Biblia, minden ami a Szentírással kapcsolatos!

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

eede

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha itt olvasgatnál egy kicsit rájönnél, hogy nincs, ha mégis, akkor lenne itt vállalkozó, aki belemagyarázná.....
olvasgatok itt is, meg máshol is
nekem a bibliából nagyon hiányzik egy momentum
szeretném, ha élne még az a szokás, hogy a vendégnek megmossa a ház ura a lábát
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag

Az hogy szellemekkel hadakoznak, a gonoszról írnak, ördögöt űznek a XXI. században, állítólag a Biblia alapján, az a Biblián alapuló Krisztus hittől, a Szentírás tartalmától annyira idegen, mint a demokráciától a diktatúra...
A véleményed csupán arról árulkodik, hogy hiába tanultad annyi ideig, de nem ismered a Bibliát, ezért nem érted és nem is hiszel benne. De mindehhez jogod van.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
elnézést, hogy a csapos közbeszól, de van olyan, amit nem lehet kiolvasni a bibliából?
A válasz igen és nem. Igen, mert a Biblia egyértelműen jelent ki dolgokat. Viszont azért nem, mert aki nem akarja, az nem érti meg az egyértelmű dolgokat sem, ezért bármilyen szellemi tripla szaltóra is képes, hogy ne kelljen az egyértelmű dolgot úgy értenie, ahogy van.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
De az ördögűzés nem Istentől van!!
Kedves Éva!

Úgy érted, hogy amikor Jézus démonokat űzött ki az emberekből, akkor egy Istentől merőben idegen gyakorlatot végzett? Amikor arra utasította a tanítványait, hogy ők is hasonlóan cselekedjenek, akkor Isten elleni lázadásra buzdította őket?
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
elnézést, hogy a csapos közbeszól, de van olyan, amit nem lehet kiolvasni a bibliából?
Aki hajlandó, bármit ki tud olvasni a Bibliából. Még akkor is, ha esetleg életében ki sem nyitotta. A kioktatáshoz meg aztán még azt sem kell tudni, mi a Biblia. :shock:
Amúgy nálad mennyi egy hosszú lépés?

olvasgatok itt is, meg máshol is
nekem a bibliából nagyon hiányzik egy momentum
szeretném, ha élne még az a szokás, hogy a vendégnek megmossa a ház ura a lábát
Én is fontos hagyománynak tartom. Szerinted miért kellene visszaállítani?
Te megmosnád vendégeid lábát a kocsmában?

...Az hogy szellemekkel hadakoznak, a gonoszról írnak, ördögöt űznek a XXI. században, állítólag a Biblia alapján, az a Biblián alapuló Krisztus hittől, a Szentírás tartalmától annyira idegen, mint a demokráciától a diktatúra...
A Biblián alapuló krisztushit rengeteg mindent jelentett rengeteg mindenkinek az évezredek során. Ez a hit, a gondolat és az értelmezás szabadságának tükre. Hogy ezek a legtöbb esetben aztán egymással ütköztek, háborúskodtak, az meg az emberi értelem korlátozottságáé. A demokrácia viszont csak a könyvekben van annyira távol a diktatúrától, mint ahogy hozzászólásod szerint gondolod.

[prominornak]A véleményed csupán arról árulkodik, hogy hiába tanultad annyi ideig, de nem ismered a Bibliát, ezért nem érted és nem is hiszel benne. De mindehhez jogod van.
Mindenkinek joga van azt gondolni, olyan véleményt formálni, amilyet csak akar. A
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Összefoglalom....

Igaza van FagyisSzentnek, hiszen épp az általam citált Origenész már 1700 éve az íratok értelmezése kapcsán elfogadhatónak tartja az egyéni értelmezéseket.....
Én viszont azt is , vagy elsősorban azt próbáltam megvilágítani, hogy az Úr amikor megteremtette a az első embert akkor azzal, hogy lelket lehelt belé, "az örökkön megvolt, Tőle származóból adott át örökre megmaradót" , vagyis a lélek örök, tehát az hogy minden egyes emberrel újra teremtődik, az nem a Bibliából következik, hanem Konstantin nyomására született Zsinati parancsolatból, császári rendeletből.. mint ahogy az Úr jó néhány rossz tulajdonsága is, csak Konstantinra vetül vissza, a Szentháromságtan jelenlegi formája sem a Biblián alapul, hanem az is zsinati határozat, császári rendelet..
Stephanus Langton canterbury érsek, aki a párizsi egyetemen tanított az 1200-as évek elején, s III. Ince pápa , aki iskolatársa volt, onnan vitte Rómába bíborosnak, s az ott, akkor meglévő íratok alapján, állapította meg az ismert szentírási szövegek sorrendjét..mert addig a ma ismert sorrend ismeretlen volt. A 8. században és később is keletkezhettek "hiánypotló írások", ez volt az, amikor arra hívatkoztam egyházpolitikai célú toldalékok és fordítások is születtek...(Kelemen levél)
Annak alapján a Biblia hiteleségét nem lehet vitatni, hogy ki állít valamit, hanem a mit-et kell vizsgálni. Én soha, sehol nem arról beszéltem, ki volt huszita "műveletlen" (Müncheni codex) arról sem írtam, hogy azért nem igaz ,mert valaki latinszakos zsidórabbi (Grüll Tibor), hébert ismerve, jól vagy rosszul tud valamit, s ráadásként ha valaki elolvasta egy előző írásom, épp azt írtam az Ószövetség házatáján teljes a megegyezés..
(Nem tünt fel a Hetek cikke ua. írja amit én..s Einstein a Sternbe egész másként írt, mint az American Sciencebe)
Arról írtam ha, az első püspökök, az Apostolok ismerték volna az evangéliumokat, egymást, akkor nem az Ószövetségből idéznek..
mert Jézus , Mária, József élete kézenfekvőbb példa lehetett volna... Arról írtam a Mithras hit, Platon, Szokratész, a csoda a bölcsesség azért jelenik meg az Apostoli levelekben mert azt ismerték az írás nyelve a görög volt. S azzal, hogy pl. Pál levelei, amik az Evangéliumoknál jóval korábban keletkeztek, Langton sorrendjében később következnek, az idők múlásával azt a látszatot keltik mintha később is keletkeztek volna..
Arról írtam, az akkori nyelv is annnyira átalakult pl . Flavius már prokurátort ir az első században használt prefektus helyett..akkor ezerévek távlatában az elirás sokkal nagyobb.. Arról írtam egyházpolitikai érdekek rendkívül meghatározók voltak..nem véletlen református gondolkodók kezdték el kutatni a Biblia igazságát... Igen a tény független a hittől... a tényeket szedtem csokorba, s nem is az összeset...
S igen sok minden kiolvasható a Bibliából, de ez elsősorban az Ószövetségi iratokra, és Jánosra igaz, mert az összes többi magán viseli Róma és sokak keze nyomát....
S szerintem, kizárólag csak azok állítják az első 15. századi Biblia fordításokról, hogy nyelvileg, tartalmilag tévesek, akik mai álláspontjukat a szükséges átírások nélkül nem tudják bizonyítani.... s azok akik nem akarják látni ez már egy "újszövetség"...

Ps.
S amit állítok azt nem egy revidiált , szerkesztett, félre-átfordított Biblia alapján teszem, hanem a mindenki által hozzáférhető Vulgata alapján, ami úgy gondolom elég régi alap minden vitához, vélemény cseréhez... S ha jól tudom a "történelminek" nevezett felekezetek ebből elvettek, s nem hozzáírtak...
 

nórika01

Állandó Tag
Állandó Tag
elnézést, hogy a csapos közbeszól, de van olyan, amit nem lehet kiolvasni a bibliából?

Igazad van mindent ki lehet olvasni a Szentírásból, még azt is,hogy nincs Isten.
"....nincs Isten!" 14.Zsoltár (Ha valaki kiragadja a dolgokat akkor megelégedve azt mondja, hogy a Bibliában meg van írva,hogy nincs Isten,és igaza van. De ha tovább olvassa ....
Zsolt 14.1-2
“Az éneklőmesternek: Dávidé.
Azt mondja a bolond az ő szívében: Nincs Isten. Megromlottak, utálatosságot cselekedtek; nincs, aki jót cselekedjék. Az Úr letekintett a mennyből az emberek fiaira, hogy meglássa, ha van-e értelmes,aki keresi az Istent? "

 

steve3

Állandó Tag
Állandó Tag
Isten áldjon meg bennünket,és Ő adjon választ kéréseinkre,problémáinkra!

"28
Jőjjetek én hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket.
29
Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek."

Mt,11,28

Jézus mondta,a többi rajtunk múlik.
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Kedves Kyra!

Talán még az ükapja sem élt Konstantinnak, amikor az Újszövetség elkészült. Egyébként Jézus nem azonos az Atyával és a Szent Szellemmel. Különben kihez beszélt, amikor imádkozott, és miért kellett volna küldenie a Szent Szellemet? Azt mondta, hogy Ők egyek, de nem azonosak. Ahogy már többször utaltam rá, Jesse Duplantis mennyei látogatása során Jézus simán besétált az Atyába, majd kijött Belőle. Hogyan lehetséges ez?

Egy látomásban minden lehetséges. ;)

Na, erre valóban azt mondom, hogy az emberi értelem és megtapasztalás korlátoltsága miatt ezt nem lehet megérteni. Egyet lehet tenni ezzel kapcsolatban: dönteni, hogy elhisszük, vagy nem.

Ebben igazad van, de kinek higgyünk? Nem azonos, hanem egylényegű nem egy személy, hanem három...(három az egyben...:D)

A teológia a szófacsarás művészete. Az ismeretségi körömben van egy fiatal nő, aki az egyik diplomáját teológiai főiskolán szerezte. Azt mondta, hogy megrendült a hite, amióta elvégezte a főiskolát....

Miért van deja vu szerű érzésem, mintha már jártunk volna ezen a helyen...?

yes.gif


Ez nem kunszt. A David Copperfield a kinai nagyfalon ment keresztul.

Kulomben is itt a bizonyitek, hogy Jezus meghalt...

Sosem hittem volna, hogy Ernővel valamiben is egy "platformon" vagytok. (Ezt a videót nem rég ő is betette. :p)
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Grüll Tibor:

A Biblia nem mítosz


(A szerző történész)

Százával vannak régészek, történészek akik szerint a Biblia, de az Ótestamentum egész biztosan mítosz, mégpedig olyan mítosz, ami régi sumer, akkád vagy óind szövegekre/történelemre építkezett.

Csak egyetlen példa: a mindent lejegyző egyiptomi írnokok sehol, egyetlen szóval nem említik Mózes csodás hőstettét, amikor a zsidókkal kivonult Egyiptomból.

Itt megint életbe lép a "kinek higgyünk", csak itt még a kézzel fogható bizonyítékok is zavart okoznak a teológia berkeiben.

A lényeg az, hogy nem ok nélkül ellenkezett az egyház annak idején, amikor a Bibliát lefordították. Még a gyilkolászástól sem riadtak vissza annak érdekében, hogy megakadályozzák a Biblia olvasását latinul nem beszélők (nem papok) részére.

Most más eszközhöz folyamodnak: ők mondják meg, hogy amit olvasol, azt hogy kell érteni. Ez már jobb egy kicsit, csak nem olyan hatásos...:D
 

nórika01

Állandó Tag
Állandó Tag
Erről meg az jutott az eszembe,és ezt csak Neked merem leirni;) ,amit ma mesélt az egyik munkatársam,hogy a "hivek" egy része földön fetrengve tudják az ördögöt kiűzni...
Már bocsánat,de mások elmondása szerint irom,magam még nem vettem részt ilyenen.

Hogy mi köze ehhez a bibliához(?)
Istenről meg már nem is beszélve...

Kedves Éva!
Nem nekem írtál,de engedd meg,hogy reagáljak gondolataidra. Amikor én valamit nem értek, nem látok tisztán, utána olvasok,de legfőképpen vissza térek a Szentíráshoz. Hogyan is van ez a "fetrengéssel"? A pünkösdi történet világította meg ezt előttem.(Olvasandó:Apcsel:2.1-13.)
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> A tanítványoknak először vissza kell menniük csődjük színhelyére Jeruzsálembe, és ott voltak mindnyájan együtt, egy akarattal. (Sokszor még két ember sem tud egy akaratra jutni.) „És ekkor nagy hirtelenséggel…”A pünkösdi csodát nem lehet megrendelni, de lehet kérni. Honnan jön? „… az égből…” FELÜLRŐL. Nagyon lényeges. A pünkösdi Lelket nem lehet magunkból pszichésen kipréselni. Van pünkösdi Lélek és van pünkösdista Lélek. A kettő lényegesen különbözik. A pünkösdista lelket ki lehet préselni. Össze lehet jönni száz embernek, kapkodni a levegőben, kiáltozni… Meg lehet azt tenni, hogy itt 20 perc múlva mindenki kiabáljon, ugráljon, táncoljon, fetrengjen. Ez nem más, mint embereket extázisba hozni. De ez pszichés jelenség, tömegszuggesztió. A Bibliában is két görög szó van: Az emberi lélek a psziché, az isteni lélek a pneuma. A pneuma felülről való. A pünkösdista lélek felfokozott, kicsit hiszteroid, pszichés állapot lehet.

[FONT=&quot]És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, a hol ülnek vala.[FONT=&quot] És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nékik szólniok." (Apostolok Cselekedetei 2.2-4)[/FONT][/FONT]


"…mintegy” görögül ez a szó áll itt:”hosei”=mintegy,úgy mint. Nem tüzes nyelvek jelentek meg, nem a szél fújt… -itt a kimondhatatlant próbálja kifejezni a Szentíró.

Mi is történt itt? Az lKorintus 14-ben beszél Pál a nyelveken szólásról. Ott Isten Szentlelke úgy megragadta őket, hogy szinte nem is tudták már az örömüket kifejezni.(Ha igazán nagy öröm ér bennünket, nem dadogunk, ugrálunk, lelkendezünk…?) De ez nem prédikáció! Nem nyelveken prédikáltak, hanem valami elragadtatott kiáltozással dicsőítették az Istent. Prédikálni majd Péter fog, de ő már nem nyelveken. És nem erre tér meg 3000 ember, hanem Péter igehirdetésére. És Péter arámul beszél, egy nyelven,- és akkor alakul meg az egyház, nem a nyelveken szólás boldog rajongására, csodájára.

[FONT=&quot]„Törekedjetek a szeretetre, buzgón kérjétek a lelki ajándékokat, de leginkább azt, hogy prófétáljatok. [FONT=&quot]Mert aki nyelveken szól, nem emberekhez szól, hanem Istenhez. Nem is érti meg őt senki, mert a Lélek által szól [/FONT][FONT=&quot]titkokat. Aki pedig prófétál, emberekhez szól, és ezzel épít, bátorít, vigasztal. [/FONT][FONT=&quot] Aki nyelveken szól, önmagát építi, aki pedig prófétál, a gyülekezetet építi. [/FONT][FONT=&quot] Szeretném ugyan, ha mindnyájan szólnátok nyelveken, de még inkább, ha prófétálnátok; mert nagyobb az, aki prófétál, mint az, aki nyelveken szól, kivéve, ha meg is magyarázza, hogy a gyülekezet is épüljön belőle. [/FONT][FONT=&quot] Ha pedig, testvéreim, elmegyek hozzátok, és nyelveken szólok, mit használok nektek, ha nem szólok hozzátok egyúttal kinyilatkoztatásban vagy ismeretben, prófétálásban vagy tanításban?” [/FONT][FONT=&quot](lKorintus 14: 1-6)[/FONT][/FONT]

Aki nyelveken szól (és bármi mást is csinál még,fetreng,kiabál...)nem embereknek szól, hanem az Istenhez- ujjongtak Isten felé,boldog kiáltozásokkal...stb. Pál azt mondja:"Aki ellenben prófétál,emberekhez szól,azok intésére,építésére,és vigasztalására. Aki nyelveken szól,magát építi,aki pedig prófétál,a gyülekezetet építi."
Szeretettel:Nórika
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Százával vannak régészek, történészek akik szerint a Biblia, de az Ótestamentum egész biztosan mítosz, mégpedig olyan mítosz, ami régi sumer, akkád vagy óind szövegekre/történelemre építkezett.

Csak egyetlen példa: a mindent lejegyző egyiptomi írnokok sehol, egyetlen szóval nem említik Mózes csodás hőstettét, amikor a zsidókkal kivonult Egyiptomból.
Kedves Kyra!

Számomra hitelesebb személy Grüll Tibor, mint száz másik, aki eleve az ellenkezőjét akarja bizonyítani.

A mindent lejegyző írnokról eszembe jut korunk hiteles tájékoztatása is, amelyik fél órában emlékezik meg Kati néni tehenéről, amelyik ikreket ellett, vagy mondjuk Karda Beáta ráncairól, de fél percben emlékezik meg egy holokauszt emlékkiállítás megnyitójáról. Tudnék példákat felhozni konkrét dolgokról, de nem teszem. A mindent lejegyző írnok azonban biztos, hogy csak azt jegyezte le, amire utasították, és nem mondták rá, hogy ezt ne vedd jegyzőkönyvbe.

Itt megint életbe lép a "kinek higgyünk", csak itt még a kézzel fogható bizonyítékok is zavart okoznak a teológia berkeiben.

Igazad van, de én már döntöttem. Most Te jössz. Mellesleg nem a kézzelfogható bizonyítékok okoznak zavart, hanem az azokhoz való hozzáállás.

Egyébként elolvastad Grüll Tibor idézett cikkeit, vagy elakadtál a címénél? Semmiképpen nem számonkérni akarlak, hiszen nem tettél ígéretet, csak kíváncsi vagyok.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Eszembe jutott egy nagyon régi ének Nemes Ákostól, ami azért persze időszerű:
<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/AlncmidJuDg" allowfullscreen="" width="560" frameborder="0" height="349"></iframe>

De ha már Debrecen, akkor egy másik is:
<iframe title="YouTube video player" width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/o-GdcgzVDoQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
És még néhány:
<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/aPz5UERYKak" allowfullscreen="" width="425" frameborder="0" height="349"></iframe>


<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/hXw94U0vajk" allowfullscreen="" width="425" frameborder="0" height="349"></iframe>


<iframe title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/jX8zN_zyuUM" allowfullscreen="" width="425" frameborder="0" height="349"></iframe>
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére