Mire emlékeztet a mai dátum

bacsipista témája a 'Jeles napok' fórumban , 2008 Május 19.

 1. bacsipista

  bacsipista Állandó Tag

  Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

  A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
  csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.


  Mire emlékeztet a mai dátum?

  Mi történt veled ami miatt ez a dátum emlékezetes maradt?
  Mit szeretnél elfelejteni?
  Mit szeretnél megosztani?
  Nagy öröm fűződik ehhez a naphoz....
  Nagy bánatom volt ezen a napon....
  Ezen a napon változott meg életem....

  Ide várjuk azokat az eseményeket, történeteket amelyek kitörülhetetlen emlékként raktározódnak bennetek.
   
 2. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag

  Én velem egyetlen esemény történt. kiss
  53 évvel ezelőtt ezen a napon láttam meg a napvilágot.
  Ebből az alkalomból szívem összes szeretetével ölelek mindenkit.kiss

   
 3. bacsipista

  bacsipista Állandó Tag

  Úgy ébredtem ma reggel, hogy tegyem fel ezt a kérdést Nektek. De miért? Az emlékeim között nem találok olyat ami fontos lenne, kötődne a mai naphoz.

  Nekem nincsenek emlékeim, de Neked lehet, hogy van. Ma van a születésnapod, névnapod esetleg házassági évfordulód, vagy talán gyermeked, unokád született.

  Találtál egy jó munkahelyet, megkérted a menyasszonyod kezét, elvesztetted azt aki a legfontosabb volt életedben, vagy Rád ragyogott a szerencse.

  Jó lenne ha megosztanád velünk. Talán tanulunk a történetből, vagy emlékeztetni fog valamire vagy valakire, esetleg csak szeretnéd megosztani velünk.

  Nyílj meg, szabadulj meg a gondoktól, szerezz másoknak is örömet! Tiéd az oldal, bátran fogj hozzá, és térj vissza - szeretettel várunk!
   
 4. bacsipista

  bacsipista Állandó Tag

  Sok boldogságot kívánok születésnapod alkalmából.
  [​IMG]
   
 5. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag


  Nagyon szépen köszönöm a jókívánságodat.kiss
   
 6. mirjam77

  mirjam77 Állandó Tag

  BOLDOG SZÜLINAPOT KICSI FECSKE!:pkiss
  SZERETETTEL GRATULÁLOK ÉS NAGYON JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK NEKED!:)
   
 7. mirjam77

  mirjam77 Állandó Tag

  nekem annyiban jelentős ez a mai nap, hogy ma van a tízmilliószoros karmanap...ma minden gondolatunk és tettünk 10 milliószorosan hat....légy tudatos és élj a mában!:)
   
 8. Kicsi Fecske

  Kicsi Fecske Állandó Tag


  Nagyon szépen köszönöm a jókívánságodat.kiss
  Minő véletlen, hogy a szülinapom egybeesik a karma nappal! ;)
  Véletlenek márpedig nem léteznek, csak Isteni véletlenek.:p
  Sok-sok szeretettel ölel Erzsi.kiss
   
 9. bacsipista

  bacsipista Állandó Tag

  Ma van az unokám névnapja!

  A L E X A N D R A

  Sok boldogságot kívánok minden Alexandrának!
  <OBJECT height=355 width=425>
  <embed src="http://www.youtube.com/v/lwnVRIYhBLE&hl=en" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></OBJECT>

  http://www.youtube.com/watch?v=R4I40RvNCco&feature=related
   
 10. bacsipista

  bacsipista Állandó Tag

  Ez történt a nagyvilágban

  Napkelte: 05:01 Napnyugta: 20:19​

  Holdkelte: 16:28 Holdnyugta: 03:19​

  Ma Bernát, Felícia, Johanna, Palóma napja van.​


  1498 (510 éve történt)
  Vasco da Gama portugál hajós felfedezte a tengeri utat Indiába Afrika megkerülésével. Kalikutnál, India délnyugati részén kötött ki, ahol kereskedelmi telepet hozott létre.​  1799 (209 éve történt)
  Megszületett Honoré de Balzac, francia író (Elveszett illúziók).​  1946 (62 éve történt)
  Megszületett Cher (eredeti nevén: Cherilyn Sarkasian Lapier) amerikai popénekesnő, filmszínésznő. (I Got You Babe)​  325 (1683 éve történt)
  Nagy Konstantin római császár megnyitotta a keresztény püspökök első "egyetemes" (az egész birodalomra kiterjedő) zsinatát a kisázsiai Niceában (ma: Iznik). Elfogadták az ókeresztény ökumenikus hitvallást, a Nicaeumot.​  1908 (100 éve történt)
  Megszületett Indianaban James Stewart amerikai színész. Ismertebb filmjei: Airport '77; Aki lelőtte Liberty Valance-t; A vadnyugat hőskora; Egy gyilkosság anatómiája; A férfi, aki túl sokat tudott; Az élet csodaszép; Éjjel-nappal jazz; Philadelphiai történet; Rose Marie (1936).​  1937 (71 éve történt)
  Megszületett Budapesten Végvári Tamás magyar színész, ismert narrátor. Ismertebb filmjei: Némó nyomában - szinkron; Kilakoltatás; 6:3 avagy, játszd újra Tutti; Zuhanás közben; Szerencsés Dániel; Hatásvadászok; A transzport; Átmenő forgalom; Anna Frank naplója. ​


  1944 (64 éve történt)
  Megszületett Joe Cocker énekes (You Can Leave Your Hat On, With A Little Help From My Friends).​  1947 (61 éve történt)
  A németországi Messelhausenben meghalt Lénárd Fülöp, magyar származású, Nobel-díjas fizikus.​  1956 (52 éve történt)
  Megszületett Veszprémben Peremartoni Krisztina magyar színésznő. Ismertebb filmjei: Csetepaté Chioggiában; Ágacska, Égigérö fü; Az ezernevű lány; Ingyenélők; A nagy ékszerész.​  1960 (48 éve történt)
  Megszületett Los Angelesben Tony Goldwyn amerikai színész. Ismertebb filmjei: Az utolsó szamuráj; Amerikai rapszódia; Joshua; Szívörvény; Tarzan - szinkron; A gyűjtő; Addig üsd...; A Pelikán ügyirat; Ghost.​
  1972 (36 éve történt)
  Megszületett Brooklyn-ban Busta Rhymes amerikai RAP zenész, színész. Először a legendás Leaders of the New School hip-hop alakulatban szerepelt. Ismertebb filmjei: A Fecsegő tipegők - szinkron; Helloween: A feltámadás; Fedezd fel Forrestert!; Shaft; Drogosztag; Megoldatlan egyenletek. Saját zenei kiadója van, a Flipmode Entertainment.​  1825 (183 éve történt)
  Megszületett Antoinette Brown Blackwell amerikai abolícionista, feminista, lelkész. 1853-ban az első nő volt, akit felszenteltek pappá az Amerikai Egyesült Államokban. 1914-ben írta "The Making of the Universe" című művét.​  1894 (114 éve történt)
  Megszületett Adela Rogers St. Johns amerikai újságírónő, aki újságok, magazinok, valamint a rádió és TV oknyomozó riportere volt. 1987-ben "Living Legacy"-díjat kapott.​  1900 (108 éve történt)
  Megkezdődött a második újkori Nyári Olimpia Párizsban.​  1913 (95 éve történt)
  Meghalt Henry M. Flagler, a floridai Riviéra megteremtője és a Standard Oil olajtársaság megálmodója.​  1957 (51 éve történt)
  Megszületett Lucélia Santos brazil színésznő, az első Magyarországon vetített szappanopera, a Rabszolgasors főszereplője, Isaura megformálója.​  1964 (44 éve történt)
  Megszületett Charles Spencer, Diana hercegnő testvére.​  (Forrás: ezenanapon.hu)​

  És veled mi történt ma?
   
 11. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  1975-ben egy túrista szakosztály szervezésében Olaszországban jártam májusban. Nagy szó volt! Ez még bőven az az időszak volt, amikor indoklás nélkül is elutasították az ember útlevélkérelmét. Kaptunk 70 dollárt, és abból lehetett megszállni, enni, és műzeumba menni, amíg futotta. Akkor még több volt, mint amit ma ér, de nem annyival... Ráadásul mi három hetet kívántunk eltölteni és egészen Nápolyig lementünk és a Garda-tóig fel. Csak a legszükségesebb dolgokra adtunk ki pénzt, hiszen minden látnivaló pénzbe került, és ha már sikerült kijutni, hát a legtöbbet szerettük volna látni. Persze itthon bérelt busszal mentünk, kempingben sátraztunk és Glóbusz konzerveket ettünk... (azóta nem érte a számat ételkonzerv! :mrgreen:). Idegenvezetés vagy hasonló firlefánc nem volt. Megérkeztünk egy városba, leálltunk valahol, (szempont, hogy ne fizető parkoló legyen, azt, hogy milyen messze esik a történelmi/művészeti nevezetességektől, csak második helyen lehetett figyelembe venni). A vezetőnk a sofőrrel konzultálva közölte, hogy a busz hány órakor indul tovább. Mehettél amerre láttál. Néhányan szerencsére nagyon felkészültünk, tudtuk mi fér bele a kapott időbe.

  Ezen az úton volt egy napos kirándulás Capriba. Gyönyörű idő, a kontinensen fullasztó meleg, a szigeten valami enyhe szellő, meg persze a környező tenger hűtötte a levegőt kellemesre. A szokásos eljárás, átkompoltunk, persze busz nélkül, mert a szigeten nem sokat tudott volna segíteni rajtunk. a kikötőben kihirdetés az indulás időpontjáról és "szabadfoglalkozás".

  Capriról nem tudtunk előre térképet beszerezni, ott már csak pénzért kaphattunk volna, ami az anyagi helyzetünket tekintve hatalmas könnyelműség lett volna. Vannak útbaigazító táblák. Voltak. Terv: Axel Munte és Tibérius villája. Axel Muntéhoz feljutottunk, mefcsodáltuk a könyvből ismert részeket, a kertet és mindent. Irány Tibérius...
  (folytatom) :)
   
 12. kolonte

  kolonte Kitiltott (BANned)

  Belenéztem a Most hatalma a gyakorlatban c. könyvbe, és a Fájdalomtesttel kapcsolatban olyan leírásokat olvastam, amire pontosan szükségem volt. Nagyon jókor jött. Azt hiszem az egész Eckhart Tolle-i mű olyan, hogy bármikor, bármennyit de valamennyit érdemes olvasni belőle.
   
 13. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  Irány Tibérius villája. Követtük a tájékoztató táblákat. Majd egyszercsak elfogyott az út, egy meredek, kopár, kövekkel borított hegyoldal meredt előttünk. Mivel az utolsó tájékoztató tábla ebbe az irányba mutatott, eleinte gyanutlanul, majd egyre inkább gyanakodva kapaszkodtunk felfelé az úttalan, valaha talán teraszos kiképzésű hegyoldalban. A nap tűzött, a cipőnk nem hegyi túrára, inkább városban való gyaloglásra szolgált, itt-ott egy-egy tábla, a felirat első szava ATTENZIONE! volt, a többit nem értettük. Gondolom kőomlás veszélyt jelzett. Ha az egyik hajlott volna a visszafordulásra, a másik tartotta benne a lelket. Kapaszkodtunk felfelé. Nem emlékszem, hogy egy órát, vagy másfelet mentünk így, tudtuk már, hogy elvétettük a Tibérius villát, már csak a kíváncsiság hajtott, hová jutunk.

  Amikor elértük a hegy tetejét, elakadt a lélgzetünk (ha lehetett fokozni a kapaszkodás okozta légszomjat). Alattunk a mélyben egy strand, néhány fürdőzővel és távolabb csónakok igyekeztek emberekkel megrakva, valószínűleg a Kék barlangba szállították a látogatókat. Olyan magasan voltunk, hogy az emberek pár centisnek látszottak. DE A TENGER! A világ legszebb látványa volt. Olyan képeslap-kék volt, amiről azt hittem, hogy ilyen nincs. A vízen keresztül tisztán látszottak a tengerfenék kövei! Az úszó emberek egész testükben látszottak. A látvány megrendítően szép volt.

  A hatás a lefelé vezető úton is elkísért, ki-kiforduló bokák, a cipő egész-sége miatti aggodalom, a szájpadlástól erővel leválasztandó kiszáradt nyelv, együtt sem bírták elmulasztani a látvány emlékét.

  Még korán volt a találkozóhoz, remegő térdekkel, sajgó lábakkal, teljesen kiszáradva és rákvörösen megszavaztuk, hogy most pedig iszunk és eszünk. Kerül amibe kerül! Szerény, eltéveszthetetlenül szocialista eredetű öltözékünkben, mocskosan és izzadtan, de egymást bíztató öntudattal bemasíroztunk egy étterembe. Leülés után derült ki, hogy nem a szerény portál után kellett volna ítélni, hanem a kifüggesztett étlapot kellett vona kiolvasni... Összesen nem volt annyi pénzünk, hogy egyikünk szerényen megebédeljen. Viszont olyan jó volt ülni... nem volt ereje egyikünknek sem felállni és öntudattal kimasírozni. És persze a pincér már ott sürgött körülöttünk, étlapot hozott, meg ilyenek. Mindenesetre kértünk sok-sok csapvizet (bíztunk benne, hogy a szigeten nem lesz gond belőle) és az étlap legolcsóbb tételét: fejenként egy-egy banánt. Tudtuk, hogy a pincér pontosan bemérte, hogy nem ilyen előkelő helyre valók vagyunk. Ezzel együtt olyan reverenciával hozta a korsó vizet és a banánt, mintha nem tudta volna. És úgy is búcsúzott el tőlünk, amikor felfrissülve és erőre kapva kimentünk az étteremből.

  Ez történt velem 33 évvel ezelőtt. ;)
   
 14. Ile57

  Ile57 Állandó Tag

  Nekem szomorúságot hozott ez a nap 17 évvel ezelőtt. Akkor tíz éves lányommal a temetőben voltunk, édesanyám sírját rendeztük. Leánykám a szomszédos régi, elhanyagolt sírkőre akarta kabátját felakasztani, s ehhez másznia kellett. S a sírkő leborult, ő hanyatt esett, s a sírkő ráfordult, s eltörte a lábát. Most így utólag már néhány mondatban elmondható ez a borzalmas eset, de akkor én "megbénultam", moccanni sem tudtam, s csak férjem gyors lélekjelenléte mentette meg a helyzetet, trabantunkba tettük lányunkat, aki már visszanyerte eszméletét, s vittük a 9 km-re lévő kórházba, ahol megröntgenezték, s hála Istennek, "csak" a bokája tört el. Megműtötték, majd augusztusban kivették a drótot, s gipszbe tették a lábát. Negyedikes volt akkor.
   
 15. bacsipista

  bacsipista Állandó Tag

  2008. május 21. szerda, Ma Konstantin, holnap Júlia, Rita ünnepli a névnapját.

  Május 21-én történt ​

  * 1502. Joao da Nova Castella portugál szolgálatban álló spanyol hajós az Atlanti-óceánban egy addig ismeretlen szigetet fedezett fel, amelyet Szent Ilonáról nevezett el.
  * 1877. Az egyesült román fejedelemségek kikiáltották Románia függetlenségét.
  * 1904. Párizsban megalakult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).
  * 1937. Útjára indult az a szovjet sarkkutató expedíció, amely az Északi-sarkon a világ első, úszó jégtáblára telepített sarkkutató állomását hozta létre.

  Május 21-én született

  * 1471. Albrecht Dürer német festő és grafikus
  * 1921. Andrej Szaharov Nobel-békedíjas orosz atomfizikus, polgárjogi harcos, a szovjet rendszer belső bírálója
  * 1927. Zwack Péter nagyvállalkozó, világpolgár, diplomata
  * 1940. Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, kiváló művész

  Május 21-én halt meg

  * 1916. Görgey Artúr honvédtábornok, vegyész
  * 1982. Holger Crafoord / Alf Erik Holger Lundquist svéd üzletember, az első mesterséges vese megtervezője
   
 16. bacsipista

  bacsipista Állandó Tag

  Alpha konferencia

  Május 22.
  Napkelte: 04:59 Napnyugta: 20:22
  Holdkelte: 19:05 Holdnyugta: 03:54

  Ma Júlia, Rita, Emil, Renáta, Ugron, Román napja van.

  Júlia :
  A Júliusz férfinév női párja, amely latin eredetű, egy híres, ősrégi római nemzetség nevébõl származik.
  Jelentése bizonytalan, talán: Jupiter istennek szentelt; vagy: ragyogó.

  Rita :
  A Margit név olasz Margherita alakjának az önállósult becézője, amelynek jelentése: gyöngy.

  Emil :
  Latin eredetű név, jelentése versengő, vetélkedő.


  1879 (129 éve történt)

  Ferenc József, magyar király szentesítette azt a törvénycikket, amely kötelezővé tette
  a magyar nyelv oktatását a népiskolákban és a tanítóképző intézetekben.


  Velem esett meg 2005-ben

  Három éve tötént hogy, gyülekezetünk egyik vezetője megkért, hogy mondjam el
  megtérésem történetét at Apha konferencián.
  Frissen megtért keresztényként nem utasíthattam vissza a felkérést, és némi
  szorongások közepette vártam előrehívásom idejét.
  Bíztatást kaptam, nem kell tartanom attól, hogy elakadok, mert kérdésekkel
  fogják segíteni beszámolómat.

  Megérkezett a nagy pillanat. Kezembe vettem a mikrofont, megszólaltam ... és ...
  nem hallani a hangom.
  Mégegyszer, ... és ismét csend.
  Kiabálva ellenőríztem a mikrofont halló ... halló... és mennydörgés szerűen betöltötte
  hangom a termet.

  A megjavult mikrofon meglepetés erejével hatott rám, az addig tervezett mondókámat
  elfelejtettem. Mégis, saját magamtól is meglepődve így folytattam:

  - Halló, halló! Igy szólt hozzám Istenünk amikor kétségbe esve kerestem a megoldást
  életem nehézségeire, halló... itt vagyok, káltok és te mégsem hallasz engem.

  Ez a váratlan fordulat megsegített, megtérésem történetét segítő kérdések nélkül végig mondtam,
  ami sok embernek mutatta meg az utat az" alkohol rabságából" való megszabaduláshoz..

  Tudom Isten segítsége mentett meg attól, hogy ne szégyent vallva kelljen helyemre visszatérni.

  Az elhanzott bizonyság rövidített tartalma olvasható:
  Alpha kurzus.hu
  http://web.axelero.hu/alphakia/koszonto_elemei/masok_elemei/idezet16-20.htm
   
 17. bacsipista

  bacsipista Állandó Tag

  Május 23

  az év 143. (szökőévekben 144.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 222 nap van hátra.

  Névnapok: Dezső, Dés, Dézi, Dezsér, Dezsider, Norma, Röné, Viliam, Vilmos

  Események:
  1915 – Olaszország csatlakozik az antanthoz, és hadat üzen az Osztrák-Magyar Monarchiának.

  1990 – Antall József magyar miniszterelnök megalakítja a rendszerváltás utáni első, demokratikusan választott magyar kormányt.

  Rendszerváltás 1989–90-ben ( forrás:Wikipédia)


  Ralf Dahrendorf mondása szerint „Egy politikai rendszert hat hónap alatt le lehet váltani, egy gazdasági rendszert hat év alatt át lehet alakítani, a társadalmihoz hatvan év kell.” Ennek értelmében Magyarország legutóbbi rendszerváltása nem szűkíthető le a politikai pluralizmus, a többpártrendszer és a szabad választások bevezetésére. Olyan komplex folyamat, amely teljesen átalakítja a társadalom intézményeit: régiek szűnnek meg, újak jönnek létre, illetve a fennmaradók működése nagyrészt átalakul. A változások kézzelfoghatóak az egyes emberek hétköznapi együttélésében vagy a családokban épp úgy, mint országos szinten vagy a szimbólumok világában. Az intézményi változások különböző időhorizontjaik miatt gyorsíthatják, de akadályozhatják is egymást. Így hanyatló Kádár-kor jelenségeinek többsége már az átmenethez tartozik, és jóval 1989 után is zajlanak átalakulási folyamatok.

  Azt is figyelembe kell venni, hogy a magyar rendszerváltás a világpolitika átalakulásába illeszkedett, így a nemzetközi vonatkozások nélkül nem érthető meg a menete. Elsősorban a Mihail Gorbacsov által kezdeményezett politikai nyitás és gazdasági átépítés, a szovjet-amerikai viszony (a hidegháborús fegyverkezési verseny), a lengyelországi események, valamint a nyugatnémet külpolitikai törekvések, Németország újraegyesítése gyakorolt jelentős hatást Magyarországon.

  A magyar rendszerváltás közjogi jellegű volt, az ország intézményeinek átalakulását az Országgyűlés által jóváhagyott törvények szabályozták. Az események az Alkotmánybíróság 1990 januári létrejötte után kizárólag jogállami keretek között zajlottak.
   
 18. bacsipista

  bacsipista Állandó Tag

  Boldogan indultam a pályaudvarra. Végre együtt lehetek azzal akit nagyon szeretek. Sajnos csak hétvégén találkozhatunk. Én dolgozom, ő tanul.

  Milyen messzre is van az a kis falu a fővárostól. Hat óra zötykölődés, piszkos, büdös és áporodott levegőjű fülkében, melybe ital és dohányszag keveredik.
  De nem baj, végre hozzád megyek!

  Amikor nem találkozunk verseket írok hozzád, rólad. Azokban szebben tudom elmondani azt a szerelmet amit irántad érzek. Igaz amikor veled vagyok nem kell szó, egymásra nézünk és szemeink beszélnek helyettünk. Kezemben tartom kezed, örök hűséget esküszöm, és ígérem soha nem hagylak el. Enyém az egész világ, és nem lehet boldogabb embert találni az egész földkerekségen. Szeretlek és Te is is engem. Van ennél jobb érzés? Az életemet adnám érted. Érted ?

  Lekéstem a vonatot. Elrobogott, mint azok az évek melyben ifjúságom szerelme élt.

  Húsz éves voltam. A hozzád való utazás már csak emlék. Fájó, de elfogadott emlék. Része voltál és maradtál életemnek.

  Élj boldogan!
   
 19. bacsipista

  bacsipista Állandó Tag

  Magyarország - Görögország 3:2
   
 20. b.p.

  b.p. Állandó Tag

  1994. május 25.-én meghalt az édesanyám.
  Azt hiszem, miután megtanulta azt a leckét, amiért az életét kapta, engedélyt kapott arra, hogy hazamenjen. Békésen elaludt, miközben rám várt.
   

Megosztás