Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Intézményi önértékelésre is kiírtam...

Kedves Kollégák!

Kedves szakértők!

Véget ért az intézményi önértékelés-fókuszban a ped értékelés próbaképzés.
A mai napra azt ígérték, hogy felületet is látjuk, ez elmaradt, de már tesztelik.
"Homállyal" ültem be a képzésre és "homállyal" értem haza. Azaz a szokásos, van egy "keret" és annak felelj meg, de nem mondok semmi konkrétumot, hogy így vagy úgy kell, csináld magad, mert nincsen két egyforma intézmény.
Mivel vagyok "több", mint előtte?
Tudom, hogy a homály van, amitől nem látom az utat, de út létezik, sok-sok ösvény is van, ami kivezet a "homályból".

Íme a 13+1 -es "TOTÓM" szíves felhasználásra.
Általános információkat írok, ami mindenkinek jól jön... annyit, amennyivel már egész jól lehet boldogulni.
0. van idén tanfelügyelet az intézményben?? Ha igen dolgozz! ( a látogatás "beharangozásától" = dátum kijelölése kb 15-20 napod van mindezt megcsinálni, úgy oszd be az időt és a feladatokat! Most is elkezdheted....)ha nincs, szépen lassan, ne hibázz, légy alapos...
1. Levél jön az EMMItől, OHtól erre vonatkozóan kb 1-2 héten belül. feladat: légy tisztában a jogszabályokkal, határidőkkel.
2.Október 5-6 körül nyílik a felület.
Teendő: AZONNAL! jelszavak/jogosultságok kiosztása, mesterjelszó (több!) kiadása, validálás miegymás...
+ kipróbálod, ha feltöltesz egy dokumentumot mented, majd leveszed és újra felrakod... (sikítasz, ha nem tudod módosítani, derüljön ki mihamarabb ez a hiba és OH orvosolja...)
3. feltöltés: fel kell tenni a PPt, SZMSZ-t, vezetői pályázatot/vezetői programot, utóbbi 2 munkatervet és utóbbi 2 év végi beszámolót.
Ez tiszta sor. DE:
-ha nincs PP? korábban volt azt teszed fel, +mellé írni folyamatban, vagy mi van vele (lásd szakképzés)
-ha nincs vezetői pályázat/vezetői program? nem gond, le kell írni, mi ennek az oka (fenntartó nem kérte...stb)
4. munkaterv ellenőrzése: az ideinek RÉSZE AZ INT ELL TERV, mellékletként kell szerepelnie, + mikor mit csináltok ezügyben a munkatervben a dátumos táblázatban (nem része? Sebaj! Módosítsd a munkatervet, elfogadás, fenntartó, mihamarabb zongorázd le, ha idén van tanfelügyelet az intézményben)
5. kérdőív bázisú önértékelés lesz most az elején= kérdőíveket kell kitölteni, saját elvárásrendszert megfogalmazni
(azaz idén nincsen interjú, nincsen óralátogatás, ezt ha nem fér bele, átcsúszhat jövőre)
6. kérdőíveket kell tölteni: meg kell határozni az önért szabályzatban, hogy ki kiről tölt..pl: ofőről: az osztályban tanító kollégák mindegyike, adott kolléga tanít 6.ban=az évfolyamban tanítók töltenek róla, vagy a munkaközösség minden vagy 5db tagja.... mindez csak a helyi adottságok alapján határozható meg, mert más lesz 100 fős tantestület és 15 fős esetén.
7. kérdőívet tölt a ped, a vezető, a szülő és a diák középiskolában: kiről ki töltsön? ezt is tartalmazza szabályzat pl: a ped által választott 1-2 osztály és egy mkvez/ig által meghatározott osztály,
8.szülői kérdőívet inkább az szmk töltesse, ne a ped, a kérdések értelmezésében ne segítsen a ped...
9. kérdőív alapvetően neten töltendő. Ha ez nem lehetséges, kinyomtatod és a válaszokat felviszed...
10. 2 módon lehet kérdőívet tölteni: kódot kapsz és így visszakereshető, ki kiről töltött, vagy linket kapsz mailen és így annak a veszélye áll fenn, hogy 1 ember 20 alkalommal tölti ki..
11. reprezentativitás: 300-ból csak 2 kitöltés van.. odaírod, hogy ez nem reprezentatív és kész.
12. a ped önért táblázata a központi elvárásokkal wordben letölthető. A táblázatba beírod a saját intézményre adaptált elvárásokat, az adott pedre vonatkozóan (pl alsó-felső más, szakonként is eltérhet mert a tesis IKT-használata és az info tanáréval köszönő viszonyban sincs)
Az elvárásoknak olyannak kell lenniük, hogy reális értékelést adjanak az iskolán belül. Tehát ha max-ra állítják és a tanfelügyelet gyenge szintet állapít meg, az nem jó. Ha fordítva van az sem. Mindkettő a vezetés alkalmatlanságát támasztja alá.
13. A ped belső intézményi elvárásokat beírják a táblázatba, és visszatöltik pdf -ben a felületre.

+1: Ki legyen a terveben?
2015: tanfelügyelete lesz
2016: minősítése lesz
szinte mindig igaz: az "elsők" nehézségeit díjazza a rendszer, kissé elnézőbb, tehát érdemes rá vállalkozni
nyugdíjas: ha évek óta óraadó, kellene, de ez vezetői döntés
gyes: kimarad, esetleg ha vállalkozik rá, mikor visszajön
óraadó: ott piszkálják ezzel, ahol több órája van
szakember óraadó a szakképzésben: vezető dönt erről, javasolt (de csak akkor alkalmazható 5 évnél tovább, ha vállalja a ped diploma megszerzését)

Ja, és a 20-as jogszabály változni fog, lesz új kézikönyv is kb 1 hónapon belül!
Nagyon köszönjük az alapos tájékoztatást. :dr_24::dr_24::dr_24:
 

Skala

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia!
Ez engem is érint! Már megvan az időpontom Ped.II-re, de az későbbi, mint a 60 órást követő vizsgám, ami ha sikerül, átléphetek Mesterbe. Én is mérgelődtem, de ugyanennek a törvénynek a záradék részében valahol a 39§ táján ott van, hogy PedII-be kell visszasorolni, ha nem teljesíti az értékelési, stb. követelményeit. Állásfoglalást kértem az OH-tól,és kértem őket, hogy mondják már meg, ha sikerül a Mestervizsgám októberben és mester leszek, de egyszer mondjuk családi okokból azt mondom, hogy nem tudom tovább csinálni a minősítéseket, akkor Ped I-be vagy II-be minősítenek-e vissza? Hivatkoztam az egymásnak ellentmondó paragrafusokra! Mert az a kérésem, hogy ha PedI-be, akkor ne töröljék a novemberi PedII-re irányuló eljárásomat. Erre azt a választ kaptam, hogy ha sikeres lesz a mestervizsgám, akkor a novemberi PedII-re irányuló eljárásomat törölni fogják. Egy szót sem írtak arról, hogyha besokallok a minősítésektől, akkor hova fognak visszaminősíteni. Mindenesetre a levelet nem élő ember írta alá, hanem az Oktatási Hivatal, és természetesen semmilyen joghatás sem fűződik a levelükhöz. Hát én arra gondoltam, hogyha sikerül a vizsgám és mester leszek, de abba kell hagynom és PedI-be akarnak visszaminősíteni, akkor egyszerűen jogi útra lépek. Ugyanis: 1.ugyanabban a rendeletben két egymásnak ellentmondó paragrafus van. 2.A mesterfokozatra irányuló eljáráson teljesítettem, sőt túlteljesítettem a PedII-re irányuló elvárásokat. 3.A PedII-re kiírt eljárásomat kérésem ellenére törölték. 4.Amikor a képzési szerződést megkötöttem, akkor még a régi 326-os volt érvényben! 5. A képzési szerződésben benne van, ha pedagógusként teljesítem a 75%-ot, de nem teljesítem a 85%-ot, akkor megkaphatom a vizsga eredményekén a PedII-t, tehát nincs joguk PedI-be visszaminősíteni, ha 75% fölött teljesítek! Nem hiszem, hogy elveszteném, ha pert indítanék. De lehet, hogyha sikeres lesz a vizsgám, akkor tértivevényes ajánlott levélben kérek állásfoglalást névvel ellátva az ügy kapcsán. A 60 óráson nem én akartam részt venni, ők kértek fel, nem éreztem magam abban a helyzetben, hogy visszautasíthattam volna. De a bonyodalmas megfogalmazás, az önellentmondások és párhuzamosságok a rendeletben engem is nagyon zavarnak!
Kedves B. M. E. koszonom a velemenyedet, amivel teljesen egyetertek. Orulok, hogy kiegeszitetted, erveltel. Talan atgondoljak az illetekesek ennek a rendeletnek a jogszerutlenseget es ellentmondasat.
 

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Valóban volt az kezdetben, hogy azonos fenntartóhoz nem küldik a szakértőt. Ez a képzésünknél is nagy vitát váltott ki, nem kaptunk rá választ. KLIK intézményi dolgozóként azt látom a kijelöléseknél, a saját tankerületen belül nem kapunk kijelölést. Vajon ez akkor így maradt vagy véletlenül alakult így a környékünkön?

Elhangzott tavasszal valóban, hogy a saját tanker-be nem rendelnek ki bennünket. Valójában helyes is lenne, de gondolom a költségtakarékosság miatt mégsem így alakult. Felénk legalábbis - én kilencből egy alkalommal megyek a városom kívülre.
 

r.kriszti

Állandó Tag
Állandó Tag
Az érdekes. Kinek kell aláírni? A gyerekeknek, hogy tényleg ott voltak? Vagy nekem és a kollégának, hogy nem kamuzunk-e?
Egyébként ti is kaptatok értesítést arról, hogy ellenőriztek, valamint az ellenőrzés eredményét is megkaptátok? Na jó, megfigyeltek (monitoroztak). :)
Májusban voltam átvilágítva,dokumentumelemzéssel és a teljes tanácsadás alatt mellettem volt a vezető sztancsadó
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Az etikai kódex 3.4-ese valóban elég világosan fogalmaz, azonban az OH saját oldal/Bizottság fülnél a GYIK 4. (az összeférhetetlenséget taglaló) kérdése alatt éppen az óraadókról ez olvasható (újabb leírt ellentmondás?? már meg sem lepődünk...):

Bizony, és nem az utolsó, gyanítom. A válasz figyelmen kívül hagyta a szakértői kódexet, pedig a 2011-es Köznev. már kódex-szabályokat is tartalmaz, igaz ott sem számít sem a szakértői, sem a Független Pedagógus Fórumé, csak a NPK által létrehozott. Ez is érdekes (főleg azért, mert kötelez a betartására, miközben a már létezőket meg sem említi).
Egy kis ízelítő kódex-ügyben:

"63/I § (4) A Kar tagjának kötelessége, hogy megtartsa a Kar működésére vonatkozó, e törvényben, az Alapszabályban és az Etikai Kódexben rögzített szabályokat.

63/J. § (1) Aki az Etikai Kódex, valamint az Alapszabály rendelkezéseit megszegi, etikai vétséget követ el. Etikai vétség gyanúja esetén a Kar tagja ellen a Kar eljárást folytat le a (2)-(14) bekezdés szerint. Nem kell az eljárást megindítani, ha a Területi Etikai Bizottság megállapítja, hogy a bejelentés megalapozatlan.
(10) Az etikai vétséget elkövető taggal szemben az etikai eljárást lefolytató testület a következő intézkedéseket hozhatja:
a) figyelmeztetés,
b) a Kar által biztosított kedvezmény, juttatás, jogosultság korlátozása, megvonása,
c) a Karban betöltött tisztségtől való megfosztás."
 

űóüö

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom, csakis vicc. Ráadásul ugyanezt fogjuk kapni a PÉM vizsgánál is, a Best Westernben szervírozzák majd, gyertek ti is. A 8 kanapéból jut nektek is, sok jó szakértő és szakértő-jelölt kis helyen is elfér!;)
Köszönöm a jókívánságot kedves Krémusz! :dr_24:
Annak idején mi is jót poénkodtunk rajta, de yizsga előtt nekem már se enni, se ülni nem volt kedvem a kanapén. :rohog:Sok sikert, ügyesek legyetek!
 

űóüö

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves pedagógiai szakszolgálatos szakértő kollégák!
Véleményeteket, segítségeteket kérném. Szakos szakértőként veszek részt ( először) fejlesztőpedagógus minősítő vizsgáján. Portfóliója szakmailag nagyon jó ! Azonban van 1-2 dilemmám:
1. ) a 4 foglalkozás tervezetnél ugyanaz a reflexió van feltöltve! A reflexió a használt módszer leírásából, ismertetéséből áll, bár utal a 2.,3.,4. tervezet feladataira is, hogy egymásra épülnek, mit fejleszt, de nincs egy szó sem arról , hogy az adott foglalkozás hogy zajlott, sikeres volt-e stb.
Alapdokumentum,tehát nem pótolható! De nem is hiányzik,mert van!/ A címe: Reflexió 1, 2, 3, 4. foglalkozási tervekhez/ vagyis mind a 4 - et felöleli, de teljesen ugyanaz. Tudtommal ezt nem lehet kiegészíteni, cserélni./jól tudom?/ Ezt hiányolom belőle. : Önértékelés: az óra/foglalkozás megtartása után a tervezés sikerességének, az óra/foglalkozás eredményességének értékelése, a tanulságok levonása.
- Én úgy gondolom,hogy erre rákérdezhetek a helyszínen védéskor, és addig kicsit lepontozom???? Ti hogy gondoljátok? Mindenképpen humánus szeretnék maradni,mert tényleg nagyon jó a portfólió. Már nagyon várom a foglalkozás látogatást!!

2.) Sajnos 1 db. megvalósulási dokumentum sem szerepel sehol!! Az is kell/ kéne nem?Tudom,vannak helyzetek, amikor nem lehet ilyet készíteni , de egy -egy kitöltött feladatlapot bele lehetett volna tenni. Esetleg olyan képet,ahol nem látszik a gyerek maga, csak a keze és amit csinál éppen. Az én PÉM vizsgámon velem pótoltatta a szakos társam. Nem szeretnék kekeckedni egyáltalán,de szakértőként sem szeretnék ( nagyot) hibázni. Mit tegyek? Hogy tegyem? Köszönöm segítségeteket!!
A megvalósulás dokumentumait én is hiányolom néhány portfólióból, de figyelembe kell vennünk, hogy nem kötelező elem. Csak mester minősítés esetén kötelező-
 

fiza

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni tőletek.Óvónő vagyok,szept.1-től ped.asszisztenssel maradtam a csoportban,kolléganő kilépett,állandó délelőttös vagyok,szeretném tudni,hogy jár e az átfedési időre valami,mert a vezető azt mondja mutassak neki jogszabályt ha jár,szerinte minden rendben,hisz van dajkám meg a ped.assz. aki altat.De én úgy érzem az adminisztráció,állandó délelőtt többlet munka.Van erre jogszabály?
 

Tulipán84

Állandó Tag
Állandó Tag
Ig vagy a igh mindent tud, kérdezd meg ki lesz az intézményi delegáltad és ő az embered. Egyébként minősítés előtt kb 2 héttel majd jelentkeznek. Ha előbb, akkor pontosak vagy valami javítanivaló is van.
Óvodapedagógus vagyok, annyit közöltek velem a delegált tag, az intézmény helyettese lesz, aki egyben a mentorom is.De mást nem, egyre idegesebb vagyok.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, azt elfelejtettem. Óvodapedagógus vagyok, annyit közöltek velem a delegált tag, az intézmény helyettese lesz, aki egyben a mentorom is.De mást nem, egyre idegesebb vagyok.
A felületen validáltál már? Ott nincsen valami konkrétabb?

Én azt nem látom, mert én szakértő vagyok... de nagyon kíváncsi lennék, mit lát a minősülő.
 

moniska

Állandó Tag
Állandó Tag
A felületen validáltál már? Ott nincsen valami konkrétabb?

Én azt nem látom, mert én szakértő vagyok... de nagyon kíváncsi lennék, mit lát a minősülő.
A minősülő csupán a vizsga időpontját és a véglegesítés tényét látja.
Nekem már vannak ismereteim a bizottság tagjairól(addig kérdeztem, míg meg nem mondták) - ha nem olyan a vezetés, könyörögni kell az infóért és ez az egyébként is felfokozott érzelmi állapotán nem igazán javít az embernek
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére