Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Gagamail!
"A tanmenet az éves tananyag órákra lebontott terve."
Ez a heppem. Sehol nincs leírva (szerencsére) hogy a tanmenetemet egy évre óránként bontanom kell. Ha így lenne, nem beszélhetnénk pedagógiáról.

A tanmenet tartalmazza azokat a témaköröket, melyeket a tanév során feldolgozunk. OH-s sablont használok. Kiegészítem a témára tervezett órák számával.
Szeptemberben még nem tudhatom, hogy februárban az X tananyagot mennyire értik a tanulók, esetleg vissza kell lépnem, vagy ha jó képességűek, érdeklődők, hozzászólásaikból, kérdéseikből arra a következtetésre jutok, hogy bizonyos témák sorrendjét megcseréljem, mert eredményesebb lesz az adott rész elsajátítása. Az is előfordulhat, hogy a cserével későbbre csúsztatott témakör könyebben elsajátítható lesz. Ezt csak témakörönként lehet eredményesen és következetesen alkalmazni.

Viszont minden témakörre aktuálisan kidolgozom a tematikus tervet. Ez is sikeres lehet, mert már látom a kimenet-bemenet arányát. Adott esetben a tamatikus szerint készítek óratervet (vagy nem), de az éves munkám érdemben követhető, reális, megvalósítható (és még eredményes is).
Én ebben látom az egyik legnagyobb pedagógiai szabadságot.
Ha egy évre óránként tervezek, gyakorlatilag nem történik más, mint a sorrenden végig rohanok, mert ezt terveztem.

Természetesen csak a véleményemet írtam le, nem bírálatnak szántam. A témában renitens vagyok.
Én is. Ezért minden szavaddal egyetértek.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Verőce!
Jól megdolgoztattál.
Válaszom az alábbi kérdésre vonatkozott:
"A 7.5. A megbeszéléseken, a vitákban, az értekezleteken rendszeresen kifejti szakmai álláspontját, a vitákban képes másokat meggyőzni, és ő maga is meggyőzhető. indikátorra való utalással találkozott már valaki portfólióban?"
Egyébként ezt az indikátort valóban könnyebb megkérdezni.(?)
Esetleírás: szülő/ tanuló meggyőzése, hogy az adott helyzet hogyan legyen kezelve...
A gyerekvédelmis meggyőzése, hogy lépjen/ ne lépjen, mert tudja kezelni/ adjon egy- két hetet...
Ovis pfben olvastam: szülő rábeszélésre vitte szakértőhöz/ orvoshoz gyermekét, hogy kizárják az autizmust, fejlesztést írjanak elő neki stb.
Máshol:Gyerek meggyőzése, hogy magatartásán változtasson, mert a szabályokhoz neki is alkakmazkodnia kell.
Mk értekezletén a ped által javasolt bemeneti mérés megvalósult...
Bármilyen lektori feladat elvégzése.
Diáknap / projekt ötlete és annak megvalósítása teamben...
Olvastam: az osztályok már 2-3 pedagógust " elfogyasztott", a következő tanulásra bírja őket...
 

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Verőce!
Jól megdolgoztattál.
Válaszom az alábbi kérdésre vonatkozott:
"A 7.5. A megbeszéléseken, a vitákban, az értekezleteken rendszeresen kifejti szakmai álláspontját, a vitákban képes másokat meggyőzni, és ő maga is meggyőzhető. indikátorra való utalással találkozott már valaki portfólióban?"
Egyébként ezt az indikátort valóban könnyebb megkérdezni.(?)

IGEN !!!! Ám.... a 7,8. területről aránytalanul sok anyag került a portfólióba - közben az 1,2,3,4, 5 elnagyolt, szegényes és igénytelen volt.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Gagamail!
"A tanmenet az éves tananyag órákra lebontott terve."
Ez a heppem. Sehol nincs leírva (szerencsére) hogy a tanmenetemet egy évre óránként bontanom kell. Ha így lenne, nem beszélhetnénk pedagógiáról.
A pedagógiai tervezés - önmagában - elég nehezen szabályozható és még annál is kevésbé számon kérhető valami. Szerintem sem abszolutum.
Egykori főiskolai tanárom szavait idézem, aki nekünk, akkori hallgatóknak elmondta saját egykori szakfelügyeleti látogatásának történetét, amikor még általános iskolában tanított.
Tehát tanárom felkészült, óravázlatát lemásolta (indigóval) azt a szakfelügyelőnek átadta, s kezdődött az óra, melynek az első része természetesen a házi feladat ellenőrzése.
Ám kiderült, hogy az osztály fele nem értette, volt, aki hozzá sem fogott - a szituáció sokaknak lehet ismerős...
Tanárom óravázlatát kettétépte - majd nekifogott az órának, visszament addig a pontig, hogy a meg nem oldott HF megoldható legyen. Ráment a tervezettel 5 perccel szemben majdnem az egész óra.
Nem azt akarom mondani, hogy semmi értelme a tervezésnek, de azt igen, hogy éppen attól igazi pedagógus valaki, ha a terveitől adott esetben tud és mer is eltérni.
Azt viszont nehezen tolerálom, ha pl. a portfólióban ott szerepel tematikus terv gyanánt a tanmenet, abból színnel kijelölve, hogy mi az adott tematikus terv, és a hozzájuk tartozó 6 óra pedig ezen kijelölést még sorrendben sem követi.
Ez egyfelől óriási igénytelenség, másfelől a minősítő hülyének nézése: meddig tartott volna akár az órák sorrendjét, akár a tanmenetben az órasorrendeket egyformára összelőni?
A tanmenet-tematikus terv egyébként szerintem simán összefésülhető, hiszen minden téma végén 2-4 órát betervezhetünk ismétlésre, összefoglalásra, gyakorlása, a felmérő/témazáró tapasztalatai alapján újabb hiánypótlásra (stb.) emiatt nálunk a 2-ben az 1 formulát vezetjük be, a sablont korábban feltettem.
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Eljárás szabályozása

https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/unios_projektek/tamop3115/PSZE_folyamatleiras_szakertoknek.pdf


"A Oktatási Hivatal minden év július 20-ig a következő évre szóló országos pedagógiai-szakmai ellenőrzési tervet (a továbbiakban: ellenőrzési terv) készít megyei bontásban. Az Oktatási Hivatal július 31-ig az általa működtetett informatikai támogató rendszer útján értesíti az ellenőrzési tervben szereplő pedagógusokat, intézményvezetőket és intézményeket.
Az Oktatási Hivatal november 30-ig kijelöli az ellenőrzési tervben szereplő ellenőrzések konkrét időpontját, az ellenőrzésben részt vevő szakértőket, majd az informatikai támogató rendszer útján értesíti az ellenőrzésben érintett pedagógusokat, szakértőket, valamint az érintett intézmények vezetőit.
Egy adott intézményben egy napon legfeljebb két pedagógus ellenőrzése jelölhető ki."


ÖNÉRTÉKELÉST TÁMOGATÓ MUNKACSOPORT:

http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload...k/onertekelesi_kezikonyv_altalanos_iskola.pdf

"Az éves önértékelési tervnek tartalmaznia kell, hogy mely pedagógusok önértékelésére kerül sor, hogy sor kerül-e a vezető értékelésére, illetve hogy az intézményi önértékelés mely elemeit végzik el az adott tanévben.
(A bevezetés időszakában az éves önértékelési tervnek tartalmaznia kell a következő naptári évre

vonatkozó pedagógiai-szakmai ellenőrzési tervben szereplők önértékelésének ütemezését.)
A terv rögzíti, hogy kik, milyen részfeladatok ellátásával és milyen ütemezés szerint végzik az egyes értékelési feladatokat.
Az éves önértékelési tervnek meg kell adnia az értékelésben közreműködő partnerek (tanulók, szülők, kollégák stb.) bevonásának módját is.
Az éves önértékelési terv a nevelőtestület jóváhagyásával készül.
Az éves önértékelési tervben szereplő határidőket, felelősöket az intézményvezető vagy a nevelőtestület erre kijelölt tagja rögzíti az Oktatási Hivatal által működtetett informatikai felületen, amely a tervben rögzítettnek megfelelően teszi elérhetővé az adatgyűjtő és az értékelő funkciókat az értékelésben részt vevők számára."

PEDAGÓGUS/INTÉZMÉNYVEZETŐ SZEREPBEN:

20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet
148. §204(1) Pedagógus ellenőrzése esetén az ellenőrzésben érintett pedagógus az ellenőrzési terv elkészítése évének november 30-áig feltölti a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 8. § (1) bekezdésében meghatározott portfólióját a hivatal által működtetett informatikai támogató rendszerbe. Ha az ellenőrzés kijelölt időpontja a következő tanévre esik, a pedagógus az adott tanítási év végéig módosíthatja portfólióját.
(2) A pedagógust egyidejűleg két szakértő látogatja meg. Ha a pedagógus munkakörének részét képezi tanítási óra, foglalkozás megtartása, a szakértők egy nap alatt a pedagógus két tanítási óráját, foglalkozását látogatják meg.

149. §205 (1) Intézményvezető ellenőrzése esetén az érintett intézményvezető legkésőbb az ellenőrzési terv elkészítése évének november 30-áig feltölti a hivatal által működtetett informatikai támogató rendszerbe a vezetői tevékenységet bemutató alábbi dokumentumokat:
a) a vezetői pályázatát, vagy annak hiányában vezetői programját,
b) az intézmény pedagógiai programját,
c) az ellenőrzést megelőző két tanév munkatervét és éves beszámolóját, valamint
d) az intézmény szervezeti és működési szabályzatát.
(2) Az intézményvezetőt egyidejűleg két szakértő látogatja meg.


TANFELÜGYELŐ SZEREPBEN:

Pedagógiai-szakmai ellenőrzési (tanfelügyeleti) feladatok elvégzése

"Pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) esetén a kijelölt látogatási időpont előtt 15 nappal válik elérhetővé az értékelendő pedagógushoz feltöltött Intézményi elvárásrendszer, a kérdőívezési eljárás eredménye, illetve vezető-/intézményellenőrzés esetén az egyéb értékeléshez szükséges dokumentumok a Pedagógiai-szakmai ellenőrzési feladatok elvégzése linken. A felületen minden, az Ön számára kijelölt értékelési feladat megjelenik, amennyiben a bizottság minden tagja által elfogadásra kerül a látogatás időpontja, de a dokumentumelemzés csak a fenti határidőn belül kezdhető meg.
A dokumentumelemzésre a látogatást megelőző napig van lehetősége. Az óra-/foglalkozáslátogatáshoz, valamint a helyszíni ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat ezen a felületen a Betekintés fázisban töltheti le.
A látogatást követő 15 napon belül mindkét szakértőnek rögzíteni kell az ellenőrzés eredményét, majd a felületen történő jóváhagyást követően az eredménye a pedagógus felületén is megjelenik.
A feladatok pontos leírását a miniszter által jóváhagyott Tanfelügyeleti és Önértékelési kézikönyvekben találja.
Kérjük, feltétlenül tekintse át a Felhasználói kézikönyv linken elérhető Tanfelügyeleti értékelő és önértékelő modul felhasználói útmutatóját a feladatok megkezdése előtt!"
Verőce ezt nagyon jól összeszedted, le is mentettem, így legalább egyben van.Köszönöm szépen.
 
Utoljára módosítva:

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
A pedagógiai tervezés - önmagában - elég nehezen szabályozható és még annál is kevésbé számon kérhető valami. Szerintem sem abszolutum.
Egykori főiskolai tanárom szavait idézem, aki nekünk, akkori hallgatóknak elmondta saját egykori szakfelügyeleti látogatásának történetét, amikor még általános iskolában tanított.
Tehát tanárom felkészült, óravázlatát lemásolta (indigóval) azt a szakfelügyelőnek átadta, s kezdődött az óra, melynek az első része természetesen a házi feladat ellenőrzése.
Ám kiderült, hogy az osztály fele nem értette, volt, aki hozzá sem fogott - a szituáció sokaknak lehet ismerős...
Tanárom óravázlatát kettétépte - majd nekifogott az órának, visszament addig a pontig, hogy a meg nem oldott HF megoldható legyen. Ráment a tervezettel 5 perccel szemben majdnem az egész óra.
Nem azt akarom mondani, hogy semmi értelme a tervezésnek, de azt igen, hogy éppen attól igazi pedagógus valaki, ha a terveitől adott esetben tud és mer is eltérni.
Azt viszont nehezen tolerálom, ha pl. a portfólióban ott szerepel tematikus terv gyanánt a tanmenet, abból színnel kijelölve, hogy mi az adott tematikus terv, és a hozzájuk tartozó 6 óra pedig ezen kijelölést még sorrendben sem követi.
Ez egyfelől óriási igénytelenség, másfelől a minősítő hülyének nézése: meddig tartott volna akár az órák sorrendjét, akár a tanmenetben az órasorrendeket egyformára összelőni?
A tanmenet-tematikus terv egyébként szerintem simán összefésülhető, hiszen minden téma végén 2-4 órát betervezhetünk ismétlésre, összefoglalásra, gyakorlása, a felmérő/témazáró tapasztalatai alapján újabb hiánypótlásra (stb.) emiatt nálunk a 2-ben az 1 formulát vezetjük be, a sablont korábban feltettem.

A portfólióban ugyanakkor - mivel az Útmutató csak ajánlásokat tartalmaz - mindez nem kérhető számon a Minősülő Kollégától. Igénytelenség, nevezzük nevén : pofátlanság az értékelővel szemben . A pontozás nem mindig elég kifejezni az értéket, hiszen következik egy szuper egyéni fejlesztési terv, egy kiváló projektterv, és végül a gépi felkerekítés.
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
A portfólióban ugyanakkor - mivel az Útmutató csak ajánlásokat tartalmaz - mindez nem kérhető számon a Minősülő Kollégától. Igénytelenség, nevezzük nevén : pofátlanság az értékelővel szemben . A pontozás nem mindig elég kifejezni az értéket, hiszen következik egy szuper egyéni fejlesztési terv, egy kiváló projektterv, és végül a gépi felkerekítés.
Én számon kérem. Az útmutató azt írja : "Fontos, hogy a pedagógus bármely formáját választja is a tevékenység-/foglalkozástervnek, a következő táblázatban megadott tartalmi elemek jelenjenek meg benne." A gépi felkerekítés , engem is nagyon zavar, valamint az intézményi delegált felülpontozása. Valamint ahogy egyre jobban mélyülök bele a minősítés bugyraiba hiányát érzem egy-egy jó pedagógiai módszertani szakmai anyagnak, (didaktika, tervezés stb) és nincs. :(
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudjátok mi jutott ma még eszembe :) Kedves óvodapedagógus szakértő társaim, a dupla tanfelügyelettel kapcsolatban, és a december - tél összefüggésében. Persze biztos verőfényes napsütés lesz aznap, és nem a kocsit kell majd esetleg kiásni a hó alól, hogy kiérjek majd Vecsésre reggel 7 órára. Ha ez rendben, akkor azért ne felejtsük el, hogy dupla , tehát a második tanfelügyeletre lehet, hogy a szabadban kerül sor. Hát az valami isteni lesz, a hóban toporogva jegyzetelni, a kis csinos kosztümömben. Megyek a pincébe megnézem milyen vastag csizmám van. :cool:
:dr_31::cool::dr_31:
 

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudjátok mi jutott ma még eszembe :) Kedves óvodapedagógus szakértő társaim, a dupla tanfelügyelettel kapcsolatban, és a december - tél összefüggésében. Persze biztos verőfényes napsütés lesz aznap, és nem a kocsit kell majd esetleg kiásni a hó alól, hogy kiérjek majd Vecsésre reggel 7 órára. Ha ez rendben, akkor azért ne felejtsük el, hogy dupla , tehát a második tanfelügyeletre lehet, hogy a szabadban kerül sor. Hát az valami isteni lesz, a hóban toporogva jegyzetelni, a kis csinos kosztümömben. Megyek a pincébe megnézem milyen vastag csizmám van. :cool:
:dr_31::cool::dr_31:
Vecsés - a világ közepe, szuper kisváros ma már ! Öröm lesz ott tanfelügyelni , ebben biztos vagyok !
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Tudjátok mi jutott ma még eszembe :) Kedves óvodapedagógus szakértő társaim, a dupla tanfelügyelettel kapcsolatban, és a december - tél összefüggésében. Persze biztos verőfényes napsütés lesz aznap, és nem a kocsit kell majd esetleg kiásni a hó alól, hogy kiérjek majd Vecsésre reggel 7 órára. Ha ez rendben, akkor azért ne felejtsük el, hogy dupla , tehát a második tanfelügyeletre lehet, hogy a szabadban kerül sor. Hát az valami isteni lesz, a hóban toporogva jegyzetelni, a kis csinos kosztümömben. Megyek a pincébe megnézem milyen vastag csizmám van. :cool:
:dr_31::cool::dr_31:
Éppen ebből a gondolatból kiindulva pénteken (be nem tervezett költségként) vettem egy meleg csizmát és egy kabátot. (egyébként a régiek még jók lettek volna suliba járni):D
Szerintetek az OH kifizeti???:mad: (ez csak egy költői kérdés volt!)
 

B.M.E.

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom, van-e kizáró ok, sztem bárki mehet, képtáron át lehet jelentkezni.

A SZAKÉRTŐI SZAKMAI FÓRUM-on lehetősége nyílik arra, hogy az eddigi pedagógusminősítési eljárásokat értékelő szakértői műhelymunkák alkalmával összegzett tapasztalatokról, eredményekről tájékozódjon, és így, az ott levont következtetéseket is figyelembe véve, készülhessen fel a várható feladatokra. Mindemellett alkalma nyílik majd arra is, hogy az Önt foglalkoztató témákról szakértő kollégáival konzultáljon, szakmai kapcsolatokat építsen. A megjelentek megkapják a projekt tevékenységei során született szakértői szakmai útmutatókat, segédanyagokat pendrive-on.

Bízunk benne, hogy részvétele ezen a tudásmegosztó műhelymunkán támogatja majd Önt a minősítési eljárás feladatainak eredményes teljesítésében!


A SZAKÉRTŐI SZAKMAI FÓRUM-ok helyszínei és időpontjai:

Helyszínek

Időpontok

Jelentkezési határidő

Budapest

2015. november 21.

2015. november 5. éjfél

Nyíregyháza

2015. november 21.

2015. november 5. éjfél

Debrecen

2015. november 21.

2015. november 5. éjfél

Hódmezővásárhely

2015. november 21.

2015. november 5. éjfél

Eger

2015. november 21.

2015. november 5. éjfél

Pécs

2015. november 21.

2015. november 5. éjfél

Szombathely

2015. november 21.

2015. november 5. éjfél

Kecskemét

2015. november 21.

2015. november 5. éjfél

A SZAKÉRTŐI SZAKMAI FÓRUM-ok programja:

Kezdési időpont

Program

9:30

Regisztráció

10:00

Megnyitó

10:15

Felkészülés a minősítésre

A pedagógusminősítés átfogó szabályozásának módosítása

és a kapcsolódó változások 2015-2016

10:45

Eljárásrend lépésről lépésre

A pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó eljárások

11:30

Felhasználói kisokos

Az informatikai felület funkciói és használata

12:00

Szünet-szendvicsebéd

12:30

Szekciók

’A’ szekció

’B’ szekció

12:30

Kompetenciák, sztenderdek, indikátorok

Szakértő a terepen – PSZE

Esettanulmányok

13:15

Portfólióval kapcsolatos kérdések

A-tól Z-ig

Kompetenciák, sztenderdek, indikátorok

14:00

Szakértő a terepen – PSZE

Esettanulmányok

Portfólióval kapcsolatos kérdések

A-tól Z-ig

14:45

Összegzés – „kérdések órája”



Kérjük, vegye figyelembe, hogy csak regisztrált résztvevőket tudunk fogadni. A rendezvényekre az alábbi linken jelentkezhet:

http://elearning.oh.gov.hu/course/view.php?id=637



Budapest, 2015. október 29.

Üdvözlettel:

Oktatási Hivatal Projektigazgatóság

Bocs, menet közben elnyelte a táblázatot.


Sziasztok!
Jelentkeztem a szakmai napra. Szerintetek kapunk egy pendrive-ot ajándékba vagy vinni kell egyet és arra töltenek nekünk dolgokat?:)
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Tudjátok mi jutott ma még eszembe :) Kedves óvodapedagógus szakértő társaim, a dupla tanfelügyelettel kapcsolatban, és a december - tél összefüggésében. Persze biztos verőfényes napsütés lesz aznap, és nem a kocsit kell majd esetleg kiásni a hó alól, hogy kiérjek majd Vecsésre reggel 7 órára. Ha ez rendben, akkor azért ne felejtsük el, hogy dupla , tehát a második tanfelügyeletre lehet, hogy a szabadban kerül sor. Hát az valami isteni lesz, a hóban toporogva jegyzetelni, a kis csinos kosztümömben. Megyek a pincébe megnézem milyen vastag csizmám van. :cool:
:dr_31::cool::dr_31:
Azt nem tudom, milyen elegáns leszel kosztüm+hótaposóban, de az tuti, hogy a tekinteted hasonló lesz a névjegyedhez választott Garfieldéhez.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Sziasztok!
Jelentkeztem a szakmai napra. Szerintetek kapunk egy pendrive-ot ajándékba vagy vinni kell egyet és arra töltenek nekünk dolgokat?:)
Ha jelentkeztek több százan, ember nem lesz, aki felismertessen, felmásoljon ennyi pendrive-ot. Arról nem is beszélve, hogy vírusos időszak van :). A hasonló alkalmakra (eddig) volt repikeret, amiből tollat, pendrive-ot, jegyzetet osztogattak. Láttam már tavalyi ajándék pendrive-ot. Olcsó, de a célnak tökéletesen megfelelt.
Azért vigyél sajátot is:)
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Éppen ebből a gondolatból kiindulva pénteken (be nem tervezett költségként) vettem egy meleg csizmát és egy kabátot. (egyébként a régiek még jók lettek volna suliba járni):D
Szerintetek az OH kifizeti???:mad: (ez csak egy költői kérdés volt!)
Igen, kifizeti, szerintem. :dr_9:(ehhez a válaszhoz joghatás nem fűződik:dr_4:)
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Számomra a Bakony útjai jelentenek veszélyt. Néha járhatatlanok.
Tegnap este 18.15-kor indultunk hazafelé. 20 km-t se kellett megtennünk. Nem én vezettem, bár nagyon szeretek, de túl fáradt voltam, így - az utat figyelve - közben arra gondoltam, milyen jó és biztonságos is teljesen sötétben, rendszeresen elvakítva, 14-16 óra aktív figyelem után hazavezetni 100+n km-t egy szakértőnek. Tudom, a sofőrök naponta többet is megtesznek, de ők sem kizsigerelve. Aztán megnyugodtam, mert 2 eset lehetséges: vagy direkt ezzel és ezért írták alá a szerződést, vagy úgyis leeseik hamarosan az első hópehely, s leáll a közlekedés minden szinten és úton.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére