi Fecske, Kyra_ és veritatem kedveli ezt.
 7. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

  Így van.

  Most az Oklahomai Egyetem egyik fizika professzorának jött az "ötlete", - aki gyakran tölti idejét szétzúzott szubatomi részecskék tanulmányozásával a CERN laboratóriumban Svájcban - hogy szétzúzza azt az elképzelését minden ateista tudósnak, mely szerint a világegyetem valamiféle kozmikus véletlen folytán jött létre.


  ".....Mint mondta, a történelmi időkben minden tudós hitt Istenben, és csak az utóbbi időben, az elmúlt mintegy 200 évben alapul a tudomány azon a feltételezésen, hogy nincsen olyan teremtő, aki uralná a mindenséget....."

  ".......Kiemelte, hogy a Föld mitől egyedi a holdjával, hogy a Nap és a Naprendszer tökéletesen igazodik az élethez, hogy képes legyen túlélni. Kevés olyan bolygó van, ha van egyáltalán, mely körül egyetlen nagy hold kering, mely a megfelelő atmoszféra fenntartásában nyújt segítséget. Kevés olyan szomszéd van, mint a Jupiter, melynek olyan nagy a gravitációja, hogy magába szippantja a Földre veszélyt jelentő fenyegetéseket, mint az üstökösök és az aszteroidák.

  Sőt, 322 olyan paraméter van, amelyek ahhoz szükségesek egy bolygón, hogy képes legyen fenntartani a formálódó intelligens életet, és ezen 322 paraméter bekövetkeztének a valószínűsége 10-282.

  /: Ez utóbbi számot ember nem igen értelmezheti.....:/

  "Nem valószínű, hogy a Földet valaha is sikerül reprodukálni," - mondta Strauss......"
   
  veritatem és Kyra_ kedveli ezt.
 8. veritatem

  veritatem Állandó Tag

  Az összeállítás úgy keletkezett, hogy végigolvastam a témát és ami megfogta a figyelmem és volt hozzáfűzni valóm azt kimásoltam idézőjelbe tettem és mellé írtam . Azt hiszem nem a legszerencsésebb dolog volt.

  Ez velünk történt úgy írtam le ahogy volt csak rövidebben .
   
  Kyra_ kedveli ezt.
 9. veritatem

  veritatem Állandó Tag


  Azért is hoztam ide egy régebbi máshonnan származó beszélgetést a parazita istenről mert ilyent szerintem se gondolt még Ernő, de biztos tetszik majd neki :)
  Remélem jó igazi és tartalmas beszélgetés lesz ebből a témából. Na nem mintha bármit bárki a végén bizonyítani tudna vagy igazi tudományos végkövetkeztetést lehetne levonni ez nem az a téma és ez itt nem a tudományos akadémia, de elgondolkozásra beszélgetésre nagyon jó.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Április 3
 10. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Jó, akkor még egyszer végignézem, mert igazából csak úgy lehet értelmezni, ha tudom, hogy kinek és mire válaszoltál. Így nagyon vicces volt, csak az a történet a kislánnyal lógott ki a sorból. :)
   
  Kicsi Fecske és veritatem kedveli ezt.
 11. veritatem

  veritatem Állandó Tag

  Tehát akkor szerinted Isten tökéletes és azt gondolod, hogy mások szerint is az?
  Sokszor jön a vitaérv, hogy miért enged embereket éhenhalni, miért enged olyan katasztofákat megtörténni ahol rengetegen vesztik életüket stb stb. ugyanakkor tök természetes hogy tudnak lélegezni, hogy van innivaló, ennivalo hogy mozognak mármint a számonkérő emberek szerint ami jó az természetes nem kell ennek örülni vagy hálásnak lenni ...

  Parazita istenre nem én gondoltam én csak idehoztam ezt a gondolatot , de ezt már rámragasztottad :)

  A szimbióta szóhasználat érdekes valahol , ja igen Ernő kutyájánál fejtettem ki szimbiotizmusra következtethető gondolat menetet. De ott a kutya számára Ernő lett az isten aki házat épített neki meg gondozta.

  Isten vajon gondoz minket? Etet minket? A bolygót azért csinálta
  pont ilyenre hogy legyen lakhelyünk?
  Amugy ebben a paradicsomi mizériában nem hiszek :)

  Vajon mi történt azokkal az Istenekkel akikben nem hittek tovább? A golyós macska erről nem mondott semmit? :)
   
  Kicsi Fecske és Semyassa kedveli ezt.
 12. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Ez a 10 a 282-ediken olyan hatalmas szám, hogy egyenlő a lehetetlennel. Azaz, aki azt állítja, hogy véletlenül alakult épp ilyenre a mindenség, az nem tudja mit beszél. Azt is kiszámították, hogy az evolúcióhoz, úgy ahogy az evolucionisták elképzelik ezer milliárdszor hosszabb időre lett volna szükség, mint amennyi az ősrobbanás óta eltelt.

  Ezenkívül 26 természeti állandót ismer a tudomány, olyanokat, mint például a Planck állandó.

  A többit idemásolom Héjjas István könyvéből, mert úgy gyorsabb:

  "Bármelyik fizikai állandó csekély megváltozása megváltoztatná a világ működését, olyannyira, hogy pl. a csillagok nem tudnának sugározni, mert bennük nem működne termonukleáris reakció, vagy az atomok nem tudnának szerves molekulákat alkotni, és ezért nem jöhetett volna létre élet, esetleg egyáltalán nem létezhetnének atomok, mert az elektronok nem lennének képesek az atommagok körül stabil pályákon keringeni, stb.
  A természeti állandók pontos összehangolása biztosítja azt is, hogy a víz +4 C fokos állapotában a legsűrűbb, és ezért a jég nem süllyed le a víz fenekére, hanem a tetején úszik. Ha nem így lenne, a folyókban, tavakban és tengerekben nem lehetne élet.

  Hogy a világ olyan, amilyen, az a fizikai állandók precíz összehangolásának következménye. Az egyik legfontosabb természeti állandó, az un. finomszerkezeti állandó pl. akkora pontossággal van beállítva az optimális értékre, mintha a Holdon elhelyezett egyforintos érme közepébe találnánk egy puskával a Földről.

  Sok fizikus szerint nehéz elhinni, hogy a természeti állandók pontos összhangja a vak véletlen műve, mert ha ez véletlen, akkor ennek sokkal kisebb a valószínűsége, mint egy ötös találatnak a lottón."


  Azért ezek a dolgok elgondolkodtatják az igazi nagy tudósokat.
   
 13. veritatem

  veritatem Állandó Tag

  Úgy szokták mondani nincs véletlen csak fel nem ismert következetesség, redszer. Ha az alkotó elemekből áll Isten vagy ezek az alkotó Elemek Istenből származnak na mielőtt aztán belecsavarodnék azt tudjuk hogy minden kommunikál egymással ( ha nem is úgy mint mi de az információkat kicserélik és egyetlen információ sem vész el átadás továbbítás nélkül )

  Tehát Isten tud és ilyen intelligens mert benne megvan minden információ ( nem szeretem rá alkalmazni az intelligens szót mert mellékíze lehet ) De mi van ha Isten kísérletezésekből szerezte meg az információkat a tudást akkor számtalan módon kelet a kísérleteit elkezdeni mire így összeállt minden? Ez esetben ez olyan "véletlen" amit számtalan kísérlet előzött meg. Ha ez így történt akkor mi lett a többi kísérlettel ahol sikerült az életet összehozni?
  Miért gondoljuk azt hogy a mi világunk a kutató laboratorium közepe mi van akkor ha ez csak egy kis része vagy mellékszála az egésznek?
   
  Utoljára módosítva: 2015 Április 3
 14. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag

 15. Semyassa

  Semyassa Állandó Tag

  "Ez esetben ez olyan "véletlen" amit számtalan kísérlet előzött meg. Ha ez így történt akkor mi lett a többi kísérlettel ahol sikerült az életet összehozni?" Tegyük fel hogy ez a helyzet amit mondasz, de akkor talán az sem mond ellent ennek, hogy a teremtés nem zárult le hanem, folyamatosan tart. Az pedig hogy hol tart, a tapasztalótól függ. Mert hogy lehet nekem nem rekedt meg csak éppen az adott univerzum határait feszegeti (Persze Rá-mácska számára ez meg sem történt hiszen hozzá képest az univerzum tágulása és visszaalakulása egy másik kezdetbe elhanyagolható).
  Sőt egyszerre az is igaz, hogy megrekedt mert van aki így tapasztalja. Amikor arról beszélünk hogy a teremtés időtlen, és kezdet nélküli az vonatkozhat arra hogy térben is időben van is olyan pontja amit szilárdnak nevezhetünk és valamilyen állapot elnevezéssel bír. Másrészt mivel ugyanannak a teremtőnek a kiterjedése, ráadásul minden teremtménye (és egyúttal bennük ő is) másképp látja ( ha csak egy milliméterrel is..) teremtmények közt van kapcsolat legyen ahogy mondod és így részben azonosan is tapasztalnak. Tehát egyidejű azonosság és különbözőség áll fenn. A tapasztalás lehet ne ilyen: nevezz ki egy bármilyen pontot a papírodon nézd meg egy méterről kétszáz méterről meg mikroszkóppal. Néha látod néha sok pontnak látod néha egynek. ...Jé hát nem beleakadt a kesztyű a macskába?! Rá-mácska egyébként azt mondta hogy a törvények a legfontosabbak.
  Tehát akkor szerinted Isten tökéletes és azt gondolod, hogy mások szerint is az?
  "Sokszor jön a vitaérv, hogy miért enged embereket éhen halni, miért enged olyan katasztrófákat megtörténni ahol rengetegen vesztik életüket stb stb. ugyanakkor tök természetes hogy tudnak lélegezni, hogy van innivaló, ennivaló hogy mozognak mármint a számon kérő emberek szerint ami jó az természetes nem kell ennek örülni vagy hálásnak lenni ..."
  Azt hiszem valami ilyesmiről beszélt Rámácska úgy fogalmazott : "karma"
   
  veritatem kedveli ezt.
 16. Semyassa

  Semyassa Állandó Tag

  A hit kérdése pont olyan, mint a macska és a körmök. Ha nincs a hit mellé tudás akkor a macsek elcsúszik. ha meg csak körmök vannak ... hát az fanatizmus nélkül nem áll meg a lábán..)
   
  veritatem kedveli ezt.
 17. Csillagözön

  Csillagözön Állandó Tag


  Talán rövidesen kiderül.....vagy nem....:eek:


  ".........Ezen a héten végeznek el egy kísérletet a Nagy Hadronütköztető (1) tudósai azt remélve, hogy kapcsolatba léphetnek egy miénken kívül létező Párhuzamos Univerzummal.

  Az elképesztően összetett Nagy Hadronütköztetőt (atom ütköztető) a CERN genfi központjában, Svájcban a legmagasabb energiaszintre kapcsolják, hogy megpróbáljanak detektálni - vagy akár létrehozni - miniatűr fekete lyukakat.

  Ha ennek eredményeképp egy teljesen új univerzum tárul fel, az átírja nem csak a fizika, hanem a filozófia könyveket is.

  Még az is lehetséges, hogy a saját univerzumunk garvitációja "beszivárog" ebbe a párhuzamos univerzumba, mondták el a Nagy Hadronütköztető tudósai......"
   
  veritatem kedveli ezt.
 18. Semyassa

  Semyassa Állandó Tag

  Ja vagy a fekete lyuk beszippantja az egész világot...)
   
  Kicsi Fecske és veritatem kedveli ezt.
 19. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Vagy a Bermuda három szög, és a Sárkány háromszög után lesz még egy, vagy több...
  Legyen nagyon szép,és vidám napotok!
  Sok szeretettel Erzsi.
   
  veritatem és Csillagözön kedveli ezt.
 20. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Kedves Veritatem!
  A kis lány aki a mama nevet mondta, az a nagymamája, vagy az édesanyja volt?
  Mivel van ahol az édesanyát hívják mamának.
  Nem mindegy, hogy az édesanya, vagy a nagymama ment e el.
  Engem felháborított, hogy nem tudott a lánya beleszólni, hogy donor legyen e az anyja.
  Legyen nagyon szép,és vidám napotok!
  Sok szeretettel Erzsi.
   
  veritatem kedveli ezt.

Megosztás