Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

hszepi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértők, kérlek segítsetek!
Kis intézményben vagyok vezető, pedagógusként jönnek tanfelügyelni. Nincs más szakvizsgás, ki lehet akkor intézményi delegált?
Köszi a válaszokat!!! :) :)
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Figyu!
A legelső őszi OH delegálti megbízásnál én is írogattam ide-oda, hogy nekem nincs 5 éves vezetői, csak vezetőhelyettesi gyakorlatom. Ezt leírtam a [email protected]-ra, azzal a kiegészítéssel, hogy számomra ilyen jellegű munkát ne rendeljenek ki. Azóta nekem működik. (Egyébként mindezt egy OH szakmai vezető tanácsára tettem.)
A visszamondás után egy nappal jött egy másik állásfoglalás, hogy nyugodtan vállaljam el, mert majd jön egy kiegészítés, mely szerint ez így is jó, (helyettes). Röhögtem.Ez a kiegészítés azóta is várat magára.
A felületen is CSAK vezető múltra kérdeztek rá, helyettesire NEM.

Mindenesetre nekem a lelkiismeretem így nyugodt, h. nem vállaltam önhibámon kívül. Ha ugyanis valaki valamikor rájön, hogy nem vezetői az 5 év,akkor több ember munkája veszhet kárba, és oda a minősítés is.
A 326-os szerint magasabb vezető láthatja el a OH delegált szerepet, Te is az vagy, minden gond nélkül végezheted.

Kedves Szakértők, kérlek segítsetek!
Kis intézményben vagyok vezető, pedagógusként jönnek tanfelügyelni. Nincs más szakvizsgás, ki lehet akkor intézményi delegált?
Köszi a válaszokat!!! :) :)
A tanfelügyeletnél nem kell intézményi delegált, csak a minősítésnél. Minden rendben lesz így.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

hairfair

Állandó Tag
Állandó Tag
Nektek van ilyen?
A megnövekedett utazási távolság miatt a látogatási alkalmon felül plusz egy szakértői napot írunk jóvá valamint a költségtérítés - számla ellenében - legfeljebb 20.000 Ft-ig számolható el. -ez megy a wellnessre, bekészített fürdőköpenyre, il. streetfoodra.:DDDDDD
 

szagnes69

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértők! Novemberben töltöttem fel a portfóliómat, matematikából írtam felső tagozaton. Most kaptam meg a minősítés időpontját, és nem igazán gondoltam rá, hogy ilyen hamar lesz, de már kattog rajta az agyam és most felmerült bennem, hogy minősítéskor abban a csoportban tarthatom meg a két órát, amelyikről a portfóliómban írtam, vagy különböző osztályokban kell és akkor két tematikus tervet, két csoportprofilt kell készítenem? Előre is köszönöm a választ! :)
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
CSAK, hogy Nektek is jó legyen....:
"Az életpályamodell – az én munkahelyemen is – szépen csendben kitermelte a szaktanácsadókat, a mesterpedagógusokat és a kötelező „ped. kettő”-be lépés* miatt a portfóliókészítőket. Ez utóbbi kollégák – bármennyire is mást mond a propaganda – többnyire frusztráltan, az ideg-összeroppanás határán állva próbálják munka mellett, többnyire éjszaka megírni portfóliójukat, majd feltölteni az adott felületre. Nemcsak arról van szó, hogy ez kötelező, ha a pályán akar valaki maradni, hanem arról is, hogy olyanoknak is számot kell adni a tudásukról, akik több évtizede dolgoznak például tanítóként, elismert pedagógusként.

Közben viszont, azon túl, hogy ez rendkívül megalázó helyzeteket teremt, sem a portfóliókészítés során, sem az intézményi önértékelésből nem derül ki, hogy ki alkalmas a pályára.

A szaktanácsadók és mesterpedagógusok között pedig felkapta fejét a gőg, és meggyőződéssel teszik a dolgukat. Megtanulták a KLIK eszmerendszerét, mert sajnos, nem módszertani képzésre jártak."
Idézet innen: http://wmn.hu/2015/12/14/ez-zajlik-ma-a-magyar-iskolakban-egy-tanito-segelykialtasa/
Ebben azért van egynéhány csontocska.
"A szülők nem tudják, mennyire megszaporodott például a tanulásban akadályozott gyerekek száma, és azt sem, hogy egy tanítónak nem alapfeladata, hogy velük foglalkozzon."
Miért nem? Ezek a tanulók régen is ott voltak, csak kikiáltották őket butának. Holott fejlesztéssel sokkal többre vihették volna. De akkor még nem tudtunk róla, ezért segíteni sem tudtunk rajtuk. Aztán bekerült az SNI, BTM kifejezés a pedagógiai szakszótárunkba (vagyis a fejünkbe). Elkezdtünk figyelni rájuk. Majd egyre többen lettünk, akik megtanultuk, hogyan lehet segíteni neki, hogyan lehet fejleszteni őket. Egyre többet beszélgettünk erről a tanáriban. Egyre több szó esett a tünetekről. Ezáltal egyre több kolléga ismerte fel a tüneteket, s küldte megfelelő szakemberhez, vizsgálatra. Annak, hogy egyre többen vannak az ilyen tanulók, bizony ez is oka. S ez a jó irány. Ha felismerjük, ha segítséget kérünk, ha megadjuk neki, amire szükségük van, akkor nem egész életükre lesz ilyen problémájuk, hiszen egyrészt a tünetek enyhíthetők, másrészt van olyan, amikor el is tüntethetők. Ez nagyban függ attól is, milyen életkorban veszik észre.
"Mivel nincs fejlesztőpedagógus, nekünk kell a tanulási problémával küzdő gyerekeket fejleszteni."
Az baj, ha se gyógypedagógus, se fejlesztőpedagógus nincs. Akinek nincs ilyen végzettsége, az is sokat tehet ezekért a tanulókért, de neki elsősorban a tanóráján kell segítséget nyújtania. A fejlesztés szó nagyon sok mindent takar. Minden gyerek fejleszthető, s kell is fejleszteni. A BTM és SNI tanulóknak viszont a problémájuknak, tüneteiknek megfelelő speciális fejlesztést kell kapniuk, amely tantárgy keretekben nem lehet elég hatásos. Nem véletlenül fogalmaz a törvény így: egyéni fejlesztés. Ezek a fejlesztések például sokszor különböző terápiás fejlesztések.
"Mivel a tanulási problémával küzdő gyerekek fejlesztésére nem készítettek fel minket, a szabadidőnkből kell áldoznunk arra, hogy olvassunk és kutassunk e témákban. Nekünk kell megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel fejleszthetjük ezeket a gyerekeket – pedig ez, mint említettem, messze túlmutat a mi hatáskörünkön."
Ezt hívják egész életen át való tanulásnak. Vannak továbbképzések is, arra is lehet jelentkezni.
"Így már nekünk, tanítóknak is tisztában kell lennünk azzal, hogy mit is jelentenek a való életben a BTM és SNI mozaikszavak."
Nem látom be, ez miért probléma, hogy egy tanítónak tudnia kell, mit jelentenek ezek a betűk.
"ezeknek a gyerekeknek alanyi jogon járna a segítség, de a szakemberhiány vagy a politikai trehányság miatt"
Nem látom be, mi köze ennek a politikához. Éppen ez a vonal az, ahol a legnagyobb volt a fejlődés 15 éven belül. Még akkor is, ha valóban van szakemberhiány.
"Ez utóbbinál ugyanis nem egyszerűen olyan gyerekekről beszélünk, akik picit nehezebben tanulnak olvasni, mint mások, hanem olyanokról, akik a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozottak. (Testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista gyerekekről van szó.)"
Azért itt vannak tudásbeli zavarok. Kihagyta a diszeseket, viszont az autistát megemlíti. Mindegyik pszichés zavarokkal küzdő.
"A működtető KLIK sok esetben nem biztosít megfelelő mennyiségű státuszt a gyógypedagógiai intézményekbe."
Az SNI tanulók egy része nem gyógypedagógiai intézményben tanul, hanem integráltan. Volt olyan diszgráfiás tanulóm, aki matekból nagyon jó versenyeredményeket ért el. Most azért, mert az írásképe kicsit más volt (láttam már persze rosszabbat is), a helyesírása viszont szörnyű, gyógypedagógiai intézményben kellett volna tanulnia?
" portfóliókészítőket. Ez utóbbi kollégák – bármennyire is mást mond a propaganda – többnyire frusztráltan, az ideg-összeroppanás határán állva próbálják munka mellett, többnyire éjszaka megírni portfóliójukat, majd feltölteni az adott felületre."
Miért ne állt neki időben? (Mellesleg a kitermelte szó sem tetszik. Nem gyárban készült az én portfólióm sem.)
"A szaktanácsadók és mesterpedagógusok között pedig felkapta fejét a gőg, és meggyőződéssel teszik a dolgukat. Megtanulták a KLIK eszmerendszerét, mert sajnos, nem módszertani képzésre jártak."
Ezt meg aztán végképp nem értem. Nekem fogalmam sincs a KLIK eszmerendszeréről, ezért meg se tanulhattam. Gőgösnek se tartom magam. A módszertani tudásomat meg aztán egyáltalán ne szólja le senki, elvégre pont azzal tudok a legtöbbet segíteni szaktanácsadáskor.
"Sajnos a védőnők és gyerekorvosok sem rendelkeznek megfelelő kapacitással, hisz sokszor nem szűrik ki időben a gyerek problémáját, így az csak későn, az óvodában, vagy rosszabb esetben az iskolába kerülés után derül ki."
Ők leginkább a testi és érzékszervi problémákat tudják kiszűrni. Az autista is feltűnhet nekik. De az SNI és BTM problémák egy része akkor vehető észre, amikor valamit úgymond "tanulnia" kell a gyereknek. Persze sok előbb is látszik azoknak, akiknek "van szemük" hozzá. Vagyis felismerik a tüneteket, mert önképezték magukat.
"Ott, ahol ennyire sokféle gyerek tanul egyszerre, nehéz lenne ugyanazt az oktatási módszert alkalmazni. Általában magas létszámú osztályban tanítok, ezért még nehezebb a helyzet. Egyszerűen nem boldogulnék differenciálás, az egyéni képességek figyelembevétele nélkül. "
Igen. Pont ezt sulykolja a mostani rendszer (meg persze sok mást is, vannak köztük nem jó irányok is), akkor hol a probléma? Miért sorolja ezt fel felháborodva az illető? Ha ezeket használja, akkor ő jó pedagógus és gyerekközpontú. De mitől ilyen negatív? Nem veszi észre a csillogó szemeket, amikor ilyen órát tart? Vagy nem karaj észrevenni, mert ma sikk háborogni mindenen?
"Előfordul olyan is, hogy nem vágynak haza az iskolából, sőt kifejezetten elszomorodnak, ha jön a hétvége. Hiányzunk nekik – mondják. A pályafutásom alatt idén először tapasztalom ezt a végtelenül kétségbeesett tekintetet egy-egy hétvége előtt."
A cikknek ez a címe: Ez zajlik ma a magyar iskolában. Az idézett mondat viszont nem az iskolában zajlik, hanem otthon.Ennek szerintem semmi köze az iskolarendszerhez, minősítéshez, portfólióíráshoz.
Többet ne tegyetek be ilyen cikkeket, mert muszáj reagálnom rá, ti meg nem győzitek olvasni. :D
Azért azt hozzátenném, hogy néhol igaza is van, de ezt is inkább a hangulatkeltő cikkek csoportjába sorolnám. És egy ilyenből sem maradhatunk ki, mindig megemlítik negatívan a szakértőket, szaktanácsadókat. :mad2:
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt hiszem, a POK-oknál világosságot teremteni - nagyon nagy feladat lesz, de a pedagógiai optimizmus csodákra képes !
Hát, lehet, hogy tapasztalataimmal egyedül vagyok, de a mi POK-unk a szaktanácsadói vonalon nagyon jó. Folyamatos a munkakapcsolatunk, kérdéseimre hamar válaszolnak. Mindig a lehető legjobb megoldást keresik. Szóval nekem csak pozitív tapasztalatom van róluk. :hurra:Azt nem tudom, hogy ugyanez a POK hogyan működik a szakértői vonalon.
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Ők nem így gondolták, én meg nem bánom. (hangsúlyozom, név nélkül OH szakmai vezető mondta, és írta le,h. nem)
Ez egyértelműen igen a 326. szerint. Az egy másik kérdés, hogy a felületen a munkaköri rész intézményvezetői gyakorlatra kérdez, ez ellentmondás. Az OH viszont a KIR alapján a magasabb vezetőt szervezi delegáltnak. De ha Neked megnyugtatóbb a nem válasz, és lehetővé is teszik, akkor ez egy pozitív példa. ennek örülök.

Kedves Szakértők! Novemberben töltöttem fel a portfóliómat, matematikából írtam felső tagozaton. Most kaptam meg a minősítés időpontját, és nem igazán gondoltam rá, hogy ilyen hamar lesz, de már kattog rajta az agyam és most felmerült bennem, hogy minősítéskor abban a csoportban tarthatom meg a két órát, amelyikről a portfóliómban írtam, vagy különböző osztályokban kell és akkor két tematikus tervet, két csoportprofilt kell készítenem? Előre is köszönöm a választ! :)
Tarthatod ott is, ami a portfólióban van, és más csoportban is. Ahogy a legkedvezőbb Neked, egyeztess az igazgatóval.
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
És ehhez mit szóltok? Ez is a csodás tegnapi nap még csodásabb termése! Egyszerűen nem akarom elhinni! :( :( :(

http://hvg.hu/itthon/20151214_Fizetos_enekkar_es_szakkorok__ujabb_okta
Mindegyik felháborít, de ez a rész a legjobban: "Eltörölnék az ingyenességet a gyógypedagógiai tanácsadásban, a korai fejlesztésért és gondozásért, a fejlesztő nevelésért, a fejlesztő felkészítésért és a fejlesztő iskolai oktatásért is fizetni kellene."
Esélyegyenlőség?
Tényleg akkora szarban vagyunk, hogy a gyerekektől és a fogyatékos gyerekektől kell elvenni?????
Ha ez igaz, akkor ehhez képest az a kis szerződés matyóhímzés!
:rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::rolleyes2::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:
Épp kimásoltam a számomra legdöbbenetesebb mondatot, amikor beillesztés előtt tovább olvastam a hozzászólásokat. Ekkor láttam, ugyanazt emelted ki te is. Jelenleg már eljutottunk oda, hogy a szülők nem tanúsítanak ellenállást, ha vizsgálatra szeretnénk küldeni a gyereket, hanem inkább örülnek neki, hogy kap segítséget. Ha mégis ellenállna, akkor lehet a jegyzőhöz fordulni, aki a gyerek érdekét nézve kötelezheti a szülőt, hogy elvigye vizsgálatra a gyerekét. Na de ki kötelezheti a szülőt akkor, ha neki ezért, s az utána következő fejlesztésért fizetnie kell? Hány gyerek fog így megint a "buta" státuszba kerülni csak azért, mert szülei nem gazdagok?
Különben lehet, hogy nem kell a mesterbér. Tartok itthon fejlesztő órákat, s remekül megélek majd belőle. Ha egyszer a szülőnek így is-úgy is fizetnie kell!?
 

Balhási Veri

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egyértelműen igen a 326. szerint. Az egy másik kérdés, hogy a felületen a munkaköri rész intézményvezetői gyakorlatra kérdez, ez ellentmondás. Az OH viszont a KIR alapján a magasabb vezetőt szervezi delegáltnak. De ha Neked megnyugtatóbb a nem válasz, és lehetővé is teszik, akkor ez egy pozitív példa. ennek örülök.


Tarthatod ott is, ami a portfólióban van, és más csoportban is. Ahogy a legkedvezőbb Neked, egyeztess az igazgatóval.
Igen, ha két osztály, akkor mindegyikhez csoportprofil és persze tematikus terv. De szerintem - én is felsős matekos vagyok - akkor is szerencsésebb felsőben két külön osztályban csinálni a két órát... így talán többet meg tudunk mutatni a kompetenciáinkból. Szakértők, mi erről a tapasztalatotok? :)
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, nekem három! Az egyik, ahova tanfelügyelni mennék 460 km!!! 1000 km egy nap? És másnap dolgozni kell menni. Nem hiszem el, hogy tanfelügyeletre nem találtak volna közelebbről szakértőt!
Nemzetiségi vagy gyvt. intézményben dolgozol?
A napi több száz km-es út autóval, pályadíjjal 10000 Ft-ból ki sem jön, és még ha szállás is kell? Ezt most fogtam fel igazán.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
De

Ha jól tudom nincs szerződésetek, nem fenyegetnek visszaminősítéssel és a kirendelések száma is elenyésző.
( környezetemben ebben a félévben konkrétan 2) De nem akarok általánosítani. Az adminisztrációs tehr pedig a tizede. Tudom miről beszélek, mindkettőt elvégeztem, de én balga a szakértést jelöltem meg. Most már nem engednek változtatni.
Egy biztos, nekem megvolt a 25 alkalom 2015-ben. Persze volt benne megyei verseny is, hiszen nekünk annak szervezése, lebonyolítása, zsűrizés, feladatlap javítása is feladatunk. Nem a megyeszékhelyen lakom, hanem 30 km-re tőle. A versenyek pedig a megyeszékhelyen vannak. Valamilyen pénzből kellett oda is eljutnom. (Természetesen a valamilyen = saját.) Az utolsó egyéni segítségeket már nem is jelentettem, mert voltak kollégák, akik egyenesen nekem írtak, tőlem kértek segítséget. Tudtam, hogy nem fér bele a 25-be, ezért grátisz oldottam meg. Az adminisztrációnk most egyszerűsödött. Viszont bonyolódott az adminisztráció adminisztrálása. El kell küldeni elektronikusan, de leginkább be kellene vinni a POK-ba személyesen (ez nem vicc, az én POK-om másik megye, tőlem 30 km-re). Ezt a POK megoldotta, postázzuk, s közben reménykedünk, hogy nem tűnik el, a posta ördögének tán nem ez kell. Ezért én mindent, amit alá kell íratnom az intézményben, duplán nyomtatok (természetesen saját nyomtatón, saját patronnal), ha netán elveszne a postán, ne kelljen visszamennem a látogatott helyre, s mindent újra aláíratni (útiköltség, idő, kiröhögnek - na jó, csak megmosolyognak), hanem legyen egy újra eljuttatható példányom. Nekünk is irodát kell itthon tartanunk, mert szintén őriznünk kell.
Tök mindegy, hányszor küldenek ki, ha nem fizetik a költségemet, az az én károm. Úgy tudom, a szakértők egy részének is kevesebb volt a kiküldetése. Nagyon nem szeretném, ha itt kezdenénk egymásra mutogatni.
Nem fenyegetnek visszaminősítéssel, mert miért is fenyegetnének személy szerint engem. Amúgy ugyanúgy nálunk is bent van a szöveg. Ha egynél többször mondom vissza saját hibámból, akkor bizony visszaminősítenek. Általában egymás nyomában jár a törvényekben a szakértő, szaktanácsadó szó. Együtt közlekedtek a 10000 Ft-ról szóló törvényben is, de mi nem kaptuk meg soha. Igaz, velünk közölték, hogy a törvény szerint valóban jár, de nem jut. Ezt szó szerint így mondták.
Van szerződésünk, nem tudom, miből gondolod, hogy nincs. Íme
 

Csatolások

  • Megbíz_szerz_szaktanácsadás_mester_2015_végleges_korr.doc
    68 KB · Olvasás: 45

piano71

Állandó Tag
Állandó Tag
Én még okt. 13-án kaptam egy ilyen levelet tőlük, de végül nem volt még (eddig) ilyen megbízás:
Ez a szöveg:

"Tájékoztatjuk, hogy a 2015. évi minősítési eljárások maradéktalan megszervezhetősége érdekében néhány esetben előfordulhat, hogy a kirendelt szakértőknek az eddig megszokottól eltérően, egy távolabbi településre szükséges utazniuk.

A felületen minden esetben megjelöljük, amennyiben nehezebben/hosszabb idő alatt megközelíthető településre való kirendelésről van szó.

Az Oktatási Hivatal szeretné megfelelően kompenzálni azokat a szakértőket, akik ilyen típusú feladatokat látnak el. A megnövekedett utazási távolság miatt a látogatási alkalmon felül plusz egy szakértői napot írunk jóvá, mely után a költségtérítés is elszámolásra kerül az Ön részére."

Csak én kaptam ilyet?

Hogy aztán ez mit jelent? Pl. Mitől számít megnövekedett távolságnak? Az országhatáron belül még biztos a normális keretnek számít, afölött már "nehezebben megközelíthető" kategória...
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, ha két osztály, akkor mindegyikhez csoportprofil és persze tematikus terv. De szerintem - én is felsős matekos vagyok - akkor is szerencsésebb felsőben két külön osztályban csinálni a két órát... így talán többet meg tudunk mutatni a kompetenciáinkból. Szakértők, mi erről a tapasztalatotok? :)
Tapasztaltam mindkét megoldást, attól függ, a pedagógusnak hogyan jobb. Többször volt 2 óra ugyanabban az osztályban, tantárgynál, de teljesen más jellegű volt. De a csoportprofil bemutatása nem olyan nagy ügy, hogy ezen múljon a választás.
 

riasv2

Állandó Tag
Állandó Tag
Nemzetiségi vagy gyvt. intézményben dolgozol?
A napi több száz km-es út autóval, pályadíjjal 10000 Ft-ból ki sem jön, és még ha szállás is kell? Ezt most fogtam fel igazán.
Egyik sem! Gyógypedagógiai tanár vagyok, de sima általános iskolai tanítóhoz rendeltek ki. Bocsi a simáért, úgy értettem, hogy nem gyógypedagógiai tanár. Nem egyszerű, valószínű visszamondom.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére