Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

master01

Állandó Tag
Állandó Tag

Piri58

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Piri58!
Engedj meg egy-két kérdést.
Az aki a fél portfólióját néhány nap alatt kicseréli (az előzőektől meredeken eltérő stílusú és formájú munkáit, kiveszi a képeket, megjelöli a forrását annak, amit szó szerint kimásolt) , mert amire fél éve volt - nem jól töltötte fel - az mivel szembesül? Milyen erősségekkel és gyengeségekkel?
Milyen szakmai fejlődést tervez? És minek...?

Kedves Kacagóbab!
Arról beszélünk, ha "kimarad egy hivatkozás, becsúszik egy hiba".
Amiről te beszélsz, az a hanyag pedagógus, ő azzal szembesül, hogy az eljárásrendet követő szakértők objektíven értékelik.
(Bár megtanultuk, hogy a teljes objektivitás nem érhető el, hiszen minden forrás és minden elemző értékelő megnyilvánulás emberektől származik.) És itt jön a Te szereped, mint képzett, objektív szakemberé- egyszerűen ezt nem engeded, s már meg is mutattad a fejlesztendő oldalát.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves kros!

Azt gondolom, hogy annyira ismersz már, igényes és jogkövető vagyok.

De, ebben a helyzetben, amikor a "való világban" látod a portfóliót, és tudod, hogy a gyakorlatban értékes tapasztalt szakemberek állnak mögötte, akik még ilyet sohasem csináltak, sok-sok munkaórával, számtalan átvirrasztott éjszakával, lázas gyerekkel, stb.- egyszer csak figyelmetlenségből, fáradtságból, mit tudom én; kevés rálátásból (végül is nem mindenki mesterre készült) - kimarad egy hivatkozás, becsúszik egy hiba.

Akkor, azt gondolta a pedagógus, majd pótolom, és a hajrában elfelejtette. Most, ezért nem kell azonnal "Nem felelt meg"- et dokumentálnia a minősítő bizottságnak. Lehetőség van a korrekt hiánypótlásra, ráadásul úgy, hogy nem kell dilemmáznod, hogy eljárásrendet sértek, vagy nem, ha egy bekezdésnél rákérdezek, - tudatosan nincs utalás a forrásra, vagy szándékosan, -és nem azonnal felfüggesztek.

A 326-os módosításában lehetőség van rá, hogy a hiánypótlást a minősítőbizottság elnöke kezdeményezheti. De ez, mint tudjuk csak holnaptól lép életbe. Az éles eljárások pedig már megindultak a múlt héten. A szakértő meg tanácstalanul dilemmázik. Örüljünk, hogy bár megkésve, de legalább van valamilyen állásfoglalás.

Kedves szakértő Kollégák! Ne feledjétek nem tetten érni akarunk, hanem egy fejlesztő szemléletmód érvényesítése a célunk a minősítési rendszerben: a pedagógus szembesülhet az erősségeivel és a fejlesztendő területeivel, megtervezheti saját szakmai fejlődését.
Szerintem ezt a tanfelügyeletről írtad, ott cél a segítés, fejlesztés.
A minősítés a saját szótáram szerint adott teljesítmény elérését / állapotnak való megfelelést jelent, amit konkrétan és tényszerűen előre le is írnak.
Ez olyan, mint egy vizsga, csak most nem szakdolgozatot írok, hanem portfóliót, azt meg is védem + gyakorlatban is bemutatom. Itt megfelelni kell, aminek feltétele az adott feladategységek végrehajtása.
Szerintem, az én szótáramban...
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
Van sajnos. És olyan is, aki lelkileg bántalmaz. Sajnos ezt egyáltalán nem szűri a minősítés, ők élnek-virulnak.
Viszont a tanfelügyelet és az önértékelés során felszínre kerülhet.
A szélsőséges eseteket pedig nem kéne meghagyni a szakértőknek.

Szerintem ezt a tanfelügyeletről írtad, ott cél a segítés, fejlesztés.
...
Akkor mit csináljanak a szaktanácsadók?
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Piri58!
akik még ilyet sohasem csináltak, sok-sok munkaórával, számtalan átvirrasztott éjszakával, lázas gyerekkel, stb.- egyszer csak figyelmetlenségből, fáradtságból, mit tudom én; kevés rálátásból (végül is nem mindenki mesterre készült) - kimarad egy hivatkozás, becsúszik egy hiba.

Engedj meg egy-két kérdést.
Az aki a fél portfólióját néhány nap alatt kicseréli (az előzőektől meredeken eltérő stílusú és formájú munkáit, kiveszi a képeket, megjelöli a forrását annak, amit szó szerint kimásolt) , mert amire fél éve volt - nem jól töltötte fel - az mivel szembesül? Milyen erősségekkel és gyengeségekkel?
Milyen szakmai fejlődést tervez? És minek...?
Mi sem csináltunk még ilyet (sőt senki az országban), mégis megoldottuk. Amikor elkészítettem, nem lebegett előttem a mesterpedagógusi lehetőség. Én csak februárban kértem felvételemet a szaktanácsadó névjegyzékbe. Nem a mesterért írtam meg úgy, ahogy megírtam. Mégsem kellett hozzányúlnom az újranyitás után. Ezt a véleményemet írom úgy, hogy pozitív és segítő szemléletű vagyok. De úgy vélem, hogy a magasabb fokozatba kerülésért azért kelljen valamit letenni az asztalra. Már csak azok miatt a kollégák miatt is, akik tényleg lelkiismeretesen, alaposan készítették. Itt nem azokról a hiánypótlásokról van szó, ahol egy-két dokumentumban van némi hiányosság (akár forrásmegjelölési vagy bármilyen), hanem azokról, ahol ez tömegesen fordul elő. :dr_64:
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Akkor mit csináljanak a szaktanácsadók?
Segítsenek és fejlesszenek. Lehetőleg még a minősítés előtt. De ne egy hónappal előtte hívják! Jó lenne, ha végre a minősülő kollégák rájönnének, miért vagyunk. A 2016-os minősítésre jelentkezőknek most kellene kérniük a szaktanácsadót. Egy olyan kollégánál voltam múltkor, aki novemberben töltött fel portfóliót, a minősítése időpontját várja. Mivel eddig nem kapott időpontot, valószínű, hogy a következő félévben fog minősülni. Jól látszott a hiányossága. A szakmai fejlődési tervét erre kihegyezve dolgoztuk ki, már oldja az ott megjelölt feladatokat libasorban. Így az ezzel kapcsolatos kérdésekre el tudja mondani, hogy mit tett a saját fejlődése érdekében ama bizonyos indikátorok terén. És ez biztos, hogy viszi felfelé a pontszámot, még ha a novemberi portfóliójából még ez nem is derül ki. Sőt, a megtartandó órájához is tettem módszerbeli javaslatokat. Persze mindezt csak azután, hogy elkészítettük a szaktanácsadói dokumentumokat. Mert első a munka, második a Ferencváros. (forrás: Hofi Géza) :D
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Akkor mit csináljanak a szaktanácsadók?
Lássanak el információval vagy ismertessenek meg azzal, hol találhatom meg a kérdéseimre a választ.
A fejlesztési cél pedig ne az legyen,hogy 5 perc alatt tudjak rendet tenni az óra elején, mert eddig az óra felét ezzel töltöttem....
Ez is fontos, de a diploma megszerzése előtt vagy legkésőbb az első 1-2 gyakorlati év alatt ezt meg kell tudni tanulni és 10 éve tanító esetén, ha itt tatrunk, akkor az régen rossz.
Ciki, ha szaktanácsadót kérek, megcsinálom a tervem tökéletesen, a tanfelügyelet vagy a minősítés meg szint alatti teljesítményt értékel nálam.
Ezért a szaktanæcsadónak bizony nagy a felelőssége, mert a rendszerben ő az, aki segíthetne ebben, de ez a segítés is igen finoman fogalmazódik meg, mert csak terelgetés....
 

Ovi tündér 518

Állandó Tag
Állandó Tag
A humor és a jókedv még mindig töretlen itt köztetek és ennek nagyon örülök!
Ígértem,hogy beszámolok a "nem akarok hiánypótlást készíteni"kollégáról:tehát,-javaslatotokra-leutaztunk,helyszínen mindent jegyzőkönyveztünk,portfóliót indikátorok mentén egységesítettük.Beszélgettünk,rájöttem,hogy komoly önértékelési problémák és teljes képzavar van.Leginkább az izgatta,hogy mikor és hogyan minősíttetheti újra magát (ez már másik szakterület),további jó munkát kívánva elköszöntünk.(hamarosan postán kéri az átsorolását,ahogy írtátok!)
A szakértés során újabb és újabb anomáliákkal találkozom,erre felhívnám a Ti figyelmeteket is.
-intézményvezető mesterpedagógusi átsorolása mindenféle képzés és megmérettetés nélkül (fenntartói ellenjegyzéssel):dr_175:
-intézményvezető továbblépése az életpályamodellben -minősítési eljárás,foglalkozáslátogatás nélkül)-fenntartói igazolással, OH állásfoglalással:dr_175:
Most komolyan:Lemaradtam valamiről,vagy másik vonatra szálltam????
Ti hogy értelmezitek ezt?
 

raheb

Állandó Tag
Állandó Tag
Az a tapasztalatom, hogy a gyerekverők nem írják a pf.be , hogy verekednek :) Ezt nem szűri ki senki így messziről. Ez az intézményvezető felelőssége, mert nem hiszem, hogy ő, aki ott van, ne tudna róla, ha nagyon odafigyel és érti a dolgát.
És mi van akkor, ha az intézményvezetőtől rettegnek a beosztottjai. Sajnos olyan intézményben voltam, ahol a delegált helyettes és az pedagógus félt, rettegett tőlünk. A foglalkozást értékelését nem tudtuk csak egy óra múlva elkezdeni, mert annyira sírt a kolléga. Az foglalkozás értékelése alatt, amikor a szakos szakértő értékelt, rendszeresen elsírta magát: ő még soha ennyi megerősítést nem kapott....A vezető halálra hajtja őket, megalázza az egész nevelőtestületet. És nem csak ő, hanem a helyettes is megerősített, illetve az ebből az intézményből már minősítésen átesett kolléga. Az időt lényegesen túlléptük, de a sírás - rívás miatt. A vezetőnek nem tetszett, hogy ott maradtunk teljesen lezárni az értékelést, azt mondta, feljelent az OH - nál. 17, 30 - ra teljesen befejeztük a minősítést. Szerintetek mi lesz?
 

fecsike

Állandó Tag
Állandó Tag
Viszont a tanfelügyelet és az önértékelés során felszínre kerülhet.
A szélsőséges eseteket pedig nem kéne meghagyni a szakértőknek.
...és a kollégáknak +szülőknek.
Eddig hüledeztem az önellenőrzésben 2 évente kötelezően végrehajtandó pedagógus értékeléseken.
Most kezdem érteni: kollektív felelősség lesz, amit egy online felület "nyilvánossága" is megerősít.
Tegnap voltunk egy konferencián, ahol az önellenőrzési kézikönyvet mutatták be.
Elképzeltem, amikor a nem igazán pedagógus pedagógus otthon vasárnap bekapcsolja a számítógépet, felmegy az értékelő felületre, és ott megláthatja, hogy név nélkül, a központi rendszerbe milyen válaszokat adtak a róla szóló kérdésekre kollégái és a szülők!
A nem igazán pedagógus pedagógusok fel lesznek háborodva.
Az igazibb pedagógusok többségének valószínűleg fájni fog. (Tudom az intézményi, ennél sokkal szelídebb próbálkozásainkból.)
Milyen jó lenne, ha lelke mélyén mindenki valóságnak tudná elfogadni az ő tökéletlenségét, fejleszthetőségét.
Na, erre is jók lehetnek a mostani minősítési eljárások!
Ki van ez találva!!!
 

Kacagóbab

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kacagóbab!
Arról beszélünk, ha "kimarad egy hivatkozás, becsúszik egy hiba".
Amiről te beszélsz, az a hanyag pedagógus, ő azzal szembesül, hogy az eljárásrendet követő szakértők objektíven értékelik.
(Bár megtanultuk, hogy a teljes objektivitás nem érhető el, hiszen minden forrás és minden elemző értékelő megnyilvánulás emberektől származik.) És itt jön a Te szereped, mint képzett, objektív szakemberé- egyszerűen ezt nem engeded, s már meg is mutattad a fejlesztendő oldalát.
A cserélt dokumentumokat pontozhatom, - ami mindegy hogy kié, az a lényeg hogy benne van az indikátor. Hogy dupla nulla volt az előző, az sehol sem számít, meg az se hogy csere volt. Átjut a minősítésen, ennyi volt a szakmai célja összesen. Innentől kezdve totál nem érdekli milyen pont, meg terület. A fejlesztendő oldala, hogy a terveit megfelelően készítse el - minek? mi történik ha nem? vagy hogy etikus legyen és ne másoljon szó szerint? - jól van akkor oda írja azt a könyvcímet aztán kész. A végeredmény pedig, hogy a hanyag pedagógus ugyanott van ahol a jó.
Az objektív szakértő pedig azzal szembesül, hogy nem lehet elvárni annyit egy portfóliós dokumentumtól, mint egy szakdolgozattól, csak annyit lehet, mint egy 30 órás tanfolyam végén - hogy adjon be valamit, amivel le van dokumentálva hogy ott volt.
Akkor pedig ha ez a trend - a foglalkozásának/órájának kéne adni a 60%-ot.
Mondjuk, most úgy látom, hogy egy a lényeg - mindenki menjen át és szóljanak a harsonák.
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Ettől a hírtől igazán boldog és nyugodt az a tanító, akihez sima tesi szakost küldtek.

Tetszik vagy sem, nem mindenki alkalmas a pedagógus pályára, de ez általában is igaz, más pályákra is. Szép és jó a pozitív hozzáállás, hogy a szakértő meg a többiek majd mindenkiből szakszerűen, tervszerűen, módszeresen és következetesen nevelő-oktató pedagógust bányásznak elő. Nem fog menni. Iskolája válogatja, milyen az arány. Körön kívül is látunk, hallunk. Ha a szakértő a ténykedése közben belefut abba az antitalentumba, aki egy személyben felér az egyiptomi tíz csapással, s ezt szakértőként nem veszi vagy nem akarja észrevenni - nos, ez a 11. és 12. csapás az iskola tanulói és a többi pedagógusa számára. Ti azon mérgelődtök, hogy mennyit és hogyan dolgoztak egy-egy portfólión. Engem sokkal jobban érdekel és zavar, hogy ez a rendszer sem fogja kisöpörni a gyerekeket verőket, alázókat, sőt egy humános, megtámogató minősítés után még inkább elszalad velük a ló.
Szerencsére, lényegesen többen vannak, akiknél indokolt és kiérdemelt a szakértők pozitív hozzáállása, ám azt se felejtsük el: ha csak egy akárki (nem vagyok hajlandó pedagógust írni) is veri a gyerekeket, az érintett gyerekeknek 100%-ban rossz. Nem általánosítani akarok, s ezzel parttalan vitát generálni. Arra biztos ráéreztetek, hogy konkrétumra gondoltam közben.
Kedves ladysla!
Minden egyes szavaddal egyet értek!:cool:
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Piri58!
Engedj meg egy-két kérdést. Az aki a fél portfólióját néhány nap alatt kicseréli (az előzőektől meredeken eltérő stílusú és formájú munkáit, kiveszi a képeket, megjelöli a forrását annak, amit szó szerint kimásolt) , mert amire fél éve volt - nem jól töltötte fel - az mivel szembesül? Milyen erősségekkel és gyengeségekkel?
Milyen szakmai fejlődést tervez? És minek...?
Ehhez csatlakozva.
Az a legnagyobb bajom, hogy az idézett dokumentum majdnem minden, akár itt kikínlódott - hadd fogalmazzak így - bölcsességet kidob, felülír.
Az rendben van, hogy van valamiféle hiánypótlás.
(A hiánypótlás szerintem max 5-8 % lehetne, ha már...)
De például dokumentumcsere eddig nem volt!
s e kérdésben nemcsak itt, másutt is, közmegegyezés volt!
És e dokumentum szerint meg van.
Ez szerintem teljesen parttalanná teszi a minősítést.
Akkor tényleg győznek a webszakácskönyvek, az igénytelenség, az odavetünk valamit, oszt jó napot.
Ezen túl, a most minősülők a tavalyi novemberi feltöltők.
Akik előtt már ott volt az áprilisi úttörők mintája, tapasztalata, és akárhogyan is nézzük, az áprilisi teljeshez képest egy kiherélt, feleakkora anyaggal kellett dolgozniuk.
És úgy látszik, sokan ezt az alacsony szintet is csak úgy tudnák megugrani, ha még külön segítséget is kapnak hozzá...
 

Piri58

Állandó Tag
Állandó Tag
Ehhez csatlakozva.
Az a legnagyobb bajom, hogy az idézett dokumentum majdnem minden, akár itt kikínlódott - hadd fogalmazzak így - bölcsességet kidob, felülír.
Az rendben van, hogy van valamiféle hiánypótlás.
(A hiánypótlás szerintem max 5-8 % lehetne, ha már...)
De például dokumentumcsere eddig nem volt!
s e kérdésben nemcsak itt, másutt is, közmegegyezés volt!
És e dokumentum szerint meg van.
Ez szerintem teljesen parttalanná teszi a minősítést.
Akkor tényleg győznek a webszakácskönyvek, az igénytelenség, az odavetünk valamit, oszt jó napot.
Ezen túl, a most minősülők a tavalyi novemberi feltöltők.
Akik előtt már ott volt az áprilisi úttörők mintája, tapasztalata, és akárhogyan is nézzük, az áprilisi teljeshez képest egy kiherélt, feleakkora anyaggal kellett dolgozniuk.
És úgy látszik, sokan ezt az alacsony szintet is csak úgy tudnák megugrani, ha még külön segítséget is kapnak hozzá...

Kedves kros!
Azt hiszem Kacagóbabbal, Veled és itt a fórumon lévőkkel együtt, egy nyelvet beszélünk.
Az alapvető probléma, hogy azok a szakértők akik megkezdték az éles minősítést mindahhoz az eljárásrendhez ( vagy ahhoz a "közmegegyezéshez" amiről te írsz) tartották magukat amiről az Útmutató ír. De közben napvilágot látott a 326-os módosítása, amit ezek a szakértők még nem vehettek alapul, mert csak a mai nappal lépett hatályba. Mindannyian azt láttuk, így nem egységes az eljárás, mert ha a fentikben taglalt hiánypótlás bármelyike csak felmerült a mai napig, a szakértők felfüggesztették az eljárást, úgy, hogy közben látták, ezt követően egy másik bizottság már hiánypótlást fog kérni. De akkor mi van a felfüggesztett pedagógussal? Egységes és igazságos ez az eljárás? A pedagógus tudjon rá, hogy minden alakulóban van? Mi Ő kísérleti alany? Mentek a kérdések, állásfoglalás kérések az OH felé, a túlterheltség miatt pedig a válaszok nem jöttek, vagy késtek. No mindezek miatt kellett kiadni egy "segédanyagot", ami az eddig kálváriát járó szakértők számára eső után köpönyeg!( Lásd Gabi hozzászólását: "Fel kell tennem magamnak a kérdést,: megéri az nekem, hogy a stressz felőröljön, mert sokan nem tudják, hogyan, mit csináljanak ? kapkodnak ,változtatnak. Én szeretek kiállni az elhatározásaim mellett, ezt szeretném azoktól is, akikkel és akiknek dolgozok.")
 

Csatolások

  • 326-os_valtozasa_2015_apr17 petrczi.pdf
    66.5 KB · Olvasás: 108
Utoljára módosítva:

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves kros!
Azt hiszem Kacagóbabbal, Veled és itt a fórumon lévőkkel együtt, egy nyelvet beszélünk.
Az alapvető probléma, hogy azok a szakértők akik megkezdték az éles minősítést mindahhoz az eljárásrendhez ( vagy ahhoz a "közmegegyezéshez" amiről te írsz) tartották magukat amiről az Útmutató ír. De közben napvilágot látott a 326-os módosítása, amit ezek a szakértők még nem vehettek alapul, mert csak a mai nappal lépett hatályba. Mindannyian azt láttuk, így nem egységes az eljárás, mert ha a fentikben taglalt hiánypótlás bármelyike csak felmerült a mai napig, a szakértők felfüggesztették az eljárást, úgy, hogy közben látták, ezt követően egy másik bizottság már hiánypótlást fog kérni. De akkor mi van a felfüggesztett pedagógussal? Egységes és igazságos ez az eljárás? A pedagógus tudjon rá, hogy minden alakulóban van? Mi Ő kísérleti alany? Mentek a kérdések, állásfoglalás kérések az OH felé, a túlterheltség miatt pedig a válaszok nem jöttek, vagy késtek. No mindezek miatt kellett kiadni egy "segédanyagot", ami az eddig kálváriát járó szakértők számára eső után köpönyeg!( Lásd Gabi hozzászólását: "Fel kell tennem magamnak a kérdést,: megéri az nekem, hogy a stressz felőröljön, mert sokan nem tudják, hogyan, mit csináljanak ? kapkodnak ,változtatnak. Én szeretek kiállni az elhatározásaim mellett, ezt szeretném azoktól is, akikkel és akiknek dolgozok.")
Persze, hogy igazad van.
Ugyanazt a masszát járjuk körbe, s ki erről, ki arról tesz hozzá valamit.
Értékeset és biztos, hogy segítő szándékút.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére