Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Aia

Állandó Tag
Állandó Tag
A téma most nálam is idöszerü, át fogom tanulmányozni a tapasztalataitokat. Remélem, közösen elérhetjük a célunkat.
 

Aia

Állandó Tag
Állandó Tag
Hú, a kérdés: Vállalod önmagad? azonnal a szemembe ugrott... Igen, ez most már régóta az egyik legfontosabb kérdés. Nem tudom pontosan , hányan vagytok itt ebben a topikban, hányan akarnak így együtt fogyizni, arról sem tudok semmit, hányévesek vagytok és mivel foglalkoztok. Ha megengeditek, röviden bemutatkozom. :)
 

Aia

Állandó Tag
Állandó Tag
Aia vagyok, 51 éves. Münchenben lakom a családommal. Két lányunk van 24 és 22 évesek, egyetemisták. A férjemmel 25 éves házasok vagyunk. Jómagam természetgyógyászattal foglalkozom. Az utóbbi években sajnos feljött rám 20 kg súlyfölösleg, most elhatároztam, hogy boldogan és lazán búcsút mondok neki. :)
 

stee

Állandó Tag
Állandó Tag
20.gif
Puszi Stee! Tényleg jó régen láttunk, örülök, hogy itt vagy.
19.gif

Köszi, köszi, asszem jól vagyok, bicajozgatok időnként, amíg lehet, aztán a rossz időben majd kitalálok valami más mozgást.
828.gif
Gyerköcök jól vannak?
a kicsi elkeztde az ovit, azóta többször volt itthon betegen, mint ott, de azért nagyon szereti, könnyen beszokott, nagyon büszke voltam rá!
Na, ma végre nekiálltam mozogni, csináltam 100 hasizmot, de megint csokiztam :(
Na majd holnap! (mindig ezt mondom:confused:). DE mostmár tényleg! Sokkal jobban éreztem magam, amikor jól ettem és többet mozogtam! (4 órában dolgozom most egy helyen, az otthoni munkákról nem is beszélve, tényleg kevesebb az időm és stresszesebb minden, de ez nem lehet kifogás, ugye?:mrgreen:)
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
flavonmax6.JPG
Méregtelenítés és fogyókúra egyben​
Az evés csodálatos dolog, életben tart bennünket, emellett rengeteg örömöt okoz. Ételeinkkel együtt azonban problémák is kerülnek az asztalra. Az emberek többsége sosem elégedett a súlyával, ezért mindenáron fogyni szeretne, és rendszeres időközönként koplalókúrát tart, melynek többnyire nincs eredménye. Jobban járunk, ha nem éheztetjük szervezetünket ételmegvonással, inkább hetente egyszer tehermentesítjük méregtelenítéssel.
Nem annyira megterhelő, mint a léböjt
A méregtelenítésnek az a lényege, hogy megszabadítjuk a szervezetünket a felgyülemlett mérgektől és salakanyagoktól. A méregtelenítés elve szerint méregnek minősülnek azok az élelmiszerek és szennyanyagok, amelyek nehezen emészthetők és üríthetők, ezért felborítják a szervezet egyensúlyát. Az egészséges méregtelenítés viszont nemcsak abból áll, hogy alacsony méreganyag-tartalmú ételeket eszünk, hanem hogy bizonyos ételek megnövelik a természetes méregtelenítő rendszer hatékonyságát.
Ezért ajánlatos hetente egyszer úgynevezett méregtelenítő kúrának alávetni magunkat, zöldség-gyümölcs napokat, vagy hosszabb kúrákat tartanunk. A zöldségek, gyümölcsök rengeteg vitamint, ásványi sót, nyomelemeket, anyagcserét aktivizáló enzimeket és sok-sok immunerősítő bioaktív anyagot tartalmaznak. Szervezetünk minden létfontosságú anyaghoz hozzájuthat a diéta során, így a kúra alatt sem kell tartanunk a hiánytünetektől. A gyümölcsökben és zöldségekben található rostok alaposan kitisztítják, mint a seprű, végigsöprik a bélnyálkahártyát, így nagymértékben elősegítik az emésztőrendszer kitakarítását.
flavonmax8.JPG
Bízd a takarítást a zöldségekre, gyümölcsökre!

A salaktalanító/méregtelenítő kúra előnye, hogy kevésbé terheli meg a szervezetet, mint például a különböző léböjtkúrák, a megvonási tünetek szinte észrevétlenek maradnak, így munka mellett bárki könnyen tarthatja.
Nézzük, melyek a legjobb hatású zöldségek, gyümölcsök, amelyek segítenek megszabadulni a mérgektől !
Az alma talán a legcsodálatosabb gyümölcsünk. Magas rost- és glukonsavtartalma miatt kiváló méregtelenítő. A benne található pektin megakadályozza, hogy a fehérjék a bélben rothadni kezdjenek, megköti a vastagbélben a nehézfémeket, kiválasztja az ételek adalékanyagait. Az eperben található karotinoidoknak és antociánoknak köszönhetően segít a baktériumok elpusztításában. A körte kitűnő béltisztító, nagyon sok benne a kálium, magnézium, kalcium, réz, cink, foszfor, folsav és C-vitamin. Az őszibarackban, sárgabarackban, szilvában található rostok segítik a bélműködést, gyorsan kitisztítják a beleket. A szőlőnek magas a B- és C-vitamin-, a folsav-, a mangán-, a magnézium- és a káliumtartalma, ennek köszönhetően nagy szerepe van a béltisztításban.
Az avokádó antioxidánsa egyesül a zsírban oldható mérgekkel, alkohollal, és vízben oldhatóvá teszi azokat.
A kivi sok C-vitamint tartalmaz, amely segít abban, hogy a szervezet felépítse a glutation nevű anyagot, amely méregtelenít.
Az aszalt szilva, áfonya rengeteg antioxidánst tartalmaznak, melyek kiváltják a belek összehúzódását, csökkentik a bélsár szervezetben eltöltött idejét, csökkentik a mérgek visszaszívódásának lehetőségét.
flavonmax9.JPG
A brokkoli az egyik leggazdagabb magnéziumforrás. Ezenkívül még számtalan ásványi sót, sok klorofillt és rostot tartalmaz, fokozza a bélműködést. A burgonya a legkiválóbb káliumforrás, de bővelkedik kalciumban, magnéziumban és foszfátokban is. Gazdag B- és C-vitaminban, melyek segítik a méregtelenítést. A cékla szintén kiváló méregtelenítő, magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően erősíti a szöveteket, serkenti a vérképzést, aktiválja az ellenálló erőket.
A cukorborsóban a rostokon kívül rengeteg a magnézium, a nukleinsav, így nemcsak a bélműködést támogatja, hanem a sejtregenerálódást, az izomműködést is. A káposzta, a karfiol magas rosttartalmuknál fogva erélyes béltisztítóak, semlegesítik a méreganyagokat. Az articsóka serkenti az epeműködést, melynek feladata, hogy a mérgeket továbbítsa a vastagbélbe. A fokhagyma kiváló méregtelenítő, ki tudja választani a testből a méreganyagokat. A vízitorma megnöveli a szervezetben található méregtelenítő enzimek számát. A spárga serkenti a vesék és a belek működését, és gyorsítja a mérgek távozását a szervezetből. A paprikában található csípős ízt adó kapszaicin tágítja az ereket, mérsékeli a gyulladást, hígítja a vért. A sárgarépában tetemes mennyiségű béta-karotin és szelén fordul elő. A spenótban nagyon sok karotinoid, klorofill, B-, C- és E-vitamin, biotin, kalcium, magnézium, réz, vas és kálium van. Kitűnő hámregeneráló, anyagcsere- és immunrendszer-aktiváló. Az uborka az egyik legjobb természetes vízhajtó, fokozza a húgysav kiválasztását. A zeller erősen lúgos vegyhatású, ezért segít a sav-bázis háztartás rendezésében, magas káliumtartalmának köszönhetően kihajtja az ödémát okozó folyadékot. A zöldbabnak magas a nukleinsav- és fehérjetartalma, gazdag folsavban, mangánban és molibdénban. Segíti a máj, a vesék és a hólyag működését, serkenti a szervezet fehérjeszintézisét, aktiválja az emésztést, vízhajtó és erősíti a szívet és a keringést.
Természetesen a felsoroltakon kívül más szezonnak megfelelő zöldség vagy gyümölcs is használható, de lehetőleg a kúra alatt kerüljük a citrusféléket és a nagyon savanyú növényeket (ribizli, spenót), mert azok kimarhatják a gyomornyálkahártyát.
Jó tanácsok zöldség- vagy gyümölcskúra előtt:
- Már a kúra előtti napon készítsük fel szervezetünket. Lehetőleg csak könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, vacsorára például csak natúr zöldséglevest, vagy egyszerűbb salátát főtt krumplival, kevés gyümölcsöt, és főleg ne puffasztót. A kúra megkezdése előtt javasolt a húsokat, tejtermékeket étkezésünkből mellőzni, és az olajos magvak, babfélék fogyasztását csökkenteni.
- A kúra alatt a sót meg kell szorítani, esetleg el is lehet hagyni (ha valaki teljesen nem tud sómentesen étkezni, csipetnyi tengeri sót használjon az ételekhez).
- Ne együnk túl sok banánt, édes, vagy aszalt gyümölcsöt.
- Tilos a kúra során zsírban sült burgonyaételeket, húst és édességeket, alkoholt, kávét vagy más élvezeti szert fogyasztani!
- A salátákat lehetőleg friss zöldségekből készítsük.
- Ne használjunk konzerveket, porleveseket, mesterséges ízesítőszereket (leveskocka, porok stb.), zsírt, habarást vagy rántást!
- A salátákhoz ecet helyett citromlevet adjunk, kevés hidegen sajtolt olajat, természetes fűszereket, joghurtot, kefirt, magvakat (lenmag, dió, mandula stb.) használjunk.
- Legalább napi 2,5-3 liter ásványvizet, gyógyteát, frissen centrifugált gyümölcslevet el kell fogyasztani.
- Ajánlott tisztítótea-keverék: gyermekláncfű, tarackbúza, kutyabengekéreg (kevés), bodza, csalán, hibiszkusz, nyírfalevél. A felsoroltakból készítsünk azonos arányban egy keveréket. 1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és 1 evőkanál mézzel ízesítsük.
- Ha gyümölcsleveket préselünk, azok közül mindig legjobbak a természetesen, frissen készült levek. A leveket ne felejtsük el sohasem hígítani szénsavmentes ásványvízzel (fele-fele arányban). De fogyaszthatók a biolevek is, ezek közül leginkább a következőket ajánljuk: ananász, vegyes zöldséglé, savanyú káposztalé, multivitaminos gyümölcslé, aszaltszilva-lé.
- Rágjunk meg mindent nagyon alaposan. A kúra után ügyeljünk arra, hogy mennyiségileg ne legyen sok az elfogyasztott táplálék, hiszen a kúra alatt összeszűkült gyomrot és a pihent állapotú emésztőtraktust igen jelentősen megterhelnénk vele.
Akinek érzékenyebb a gyomra vagy emésztőrendszerének más területe, vagy valamilyen krónikus betegségben szenved, érdemes fontolóra vennie a kúra megkezdését, hiszen többet árthat vele, mint amennyit a salaktalanító/méregtelenítő kúra használ. Ha a kúrát három napnál többre tervezzük, mindenképpen kérjünk dietetikustól segítséget, orvosi felügyeletet.
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
[SIZE=+3]A testsúly zavarainak elméleti alapja[/SIZE]

Az emberiség fejlodésének kezdetén a természetnek nagymértékben kiszolgáltatottan az éhínséggel küszködött. Az emberiség fennmaradását az biztosította, hogy azok maradtak életben, akik az éhezéshez legjobban tudtak alkalmazkodni, a felvett táplálékot, kalóriát legjobban tudták hasznosítani. A XX. század ipari és mezogazdasági fejlodése a terméshozamok jelentos mértéku fokozódásához vezetett, mely a fejlett nyugati országokban a korábbi táplálkozási és életmódbeli szokásokat gyökeresen megváltoztatta. A személygépkocsi, a tömegközlekedési eszközök, a mindennapi munkavégzés során használt gépek elterjedése, a fizikai aktivitás, egyúttal az energialeadás csökkenését hozta létre. Másrészt jelentos mértékben fokozódott a szénhidrátban és zsiradékban gazdag ételek fogyasztása, amely az energiabevitel hirtelen, rövid ido alatti drasztikus emelését eredményezte. Ehhez az energiaboséghez nem tudott alkalmazkodni az emberiség. Ennek ered&shy;ménye az, hogy a fejlett nyugati világban napjainkban népbetegséggé vált az elhízás. Hazánkban történt korábbi felmérések szerint a magyar lakosság 60%-a valamilyen súlyproblémával küszködik. Az elhízás kialakulásában egyrészt a fokozott kalória-felvétel, másrészt a csökkent kalórialeadás áll. A táplálék-felvételt a szervezet a zsírsejtek és egyéb sejtek által termelt hormonok, fehérjék segítségével a központi idegrendszerben levo központokon keresztül szabályozza. Eddigi ismereteink szerint mintegy 40 fehérje vesz részt valamilyen módon a testsúly állandóságának fen&shy;ntartásában. Ezen fehérjék örökletes károsodása egyik oka lehet az elhízás kialakulásának. Ezt bizonyítják azok a megfigyelések, hogy kövér szülok gyerekei gyakrabban elhízottak. Az olyan egypetéju ikrekben végzett vizsgálatok, melyek során az egyik ikertestvér a szüloktol távol, más környezetben nevelkedett, ezt bizonyították, hogy az ikergyerekek súlya a szülok súlyával mutatott szoros kapcsolatot. Az elhízás egy részében hormonális, illetve központi idegrendszeri károsodások is szerepet játszhatnak. <?XML:NAMESPACE PREFIX = O /><O:p></O:p>
Az elhízottak jelentos részénél a meglévo örökletes zavarokra rárakódik a túlzott energia-bevitel okozta környezeti hatás. Az örökletes zavar miatt a szervezet kompenzációs képessége csökken, ezért nem tudja kivédeni a helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód okozta nem kívánt hatást. Jelen kiadványunkban abban szeretnénk segíteni, hogy ezen kedvezotlen környezeti hatá&shy;sokat tudatosan tudja befolyásolni, és ezáltal túlsúlyát csökkenteni. Ez azért is fontos, mert az elhízás nagyon gyakran az élettartamot megrövidíto és az életminoséget rontó kórállapotok elosegítoje lehet, mint például a vastagbél, méh, prosztata, petefészek daganat, epekövesség, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, gerinc és csípo- vagy térdizületi kopásos betegségek. Azt szeretnénk, ha kiadványunk segítségével eredményesen venné fel a harcot a súlytöbblettel
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
[SIZE=+3]Bevezetésként[/SIZE]

Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet igazgatóhelyettes foorvosának gondolatai
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=10><TBODY><TR><TD>
5.gif
</TD><TD>A legtöbb embernek több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztania. Többet és mást eszünk, mint ettünk egy évszázada. Többet és mást, mint amennyit és amit ennünk kellene. Bizonyos élelmiszerekbol többet, másokból kevesebbet - fogyaszt Magyarország, mint Európa sok más országa.
</TD></TR></TBODY></TABLE>​
Egyszerre vagyunk ''kövérek'' és ''soványak''. Ez a summázata azoknak a grafikonoknak, táblázatoknak, amelyeket Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet igazgatóhelyettes foorvosa az irodájában elém terített.
Mibol eszünk sokat, mibol keveset?
A halálozások feléért felelos szív- és érrendszeri betegségek meg a negyedéért felelos rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásában meghatározó szerepe van a táplálkozásnak.
E tekintetben négy, de inkább öt kockázati tényezorol kell szólni.
  1. A túlzott zsírbevitel.
    A zsiradékból származó energia a szervezetnek szükséges teljes energiamennyiségnek legföljebb a 30 százalékát teheti ki. A magyar fogyasztás azonban megközelíti a 40 százalékot. Magyarország
    Európa legtöbb zsírt fogyasztó országai sorába tartozik.
  2. A szervezetbe bekerülo többletkoleszterin:
    az egészséges táplálkozásban napi 300 milligramm a felso határ. A magyar férfiak napi átlagos koleszterinbevitele ennek kétszerese, a noké a másfélszerese.
  3. A fölösleges só.
    A férfiak a szervezetnek szükséges napi 5-6 gramm négyszeresét, a nok a háromszorosát eszik meg. Nemcsak azért, mert sokan még külön is erosen megsózzák a fott és nyers ételeiket, hanem azért is, mert maguk az élelmiszerek is túlságosan sok sót tartalmaznak.
    Tíz deka nyers zöldborsóban egyetlen milligramm nátrium van. A nátrium a só egyik összetevoje. A konzervnek feldolgozott borsóban már ennek a százszorosa, és mire a borsó az asztalra kerül, nátriumtartalma még ennél is háromszor-négyszer több.
    Egyetlen szelet kenyérben 2 gramm só van. Függetlenül attól, hogy a kenyér fehér vagy teljes kiorlésu, tehát nagyobb rostanyagtartalmú.
  4. Az élelmi rostok hiánya.
    Gyümölcsbol, zöldségfélékbol, teljes orlésu gabonából csak a szükségletünk felét, kétharmadát fogyasztjuk el. Pedig ha elegendo rost kerül a szervezetünkbe, az lassítja a cukor felszívódását,
    csökkenti a vér koleszterinszintjét, sot a rostok a bélben megkötnek, és kivisznek a szervezetünkbol sok ott keletkezett rákkelto anyagot is. Az Egyesült Államokban nem ok nélkül mondják az orvosok, hogy naponta ötször kell zöldséget vagy gyümölcsöt enni. Ebben a kategóriában Európában az utolsó helyek egyike a miénk.
  5. Az elhízás.
    Ez részben a túlzott energiabevitel, részben a mozgáshiány miatt alakul ki.
    A kövérség szorosan összefügg a cukorbaj kialakulásával. A kövérek kétszer-háromszor gyakrabban betegszenek meg cukorbetegségben, mint a normál súlyúak. Márpedig ez a betegség a legfrissebb kutatások szerint ugyanannyit árt a szervezetnek, mint az infarktus. Igaz, lassabb kimenetelu.
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Mit kell ennünk, hogy ne kockáztassuk az egészségünket?
  1. Gabonafélébol kortól, testtömegtol, foglalkozástól, életkörülményektol függoen 5-9 egységnyit.
    Egy egység
    például egy szelet kenyér, egy kifli vagy zsemle, egy pogácsa, egy palacsinta, 4 deka müzli, 4-5 darab puffasztott búza- vagy rizsszelet.
    Két egység
    nek számít egy adag fott tészta vagy egy adag párolt rizs.
  2. Zöldségbol és gyümölcsbol 5-8 egység az ajánlott napi mennyiség.
    Egy egység egy paprika, egy paradicsom, egy sárgarépa, egy alma, egy barack, egy narancs, egy szelet sárgadinnye, 10-15 deka nyers saláta, másfél deci paradicsom-ivólé.
    Két egység egy adag zöldfozelék, egy adag zöldségköret, 20 deka burgonya vagy kukorica, egy közepes fürt szolo, egy banán.
  3. Tejbol, tejtermékbol 3-4 egységnyit fogyasszunk.
    Egy egységnek számít két deci sovány tej, egy deci sovány tejföl, két deci kefir, 5 deka tehéntúró, 2 vékony szelet sajt.
  4. A húsok és a húskészítmények ajánlott napi adagja 2-3 egység.
    Egy egységnek számít egy virsli, 5-10 deka pulykamell, csirkecomb, halszelet, marhahússzelet, 3-5 deka felvágott. Mindezeken kívül persze ehetünk tojást, májat, olajos magvakat, mézet, lekvárokat, zsiradékot is, de kis mennyiségben és lehetoleg nem mindennap.
Mennyivel kerül többe ez a hagyományosnak mondható táplálkozásnál?
Ha figyelembe vesszük, hogy a táplálkozásunkban sok olyan ''élvezeti elem'' van (a cukrászsütemény, az alkoholos ital, a cukros üdítoital és így tovább), amelyet célszeru ritkábban és kisebb mennyiségben fogyasztani, akkor máris egyenlové tehetjük a szokásos egészségtelen és az egészséges táplálkozás költségeit.<?XML:NAMESPACE PREFIX = O /><O:p></O:p>
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes adat a világból: literben a napi vízfogyasztás úgy számolható ki, hogy a testsúly-kg-ot osztjuk harminccal. A Rejuva Detox program pluszban még egy liter víz fogyasztását írja elő. Egy nap tehát durván 3 liter vizet kell meg inni, ami nem kevés.
mosogep.gif
"Tömje tele a mosógépet szennyes ruhával. Tegye bele az előírt mosószert, de ne engedjen több vizet a mosógépbe, csak az előírt mennyiség egyharmadát.
Mit gondol, tiszta lesz a ruha a mosás után?" Csodálkoznék rajta.
És a szervezet, ha nem kap elegendő vizet? Tisztít, méregtelenít rendesen? Aligha.

Olvassa el Dr. F. Batmanghelidj a "Tested vízért kiállt" című könyvét. Egy életre megváltoztathatja a szemléletét az életről, a vízről, az egészségről, és még sok minden másról. Érdemes.

Tipp! Amikor fáradtnak, kimerültnek érzi magát, kávé helyett igyon vizet. Lassan, kortyolgatva, több pohárral is, ha kell! Sokszor a vízhiány okozza a fáradságot, alacsony energiaszintünket.
drinkwater.gif


Testünk, és táplálkozásunk legfontosabb, alapvető alkotóeleme a víz. Számos betegség kialakulásáért a nem megfelelő napi folyadékbevitel a felelős.

Miért?


Ha túl keveset iszunk, besűrűsödik a vér és a méreganyagok nem tudnak megfelelő intenzitással kiürülni a szervezetünkből.
A víz szállítja a szervezet sejtjei számára a tápanyagokat
(vitaminok, ásványisók), az életműködés hulladék anyagait pedig elszállítja.

Kiváló oldószer, az összes biokémiai, biofizikai folyamatban nélkülözhetetlen (anyagcsere, emésztés, légzés, kiválasztás, idegingerület átvitel, gondolkodás, hormonális rendszer stb.), keringési rendszerünk, nedvesítőszer, súlyszabályzó, csökkenti az allergiás tüneteket és az asztmás rohamokat, fájdalomcsökkentő, ellenállóvá teszi az immunrendszert, csökkenti a szervezet elsavasodását, üdévé, széppé teszi a bőrt, külső és belső kozmetikum, támogatja a gondolkodást, a koncentrálóképességet, jó hatással van az emésztésre.

Nem utolsó sorban a legfontosabb gyógyszer!
smile85.gif


Érdemes tehát odafigyelni a megfelelő vízfogyasztásra!
Egészségünk múlhat raja.
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
(Peter Jentschura német nyelvű előadásai nyomán, melyek az 1997. évi zürichi Természet és Egészség, valamint a 2000. évi Egészség Vásáron hangzottak el.)​
Születésünkkor szervezetünk 70%-át víz teszi ki, a maradékot pedig nyomelemek és ásványi anyagok adják. Életünk során a táplálkozással és életmódunkkal mindegyik összetevő aránya nagy mértékben csökken, és megjelennek a salakanyagok, valamint a testnedvek nagy része is salakanyaggal telítetté válik.
A táplálékokból ugyanis szervezetünkben különböző savak maradnak vissza: a túl sok hús fogyasztása következtében húgysav, a sertéshús, egyes sajtok fogyasztása következtében kén- és salétromsav, a feketekávéból és a fekete teából csersav, az édességekből ecetsav keletkezik, de például a stressz, félelem és bosszúság hatására sósav termelődik, a túlzott fizikai megterhelés pedig tejsavat termel a szervezetben. Szintén savtermelődést eredményez a zaj és például a csalódás is.
Hogy szervezetünket e sok sav nem marja szét, ezeket semlegesíteni kell, aminek eredményeképpen az ásványi anyagokkal és nyomelemekkel összekapcsolódva sók keletkeznek. E sókat és egyéb méreganyagokat nevezzük salakanyagoknak. A savaknak a szervezetben való felhalmozódása lehet az oka a szívinfarktusnak, a szélütésnek, migrénnek, izomgörcsnek, reumatikus fájdalmaknak, a hallás romlásának, a fejfájásnak.
Normál esetben a salakanyagok a kiválasztó szervek, azaz a vesék segítségével, valamint a beleken és a bőrön keresztül eltávoznak szervezetünkből. Ha azonban a mértéktelen étkezés következtében nagy mennyiségű sav és méreganyag keletkezik, de a túl kevés folyadékfogyasztás miatt is olyan nagy mértékű lehet a méreganyag-koncentráció, hogy ezek nem tudnak kiürülni, hanem lerakódnak a szervezetben. Mivel a kezek, lábak, a térdek, a boka, a nyak és a váll környékén a hőmérséklet valamivel alacsonyabb, először itt rakódnak le a salakanyagok.
<TABLE cellSpacing=2 cellPadding=3 align=center border=0><TBODY><TR><TD class=style367 vAlign=center align=middle bgColor=#eaffea>A lerakódások a zsírszövetekben, majd a kötőszövetekben és végül az izomzatban történnek.
Ha ezek a "raktárak" megtelnek, következnek a csuklók, a vesék, a húgyhólyag és az epehólyag, majd a különböző szervek, legvégül a szív és az agy. </TD></TR></TBODY></TABLE>
A savak a nyomelemekkel és ásványi anyagokkal összekapcsolódva alkotnak sókat. E nyomelemek és ásványi anyagok legnagyobb lelőhelye a hajtő. Ha ez kimerül, akkor a haj kihullik. Többek között ezért van, hogy a férfiak nagy része 30 éves kora körül már erősen kopaszodik. A nők jobb helyzetben vannak a férfiaknál, mert náluk a havivérzéssel rengeteg salakanyag el tud távozni a szervezetből. Ha mégis oly nagy mértékű a savképződés a nőknél, amit a nyirokrendszer és a vér már nem bír semlegesíteni, akkor itt is sók keletkeznek, amik elsősorban a nők combján, csípőjén és felkarján rakódnak le, aminek következtében kialakul a narancsbőr.
Megállapítható, hogy a férfiaknál a hajhullásnak, a nőknél pedig a cellulitisz kialakulásának ugyanaz az oka: a szervezetből kiürülnek az ásványi anyagok. Jogos a következtetés, hogy az ásványi anyagok visszapótlásával a férfiak haja újból képes kinőni, a nőknél pedig legalábbis csökkenhet a narancsbőr jelensége.
Be kell segíteni a szervezetnek a kiválasztásban is. A bőrön keresztül is igen sok salakanyag el tud távozni, főleg ha lúgos kémhatásúvá tesszük a bőrt például lúgos fürdősót tartalmazó lábfürdők, kézfürdők vagy kádfürdők segítségével. E fürdők pH-értéke legalább 8,5 vagy 9 legyen. Érdemes megjegyezni, hogy a magzatvíz pH-értéke is 8,5. A legnagyobb ásványianyag-raktárak, azaz a bőr, a haj, véredények, körmök, inak és porcogók kémhatása is savas: pH-értékük 8,1. A vér pH-értéke majdnem semleges: 7,35, a sejteké viszont enyhén savas: 6,9.
Hatásos lehet a sós zokni vagy a sós kesztyű alkalmazása is éjszakánként. A sós zoknihoz fél liter meleg vízbe fél teáskanál lúgos fürdősót teszünk, jól feloldjuk, majd belenyomkodunk egy pár vastag pamut zoknit. Ha jól átnedvesedett, kicsavarjuk és felhúzzuk a lábunkra. Erre felhúzunk még egy pár vastag száraz zoknit, és már mehetünk is az ágyba.
Mindezek alapján egyértelmű, hogy a salakanyagoktól meg kell szabadulni.
A szerző szerint három lépésből áll a hatásos salaktalanító kúra:
1. a salakanyagok feloldása bőséges teafogyasztással
2. a savak semlegesítése ásványi anyagok pótlásával, hogy a szervezet ne saját tartalékait élje fel
3. a salakanyagok szervezetből való eltávozásának segítése lúgos testápolással, azaz lúgos kémhatású fürdőkkel, testápoló szerekkel.
A salaktalanítással szervezetünk megtisztul, méregtelenítve lesz, növekszik a rugalmassága, felgyorsul a cirkuláció, emelkedik az energiaszint, az életkor meghosszabbodik, valamint szebbé válunk. A salaktalanítás nem rövid folyamat, általában a salaktalanítás nélkül eltelt idő kb. 10%-át kell ráfordítani, hogy eredmény mutatkozzon.
A szerző felhívja a figyelmet arra is, hogy az úgynevezett civilizációs betegségek a következő séma szerint alakulnak ki. A hibák már a szájban megkezdődnek az elégtelen rágással. Csak bekapkodjuk az ételt ahelyett, hogy alapos előzetes emésztésre hagynánk időt a szájban. Ezt követi a túlzottan megterhelt gyomor a nagy zabálások következtében, így nem tökéletes az emésztés sem a gyomorban, sem a belekben. Ennek hatására szerves és szervetlen savak keletkeznek, amiket a szervezet semlegesíteni igyekszik az ásványianyag-készletek teljes kimerítésével.
A mozgásszegény életmód és a mindig megterhelt gyomor következtében gyakori a székrekedés. A hibás anyagcsere-folyamatok során savas anyagok választódnak ki a bőrön, ami táptalaja a bőrgombáknak, lábgombáknak, körömgombáknak. Hatásukra méreganyagok termelődnek: acetaldehid, aflatoxin, amelyek az idegeket károsítják. Többek között ennek is van szerepe az agresszivitás, a hiperaktivitás, a passzivitás és a depresszió kialakulásában.
Sok civilizációs betegség a savak hatására vezethető vissza, így a különböző allergiák, a reuma, a köszvény, a csontritkulás, fogszuvasodás, szívinfarktus, szélütés, magas koleszterinszint, magas vérnyomás.
A cikk szerzője: SZARVASNÉ MOLNÁR Ágnes
 

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
Emelje maximumra!


Számos genetikai tényező, a testmozgás és a diéta mind befolyásolja az anyagcsere gyorsaságát. Ez a magyarázata annak is, hogy bizonyos emberek azt ehetnek, amit akarnak súlyuk növekedése nélkül, mások viszont arra panaszkodnak, hogy ha csak ránéznek az ételre, máris híznak. Az anyagcsere gyorsaságának növelésére a legjobb módszer a fokozott testmozgás, akkor elfelejthető a diéta. Az alacsony kalóriájú diéták ugyanis lelassítják az anyagcserét, mert a test azt hiszi, éhezik.



5 tény az anyagcseréről
• A sovány embereknek gyakran gyors az anyagcseréjük.
Ennek oka az, hogy a legtöbb felvett tápanyagot elégetik, energiává alakítják, és kevesebb marad elraktározva.
• Az emberek nem lassú anyagcseréjük miatt túlsúlyosak. Valójában nekik is gyorsabb az anyagcseréjük, hogy mozgásban tartsák a testüket.
A dietetikusok ezért az olyan "egészséges" kalóriák fogyasztását tanácsolják, mint például az összetett szénhidrátok (teljes őrlésű lisztből készült tészták, barna rizs).
• A kutatások szerint kevés a bizonyíték arra, hogy a kor előrehaladtával az anyagcsere lassul.
• A diétás tabletták gyorsítják ugyan az anyagcserét, de csak addig, amíg szedik azokat. Azonban a hosszú szedési idő során az egészségre káros mellékhatásuk lehet.
• A pajzsmirigy úgy szabályozza az anyagcsere értéket, hogy egy tiroxin nevű hormont termel. Amikor ez a hormon a testben megjelenik, megnöveli az alapanyagcserét. Nyomja meg az újraindító gombot!
Ha évek óta diétázik, és mégsem fogy, dobja el a diétás könyvet! Vizsgálja felül korábbi étkezési szokásait, változtasson életmódján!

• Mozogjon többet!
67023.jpg
Nem kell órákat töltenie a tornateremben. Próbálkozzék olyan testmozgással, melyet kedvel. Például vezesse be fokozatosan a rendszeres sétálást. Esetleg oda, ahol gyakran megfordul (munkahelyre, boltba, vasútállomásra, stb.). Az úszás, aerobik vagy torna szintén célravezető. Először hetente egyet ütemezzen be ezek közül, majd növelje az alkalmak számát.
• "Pörgesse fel" étkezését!
Csökkentse (de ne szüntesse meg) a zsírok és a cukor fogyasztását, állítson össze kiegyensúlyozott, proteint, összetett szénhidrátot és növényi zsiradékot tartalmazó étrendet. Egyen rendszeresen, hogy szervezetét megfelelően működtesse. Fogyasszon sok zöldséget, a benne található vitaminok és ásványi anyagok segítségével anyagcseréjét csúcsra járatja.
• Ne hagyja ki a reggelit!
A reggeli fokozza anyagcseréjét, és megfelelően kezdheti vele a napot. A felkelés utáni evés "felébreszti" a test anyagcsere-folyamatait, mert emésztenivalót és felszívnivalót ad nekik. Amikor valaki nem reggelizik, azt később valamilyen magas kalóriatartalmú élelmiszerrel szokta pótolni. A legjobb tanács azoknak, akik fogyni akarnak: ha eltér egy kicsit az egészséges étrendtől, és megeszik egy tortaszeletet, ne aggódjon miatta. Fogyaszthat bármit, csak egyen kevesebb magas zsír- vagy cukortartalmú ételt.
• Egyen valamit délután!
Sokan nem fogyasztanak semmit délután, amikor az anyagcsere-folyamatok az ebéddel vannak elfoglalva. Ennek eredménye az alacsony vércukorszint lehet, és megzavarhatja a szervezet megszokott ritmusát. Legjobb ilyenkor egy kis pirítóst, "barna" kekszet (töltelék nélkül), egy szendvicset fogyasztani, vagy egy kis gyümölcsöt beiktatni.
• Legyen segítője!
A multivitamin készítmények – amelyekben B-vitamin, magnézium és jód is van –megfelelően alakítják az anyagcsere értékét. Nagy mennyiségben azonban ne alkalmazza orvosa tanácsa nélkül, mert mellékhatásuk lehet.
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Évicus!
Tüneményes vagy! Köszönjük a sok anyagot!
No, és ez a kis aranyos kép a végére! kisskisskiss
Jó éjszakát kívánok én is!kiss
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Aia vagyok, 51 éves. Münchenben lakom a családommal. Két lányunk van 24 és 22 évesek, egyetemisták. A férjemmel 25 éves házasok vagyunk. Jómagam természetgyógyászattal foglalkozom. Az utóbbi években sajnos feljött rám 20 kg súlyfölösleg, most elhatároztam, hogy boldogan és lazán búcsút mondok neki. :)

Szervusz Aia! Majdnem rólam beszéltél a bemutatkozásban, tehát hasonlóak vagyunk. :-D
Kapaszkodjunk össze!
Várunk szeretettel közénk, elszántság és jókedv! Ez a szlogenünk.
Olvassál sokat nálunk, rengeteg módszer van fogyira - és majd megbeszélgetjük a dolgot.
Most egy kicsit késő van, így elmegyek alucikálni, de következőleg folytatjuk! Örülök, hogy jöttél! :)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére