Fűben fában orvosság

gabica40

Állandó Tag
Állandó Tag
Tippet keresek nagyon erős hashajtó tea-növényre. Anyukám régóta küzd az ellenkezőjével, eszik rostokat, Activiát, magokat, de keveset iszik. Ezért szeretném a kettőt egybehozni, hogy olyan teát igyon, ami segít neki. (A kamilla nem használt)
 

enli78

Állandó Tag
Állandó Tag
KÖRÖMVIRÁG



(Calendula officinalis)

Egyike a legsokoldalúbban felhasználható növényeknek a terhesség idején és a szülés után is. Készülhet belőle krém, olaj, sőt tea is. Hidratáló, fertőtlenítő és sebgyógyító hatásáról ismert. Aranyló, citromsárga- narancsvörös színű virágzata nyár elejétől késő őszig virít. Fészkes virágzatának szirmait, a teljes virágot, de akár a leveleket és a szárat is felhasználják. A termesztett változatok annál értékesebbek, minél több sorban találhatók a fészekben sugárzó nyelves virágok, s ezek minél sötétebb narancsszínűek. A gyűjtést ajánlatos napsütésben végezni, ilyenkor legjobb a gyógyhatása. Mivel a száraz szirmok erősen nedvszívóak, sötét bádogdobozban érdemes tárolni. Régen még esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a virágai, az esőt jelentett.
Tartalmaz:
flavonoidok, karotinoidok, szaponinok, triterpének, illóolajok, E-vitamin, illóolajat, keserűanyagot, gyantát és természetesen színezőanyagot.



Belsőleg:

· A körömvirág forrázata belsőleg fogyasztva serkenti a vérkeringést.
· Izzaszt, és sietteti a kiütések kialakulását például a kanyarónál és a bárányhimlőnél.
· Megnyugtatja, erősíti a szívet, csökkenti a vérnyomást.
· Erősíti a nyirokrendszert, csökkenti a nyirokpangást, kiváló szer köhögés, meghűlés, vírusos megbetegedések, így influenza és herpesz valamint gombás fertőzések, köztük sarjadzó gomba ellen.
· Használják medencetáji és bélfertőzések, többek között vékonybélgyulladás és a vérhas gyógyításánál.
· Jótékonyan befolyásolja az emésztőrendszert összehúzó és fertőtlenítő sajátságai révén, amelyeket a benne lévő illóolajok, cseranyagok, illetve a kalendulin nevű, sárga színű gyanta okoz.
· Alkalmazható gyomorhurut, peptikus fekély ellen, gyulladáscsökkentőnek, hurutos váladékozás felszárítására, a hasmenés és vérzés elállításában.
· Keserűanyagai serkentik a májat és az epehólyagot, fokozzák az enzim- és epetermelést, és segítik a mérgek kiürítését.
· Vizelethajtóként is hatékony, ezáltal kiutat biztosít a méregtelenítéshez, tisztító hatását az ízületi gyulladás és köszvény kezelésekor fejti ki.
· Használják daganatok és ciszták, így fibrómák és petefészekciszták, valamint emlőciszták és emlői vértolulás kezelésére.
· Kimutatható számos kórokozóra gyakorolt antibiotikus hatása.
· Felhasználható hüvelymosásra, ilyenkor előnyös a cickafarkkóróval társítani.
· Szabályozza a havi ciklust, csökkenti a feszültséget a méhizomzatban, csillapítja a menstruációs vérzést és görcsöket.
· Erősíti a szaporítószerveket.
· Ösztrogénhatású, segít enyhíteni a klimax tüneteit, például a hőhullámokat.
· Ezen felül szüléskor fokozza a fájásokat.


Külsőleg:

· Főleg sebfertőtlenítőként és elsősegélyszerként ismert.
· Tinktúra, forrázat alakjában alkalmazva vagy egyszerűen a sebre morzsolva összehúzó hatásával csillapítja a vérzést, elősegíti a hegesedést, megakadályozza a fertőzést, a gyulladást és a sérült részek megdagadását.
· Szoptatós anyukák mellbimbójára gyulladáscsökkentő hatású.
· Alkalmas fagydaganat, aranyér, visszértágulat, fekély, ekcéma, pattanás, koszmó, ajaksömör, égés, napozás okozta leégés, rovarcsípés, szemölcs, láb- és körömgomba, tyúkszem és bőrkeményedés kezelésére.

Néhány gyakorlati alkalmazás:

· A kenőcs és a napos időben szedett virág kipréselt leve együttesen rekord idő alatt mulasztja el a legcsúnyább operáció utáni hegeket. Vágások, karcolások, esés utáni zúzódások és lila foltok természetbarát orvosa. Eredményesen használható még felfekvések, vérömlenyek, izomrándulások, fekélyek, rosszindulatú duzzanatok esetén is. Javul a látás, ha a szemet langyos teával törölgetjük. Mellékhatás és mérgezés nem ismeretes.
· Láb- és körömgombásodás ellen is kitűnően használható. A bőr felületén vagy a körmökön jelentkező gombát kenőccsel vagy friss lével (illetve felváltva) kell naponta 3-4-szer is kenegetni. Ilyenkor belső alkalmazása, tea formájában szintén ajánlott. Ismételten kihangsúlyozzuk, hogy a rendszeres és hosszabb ideig tartó alkalmazása kötelező feltétele a kívánt eredmény elérésének.
· Mivel a kenőcsöt nem kifejezetten gyógyszernek, hanem gyógyhatású készítménynek tartják, általában a rendszeres használata hozza meg a kívánt eredményt. Ha a lábszáron csúnyán kitüremkednek a visszerek, minimum egy hónapon át, napi rendszerességgel kenegessük körömvirág krémmel (tehetünk rá emellett svédkeserűs borogatást is, vagy egyszerűen a krém felvitele után bekenjünk a svédcseppekkel, majd pár percen át szikkadni hagyjuk). Gyakran teljes mértékben eltűnnek a kellemetlen lila tekervények.
· Ha hosszabb időn át napjában többször bekenik friss lével, a vérömlenyek is eltűnnek, csakúgy, mint az öregkori májfoltok és a pigmentfoltok. Az érdes, rákgyanús bőrfoltokat szintén megszüntethetjük vele. - Legújabban az amerikai kutatóorvos, dr. Drwey mutatott rá a körömvirág rákellenes gyógyhatására, igen jó eredményekről számolt be. Rákjellegű daganatok és fekélyek, csontszú, combfekély, valamint elmérgesedett, gennyező, nehezen gyógyuló sebek esetén is segítenek a körömvirág és zsurlófű főzetével történő lemosások (1:1 arányban keverjük őket). Fél liter vízhez egy púpozott kanál teakeveréket adunk.
· Nem egy orvos szállt síkra a körömvirág rákellenes alkalmazása érdekében, és manapság már az onkológiai szakirodalom is említést tesz róla. Maria Treben asszony számos orvos sikeres rákellenes körömvirág kísérletét említi Egészség isten patikájából című könyvében. Ajánlott a tea és a napos időben szedett virág préselt levének rendszeres és hosszú ideig tartó belső és külső alkalmazása. Ilyen jellegű használatát feltétlenül meg kell beszélni a kezelőorvossal.

Felhasználása:
Körömvirágot vethetünk házikerti virágágyba, cserépbe és virágládába is. Remekül felhasználhatjuk házunk előtt színfoltként, így hazatérve a derű és feltöltődés időszaka következhet az egész napi munka után. Zöldségeinkre is erősítő hatással van, illetve a gyökérfonalférgeket elűzi, és távol tarja a levéltetveket is.
Fűszerként:
Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Szirmai fűszeresek, kissé kesernyések, ehető virágként nyári saláták vidám díszítője, illetve használhatjuk rizs, hal, húsleves ízesítéséhez.
Teakészítés:
1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk 1/4 liter vízhez. Nem főzzük, csak forrázzuk (a felfőtt vizet pár pillanatig állni hagyjuk, utána öntjük a szárított vagy friss növényre), majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas.
Ülőfürdő:
két összmarék friss vagy 100 gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez.
Lemosás:
fél liter vízhez egy púpozott evőkanálnyi növényt adunk.
Borogatás:
Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott.
Tinktúra:
egy marék virágzatot egy liter valódi pálinkába (vagy 70%-os alkoholba) két hétig a napon vagy 20 fok körüli hőmérsékleten állni hagyunk. A tinktúra forralt vízzel hígítva alkalmazható: zúzódások, daganatok, izomrándulások, vérömlenyek, fekélyek gyógyítására.
Olaj:
egy befőttes üveget lazán töltsünk meg a virágfejekkel és öntsünk fel olajjal. Erre a célra hidegen sajtolt olajakat használjunk. Az üveget szorosan zárjuk le, majd legalább két hétig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le, és sötét, hűvös helyen, jól záródó üvegben tartsuk.
Kenőcs:
két összmarék körömfüvet (szárát, virágját, levelét) összevágunk. Jó minőségű disznózsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászon kendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe. A sütésből visszamaradt növénydarabokat ne dobjuk el: kitűnő pakolást lehet készíteni belőle a sérült bőrfelületekre.
Kenőcs 2.:
70g-nyi lehetőleg frissen szedett virágot szétmorzsolunk, és 100 g olvadt vajat ráöntünk. A keveréket gőz fölött kb. 70 fokra melegítjük és többször megkeverve 20 percig állni hagyjuk. Egy sűrűszövésű kendőn vagy valamilyen tiszta anyagon átszűrjük. Kihűlés után már is kenhetjük a gondosan megtisztított sebre.
Friss lé:
megmossuk a levelet, szárat és virágot és azon nedvesen kinyerjük a levét gyümölcs-centrifugával vagy fokhagyímaprássel.


Néhány recept:

· Antibakteriális bőrtisztító: 1 teáskanál körömvirág tinktúrát egy pohár vízben elkeverünk és vattapamacs segítségével áttöröljük vele az aknés bőrfelületet.

· Körömvirágos lábfürdő zsályával: Antibakteriális hatású és nyugtatja a sebes lábak irritált bőrfelületét. 30g zsályalevél, 30g körömvirág, 30g apróbojtorjánfű, 2 teáskanál almaecet, Víz igény szerint. A vizet felforraljuk hozzáadjuk az almaecetet és a gyógynövényeket. Hűlni hagyjuk, majd áztassuk benne a lábunkat 10-15 percig. Jól töröljük meg és kenjük be körömvirág krémmel.

· Arcvíz érzékeny és száraz bőrre: 90ml rózsavíz, 10ml körömvirág-tinktúra. A hozzávalókat sötét színű üvegbe töltjük, jól összerázzuk, és sötét helyen tároljuk. Mosakodás után pár cseppnyivel, vattapamacs segítségével átitatjuk az arc, a nyak és a dekoltázs bőrét.
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Én propolisszal oldottam meg a hasmenést, igen sikeresen, a tömény propolisz oldatból egy jó kortyot ittam és ez megállította, a hasmenést.

Hasmenésre kortlyolgassunk propoliszos-áfonyapálinkát.

(1 l áfonya pálinkához hozzáteszünk egy fél diónyi propoliszt, majd ezt 2 hétig állni hagyjuk.)
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
honnan lehet könnyen felismerni a medvehagymát?

Medvehagyma
Jó tudni!
Könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel!
A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagymaillatát már messziről megérzi az ember, még mielőtt meglátná. Ettől a szagtól kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a mérgező gyöngyvirág vagy őszi kikerics levélzetével.
 

gmj

Állandó Tag
Állandó Tag
Hasmenésre kortlyolgassunk propoliszos-áfonyapálinkát.

(1 l áfonya pálinkához hozzáteszünk egy fél diónyi propoliszt, majd ezt 2 hétig állni hagyjuk.)


Ez nagyon jól hangzik, de mi a helyzet a gyerekekkel? Nekik mit tegyünk a pálinkába :Dkiss ?
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Hali,például migrénre mit ajánlanak???


Őszi margitvirág


Chrysanthemum parthenium [L.] Bernh.

110_tv07oszi_margitvirag_1.jpg
2935_3.jpg



Őszi aranyvirág, búcsi nádra, boglár néven is emlegetik ezt a fészkesvirágzatúak családjába tartozó 80-150 cm magas, kaukázusi, kisázsiai eredetű évelő növényt. A margitvirág a dombvidékitől egészen az alhavasi övig megtalálható réteken, szántóföldeken, törmelékes helyeken, legelőkön, útszegélyeken. Az üde, tápanyagban dús, bázisokban gazdag, laza, többnyire vályogos talajokon fordul elő leginkább, bár a talaj iránt nem igényes. A növény sűrűn elágazó felső része különböző formájú bokrot képez. A szár alsó részén elhelyezkedő levelei nyelesek, míg a hajtás felsőbb részén találhatók többnyire ülők, az alsók hosszúkás-lándzsásak, durván fűrészes szélűek, hegyes csúcsúak. A fehér sugárvirágokból és sárga csöves virágokból álló fészkes virágzatok átmérője 0,5 - 2,0 cm. A virágzás ideje június-augusztus között történik. Termése legfeljebb 4 mm hosszú kaszattermés. Szaporodása a szél útján és a terméseket elfogyasztó állatok ürülékével történik.


Felhasznált részei: Leginkább a levél és a leveles-virágos hajtás.


Hatásai: Migrént megelőző, migrént kivédő, a vérlemezkék összecsapódását és a gyulladást előidéző anyagok felszabadulását gátló, valamint egyes humán tumorsejtekkel szemben citotoxikus hatású.


Alkalmazásai: Az őszi margitvirágot egyes adatok szerint emésztésjavításra és köhögéscsillapításra használták. Különösen az utóbbi évtizedben mutatkozott nagy érdeklődés iránta, mert az angol népgyógyászati megfigyelésekből kiinduló tudományos vizsgálatok alapján ígéretessé vált az emberek tízmillióit érintő migrén megelőzésében.


A növény levelét a fejfájások megelőzésére rendszerint hosszabb ideig fogyasztják. Naponta 2-3 frissen gyűjtött levelet összerágnak, egy ideig a szájban tartják, majd lenyelik. Az őszi margitvirág tartalmú készítményeket rendszerint hónapokon keresztül fogyasztják, a migrénes rohamok gyakoriságának és a fejfájás erősségének csökkentése, illetve a fájdalmak megszűnése érdekében. Mindezt klinikai vizsgálatok eredményei is alátámasztják.


Ajánlott napi adagok: A készítmények értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a különböző helyekről és populációkból származó egyedek partenolid-tartalma erősen változó, ennek megfelelően változó lehet a készítmények partenolid-tartalma is. Éppen ezért az egyes gyógyszer-engedélyeztetéssel foglalkozó szakhatóságok minimum határértéket szabnak meg a készítményekben felhasznált levelek partenolid-tartalmára vonatkozóan, és javaslatot tesznek a napi adagokra is.


Figyelmeztetések: Mindazok számára, akik a fészkesvirágzatú növények hatóanyagaival szemben érzékenyek, azok számára az őszi margitvirág- készítmények fogyasztása nem javasolt. A készítmények tartós fogyasztása során jelentkező mellékhatások lehetnek a szájnyálkahártya-gyulladás, alhasi fájdalmak és emésztési zavarok, valamint kellemetlen íz és bizsergés érzése a szájban. Mivel az őszi margitvirágot a népi gyógyászatban menstruáció elősegítésére is használják, fogyasztását nem ajánlják várandós és szoptató anyáknak, de 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek sem.
 

Katalin/Anyoka

Kitiltott (BANned)
Hasmenésre kortlyolgassunk propoliszos-áfonyapálinkát.

(1 l áfonya pálinkához hozzáteszünk egy fél diónyi propoliszt, majd ezt 2 hétig állni hagyjuk.)

Kicsit pongyolának találom ezt a megfogalmazást. Nem mennyiségi egység a "kortyolgassunk".

Mikor? Mennyit? Meddig?

Engemet ugyan nem érint, de talán másokat érdekelne.
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Valaki készített már menta lekvárt? Én most hallottam róla és nagyon felcsigázta az érdeklődésemet. Kipróbálnám, ha valaki tudna receptet küldeni.
 

serferi

Állandó Tag
Állandó Tag
Póka Angéla féle diéta

A fekete hangú énekesnő súlyproblémáin korábban senki sem segített, a Megasztár 3 alatt azonban rájött az áhított fogyás titkára.

A Megasztár 3 szériájának lázadó énekesnőjét a verseny előtt több producer is azzal utasította el, hogy plasztikáztassa magát, vagy fogyjon le, különben nem számíthat sikerre. Angéla ugyan beteges dolognak tartotta a hírnevet, később azonban rájött, hogy ha érvényesülni akar, szüksége van jó formára. Így a selejtezők alatt nemcsak daltanulásba, de súlycsökkentésbe is kezdett. Az eredmény önmagáért beszél, a 32 éves tehetség bombaformában van.

Reggeli minden nap: 1 csésze gyógytea, 3 dl ásványvízben 1 ek. almaecet(étkezés előtt), kávé cukorpótlóval, lédús gyümölcs(alma, narancs, mandarin, kivi stb. - csak egyfélét válasszunk egy nap!)




1. nap

Ebéd: 1 csésze gyógytea, 3 dl ásványvíz + 1 ek. almaecet; káposztaleves, zöldbabfőzelék, 3 db zsír nélkül sütütt tükörtojással

Vacsora: trappista sajt almával(reszelve, amennyi jólesik), szezámmaggal meghintve, lefekvés előtt 1 csésze gyógytea


2. nap

Ebéd: 1 cs. gyógytea, 3 dl ásványvíz + 1 ek. almaecet, káposztaleves, roston sült csirkemellfilé almával

Vacsora: 2 szelet pirítós, margarinnal megkenve, 2 db kemény tojás, lefekvés előtt 1 cs. gyógytea


3.nap

Ebéd: 1 cs. gyógytea, 3 dl ásv. + 1 ek. almae., káposztaleves, párolt zellerkarikák gépsonkával

Vacsora: Reszelt sárgarépa, reszelt zeller citromlével, lefekvés előtt 1 cs. gyógytea


4 nap.

Ebéd: 1 cs. gyógytea, 3 dl ásv + 3 ek. almaecet, káposztaleves, 20 dkg párolt csirkemell fűszerekkel, nyers saláta almaecettel

Vacsora: alma reszelve(a jóllakottság érzéséig), gyógytea


5. nap

Ebéd: 1 cs. gyógytea, 3 dl ásv. + 1 ek. almaecet, 2 szelet rövidkaraj roston vagy párolva, párolt zöldség

Vacsora: 1 pohár joghurt, 2 db reszelt alma, gyógytea


6. nap

Ebéd: 1 cs. gyógytea, 3 dl ásv. + 1 ek. almaecet, káposztaleves pirított kenyérkockákkal( 2 szelet pirítós) 20 dkg párolt csirkemell

Vacsora: reszelt sárgarépa, reszelt zeller citromlével, gyógytea


7. nap

Ebéd: gyógytea, 3 dl ásv. + 1 ek. almaecet, káposztaleves, párolt zöldségekből és 20 dkg gépsonkából készült ragu, 1 zsemle

Vacsora: tepsiben sütött natúr burgonya margarinnal, gyógytea


A (mindennapi) gyógytea: egy rész macskagyökér, egy rész körömvirág, egy rész málnalevél, egy rész csalán. 3 dl forró vízhez adjunk 1 evőkanállal a keverékből, majd szűrjük le 20 perc múlva. Langyosan fogyasszuk.


Néhány szabály, amit nem árt betartani:

A ételeket fogyasszuk komótosan.

Tilos a kúra idelye alatti alkoholfogyasztás!

Az étkezések időőontja: reggeli: 7.00 és 9.00 között, ebéd: 13.00 és 15.00 között, vacsora: 18.00 és 20.00 között.

A kúra befejezése után még pár hétig igyunk almaecetes ásványvizet minden étkezés előtt, súlyunk így jobban stabilizálódik.


Nagyjából ennyi lenne az étrend, ezt hatszor kell megismételni. Magyarul 6 hét a diéta. Állítólag 20 kilót is lehet vele fogyni, Angéla 22 mínuszt ért el vele. Mindenesetre sok szerencsét hozzá, én biztos elkezdem!:)

A cikk a Hot! magazin első számában jelent meg.
 
Oldal tetejére