Minősítésre és pedagógiai-szakmai ellenőrzésre készülők tudásmegosztása

kros témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 Március 1.

 1. kandix60

  kandix60 Tag

  Kedves Mindenki!
  nagy érdeklődéssel olvastam az oldalakon a hozzászólásokat. Sok hasznos információt szereztem Tőletek.
  Az én minősítő vizsgám május 5-én lesz. Ma kezdtem el igazán parázni. Igaz több mint 30 éve vagyok a pályán, de napközisként csak 2 éve dolgozom. Így a minősítésemet is napközisként kell megcsinálnom. Remélem sikeresen teljesítem majd.
  Gratulálok a sikeres minősítést tevőknek, s bevallom nagyon irigylem őket.

  Van esetleg köztetek olyan, aki szintén napközisként vesz részt a minősítésben?
  Épp a prezentációmat készítem. Elég tanácstalan vagyok. Ti mit vettetek bele?
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2015 Május 7
  zizike2 és matekzseni24 kedveli ezt.
 2. Engem 17-én minősítettek napköziben. Matekból írtam a portfóliómat, de most napköziben is vagyok . Aznap barkácsoló tevékenységet tartottam, s mivel kérték matekos tanulmányi foglalkozást . Szuper volt, a minősítők szakmailag ,emberileg is csúcsok voltak. 32 év munka után ők is azt mondták itt a helyem, ahol vagyok. Nem bántam meg, hogy megírtam. Ne félj jó lesz. Aki becsülettel végzi a munkáját, s hivatástudattal, az kiderül. Semmit nem kérdeztek, a védésemet elfogadták.
   
  mancika1967, kros, banita2 és 1 másik tag kedveli ezt.
 3. zizike2

  zizike2 Állandó Tag

  Köszönöm! Jó érzés túl lenni rajta.Írásos anyagaim közül kérték ugye a két vázlatot,és a második féléves nevelési tervet.Ezen kívül a mostani tematikus tervemet.Odaadtam a Föld projekt-tervemet.Ezeket négy példányban kinyomtattam,reggel átadtam.Ezen kívül az asztalra készítettem a csoportnaplót,a személyiséglapokat,és az IPRes fejlődési naplókat,és az SNI-s kislányom fejlesztési tervét.Belenéztek,látták,hogy precízen vezetem:)))Érdekes helyzet,hogy egy napra tűzték ki a látogatásotokat.kíváncsi leszek,hogy oldják meg! Szorítok Neked!
   
 4. matekzseni24

  matekzseni24 Állandó Tag

  Szia!
  Napközisként mi kerül a portfólióba?
   
  platan59 kedveli ezt.
 5. Én tanítóként írtam, matematikából. Most a minősítésre kellett napközis tematikus tervet írnom, meg két foglalkozás vázlatot.
   
  matekzseni24 kedveli ezt.
 6. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  SNI-s gyereknek nem a gyógypedagógusnak kell a fejlesztési naplót írnia? hiszen ő az aki érdemben vele foglalkozik.
   
  matekzseni24 és banita2 kedveli ezt.
 7. V. P. Zsuzsa

  V. P. Zsuzsa Állandó Tag

  Kedves Kandix60!
  Én is napközisként minősültem (igaz a szakértői képzéshez kapcsolódó próbaminősítés keretében). Viszont a digitális bemutatóban minden egyéb tevékenységemet is bemutattam (osztályfőnöki tevékenység, tehetséggondozás, digitális tananyagok készítése, pályázatban való részvétel, videotanári feladatok stb.) Úgyhogy bátran mutass be mindent, amit eddig a pályád során csináltál, és amivel jelenleg foglalkozol, esetleg a jövőben foglalkozni szeretnél. Minél több kompetencia meglétéről teszel tanúbizonyságot a védés során, annál értékesebb a prezentációd. Csak az időkorlátokra figyelj, mindent mértékkel, röviden ismertess! Jó felkészülést, és sikeres védést kívánok!
   
  kros, kandix60 és Verőce kedveli ezt.
 8. kicsi63

  kicsi63 Állandó Tag

  Ha most jelentkezek minősítésre és be is kerülök a keretszámba, mikorra várhatom hogy kijön valaki órát nézni?
  Mert most harmadikosaim vannak. Jövőre velük jó lenne, de ha csak 2016 szeptemberében jönnek órát látogatni, akkor elsőseim lesznek, akik ugye ismeretlenek, össze kell őket és magunkat szoktatni... stb. Ezért tolnám el a jelentkezést. A portfólióba hányadik osztályból írjam a vázlatokat? A negyedikesből? Hiszen ha bekerülök, akkor szeptembetől negyedikben fogok tanítani!
   
 9. Krémusz

  Krémusz Állandó Tag

  Kedves kicsi63! Ha most jelentkezel, akkor 2016-ban fognak minősíteni, sajnos, hogy melyik félévben, azt nem lehet előre tudni. De úgy gondolom, ha ősszel minősítenek, akkor az elsőseiddel is meg tudod mutatni a 8 pedagóguskompetencia meglétét, ha tanító vagy, szakosként tanító fog órát látogatni Nálad, így ő is tisztában van azzal, hogy abban az időszakban mi jellemzi egy tanító tevékenységét, semmi olyat nem fog elvárni, ami akkor még nem lehetséges. Nézd át a ped. kompetenciákat, indikátorokat és gondold végig, hogy melyiket, hogyan tudod megmutatni egy elsős, alakuló közösséggel. Lehet, hogy azt veszed észre, hogy néhányat ebben az időszakban kifejezetten könnyebb megmutatnod, és persze lesz olyan is, amit nem. Gondold át így a kérdésedet, döntésedben talán segít. Azt tudnod kell, hogy nem mind a 77 indikátor értelmezhető minden pedagógus minden körülményei között. Majd a védésnél kell elmondanod a szakértők által feltett kérdésre, hogy egy-egy indikátorra miért nem találnak példát. Ez önmagában nem hiba! Tehát csak azt akarom érzékeltetni, hogy nem olyan nagy tragédia egy elsős osztállyal ősszel minősülni. De persze simán ehet, hogy még tavasszal a negyedikeseiddel kerül rád a sor. A portfóliód vázlatai lehetnek negyedikesek. A látogatott órákról vázlatot és tamatikus tervet kell majd készítened és, ha nem a feltöltött csoportodban tartod, akkor szóban egy csoportprofilszerű bemutatást kell róluk adnod az órák előtt a szakértőknek.
   
 10. banita2

  banita2 Állandó Tag

  Jó reggelt. Ezt én is így tudom, kérnék ebben én is segítséget. Minden gyermeket az EMMI rendelet szerint évente 2x mérünk, èrtékelünk. Így erre a fejlesztési naplóra gondoltatok ugye, mivel ez a csoportnapló része. Szép hetet mindenkinek.
  Anita.
   
 11. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Gondolom, integrált oktatásról írtál.
  SNI-s gyerekről a (megfelelő szakú) gyógypedagógus rehabilitációs fejlesztési tervet ír a (plusz/külön!) rehab óráira. Ez nem a tanórák pótlása! S, ahányféle rehabja van, annyi ilyen terv készül. Tehát pl szervi fogy + logopédia (ha a bizottság rendelte el!) esetében 2. A fehér rehab naplója úgy néz ki, hogy 1 külív, benne a 2 garnitúra belív.
  SNI-s gyerekre a mindenkori tanórára a mindenkori ped ír egyéni fejlesztési tervet a saját összes tanítási órájára.
  Ha még IPR-es is, akkor az of ír egy koordináltat.
  Tehát pl.
  Tavi Rózsa látásfogy+logopédia+IPR, akkor
  a tiflogyp tanár készít egy rehabos fejlesztési tervet a saját kapott rehab óráira (pl tapintás fejlesztése, bottal közlekedés tanítása stb.)
  a logopédus is készít egy rehabos ft-t, pl. az alveolárisok helyes ejtésének tanításáról
  minden egyes tantárgyhoz annak a megtartója készít 1-1 fejlesztési tervet, tehát pl. hogyan építi be minden egyes óra menetébe a nyelvi fejlesztést, a hangoskönyveket, vázlatírásnál hogyan segíti a jaws használatát, hogyan differenciál a nehezen gépelhető mateknál, hogyan használtatja a dombor földgömböt stb.
  of IPR-es terve pedig arról szól, hogy az össznép (család is) hogyan segíti TV szocializációját, beilleszkedését, egyenlőségi jogainak érvényesülését.

  Ha még Rózsikánk jár valamilyen extrára is, pl gépelést gyakorolni, akkor arra is kell terv.

  Röviden ennyi. A tervek száma 10-en felül is lehet (a tantárgyak számától is függ). Akinek egyben, komplexen/kompletten meg szokott lenni, az az of., az of-i fejlesztő tevékenysége a koordinálás, kontroll szokott lenni. A gyps rehabos rész naplója kötött, a többi fejlesztési terv és dokumentálása általában a helyben szokásos kategória, de valamelyik gyps tanácsadó vagy szakértő csak erre jár 1x, és pontosít, javít :)
   
  Utoljára módosítva: 2015 Május 7
 12. matekzseni24

  matekzseni24 Állandó Tag

  Köszi!
  Gondolom
  Szuper dolog ez! :p
   
 13. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Hűha! Ennyire értesz hozzá? Épp válaszolni akartam én is, de közben tovább olvastam, és megláttam a válaszodat. Tökéletesen leírtad a lényeget. Sokan nem tudják, hogy azokra az órákra, amelyeken a tanuló integráltan vesz részt, szintén kell fejlesztési terv, csak nem teljes mértékig a képességről szól, hanem a tananyagot is bele kell építeni. Vagyis az illető tanulóval hogyan sajáttítatom el a tananyagot képességeinek figyelembe vételével. Persze ezek megírásakor nem árt konzultálni a gyógypedagógussal.
   
  Szamóca88, ladysla és Krémusz kedveli ezt.
 14. Gudisz

  Gudisz Állandó Tag

  sziasztok! Valaki jelentkezett közületek erre?„A pedagógusminősítési rendszer kiegészítése, kipróbálása és korrigálása” című pilotprogram.
  Holnap 14.00-id kell választ adni. Jó lenne egy társat találnom :(
   
 15. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Azt az "apróságot" még tegyük hozzá, hogy a gyógypedagógussal csak konzultáció van, aki mindennek utánajár, minden szálat a kezében tart, az az OSZTÁLYFŐNÖK, mindegy, milyen szakos.
   
  BAJ kedveli ezt.
 16. banita2

  banita2 Állandó Tag

  Kedves Mindenki. Segédanyagként a Mód-szer-tártól.
   

  Csatolt fájlok:

 17. cseplinné

  cseplinné Állandó Tag

  Én óvodapedagógusként dolgozom. Én úgy tudom, hogy ott az SNI-s gyermekekre a gyógypedagógusnak kell a fejlesztési naplót vezetnie. Nem jól tudom?
   
 18. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Amit a (megfelelő szakú) gyógypedagógus készít, vezet, az az egyéni habilitációs, rehabilitációs fejlesztési terv és hozzá napló, valami hasonló címmel. Külíve 4 oldalas, az of., csoportvez. vezeti. A belíve 2 oldalas A4-es, azt a gyógyped. vezeti. Ezekhez a foglalkozásokhoz nyugalomba vonulnak. Ha még más fejlesztést is kap az oviban, tehát nemcsak szabadon játszik napkeltétől napnyugtáig, ahhoz is készül fejlesztési terv, formája a helyben szokásos, de az csak olyanokat tartalmazhat, ami nem gyptanár-specifikus. Tehát pl. hang tisztázása: logopédus, tisztázott hangot tartalmazó mondókák mondogattatása végkimerülésig: óvónő. Ezért kell közösen készíteni a terveket, amikben egy célért mindenkinek más a konkrét feladata.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Április 21
 19. zizike2

  zizike2 Állandó Tag

  De,neki kell.Az a fejlesztési napló. De én írtam egy tervet,amit én,napközben gyakoroltam a csoportban vele.A gy.pedagógusunk,logopédusunk átnézte, helyeselte:)
   
  Szamóca88, cseplinné és BBBDBB kedveli ezt.
 20. matekzseni24

  matekzseni24 Állandó Tag

  Nálunk fogalma sincs az osztályt tanítóknak, hogy mit csinálnak a gyerekek sni órákon. Semmiféle együtt tervezés nincsen ezügyben. Aminek fő oka nem az érdektelenség, hanem a leterheltség mértéke.
   
  Utoljára módosítva: 2015 Április 20
 21. fofo74

  fofo74 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Engem holnap minősítenek. 2-en leszünk párhuzamosan minősítve. Kíváncsi vagyok mikor végzünk. Izgulok, de abban reménykedem, hogy kedvesek lesznek a szakértők :oHa végeztem beszámolok róla.
   

Megosztás