Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretném a véleményeteket kérni:
Minősítendő pedagógus intézményvezető, kötelező óraszámmal, soha nincs gyerekek között.
Hogyan néz ki ebben az esetben a minősítési eljárás?
Kérdéseim....
1. Ha van óraszáma, akkor miért nincs gyerekek között???:laz:
2. Ha vezető, akkor miért nem vezetői portfóliót töltött? (az ősszel szerintem már lehetett, legalábbis mintha erre emlékeznék...):dr_16:
3. A valóság és a jelentkezés nem fedi egymást... pedig a vezető felel a jelentkezések pontos rögzítéséért? (Itt csöppnyi sumákságot érzek....):dr_31:
4.Azóta lett kinevezve? Miért nem aktualizálta?:dr_104:
5. Mikorra van dátumozva a foglalkozásvázlat/reflexió? Ez a haladási naplóval is megegyezik??? (nem ovis vagyok, de ott is kell valami hasonlót vezetni) :cool::rolleyes2:
6. Ha nincs gyerekek között, akkor nem kell foglalkozást tartania.....
Akkor most mi van????? :dr_4::dr_9:

Mert ha ez így megy minden gond nélkül, akkor valaki legközelebb tesiből jelentkezik és földrajzból tart órát???:dr_123:
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Önértékelési kézikönyv.
Azt írja, hogy a pedagógusok önértékelésének kétévente meg kell történnie.
Ez azt jelenti, hogy minden második évben? (Én így érteném.)
Vagy azt, hogy két évig nem, s az utána következő évben?
Azt is írja, hogy a pedagógus az önértékelésre alapozva két évre szóló önfejlesztési tervet készít.
Ebből mégiscsak az következne, hogy a következő önértékelését a harmadik évben végzi.
Ti hogy értelmezitek?
Nem mindegy, hogy az első évben a tantestület fele vagy harmada végez önértékelést!
És mikortól indul ez az egész?
Jól gondolom, hogy a 2016-os minősítések előtt már önértékelés is és tanfelügyelet is lesz?
Ha egy évig tart az önértékelés elkészítése, akkor az a harmadik évben történik. Ellenkező esetben kétévente.
Jövőre már beleszámít a minősítésbe, tehát ősszel meg kell csinálni szerintem.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintetek mit tegyek, ha az elnök semmibe vette a kérdéseim? Kérdezzem meg ott és okozzak meglepetést szegény pedagógusnak?
Átfogalmazta? Már arra az indikátorra tudott pontot adni, amire a kérdésed vonatkozott??? Elegendőt???

Egyáltalán indikátor-specifikus kérdéseket küldtek a minősítendőnek vagy: Miért éppen ezt a projektet töltötte fel/ csinálta meg?, ami csak csevegés és nem lehet indikátorokat értékelni a válasz alapján.....
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Hivatalosan még nem ( vagy nem tudok róla).
Én febr. 27. én írtam ez ügyben(is) amire márc 13.-án ezt kaptam:

Tisztelt Kolléga!

A OHP_21415 számú tárgyú megkeresésére az alábbi választ adjuk.




A 2015. évi minősítéseket nem előzi meg a tanfelügyeleti látogatás. A pedagógus értékelésének 60 %-át a pedagógus teljes szakmai tevékenységét bemutató portfólió értékelése és a portfólióvédés értékelése adja és 40%-ot a pedagógus által vezetett óra/foglalkozás értékelése.

Amennyiben az intézmény a kirendelt minősítési eljárás napján, nem tud két delegált személyt biztosítani, abból kifolyólag, hogy az egyik tag nem rendelkezik szakvizsgával, javasoljuk a látogatást utasítsák vissza intézményi okra hivatkozva, s az indoklásban jelöljék, hogy a delegálható személy nem rendelkezik szakvizsgával.

Kérjük, hogy a [email protected] e-mail címre küldjenek be egy aláírt, lepecsételt kérelmet, melyben megjelölik annak indokát, valamint feltüntetik annak a delegálható személynek a nevét és oktatási azonosítóját, aki nem rendelkezik szakvizsgával.

Az Oktatási Hivatal a visszautasított látogatásokat a későbbiekben újra fogja szervezni.




Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy az Oktatási Hivatal által kiadott jelen állásfoglalásához/tájékoztató levélhez semmiféle joghatás nem fűződik, ezért ezen állásfoglalásban/tájékoztatásban foglaltak a bíróságot vagy más hatóságot eljárása során nem köti.

Amennyiben ugyanezen üggyel kapcsolatban fordulna ismét munkatársunkhoz a [email protected] e-mail címen, megkeresésének tárgyában hivatkozzon a OHP_21415 számra!

Üdvözlettel:

Oktatási Hivatal

www.oktatas.hu

2 főt kell delegálni a suliknak??? Nálunk csak az ig jelenik meg delegálhatóként.... és eszébe sem jutott, hogy felvetessen valakit még maga mellé....
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintetek mit csináljak, ha az intézményi delegált nem küldte el a kérdéseket és a mai napon továbbítanom kellene a pedagógusnak? Az iskolában nem veszik fel a telefont, e-mailre nem reagál. Az OH rendszere engedni fogja a csúszást?
Véleményem: inkább kevesebb kérdés, mint egy sem.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
...akkor az illető nem szánt rá annyi éjszakát, mint mi itt a fórum társaimmal. o_OViszont nem vagyok szakértő, de ismerek olyan kolléganőt, aki mindig a könnyebbik oldalát fogja meg a dolgoknak, nem bonyolít, mint én:(
Én beírnám a jegyzőkönyvbe, hogy plágium....
Minden közismereti tanár portfóliója ugynabból az anyagrészből van? -NEM!
Örüljön, hogy láthatott mintát!
Nekem ez sem adatott meg.. és még ma sincs!, úgyhogy dolgoztam, agyaltam rettenetesen sokat! Ő meg innen-onnan nyisszant, másol... hivatkozás nélkül???
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Én úgy érzem, hogy itt valaki (valakik) rettenetesen nagyot tévedtek, vagy mellélőttek, de használhatom a hibáztak kifejezést is.
És az is igaz, hogy az elküldött kérdés nélkül ez a válasz nekem értelmezhetetlen, de legalábbis rákeni a felelősséget a minősülő pedagógusra, holott simán meglehet, hogy ő szakszerűen járt el - s most mégis ő issza a levét.
Saját kollégáim is a műveltségterületükből (ember és társadalom, természetismeret, külön-külön persze) töltöttek fel portfóliót, mert abból volt meg a feltétel. A többi következtetést ezen esetre vonatkoztatom. De megáll az eredeti esetre is, hiszen az ős-kérdés így volt leírva: ha a tanító kolléga tesi speckolos, 6.osztályos testnevelés órát szeretne tartani, abból is töltött fel, ott is tanít... Szakos szakértőként értékelhetem-e az óráját, mi a véleményetek?
Maradjunk az ember és társadalomnál, a kolléga ezzel 5. és 6. osztályokban történelmet tanít.
1. Van rá képesítése.
2. Ebből teljesül (igh) az óraszáma (legalább heti 2 óra...)
Miért kéne neki alsó tagozatos órát tartania???
Miért kéne neki tantárgyat váltania, módosítania???
Szerintem ilyen esetben teljesen egyértelmű, hogy NEM a pedagógus hibázik, neki semmi teendője nincs.
Ellenben - ha nem találja a kijelölésnél a megfelelő feltételek meglétét - hibázik a szakértő csapat. A visszamondás ott az indokolt.
Illetve hibázik az OH, aki áttolja a visszamondás nyűgét a pedagógusra.
Neki kéne visszamondania???
Az ilyenekért simán szidnak majd bennünket.
Jogosan.

A jelentkezésnél meg kellett jelölni a tantárgyat!!!!!!!
És ott szerepel az alsó/felső tagozat ?????

Én középiskolában tanítok szakmai tárgyat. Meg kellett jelölni a tantárgyat - nem volt egyszerű, mert mindig szakiskolát adott ki lehetőségként a KIR, de jeleztem, hogy szakközépiskola legyek, ott is szakmai érettségi tárgy és ne alapozás! és ezen belül is az adott tantárgyam. Az igh-m kb 3 alkalommal írt az OH-nak, hogy mit nem tud nálam rögzíteni, mert mindindig akadt valami, ami nem stimmelt.... azóta is én vagyok a nem stimmellős kolléga, de nem zavar!
A fenti kolléga jelentkezési lapján mi szerepel? Nálunk 1 eredeeti maradt az igh-nál és egyet visszaadott aláírva..... mert ha az ig-igh nem megfelelően rögzített, akkor nem a tanár a ludas....

A jelentkezéskor a feltételek adottak/ismertek voltak. Saját felelősségünkre töltöttük ki a lapot - helyesen vagy sem az majd kiderül...
Az OH is hibázgat, de nem mindig! mert az információ hibásan jut el hozzá.... akkor ne legyen a hunyó!!!!

A minősítésre való jelentkezés komoly dolog.... én átolvastam a lapot, a jogszabályok ide vonatkozó részeit, mert engem érint a kérdés. És vagy 2 napot gondolkodtam, hogy mi legyen.... mit jelöljek, hova tegyem az X-t.
Más meg gondolkodás/olvasás nélkül töltögeti a jelentkezési lapot????????

A minősítés önkéntes dolog. Vagy a jelentkezésnél is odafigyelek és az előírásoknak megfelelően járok el vagy ....

A portfóliós felület megnyitásakor én átolvastam a KIR-es adataim és jeleztem az igh-nak, hogy mit írtak el benne és kértem a kijavítását (egy diplomám száma nem stimmelt). Megtette. Szó nélkül.
Lehet, hogy alapos vagyok, de más trehánysága milyen mértékben megengedett?

És kérek elnézést MINDENKITŐL, aki alapos és a jogszabályi előírásoknak megfelelően végzi a feladatait, önmaga támasztott igényességi szineten.
Szerintem már itt is látszik, hogy ki az, aki a mai közoktatás színvonalát nem emeli munkájával. A minősítéstől a színvonal emelkedését várják, mely egységes kritériumok mentén biztosítja az általában elvárt szintet. És ezek szerint akad, aki már a jelentkezés során e szintet nem éri el... sajnos!
 

Kunika1

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértő Kollégák! Az Útmutató szerint a minősítéshez szükséges dokumentumokat az értékelési felületről kell majd letölteni, én még nem látom ezt a "fület"! Valaki találkozott már vele? Kérek egy "fülest" Tőletek!
 

Vakarcs29

Állandó Tag
Állandó Tag
Véleményeteket szeretném kérni, a feltöltés tanító, matematika tantárgyból van meg, a látogatási órát matematika, magyar irodalommal jelölte meg. Nem abból kellene tartania, amiből feltöltötte a kolléga a portfóliót?
 

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha egy évig tart az önértékelés elkészítése, akkor az a harmadik évben történik. Ellenkező esetben kétévente.
Jövőre már beleszámít a minősítésbe, tehát ősszel meg kell csinálni szerintem.

Tehát aki most a harminc-sokadik évét tölti, négy-három-kettő van hátra, ezt simán megússza , nemde?
 

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértő Kollégák! Az Útmutató szerint a minősítéshez szükséges dokumentumokat az értékelési felületről kell majd letölteni, én még nem látom ezt a "fület"! Valaki találkozott már vele? Kérek egy "fülest" Tőletek!
Rövidesen, szerintem a csütörtöki eljárások után fogjuk is tudni már !
 

vbagi

Állandó Tag
Állandó Tag
Véleményem: inkább kevesebb kérdés, mint egy sem.
Sziasztok! A kolléganőmet 10-én minősítik, első körben 18! kérdést kapott, amit tegnap du. 23-ra módosítottak.....:mad: Én azt tanultam...és úgy érzem, hogy a pedagógust ezzel teljesen elijesztik...ráadásul úgy, hogy egy csomó kérdés az ÓR
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Véleményeteket szeretném kérni, a feltöltés tanító, matematika tantárgyból van meg, a látogatási órát matematika, magyar irodalommal jelölte meg. Nem abból kellene tartania, amiből feltöltötte a kolléga a portfóliót?
Azt írtad: tanító.
A tanító nem szakos.
Tehát feltölthetett matematikából és tarthatja a megjelölt módon az óráit, mert tanítóként tarthatja ezeket.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
A jelentkezésnél meg kellett jelölni a tantárgyat!!!!!!!
És ott szerepel az alsó/felső tagozat ????? (...)
A minősítéstől a színvonal emelkedését várják, mely egységes kritériumok mentén biztosítja az általában elvárt szintet. És ezek szerint akad, aki már a jelentkezés során e szintet nem éri el... sajnos!
Ezt a kérdést jóideje boncolgatjuk.
Ha a minősülőnek van az adott tantárgyra képesítése, és tanítja is az adott szaktárgyat a tantárgyfelosztásban észlelhető módon, a jogszabályokban meghatározott módon és mennyiségben, akkor jogszerűen választotta ezt. (A kérdés leírásából a jogszerűség kiolvasható volt, ez alapján a pedagógus nem hibázott.)
Azon folyt a vita, hogy egy "sima" (még pontosabban: nem [ilyen] műveltségterületes) tanító minősítheti-e?
Illetve, ha nem, akkor ki?
Csak ilyen műveltségterületes tanító szakértő, vagy esetleg a testnevelő szakos (azaz tanár!) szakértő?
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! A kolléganőmet 10-én minősítik, első körben 18! kérdést kapott, amit tegnap du. 23-ra módosítottak.....:mad: Én azt tanultam...és úgy érzem, hogy a pedagógust ezzel teljesen elijesztik...ráadásul úgy, hogy egy csomó kérdés az ÓR
A bejegyzésed olvasva számos kérdést fogalmazódott meg bennem (nagy részük "költői" kérdés)
1. a szakértő kollégáknak eszébe jutott az időkorlát?
2. ennyire "rossz" a kolléga portfóliója (nem tudnak pontot adni sok-sok indikátorra?)
3. tudják a kollégáink, hogy a rendszert nekünk kell elfogadtatni a pedagógusokkal?
4. előfordulhat, hogy csak fontoskodnak? (bár erre gondolni sem merek!)
 

Nefelejcs_2

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! A tréneri képzésre nem kaptam behívót, de elutasítást sem, a KÉPTÁR felületen viszont a tutor-tréner részen tanulónak vagyok jelölve.
Van-e még így valaki?
Állítólag aki jelentkezett, annál ez a státusz látható. Én is jelentkeztem, tanuló vagyok, de visszajelzés nekem sem érkezett.:dr_4: Akiket kiválasztottak, azok már kaptak értesítést.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére