Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Próbáltam belevinni a minősítési tapasztalataimat. Csipike, bátran használd csak. Nem tudom mennyire szabad módosítani azt ami benne van a kézikönyvben, de nem írja hogy ahhoz kötelező tartani magunkat. A dokumentumelemzésre nem tudom elég-e az egy óra, de úgy láttam Csipike Te sem vennéd hosszabbra? Az majd kiderül szerintem menet közben, meg attól is függ majd, hogy mit, és mennyit kell feltöltenünk a felületre. Valamint arra gondoltam (mint a dupla minősítésnél is) előre vehetjük az izgulósabb kollégát, és ő teljesen kész, utána venném a másik kollégát. A vezetői interjút meg lehet egymás után venni a két kollégáról szerintem.
Erácska!
Azt hiszem, hogy valamennyien próbáljuk rugalmasan kezelni ezt az egészet, és egyben megpróbálunk az előírásoknak is valahogy megfelelni a tanfelügyelettel kapcsolatban. Mi a kollégák érdekét is próbáljuk szem előtt tartani (különös tekintettel a közelgő Karácsonyra, és az ezzel járó feladatokra, melyeket a pedagógusoknak akkor is el kell látniuk, ha tanfelügyeleti ellenőrzést kaptak)
Szerintem ezt is - mind oly sok mindent - meg fogjuk oldani, csak kérdés, hogy megint mi minden kerül háttérbe, hogy zökkenőmentes legyen a tanfelügyelet!
 

Kunika1

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen ha van! DE: azokban AZ INTÉZMÉNYEKBEN, AHOVÁ MEGYEK MÉG NEM KÉSZÜLTEK EL VELE! ILYEN ESETBEN MÉGISCSAK A PED. PROGRAM AD NÉMI TÁMPONTOT A TANFELÜGYELŐNEK!
Remélem nem olyan intézménybe küldenek, akik még az önértékelés megfelelő szakaszáig sem jutottak el! Ha a tényt jegyzőkönyvezzük, az nem vet jó fényt a sulira!
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
"Engedje meg, hogy először is megköszönjük részvételét és mindazon erőfeszítését, mellyel hozzájárult a pedagógiai-szakmai ellenőrzés és a pedagógusminősítés hatékony és méltányos működtetési feltételeinek kialakításához!
A közelmúltban Önt a „Tanfelügyeleti szakértők felkészítése a pedagógiai-szakmai ellenőrzésre” és a „Szakértők felkészítése a pedagógusminősítésre” című továbbképzés követelményeinek sikeres teljesítői között üdvözölhettük..."

U.i.: Tulajdonképpen hol is voltam én legutóbb? Szintén a szakmai napon.
 
Utoljára módosítva:

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
"...a tanfelügyelet egy olyan eszköz, amely az értékelési rendszer más elemeivel együtt a tervezésre és megvalósításra építve határozza meg a következő időszak fejlesztéseinek irányát. A fejlesztések támogatása mellett az ellenőrzés másik fontos célja a pozitív visszacsatolás, vagyis a kiemelkedő területek azonosítása mind a pedagógus, mind a vezető és az intézmény munkájára vonatkozóan. A modell célja: a megerősítés és a fejlesztés."
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Tulajdonképpen valaki meg tudja mondani, hogy az önértékelés mely szakaszánál kellene tartani? :oops:
Sőt! Esetleg valaki tud arról, hogy ezzel kapcsolatban kaptak-e tájékoztatást, időpont -és feladatmeghatározást az intézmények?
Tudjuk egyáltalán, hogy mikor, mi a feladatunk az önértékeléssel kapcsolatban?
Kaptunk értesítést arról, hogy mikor nyílik a felület?
Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de én ezekről a dolgokról hivatalos értesítést nem láttam!
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt írták a pednek, akit tanfelügyelnek, ha jól emlékszem, hogy nov. 2-től. Akit áttettek jövőre, annál lebegtetik az önértékelést is.
Nem biztos, hogy jövőre tették át. A levélben valami ilyesmi volt: Az Ön tanfelügyeletére 2015-ben nem kerül sor. Ez nem ugyanazt jelenti. A 2016-os tanfelügyeleti látogatásokat már megtervezték, azért kerültünk bele mi, szaktanácsadók is, mert velünk töltötték fel a még "belefér a látogatásokba" létszámot. Szerintem rengeteget mondtak vissza, kötve hiszem, hogy 2016-ban sor kerül az övükére, hiszen akkor az egész tervet fel kell borítani. Ami, ugyebár, lehetséges, hiszen csak egy terv. De nem hiszem, hogy minket kivesznek azért, hogy ők belekerüljenek. Ez már túl nagy kavarodás lenne.
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Igaz. "A fentiek alapján tájékoztatjuk, hogy 2015. évben az Ön pedagógiai-szakmai ellenőrzésére nem kerül sor.
Kérjük, hogy továbbra is kísérje figyelemmel az intézményi önértékelés, valamint a pedagógiai-szakmai ellenőrzés témájában kiadott tájékoztató leveleinket!"
 

eszter67

Állandó Tag
Állandó Tag
Sőt! Esetleg valaki tud arról, hogy ezzel kapcsolatban kaptak-e tájékoztatást, időpont -és feladatmeghatározást az intézmények?
Tudjuk egyáltalán, hogy mikor, mi a feladatunk az önértékeléssel kapcsolatban?

Kaptunk értesítést arról, hogy mikor nyílik a felület?
Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de én ezekről a dolgokról hivatalos értesítést nem láttam!

Igazad van Csipike! Ezzel kellett volna kezdeni. Dolgozunk az önértékelésen, de nem tudjuk, hogy pontosan mit, hogyan kellene és mikorra:(
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Értem a iróniát az üzenetedben, de félő, a megfelelnivágyás (amit sokszor csak a szükség vált ki, nem a meggyőződés), erre visz majd tovább.

Én nem szeretnék ennek a 14 szempontnak megfelelni.

A tanmenet az éves tananyag órákra lebontott terve. A fejemben ott van minden készség, képesség, amit adott osztály, adott gyerekénél kell és lehet fejleszteni. Jól néznénk ki, ha nem lenne. Ezt max. egy óravázlatba írnám bele, amit nem írok.

Szerintem ezért kell sokat beszélgetni a helyszínen a kollégával (többet, mint 30 perc) - én nem egységesíteném a kollégák dokumentációját, engem változatlanul ő érdekel, mint pedagógus. Az, amit mond, ahogyan a gyerekről, a gyerekkel beszél, ahogyan a gyerekek beszélnek vele, róla.
Amikor minősíteni voltam, mindig meghatódtam attól (eddig mindenhol ez volt), ahogyan egy osztálynyi gyerek azon dolgozott, hogy segítsék a tanárukat. Fantasztikus volt az összefogásuk - egymásnak jeleltek, ha valaki fegyelmezetlen volt, vagy "hülyeséget" mondott.
Ha érzem ezt a helyszínen, az már jó - a tanmenetnek legfeljebb a logikája érdekel.
Ez lenne a lényeg szerintem is! Én is ezt csinálom!
Kedves Gagamail!
"A tanmenet az éves tananyag órákra lebontott terve."
Ez a heppem. Sehol nincs leírva (szerencsére) hogy a tanmenetemet egy évre óránként bontanom kell. Ha így lenne, nem beszélhetnénk pedagógiáról.

A tanmenet tartalmazza azokat a témaköröket, melyeket a tanév során feldolgozunk. OH-s sablont használok. Kiegészítem a témára tervezett órák számával.
Szeptemberben még nem tudhatom, hogy februárban az X tananyagot mennyire értik a tanulók, esetleg vissza kell lépnem, vagy ha jó képességűek, érdeklődők, hozzászólásaikból, kérdéseikből arra a következtetésre jutok, hogy bizonyos témák sorrendjét megcseréljem, mert eredményesebb lesz az adott rész elsajátítása. Az is előfordulhat, hogy a cserével későbbre csúsztatott témakör könyebben elsajátítható lesz. Ezt csak témakörönként lehet eredményesen és következetesen alkalmazni.

Viszont minden témakörre aktuálisan kidolgozom a tematikus tervet. Ez is sikeres lehet, mert már látom a kimenet-bemenet arányát. Adott esetben a tamatikus szerint készítek óratervet (vagy nem), de az éves munkám érdemben követhető, reális, megvalósítható (és még eredményes is).
Én ebben látom az egyik legnagyobb pedagógiai szabadságot.
Ha egy évre óránként tervezek, gyakorlatilag nem történik más, mint a sorrenden végig rohanok, mert ezt terveztem.

Természetesen csak a véleményemet írtam le, nem bírálatnak szántam. A témában renitens vagyok.
 

spiky

Állandó Tag
Állandó Tag
Igazad van Csipike! Ezzel kellett volna kezdeni. Dolgozunk az önértékelésen, de nem tudjuk, hogy pontosan mit, hogyan kellene és mikorra:(
A felületen található útmutatóban látható már az a kézikönyv, amiben leírják a Tanfelügyelet és az önértékelés lefolytatásához használandó felületet. Ha majd megnyílik, akkor ott lesznek a határidők, illetve leírja, hogy kinek mit- mikor kell csinálni. A 21 napot az előzőben azért írtam, mert az intézményeknek, a pedagógusnak az eljárást megelőző 15. napig kell elvégezni a feladataikat és feltölteni a rendszerbe. ( intézményi dok., önértékelési kérdőív és egyéb kérdőívek kitöltése és feltöltése, ami az intézményi adatfeltöltő feladata lesz. )
"Felhasználói kézikönyv az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésben használt értékelő és önértékelő modul
használatához"
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Hozom ezt a levelet. Akik tanfelügyeletet kaptak kollégáknak ment ki ez a levél:
Tisztelt Kolléga!

2015. augusztus végén már adtunk tájékoztatást arról, hogy Ön bekerült a 2015. évi pedagógiai- szakmai ellenőrzési tervbe, ezért az országos pedagógiai-szakmai (tanfelügyeleti) látogatására várhatóan a 2015. év őszi időszakában kerül majd sor. A pedagógiai-szakmai ellenőrzések tényleges tervezése során figyelembe vettük az egy intézményben tanfelügyeleti látogatásban érintett pedagógusok létszámát, az intézmény nagyságát, valamint az országos feladateloszlást, a szakértő mesterpedagógusok terhelését.
Tájékoztatjuk, hogy a fentiek alapján várhatóan az Ön pedagógiai-szakmai ellenőrzésére 2015. december hónapban kerül sor. A látogatás pontos időpontjáról és részleteiről 2015. október 27-től értesítjük Önt és intézményvezetőjét a www.oktatas.hu/Saját oldal/Pedagógus menüpontjában a Látogatások megtekintése ikon alatt.
Felhívjuk figyelmét, hogy a tanfelügyeletet megelőző önértékelési feladatok elvégzéséhez szükséges informatikai felületek 2015. november 2-től állnak az intézmény rendelkezésére. Az önértékelési feladatokat – a jogszabályban előírtak alapján, a levelünk további részében leírtak segítségével – tudják megkezdeni.
A pedagógiai-szakmai ellenőrzéseket megelőző önértékelések megvalósítását a Rendelet módosítása és szakmai tapasztalatok alapján továbbfejlesztett önértékelési kézikönyvek segítik, amelyek az oktatásért felelős miniszteri jóváhagyást követően már elérhetővé váltak awww.oktatas.hu/kiadvanyok felületen.
A 2015-ben megszervezett tanfelügyeleti eljárások és az egyszerűsített önértékelések az Oktatási Hivatal honlapján közzétett kézikönyvekben rögzített standardok alkalmazásával történik, de az önértékelés keretében idén csak az alábbi feladatok elvégzése szükséges:
Az ideiglenesen Pedagógus II. fokozatba sorolt pedagógusok esetében:
pedagógusra vonatkozó intézményi elvárásrendszer elkészítése
pedagógus-ellenőrzési eljárásra vonatkozó dokumentumok feltöltése az Oktatási Hivatal erre kialakított elektronikus felületére (a kézikönyvben foglaltak szerint)
pedagógusra vonatkozó kérdőíves felmérések lefolytatása (diák – amennyiben releváns -, szülői, pedagógus-munkatársi, továbbá a pedagógus önértékelési kérdőíve)
Intézményvezető esetében:
intézményvezetőre vonatkozó intézményi elvárásrendszer elkészítése
intézményvezető-ellenőrzési eljárásra vonatkozó dokumentumok feltöltése az Oktatási Hivatal erre kialakított elektronikus felületére (a kézikönyvben foglaltak szerint)
intézményvezetőre vonatkozó kérdőíves felmérések lefolytatása (diák – amennyiben releváns -, szülői, munkatársi, illetve önértékelési kérdőív)
A 2015. évi pedagógiai-szakmai ellenőrzéseknek nem feltétele, hogy az önértékelés során óra/foglalkozáslátogatás történjen, valamint ezen eljárások keretében nem követelmény a dokumentumelemzés, de az interjúztatás és az önértékelés elvégzése sem.
A kérdőíves felmérések lefolytatását és a dokumentumok feltöltését az Oktatási Hivatal informatikai rendszere segíti. Az Önértékelési kézikönyv alapján az intézménynek lehetősége van a tanfelügyeleti látogatás napját megelőzően a kérdőívek érintettekkel történő kitöltetésére is. A kérdőívek kitöltésének záró dátuma a látogatást megelőző 15. nap. A kérdőívek kitöltését az Oktatási Hivatal online felület biztosításával támogatja. Amennyiben az intézmény a sajátosságait figyelembe véve úgy dönt, hogy papír alapon, vagy részben papír alapon kívánja elvégezni a felmérést, úgy az intézmény feladata a kitöltött kérdőívekben szereplő válaszok rögzítése az informatikai felületre.
A szükséges dokumentumok feltöltését az Oktatási Hivatal által az önértékelésekhez biztosított informatikai rendszer a kézikönyvekben rögzített standardok alapján meghatározott dokumentumok körének bekérésével támogatja. A Rendeletben előírt és a fentiekben is nevesített dokumentumtípusok feltöltése kötelező, ugyanakkor az informatikai rendszer (nem kötelező elemként) kérhet az értékelést segítő további dokumentumokat is, ám ezek feltöltése ebben az évben nem kötelező.
A tanfelügyeletet és önértékelést támogató informatikai rendszer működését részletesen leíró Felhasználói kézikönyvek, valamint a gyakran ismételt kérdések és az arra adott válaszok a www.oktatas.hu/Saját oldal/ Pedagógus felületén érhetők el.
A gyakran ismételt kérdéseket és az arra adott válaszokat awww.oktatas.hu/ Saját oldal/Intézmény menüpontjában éri el. Amennyiben további szakmai kérdés merülne fel, azokat a [email protected] , valamint az [email protected] e-mail címeken teheti fel.

Együttműködését köszönjük!

Budapest, 2015. október 27.

Oktatási Hivatal Projektigazgatósága


www.oktatas.hu
OKTATAS.HU
Ebben szerepel a november 2.-a, valamint hogy önértékelésből mivel kell készen lenni addig.
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Tulajdonképpen valaki meg tudja mondani, hogy az önértékelés mely szakaszánál kellene tartani? :oops:
Mivel azt írták a tanfelügyelethez az önértékelésből a pedagógus elvárásrendszernek kell készen lennie, valamint a kérdőívek kerülnek feltöltésre hivatalosan a pedagógus elvárának kell meglennie, valamint szerintem az intézményi elvárás éves elvárásaival, hisz az minden évben nézni kell. Én így gondolom.
 

spiky

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy aprócska módosítás. Nov. 2-től lehet elkezdeni a kérdőíves kitöltéseket és a dokumentumok feltöltését, ami ugye nem más, mint az intézményi elvárás, a felületen. Mi szakértők pedig majd a tanfelügyeletet megelőző 15. naptól tudunk majd hozzáférni az adatokhoz és az értékelő felületünkhöz. A jegyzőkönyveket is onnan tudjuk majd nyomtatni, hasonlóan a minősítéshez.

Erakucko köszi, hogy feltetted a levelet!
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Eljárás szabályozása

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/tamop3115/PSZE_folyamatleiras_szakertoknek.pdf


"A Oktatási Hivatal minden év július 20-ig a következő évre szóló országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési tervet (a továbbiakban: ellenőrzési terv) készít megyei bontásban. Az Oktatási Hivatal július 31-ig az általa működtetett informatikai támogató rendszer útján értesíti az ellenőrzési tervben szereplő pedagógusokat, intézményvezetőket és intézményeket.

Az Oktatási Hivatal november 30-ig kijelöli az ellenőrzési tervben szereplő ellenőrzések konkrét időpontját, az ellenőrzésben részt vevő szakértőket, majd az informatikai támogató rendszer útján értesíti az ellenőrzésben érintett pedagógusokat, szakértőket, valamint az érintett intézmények vezetőit.
Egy adott intézményben egy napon legfeljebb két pedagógus ellenőrzése jelölhető ki."

ÖNÉRTÉKELÉST TÁMOGATÓ MUNKACSOPORT:

http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload...k/onertekelesi_kezikonyv_altalanos_iskola.pdf

"Az éves önértékelési tervnek tartalmaznia kell, hogy mely pedagógusok önértékelésére kerül sor, hogy sor kerül-e a vezető értékelésére, illetve hogy az intézményi önértékelés mely elemeit végzik el az adott tanévben.
(A bevezetés időszakában az éves önértékelési tervnek tartalmaznia kell a következő naptári évre

vonatkozó pedagógiai-szakmai ellenőrzési tervben szereplők önértékelésének ütemezését.)
A terv rögzíti, hogy kik, milyen részfeladatok ellátásával és milyen ütemezés szerint végzik az egyes értékelési feladatokat.
Az éves önértékelési tervnek meg kell adnia az értékelésben közreműködő partnerek (tanulók, szülők, kollégák stb.) bevonásának módját is.
Az éves önértékelési terv a nevelőtestület jóváhagyásával készül.
Az éves önértékelési tervben szereplő határidőket, felelősöket az intézményvezető vagy a nevelőtestület erre kijelölt tagja rögzíti az Oktatási Hivatal által működtetett informatikai felületen, amely a tervben rögzítettnek megfelelően teszi elérhetővé az adatgyűjtő és az értékelő funkciókat az értékelésben részt vevők számára."

PEDAGÓGUS/INTÉZMÉNYVEZETŐ SZEREPBEN:

20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet
148. §204(1) Pedagógus ellenőrzése esetén az ellenőrzésben érintett pedagógus az ellenőrzési terv elkészítése évének november 30-áig feltölti a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározott portfólióját a hivatal által működtetett informatikai támogató rendszerbe. Ha az ellenőrzés kijelölt időpontja a következő tanévre esik, a pedagógus az adott tanítási év végéig módosíthatja portfólióját.
(2) A pedagógust egyidejűleg két szakértő látogatja meg. Ha a pedagógus munkakörének részét képezi tanítási óra, foglalkozás megtartása, a szakértők egy nap alatt a pedagógus két tanítási óráját, foglalkozását látogatják meg.

149. §205 (1) Intézményvezető ellenőrzése esetén az érintett intézményvezető legkésőbb az ellenőrzési terv elkészítése évének november 30-áig feltölti a hivatal által működtetett informatikai támogató rendszerbe a vezetői tevékenységet bemutató alábbi dokumentumokat:
a) a vezetői pályázatát, vagy annak hiányában vezetői programját,
b) az intézmény pedagógiai programját,
c) az ellenőrzést megelőző két tanév munkatervét és éves beszámolóját, valamint
d) az intézmény szervezeti és működési szabályzatát.

(2) Az intézményvezetőt egyidejűleg két szakértő látogatja meg.

"A kijelölt időpontot az intézményvezető az informatikai támogató rendszeren keresztül, az értesítéstől számított 10 napon belül fogadja el, vagy utasítja vissza (Pl. ha a látogatás napja
nevelés nélküli munkanapra esik). Amennyiben az értesítést követő 10. napig nem érkezik visszajelzés, a látogatást az OH törli, és újraszervezi.
Az intézményvezető az informatikai támogató rendszerben elfogadott látogatás esetén is bármikor jelezheti a visszamondas... címre küldött nyilatkozatban, ha a pedagógus, az intézményvezető neki fel nem róható okból nem tud részt venni a rá vonatkozó ellenőrzésben (pl. betegség esetén), és a hivatal új időpontot jelöl ki a számára.
E szabály alkalmazásában a pedagógusnak, az intézményvezetőnek fel nem róható ok minden olyan, a részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a pedagógus, az intézményvezető szándékos vagy gondatlan magatartására."


TANFELÜGYELŐ SZEREPBEN:

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/tamop3115/PSZE_folyamatleiras_szakertoknek.pdf

"A szakértők a kijelölést 10 napon belül az informatikai támogató rendszeren keresztül fogadják el, de előre nem jelzett összeférhetetlenség vagy más indokolt esetben vissza is utasíthatják azt a visszamondas... címre küldött nyilatkozatban."


Pedagógiai-szakmai ellenőrzési (tanfelügyeleti) feladatok elvégzése

"Pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) esetén a kijelölt látogatási időpont előtt 15 nappal válik elérhetővé az értékelendő pedagógushoz feltöltött Intézményi elvárásrendszer, a kérdőívezési eljárás eredménye, illetve vezető-/intézményellenőrzés esetén az egyéb értékeléshez szükséges dokumentumok a Pedagógiai-szakmai ellenőrzési feladatok elvégzése linken. A felületen minden, az Ön számára kijelölt értékelési feladat megjelenik, amennyiben a bizottság minden tagja által elfogadásra kerül a látogatás időpontja, de a dokumentumelemzés csak a fenti határidőn belül kezdhető meg.
A dokumentumelemzésre a látogatást megelőző napig van lehetősége. Az óra-/foglalkozáslátogatáshoz, valamint a helyszíni ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat ezen a felületen a Betekintés fázisban töltheti le.
A látogatást követő 15 napon belül mindkét szakértőnek rögzíteni kell az ellenőrzés eredményét, majd a felületen történő jóváhagyást követően az eredménye a pedagógus felületén is megjelenik.
A feladatok pontos leírását a miniszter által jóváhagyott Tanfelügyeleti és Önértékelési kézikönyvekben találja.
Kérjük, feltétlenül tekintse át a Felhasználói kézikönyv linken elérhető Tanfelügyeleti értékelő és önértékelő modul felhasználói útmutatóját a feladatok megkezdése előtt!"
 
Utoljára módosítva:

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
De ha messziről kell kikövetkeztetni, jobb, ha inkább rákérdezünk.
Kedves Verőce!
Jól megdolgoztattál.
Válaszom az alábbi kérdésre vonatkozott:
"A 7.5. A megbeszéléseken, a vitákban, az értekezleteken rendszeresen kifejti szakmai álláspontját, a vitákban képes másokat meggyőzni, és ő maga is meggyőzhető. indikátorra való utalással találkozott már valaki portfólióban?"
Egyébként ezt az indikátort valóban könnyebb megkérdezni.(?)
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére