Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Hozzávalók:
80 dkg báránykaraj /csont nélkül /
Só, őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál GLOBUS mustár
3 evőkanál olaj
MÁRTÁSHOZ:
2,5 dl GLOBUS majonéz
0,5 dl száraz fehérbor
1 csokor petrezselyem
2 szál rozmaring
2 szál zöldhagyma
KÖRET
4 adag zöldséges párolt rizs
elkészítési idő: 60 perc


Elkészítés módja:
A megmosott báránykaraj-filéket a sóval, a borssal, a zúzott fokhagymával, a mustárral fűszerezzük, és meglocsoljuk az olajjal. 2-3 órára hűtőbe tesszük pácolódni. A mártáshoz a GLOBUS majonézt keverőedénybe tesszük, majd hozzáadjuk a fehérbort, az aprított petrezselymet, a rozmaringot és a vékony karikákra vágott zöldhagymát. Jól összekeverjük, és 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. A bepácolt bárányhúst forró serpenyőben pirosra sütjük, majd kicsi lángon, esetleg fedővel letakarva, készre sütjük. Tálaláskor a zöldséges párolt rizst tányérra halmozzuk, melléfektetjük a srégen felszeletelt sült bárányfilét, és körbelocsoljuk a majonézes zöldfűszer-mártással. Friss rozmaringgal díszítjük.




Hozzávalók:
24 szelet húsos füstöltsonka
2 dl GLOBUS majonéz
2 evőkanál GLOBUS mustár
10 dkg vegyes salátakeverék
4 evőkanál olívaolaj
1 csokor petrezselyem
Toast kenyér a tálaláshoz
elkészítési idő: 30 perc


Elkészítés módja:
A füstöltsonka szeleteket tányérra fektetjük, a GLOBUS majonézt összekeverjük a mustárral, majd a sonkára locsoljuk. A leveles salátát megmossuk, lecsepegtetjük, és kisebb darabokra tépkedjük. Lazán átforgatjuk az olívaolajjal, és 1-1 maréknyit a majonézes sonka-carpacciora halmozunk. Friss petrezselyemmel díszítjük, és toast kenyeret kínálunk mellé.




Hozzávalók:
60 dkg húsos füstölt-főtt sonka
1,5 dl GLOBUS majonéz
Frissen őrölt bors
1 fej lilahagyma
4 szál zöldhagyma
Friss pékáru a tálaláshoz
elkészítési idő: 60 perc


Elkészítés módja:
A füstölt-főtt sonkát ledaráljuk vagy apróra vagdaljuk, és keverőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a GLOBUS majonézt, az apróra vágott lilahagymát, a felkarikázott zöldhagymát, és frissen őrölt borssal fűszerezzük. Jól összekeverjük, majd 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor a sonkakrémet tányérra formázzuk, és lilahagymával, zöldhagymával díszítjük. Friss pékáruval kínáljuk.


Hozzávalók:
60 dkg gépsonka
2 dl GLOBUS majonéz
2 evőkanál zselatin por
1 dl zöldségleves
1 db piros kaliforniai paprika
3 szál zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
8 db főtt fürjtojás
Friss pékáru a tálaláshoz.
elkészítési idő: 60 perc


Elkészítés módja:
A gépsonkát ledaráljuk vagy apróra vagdaljuk, majd keverőedénybe tesszük és hozzáadjuk a GLOBUS majonézt. A zselatin port feloldjuk a forró zöldséglevesben, langyosra hűtjük, és a sonkás masszába keverjük. A piros kaliforniai paprikát apró kockákra daraboljuk, a zöldhagymát vékonyra szeleteljük, a petrezselymet és a fürjtojásokat apróra vagdaljuk, majd az aszpikos krémbe forgatjuk. Ezután egy vízzel kiöblített formába töltjük, és hűtőbe téve 2-3 óra hosszat dermesztjük. Tálaláskor, a formát egy pillanatra forróvízbe mártjuk, kiborítjuk belőle a sonkapástétomot, feldaraboljuk és ízlésesen tányérra rendezzük. Petrezselyemmel díszítjük, és külön, friss pékárut kínálunk mellé.




· A fõzést kezdhetjük hideg vagy meleg vízben. Ha zamatos és erõs fõzõlevet szeretnénk kapni, a nyersanyagot mindig hideg vízben tegyük fel fõni. Így ízei, tápanyagai már melegedés közben kioldódnak. Ha viszont azt akarjuk, hogy a tápérték, a zamat a megfõtt anyagban maradjon, forrásban levõ vízbe rakjuk fel.
· Az ételt elõször erõs lángon addig fõzzük, amíg forrni kezd, azután állítsuk takaréklángra. A folyadék hõfokát úgysem tudjuk a forráspontnál magasabbra emelni, legfeljebb az ételben lévõ víz párolgását gyorsítjuk meg. Az ételt mindig fo~zzük puhára, de ne fõzzük túl, mert zamatanyagai csökkennek.
· Jobban megmarad a nyersanyag aromája, és gyorsabban megpuhul az étel, ha fedõ alatt fõzzük. Arra azonban vigyázzunk, hogy ne fusson ki, mert értékes anyagok vesznek kárba. Ha fõzés során elfõzzük a levet, mindig meleg vízzel pótoljuk, hogy ne hûtse le a fõzõlevet. A fõzõvizet csak akkor sózzuk, ha már forró, ugyanis a sós víz lassabban forr fel.
· A nyersanyag akkor õrzi meg legjobban tápértékét, ízét és illatát, ha go~zben fõzzük. A gõz legyen folyamatos, ne csökkenjen. Elsõsorban rostszegény vagy gyenge rostozatú nyersanyagokat gõzöljünk. A nagyobb húsok és zöldségek gõzölésére a kuktafazék a legalkalmasabb.
 

kata53

Állandó Tag
Állandó Tag
Rakott krumpli túróval
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 0,5 kg túró, 2 pohár kefir, 1 ek. kukoricadara, szezámmag, kevés olaj, só.
A krumplit héjába megfőzzük. Megtisztítjuk, egy sort olajozott tepsibe karikázunk. A kefirt összekeverjük a főtt kukoricadarával, a túróval, rákenjük a burgonyára és megsózzuk. Még egy sort rakunk le mindenből, a tetejére pedig szezámmagot szórunk. Forró sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.


Káposztás rakottas
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg savanyú káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 tojássárgája, 8 dkg trapp. sajt, 1 dl tejföl, 1,2 dl zöldség-erőleves, 2 ek. olaj, 3 ek. margarin, só, reszelt szerecsendió, pirospaprika, 1 cs. metélőhagyma.
A burgonyát megmossuk és sós vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük.
Közben a megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott vöröshagymát és hozzáadjuk a kimosott, lecsöpögtetett savanyú káposztát.
Pirospaprikával fűszerezzük, majd felöntjük a levessel. Fedő alatt megpároljuk.
A meghámozott burgonya felét összetörjük, a másik felét felszeleteljük.
A tört burgonyát kikeverjük a tojássárgájával, fűszerezzük. A burgonyapürét margarinnal kikent tűzálló tálba simítjuk. Ráhalmozzuk a párolt savanyú káposztát és beborítjuk a burgonyaszeletekkel. Megszórjuk a reszelt sajttal, rámorzsoljuk a margarint, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
 

MonicaBelucci

Állandó Tag
Állandó Tag
Csirkelabda (levesbetét)

Fél, kicsontozott csirkemellet megfőzünk, ledaráljuk (vagy nagyon apróra vágjuk) és elkeverjük 1 tojásfehérjével, csipet sóval és annyi liszttel, hogy formázható masszát kapjunk. A masszából diónyi golyókat formázunk és forrásban levő húslevesben kifőzzük.

Túros lepény

Hozzávalók:

50 dk liszt
25 dk margarin
10 dk cukor
1 egész tojás +
1 tojássárga
1 csom. sütőpor

Az anyagokat pici tejjel, (hogy könnyen nyújtható legyen /1-2 kanál/ ) összegyúrjuk.

Töltelék:

50 dk túrót,
3 egész tojással kikeverünk,
majd hozzáteszünk 25 dk cukrot és
5 dk vajat.
Lehet mazsolát tenni a töltelékbe, aki szereti.

Vajazott lisztezett tepsibe tesszük a tészta kb. háromnegyed részét, erre tesszük a tölteléket, a maradék tésztával befedjük. Villával megszúrkáljuk.
Kd. 25 perc alatt készre sütjük. (tűpróba)

1846502


Londoni szelet

25 dkg sima liszt, 1/2 cs.sütőpor, 14 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 4 tojás sárgája,
citromhéj, gyümölcsíz/barack a legjobb/

A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel és összedolgozzuk a cukor-
ral a tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal.
A kidolgozott tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és tepsibe tesszük.
Tetejét megkenjük gyümölcsizzel és a diós habbal.Előmelegitett sütőben
sütjük.
Diós hab: 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük és 20dkg finom kristálycukrot
hozzákeverünk és mégegyszer jól felverjük.A hab ne legyen híg!Végül a
19 dkg darált diót is belekeverjük a habba.
 

huey

Állandó Tag
Állandó Tag
Mákos Guba

Hozzávalók:

3 tojás
3-4 evokanálnyi kristálycukor
3-4 csepp vaníliaaroma
1 liter 3,6 %-os tej

Mákhoz:
6 evokanálnyi darált mák
2-3 evokanálnyi kristálycukor
1 citrom
csipetnyi orölt fahéj

ízlés szerint mazsola
Vaj



Elkészítés:

Eloször egy nagy keverotálba feltörök 3 tojást, hozzáteszek 3-4 evokanálnyi cukrot, 3-4 csepp vaníliaaromát, aztán az egészet kézi habverovel összecsapkodom.
Mikor ezzel megvagyok hozzáöntök 1 liternyi tejet.
Jöhet a gyors kifli szeletelés és már hullhatnak is bele a cukros-tojásos tejbe a karikák. Jól beleforgatom oket, és félre teszem pihenni.
Amíg a kiflik „fürdoznek” összeállítom a mákot. 6 evokanálnyi darált mákhoz hozzáteszek 2-3 evokanálnyi kristálycukrot, hozzáreszelem 1 megmosott
citrom héját, és már csak egy csipetnyi orölt fahéj hiányzik a mákhoz. Az egészet összekeverem és már jöhet is a mákos guba összeállítása.
Fogok egy sütotálat, kivajazom, aztán beleteszek egy réteg kiflikarikát, majd jó alaposan megszórom a fahéjas citromos mákkal,
aztán jön még egy réteg kifli, még egy kis mák, aztán a tálban maradt tejet ráöntöm.
Mielott a sütobe tenném a mákos gubát rátördelek egy kis vajat, hogy ráolvadva a kiflik ropogósra sülhessenek.
15-20 perc alatt kívülrol ropogósra, belülrol lágy, krémesre sül a mákos guba.
 

sztzs

Állandó Tag
Állandó Tag
Angyalbögyörő

Főtt krumplival, liszttel, sóval tojással tésztát gyúrunk, melyből kb. ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk. Ezt 1-2 cm-es kis korongocskákra szétdaraboljuk. Ezeket a kis darabokat tenyerünkben hegyesre sodorjuk, majd sós vízben kifőzzük. Zsemlemorzsát pirítunk, ebbe forgatjuk az angyalbögyörőket. Sósan is, édesen is fogyaszthatjuk.



Legényfogó

Fél kg lisztet, 15 dkg zsiradékot, 2 tojást és egy vaníliacukrot vagy sütőport jól összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk, az egyik részhez kakaót keverünk. Mindkét felét kb. fél cm vastagra elnyújtjuk és pogácsákba szaggatjuk, majd tepsiben kisütjük. A világosabb korongokat előbb kristálycukorral meghintjük, majd sütés után összeragasztgatjuk.




Öntött perec

Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 2 ek. cukor, 1 kg liszt, 40 dkg zsír, 3 egész tojás, 3 tojássárgája; a kenéshez: 1/2 l tej; a tálaláshoz: túró, tejföl, szalonnapörc

Az élesztőt megfuttatjuk, a leírt hozzávalókból jól nyújtható tésztát készítünk. Két órán keresztül pihentetjük. A tésztát nudli vastagságúra sodorjuk, megformázzuk a perecet: sodorjuk vagy fonjuk. Tetejét tojássárgájával megkenjük. A pereceket előmelegített sütőben kisütjük, majd feldaraboljuk, és kb. fél liter tejjel megöntözzük. Közben megforgatjuk, hogy a folyadékot jól magukba tudják szívni. Túróval, tejföllel és szalonnatepertővel meghintve tálaljuk.
 

Kate25

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajtos csirkemell őzgerincben sütve

Hozzávalók:
1 csomag bacon szalonna (kb. 10 szelet)
1 közepes csirkemell
20 dkg reszelt trappista sajt
3 egész tojás
3 evőkanál liszt
3 evőkanál tejföl
só, bors, vegeta, petrezselyem zöldje

Egy őzgerinc formát a vékony szalonnaszeletekkel kibélelünk úgy, hogy a végük a forma peremén túl kilógjon. A tojást, lisztet, tejfölt és a reszelt sajt felét összekeverjük. A csirkemellet kis kockákra vágjuk. Sóval borssal, vegetával fűszerezzük és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet. Összekeverjük a sajtos masszával és beleöntjük a formába. A tetejét meghintjük a maradék reszelt sajttal. Az őzgerincforma oldalán kilógó szalonnavégeket ráhajtjuk, alufóliával lefedjük. Előmelegített sütőben 45 percig sütjük, de 30 perc után a fóliát eltávolítjuk, hogy a teteje megpiruljon. A formát lapos tálra borítjuk, néhány perc pihentetés után szeleteljük.
 

madamo

Állandó Tag
Állandó Tag
Sonkával Töltött Sonka !
Végy A Piacon Fél Kiló Szép Sovány Paraszt Sonkát,vidd Haza és
Nézegesd Fél órán át. Majd Szeletelj Mellé Paprikát, Paradicsomot
Esetleg újhagymát, Kevés Sót és Jóízűen Falatozzál Belőle.
J ó é T V á G Y A T !!!!!! Madamo
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Mit főz otthon egy sztárszakács?

Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács segítségével a töltött tojás és paradicsom elkészítési módjával ismerkedhetünk meg, mely igazán jól mutat majd a húsvéti asztalon.

Töltött tojás és paradicsom

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:
5 db tojás
15 dkg májkrém
5 db paradicsom
1 db ajóka,
2 dkg kaviár
1 db paprika,
1 tubus halpástétom
5 dkg vaj
1 cs. petrezselyemzöld
1 db friss uborka
salátalevél

A franciasalátához:
20 dkg burgonya
1 db alma
10 dkg sárgarépa
10 dkg ecetes uborka
10 dkg zöldborsó
2 dl tartár

Először az uborkát kockázzuk fel, nyomkodjuk ki a levét, s ehhez tegyük hozzá a meghámozott és felkockázott almát, hogy ne barnuljon meg. A burgonyát, a sárgarépát egészben megfőzzük, majd egyforma kockákra vágjuk. A zöldségeket szárazon összekeverjük, így nem törjük annyira össze. A franciasalátából talapzatot készítünk a töltött tojásnak, paradicsomnak. Sűrű majonézt keverünk hozzá úgy, hogy formázhassuk. Üveg- vagy porcelántálra halmozzuk fel. A félbevágott kemény tojás sárgáját vegyük ki, besamellel sűrítsük. Ízesítsük fehér borssal, sóval, kevés mustárral. Adjuk hozzá a vajat, s ebből keverjünk krémet.

A kaszinókrémhez szardellapasztát is tehetünk, vagy azt díszítésként tesszük rá. A paradicsomot félbevágjuk, kivájjuk, sóval-borssal ízesítjük. Májkrémmel betöltjük, illetve a májkrém többi részét habosra keverjük, s habzsákba tesszük, s a salátatalapzatra rózsákat nyomunk ki. A paradicsomot paprikacikkekkel, petrezselyemzölddel díszítjük. A tojást célszerű csak a talapzaton betölteni, mert ha előbb töltjük meg, eldeformálódhat. Kaporral, kapribogyóval, kaviárral díszítjük.

Tipp: Először a tojássárgájának a helyét töltsük ki, majd ezután nyomjuk rá a többi tölteléket a habzsákból.

Blikk Receptmagazin
Forrás: www.hvg.hu
 

amitola

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Csatlakoznék hozzátok a kedvenc karfiollevesemmel:

Karfiolleves szárnyasgaluskával


60 dkg karfiol, 5 dkg reszelt hagyma, 1 cs petrezselyemzöld, 4 dkg zsír, 5 dkg liszt, 2 dl tejszín, só, bors
galuska: ½ csirkemell, 2-3 ek tejszín, 1 tojásfehérje, só, csipetnyi szerecsendió


A mellet ledarálni + cseppenként a 2-3 ek tejszín és a tojásfehérje, só, szerecsendió => 15 percig hűtőben pihentetni.
Zsemleszínű rántás => hagyma, petrezselyem – átpirítani => hideg víz => karfiol => 15 percig lassan forralni => kávéskanállal beleszaggatni a galuskát => puhára főzni => tejszín, só, bors => kiforralni.

Köpönyeges csirke

1 csirke, 1 kg kelkáposzta, só, köménymag, 6 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, bors, 1 mk majoránna, 10 dkg füstölt császárszalonna, 2 dkg vaj, szódabikarbóna

4-5 nagyobb káposztalevelet leforrázni, a többit puhára főzni (sós, köménymagos, szódabikarbónás vízben). Ha a káposzta kihűlt, összeturmixolni => vaj, morzsa, tojás, só, bors, majoránna => mindezt a csirke bőre alá tölteni. A csirkét alul-felül káposztalevelekbe burkolni, átkötözni, zsírral kikent tálba tenni, kevés zsírt rátenni => 10-15 percig fólia nélkül, majd letakarva sütni.

Almás lepény pudinggal

Tészta: 15 dkg túró, 6 ek tej, 6 ek olaj, 75 g cukor, 1 cs vaníliás cukor, só, 30 dkg liszt, 1 cs sütőpor

Túró + porcukor + vaníliás cukor + olaj => dagasztófejjel elkeverni => fokozatosan hozzáadni a tejet => fokozatosan hozzáadni a lisztet a sütőporral és a sóval elkeverve => egyneművé dolgozni, kézzel átgyúrni, kinyújtani.

Tetejére: 1 cs vaníliás pudingpor, 20 dkg keményítő, 3,75 dl tej, 1 tojás, 75 g cukor, 1, 25 dl tejszín, 1, 25 kg alma, 2 ek kajszilekvár, 1-2 ek barackpálinka

Vaníliás pudingpor + keményítő + 6 ek tej => elkeverni. A maradék tejet felforralni, a pudinghoz adni => + tojássárgája, cukor => elkeverni, hűlni hagyni, folpackkal betakarni.
Tejszín + tojásfehérje habja => a kissé kihűlt pudingba keverni, majd az egészet a tésztára kenni. A cikkekre vágott almát pikkelyszerűen a krémre rakni. 175-200 fokon 35 percig sütni.
A még meleg lepényre: lekvár + 1 ek víz + pálinka => hirtelen felfőzni, a lepényre kenni.

Depardieu csirkéje


Tészta: 1 kg liszt, 15 dkg só, víz, 2 tojásfehérje => összegyúrni, kinyújtani


Csirke:
  • belül: só, bors, petrezselyemzöld, vaj, fokhagyma, majoránna, babérlevél
  • kívül:
    • a bőre alá laskagomba,
    • rá: vaj, petrezselyem, 1 babérlevél.
A csirkét ezután a tésztával beburkolni, 1- 1 ½ óráig sütni.

Gombamártás: olajon hagymát pirítani => leforrázott laskagomba => 1 dl fehérbor => elpárologtatni + ½–1 kocka sülthús szaft.

Mákos kupola (8-10 darabhoz)

5 tojás, 10 dkg méz, 10 dkg por
-cukor, 1 ek rum, 1 ek citromlé, 3 ek teljes kiőrlésű liszt (lehet simaliszt is), 1 tk sütőpor, 20 dkg darált mák

Lekváros töltelék:
4 ek szilvalekvár, 4 ek rum
Tejszínes töltelék: 2, 5 dl tejszín, 3 ek rum, 1 csomag habfixáló
Máz: 1, 5 dl tejszín, 13 dkg tejcsokoládé

A tojássárgájákat a mézzel, rummal és a citromlével habosra keverjük. A tojásfehérjéket a porcukorral habbá verjük, majd a tojássárgájához keverjük, és belekeverjük az elvegyített lisztet, sütőport és mákot is.
A masszát tepsibe öntjük, kb 1, 5 cm-re elsimítjuk és 200 fokon kb 12 perc alatt megsütjük.
A pikótából 4-5 cm átmérőjű köröket szúruk ki, a piskótakörök egyharmadát megkenjük az elkevert lekvárral és rummal, rárágasztjuk a piskótakörök második harmadát. A tejszínes töltelékhez a szaggatásnál leeső piskótadarabokat elmorzsoljuk és összekeverjük a rummal. A tejszínből a habfixálóval habot verünk, és összekeverjük a piskótamorzsalékkal.
Ezzel a tejszínes töltelékkel megkenjük a piskótaköröket, majd ráragasztjuk megmaradt darabokat, majd 1 órára hűtőbe tessük.
A bevonathoz a tejszínt és a csokit kis lángon felmelegítjük, simára keverjük, és a süteményekre öntjük, hidegre tesszük megint.

Tejfölös smarni

25 dkg liszt, 5 tojás, só, 1 cs vaníliáscukor, 5 dl tejföl, 8 dkg cukor, 8 dkg vaj, 10 dkg mazsola, kis stampedli rum, porcukor � megszórni

Liszt + 1 egész tojás + 4 tojássárgája + vaníliáscukor + tejföl => simára keverni. Tojásfehérje + cukor => habbá verni, a tejfölös masszához adni. Kikent tepsiben 180 fokon kb 30 perc alatt megsütni. Ha megsült, villával nagyobb darabokra tördelni és visszatenni a sütőbe, a smarnit még kisebb darabokra szedni, hozzáadni a rumba áztatott mazsolát, végül tűzhelyen lepirítani.

Sárgabarackkal töltött túrúgombóc

80 dkg túró, 3 tojás, 10 dkg búzadara, só, 10 ek olaj, 2 ek őrölt dió, 10-15 dkg zsemlemorzsa, 3 ek kajszilekvár, 3 dl tejföl, 3 ek porcukor, egész mandula

A túrót áttörni, hozzáadni a tojássárgájákat, búzadarát, sót, a tojásfehérjék felvert habját , majd minimum 30 percre hűtőbe tenni.
A dióval elkevert morzsát olajon megpirítani.
A barackokat kettévágni, a mag helyére 1-1 egész mandulát és lekvárt tenni, a barackfeleket összerakni.
A gombóc közepébe tenni a barackokat, sós vízben megfőzni.


Túrógombóc Wampetich módra

50 dkg túró + 3 tojássárgája + 1 citrom reszelt héja + 7 dkg búzadara => elkeverni, 30 percig hűtőben pihentetni. Ízlés szerinti gyümülcsöt rakunk a gombóc közepébe (30 dkg).
Fél tk só + víz + egyharmad csésze olaj => felfőzni, a gombócokat kifőzni benne és még forrón 15 dkg darált dióba forgatni, tejföllel meglocsolni.


Szilvás gombóc túrós tésztából


40 dkg szilva, 14 dkg rétesliszt, 25 dkg túró, 4 dkg kézmeleg vaj, só, 1 tojássárgája, 12 db kockacukor
6 dkg vaj, darált mák és porcukor megszórni

Túró + liszt + tojássárgája + vaj + só => összedolgozzuk, fóliába burkolva legalább 30 percig hűtőben pihentetjük.
A kimagozott szilvában a mag helyére 1-1 kockacukrot teszünk, a gombóckba rakjuk, 8-10 percig főzzük a gombócokat sós vízben. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, megszórjuk a cukorral elkevert mákkal.


Nugátos grízgombóc

12 dkg nugátkrém, 10 dkg pirított darált mogyoró
Tésztához: 5 dl tej, 10 dkg vaj, só, 1 tk vaníliáscukor, 1 tk reszelt citromhéj, 25 dkg búzadara, 3 tojás
Borsodóhoz: 3 tojássárgája, 3 ek cukor, 1 dl bor

Tej + vaj + só + vaníliáscukor + citromhéj => felforralni, állandó keverés mellett hozzáadni a grízt és kevergetve addig főzni, míg el nem válik az edény falától, végül belekeverni a tojást és hűlni hagyni.
A nugátkrémből kis golyókat formázunk, és hűtőbe tesszük, ha megkeményedett, a gombócokat megtölteni vele, 10 percig főzni sós vízben, a pirított mogyoróba forgatni.
A borsodóhoz: Tojássárgája + cukor => habosra keverni, majd hozzáadni a bort és gőz fölött krémszerűvé felverni (de nem főzni!).

Mandulás smarni

12 dkg vaj, 1 cs vaníliáscukor, 6 tojás, 5 dl tej, 9 dkg őrölt mandula, 10 dkg mazsola, 20 dkg liszt, 8-10 dkg méz, vaj a formához, 3 ek cukor, kevés őröl fahéj, 1 citrom héja

Vaj + vaníliáscukor => habosra keverni, egymás után hozzáadni a 6 tojássárgáját => habosra keverni, hozzáadni a tejet a mandulával, a liszttel elkeverve, beleforgatni a tojásfehérje cukorral felvert habját, majd hozzáadni a citrom héját.
Kikent tepsiben 200 fokon kb 35 perc alatt megsütni a tésztát, ezután lapáttal kis darabokra tördelni, a tepsit a tűzhelyre tenni, és a smarnit lepirítani, végül hozzáadni a mazsolát, a fahéjat, a mézet, a még meleg sütőben egy kicsit szikkasztani.


Soproni felfújt

25 dkg széles metélt, 9 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 1 tk só, ½ l tej, 4 tojás, 1 cs vaníliáscukor, 10 dkg darált mák, 1 dkg őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, zsír, zsemlemorzsa

A tésztát rövid darabokra törni. Tej + vaníliáscukor + só => felforralni, a tésztát puhára főzni benne.
4 dkg vaj + 3 dkg cukor => habosra keverni + a tojásokat egyenként hozzáadni => a tésztával elkeverni, beleforgatni a tojásfehérjék 3 dkg cukorral felvert habját => kizsírozott, morzsával megszórt tálba tenni a tészta felét => mákkal, mazsolával megszórni, a 4 dkg cukorral elkevert fahéjat is rátenni, 5 dkg olvasztott vajjal meglocsolni => a tésztamassza másik felével beborítani => 180 fokon, 35-40 percig sütni.


Salzburgi galuska

15 dkg liszt, 2 dkg vaj, 2, 5 dl tej, 1 tojás, 1 tojássárgája, só, 5 dl tej
Felfújt: 4 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 dkg liszt, 3 tojás, 1 cs vaníliáscukor, 1 citrom héja

A tejet felforralni + 2 dkg vaj + só => habverővel belekeverni a lisztet => addig keverni, míg az edény falától elválik, ekkor levenni a tűzről, hozzáadni a tojást, a tojássárgáját => 3 cm-es nudlikat szaggatni belőle, tejben pár percig főzni.
4 dkg vaj + cukor fele + vaníliáscukor + citrom héja => habosra keverni, egyenként hozzáadni a tojássárgájákat + a tojásfehérje + cukor másik fele habbá verve. A galuskákat a masszába keverni, kilisztezett tepsibe önteni, 200 fokon 30-40 percig sütni.

Omlettin

30 dkg liszt, 4 tojás, 2 tojássárgája, 3, 5-4 dl tej, cukor, só
Töltelék: 15 dkg dió, 25 dkg túró, 15 dkg kajszilekvár, 20 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, fél citrom héja, 3 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 5 ek kristálycukor, 1 cs vaníliáscukor, 6 dkg kakaópor, 2, 5 dl tejföl, olvasztott vaj

Tészta hozzávalóit habverővel elkeverni, 20 percig pihentetni, majd 18-20 palacsintát készíteni belőle.
A diót 10 dkg porcukorral elkeverni.
A tepsit margarinnal kikenni, porcukorral megszórni beletenni a következőket: 1 réteg palacsinta � dió � 1 réteg palacsinta � túró � 1 réteg palacsinta � kakaó + olvasztott vaj + 1 réteg palacsinta � lekvár. . . a tetejére palacsinta kerüljön. A tojásokat a tejföllel felverni, a palacsinta tetejére tenni. 180 fokon 35-40 percig sütni. Majd a tojásfehérjéket a kristálycukorral habbá verni, az omlettinre tenni, villával hullámokat rajzolni a tetejére, a sütőbe visszatéve megpirítani.


Palacsinta rakottas

Palacsinta: 6 tojás, só, 3 ek olaj, kb. 38 dkg (teljes kiőrlésű) liszt, tej
25 dkg kajszilekvár, 30 dkg magozott meggy, 5 dl tej, 3 tojássárgája, 3 tojás, 1 cs vaníliáscukor, kis stampedli Maraschino likőr, vaj és porcukor a formához

Tészta hozzávalóit habverővel elkeverni, 20 percig pihentetni, majd 12 palacsintát készíteni belőle.
A palacsintákat megkenjük lekvárral, megtöltjük a meggyel, feltekerjük, félbe vágjuk. Kivajazott, porcukorral megszórt tálba tesszük zsindelyszerűen.
Tej + tojás + tojássárgája + vaníliáscukor + likőr => simára keverni, a palacsintákra önteni, 190 fokon 50-60 percig sütni.


Radetzky-rizs mandulával

20 dkg kerek szemű rizs, 7, 5 dl tej, 5 dkg vaj, 6 dkg finomított kristálycukor, 1 cs vaníliáscukor, só, 3 tojássárgája, egy stampedli rum, 1 narancs leve, 8 dkg kajszilekvár
A habhoz: 3 tojásfehérje, 11 dkg porcukor, 1 cs vaníliáscukor, vágott mandula megszórni, vaj és morzsa a formához

A rizst megmosni, lecsepegteni. Tej + vaj + kristálycukor + vaníliáscukor + só => felforralni + rizs => kis lángon addig főzni, amíg a tejet magába szívta, majd levenni a tűzről. Ha kihűlt belekeverni a rumot és a narancslét. A rizsmassza felét kivajazott, morzsával megszórt tálba tölteni, bekenni a felforrósított lekvárral, a maradék rizs rásimítsni, majd 200 fokon 35 perc alatt aranysárgára sütni.
Tojásfehérje + porcukor + vaníliáscukor => habbá verni, a felfújtra simítani, villával hullámmintát rajzolni rá, a vágott mandulával megszórni, visszatéve 10 perc alatt készre sütni.

Csokis palacsintafelfújt

4 tojás, 20 dkg liszt, tej, só
Töltelék: 3 tojás, 15 dkg fehércsoki, 7 dkg kristálycukor, fél cs vaníliáscukor

A csokit vízfürdőben felolvasztani.
Tojásfehérje + kristálycukor + vaníliáscukor => habbá verni, egyenként hozzáadni a tojássárgájákat, és a csokit.
A palacsintákat megtölteni, félbevágni, tepsiben egymásra helyezni (mint a tetőcserepeket, kicsit állítva), a maradék tölteléket ráönteni, 200 fokon 25 percig sütni.


Daragombóc málnaszósszal

12 dkg vaj, 3 zsemle, 20 dkg búzadara, 4 dl tej, 4 tojás, só, citromhéj, 1 cs vanliáscukor, morzsa, 40 dkg málna, 12 dkg porcukor, 1 citrom leve, 10 dkg morzsa, 8 dkg vaj

Tej + dara + vaníliáscukor + citromhéj => elkeverni, ½ óráig állni hagyni. Vajon a zsemlekockát aranysárgára pirítani => a darához keverni => 1 óráig állni hagyni. Tojás + só => felverni => a masszához keverni => 20 percig pihentetni (ha tól lágy, morzsát adunk hozzá).
A málnát a pocukorral egyszer felforralni => áttörni, citromlével meglocsolni.
A gombócokat 8-10 percig főzni, a vajon megpirított morzsában megforgatni, málnaszósszal leönteni.


Epresgombóc

25 dkg túró, 16 dkg liszt, 6 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 1 tojássárgája, reszelt citromhéj, só, 3cl rum, 10-12 szem eper, vaj, morzsa

A túrót áttörni + olvasztott vaj, tojás, tojássárgája => elkeverni + ctromhéj, rum, só, liszt => elkeverni, 1 órára hűtőbe tenni. A morzsát vajon megpirítani, vaníliáscukorral elkeverni. A gombócokat 15 percig főzni, sós vízben, a morzsában megforgatni.
Az epret ízlés szerinti pocukorral egyszer felforralni.


Kifligombóc vaníliáaszósszal

8 szikkadt vajaskifli vagy briós, 4 dl tej, 3 tojás, fél cs sütőpor, 8 dkg porcukor vagy méz, fél citrom héja, morzsa, olaj, vágott főzőcsoki megszórni
A vaníliaszószhoz: 5 dl tej, fél cs vaníliás pudingpor, 2 tojássárgája, 2 stampedli rum, 7 dkg kristálycukor vagy méz, 1 vaníliarúd, tejszín

Tej + tojássárgája + sütőpor + porcukor => felverni + vékony karikára vágott kifli, citromhéj => jól összekeverni, 30 percig pihentetni. Ha túl lágy a massza + morzsa. Kis gombócokat formázni belőle, bő zsiradákban aranybarnára sütni.
Pudingpor + kevés tej => összekeverni. Maradék tej + vaníliarúd belseje + cukor => felforralni + tejes pudingkeverék, állandó keverés mellett 1-2 percig forralni, majd addig főzni, míg besűrűsödik + tojássárgája, rum (ha túl sűrű + tejszín) => melegen tartani, de már nem főzni tovább.
 

coriella

Állandó Tag
Állandó Tag
Cannelloni csirkével

Hozzávalók: 30 dkg zöldbab
1 nagy hagyma
3 evőkanál olaj
30 dkg csirkemellfilé
1 kis csokor petrezselyem
14 db canelloni tészta
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
10 dkg emmentáli sajt
1 pohár tejföl


Fűszerek: só, bors, <O:p</O:p
kevés fokhagyma vagy fokhagymakrém, kakukkfű, rozmaring, oregáno

A finomra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, hozzákapatjuk a kis kockákra vágott csirkemellet, sóval, borssal fűszerezzük. A megtisztított zöld hüvelyű ceruzababot pici darabokra vágjuk vagy tördeljük, hozzáadjuk a húshoz, vizet öntve alá megpároljuk.
A végén hozzáadhatunk egy kis csokor apróra vágott petrezselymet is.
A keverékkel megtöltjük a cannelonit és egy picit megolajozott tűzálló tálba fektetjük őket.

Egy serpenyőben felforrósítjuk a paradicsomkonzervet, ízesítjük sóval, borssal, átnyomott fokhagymával , kakukkfűvel, rozmaringgal, oregánóval (vagy használhatunk olasz füszerkeveréket, sót, borsot, fokhagymát is). A cannellonikra ízlésesen váltakozva rárakjuk a paradicsomszószt meg a tejfölt. Reszelt sajttal megszórjuk, kb. 40 perc alatt pirosra sül közepesen meleg sütőben.
(Én úgy szoktam, hogy kb 20 perc lefedve alufóliával, kb 20 perc nélküle.)
 

fcsilla1

Állandó Tag
Állandó Tag
Hozzávalók 4 rúdhoz:
  • 2 csomag 8 darabos réteslap,
  • 4 dl kefír vagy natur joghurt,
  • 4 dl cukor,
  • 3 dl búzadara,
  • 2 dl étolaj,
  • 6 tojás,
  • 2 sütőpor,
  • 2 vaniliás cukor,
  • magvalt meggy.
  • Esetleg a tetejére még némi tojás és kefír.
A kefírbe ( vagy joghurtba) belekeverjük a cukrot, a vaniliás cukrot, az étolajat, a búzadarát, a tojásokat és a sütőport, majd a masszát legalább egy órára pihenni hagyjuk a hűtőszekrényben.

Egy nagyobb konyharuhára egymás után némi átfedéssel két réteslapot fektetünk le, megkenjük a masszával.
Erre ismét két réteslap jön, amit szintén megkenünk masszával, majd megszórjuk lecsepetetett, kimagozott meggyel.

A konyharuha segítségével felcsavarjuk a rétest, s zsiradékkal kikent tepsibe helyezzük.

Mind a négy rudat elkészítjük, majd a maradék masszával beborítjuk.

Ha esetleg nem maradt massza, úgy tojással elkevert kefírrel kenhetünk meg a tetejét.

Forró sütőben kezdjük sütni, de 5 perc után mérsékeljük a tüzet, s pirosasra sütjük.

Nagyon finom, bár kalóriadús sütemény. Nagymamám meggyes-darás kelt rétesére emlékeztet. Előnye, hogy igen hamar elkészül.

Próbáljátok ki!

Csilla

Sziasztok!

Ez egy különleges recept:

Egy 5 literes üveghez az alábbi hozzávalók szükségesek az uborkán kívül:

15 dl víz,
7 dl 10 %-os ecet,
50 dkg cukor,
10 dkg só,
10 darab szegfűszeg,
pár kisebb darab fahéj ( ízlés szerint)
kevés tartósítószer( pl. nátrium benzoát, stb.)

Az összeállított levet felforraljuk, leforrázzuk az üvegbe rakott uborkát, majd leöntjük róla, s az ismét felforralt levet rámerjük az uborkára. Lekötözzük, s mehet a kamrába.

Különlegessége ennek a receptnek, hogy már másnap ehető az uborka, s igen kellemes, fűszeres íze van.

Kóstoljátok meg ti is!

Csilla
 

lapappilon

Állandó Tag
Állandó Tag
UBORKALEVES (OGURKOWA) :
Két sárgarépát egy fehérrépát öt-hat szem krumplit, kevés pórét olajon megdinsztelsz, felengeded fele mennyiségű húslevessel (leveskockából) mint amennyi levest akarsz, (vagy vízzel és teszel bele némi csirkeaprólékot), ha felforrt, akkor belereszelsz két-három ecetes uborkát, ugyanannyi tejet adsz hozzá, mint a húsleves volt, ha a zöldség puha, leveszed.

BARSZCZ (lengyel céklaleves, ukránul):
Céklát héjában félpuhára főzöd, meghámozod, kockára vágod. Szintén felkockázod a sárgarépát és 1-2 szem burgonyát (ne domináljon a levesben!).
Most hagymát dinsztelsz, hozzáadod a sárgarépát és a céklát, pár percig együtt tartod, felengeded húslevessel, bele a burgonya és vékonyra szeletelt káposzta. Tíz percig forralod.
Kész.
 

Adrastheia

Állandó Tag
Állandó Tag
Hozzavalok: 1 fej hagyma
1 fokhagyma (aki nem szereti kihagyhatja)
1 tejfel, vagy tejszin
1 cukkini
Majoranna, kakukkfu
teszta (makaroni, vagy spagetti a legjobb)
etolaj, so

A tesztat kifozzuk enyhen sos vizben es leszurjuk.
Az olajon az aprora vagott (ki hogy szereti) hagymat uvegesre piritjuk, hozzadobjuk a szeletekre vagott vagy kipreselt fokhagymat.
Par pillanat mulva a kis szeletekre vagott cukkinit (maradhat a heja, nagyon finom az is) es a fuszereket. Ha nagyjabol atparolodott (erdemes kostolni), akkor mehet bele a tejfel.

Isteni finom!!! es nagyon hamar kesz van.
Joetvagyat!!

Jaj a sajtot elfelejtettem(:)
Ha valaki sajrtajongo, az tehet bele azt is. vagy meg amikor leveszi a tuzrol, vagy a tesztara es a szoszra kell szorni es ugy osszemelegiteni.
 

Antikbakfis

Állandó Tag
Állandó Tag
Currys csirke:

<O:p</O:p
Hozzávalók: 60 dkg csirke- v. pulykamellfilé, 2 ek. főzőtejszín, 2-3 kk. currypor (csipősségtől függően), curryfűszer v. Vegeta, csípőspaprika (ez utóbbi, ha a currypor nem elég csípős), ananász, mazsola, kechup, curryszósz (helyette lehet Uncle Ben's édes-savanyú szósz is).
<O:p</O:p
A húst kockára vágjuk, majd kevés olajon kb. 10 percig (ha pulyka, hosszabb ideig) pároljuk. Ezután megszórjuk a curryporral, curryfűszerrel, meglocsoljuk a tejszínnel. Kb. 10 perc főzés után beletesszük a kockára vágott ananászt, a beáztatott mazsolát és a kechupot (ízlés szerint). Ezután újabb 10 percig főzzük, majd beleöntjük a curryszószt. Ezzel már csak összeforraljuk. <O:p</O:p
Főtt rizst adunk hozzá köretként.
<O:p</O:p
Ha gazdagabban akarjuk a rizst kínálni, kisebb tálkákban készíthetünk az asztalra apró kockára vágott ananászt, darált mogyorót, zöldpaprikát, szárazra kisütött bacon-szalonnát.
 

Bridzsit

Állandó Tag
Állandó Tag
Én 2féle kajóval szoktam meglepni a családot az egyik a gyros+görög sali a másik a fokhagymás csirkemell....
A gyros lényege, hogy veszünk gyros fűszerkeveréket, meg hozzá 40-50 dkg csirkemell filét (én ezzel próbáltam) és kis csíkokra vágjuk, teszünk rá delikátot, majd a gyros fűszerkeverékből annyit, hogy minden husit ellepjen az a barnácska szín...utána lehetőség szerint öntsük fel oliva olajjal annyira, hogy ellepje a husit..lefejdük fóliával..hűtőbe be..3-4 óra után a husit kisütjük(sztem elég a saját olaja, illetve kis edénybe főzve kiengedi a levét is igy nem szárad ki)..a görög saliba: hagyma (lehet akár lilla is), paradicsom, uborka, oregánó és feta sajt..kinek hogy bírja a pénztárcája a sajtot...én a paradicsomot kicsi darabkákra szoktam vágni mert kedvesem igy szereti, az ubikat meg nagyobbakra mert az ugyis csak én eszem :D a fetasajtot általában szeletekbe teszem rá, mert kockákra vágva összekeverésnél, kiszedésnél szétmállik...lehet még szórni rá kicsi petrezselymet, illetve kicsi oliva olajat...sztem ennek is jó ha fél, 1 órát áll, hogy lehűljön....(kedves szerint az effajta gyros sokkal jobb, mint amit idehaza lehet kapni a gyorséttermeknél ;)
fokhagymás csirkemellnél pedig szintén a husi mennyiségétől függően reszelünk hozzá gerezdekez, ki mennyire szereti a fokhagymát..ezt is olivaolajjal felönteni. ellepje a húst és egy egész éjszakára állni hagyni a hütőben...ne felejtsük el ugye lefedni fóliával mert szeretett fokhagymánknak erős illata van....
mindezek mellé sültkrumplit szoktam készíteni...megint éhes lettem :p
 

Zsófi19

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Ezt most találtam a neten és nagyon tetszik. De mielőtt elkészítem, szívesen olvasnám olyanok véleményét, akik már kipróbálták.

Kovászos káposztasaláta

Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségben édes, fehér fejes káposzta, kg-onként 1 csokor kapor, 3 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, a léhez literenként 1 púpozott evőkanál só, a tetejére üvegenként 1 szelet kenyér.
<O:p</O:p
A káposztát külső, fonnyadt, hibás leveleitől megtisztítjuk, majd káposztagyalun legyaluljuk, vagy reszelőn lereszeljük. (Minél kisebbek a káposztadarabok, annál gyorsabban fog megérni.) A kaprot megmossuk, szálakra szétbontjuk, és a megtisztított fokhagymagerezdeket lapokra vágjuk. A kenyeret kisebb darabokra eltörjük.
A tiszta üveg aljára helyezünk néhány szál kaprot, majd félig töltjük a káposztával. Kézzel erősen nyomkodjuk le a káposztát, hogy az üvegbe minél több férjen. Beledugjuk a babérlevelet, néhány lap fokhagymát és egy-egy szál kaprot. Káposztával teletöltjük az üveget. A tetejére is teszünk néhány gerezd fokhagymát, végül a kenyérdarabokkal beborítjuk.
<O:p</O:p
Közben vizet forralunk, amelyet sóval ízesítünk. A már nem zubogó vizet úgy öntjük a káposztára, hogy az a kenyéren keresztül folyjon. Alufóliával betakarjuk, és napos helyre állítjuk. Melegben 2-3 nap alatt megérik. Az íze ugyanolyan, mint a kovászos uborkáé. A megérett káposztáról leszedjük a kenyeret. Átszűrjük, és jól befedjük. Hűtőszekrényben hetekig eláll.
<O:p</O:p
Rendkívül üdítő, önálló vacsoraként is fogyasztható, ha túróval, paradicsommal, hagymával összekeverjük. <O:p</O:p

Másik kedvencem a címben szereplő sóskaleves.

Szalonnának kisütöm a zsírját. A pörcöt félre teszem, a finom zsírban világosra pirítom az apróra vágott vöröshagymát. Ráteszem a sóskát, meghintem liszttel, sózom, cukrozom (kevés borsot is teszek bele, mert nekem így ízlik)
Picit fonnyasztom, majd felengedem vízzel, ha felforrott hozzáadok egy húsleveskockát. Rövid ideig főzöm, majd hozzáadom a (tojás sárgájával) elkevert tejszínt, vagy tejfölt. Ha kell, utóízesítem. Ha jó husos volt a szalonna, akkor ezekkel a darabokkal együtt turmixolom.
Bogréből iszom. :oops:
Rendes tálalás esetén pirított zsemlekockát lehet hozzá adni. :D
 

gizi11

Állandó Tag
Állandó Tag
30dkg cukor,
3 tojás,összekever géppel,
30dkg liszt,
1 mokkáskanál szódabikarbóna,fakanállal óvatosan görgetve hozzáadni,
40dkg reszelt alma vagy más gyümölcsöt még belerak,
darált dióval és fahéjjal a tetejére,kilisztezett tepsibe kb.30-40 perc takarékon és kész.Olcsó,gyors és finom is,a fiúk nagyon szeretik!

1 kg liszt,
1 evőkanál só,
2 evőkanál pizzafűszer,
5 evő olaj,nagy edénybe belerakni mindent,de előtte:
5 dkg élesztőt 2 evők.cukorral,1/2l langyos vízben felfuttatni,
mindent összekeverni és addig molesztálni,amíg magától el nem válik az edényről,/nem jó ha ragad,de az sem ha kemény/
hűtőben is tárolhatod a kinyújtásig,
gyors,egyszerű és elronthatatlan.Tetszés szerinti feltétet rakhatsz,az lehet bármi,sajttal takarod be,sütöd és megeszed!

Almás pite<TABLE class=text12 style="COLOR: #585242" cellSpacing=0 cellPadding=3 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD>Hozzávalók:
A töltelékhez:
2 kg savanykás alma
20 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
Az omlós tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor (10 g)
2 tojás + 2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
Továbbá:
6 dkg zsemlemorzsa, darált dió, dejó
1 tojássárgája a kenéshez
(fahéjas) porcukor a szóráshoz


</TD></TR><TR><TD><!--Elkészítés:-->Előkészítés: A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

Elkészítés: Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc).
A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 579 kJ/138 kcal

Megjegyzés:
Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Ezt a receptet használom, annyi eltéréssel, hogy a hozzávalókhoz nem használok mérleget, megérzésre, tapasztalatra hagyatkozom. A reszelt almát párolás előtt kinyomkodom (a levét megiszom :)))), vagy egyszerűen párolás nélkül teszem a tésztába, ilyenkor a tésztalapot kicsit vastagabban szórom meg dejóval.
A tepsit sütőpapírral bélelem, de a tésztát csak lisztezett deszán nyújtom.
Ez a tészta más töltelékkel is elkészíthető.

</TD></TR></TBODY></TABLE>

6 db nektarin;
5 db tojás (sárgája);
15 dkg kristálycukor;
2 dl friss narancslé;
1 db citrom;
5 dkg szeletelt mandula;
3 cl Triple Sec likőr;
4 dl tejszín;<O:p</O:p
<O:p</O:p
4 darab meghámozott nektarint feldarabolunk és összeturmixoljuk a likőrrel.
A tojások sárgájához hozzákeverünk 12 deka kristálycukrot, és gőzfürdőn addig kevergetjük, amíg sűrű krémet nem kapunk. Ehhez kb. 4-5 percre van szükség. Ebbe a krémbe beledolgozzuk a likőrös nektarin pépet, és ízlés szerint adhatunk hozzá narancslevet is. Ezután hűtőbe tesszük, és megvárjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ekkor belekeverjük a tejszínből vert, mandulával megszórt, citrom levével ízesített habot, és a krémet kis tálkákba adagoljuk. 3-4 óra hosszára ismét hűtőszekrénybe tesszük.
A fagylaltot nektarin szeletekkel és szeletelt mandulával tálaljuk.<O:p</O:p

1 kg pulykamell
1 nagy fej vöröshagyma
30-40 dkg gomba
1-1 dl tejszín és tejföl
4-5 közepes ecetes uborka
2-3 gerezd fokhagyma
delikát8
őrölt bors
majoránna
babérlevél

1 púpozott ek. kukoricaliszt
1-1 kk. mustár és tárkonyecet (vagy citromlé)
olaj

<O:p</O:pA pulykamellet kisujjnyi csíkokra szeljük. A hagymát finomra aprítjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Beledobjuk az áttört fokhagymát, végül a pulykacsíkokat. Fehéredésig sütjük, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a többi fűszert is. Kevés vizet (húslét) hozzáadva párolni kezdjük. A vizet többször pótolva majdnem készre pároljuk.
Ekkor hozzáadjuk a szeletelt gombát és a vékony csíkokra vágott csemege uborkát. Néhány percig forraljuk, majd kukoricaliszttel, tejföllel, tejszínnel és <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com
%3E%3Cst1:metricconverter%20w:st=
1 dl</st1:metricconverter> tejszín és tejföl

<font face=" /><st1:metricconverter w:st="on" ProductID="2 dl">2 dl</st1:metricconverter> vízzel behabarjuk. Végül mustárral és tárkonyecettel pikánsra ízesítjük, vágott petrezselyemzölddel díszítjük.

Köretnek kitűnően illik hozzá a kukoricás rizs.

25 dkg csirkemell, 20 dkg vegyes zöldség (petrezselyem gyökér, sárgarépa, zeller), 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 10 dkg zöldborsó, 1 dl tejszín, 1 citrom, só, őrölt bors, petrezselyemzöld
A bőrözött csirkemellet kis kockákra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megdinszteljük, hozzátesszük a csirkemellet, és tovább pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. Később hozzáadjuk az aprított zöldségeket, majd a zöldborsót is. Tovább pároljuk. Liszttel megszórjuk, és egy liter vízzel felöntjük. Tovább főzzük, a végén belekeverjük a kockára vágott gombát. Végezetül tejszínnel és vajjal dúsítjuk, citromlével ízesítjük, vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. <O:p</O:p
Vajgaluskát adhatunk hozzá.

(Tudja valaki, hogy másolás/beillesztéskor miért jelennek meg oda nem illő karakterek a szövegben és maradnak le karakterek? 3-4szer kellett módosítanom, amíg hibátlan lett a szöveg)

Egy másik kedvencem:

Túrógombóc tejbegrízzel

<O:p</O:pTejbegríz: (0,5 liter tej, kb. 5 ek. búzadara)
25 dkg túró
3 ek kristálycukor (ill. ízlés szerinti mennyiség)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
pirított zsemlemorzsa (+cukor + ízlés szerint fahéj)<O:p</O:p
Tálaláshoz: tejföl + fahéj + cukor, ízlés szerint. <O:p</O:p
<O:p</O:p

Főzz egy jó sűrű tejbegrízt, úgy, hogy keverni még tudjad. Kb. 10 perc alatt kész. Hagyd teljesen kihűlni, dermedni.
Szórd meg cukorral, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal.
Keverd hozzá az áttört túrót.
Formálj gombócokat és hempergesd meg pirított zsemlemorzsában.
Nagyon finom, másnap is egészen puha, már ha megéli a másnapot!<O:p</O:p

Lehet hidegen, vagy mikrosütőben langyosítva fogyasztani. Esetleg gyümölcslekvárral, akkor nem kell a zsemlemorzsába fahéj!<O:p</O:p
 

vacsilon

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt a receptet biztosan nem olvashattátok máshol, én találtam ki és tökéletesítettem évek alatt. Még eddig mindenkinél siker volt.

Egy tepsi aljára nyers, karikára szelt burgonyát teszek, amit megszórok valamilyen fűszerkeverékkel. Az Univer féle grillfűszerrel nagyon finom. Veszek egy csomag fagyasztott mexikói zöldségkeveréket (s.répa, borsó,kukorica) és ehhez hozzákeverek egy nagyobb fej apróra vágott vöröshagymát. A krumplira terítem. Felszeletelek 2 pár (vagy több) virslit, amit a zöldségkeverékre terítek. Nagy pohár tejfölbe sót és a korábban használt fűszerkeverékből csapott kanálnyit keverek, ezzel leöntöm a kaját, a tetejére pedig néhány szelet vékony bacon-tés pár morzsányi vajat helyezek. Fólia alatt kb 30-40 percig párolom, azután a fóliát levéve , sütöm, amíg a leve csaknem egészen elpárolog és a szalonna pirosra sül.
Általában gyümölcskompótot, befőttet eszünk hozzá vagy nyáron utána dinnyét.
Ha kipróbálja valaki, mondjon róla véleményt! Nagyon finom és viszonylag könnyű kaja.:cool:
 

Radványa

Állandó Tag
Állandó Tag
Még nem tudtam végig olvasni e topikot, de talán ezt a receptet még senki nem irta le. Egy régi Nőklapjában találtam.

Patiszon gombóc

1 közepes nagyságú Patiszont megfőzni és krumlinyomón átnyomni. Hozzá kell adni 1 tojást,1 kis fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, apróra vágott paradicsomot, 10 dkg apróra vágott gombát, majoránna, só, bors, kevés fehérbor/én ezt elhagyom/ összedolgozni, annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon . KIgombócolni , bepanirozni és olajban sütni.
Jó étvágyat!
 

Antikbakfis

Állandó Tag
Állandó Tag
Füstölt sajttal töltött rántott padlizsán:
A padlizsánt a szokásos módon előkészítjük: megmossuk, meghámozzuk, nem túl vékony karikára vágjuk, megsózzuk és egy órán át kb. állni hagyjuk, hogy a kesernyés levét kiengedje. Ezután a szeleteket papírtörölközővel leitatjuk, majd két padlizsánkarika közé kb. 2-3 mm vastag füstöltsajt-szeletet teszünk úgy, hogy az ne lógjon túl a karikákon. Két fogvájóval megtűzzük, hogy a sütésnél ne essen szét, majd lisztbe-tojásba-morzsába mártva bepanírozzuk. Forró olajban kisütjük vigyázva, hogy ne süssük túl, mert a sajt akkor kifolyik és megkeseredik.
Igen finom és laktató!:D

Osztrák sütemény:<O:p</O:p
<O:p</O:p

Hozzávalók: 4 tojás, 29 dkg porcukor, 14 dkg margarin, 21 dkg liszt, 1/2 sütőpor, 10 dkg kókuszreszelék, baracklekvár.<O:p</O:p
<O:p</O:p
A tojássárgákat 14 dkg porcukorral és a margarinnal csomómentesre keverjük, végül hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. <O:p</O:p
Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük a tésztát, majd az egészet baracklekvárral megkenjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, a maradék porcukorral és a kókuszreszelékkel lazán összekeverjük, majd a sütemény tetejére simítjuk. <O:p</O:p
Közepes hőmérsékleten megsütjük.<O:p</O:p

Gyuvecs (ahogy a Nagymamám csinálta)<O:p</O:p
<O:p</O:p

Hozzávalók: szokásos módon elkészített fasírtmassza, paprika, paradicsom, hagyma, rizs, tejföl, só, kevés zsír (vagy olaj)<O:p</O:p
<O:p</O:p
Egy tepsit kikenünk zsírral (vagy olajjal), az alját befedjük (nem túl vékony) karikára vágott hagymával. Középre elhelyezzük a vizes kézzel hosszúkásra formázott fasírtot úgy, hogy körben elég hely maradjon a többi "anyagnak". Ezután karikára vágott paprikát és paradicsomot teszünk a hús köré, majd - mintha sóznánk - az előzőleg megmosott rizzsel körbeszórjuk, gyengén megsózzuk, majd kanállal tejfölpacnikat teszünk a sor tetejére, utána az egész műveletet megismételjük. Felülre paradicsom és tejföl kerüljön, nehogy a rizsszemek keményre süljenek! Ezután az egészet kevés vízzel (nem kell sok, mert a paradicsom is levet enged sütés közben), ill. zsiradékkal meglocsoljuk, majd közepes lángon kb. 45 percig sütjük. Időnként kanállal megnyomkodjuk a "köret" tetejét, s ha szükséges az elpárolgott vizet pótoljuk. <O:p</O:p
<O:p</O:p

Ha meg akarjuk bolondítani, a tepsi aljára vékony szalonnaszeleteket is fektethetünk a hagymakarikák alá, illetve a tejfölbe (kis mennyiségben) csípős Piros Aranyat, vagy Erős Pistát keverhetünk.<O:p</O:p
<O:p</O:p
 
Oldal tetejére