Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

lapappilon témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2007 Március 11.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. kandix

  kandix Új tag

  Én is ajánlanék egy könyvet, amit nagyon szívesen használok az órai munkámban. A gyerekek is szeretik, s már saját maguk is találgatnak ki a könyvben szereplő feladványokhoz hasonlókat.
  A könyvet Deákné B. Katalin írta. Címe: KI LEHETEK ÉN?
  %00 feladványt tartalmaz, amelyek gondolkodás és logikafejlesztésére is igen alkalmasak. A legkissebtől egyészen a kamaszokig használhatjuk.
  Egy kis ízelítő: " A kormány befolyásolja a mozgásomat.
  Néha behűzzák a fékemet.
  Mindenhova motorral járok. ( autó)
  [​IMG]
   
  K.Kata kedveli ezt.
 2. fuloptunde

  fuloptunde Állandó Tag

  Ahogy írok, úgy jutnak eszembe az új kérdések.
  Van valaki, aki középiskolában dolgozik fejlesztőpedagógusként? Esetleg gyógypedagógus mellett? Nagyon kíváncsi lennék, hogyan oldják meg máshol ezeket a dolgokat?
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdv Tünde
   
 3. juillet

  juillet Állandó Tag

  Kedves Kollégák! Napközis nevelő vagyok, 2.-3. vegyes csoportban, 31 tanulóval. A másodikosok osztálylétszáma 16, ebből 8 tanulónak van SNI-a,-b, illetve BTMN -papírja. 3 gyerek abszolút hiperaktív tüneteket mutat, nem képes egy helyben ülni. 2-nek nincs édesanyja (elhagyta), stb. nem is sorolom tovább. Az osztály egy az egyben Magyarországot tükrözi: van gazdagabb, szegényebb. Nyugodt családi légkörű, és nincstelen. Roma és Amerikából hazatért...beszédhibás, 80 alatti IQ-jú...
  Meixner-módszer szerint tanuljuk a magyar irodalmat. A tanítónő kitűzte célul, hogy havonta egy verset megtanulunk. Feladta (állítólag) szeptember 30-án, kikérdezte most, 6-án. Kányádi Sándor: Valami készül verse ez. A tanmenet szerint nem kötelező vers, mégis osztályozta, 4 tanulónak 1-es, 4 tanulónak 2-es lett a vers. Ezek közül néhány gyerek (3 tanuló) hazajárós, tehát nem napközis. A gyerekeket a szemem láttára szembesítette, leszidta...
  Kérdésem:
  1. Feladható-e sni-gyereknek ugyanaz a vers, ugyanolyan hosszú, és ugyanannyi idő alatt, mint egy normál gyereknek?
  2. osztályozható-e olyan vers-felelés, ami nem kötelező vers, tanmenetben semmi nem jelöli, hogy számon kell kérni!
  3. Számonkérhető-e a napközis nevelőn, ha a gyerekek nem tudják a verset, és délután, a szorgalmi időben van kb. 10 rendezvény egy hét alatt (sport, rajz, hittan, torna stb.), amikor a gyerekek ki-be járnak, leckét hoznak ki az asztalra, arról nem is beszélve, hogy a javítást, mint mennyiségileg, mint minőségileg elvárják, javításra visszaküldjük, és újra visszahozzák. stb.

  Nem a munka elől akarok elmenekülni, eszemben sincs, erőmön felül próbálom megoldani a dolgot. De a gyerekektől a levegőzést, mozgást sem vehetem el, hiszen ezek a gyerekek még fokozottabban igénylik a mozgást. Nem hagyhatom fel egyedül a tanteremben, hogy tanulja a verset. Mégis, mi a teendő? A vezető fejlesztő pedagógussal és a napközis munkacsoport vezetőjével egyeztetve egy megbeszélés lesz, ahol szeretném az érveimet szakmailag jól alátámasztani.
  Köszönettel: Sz. Márta
   
 4. pedit01

  pedit01 Állandó Tag

  Valószínűleg a délelőttös párod még sosem volt napközis nevelő,vagy pedig már nagyon régen.A kérdésem csak annyi lenne a "Párodhoz":Ő mit tett annak érdekében,hogy a gyerekek megtanulják a verset?/azon kívül,hogy kiválasztotta és feladta megtanulni/ Ne hibáztasd magad,nem vagy kevésbé értékes ember,mint ő.SŐT...
   
 5. Betti1117

  Betti1117 Állandó Tag

  napközi

   
  Samsirai kedveli ezt.
 6. t.bernadette

  t.bernadette Állandó Tag

  Sziasztok!
  Kicsit anyukaként szeretnék nektek panaszkodni. Én is azt látom, hogy a tanmenet szent és sérthetetlen, a gyerek pedig nem számít. Nem akarom, nagyon hosszan részletezni, a blogomban, már nyafogtam erről. De a lényeg, elvben integrált iskolánk van. Ami annyit tesz, speciális nevelési igényű gyerekek ugyanúgy járnak az iskolába, mint problémamentesek. VAn fejlesztő pedagógus is. Az én fiam sosem volt egyszerű, de semmilyen szakmai fórumon, vizsgálaton nem derült ki semmi. HArmadikban viszont szétesett. Meguntam, elvittem a nevelési tanácsadóba. Azóta sem tudnak a szakemberek megegyezni, hogy hiperaktív, avagy sem. A nevtan nyomja, hogy igen, Ritalint neki.
  De ettől tekintsünk is el. Amikor kiderült, hogy napközi otthonos, ergo délelőtt-délutáni oktatásos, megörültem, s reméltem nem kell éjszakába menően tanulnunk. De kell. És nem a tanerőt akarom hibáztatni, nem nagyon van más választásuk. Tanítanak értelmetlen becslést, ami még véletlenül sem becslés matekból, olyan részletes környezetet, amire nem gondolom, hogy szükség van stb. Olyan szövegek szövegértésből, hogy nekem is 5x kell elolvasnom, mire hibátlanul meg tudom oldani, pedig azt gondolom, az agyammal minden rendben van. De mivel hiperaktív gyanús, és figyelemzavaros, járjon sportolni, meg alapozó tornára, meg cserkészkedni, és lovagolni és stb. És még a hétvége sem szabad. Ja, de a gyerek ne töltsön tanulással többet óránál. Egyéb kérés? Mégis hogy a bánatban? Az anyag 90 %-át itthon tanítom meg neki. Fura módon, leülünk, elmagyarázom, ő pedig megérti, és tudja. Gyakoroljunk hétvégén, mondja a pedagógus. Klassz, mert amúgy is annyi leckét kapnak hétvégére, hogy éppen elég azt megcsinálni. Könyörgöm, a hétvége miért nem lehet a családé? A gyereknek nincs szüksége pihenésre? Bármennyire igyekszem, azt látom, megszűnt a gyerekkor. Mert egész egyszerűen nincs idejük gyereknek lenni. ÉS persze, hogy amikor kiszabadul a láncok alól, akkor meg őrülünk meg tőle, mert akkor már tényleg pörög, mint egy ketrecből szabadult vadállat. innen már csak egy lépés a fejben sakk, vagy integrálás.
  Fura, azt látom, hogy ez így nem jó a gyereknek, nem jó a szülőnek, de minden szavatok azt igazolja, a pedagógusnak sem jó. Akkor kinek jó? És miért kell így lenni?
  Ha valakit érdekel itt írtam róla bővebben
   
  sezepa és zsóka2. kedveli ezt.
 7. kisnyúl

  kisnyúl Új tag

  Sziasztok!
  Nagycsoportos kislányom masnikötés-tanításához kérnék tőletek egy kis segítséget. Egyszer olvastam valahol egy kis versikét, ami segítene rögzülni, felidézni a masnikötés egyes mozzanatait. De sehogy sem találom :-(. Itt annyi óvónéni és fejlesztőpedagógus gyűlt össze, hátha valamelyikőtök tudna nekem segíteni :)! Ha jól emlékszem, egy kisnyúl szerepelt a mondókában, de bármilyen más versnek is nagyon örülnék a témában. Köszönöm előre is, ha valaki tud segíteni :)!
   
 8. juillet

  juillet Állandó Tag

  Kedves Bernadett:)
  Elolvastam a blogot, és rengeteg megdöbbentő dolgot olvastam, ami teljesen szembeszegül a hatályos törvényeknek: pl. hétvégi házi feladat.
  A tízes kerekítésről már nem is beszélve. Aki 1437-et vagy akármennyit kerekít tízesekre, és a szorzandót is, az már mért nem számolja ki fejben az egész szorzást?? (vicceltem) Számolja ki a tanítónő, ha annyira érdekli. Bőven elég lenne a szorzót ezresre, a szorzandót tízesekre kerekíteni. A hasznosságát kellene vizsgálni, hol fogja ezt az életben használni. :)
  Nekem, az előző hozzászólásom óta, még keményebb csatákat kell vívnom a kolléganőmmel. Sajnos, ha nem hasonló elképzelések szerint dolgozik egy pár, az nem tesz jót. Én sokallom a leckét, a Kisszámoló unalmas összeadásait, 3 oszlopon keresztül. (Nem is beszélve arról, hogy egyesével minden gyerekét meg kéne megnézni)
  A magyar háziban pedig minden egyes szót külön el kell magyarázni (dzsámi, saxofon, dzsinn) ami nem tudom, az én dolgom-e? Játsszunk, futkározzanak, levegőzzenek....
  Az sni-gyerekeknek differenciált házi kéne...kevesebb, a hiperaktívnak olyan, ami leköti a figyelmét...az okosabbaknak meg szorgalmi, kutató munka, könyvtárlátogatás...annyi, annyi gond van az oktatásban...Kifizetünk egy rakás pénzt külön tanárnak, és megvetjük az orvost, mert a jó munkájáért elfogadja a borítékot?
  Nem értem...
  Nos, mint napközi otthonos nevelő azt mondom, hogy kell házi, de nem azért, mert a gyereket tönkretegyük, hanem hogy azt gyakorolja, amit az órán tanult. Ha valaki nem tudja még hibátlanul megoldani, azt jelenti, vagy tanulási problémája van, valahol, valamelyik részterületnél még hiányosságai vannak. (Esetleg a tanítónő nem végezte el jól a munkáját, és a napközire akarja hárítani). A tanítás, új anyag feldolgozása, a házi feladat megoldásának előkészítése a tanító feladata, a házi elkészítése a napköziben a gyermeké és nem a szülőé, vagy a napközis nevelőé. Csak segítséget adhatunk, de megoldani nem szabad helyette. Láttam olyat, hogy csak azért, hogy kész legyen a házi, a napközis nevelő felírta a táblára a megoldásokat. Csak azért, hogy ne kerüljön összetűzésbe a párjával és a szülőkkel. Miért nincs kész?? Mert nem lett jól elmagyarázva, mert a tanító rohan, nem kér visszajelzést, mindenki érti-e? Ha egy házi hibás, vagy hiányzik, az is visszajelzés: a gyerek nem érti, és nem kell azonnal azt feltételezni, hogy lusta.
  Lehetne még írni rengeteget erről a témáról....
   
  kékvér és zsóka2. kedveli ezt.
 9. juillet

  juillet Állandó Tag

  A tanmenet nem szent, és sérthetetlen. A pedagógusnak joga van attól eltérni, (persze be kell jelölni a tanmenetben), ha a csoportjánál gondokat lát, és több idő kell pl. az írásbeli szorzás megtanításához. A gyerekek tudásszintjét, képességeit kellene figyelembe venni, és nem a szülőét. A jó (modern) pedagógus szerintem tud rugalmas lenni, és a gyerekek haladási ütemét átszervezni, ha valahol elakadnak. Ha tényleg már csak 1-2 gyerek van, aki lemaradt, vannak korrepetálási lehetőségek, ill. a napközis nevelővel való jó kapcsolat alapján megkérheti: figyelj, Zolika még mindig szenved a becsléssel, ha lenne időd levegőzés közben odahívnod magadhoz, megcsinálhatnátok néhány feladatot. Ez csak példa. De a napközis nincs ott délelőtt, ő csak azt látja, valaki nagyon szenved a leckével, de egyén bánásmódra kevés a lehetőség. A gyerekek tanóra alatt ki-bejárnak a teremből, a szakkörök többsége szorgalmi idő alatt. Írásbeliből 3-4 féle, a szóbeli (környezet) tanulása, kikérdezése szinte reménytelen. Átbeszéljük a dolgokat, játékos formában. De elmélyíteni...beverklizni...nem tudom elképzelni, hogy lehet.
   
  kékvér és zsóka2. kedveli ezt.
 10. juillet

  juillet Állandó Tag

  Még egy pici kiegészítés: ha délelőtt és délután is van tanítás, az nem napközi otthonos, hanem iskolaotthonos oktatás.
  És ez a kettő teljesen más dolog!!!
   
  kékvér kedveli ezt.
 11. Ancsa72

  Ancsa72 Állandó Tag

  Foglalkozási ötletek fejlesztési területek szerint

  Foglalkozási ötletek fejlesztési területek szerint
   
 12. Ancsa72

  Ancsa72 Állandó Tag

  Fejlesztő program - matek

  csúcs-lap-él

  Fejlesztő program - logikai lapok

  Fejlesztő program - matek


   
 13. Ancsa72

  Ancsa72 Állandó Tag

  Fejlesztő program - matek

  törtek
   
 14. zsóka2.

  zsóka2. Állandó Tag

  Kedves juillet!
  Tökéletesen egyet értek veled.szinte szóról-szóra azt írtad a témáról amit én gondolok!
   
 15. Sudárka

  Sudárka Állandó Tag

  Órarend

  Órarend
   
 16. ninavanesa

  ninavanesa Állandó Tag

  Kalandtúra

  Társasjáték órára!
   
 17. susie76

  susie76 Állandó Tag

  A gyerekek körbeülnek, mindenki választ magának egy gyümölcs/zöldségnevet. 1 gyerek középre áll, majd kiválaszt két gyümölcsöt (pl szőlő-alma) Erre a két gyereknek (szőlőnek és almának) helyet kell cserélnie úgy hogy közben a középen álló gyerek is helyet keres magának.(vagy szőlő vagy alma helyére ül. Ha azt mondja a középső , hogy "gyümölcskosár" mindenkinek helyet kell cserélni. Akinek nem jut hely az megy középre és mondja újra a két gyümölcsnevet.
  Remélem érthető voltam nagyjából, nem bonyolult a játék csak így leírva tűnhet annak :D
   
  krisztibogi és Kiscsillag69 kedveli ezt.
 18. gemgeza

  gemgeza Állandó Tag

  Napközis tanítóknak

  a szabadidő hasznos eltöltéséhez javasolt szakirodalom
   
 19. Bozzainé Magdi

  Bozzainé Magdi Állandó Tag

  Kedves Lapappilon!Nagyon jó ötleteket adtál a rajztanításhoz. Alkalmazni fogom a zsírkrétás módszert! Tetszik az ízes beszéded ! A nagymamám szokta mondani réges régen nekem, hogy onokám!

  Kedves Susie 76! Köszi a játék ötletet! Most léptünk be az IPR programba, és gyűjtöm a hasonló tanítási módszereket! Hála!
   
 20. gabocamami

  gabocamami Állandó Tag

  Gyerek fitnessz

  Sziasztok!
  A segítségeteket szeretném kérni:
  alsó tagozatos gyerekeknek kellene aerobik vagy fitnessz esetleg jóga foglalkozást tartanom (zenés torna kicsiknek).
  Ezért arra kérlek, Benneteket, hogyha van valakinek edzésterve, vagy bármilyen leírása (esetleg koreográfiája), letölthető CD -je vagy DVD -je ebben a témában, vagy tudja, hogy hol találhatnék ilyet, akkor megköszönném, ha jeleznétek nekem.
  Előre is köszönöm!
  gabocamami
   
  Erika198686 kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás