Roma vagyok, megcsináltam!

Vörös Viktor húsz éve hagyta el az országot, 13 évesen. A család Kanadába ment, ahogy akkoriban sok más roma család is, évekkel később Angliában telepedett le. Közben egy kis időt itthon töltött, de úgy találta, nem látják szívesen. Londonban segédmunkásként kezdte, ma saját klubja és edzőterme van.

„Úristen, beleremeg a szívem már abba is, hogy itt lehetek. Tudod, itt nőttem fel, ez a város volt a mindenem. Látod, George, ez a Duna. Sehol se olyan szép, mint itt. A srácot egyébként azért hoztam, hogy ő is lássa, milyen is ez az ország, és hogy van itt egy nap, ami a romáké. Amúgy ő is roma gyerek, Constantából való. Tizenhét éves, hat éve él kint. Először focizott, aztán amikor abbahagyta, rossz társaságba keveredett. Akkor találkoztunk. Nyüzüge gyerek volt, mondjuk, most se egy Erdei Zsolt, de azért már van rajta izom. Azóta rendesen tanul is, nem dohányzik, a pénzéből bokszcipőt vesz és segít a teremben a kicsikkel. Do you remember, George, the Gipsy Festival in Nottingham? Jaj, bocsánat, csak azt akarom, hogy ő is értse. Tavaly meghívtak minket a nottin ghami roma fesztiválra. A teremből négyen mentünk: Rakhim, aki munkaügyes egy cégnél, de ma már bajnok az amatőrök között, egy Gabriel nevű srác, George és én. Mondtam is viccesen, hogy lám, itt van George, aki romániai roma, Gabriel, aki lengyelországi roma, én, a magyar roma és az indiai Rakhim, aki abból az országból jött, ahonnan ezer éve mi is, és most munkaügyi előadó itt Angliában” - írja a Vasárnapi Hírek.
El kell innen menni
„1998-ban mentünk ki Kanadába. Ahogy mondani szokták, a jobb élet reményében. Aztán anyámék elváltak, apám hazajött és rákos lett. Azt mondta, egyszer még látni akar minket, mielőtt elmegy. Na, erre hazajöttünk. Pedig azt mondták a kinti edzőim, hogy ha maradok, még olimpiai bajnok is lehet belőlem. Hogy mióta bokszolok? Ez jó sztori: anyámék nem is tudták, hogy bokszolok. Azt hitték, focizni járok a KSI-be. Ha megtudják, biztos nem engednek. Pedig mindent azoknak az embereknek köszönhetek, akik ott foglalkoztak velem. Orbán Sanyi bácsinak, isten nyugosztalja, Svasznek Jenőnek és Szakos Józsi bácsinak. Akkor tanultam meg, hogy nekünk tízszer annyit kell dolgoznunk, mint egy másik gyereknek, hogy elismerjenek. Akkor ezt nagyon utáltam, de Angliában ebből sokat profitáltam.

A család akkor tudta meg, hogy mit csinálok, amikor megnyertem a serdülő országos bajnokságot és második lettem a diákolimpián. Amikor hazajöttünk, úgy éreztem, mintha pofon vágtak volna. Szemeztem a villamoson egy velem egykorú lánnyal, erre ő magához szorította a táskáját. Akkor éreztem először, hogy én más vagyok, mint a többi. Volt, hogy haverokkal be akartunk menni egy klubba bulizni, de nem engedtek be, azt mondták, bocs, srácok, ez zártkörű rendezvény. Jelentkeztem egy munkára. Mondták, tök jó, ha ideérsz, csöngess föl. Ott álltam a kapuban, beengedtek, rám néztek: bocs, haver, már betöltöttük az állást. De hát most beszéltünk telefonon! Sajnáljuk, ez van. Óriási törés volt, hogy nem is szeretnek itt annyira engem. Amikor Kanadában voltam, nekem végig nagyon hiányzott az ország, a barátaim. De ez megütött. Szeretem, imádom, ez a hazám, de mégis mondtam magamnak, akkor el kell menni innen valahova, ahol beszélnek angolul. Megértettem, hogy ha itt élnék, nem jutnék sokra.”
Az egyetlen fehér
„Londonban éreztem először, hogy itthon vagyok. Talán azért, mert nem mondták, hogy különbözök a többiektől. Gyári munkával kezdtem, azután autómosóban dolgoztam. A szabadnapjaimon is melóztam, mikor hol. A fontos az volt, hogy legyek bejelentve. Hogy hivatalos legyek. Aztán leraktam a biztonsági őri vizsgát, a bokszedzői vizsgát, elkezdtem éjszakai bárokban dolgozni. Az első helyen én voltam a legkisebb és az egyedüli fehér. Képzelheted. A többiek azt hitték, azért vett föl a tulaj, hogy az utcáról én hívjam be a lányokat. Merthogy ez egy fekete klub volt, a kidobók ilyen kétajtós szekrények. Ha valahol balhé volt, én a lábak között hamarabb odaértem. Mire ezek átcammogtak a tömegen, én már rendet csináltam. Akkor kezdtek komolyan venni. Hat éve átköltöztem Nottinghambe és letettem az üzleti vizsgát, hogy megnyithassam a Victory Boxingot. Hogy minden szabályszerű legyen. Ma már ezt csinálom. Van a városban egy profi bokszakadémia, a DCT (Dreams Come True – Az álmok valósággá válnak), ők felkértek partnernek. Megtiszteltetés volt. Mert van ott két olyan srác, akiket a Frank Warren promotál, tudod, ő az egyik legnagyobb ász Angliában, és én edzhetem ezeket a gyerekeket. A Victory Boxingban mindenkinek tartunk edzéseket, időseknek, fiataloknak. Olyanoknak, akik bokszolni akarnak, és olyanoknak is, akik csak fittek szeretnének lenni. Fiatalok, idősek, csajok, mindenki.”
Felemelt fejjel
„Hogy most miért vagyok itt? Hiszed vagy sem, nekem fogalmam sem volt róla, hogy van ilyen, hogy Roma Büszkeség Napja. Aztán Setét Jenő kérdezte, nem akarok-e hazajönni és részt venni rajta? Egyből igent mondtam. És tudod, miért? Nemcsak azért, mert értek mindenféle atrocitások, mielőtt elmentem. Hanem hogy elmondjam, milyen életet is élhetnénk, ha akarnánk. Mert lássuk be, néha igazuk van a magyaroknak: köztünk is vannak rossz emberek. De hát a többiek között is van. Kanadában vagy Nagy-Britanniában millió nemzetiség él, de nem mondják, hogy ez egy indiai bűnöző vagy egy kínai bűnöző vagy egy fekete bűnöző. Ha csinált valamit, akkor rossz ember. Kész. Éspedig ha valamit nagyon akarsz, akkor meg is tudod csinálni. Mindegy, milyen színű vagy: képes vagy rá? Akkor bravó. Nem? Akkor majd legközelebb. Én például nem vagyok sztáredző, de elismerik a munkámat, és az nekem teljesen elég. Van három lányom, mindegyik tanul, a középső szépen zongorázik. A két kicsi még nem is járt Magyarországon, nem tudom, mikor lesz az, hogy nyugodtan hazahozom őket, hogy megmutassam, mit is imádtam ebben az országban.

Azért jöttem, és azért veszek részt a meneten, mert nem tudok egyenként a szemükbe nézni azoknak, akik annak idején elhajtottak, és nem adtak lehetőséget. De így felemelt fejjel mindenki szemébe nézek, és azt mondom: ide nézzetek, én is ember vagyok és jó ember! Hogy roma vagyok és igenis megcsináltam! Ha itthon nem megy, semmi gond, én kergetem az álmomat, és megyek oda, ahol el tudom érni. Tudod, a családunkban mindenki zenélt, csak én vagyok ilyen elfajzott. Az egyik nagyapám prímás volt, a másik brácsás, édesapám pedig az Állami Népi Együttes egyik vezetője. Szóval azt hiszem, nem hoztunk szégyent az országra. Ezért is van, hogy ha valahol kérdezik, where are you from?, honnan jöttem, én büszkén mondom, hogy I’m hungarian. Magyar vagyok. De az igazság az, hogy ez itt nem nagyon érdekel senkit.”

1208821.jpg
 
Noormális?! utazol az ilyenekre és így szítasz?
Tudjuk nézünk tévét halljuk
Nem kellesz hozzá tisztában vagyunk vele
De ettől még szocializálódnak mások
Nem indulhatsz ki ebből.
Becsontosodott
Amit írok azt egyes szám első személyében írom....A tied az fejedelmi többes?
És ráadásul pofátlanul beidéztél engem erre:
Válaszoltam arra hogy szerinted milyen sokat segít a szocializálódás.
Valószínű azok is jártak iskolába ahol megkapták a viselkedési alapokat.....és igen a szüleik is jártak iskolába . Az hogy őket nem érdekli az az jelenti hogy tesznek az egészre. Számukra az ország csak egy bank automata.
A borzalmakat csak hadd terjessze a TV2
Aki azt nézi azt képzeli olyan a világ.
Akkor ne nézd a tv-t....Számomra a TV mint hírforrás nem létezik.
Aki azt nézi azt képzeli olyan a világ.
Pedig jól látják a világ olyan amilyennek mutatják...
Mindég a rossz dolgokat hozod?
Reggeltől estig folyik a vér
A világnak az csak kis része
Nem is hoztam sok rosszat...Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke nyerte el idén a Human Rights First emberi jogi díját. Az amerikai civil jogvédő szervezet az elismerést Pardavinak a menekültek, migránsok és más marginalizált csoportok jogaiért Magyarországon és Európa-szerte végzett áldozatos munkájáért adta. Rob Berschinski, a Human Rights First alelnöke szerint
A világnak az csak kis része
Nem ez a többség..sajnos.
 
Válaszoltam arra hogy szerinted milyen sokat segít a szocializálódás.
Valószínű azok is jártak iskolába ahol megkapták a viselkedési alapokat.....és igen a szüleik is jártak iskolába . Az hogy őket nem érdekli az az jelenti hogy tesznek az egészre. Számukra az ország csak egy bank automata.
Nem nem úgy történt Nem válaszoltál miként érvényesül a szocializálódási erőfeszítés
Te tutod mit csináltál?
Kerestél a netről egy bűnesetet ami eléggé kis számban kerül előtérbe.
1:500 ezerhez és azzal akartad bizonyítani a 1,5 milló közül nem szocializálódik senki
Épp úgy dolgozol mint a migránsriogató média.
Ezért vagyok felháborodva
Kikeresed a kirívó példát és azzal akarod bizonyítani az erőfeszítések nem érnek semmit
Többször felhívta már a figyelmet a Melitta ne a rossz példákat nézzétek csak hanem a jót is.
Én megírtam a Gandhi gimnáziumot mint dicséretes példa azt is hogy annál fiatalabban kell elkezdeni a munkát.
Na most ha a Gandhi évi 3-4 példaértéket tud kibocsájtani
Az a 2-3 egy eredmény
Ha az a típusú oktatás
Megtudna lenni óvodától és minden városban
És a Gandhi típusú oktatásból is jutna az országba 200
Mennyivel jobb lenne a kibocsájtottak száma
Persze visszaesés és szétszóródás is lenne.
Nem kis munka de ez a szocializálódási folyamat sok idő
Évi 500 európaiságúra szocializált
A magot elültette és 10 év alatt elindulhatott egy már visszafordíthatatlan folyamat
5-10 év alatt évi 5000 25-5000 ember
És ezt értékeld
Mint lehetőség és tettünk valamit
Ne károgj
az a bank példa pedig kimutatta jellemed.
És ne kínai példákkal gyere kényszerkezelés
 
Nem ez a többség..sajnos.
A többség? és egy becslés
És igen szerintem is komoly talán 90%-s fertőzöttségű.
Na és ekkor mi van?
Te csak a krimianalizálás eszközét ismered
Rossz ember, de divatos eszme.(szélsőjobb)
Ez bizony már nálad nem róla beszélés hanem komoly előítéletes rasszizmus.
A drasztikus megoldás nem létezik.
Ne kívánd ne is pedzegesd bár mily divatos lett
Bármennyire is gyűlölöd.
A témát épp ezért kell tiltani meg a nyilvántartást
Mert ilyen nézet terjed és terjesztik.
A jobbik épp ezért volt nem szalonképes párt
Most pedig párt nélkül maradtál
A problémát én is tudom de nem Olaszliszkával jövök állandóan meg a kirívó linkeddel
Sőt nem is ellenpéldákkal amikor fehérek követik el ugyanazt vagy rosszabbat
Aki komolyan gondolkodik
Mindkét oldaltól távol tartja magát
És a pedagógiai módszerekben valamint a példakép állításban a kiút mutatásban hisz
A Ellen-példaállítás és romboló az amit a kormány csinál
Betesz dísz-cigányt aki versenyt lop velük
Az országvezetési szinten mérhetetlen nagy korrupciót csinál
Ezek után aki rendes és jó életet akart élni mert szocializálták már a munkára és viselkedésre.
Mit tesz? Tojik az egészre
Na ezzel ront a legtöbbet a kormány
Az ellenpéldák amit mindenki lát.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Szervusztok!

Ha lassan is, de magunk mögött hagyhatjuk a Covid-19-et. Sajnos az én családomat, jól megcibálta ez a fránya vírus, de mind itt vagyunk. Kicsit megtépázva, van kinél ott hagyta a foga nyomát, de mindnyájan túléltük.
Szeretettel ölellek minden kedves ismerős, bár merre is vagytok a világban.
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönöm szépen a vámpírok amerikában 5.-ik részét.
Gubisi Andrea wrote on Magnes36's profile.
Szia! Kedves Magnes36
Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad a mintát. egyik kedvencem.
Üdvozlettel Andi
tetraplax wrote on misi_misi's profile.
Korg pa4x-hez keresek stílusokat, anyagot.Teljesen új vagyok a témában,örömmel fogadokbármit.
Steuertastatur=CTRL

Statisztikák

Témák
37,617
Üzenet
4,670,428
Tagok
607,336
Legújabb tagunk
Véghelyi Jánosné
Oldal tetejére