1848. március 15-én történt

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, s 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep. Március 15. a magyar sajtó napja is annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

A pesti Ellenzéki Kör, a fiatal értelmiségiek radikális csoportja március 5-én aláírásgyűjtő mozgalmat indított a pozsonyi diétán Kossuth Lajos által két nappal korábban beterjesztett felirati javaslat támogatására. Ez többek között a közteherviselés, a politikai jogegyenlőség, a népképviselet és a független kormány megteremtését követelte. Erre március 19-én, a József-napi vásáron került volna sor, amit francia mintára reformlakoma követett volna Rákos mezején. Itt akarták ismertetni a javaslat alapköveteléseit forradalmi jelszavakká tömörítő Tizenkét pontjukat is, amelyet Irinyi József öntött formába. Március 14-én este azonban megérkezett Pest-Budára az előző napi bécsi forradalom híre, és a Pilvax kávéházban összegyűlt ifjak cselekvésre szánták el magukat.


Március 15-én reggel Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és Bulyovszky Gyula megváltoztatta a diétához intézett Tizenkét pont bevezetését, s politikai fellépésüket indokoló kiáltványt fogalmazott meg. A pontok szövegét a politikai röplap műfajához igazították, két pontot összevontak, és a szövegbe bekerült a politikai foglyok szabadon bocsátásának követelése. Ezt a kiáltványt olvasták fel a Pilvax kávéházban gyülekező ifjaknak, majd Petőfi elszavalta két nappal korábban írott, a március 19-i reformlakomára szánt költeményét, a Nemzeti dalt.

Ezután Petőfi és mintegy tíz társa a szemerkélő esőben elindult a Pilvaxból az egyetemre. Előbb az orvoskar hallgatóihoz, majd velük a politechnikum diákjaihoz, azután pedig együttesen a jogászokhoz vonultak. Minden helyszínen elhangzott a kiáltvány és a Tizenkét pont, Petőfi pedig elszavalta költeményét. A jogászok és az utca népének csatlakozásával mintegy kétezresre duzzadt, egyre lelkesebb tömeg Petőfi vezetésével átvonult a közeli Landerer és Heckenast nyomdához, a Hatvani (ma Kossuth Lajos) utca és a Szép utca sarkára.


Az ifjúság vezetői a nép nevében lefoglalták a gépeket, és cenzúrázatlanul nyomtatták ki a Nemzeti dalt, illetve a Tizenkét pontot. Ez utóbbi így szólt:

“Mit kíván a magyar nemzet.


Legyen béke, szabadság és egyetértés.


1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését.


2. Felelős minisztériumot Buda-Pesten.


3. Évenkénti országgyűlést Pesten.


4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.


5. Nemzeti őrsereg.


6. Közös teherviselés.


7. Úrbéri viszonyok megszüntetése.


8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.


9. Nemzeti Bank.


10. A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk.


11. A politikai státusfoglyok szabadon bocsátassanak.


12. Unió.


Egyenlőség, szabadság, testvériség!”

Kevéssel dél előtt Irinyi József személyesen osztotta szét a két röplapot, a szabad sajtó első példányait. A Tizenkét pont szövegén később kisebb változtatásokat hajtottak végre, az utolsó pontot így egészítették ki: “Unió Erdéllyel.”

A siker bátorságot öntött a kezdeményezőkbe, akik délután háromkor a Nemzeti Múzeumnál nagygyűlést tartottak, majd az időközben tízezresre duzzadt tömeg a Pest városi tanácshoz vonult, s rábírta a tanács tagjait, hogy csatlakozzanak követeléseikhez. Forradalmi választmány alakult, majd a nép elindult Budára, a Helytartótanácshoz. Az óriási tömeg kíséretében érkezett választmányi vezetők: Nyári Pál, Pest megye alispánja, Rottenbiller Lipót, Pest város alpolgármestere és Klauzál Gábor, Csongrád vármegye követe adták elő a követeléseket. A sokaságtól megfélemlített Helytartótanács elfogadta a Tizenkét pontot, azonnal eltörölte a cenzúrát, és szabadon bocsátotta börtönéből a sajtóvétség és izgatás vádjával 1847-ben elítélt Táncsics Mihályt, akit a tömeg diadalmenetben vitt Pestre. Este a Nemzeti Színházban a Bánk bán díszelőadásával ünnepelték a forradalom győzelmét.

Ugyanezen a napon Pozsonyban az utolsó rendi országgyűlés alsótáblája határozatban jelentette ki, hogy Kossuth Lajos március 3-i felirati javaslatába beleérti az állami kárpótlás melletti jobbágyfelszabadítás és a teljes közadózás megvalósítását. Az országgyűlési küldöttség a főrendek által is elfogadott felirattal Bécsbe utazott V. Ferdinánd királyhoz

kokarda.jpg






 
Ez igaz, de ettől még lehetne ünnepelni és nem köpködni.
Erről ellehetne gondolkodni hogy miért van ez így, miért kell elhallgattatni azt akinek más a véleménye? Ha eltudnák mondani és odafigyelnének rájuk akkor nem kellene köpködni...de ez liberális hozzáállás ami ebben az országban nem megengedett, főleg ilyen vészes időkben ahol támadás érte a hazánkat...kénytelenek vagyunk állandóan harcolni, vagy a rezsi vagy a migráns de mindenkinek magyarország kell....
Március 15-e és az azt követő szabadságharc nem annyira ismert ami látható abban a riportban, tanítják de nem tanulják.
Lehet itt jönni hogy a multikulti és egyebek akik ismerik saját történelmüket, szokásaikat, művészetüket azok be tudják fogadni az iidegen behatásokat és eltudják dönteni hogy jó-e az nekik vagy sem.
De a tanulatlan felszínes emberek csak mennek a ˝divat˝után és azt hiszik amit tesznek illetve követnek az a modern.
Így oda lyukadtam ki hogy a tanítás az egyik legfontosabb alapkő.
 
Azt gondolom, globalizáció nélkül is meglennének ezek a technikák. Mint ahogy a papír, puskapor, a tömegpusztító fegyverek is megjelentek egymástól elszigetelt kultúrákban. Persze kellett némi ipari kémkedés, stb. de ez most is megvan. Csak most nem országok között, hanem cégcsoportok között. Viszont ezek országok felett álló cégcsoportok. Tehát ugyanaz van, mint 100 évvel ezelőtt. Csak közben "melléktermékként" eltűnnek az országok, kultúrák, elhülyülnek a gyerekeink. És ezért vagyok globalizáció ellenes. De ahogy olvastam téged is megdöbbentett a riportalanyok tudatlansága. Ha globalizációpárti vagy, gondolj arra, hogy az olyanok mint te - akarva, akaratlan - ezt okozzátok! :)
A puskaport, papirt fellehetett találni egy pincében ahoz nem kellett nagy anyagi befektetés.
-
A tömegpusztito fegyverhez, mondjuk atombomba, már nemzetközi együttmüködésre volt szükség, Los Alamosban a világ valamenyi országábol jött kutatok dolgoztak, még olyanoknak az ismeretére is szükség volt akik megtagadták a bomba elöállitását (pl. Einstein)
-
Ehez jött még a mérhetetlen menyiségü anyagi háttér (az urán közetekböl lett nyerve amik urántartalma kisebb volt mind 0,01%, Erdemes megemliteni, hogy ezt az elsö bombákhoz Indián rezervátumbol nyerték) A V1 és 2 rakétákon legalább 20.000 kényszermunkás, hadifogoly dolgozott (igaz Mo.-on 300.000 munkaszolgálatos zsidot tereltek ide-oda, ami nem volt olyan mulatságos mind Rejtö Jenö irja)
-
A holdraszállás a világ szinte összes tudományos ismeretére támaszkodhatott, 400.000 kutato, technikus dolgozott 9 éven keresztül rajta. Az Apolloval valo folytonos kapcsolat csak idegen országokban állo statiokrol volt lehetséges.
-
Hogy leegyszerüsitsem a mondokámat. Mondjuk azt, hogy Mo. saját kommunikátiosrendszert szeretne kiépteni. A GPS-hez legalább 12-24 geoszatelitre lenne szüksége, mit gondolsz menyibe kerülne egy ilyen rendszernek az üzembehelyezése, a karbantartása? Azt megsem emlitem, hogy önelláto modon a hozzá szükséges technologiát, gépeket, produktiot mind nekünk kéne financirozni.
-
Akár milyen okosak is a magyar emberek, az átlagéletkor miatt soha a büdös életben nem tudnák létrehozni azt amit több milliárd ember közösen produkál.
-
Ne haragudj de ha te ilyen naivan gondolkodsz akkor nem csodálom, hogy a kormány kevésbé müvelt embereknek betudja adni azt, hogy nincs szükség a globalizátiora. ;)
-
Tudod menyi idegen ország, menyi idegen ember munkája van amögött, hogy én most lenyomom az enter-gombot és a szöveg eljut hozzád? Hát ezt kell a fiataloknak felfogni. Hogy melyik királyunkat ki követte a tronon az hobby, jelentéktelen, nem muszály mindenkinek tudni ha nem érdekli.
 
Nem értem, hogy a globalizátio miért egy szitok Magyarisztánban? Az adatrögzitéshez és hozzáféréshez soha a büdös életben nem volt anyi lehetöségünk mind mostan. Ha egy informatiot megakartok örizni akkor lekell tárolni, nem kell a fejünkben hordani. (Mondjuk Petöfi, "Akasszátok fel a királyokat!" menyire kell ezt szoszerint venni?)
A globalizáció letér a témáról.De nem Magyarországon szitokszó.
Szitokszó ez mindenütt, akik nem a globalizáció hódítói hanem elszenvedői.

Rengeteg gazdasági és kulturális hátránnyal jár
Életmód nem akaródzó változással.
Ha erőltetnek másokra valamit az eleve nem saját.
A hódításnak vesztese az élelmiszer, a kultúra,a zene, a viselet,az életmód.
Nem szeretnénk génmódosított élelmiszereket például.
Nem akarunk gyógyszerfogyasztó céltábla lenni.
Ezeket a hódításokat mivel érik el?

Lopakodó(tolakodó) reklámmal, filmmel, gazdasági erőfölénnyel, pénzel kölcsönökkel.
A világ a felsoroltakban Amerikát látja legdurvább hódítónak.
Mert Ő él a filmeken reklámokon keresztüli életmód átneveléssel.
Tekintsünk például az amerikai mű-ünnepek betolakodására(hálaadás az csak egy apró mozzanat).
A Valentin az már egy tisztán gazdasági átverés.
A cél mindenben a legfelül felsoroltakban a gazdasági terjeszkedés.
Szitokszó ez távol kelettől Írországig
 
Utoljára módosítva:
A puskaport, papirt fellehetett találni egy pincében ahoz nem kellett nagy anyagi befektetés.
-
A tömegpusztito fegyverhez, mondjuk atombomba, már nemzetközi együttmüködésre volt szükség, Los Alamosban a világ valamenyi országábol jött kutatok dolgoztak, még olyanoknak az ismeretére is szükség volt akik megtagadták a bomba elöállitását (pl. Einstein)
-
Ehez jött még a mérhetetlen menyiségü anyagi háttér (az urán közetekböl lett nyerve amik urántartalma kisebb volt mind 0,01%, Erdemes megemliteni, hogy ezt az elsö bombákhoz Indián rezervátumbol nyerték) A V1 és 2 rakétákon legalább 20.000 kényszermunkás, hadifogoly dolgozott (igaz Mo.-on 300.000 munkaszolgálatos zsidot tereltek ide-oda, ami nem volt olyan mulatságos mind Rejtö Jenö irja)
-
A holdraszállás a világ szinte összes tudományos ismeretére támaszkodhatott, 400.000 kutato, technikus dolgozott 9 éven keresztül rajta. Az Apolloval valo folytonos kapcsolat csak idegen országokban állo statiokrol volt lehetséges.
-
Hogy leegyszerüsitsem a mondokámat. Mondjuk azt, hogy Mo. saját kommunikátiosrendszert szeretne kiépteni. A GPS-hez legalább 12-24 geoszatelitre lenne szüksége, mit gondolsz menyibe kerülne egy ilyen rendszernek az üzembehelyezése, a karbantartása? Azt megsem emlitem, hogy önelláto modon a hozzá szükséges technologiát, gépeket, produktiot mind nekünk kéne financirozni.
-
Akár milyen okosak is a magyar emberek, az átlagéletkor miatt soha a büdös életben nem tudnák létrehozni azt amit több milliárd ember közösen produkál.
-
Ne haragudj de ha te ilyen naivan gondolkodsz akkor nem csodálom, hogy a kormány kevésbé müvelt embereknek betudja adni azt, hogy nincs szükség a globalizátiora. ;)
-
Tudod menyi idegen ország, menyi idegen ember munkája van amögött, hogy én most lenyomom az enter-gombot és a szöveg eljut hozzád? Hát ezt kell a fiataloknak felfogni. Hogy melyik királyunkat ki követte a tronon az hobby, jelentéktelen, nem muszály mindenkinek tudni ha nem érdekli.
Talán nem lepődsz meg, de továbbra sem értek egyet veled. Az atombomba, űrkorszak egymással párhuzamosan fejlődve több országban megvalósult. USA, Szovjetúnió, Franciaország, Kína. És akkor még q....ra nem volt globalizáció. (A brit, izraeli, indiai, pakisztáni, iráni kicsit más úton járt.) Tehát nagyon jól meglennénk külön országokban továbbra is, csak bizonyos projektekben együttműködve. Neked abban van igazad, hogy az országokon túlnyúló multik könnyebben, gyorsabban tudnak forrást biztosítani a fejlesztések. Lehet naiv vagyok, de te nálam is nagyobb vagy, ha azt gondolod, hogy nem isszuk meg a levét annak, hogy eltűnnek a politikai határok, és egy globális tőkésháló irányítja a világot.
 
Nem tudom mit sírtok. A világ változik és ez igy van jol. Képesek vagyunk a határainkon kivüli világot megismerni és ez igy van jol.
-
Hála a globalizátionak, a technikának mamár olyan országokat, embereket, kulturákat is ismerünk amiröl még Jézus sem halott. Erdekes nemrég még a tudás mértéke volt a nyelvismeret, a kulturákban valo jártasság, ma ez a megvetés jegye Magyarországon?
Ha csak annyiból állna hogy a világot megismerni, azt lehet másképp is.
Még csak nem is a technikáról beszélünk.
De nem erről van szó
A gazdasági és kulturális és pénzügyi függetlenségről
Amiket felsoroltál azok évszázadok alatt hoztak technikai és kulturális változást.
Már megint Jézus
Vegyünk csak 500 évet
Talán tudod a fejlett és fejletlen világ közötti legnagyobb ellentétet a meg nem értést az adta mindég 500 éves szakadékot akart átlépni 10 év alatt.
Ki nem várva az átalakulás folyamatát.
Emlékszel a Ford gumi-ültetvényre Brazíliában?
Jó kis tanulmány ha elolvasod!
Fordlandia
De ez a link sem teljes.
Akkor itt van ez:
http://www.erdekesvilag.hu/fordlandia-henry-ford-varosa-a-brazil-esoerdo-melyen/

http://www.magyardiplo.hu/index.php/2011-szeptember/537-fordlandia
Fordlandia.jpg


Tele lázadással forradalommal fegyveres harccal leigázással, népek elpusztításával.
Én is messzi lépek:
Amerika születésére, őslakosokra
Amerikát meg Európa népesítette be
Mindenütt erőszakos terjeszkedés a türelmetlenség hiány. A mohóság.
Mongólia a sztyeppék népe sem akar motorbiciklin hajtva nyájat kerítve
De eledni kewll a technikát nyugatról hát mit tesz?
Megváltoztatja a kultúrát
Ezt nem maguk akarják hanem erőszak egy formájával ráveszik az embereket.
Aztán bérmunkássá züllesztették őket.
 
Utoljára módosítva:
Talán nem lepődsz meg, de továbbra sem értek egyet veled. Az atombomba, űrkorszak egymással párhuzamosan fejlődve több országban megvalósult. USA, Szovjetúnió, Franciaország, Kína. És akkor még q....ra nem volt globalizáció. (A brit, izraeli, indiai, pakisztáni, iráni kicsit más úton járt.) Tehát nagyon jól meglennénk külön országokban továbbra is, csak bizonyos projektekben együttműködve. Neked abban van igazad, hogy az országokon túlnyúló multik könnyebben, gyorsabban tudnak forrást biztosítani a fejlesztések. Lehet naiv vagyok, de te nálam is nagyobb vagy, ha azt gondolod, hogy nem isszuk meg a levét annak, hogy eltűnnek a politikai határok, és egy globális tőkésháló irányítja a világot.
Hol kezdödik nállad a Globalizátio? Nállam legkésöbb Kolumbusz ota. Vagy talán még korábban, amikor rájöttünk arra, hogy a Föld nem egy tányér.
-
Az atombombával kapcsolatba felsorolt országok nagyobbak minda keresztény világ, a Szovjetunio 11 idözonát fogott át, Franciaország orjási gyarmatbirodalommal rendelkezett, az urán Afrika közepéböl jött, USA szinén egy kontinensnek számit, a multi-kulti-tudosokrol már szot ejtettünk, Kina területileg és népességét tekintve negyobb mind az Europai kontinens, 10 évvel ezelött Anglia felügyelete alá tartozott a világ 1/4 része, India kétszer akkora mind Europa...
-
Hogy Izraelnek van atombombája vagy nincs az egy talány. Döntö, hogy a nagyhatalmak (hangsulyozom nagyhatalmak jovoltábol) idöközben anyi rádioaktiv bomlo anyag van a piacon, hogy egyáltalán nem probléma megvásárolni. Sokezer atombombával felszerelt rakétafej lett lebontva, az atomerömüvek csak ugy termelik a plutoniumot.
-
Egy atombombának az összeállitása technikailag nem komplikáltabb mind egy modern biciklit csinálni, a müködésí elv középiskolás anyag. A globalizátio már evezredek ota folyamatban van.
-
Világok amelyek kapcsolatban voltak egymással azok elörejutottak, amelyek elvoltak zárkozva ma fejlödö országnak számitanak.
-
Magyarország teljesen kivan szolgáltatva az orosz atomtechnologiának, kiváncsi vagyok hova fogjátok eldugni a felhalmozodott rádioaktiv hulladékot ha kegyvesztettek lesztek?
-
Amit itt vázolni probálsz az üzleteléssel az nem más mind globális kereskedelem. Honnan a szarbol vennél nemesfémeket ha nem kereskedsz a világgal? Mit szolnál ha lekapcsolnának az internetröl? Ujra vonatra szállnál ha Pécssel akarnál beszélni?
-
Ez nem ilyesztgetés de Irán ugy lett rákényszeritve az atomprogramjának a nyilvánosságra hozatalához, hogy Belgiumbol lekapcsolták az internetüket. Egy-két napra.
-
Jobb lenne ha Orbán elmagyarázná a népének, hogy egyedül nem megy. Hagyjon fel a fellengzéssel. :)
 
Ha csak annyiból állna hogy a világot megismerni, azt lehet másképp is.
Még csak nem is a technikáról beszélünk.
De nem erről van szó
A gazdasági és kulturális és pénzügyi függetlenségről
Amiket felsoroltál azok évszázadok alatt hoztak technikai és kulturális változást.
Már megint Jézus
Vegyünk csak 500 évet
Talán tudod a fejlett és fejletlen világ közötti legnagyobb ellentétet a meg nem értést az adta mindég 500 éves szakadékot akart átlépni 10 év alatt.
Ki nem várva az átalakulás folyamatát.
Emlékszel a Ford gumi-ültetvényre Brazíliában?
Jó kis tanulmány ha elolvasod!
Fordlandia

Tele lázadással forradalommal fegyveres harccal leigázással, népek elpusztításával.
Én is messzi lépek:
Amerika születésére, őslakosokra
Amerikát meg Európa népesítette be
Mindenütt erőszakos terjeszkedés a türelmetlenség hiány. A mohóság.
Mongólia a sztyeppék népe sem akar motorbiciklin hajtva nyájat kerítve
De eledni kewll a technikát nyugatról hát mit tesz?
Megváltoztatja a kultúrát
Ezt nem maguk akarják hanem erőszak egy formájával ráveszik az embereket.
Aztán bérmunkássá züllesztették őket.

Ma egy éppeszü ember nem akar senkit leigázni.
Epp ezért beszél a nyugati világ másképpen a menekültekröl mind a magyar kormány.
Europa egy "érték-közösség" aminek a középpontjában az emberiesség lett állitva.
Tehát más mind az imperializmus korszaka.
 
Ma egy éppeszü ember nem akar senkit leigázni.
Epp ezért beszél a nyugati világ másképpen a menekültekröl mind a magyar kormány.
Europa egy "érték-közösség" aminek a középpontjában az emberiesség lett állitva.
Tehát más mind az imperializmus korszaka.
Te meg másról beszélsz
Mert nem változott, csak a módszerei!
Kevesebb háború, több média, igényteremtő média, mert gyorsítani kell.Eladni mindenáron és gazdagodni.
És ott a bérmunkássá züllesztés máris.
A vége a nemzeti önállóság megszűnése.
Még korlátozott mértékben sem hagyják meg időnként
 
Utoljára módosítva:
Ma egy éppeszü ember nem akar senkit leigázni.
Epp ezért beszél a nyugati világ másképpen a menekültekröl mind a magyar kormány.
Europa egy "érték-közösség" aminek a középpontjában az emberiesség lett állitva.
Tehát más mind az imperializmus korszaka.
Ez a te agyadban van így. A valóság teljesen más. Megettétek a ballibsi propagandát, amivel a nagytőke betömi a fogyasztók száját, szemét, fülét és orrát.
 
Hol kezdödik nállad a Globalizátio? Nállam legkésöbb Kolumbusz ota. Vagy talán még korábban, amikor rájöttünk arra, hogy a Föld nem egy tányér.
-
Az atombombával kapcsolatba felsorolt országok nagyobbak minda keresztény világ, a Szovjetunio 11 idözonát fogott át, Franciaország orjási gyarmatbirodalommal rendelkezett, az urán Afrika közepéböl jött, USA szinén egy kontinensnek számit, a multi-kulti-tudosokrol már szot ejtettünk, Kina területileg és népességét tekintve negyobb mind az Europai kontinens, 10 évvel ezelött Anglia felügyelete alá tartozott a világ 1/4 része, India kétszer akkora mind Europa...
-
Hogy Izraelnek van atombombája vagy nincs az egy talány. Döntö, hogy a nagyhatalmak (hangsulyozom nagyhatalmak jovoltábol) idöközben anyi rádioaktiv bomlo anyag van a piacon, hogy egyáltalán nem probléma megvásárolni. Sokezer atombombával felszerelt rakétafej lett lebontva, az atomerömüvek csak ugy termelik a plutoniumot.
-
Egy atombombának az összeállitása technikailag nem komplikáltabb mind egy modern biciklit csinálni, a müködésí elv középiskolás anyag. A globalizátio már evezredek ota folyamatban van.
-
Világok amelyek kapcsolatban voltak egymással azok elörejutottak, amelyek elvoltak zárkozva ma fejlödö országnak számitanak.
-
Magyarország teljesen kivan szolgáltatva az orosz atomtechnologiának, kiváncsi vagyok hova fogjátok eldugni a felhalmozodott rádioaktiv hulladékot ha kegyvesztettek lesztek?
-
Amit itt vázolni probálsz az üzleteléssel az nem más mind globális kereskedelem. Honnan a szarbol vennél nemesfémeket ha nem kereskedsz a világgal? Mit szolnál ha lekapcsolnának az internetröl? Ujra vonatra szállnál ha Pécssel akarnál beszélni?
-
Ez nem ilyesztgetés de Irán ugy lett rákényszeritve az atomprogramjának a nyilvánosságra hozatalához, hogy Belgiumbol lekapcsolták az internetüket. Egy-két napra.
-
Jobb lenne ha Orbán elmagyarázná a népének, hogy egyedül nem megy. Hagyjon fel a fellengzéssel. :)
Félrebeszélsz, mind oly sokszor. :) Kolombusznak semmi köze a globalizációhoz. :) "A globalizáció összetett társadalmi és gazdasági folyamat, melynek többek között gazdasági, politikai és kulturális vonatkozásai vannak, és amely egymás után éri el a világ országait. A globalizáció kölcsönös függőségi viszonyokat teremt, illetve olyan szabályokat érvényesít, melyek az egyes államok kormányai számára nem feltétlenül elfogadhatóak. A folyamat a világpiac destabilizálódásával és a specifikus kultúrák eltűnésével fenyeget. A globalizáció elméleti megközelítése I. Wallerstein "világrendszer" fogalmára (1979, 1983) vezethető vissza, mely a fejlett és kevésbé fejlett országok egyenlőtlen gazdasági és politikai kapcsolatainak hálózatát jelöli. Ez a nemzetközi rendszer a fejlett ipari országok által alkotott "magból" és olyan kevésbé fejlett "perifériás" országokból áll, melyek függőségi viszonyban vannak a "mag" országaival, és amelyeket a "mag" kizsákmányol."
Mi b+ ezt értjük globalizáció alatt. :)
 
Azért igaza van mert Kolombusz is globalizált legalábbis onnan már valami idegen bement.
Ha Amerikára gondol
Ha a keleti piacokra akkor nem az.
Ám azt felfedezésnek neveztük de nagy különbség
Kolombusz megteremtette a területszerzés lehetőségét a felfedezéssel
Szépen okosan írod le comicsbubu
comicsbubu írta:
A globalizáció kölcsönös függőségi viszonyokat teremt, illetve olyan szabályokat érvényesít, melyek az egyes államok kormányai számára nem feltétlenül elfogadhatóak. A folyamat a világpiac destabilizálódásával és a specifikus kultúrák eltűnésével fenyeget.
 
Utoljára módosítva:
Fentebb írtam Fordlandia-t Ernőnek elolvasandót.
Miként nem szabad átlépni 300 éves kulturális különbséget.
Most találtam meg azt a képet ami lehet történet ismeret nélkül semmit nem ér
A Fordlandiai lázadás egyik célpontja volt az amerikai kötöttség szimbóluma a blokkoló óra.
1930 lázadás.
4328166940_4bbb4c61c9.jpg

Nem jelenti ez azt hogy nem dolgoztak volna a Brazil gumicsapolók.
Éppen csak másképp őserdőben keményen, de nem időhöz kötve.Szabadon.
Ez is egy kulturális különbség.
Persze nem ebbe bukott bele Ford, hanem a hamis álomba a föld és a sajátosság nem ismerésébe.
Nem lehetett úgy művelni gumifát.
Plusz még, hogy megjelent a szintetikus gumi.
--------------
Annyira foghalmuk sem volt az országról:
Vitték az amerikai típusú házakat a mérnököknek(úszómedencével).
De nem tudtak házat építeni a lakosoknak.
Például nem volt emelt padló a mászó állatok rovarok ellen.
Ez is egy elégedetlenségi forrás!
Arról nem beszélve felégették a több ezer négyzetkilométer erdőirtást.
Ezzel terméketlenné tették a talajt.

Végül is a szegény Brazil állam bagóért adott el rengeteg őserdőt
Mi ez ha nem a más szegénységének kihasználása?
 
Utoljára módosítva:
Azért igaza van mert Kolombusz is globalizált legalábbis onnan már valami idegen bement.
Ha Amerikára gondol
Ha a keleti piacokra akkor nem az.
Ám azt felfedezésnek neveztük de nagy különbség
Kolombusz megteremtette a területszerzés lehetőségét a felfedezéssel
Szépen okosan írod le comicsbubu
Amikor azt írod, hogy "megteremtette a területszerzés lehetőségét a felfedezéssel" az igaz. De ez nem globalizáció, tehát nincs igaza Ernoe-nek, mert ez csak szimpla gyarmatosítás. Nincsenek kölcsönös függőségi viszonyok, hanem egyoldalú kirablás van. Mondhatni az erősebb kutya b...k. :) Persze most is így van a háttérben, csak most már összetett tőkés érdekcsoportok uralják a világot, és politikai, gazdasági szerződésekkel alakítják maguk köré a perifériás államokat. Mondhatni a globalizáció a gyarmatosítás újkeletű, szalonképesebb formája, amivel a demokratikus, liberális elvekkel élő népek is együtt tudnak élni. (Azt nehezebben lehetne beadni a német embereknek, hogy a német hadsereg megszállná Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Ukrajnát és tokkal vonóval Németországhoz csatolnák. Idetelepítenék a gyárakat, és ezen országok embereit dolgoztatnák tizedannyiért, mint amennyiért a németek dolgoznak, ilymódon elérve az extraprofitot. Uhhh hirtelen dejavu-m lett! Nektek nem? :) )
 
Félrebeszélsz, mind oly sokszor. :) Kolombusznak semmi köze a globalizációhoz. :) "A globalizáció összetett társadalmi és gazdasági folyamat, melynek többek között gazdasági, politikai és kulturális vonatkozásai vannak, és amely egymás után éri el a világ országait. A globalizáció kölcsönös függőségi viszonyokat teremt, illetve olyan szabályokat érvényesít, melyek az egyes államok kormányai számára nem feltétlenül elfogadhatóak. A folyamat a világpiac destabilizálódásával és a specifikus kultúrák eltűnésével fenyeget. A globalizáció elméleti megközelítése I. Wallerstein "világrendszer" fogalmára (1979, 1983) vezethető vissza, mely a fejlett és kevésbé fejlett országok egyenlőtlen gazdasági és politikai kapcsolatainak hálózatát jelöli. Ez a nemzetközi rendszer a fejlett ipari országok által alkotott "magból" és olyan kevésbé fejlett "perifériás" országokból áll, melyek függőségi viszonyban vannak a "mag" országaival, és amelyeket a "mag" kizsákmányol."
Mi b+ ezt értjük globalizáció alatt. :)

A globalizátio egy ösrégi tendentia, egy integrálodási folyamat olyan régi mind az emberiség. ;)
-
A szo globalisatio valoban uj keletü, az 1960-as években kezdett elterjedni, ez nem jelenti azt, hogy a világ nem függött volna már korábban a másik csücskétöl.
-
Amerika felfedezése nélkül Németország talán ki is halt volna, a krumpli mentette meg az itteni embereket. Amerika sem tudott elörehaladni mert az indiánoknak nem voltak lovaik, az uj kontinensen nem volt igásállat Kolumbusz megjelenéséig, az emberek izoláltan éltek.
-
Braziliát ma mindenki a kávé hazájának tekinti, holott az evolutio csak Äthiopiában hozta létre a kávét, mi europaiak vittük ezt oda. Ennek fejében kukoricára tettünk szert, nem ettük el a joszág elöl a takarmányt.
-
Az integrálodási folyamat nagy lépése volt a tengeri utak felfedezése a 15. sz.-ban,
ami a kor szellemének megfelelöen kolonializmushoz vezetett.
-

(Aki elgondolkodna, hogyan lehet a tengeren "egy, üres papiron egy utat" felfedezni azt emlékeztetném arra, hogy a tenger- és széljárásnak jol össze kell passzolnia mert akkor vitorlák hajtották a hajokat, nem motor aminél az ember az ur.)
-
A felfedezök nem tudták elképzelni, hogy az uj földön talált benszülöttek emberek lennének, mert egyikük sem halott még Jézus Christusrol. Nem csoda, hogy a pápa irásba felszolitotta a portugál királyt a benszülöttek rabszolgasorba vételére. (Az elsö majom Europában a 16. században érkezett egy matroz által.)
-
A második világháborubol anyit tanult a világ, hogy jött a "de-kolonializálodás", a gyarmatok egymás után elnyerték a függetlenségüket.
-
Nem akarok apro lépésekben menni, de érdemes belegondolni, hogy az elsö telefonvonal Europa és Eszakamerika között 1927-ben lett létrehozva, egy 3 perces beszélgetés 9 pfund-ba került. Es most jön a meglepetés, ezen a vonalon évente 2000 beszéltetést lehetett lebonyolitani. Ma a földön több telefon van mind ember.
-
Mivel nekünk magyaroknak, az 1956-os év egy fontos dátum, hát megjegyzem, ekkor készült el az elsö tengeralatti kábel, a Tans-Atlantik-Telefonkabel (TAT-1). Talán igy könyebb megérteni miért nem válaszolt a diszidens rokon olyan gyakran.
-
Röviden, a technika fejlödése, a kommunikatos és szállitástechnologia egyre jobban összekötötte a világot. (A modern posta, alig 160 esztendös, korábban csak gazdag emberek tudtak egymással levelezni, az uj posta mindent elszállitott amire egy bélyeget ragasztott az ember.)
-
A telefonkábel, késöbb a kommunikatios szateltek majd a sok handyt kiszolgálo antennahálozat nagy invesztitiok voltak, amit csak milliárdnyi före elosztva lehetett megvalositani. Globalizátio OK!
-
Ki gondolt már arra menyit sporolunk meg azáltal, hogy tudjuk mikor fog esni az esö, vagy süt a nap, mikor nem, merre megy egy hurrykan, felszálljon egy repülö vagy ne... Milliardokat. Saját magamon érzem, hogy a GPS-el benzint, idöt sporolok... Globalizátio OK!
-
A globalizátio Mo-on negativ töltéssel rendelkezö szo (egyébbként ez az amit a magyarul nem beszélö feleségem is jol megért a beszélgetésekböl ha odaát vagyunk)
-
Aki azt állitja, hogy a globalizátio kibillenti a világunkat az egyensulybol annak ajánlom pillantson bele a statisztikába és akkor felfogja fedezni, hogy a világunk nem rosszabb hanem jobb lesz.
-
A leggyakoribb aggodalom, hogy a gazdagok és a szegények közötti ollo egyre nagyobb.
A szuper-gazdagok száma valoban nö, ugyanakkor észre kell vegyük, hogy a szegények is egyre tehetösebbek lesznek.;)
-
Extrém szegénynek az számit az Egyesült Nemzetek definitioja szerint akinek naponta kevesebb mind 1,25 un. "vásárlási-egyenértékkel", purchasing power parity, rendelkezik.
-
1980-ban a világ lakoinak a 44 %-a tartozott ehez a csoporthoz. Es ma? Csupán 10%,
-
Nem a világ nem billent ki az egyensulybol mert a segélyszolgálatok orjási eröfeszitése, az adományozok segitsége, az orvosi valamint mezögazdasági technikák javulása eredményhez vezet.
-
Mindenüt ahol a világ összedölni látszik, emberek dolgoznak teljes erövel, hogy ne döljön össze.
(Majdnem mindenüt.):(
 
Fentebb írtam Fordlandia-t Ernőnek elolvasandót.
Miként nem szabad átlépni 300 éves kulturális különbséget.
Most találtam meg azt a képet ami lehet történet ismeret nélkül semmit nem ér
A Fordlandiai lázadás egyik célpontja volt az amerikai kötöttség szimbóluma a blokkoló óra.
1930 lázadás.
4328166940_4bbb4c61c9.jpg

Nem jelenti ez azt hogy nem dolgoztak volna a Brazil gumicsapolók.
Éppen csak másképp őserdőben keményen, de nem időhöz kötve.Szabadon.
Ez is egy kulturális különbség.
Persze nem ebbe bukott bele Ford, hanem a hamis álomba a föld és a sajátosság nem ismerésébe.
Nem lehetett úgy művelni gumifát.
Plusz még, hogy megjelent a szintetikus gumi.
--------------
Annyira foghalmuk sem volt az országról:
Vitték az amerikai típusú házakat a mérnököknek(úszómedencével).
De nem tudtak házat építeni a lakosoknak.
Például nem volt emelt padló a mászó állatok rovarok ellen.
Ez is egy elégedetlenségi forrás!
Arról nem beszélve felégették a több ezer négyzetkilométer erdőirtást.
Ezzel terméketlenné tették a talajt.

Végül is a szegény Brazil állam bagóért adott el rengeteg őserdőt
Mi ez ha nem a más szegénységének kihasználása?

Hogy kapcsolodik ez a témához?
A kommunizmus sem volt eredményes gazdasági vállalkozás, ök is rengeteg kárt okoztak pedig a saját kulturánk emberei voltak.
Magyarországon nincs csödbement terv? :)
 
Fentebb írtam Fordlandia-t Ernőnek elolvasandót.
Miként nem szabad átlépni 300 éves kulturális különbséget.
Most találtam meg azt a képet ami lehet történet ismeret nélkül semmit nem ér
A Fordlandiai lázadás egyik célpontja volt az amerikai kötöttség szimbóluma a blokkoló óra.
1930 lázadás.
4328166940_4bbb4c61c9.jpg

Nem jelenti ez azt hogy nem dolgoztak volna a Brazil gumicsapolók.
Éppen csak másképp őserdőben keményen, de nem időhöz kötve.Szabadon.
Ez is egy kulturális különbség.
Persze nem ebbe bukott bele Ford, hanem a hamis álomba a föld és a sajátosság nem ismerésébe.
Nem lehetett úgy művelni gumifát.
Plusz még, hogy megjelent a szintetikus gumi.
--------------
Annyira foghalmuk sem volt az országról:
Vitték az amerikai típusú házakat a mérnököknek(úszómedencével).
De nem tudtak házat építeni a lakosoknak.
Például nem volt emelt padló a mászó állatok rovarok ellen.
Ez is egy elégedetlenségi forrás!
Arról nem beszélve felégették a több ezer négyzetkilométer erdőirtást.
Ezzel terméketlenné tették a talajt.

Végül is a szegény Brazil állam bagóért adott el rengeteg őserdőt
Mi ez ha nem a más szegénységének kihasználása?

Miként nem szabad átlépni 300 éves kulturális különbséget.
-
korona.jpg


Ez is egy kulturális különbség.

Igen. :)
 
Amikor azt írod, hogy "megteremtette a területszerzés lehetőségét a felfedezéssel" az igaz. De ez nem globalizáció, tehát nincs igaza Ernoe-nek, mert ez csak szimpla gyarmatosítás. Nincsenek kölcsönös függőségi viszonyok, hanem egyoldalú kirablás van. Mondhatni az erősebb kutya b...k. :) Persze most is így van a háttérben, csak most már összetett tőkés érdekcsoportok uralják a világot, és politikai, gazdasági szerződésekkel alakítják maguk köré a perifériás államokat. Mondhatni a globalizáció a gyarmatosítás újkeletű, szalonképesebb formája, amivel a demokratikus, liberális elvekkel élő népek is együtt tudnak élni. (Azt nehezebben lehetne beadni a német embereknek, hogy a német hadsereg megszállná Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Ukrajnát és tokkal vonóval Németországhoz csatolnák. Idetelepítenék a gyárakat, és ezen országok embereit dolgoztatnák tizedannyiért, mint amennyiért a németek dolgoznak, ilymódon elérve az extraprofitot. Uhhh hirtelen dejavu-m lett! Nektek nem? :) )

Kedves comicsbubu
-
Nem a globalizátioval van problema hanem annak a hiányával. Elsösorban szellemileg vagytok izolálva, a kormány cumisüvegén logtok.
Igazán sajnálom ezeket az megfélemlitett embereket a fényképen, ezek valoban azt képzelik, hogy Magyarország egy gyarmat? :(
-
184873-3x2-article620.jpg

-
Apropo, megjöttek már Brüsszelböl az akácfa vágok? :) :)
 
Kedves comicsbubu
-
Nem a globalizátioval van problema hanem annak a hiányával. Elsösorban szellemileg vagytok izolálva, a kormány cumisüvegén logtok.
Igazán sajnálom ezeket az megfélemlitett embereket a fényképen, ezek valoban azt képzelik, hogy Magyarország egy gyarmat? :(
-
184873-3x2-article620.jpg

-
Apropo, megjöttek már Brüsszelböl az akácfa vágok? :) :)
A kormány cumisüvegén, mi? Körülbelül annyira, mint ti Merkel mutti brüsszeli cumisüvegén. Szellemileg az internet világában nem lehet izolálni senkit. Megint zöldségeket hordasz össze. Magyarországon maximum bizonyos néprétegek által van néhány honfitársam megfélemlítve. Ez pedig érdekes módon általában a sötétebb bőrszín által megfélemlített világosbőrűekre igaz. És ebben a kormánynak csak annyi sara van, hogy ezt hagyja. A hagyományos értelemben vett gyarmat kifejezés talán erős, igazad van, de modern értelemben vett kolonizációról beszélhetünk, igen. Gondolom az "Ostsiedlung, Ostkolonisation, vagy Drang nach Osten kifejezés" ismerős számodra. Ugyebár ezzel illetik a középkori német keleti irányú terjeszkedést. Ez a XXI. században nem a német emberek betelepülésével valósul meg, hanem a tőke és különböző tőkéscsoportok által történő behatolás a keleti fejletlenebb régiókba, bonyolult függőségi rendszerek kialakításával. De ha már korábban felhomályosítottalak a globalizáció mikéntjéről, egyszerűbb ha annál maradunk, ne bonyolítsuk újabb fogalmakkal, mert nincs időm mindent megmagyarázni neked.
Az akácfavágók 'hálisten nem mertek elindulni. :) Amúgy gyanítom sokkal rosszabb fogadtatásban részesülnének mint a migránsok...
 
A globalizátio egy ösrégi tendentia, egy integrálodási folyamat olyan régi mind az emberiség. ;)
-
A szo globalisatio valoban uj keletü, az 1960-as években kezdett elterjedni, ez nem jelenti azt, hogy a világ nem függött volna már korábban a másik csücskétöl.
-
Amerika felfedezése nélkül Németország talán ki is halt volna, a krumpli mentette meg az itteni embereket. Amerika sem tudott elörehaladni mert az indiánoknak nem voltak lovaik, az uj kontinensen nem volt igásállat Kolumbusz megjelenéséig, az emberek izoláltan éltek.
-
Braziliát ma mindenki a kávé hazájának tekinti, holott az evolutio csak Äthiopiában hozta létre a kávét, mi europaiak vittük ezt oda. Ennek fejében kukoricára tettünk szert, nem ettük el a joszág elöl a takarmányt.
-
Az integrálodási folyamat nagy lépése volt a tengeri utak felfedezése a 15. sz.-ban,
ami a kor szellemének megfelelöen kolonializmushoz vezetett.
-

(Aki elgondolkodna, hogyan lehet a tengeren "egy, üres papiron egy utat" felfedezni azt emlékeztetném arra, hogy a tenger- és széljárásnak jol össze kell passzolnia mert akkor vitorlák hajtották a hajokat, nem motor aminél az ember az ur.)
-
A felfedezök nem tudták elképzelni, hogy az uj földön talált benszülöttek emberek lennének, mert egyikük sem halott még Jézus Christusrol. Nem csoda, hogy a pápa irásba felszolitotta a portugál királyt a benszülöttek rabszolgasorba vételére. (Az elsö majom Europában a 16. században érkezett egy matroz által.)
-
A második világháborubol anyit tanult a világ, hogy jött a "de-kolonializálodás", a gyarmatok egymás után elnyerték a függetlenségüket.
-
Nem akarok apro lépésekben menni, de érdemes belegondolni, hogy az elsö telefonvonal Europa és Eszakamerika között 1927-ben lett létrehozva, egy 3 perces beszélgetés 9 pfund-ba került. Es most jön a meglepetés, ezen a vonalon évente 2000 beszéltetést lehetett lebonyolitani. Ma a földön több telefon van mind ember.
-
Mivel nekünk magyaroknak, az 1956-os év egy fontos dátum, hát megjegyzem, ekkor készült el az elsö tengeralatti kábel, a Tans-Atlantik-Telefonkabel (TAT-1). Talán igy könyebb megérteni miért nem válaszolt a diszidens rokon olyan gyakran.
-
Röviden, a technika fejlödése, a kommunikatos és szállitástechnologia egyre jobban összekötötte a világot. (A modern posta, alig 160 esztendös, korábban csak gazdag emberek tudtak egymással levelezni, az uj posta mindent elszállitott amire egy bélyeget ragasztott az ember.)
-
A telefonkábel, késöbb a kommunikatios szateltek majd a sok handyt kiszolgálo antennahálozat nagy invesztitiok voltak, amit csak milliárdnyi före elosztva lehetett megvalositani. Globalizátio OK!
-
Ki gondolt már arra menyit sporolunk meg azáltal, hogy tudjuk mikor fog esni az esö, vagy süt a nap, mikor nem, merre megy egy hurrykan, felszálljon egy repülö vagy ne... Milliardokat. Saját magamon érzem, hogy a GPS-el benzint, idöt sporolok... Globalizátio OK!
-
A globalizátio Mo-on negativ töltéssel rendelkezö szo (egyébbként ez az amit a magyarul nem beszélö feleségem is jol megért a beszélgetésekböl ha odaát vagyunk)
-
Aki azt állitja, hogy a globalizátio kibillenti a világunkat az egyensulybol annak ajánlom pillantson bele a statisztikába és akkor felfogja fedezni, hogy a világunk nem rosszabb hanem jobb lesz.
-
A leggyakoribb aggodalom, hogy a gazdagok és a szegények közötti ollo egyre nagyobb.
A szuper-gazdagok száma valoban nö, ugyanakkor észre kell vegyük, hogy a szegények is egyre tehetösebbek lesznek.;)
-
Extrém szegénynek az számit az Egyesült Nemzetek definitioja szerint akinek naponta kevesebb mind 1,25 un. "vásárlási-egyenértékkel", purchasing power parity, rendelkezik.
-
1980-ban a világ lakoinak a 44 %-a tartozott ehez a csoporthoz. Es ma? Csupán 10%,
-
Nem a világ nem billent ki az egyensulybol mert a segélyszolgálatok orjási eröfeszitése, az adományozok segitsége, az orvosi valamint mezögazdasági technikák javulása eredményhez vezet.
-
Mindenüt ahol a világ összedölni látszik, emberek dolgoznak teljes erövel, hogy ne döljön össze.
(Majdnem mindenüt.):(
Ernoe, attól, hogy leírtad szerinted mit jelent a globalizáció, még nem azt jelenti. :) Legalábbis a világ értelmesebb felén a közgazdászok nem azt értik alatta amit te összehordtál. Mellesleg az mind igaz amit leírtál, csak annyi szépséghibával, hogy az nem globalizáció. :) Amikor mi globalizáció ellenesek vagyunk, akkor nem az ellen emelünk hangot, hogy te megehesd a krumplidat, vagy Brazíliából hozathass minőségi kávét, hanem az ellen, hogy nemzetközi gazdasági, politikai szervezetek olyan szerződéseket hozzanak létre, aminek következtében sérülhet, eltűnhet néhány ország kulturális sajátossága. Mert lehet, hogy vannak sokan akiknek ez semmit sem jelent, mint ahogy az se ki mikor volt a királyunk - ők nagyrészt nem is itthon élnek, - de ha csak egy is akad akinek ezek fontosak, akkor azt a jogát tisztelni kell. De az a jó hírem, hogy nem egy ilyen van. Én sokat ismerek.... :)
 
A globalizáció letér a témáról.De nem Magyarországon szitokszó.
Szitokszó ez mindenütt, akik nem a globalizáció hódítói hanem elszenvedői.

Rengeteg gazdasági és kulturális hátránnyal jár
Életmód nem akaródzó változással.
Ha erőltetnek másokra valamit az eleve nem saját.
A hódításnak vesztese az élelmiszer, a kultúra,a zene, a viselet,az életmód.
Nem szeretnénk génmódosított élelmiszereket például.
Nem akarunk gyógyszerfogyasztó céltábla lenni.
Ezeket a hódításokat mivel érik el?

Lopakodó(tolakodó) reklámmal, filmmel, gazdasági erőfölénnyel, pénzel kölcsönökkel.
A világ a felsoroltakban Amerikát látja legdurvább hódítónak.
Mert Ő él a filmeken reklámokon keresztüli életmód átneveléssel.
Tekintsünk például az amerikai mű-ünnepek betolakodására(hálaadás az csak egy apró mozzanat).
A Valentin az már egy tisztán gazdasági átverés.
A cél mindenben a legfelül felsoroltakban a gazdasági terjeszkedés.
Szitokszó ez távol kelettől Írországig

A globalizalt multikultura vilagban mindenki a maga hagyomanyait kuturajat tudja muvelni gyakorolni sot nemzetkozi hiruve tenni.
Szabadon valaszthato ha megismerunk mas nepek kulturajat elelmiszeret , zenejet, nepviseletet senkire semmi nem kotelezo. Mi is rengeteg mindent vettunk at mas orszagokbol ,de akkor meg nem volt bun, megismerni egy uj fajta teat kavet, vagy akar a becsi szeletet.
Eletmodot se kotelezo valtoztatni lehet a kocsmaba kezdeni a napot vagy a kavezoba, vagy a kocsiba ulve venni egy kavet .
Genmodositott elelmiszer eskudt ellensegei vagytok, pedig a vilagot maskeppen nem lehet megetettni es megprobalni felszamolni az ehezest. Ugy mellesleg 80 ev korul van az atlag eletkor sok genkezelt etelt fogyaszto orszagban.
Gyogyszer az eletkor kitolodasanak nagy szerepe van, hogy sok betegseget gyogyszerekkel tudjak kordaba tartani, gyogyitani vagy szinten tartani hogy tudjon elni a paciens.
Olcsobb bar ez sem igaz a kezreteteles gyogyitas meg az ima.
Penz hitel, a cserekereskedelemhez csak nem terhetunk vissza, es meg jobbat nem talaltak ki. a hitel a fejlodes szukseges eszkoze. Nem csak nagyban kicsiben is. Az hogy sikitanak csalnak az criminal es nem a penz bune.
Ilyen hulyeseget meg nem hallottam hogy a filmeken keresztul atnevel Amerika mi van a hororral a trillerrel a fantaztikus fantazia filmekkel? Sehol meg nem talalkoztam e.t vel Jodaval csak a jelemez balokon.
Amerikai ha bemutatja az "eletvitelet" az magukrol szol, nekik, hogy megtetszik es megveszik a filmet mas orszagok ...........le kell kapcsolni ha ameriaki film megy a tv be nehogy valaki atnevelodve erezze magat.
Castro mondja allandoan az amcsi adasokra ami bejon naluk, hogy ne hogy elhigye valaki, hogy igy elnek, ez csalas csupan....... ezek szerint mi is igy latjuk..........
Szomoru.
A haladas mindenhol unnep meg Mo is. A mezogazdasagi betakaritas unnepe. Otthon az aratas vege a szuret vege tekintheto hasonlo unnepnek.
Valentin unnep miert atveres? mi a baj ha egy unnep valami szeprol szol a figyelmessegrol a szerelemrol stb? Milyen gazdasagi erdek? A speci boltok egyszer egy evben tudnak ebbol penzt csinalni,, a viragos miert baj ha tobb viragot ad el?tobbet adozik es lehet tobbet is keres hisz minden honapba kell lenni valamilyen unnepnek ,hogy ok is megeljenek valamibol, miert baj ha van uzlet es penz lehet csinalni? Bevagytok oltva minden uzlet ellen.
Csak azt tudnam mibol is szeretnetek megelni ha semi de semmi nem jo.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

B Szabó Imre wrote on favorit82's profile.
Köszönöm szépen a Dolina.mp3 -at!
koby11 wrote on Recsi70's profile.
Szia! Érdekelne engem is a hiányzó oldal, ha el tudod küldeni. Köszi előre is!
Beka Holt wrote on zsebipicur23's profile.
Ne kérj olyan könyvet aminek a magyar nyelvű kiadásától még nem telt el 6 hónap!
livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást

Statisztikák

Témák
38,143
Üzenet
4,805,538
Tagok
615,889
Legújabb tagunk
MichealFreeman
Oldal tetejére