A tudat és az Univerzum

ivanka121 témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2014 Június 23.

 1. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Csak a "közérthetőségből" eredő félreértések elkerülése végett: "valóság" alatt itt az összes lehetséges állapot közül kiválasztható egyetlen lehetőség, "mérés" alatt pedig bármilyen, egyetlen lehetőség létét megkövetelő kölcsönhatás értendő. Tehát pl. Schrödinger híres macskája eszerint a dobozban is vagy élő, vagy holt, nem pedig a kettő keveréke, mert a kölcsönhatásai a dobozzal, a levegővel, a gravitációval, elektromos és mágneses terekkel, radioaktív háttérsugárzással, stb. létrehozzák a "valóságot".
   
 2. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  [​IMG]

  Dr. Rich Terrile csillagász, igazgatója a NASA Fejlődést Modellező és Automatizált Tervezést Vizsgáló Központnak, csillagászati felfedezése is van, ezenkívül pilóta, síoktató, sziklamászó, barlangász, volt űrhajós jelölt.... :) azzal állt elő, hogy a teremtőnk egy kozmikus számítógépes program. Nem ő az első ezzel az elmélettel a tudósok közt. Nick Bostrom, egy oxfordi filozófia professzor és több más tudós is támogatja ezt az elméletet.

  http://www.ufointernationalproject....n-aliens-computer-game-states-nasa-scientist/

  „A kvantumfizikában a részecskéknek nincs biztos állapotuk, csak akkor, ha figyeljük őket. Erre nincs magyarázat, illetve csak az az egy, hogy szimulált világban élünk.” A tudós arra a következtetésre jutott, hogy egy holografikus világban élünk és minden, ami körülvesz bennünket – beleértve saját magunkat is –, az nem „valós”. A NASA szuperszámítógépe folyamatosan, de eredmény nélkül keresi a megoldást az emberi agy sebességének kétszeresével.

  „Ha elvégzünk egy egyszerű számítást a Moore Törvényt alkalmazva, amely durván azt állítja, hogy a komputerek kétévente megduplázzák a teljesítményüket, akkor azt fogjuk találni, hogy ezek a szuperszámítógépek, egy évtizeden belül, képesek lesznek egy hónap leforgása alatt az egész emberiség életét 80 évre előre kikalkulálni, beleértve minden ez idő alatt kitalált gondolatot.”
   
  Kicsi Fecske és Umaksuman kedveli ezt.
 3. Umaksuman

  Umaksuman Állandó Tag

  Ezek szerint nem a teremtőnk, hiszen mi nem is létezünk. Csak fizikai entitások (a mi számítógépeink tranzisztorainak megfelelő, információ tárolására és manipulálására használható szerkezetek) fizikai állapotával szimbolizált képződmények, amiknek az idő- és térbeli változásait egy - szintén a "gép" fizikai adottságai által meghatározott - program szimulálja. Hát ez bizony egy nagyon csúnya materialista elképzelés, a dualizmusnak még a "szellem a gépben" formájának sem hagy helyet.:)
  Egyébként lényegében különbözne ettől egy olyan elképzelés, ami szerint egy tudattal rendelkező lény - az egyszerűség kedvéért nevezzük istennek - tudatában létező objektumok vagyunk?
  És mi a helyzet azzal a változattal, amit a programozó-matematikus sci-fi író Greg Egan vázolt fel? A Diaszpóra című regényében egy természetes eredetű számítógépen futó evolúciós algoritmus által szimulált komplett bioszférát ír le, benne többek között értelmes, tudatos lényekkel. (Egy Hao Wang nevű matematikus valóban bebizonyította, hogy négy oldalú, az oldalain színekkel jelölt, és az azonos színeknél összekapcsolható csempékből álló csempézés egyenértékű egy Turing-géppel, a számítógép matematikai modelljével. Egannél a csempéket és színeiket egyenként négy, egymással összekapcsolható funkciós csoporttal rendelkező makromolekulák helyettesítették. A genetikus algoritmusok szintén nem a fantázia szüleményei, ezek valós objektumok szimulálásával, a szimulációk szaporításával, mutációjával és szelektálásával nem determinisztikus módon képesek problémák megoldására.)

  Az eredeti angol szöveg kevésbé félreérthető, rossz magyarsággal: "ha megfigyelve vannak". Erre pedig több magyarázat is van:), a közös problémájuk az, hogy a sok, egymással és környezetükkel kölcsönható (==megfigyelt) részecskéből álló rendszer állapota viszont egy megfigyelés alapján az időben előre és hátra nagy pontossággal meghatározható, és ezzel együtt már nehezebb megmagyarázni a dolgot. Az pedig, hogy mi a valós, és mi nem az, nézőpont kérdése. Terrile mondanivalójának lényege az, hogy az általa definiált szimulált és nem szimulált világ között elméletileg objektív ismérvek alapján különbséget lehetne tenni, és ez alapján ki lehetne nevezni egyiket vagy másikat valóságnak. Ezt a különbségtételt próbálják megtenni azzal a bizonyos számítógéppel, mostanáig sikertelenül.

  Ha a nénikémnek kereke lenne, akkor ő meg omnibusz lehetne.:) Egyrészt "Moore törvénye" nem természeti törvény, másrészt egy adott időszak megfigyeléseire alapozva konkrétan azt állítja, hogy egy-egy csipre felvihető tranzisztorok száma duplázódik meg két évente. Azt pedig sem Moore, sem más nem állította, hogy ez a trend tetszőleges ideig így folytatódhat. Valójában néhány éve már le is állt, ezért térnek át mostanában egyre inkább a többmagos processzorokra.
  Másrészt az is köztudott(?);), hogy a szimulációs problémák jelentős részének erőforrás (idő, pénz, paripa, fegyver, stb.) igénye nem lineárisan, hanem gyakran exponenciálisan nő a szimuláció méretével, ezért egy ilyen jóslat az egész emberiségre meglehetősen megalapozatlannak tűnik.
   

Megosztás