Reiki!

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
Off topic

Az IP cím nem minden esetben mérvadó.
Nálunk, az Otthonban például kb. huszan használunk 1 db számítógépet az internetezéshez, - ráadásul ez a gép egy lap-top,
amit néha ki-ki még haza is visz, amit aztán még mások is használhatnak.
Természetesen nem mérvadó az IP cím, de elsődleges szűrőként megteszi.
Egyébként a stílus alapján jól behatárolható egy - egy személy, hacsak nem skizofrén.
 

giyandeva

Állandó Tag
Állandó Tag
Szervusz!

Számos fogalom és szóhasználat keveredik a Reiki/Tibeti Reiki/Pránanadi szavak körül... Néhány infó, amit sikerült összegyűjtenem a Prananadis forumról és más oldalakról, illetve amit én jelenleg ismerek a témáról:

Egyébként a téma onnan indult ki a közel múltban, hogy a Prananadisokat is egyre jobban foglalkoztatja a módszerük gyökerei, viszont számos fals információba futottak az eredetet illetően és most ott is nagy káosz van, ahogy ez volt a 1990-2000-es években a Reikivel.

A legelső pontja a témának az 1994-es szolnoki Reiki mesterek találkozója. (Nagyon érdekelne az is, Ma hogyan vélekednek azok, akik anno részt vettek ezen a találkozón, hol tart ma Mo.n a reiki gyökereinek a feltártsága és erről a vélemény.)

""1994.02.01.Szolnok REIKI Mesterek találkozója. A résztvevők: Tradicionális USUI REIKI; RAI REIKI; Tibeti REIKI Mesterek. A Tibeti REIKI mestereket ( 3 fő) Petrezselyem József avató mester vezette. Jó magam mint a találkozó társ házigazdája vettem részt a megbeszélésen. Nem sorolom fel az összes résztvevőt név szerint akiknek aláírását az emléklapon, valamint az általunk írt levelezési lista (címjegyzék ) egy példányát a mai napig őrzöm. Meg kell viszont említenem, hogy a találkozón részt vett egy Buddhista tisztánlátó Porosz Tibor ( Ő fordította a Lótusz Szútrát is) aki minden résztvevő közös akaratából volt jelen. Az egész napos indulatoktól sem mentes, de nyílt önmagunkat, tapasztalatainkat felvállaló eszmecsere a következő megállapodást hozta: A nevezett iskolák I. fokozatú résztvevői jogosultak iskolák közötti szabad átjárásra tapasztalat gyűjtés céljából, hogy eldönthessék melyik utat járják. Ezért nem kell fizetniük! Új és ezért hagyományos technikához nem köthető az Tradicionális USUI vonal! Új és a Tradicionális USUI vonalhoz csak részben köthető a RAI REIKI vonal! Élő tradicionális vonal része a Tibeti REIKI néven futó iskola ( a mai napig Petrezselyem József által vezetett Pránanadi ) amely kolostorig visszavezethető Buddhista résztechnika ( Buddhista képzés része)! Ezen tények hatására ( miután Porosz Tibor egyértelműen azonosította a technikákat ) Petrezselyem József a következő kijelentést tette: Záros határidőn belül ÚJ nevet adnak a módszernek, konzultálva az avató mesterével és ezentúl kerülik a félre értelmezhető REIKI kifejezést is. Ez a név amely a találkozó révén született a Pánanadi lett.” "
http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=2731014&postcount=1882

Ugye ez volt az első pont, hogy Magyarországon a Tibeti Reiki név helyett a New Method módszert elkezdték Pránanadiként hívni.

Ehhez még adalék Porosz Tibor gondolata a Reiki - Pránanadi közös gyökeréről:
Pránanadi eredetét vitatják nagyon sokan. Kedves ismerőseimmel megpróbáltunk utána járni, mindehhez Porosz Tibor segítségét kértük, hiszen régebben ezen a fórumon beszéltünk róla, hogy ő vezette vissza kolostoreredetig a tant.

1. Az energiával történő gyógyításnak a törzsi samanizmustól az indiai, kínai, tibeti és egyéb magaskultúrákig nagyon sok hagyományos „tiszta forrása” létezik, és nem feltétlenül méricskélhető, melyik a jobb. Ezek mindig az adott kultúra adott közösségében működnek jól.

2. A modern gondolkodás (illetve a New Age) technicista módon úgy véli, hogy a gyógyító eljárások egy-egy technikai elemét kiemeli az eredeti környezetből, és azt önállóan használva vagy egyéb máshonnan kiemelt elemmel kombinálva „hatékony” módszert hoz létre. A sok egyéb mellett a legfontosabb, ami ilyenkor többnyire mindig kimarad, az az erkölcs. Az erkölcsösséget nélkülöző eljárások mindig kevésbé hatékonyak, mert a gyógyulás voltaképpen a „beteg” és a gyógyulás megindulásában segédkező „gyógyító” – tehát mindkettő ! – spirituális útja is.

3. Nyugaton a „gyógyítás” üzletág, ipari tevékenység. A reiki is az. A „Reiki” olyan cégérré vált, amivel sok mindent jól el lehet adni, ezért akár azt is reikinek nevezik, ami nem az. Ilyen többek között a „tibeti reiki” is. Tibetben természetesen nem tudják, mi az a reiki. Tibetben megvan a saját buddhista (és részben még annál is régebbre visszavezethető forrásokból eredő) hagyományos gyógyító rendszer, amelynek egyik eleme lehet az energiák használata is. Különösen az utóbbi esetben érvényes az, hogy valójában mindenki „beteg”, aki nem megvilágosodott, vagyis a spirituális út az, ami az egészséghez vezet. Ez így tiszta forrás, bár nem reiki.

4. A reiki modern találmány, és több forrása van:

(a) A széles körű, tehát a központi Mahávairócsana Buddha gyakorlataira épülő, és ezen beül a „Gyógyító Buddha” eljárásait is tartalmazó indiai eredetű tantrikus buddhista hagyomány spirituális útja, amelynek egy ága külön iskolává válva az i. sz. 9. században Kínából (a Ch’anganban levő Tahsingshan templomból) került Japánba, és ott Shingon a neve, de rokon iskola lett még a Tendai is, melyek Japánban az ezoterikus buddhizmust képviselik.

(b) E hagyomány régi, külön iskolává még nem vált egészében vagy töredékesen fennmaradt szövegei, melyek a 19-20. századi Japánban elérhetők voltak, illetve amelyek másik része a tibeti Chakpori Ling kolostorban (is) fellelhetők voltak. Ezekhez jutott hozzá Usui, de a hagyományt nem kizárólag azok a szövegek, és nem csupán ez a kolostor tartotta fenn.

(c) Usuinak a fenti két forrás ismerete és gyakorlása nyomán keletkezett látomásai, melyek révén „beavatást”, azaz megnyílással hozzáférést kapott a már a spirituális út kezdetén megtapasztalható energiába. Ezt nevezte Usui „reiki”-nek.

5. Szerencsére Usui még fenntartotta a hagyományokból az erkölcsöt és a spiritualitást, viszont az általa meglelt eljárás még az életében sokat változott, pl. abban, hány fokozat legyen, a kezelés során legyen-e masszázs is stb. A későbbiekben követői és utódai igyekeztek terjeszteni az eljárást, ezért legendákat találtak ki. Ezek közül a legismertebb talán Takata asszony meséje a gyógyító Jézus módszerét kutató keresztény Usuiról. Noha ez a történet segítette a reiki nyugati terjedését, semmi alapja nincsen. Ettől kezdve – különösen az utóbbi néhány évtizedben és főként Nyugaton – gombamód szaporodni kezdtek a „reiki” iskolák. Ennek oka nagyon sok esetben az „ego” előtérbe helyezése, a „pénz” szerzése és a „hatalom, azaz az elismertség” elnyerése. A nyugati úgynevezett „reiki mesterek” a szó hagyományos értelmében egyáltalán nem mesterek, jó esetben is csak egy út elején járnak, rosszabb esetben pedig csak egy technikát ismernek, ami pénzzé tehető.

6. Melyik a „tiszta forrás”? Mindaz, ami hagyományos rendszer, csakhogy az egy életforma, egy út, ami nem biztos, hogy a modern nyugati világban vállalható. Viszont szerintem javasolható, hogy valaki többféle módszert, iskolát is megismerjen, bár valószínű, hogy az egyik nem „jobb”, mint a másik. Azonban ha valahol az ego, a pénz és az elismertség fontosságával lehet találkozni, azonnal ott kell hagyni. Mindennek felismerésében mindenki támaszkodhat a saját belső (!) tiszta forrására.

http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=2847876&postcount=2050


DE! ugyanakkor léteznek olyan Reiki iskolák mely magukat Tibeti Reikinek hívják vagy Buddhista tibeti eredetre vezetik vissza a Reikit:
Usui / Tibeti Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Takata - Furumoto - Carrell Ann Farmer - Leah Smith - William Rand.

William tanult Reikit a következőktől is: Diane McCumbertól (Raku Kei vonal), Marlene Schilke, Beth Gray, Harry Kuboi, Bethel Phaigh és Phyllis Furumoto.


EREDET: Rand rendszerét Usui / Tibeti Reikinek hívja és Tradicionális Usui Reiki, a Raku Kei Reiki és saját elképzelései alapján alakította ki.
FOKOZATOK: 4 fokozat:
Az első és második fokozatot egyszerre tanítják; 2 behangolás; történet, elvek, kézpozíciók, 3 tradicionális szimbólum (neveik, jelentésük és használatuk), és a távkezelés.
Haladó Reiki Tréning: 1 behangolás: 1 tradicionális szimbólum (jelentése és használata), a Reiki hagyományostól eltérő lehetséges története, Reiki meditáció, a Reiki hálózat (rács), behangolási gyakorlatok és pszichikai sebészet.
Mester / tanár fokozat: 1 behangolás: tanítás a gyógyítási vagy gyógyítói krízisről (healing crisis), Reiki III meditáció (a mikrokozmikus pálya használatával), 2 tibeti behangolási szimbólum, behangolási gyakorlat, behangolási módszerek (hasonló a Raku Keihez) az első, második, haladó és mester/tanári fokozatokba, plusz egy gyógyító behangolás, távolsági- és önbehangolás; ibolyaszín légzési technika, 4 féle Antahkarana szimbólum leírással és használati utasítással).

Tibeti Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Tschen Li, Ralph White, Craig Ellis... EREDET: Ez a vonal azt állítja, hogy Tschen Li Dr. Usuitól tanult és Ralph White vitte a Reikit az Egyesült Államokba.
FOKOZATOK: Legalább három különböző módon tanítják a Tibeti Reikit.
Az elsőben a mesteri szintig mindent egyetlen tanfolyamon tanítanak, 1 behangolás; 4 tradicionális szimbólum és 15 nem tradicionális szimbólum. A szimbólumok ezen a tanfolyamon nem tibetiek sem természetben, sem alakban és a nevük sem tibeti. Némely egyiptomi, alak és név tekintetében, némelyik csak archetipikus szimbólum. Tanítják a behangolásokat, légzési technikákat, amik lényegükben jóga légzések, és kabbalista információkat.
A másodikban 5 fokozat van. A tanítás tartalmazza a tibeti 5 elem tanát a behangolással, tisztítással és gyógyítással kapcsolatban; 25 szimbólum, meridián terápia, információk az energiatestekről a 8 csodálatos csatornát is beleértve, mikro / makrokozmikus pálya, pszichikus ösvények és éterikus sablonok kiterjesztése, távkezelés, pszichikus sebészet, traumák feloldása, ön-megerősítés (self-empowerment), érzelmi test megtisztítása, 1 behangolás minden szinten. Ez eléggé hasonlít Gary Jirauch féle Jinlap Reikihez.
A harmadikban ugyanazok a tanítások, mint az Usui / Tibetiben, de Tibeti Reikinek hívják.
Számos független Reiki mester is tanítja a Tibeti Reiki variációit.

Jinlap Reiki vagy Tibeti Jinlap Maitri Reiki

Ismert még Tibeti Reiki néven is. ÁTADÁSI VONAL: ? - Gary Jirauch...
EREDET: Ismeretlen
FOKOZATOK: 5 szint: 1 behangolás minden egyes szinten, 25 szimbólum. A képzés állítólag tartalmazza a tibeti 5 elem tanát a behangolás, tisztítás és gyógyítás viszonylatában, meridián terápia, információk az energiatestekről, a 8 csodálatos csatornát is beleértve, mikro / makrokozmikus pálya, pszichikus ösvények és étertesti minták kiterjesztése, távkezelés, pszichikus sebészet, traumák elengedése, ön-megerősítés (self-empowerment) és az érzelmi test megtisztítása. Tibeti öt elem behangolás / mantrák a jó megjelenítésére és az elmúlt/eljövendő feltételek gyógyítására. Behangolások és speciális átadások a Gyógyító Buddháról, a Hat Világról és a Bija mantrikus csakra módszerről, és megtanítják azt is hogyan hozzuk létre a tibeti Glum-Mo gyógyítást.

Men Chhos Reiki® vagy Medicine Dharma Rei Kei©
(Gyógyító Dharma Rei Kei)


A Reiki ezen ágára néha Vadzsrajána Reiki néven is hivatkoznak. ÁTADÁSI VONAL: A Reiki ezen ágát Yeshe Drugpa Thrinley Odzer láma rekonstruálta Dr. Usui munkái alapján.
EREDET: Dr. Usui írásos jegyzetei, barátaihoz írt levelei, valamint buddhista szövegek alapján. Ezek egyike a titkos és ritka “A Testet Meggyógyító és az Elmét Megvilágosító Transzcendes Fény Villámának Ösvénye” nevű tantra. (The Path of the Thunderbolt of Transcendent Light That Heals the Body és Illumines the Mind.) A tanítás Usuit buddhistának tartja és “Kegyes Orvos Boddhiszattvának” nevezi. Yeshe Drugpa Thrinley Odzer láma, a Men Chhos Rei Kei intézet spirituális igazgatója és tanára jelenleg is fordítja Dr. Usui és haladó tanítványainak eredeti tanításait szanszkrit, kínai és japán nyelvű anyagokból. Yeshe láma a bhutáni Drugpa Kagyü rend elismert lámája és korábban singon buddhista (a buddhizmus egy japán ága) gyakorló volt. 1989-ben teljes singon átadást kapott a híres singon gyakorlótól és jógitól Dr. Ajari Werricktől. Yeshe láma (eredeti nevén Dr. Richard Blackwell, George Blackwell tábornok fia) a klinikai pszichológia kisdoktora (PhD in Clinical Psychology) és az Oregon állambeli (USA) remetelakában él O’Brien város közelében.
Mi is az a Men Chhos Rei Kei? A Men Chhos Rei Kei a spirituális gyógyítás egy rendszere, amely “A Testet Meggyógyító és az Elmét Megvilágosító Transzcendes Fény Villámának Ösvénye” nevű tantra rekonstruált tanításain alapszik. Mi a Men Chhos Rei Kei tanulmányozására és továbbadására létrehozott intézet? Az intézet egy tanító szervezet, amely ugyanúgy van bejegyezve, mint bármelyik magániskola vagy egyetem és célja a Rei Kei a fent említett buddhista tantrán, valamint Dr. Usui és Dr. Watanabe jegyzetein alapuló oktatása. Ezeket az iratokat George Blackwell tábornok szerezte Japánban, 1946-ban.
Az iskola célja segítséget nyújtani a spirituális fejlődés vadzsrajána buddhista útján. A Reikit is ezen az úton segítő eszköznek és nem előfeltételnek fogják fel.
FOKOZATOK: 7 fokozat van:
Első fokozat: 1 behangolás, 5 szimbólummal, amelyek közül néhány hasonló a Tradicionális Usui Reikiben alkalmazottakhoz, és néhány pedig nem. Ez a szint bárki számára elérhető és megfelel a legtöbb Reiki rendszerben tanított 1-3 szintnek. A további fokozatok (2-7) mindenkinek taníthatók, akik Vadzsrajána buddhista menedéket vesznek-, ahogy Dr. Usui is tanította.
http://www.aranyhid-reiki.hu/iranyzatok.html


Ehhez képest, ahogy a japán Jikiden Reikiben hallottam és tanultam a Reikiről, ott nem tesznek említést semmilyen tibeti gyökerekről, sőt a szimbólumok és a szellemiség alapján inkább érzem a japán Shintóval való közeli rokonságot.


Kíváncsi lennék kiben milyen gondolatokat ébresztett a fenti információ.


De hogy a topic-hoz hűek maradjunk nemrégen felvetette egyik fórumtársunk,hogy mi a különbség a reiki,és a pránanadi között.
Éppen tegnap este olvastam róla,hogy a pránanadi az tulajdonképpentibeti reiki.
Akkor hogyan is van ez??:rolleyes:
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Jó lenne, ha a mesterek ezt az infót mindjárt az 1. tanfolyamon kiadnák és nem ködösítenének. Sokkal többet árt a technikának a sok találgatás meg sugdolózás, bizalmatlanság.
 

ionon

Kitiltott (BANned)
Mivel a harmadik szem témát én hoztam fel, így hát megkövetem magam és elnézéseteket kérem!!
Bízom benne hogy mikorra már négy-ötszáz hozzászólást írok akkor nem fordul már elő hasonló baklövés!
Lámpa fényénél még soha nem próbáltam ki, csak a természetes napfényénél ami a szobába kerül, de nem direkbe csak úgy. Fekszel az ágyon (vagy ülve) szemeid csukva vannak de résnyire nyitva a szobából nem látsz semmit szinte csak a kezed által megtört fényt érzékeled (kezed újjait mozgatod a szemeid elött trillázol velük) ezzel töröd meg a fényt ami a szemedbe áramlik. Egyszer csak becsukod a szemeidet, ekkor szoktam látni érdekes eseményeket, vagy csak naturban a sárga fényt ami olyan mikor a barlangból jössz ki felé a napfényére, azt hogy bele alszok és akkor látom vagy egyből nrm tudom már van 16éve hogy nem használom. Azt tudom mondani érdekes kisérő jelenségeket fogsz észre venni a gyakorlásközben, olyan dolgokat láttam amiket mostanság már nem látok. Minden reikihez tartózó amivel a látókörödet szélesíted kiss
 

Igipapa

Állandó Tag
Állandó Tag
Még mindig ebben a szemnyitogatásban tipródsz?
Hagyd a fenébe.
Szerintem nem épelméjüeknek való, bár....
ahogy gondolod.

Volt szerencsém ismerni egy reikimestert aki egyszer csak pápább lett a pápánál és egyszer csak megálmodta a tutit.

Azt kezdte terjeszteni, igazi mester ilyen harmadik, hatodik a fene tudja hányadik szem nyitás csukás, látomás nélkül nem az igazi, ezért mindenáron valami meszkal nevű gombát kajtatott szerte kis hazánkban, mert meszkalin nélkül még a látomás sem az igazi.

Na voltam kétségbeesve :)
Mondom neki csak úgy, az a rengeteg reiki mester szerte a nagyvilágban ohne meszkalin az smafu?
De nem méltatott válaszra :)

Telt múlt az idő reiki mester lettem mindenféle látomásos nyavalyatörés nélkül.
És én mezei reikista lassan 14 éve még egy fia látomást sem láttam és valahogy nem is hiányzik:)
Hát való ez feleim?
Kituggya ;-)
 

szuicsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Ehhez képest, ahogy a japán Jikiden Reikiben hallottam és tanultam a Reikiről, ott nem tesznek említést semmilyen tibeti gyökerekről, sőt a szimbólumok és a szellemiség alapján inkább érzem a japán Shintóval való közeli rokonságot.


Kíváncsi lennék kiben milyen gondolatokat ébresztett a fenti információ.


Egyetértek. Az a baj, hogy a PN megkavarja a dolgot. Félek feszültséget szítani, de a válasz valahol a PN hitelességében van. A békesség kedvéért a magam részéről azt mondom, hogy felejtsük el a PN és a reiki bárminemű kapcsolatát.

Szerintem egy olyan korban, amikor Japánban dúlt a nacionalizmus, nem valószínű, hogy máshova rohangáltak hagyományt kölcsönözni. Nem hiszem, hogy Usui bármit is megtalált volna bármilyen iratokban. Usuiban megérett az élete során felhajtott tudás és a tapasztalat, és azt az energiagyógyász jelenséget, amit mi most reikinek nevezünk, ő a japán hagyomány szerint értelmezett és fejlesztett tovább. Legalább is nekem úgy tűnik, hogy ez így van.

Van egy olyan értelmezés, hogy a Takatás sztorit valójában nem is ő, hanem korábbiak alkották meg. Éspedig pontosan a buddhizmus propagálására és nem a kereszténységére. Hisz a történetben a kereszténység csak mellékszereplő, a pálmát a buddhizmus viszi el. Az kimutatható, hogy energiagyógyítás jellegű gyakorlatok már a XVI. századi japán zen kolostorokban is voltak. Ennek a jelenségnek a használata tehát időről időre felüti a fejét, csak minden zen mester a maga értelmezésében tálalja. Sztem ezért van, hogy az Usui reiki olyan sintós, a PN pedig nyilván olyan tibeties.
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Szervusz!

Számos fogalom és szóhasználat keveredik a Reiki/Tibeti Reiki/Pránanadi szavak körül... Néhány infó, amit sikerült összegyűjtenem a Prananadis forumról és más oldalakról, illetve amit én jelenleg ismerek a témáról:

Egyébként a téma onnan indult ki a közel múltban, hogy a Prananadisokat is egyre jobban foglalkoztatja a módszerük gyökerei, viszont számos fals információba futottak az eredetet illetően és most ott is nagy káosz van, ahogy ez volt a 1990-2000-es években a Reikivel.

A legelső pontja a témának az 1994-es szolnoki Reiki mesterek találkozója. (Nagyon érdekelne az is, Ma hogyan vélekednek azok, akik anno részt vettek ezen a találkozón, hol tart ma Mo.n a reiki gyökereinek a feltártsága és erről a vélemény.)

""1994.02.01.Szolnok REIKI Mesterek találkozója. A résztvevők: Tradicionális USUI REIKI; RAI REIKI; Tibeti REIKI Mesterek. A Tibeti REIKI mestereket ( 3 fő) Petrezselyem József avató mester vezette. Jó magam mint a találkozó társ házigazdája vettem részt a megbeszélésen. Nem sorolom fel az összes résztvevőt név szerint akiknek aláírását az emléklapon, valamint az általunk írt levelezési lista (címjegyzék ) egy példányát a mai napig őrzöm. Meg kell viszont említenem, hogy a találkozón részt vett egy Buddhista tisztánlátó Porosz Tibor ( Ő fordította a Lótusz Szútrát is) aki minden résztvevő közös akaratából volt jelen. Az egész napos indulatoktól sem mentes, de nyílt önmagunkat, tapasztalatainkat felvállaló eszmecsere a következő megállapodást hozta: A nevezett iskolák I. fokozatú résztvevői jogosultak iskolák közötti szabad átjárásra tapasztalat gyűjtés céljából, hogy eldönthessék melyik utat járják. Ezért nem kell fizetniük! Új és ezért hagyományos technikához nem köthető az Tradicionális USUI vonal! Új és a Tradicionális USUI vonalhoz csak részben köthető a RAI REIKI vonal! Élő tradicionális vonal része a Tibeti REIKI néven futó iskola ( a mai napig Petrezselyem József által vezetett Pránanadi ) amely kolostorig visszavezethető Buddhista résztechnika ( Buddhista képzés része)! Ezen tények hatására ( miután Porosz Tibor egyértelműen azonosította a technikákat ) Petrezselyem József a következő kijelentést tette: Záros határidőn belül ÚJ nevet adnak a módszernek, konzultálva az avató mesterével és ezentúl kerülik a félre értelmezhető REIKI kifejezést is. Ez a név amely a találkozó révén született a Pánanadi lett.” "
http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=2731014&postcount=1882

Ugye ez volt az első pont, hogy Magyarországon a Tibeti Reiki név helyett a New Method módszert elkezdték Pránanadiként hívni.

Ehhez még adalék Porosz Tibor gondolata a Reiki - Pránanadi közös gyökeréről:
Pránanadi eredetét vitatják nagyon sokan. Kedves ismerőseimmel megpróbáltunk utána járni, mindehhez Porosz Tibor segítségét kértük, hiszen régebben ezen a fórumon beszéltünk róla, hogy ő vezette vissza kolostoreredetig a tant.

1. Az energiával történő gyógyításnak a törzsi samanizmustól az indiai, kínai, tibeti és egyéb magaskultúrákig nagyon sok hagyományos „tiszta forrása” létezik, és nem feltétlenül méricskélhető, melyik a jobb. Ezek mindig az adott kultúra adott közösségében működnek jól.

2. A modern gondolkodás (illetve a New Age) technicista módon úgy véli, hogy a gyógyító eljárások egy-egy technikai elemét kiemeli az eredeti környezetből, és azt önállóan használva vagy egyéb máshonnan kiemelt elemmel kombinálva „hatékony” módszert hoz létre. A sok egyéb mellett a legfontosabb, ami ilyenkor többnyire mindig kimarad, az az erkölcs. Az erkölcsösséget nélkülöző eljárások mindig kevésbé hatékonyak, mert a gyógyulás voltaképpen a „beteg” és a gyógyulás megindulásában segédkező „gyógyító” – tehát mindkettő ! – spirituális útja is.

3. Nyugaton a „gyógyítás” üzletág, ipari tevékenység. A reiki is az. A „Reiki” olyan cégérré vált, amivel sok mindent jól el lehet adni, ezért akár azt is reikinek nevezik, ami nem az. Ilyen többek között a „tibeti reiki” is. Tibetben természetesen nem tudják, mi az a reiki. Tibetben megvan a saját buddhista (és részben még annál is régebbre visszavezethető forrásokból eredő) hagyományos gyógyító rendszer, amelynek egyik eleme lehet az energiák használata is. Különösen az utóbbi esetben érvényes az, hogy valójában mindenki „beteg”, aki nem megvilágosodott, vagyis a spirituális út az, ami az egészséghez vezet. Ez így tiszta forrás, bár nem reiki.

4. A reiki modern találmány, és több forrása van:

(a) A széles körű, tehát a központi Mahávairócsana Buddha gyakorlataira épülő, és ezen beül a „Gyógyító Buddha” eljárásait is tartalmazó indiai eredetű tantrikus buddhista hagyomány spirituális útja, amelynek egy ága külön iskolává válva az i. sz. 9. században Kínából (a Ch’anganban levő Tahsingshan templomból) került Japánba, és ott Shingon a neve, de rokon iskola lett még a Tendai is, melyek Japánban az ezoterikus buddhizmust képviselik.

(b) E hagyomány régi, külön iskolává még nem vált egészében vagy töredékesen fennmaradt szövegei, melyek a 19-20. századi Japánban elérhetők voltak, illetve amelyek másik része a tibeti Chakpori Ling kolostorban (is) fellelhetők voltak. Ezekhez jutott hozzá Usui, de a hagyományt nem kizárólag azok a szövegek, és nem csupán ez a kolostor tartotta fenn.

(c) Usuinak a fenti két forrás ismerete és gyakorlása nyomán keletkezett látomásai, melyek révén „beavatást”, azaz megnyílással hozzáférést kapott a már a spirituális út kezdetén megtapasztalható energiába. Ezt nevezte Usui „reiki”-nek.

5. Szerencsére Usui még fenntartotta a hagyományokból az erkölcsöt és a spiritualitást, viszont az általa meglelt eljárás még az életében sokat változott, pl. abban, hány fokozat legyen, a kezelés során legyen-e masszázs is stb. A későbbiekben követői és utódai igyekeztek terjeszteni az eljárást, ezért legendákat találtak ki. Ezek közül a legismertebb talán Takata asszony meséje a gyógyító Jézus módszerét kutató keresztény Usuiról. Noha ez a történet segítette a reiki nyugati terjedését, semmi alapja nincsen. Ettől kezdve – különösen az utóbbi néhány évtizedben és főként Nyugaton – gombamód szaporodni kezdtek a „reiki” iskolák. Ennek oka nagyon sok esetben az „ego” előtérbe helyezése, a „pénz” szerzése és a „hatalom, azaz az elismertség” elnyerése. A nyugati úgynevezett „reiki mesterek” a szó hagyományos értelmében egyáltalán nem mesterek, jó esetben is csak egy út elején járnak, rosszabb esetben pedig csak egy technikát ismernek, ami pénzzé tehető.

6. Melyik a „tiszta forrás”? Mindaz, ami hagyományos rendszer, csakhogy az egy életforma, egy út, ami nem biztos, hogy a modern nyugati világban vállalható. Viszont szerintem javasolható, hogy valaki többféle módszert, iskolát is megismerjen, bár valószínű, hogy az egyik nem „jobb”, mint a másik. Azonban ha valahol az ego, a pénz és az elismertség fontosságával lehet találkozni, azonnal ott kell hagyni. Mindennek felismerésében mindenki támaszkodhat a saját belső (!) tiszta forrására.
http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=2847876&postcount=2050


DE! ugyanakkor léteznek olyan Reiki iskolák mely magukat Tibeti Reikinek hívják vagy Buddhista tibeti eredetre vezetik vissza a Reikit:
Usui / Tibeti Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Takata - Furumoto - Carrell Ann Farmer - Leah Smith - William Rand.

William tanult Reikit a következőktől is: Diane McCumbertól (Raku Kei vonal), Marlene Schilke, Beth Gray, Harry Kuboi, Bethel Phaigh és Phyllis Furumoto.

EREDET: Rand rendszerét Usui / Tibeti Reikinek hívja és Tradicionális Usui Reiki, a Raku Kei Reiki és saját elképzelései alapján alakította ki.
FOKOZATOK: 4 fokozat:
Az első és második fokozatot egyszerre tanítják; 2 behangolás; történet, elvek, kézpozíciók, 3 tradicionális szimbólum (neveik, jelentésük és használatuk), és a távkezelés.
Haladó Reiki Tréning: 1 behangolás: 1 tradicionális szimbólum (jelentése és használata), a Reiki hagyományostól eltérő lehetséges története, Reiki meditáció, a Reiki hálózat (rács), behangolási gyakorlatok és pszichikai sebészet.
Mester / tanár fokozat: 1 behangolás: tanítás a gyógyítási vagy gyógyítói krízisről (healing crisis), Reiki III meditáció (a mikrokozmikus pálya használatával), 2 tibeti behangolási szimbólum, behangolási gyakorlat, behangolási módszerek (hasonló a Raku Keihez) az első, második, haladó és mester/tanári fokozatokba, plusz egy gyógyító behangolás, távolsági- és önbehangolás; ibolyaszín légzési technika, 4 féle Antahkarana szimbólum leírással és használati utasítással).

Tibeti Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Tschen Li, Ralph White, Craig Ellis... EREDET: Ez a vonal azt állítja, hogy Tschen Li Dr. Usuitól tanult és Ralph White vitte a Reikit az Egyesült Államokba.
FOKOZATOK: Legalább három különböző módon tanítják a Tibeti Reikit.
Az elsőben a mesteri szintig mindent egyetlen tanfolyamon tanítanak, 1 behangolás; 4 tradicionális szimbólum és 15 nem tradicionális szimbólum. A szimbólumok ezen a tanfolyamon nem tibetiek sem természetben, sem alakban és a nevük sem tibeti. Némely egyiptomi, alak és név tekintetében, némelyik csak archetipikus szimbólum. Tanítják a behangolásokat, légzési technikákat, amik lényegükben jóga légzések, és kabbalista információkat.
A másodikban 5 fokozat van. A tanítás tartalmazza a tibeti 5 elem tanát a behangolással, tisztítással és gyógyítással kapcsolatban; 25 szimbólum, meridián terápia, információk az energiatestekről a 8 csodálatos csatornát is beleértve, mikro / makrokozmikus pálya, pszichikus ösvények és éterikus sablonok kiterjesztése, távkezelés, pszichikus sebészet, traumák feloldása, ön-megerősítés (self-empowerment), érzelmi test megtisztítása, 1 behangolás minden szinten. Ez eléggé hasonlít Gary Jirauch féle Jinlap Reikihez.
A harmadikban ugyanazok a tanítások, mint az Usui / Tibetiben, de Tibeti Reikinek hívják.
Számos független Reiki mester is tanítja a Tibeti Reiki variációit.

Jinlap Reiki vagy Tibeti Jinlap Maitri Reiki

Ismert még Tibeti Reiki néven is. ÁTADÁSI VONAL: ? - Gary Jirauch...
EREDET: Ismeretlen
FOKOZATOK: 5 szint: 1 behangolás minden egyes szinten, 25 szimbólum. A képzés állítólag tartalmazza a tibeti 5 elem tanát a behangolás, tisztítás és gyógyítás viszonylatában, meridián terápia, információk az energiatestekről, a 8 csodálatos csatornát is beleértve, mikro / makrokozmikus pálya, pszichikus ösvények és étertesti minták kiterjesztése, távkezelés, pszichikus sebészet, traumák elengedése, ön-megerősítés (self-empowerment) és az érzelmi test megtisztítása. Tibeti öt elem behangolás / mantrák a jó megjelenítésére és az elmúlt/eljövendő feltételek gyógyítására. Behangolások és speciális átadások a Gyógyító Buddháról, a Hat Világról és a Bija mantrikus csakra módszerről, és megtanítják azt is hogyan hozzuk létre a tibeti Glum-Mo gyógyítást.

Men Chhos Reiki® vagy Medicine Dharma Rei Kei©
(Gyógyító Dharma Rei Kei)

A Reiki ezen ágára néha Vadzsrajána Reiki néven is hivatkoznak. ÁTADÁSI VONAL: A Reiki ezen ágát Yeshe Drugpa Thrinley Odzer láma rekonstruálta Dr. Usui munkái alapján.
EREDET: Dr. Usui írásos jegyzetei, barátaihoz írt levelei, valamint buddhista szövegek alapján. Ezek egyike a titkos és ritka “A Testet Meggyógyító és az Elmét Megvilágosító Transzcendes Fény Villámának Ösvénye” nevű tantra. (The Path of the Thunderbolt of Transcendent Light That Heals the Body és Illumines the Mind.) A tanítás Usuit buddhistának tartja és “Kegyes Orvos Boddhiszattvának” nevezi. Yeshe Drugpa Thrinley Odzer láma, a Men Chhos Rei Kei intézet spirituális igazgatója és tanára jelenleg is fordítja Dr. Usui és haladó tanítványainak eredeti tanításait szanszkrit, kínai és japán nyelvű anyagokból. Yeshe láma a bhutáni Drugpa Kagyü rend elismert lámája és korábban singon buddhista (a buddhizmus egy japán ága) gyakorló volt. 1989-ben teljes singon átadást kapott a híres singon gyakorlótól és jógitól Dr. Ajari Werricktől. Yeshe láma (eredeti nevén Dr. Richard Blackwell, George Blackwell tábornok fia) a klinikai pszichológia kisdoktora (PhD in Clinical Psychology) és az Oregon állambeli (USA) remetelakában él O’Brien város közelében.
Mi is az a Men Chhos Rei Kei? A Men Chhos Rei Kei a spirituális gyógyítás egy rendszere, amely “A Testet Meggyógyító és az Elmét Megvilágosító Transzcendes Fény Villámának Ösvénye” nevű tantra rekonstruált tanításain alapszik. Mi a Men Chhos Rei Kei tanulmányozására és továbbadására létrehozott intézet? Az intézet egy tanító szervezet, amely ugyanúgy van bejegyezve, mint bármelyik magániskola vagy egyetem és célja a Rei Kei a fent említett buddhista tantrán, valamint Dr. Usui és Dr. Watanabe jegyzetein alapuló oktatása. Ezeket az iratokat George Blackwell tábornok szerezte Japánban, 1946-ban.
Az iskola célja segítséget nyújtani a spirituális fejlődés vadzsrajána buddhista útján. A Reikit is ezen az úton segítő eszköznek és nem előfeltételnek fogják fel.
FOKOZATOK: 7 fokozat van:
Első fokozat: 1 behangolás, 5 szimbólummal, amelyek közül néhány hasonló a Tradicionális Usui Reikiben alkalmazottakhoz, és néhány pedig nem. Ez a szint bárki számára elérhető és megfelel a legtöbb Reiki rendszerben tanított 1-3 szintnek. A további fokozatok (2-7) mindenkinek taníthatók, akik Vadzsrajána buddhista menedéket vesznek-, ahogy Dr. Usui is tanította.
http://www.aranyhid-reiki.hu/iranyzatok.html


Ehhez képest, ahogy a japán Jikiden Reikiben hallottam és tanultam a Reikiről, ott nem tesznek említést semmilyen tibeti gyökerekről, sőt a szimbólumok és a szellemiség alapján inkább érzem a japán Shintóval való közeli rokonságot.


Kíváncsi lennék kiben milyen gondolatokat ébresztett a fenti információ.


Eszerint egyes nadis beavatás után be tudok ülni egy kettes reikisre? Akkor az avatós szimbólumok is egyformák? Vagy a reikis szimbikkel ráavatnak a nadisomra? Lesz káosz. Lehet, hogy jobb nem kavarni.
 

giyandeva

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma már egészen biztosan nincs így, hogy átjárás lenne a nadi és a reiki között.

Sőt, már az egyes reiki iskolákra sem jellemző, hogy elfogadnák egymás tanfolyamait, a tananyag (technikák, behangolás, szimbólumok) különbözősége miatt. Ugye 20-30 éve még csak az Usui Shiki Ryoho irányzat volt jelent Mo.n, ma már több mint 10 féle néven és elgondolás alapján tanítják a reikit.


Eszerint egyes nadis beavatás után be tudok ülni egy kettes reikisre? Akkor az avatós szimbólumok is egyformák? Vagy a reikis szimbikkel ráavatnak a nadisomra? Lesz káosz. Lehet, hogy jobb nem kavarni.
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Vagyis az úgy irányzatok mesterei kitaláltak új szimbólumokat?

Nekem is tök jó a fantáziám, lehet, hogy én is indítok egy újat .
Pránaki néven.... :)
 

giyandeva

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt nemcsak a szimbólumokról van szó, a technikák, a módszerrel átadott tanítás is különbözik. Takata asszony rendszeréből is ágazott le sok reiki iskola, néhány ezen legágazások újabb sarja. Aztán vannak olyan iskolák is, melyek Takata asszony féle alapokra, de azt jelentősen módosítva vagy hozzáadva kreáltak egy teljesen új rendszert... emellett a 2000-es évektől megjelent a Hayashi mester eredeti tanítását változatlan formában tovább vívő Jikiden Reiki is. További adalék a reiki rendszerekhez F.A. Petter kutatásai, aki sok Gakkai féle eredeti anyagot és japán technikát kapott kézhez és fordított le, amikor Japánban élt, ezeket publikálta is könyveiben. A Gakkai félre teljes reiki rendszert ma is teljesen homály fedi, mert teljesen zárt keretek közt működik. És persze jelen vannak a fenti ágak keverékei is. Lényegében így összegezhető miért van a világon több mint 300 reiki iskola....


Vagyis az úgy irányzatok mesterei kitaláltak új szimbólumokat?

Nekem is tök jó a fantáziám, lehet, hogy én is indítok egy újat .
Pránaki néven.... :)
 

reikis

Állandó Tag
Állandó Tag
Meg kell, hogy mondjam olyan csodálatos és hasznos információkat osztotok meg velünk,ami komoly tanító jellegű! Számomra legalábbis ez jött most le.
Én annak idején amikor késztetést éreztem a téma iránt még nemvolt biztos hogy merre indulok. Eleinte a táltos majd valami véletlen(ami persze nincs) útján egy reiki mester és tanárral hozott össze a sors és belemélyedtünk a témába.Megvan az út amin elinduljak!Igazán hogy ezen az uton meddig jutok az nagyon nagyrészt rajtam mulik! Úgy gondolom hogy igazábol talán mindegy is az hogy minek nevezzük azt az iskolát amit elvégeztünk csak egy lehet a cél a rászoruló embereken való segítség ki ki azokkal a módszerekkel és technikákkal amit esetleg tanult.Sajnos nagyon sok a beteg ember és véleményem szerint ehez képest igen kevés a gyógyító!Természetesen jó tudni más ágakról információkat amivel kezdtem a mondókámat!Persze kinek kinek más és más módszer amire azt mondja hogy neki ez a biztos .Azt azonban hozzá kell hogy tegyen azt tapasztaltam álltalában ha valakinek van valami igen hatékony módszere valamilyen betegség feloldására azt kiadni szinte semmi pénzért sem4 az csak az enyém és kész senkinek semmi köze hozzá, szinte ez jön le. Persze itt is meg kell említenem hogy tisztelet a kivételnek de szerintem az olyan mint a fehér holló.Én az elmúlt időben egyre több alkalommal Takata asszony révén kapok egyre több segitséget plusz lassan de biztosan mindaz a tapasztalat ami remélem évek alatt gyűlik.
Még egyszer köszönöm.
 

daibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Vagyis az úgy irányzatok mesterei kitaláltak új szimbólumokat?

Nekem is tök jó a fantáziám, lehet, hogy én is indítok egy újat .
Pránaki néven.... :)

Ugyan viccnek szántad, de azt érdemes tudni, hogy bárki bármilyen rituálét kitalálhat magának, ha hisz benne, működik. Ha jól kommunikál másokat is meggyőzhet, folytassam még... így keletkezik a vallás.
Csak rajta.... bármi megtörténhet amit eltudsz képzelni.

üdv daibo
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
De a nicked maradjon itt Yeti108, mert különben a Ch erőforrásait lefogja az új neved :D
 

giyandeva

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos elég sok reiki mester nincs tisztában alapfogalmakkal a reiki gyökereivel. Egyszerűen azért mert 30-20-10 éve így hallotta és nem nézett utána a friss infóknak, vagy mert abban a szervezetben ahol tanult, kötelezően így kell továbbadni az ismereteket. Másrészt a Mo.n kapható Reiki könyvek többsége igen régi, az új kutatásokat tartalmazó könyvek fordításait sajnos jelentetik meg. A kiadók az un. "reiki háború" jelenségére hivatkoznak. Az internetes források közül néhány igaz, sok a fals. Remélhetőleg ez fog változni idővel.

Jó lenne, ha a mesterek ezt az infót mindjárt az 1. tanfolyamon kiadnák és nem ködösítenének. Sokkal többet árt a technikának a sok találgatás meg sugdolózás, bizalmatlanság.
 

giyandeva

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem igazán szeretem használni az "eredeti reiki" kifejezést, hisz a reiki folyamatosan változott az idő során. Tehát feltehető a kérdés, mihez képest eredeti a Reiki? A 1920-as, 30-as, 80-as évekhez képest? Én abban is kétkedem, hogy a Gakkai féle reiki megőrizte volna az 1920-as évek beli változatlan formáját. Igaz, ezt senki se tudja, mert zárt szervezetként működik. A Jikiden Reiki, Dr. Hayashi mester 1930-as években tanított rendszerének változatlan formáját adja tovább nyitott szemináriumok keretében. Az Usui Shiki Ryoho Takata asszony rendszerét viszi tovább, de mivel ekkoriban nem volt szokás az írott jegyzett, ezért itt vannak különbségek, ki-ki hogy tanítja.

Mindazonáltal nekem az a tapasztalatom, sokkal fontosabb a belső hozzáállás a reikihez, a gyakorlás, mint annak a hangoztatása ki milyen "eredeti" reikit gyakorol.


Bocs, elvesztem a sűrűben. Akkor most melyik az eredeti? (szerinted?)
 

Igipapa

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehet, hogy új nevet választok: hipermágus-félisten-szupersámán-gigaguru-teratáltos-megarinpocse :)

:)
Nehéz ügy, mert mivan ha foglalt?

Egy másik fórumon Sastolyázs Igi voltam de nem aratott osztatlan sikert.
Mint kiborult, izzéééé kiderült az egyik tag családja "sas" névvel él szerte a világban és azt hitte az árva hogy én ezt tudom és őt hergelni akarom.

azzééé elmélásztam.....
A mahavisnu Igi nagyon ott lenne .
A félisten még nem ok a mahavisnu levédésére.
Lövöm a nevet ;-)

üdv mahavisnu Igi
 

Igipapa

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem igazán szeretem használni az "eredeti reiki" kifejezést, hisz a reiki folyamatosan változott az idő során. Tehát feltehető a kérdés, mihez képest eredeti a Reiki? A 1920-as, 30-as, 80-as évekhez képest? Én abban is kétkedem, hogy a Gakkai féle reiki megőrizte volna az 1920-as évek beli változatlan formáját. Igaz, ezt senki se tudja, mert zárt szervezetként működik. A Jikiden Reiki, Dr. Hayashi mester 1930-as években tanított rendszerének változatlan formáját adja tovább nyitott szemináriumok keretében. Az Usui Shiki Ryoho Takata asszony rendszerét viszi tovább, de mivel ekkoriban nem volt szokás az írott jegyzett, ezért itt vannak különbségek, ki-ki hogy tanítja.

Mindazonáltal nekem az a tapasztalatom, sokkal fontosabb a belső hozzáállás a reikihez, a gyakorlás, mint annak a hangoztatása ki milyen "eredeti" reikit gyakorol.


Amikor beköszöntött a New Age, az összes reikimester megfejelte a tananyagot valami misztikusnak ható távolkeleti zagyvasággal és kész katyvasz amit némelyik tanított.
Van olyan tanítványom aki shiki II-es ként került hozzám és amikor átbeszélgettük a tudományát, néha komoly erőfeszítést igényelt hogy komoly maradjak.
Agyon misztifikáltak mindent és lecsurgatták egy olyan rózsaszínes maszlaggal amiből a reiki alig látszott ki de jó mester lett belőle.

üdv mahavisnu Igi
 
Oldal tetejére